Jedlo na turach
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Jedlo na turach
od mike » čtv úno 28, 2019 21:12
apuka píše:Ja Vam teda nevim, ale kdyz jsme doma delali (skvarenim) sadlo, tak skvarky, co zbyly byly skoro bez tuku. Male "opecene" kousky, ktere pekne krupaly a daly se az mezi prstama rozdrtit skoro na prach.
Ja ti teda nevim, ale kdyz jsem v mladi jezdil k babicce na zabijacky, tak tam se delaly skvarky ve velkem rozhodne nedopadly takhle, to by nas babicka hnala Sadlo se slevalo po kyblech a skvarky byly to, co zbylo. Opecene kousky vyskvareneho tuku, ale krupave jen na povrchu, vevnitr mekke. Kalorie a slozeni nevim, ale tipuju vetsinu tuku a neco bilkovin. Voda zadna, mozna jeste nejaky balast. Syte byly hodne.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49518
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od lojzmen » čtv úno 28, 2019 22:19
To, co popisuje apuka taky znám. To vznikne, když se právě z kotle vytažené škvarky hodně vymačkaly.
Dělalo se to, když šlo hlavně o sádlo a škvarků bylo už dost.
Já jsem škvarků neměl nikdy dost
(samo, až po nějaké době, dělalo se mi někdy z výparů u kotle blbě)
-
lojzmen - nadšenec
- Příspěvky: 1111
- Registrován: ned lis 21, 2010 23:58
- Bydliště: Ostrava-Poruba
Re: Jedlo na turach
od mike » ned kvě 5, 2019 0:59
Pred par dny jsem si koupil jogurt, ciste kvuli traveni, normalne je nejim. Dal jsem ho do lednicky a vecer ho snedl. Dneska jsem neco hledal v lednicce a tam jogurt Ukazalo se, ze jsem snedl nejaky stary zapomenuty. Koupil jsem tenkrat dva a nasel jsem tam i druhy. Ma expiraci 9.2... tedy skoro ctvrt roku prosly. Zajimave je, ze mi nic nebylo, ale rikal jsem si, ze ten jogurt moc dobry neni, byl trochu nahorkly. Hollandia selsky bily a fakt nevim, jestli je to dobre nebo naopak. Ten druhy teda jist nebudu
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49518
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od FrantaKrajta » ned kvě 5, 2019 11:33
Tak hlavně, že na tebe nevyskočil z lednice s pozdravem "ahoj"
- FrantaKrajta
- nadšenec
- Příspěvky: 1106
- Registrován: sob říj 1, 2016 16:19
Re: Jedlo na turach
od pavproch » ned kvě 5, 2019 11:56
pavproch píše: .... na ten flap jack sem si vzpoměl, na ostatní rád zapomenu.
Reaguju se zpožděním od 2 sekund do několika let, ftymto přypadku asi 14 dní - celé jarní dubnové Tignes sem odlyžoval na FlapJackovi - kokos+čokoláda a dobrý, ač je to sladké, nebylo mi po tym blbě jak mi bývá po jiném sladkém. Až při posledním kousku (6-tý den) sem si přečet obal a zistil, že to fpravdě není kokos-čokoláda ale 24% ovsenných vloček + kokos + kokoláda...
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28385
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
Re: Jedlo na turach
od mike » ned kvě 5, 2019 19:59
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49518
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od apuka » pon kvě 6, 2019 9:39
Co se dicis, vzdyt se u toho jogurtu pouziva "zrani v kelimku" a jogurt dale zraje i po expedici do obchodu. No tak u Tebe to zralo o nejake tri mesice vic. Ve vysledku by ses mel tesit, protoze to "zrani" znamena vlastne rozmnozovani (i) probiotickych bakterii - takze misto par miliard jsi jich tam mohl mit klidne o rad vic. Vis, kolik bys za ne dal, kdybys je koupil v tabletce?mike píše:Zajimave je, ze mi nic nebylo
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16673
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od mike » pon kvě 6, 2019 19:31
Jogurt byl ponekud prezraly, ale po trech mesicich bych cekal, ze bude po nem. A tak si rikam, jestli nam vyrobce neco nezamlcel.
BTW, v posledni dobe se zacinaji objevovat clanky, ze brani probiotik je pro zdraveho cloveka nesmysl a mozna i skodlive. Hodi se leda kdyz je strevni flora v neporadku, typicky kvuli antibiotikum. Jinak je lepsi pestra strava.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49518
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od Semo » úte kvě 7, 2019 10:26
V com je problem? UHT pasterizacia zabije vsetko, pridaju sa 3 druhy bakterii a zavrie sa to do hermetickeho kelimku. Kde vidis priestor na konspiracie?mike píše:Jogurt byl ponekud prezraly, ale po trech mesicich bych cekal, ze bude po nem. A tak si rikam, jestli nam vyrobce neco nezamlcel.
Ak UHT pasterizovane mlieko vydrzi v tetrapaku pri izbovej teplote rok, preco by podobne umrtveny jogurt nemal prezit 3 mesiace v chladnicke? Tie uslachtile bakterie sa namnozia a vytvoria trocha viac kyseliny mliecnej nez je normalne ziaduce (a vysledok je potom trocha nahorkly), ale ziadny novy homunkulus tam nema dovod vzniknut.
- Semo
- účastník
- Příspěvky: 905
- Registrován: čtv kvě 15, 2008 22:12
- Bydliště: Praha, obcas Kosice
Re: Jedlo na turach
od apuka » úte kvě 7, 2019 10:50
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16673
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od mike » úte kvě 7, 2019 18:18
Semo píše:Tie uslachtile bakterie sa namnozia a vytvoria trocha viac kyseliny mliecnej nez je normalne ziaduce (a vysledok je potom trocha nahorkly)
Jo, to by odpovidalo.
Taky jsem si myslel, ze mleko na jogurty je nepasterovane, ale asi mas pravdu:
https://www.hollandia.cz/produkty/selsky-jogurt-bily/ píše:Jak se vyrábí vaše jogurty?
Syrové mléko je po vyhovující laboratorní kontrole přijato do mlékárny. Následuje čištění, homogenizace, pasterizace a chlazení na teplotu, při které budou jogurty zrát. Do mléka se nasypou miliardy jogurtových a probiotických bakterií a takto zaočkované mléko se plní do kelímků.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49518
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » čtv kvě 9, 2019 10:59
Označení čerstvé je asi poněkud matoucí, viz:
Mléko se označuje jako „čerstvé“, pokud bylo tepelně ošetřeno některou z variant pasterace, jako „trvanlivé“, pokud byla trvanlivost prodloužena intenzivním tepelným ošetřením (UHT nebo sterilací)
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1982
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od apuka » čtv kvě 9, 2019 11:54
Presne tak, proto jsem psal, co jsem psal. Z UHT mleka by se jogurt udelal hodne tezko. Tam se (s malym prehnanim) snad ani plisni rust nechce...GreyMouse píše:Pasterizace (pasterace) a UHT ošetření není totéž
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16673
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od mike » čtv kvě 9, 2019 21:25
Furt jeste muze mit Semo pravdu. Ze tam pisou jen pasterizace neznamena, ze to neni UHT pasterizace, to je jen technicky detail. Jestli to spravne chapu, tak normalni pasterizace nezahubi vsechny hnilobne bakterie. Jenze mne ten jogurt neshnil, nebyl nafoukly a chutove v podstate stejny jako ten samy v okamziku, kdy mu konci spotreba, to uz je taky nahorkly. Je samozrejme mozne, ze jogurtova kultura zamezila mnozeni ostatnim bakteriim.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49518
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od apuka » pát kvě 10, 2019 8:31
Muzes udelat doma jednoduchy pokus. Kup si trvanlive mleko (tj. mleko, ktere bylo osetrene UHT), dej do toho cerstvy jogurt Hollandia, dej to do tepla - a cekej, co z toho vznikne...
Myslim, ze to uplne jogurt nebude. Jak semo psal, UHT osetrene mleko klidne vydrzi hodne dlouho nesrazene. Ono vlastne nedokaze (sam o sobe) vubec projit procesem mlecneho kvaseni, jak bezne mleku (samozrejme, nejlepe nepasterovane). To se jen "najednou" pokazi...
Bohuzel, v soucasnosti se spise pouziva vysoka pasterizace, coz znamena vyssi teplotu (ale daleko nizsi nez UHT) - ale s tim jak mirnou zmenu chutovych vlastnosti tak i dalsi omezeni schopnosti kvasnych procesu.
To nezpusobi sama "jogurtova kultura", ale proces mlecneho kvaseni. Prave proto se daji udelat zdravotne nezavadne kvasene mlecne vyrobky (sem patri i syry) i z nepasterizovaneho mleka. V tom kyselem prostredi bezne nebezpecne bakterie nepreziji.mike píše:Je samozrejme mozne, ze jogurtova kultura zamezila mnozeni ostatnim bakteriim.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16673
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od mike » pát kvě 10, 2019 19:05
apuka píše:Miku, pasterizace vs. UHT pasterizace - to vubec neni "jen technicky detail".
To je presne to, co zrovna zminoval Quido v jinem vlakne. Kontext. Psal jsem: Ze tam pisou jen pasterizace neznamena, ze to neni UHT pasterizace, to je jen technicky detail. Tj. je to technicky detail v ramci toho, jak na webu vysvetluji vyrobu jogurtu. Je to psano pro laickou verejnost, kterou zajima, jestli je mleko pasterizovane nebo ne, ale uz nepotrebuje vedet konkretni pouzitou metodu tj. z tohodle hlediska je to technicky detail. Takze to klidne muze byt i UHT pasterizace, prestoze to tam napsane neni. Nebo nemusi, to nevime.
Schvale to takhle rozepisuju, abys videl, v cem je tve uvazovani vadne Protoze podobne veci delas kazdou chvili a pak to vede k nesmyslnym diskusim.
apuka píše:To nezpusobi sama "jogurtova kultura", ale proces mlecneho kvaseni.
A kdo zpusobi proces mlecneho kvaseni? Neni to nahodou ta jogurtova kultura?
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49518
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od FrantaKrajta » pát kvě 10, 2019 20:57
- FrantaKrajta
- nadšenec
- Příspěvky: 1106
- Registrován: sob říj 1, 2016 16:19
Re: Jedlo na turach
od jony800 » pát kvě 10, 2019 21:15
- jony800
- nováček
- Příspěvky: 77
- Registrován: ned dub 10, 2016 6:21
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » pát kvě 10, 2019 21:38
mike píše:Psal jsem: Ze tam pisou jen pasterizace neznamena, ze to neni UHT pasterizace, to je jen technicky detail. Tj. je to technicky detail v ramci toho, jak na webu vysvetluji vyrobu jogurtu. Je to psano pro laickou verejnost, kterou zajima, jestli je mleko pasterizovane nebo ne, ale uz nepotrebuje vedet konkretni pouzitou metodu tj. z tohodle hlediska je to technicky detail.
Mno... řekla bych, že v tomhle případě je blíž pravdě apuka . Pojem UHT pasterizace použil Semo jakožto laik, ale nečekala bych takový terminologický přešlap u firmy zabývající se výrobou mléčných výrobků (ani v případě popisu určeného laické veřejnosti). UHT není podmnožinou pasterizace, je to jiný druh teplotního ošetření, "UHT pasterizace" není "technický detail", ale nesmysl
EDIT: Než jsem nachystala psovi večeři, tak mě jony800 předběhl
EDIT2: Ještě mě napadlo přirovnání. Asi bys taky v textu pro laickou veřejnost nezaměňoval bit a byte s tím, že pro laiky je to vlastně jedno
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1982
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od mike » pát kvě 10, 2019 22:46
GreyMouse píše:UHT není podmnožinou pasterizace, je to jiný druh teplotního ošetření
Z hlediska laika je paster(iz)ace tepelne osetreni, kterym se zabijou bakterie. Jak se to presne udela je technicky detail, ktery vetsina lidi neresi. Ano, terminologicky to spravne neni, ale v ramci zjednoduseni v takovem textu mi to prijde celkem OK. Nejlepsi by asi bylo, kdyby napsali, ze mleko bylo tepelne osetreno, aby se znicily bakterie, ale to jim mozna prislo zbytecne dlouhe, kdyz slovo pasterizace je v obecnem povedomi. Na rozdil od UHT.
GreyMouse píše:EDIT2: Ještě mě napadlo přirovnání. Asi bys taky v textu pro laickou veřejnost nezaměňoval bit a byte s tím, že pro laiky je to vlastně jedno
Ne, tam to jedno neni, to je jednotka. Podobne nebudu zamenovat metr a kilometr. Kdyz se tomu budu chtit v textu pro laiky vyhnout, tak napisu treba data a delka
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49518
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od jony800 » sob kvě 11, 2019 15:35
- jony800
- nováček
- Příspěvky: 77
- Registrován: ned dub 10, 2016 6:21
Re: Jedlo na turach
od mike » sob kvě 11, 2019 22:14
BTW, hned po tom rikal, ze tepelne neosetrene mleko by pil jen sebevrah.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49518
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » sob kvě 11, 2019 23:40
mike píše:Akorat furt nevim, jak to, ze mi ten jogurt vydrzel tri mesice po datu spotreby a hlavne co mam udelat s tim druhym, co ciha v lednicce
Ty z toho zase děláš vědu. Pokud se bojíš, tak ho vyhoď. Já bych ho otevřela a pokud by na povrchu nebyla plíseň nebo nesmrděl, tak bych ho snědla. Jednou jsem objevila jogurtový nápoj, který po nákupu někdo omylem uložil do komory místo do lednice a všimla jsem si ho až když byl několik týdnů (měsíců?) prošlý. Ze zvědavosti jsem ho otevřela a když vypadal i voněl dobře, tak jsem ho vypila. Nic mi nebylo. A to v té komoře asi neměl ideální teplotu, kterou by měl v lednici.
mike píše:BTW, hned po tom rikal, ze tepelne neosetrene mleko by pil jen sebevrah.
U kravského mléky je pravděpodobnost malá, ale i tak... proč riskovat klíšťovou encefalitidu?
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1982
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od mike » ned kvě 12, 2019 1:29
Encefalitidu ani nezminoval, ta hrozi spis u ovciho mleka, slo o bakterie. Salmonely, listerie atd.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49518
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » ned kvě 12, 2019 22:32
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1982
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od mike » ned kvě 12, 2019 23:25
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49518
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » pon kvě 13, 2019 10:56
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1982
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od sobb » pon črc 1, 2019 19:19
Jogurty jsou odolná potravina, prošly nám už mnohokrát, na cestách navíc byly někdy i relativně v teple a vydržely. Pokud nejsou kontaminované z výroby, tak vydrží dlouho po expirační době. Ale posledně zamrzela sladká tučná smetana, byla hořká. Mám pocit, že ani ještě nestihla projít. Zajímavé, že ze stejného balíku byly některé hořké až nepitelné, ale pár jich bylo v pohodě.
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Jedlo na turach
od sobb » pon črc 1, 2019 19:29
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Jedlo na turach
od mike » úte črc 2, 2019 0:06
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49518
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27