Výběr nepromokavé bundy

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod slim » pon dub 15, 2019 0:05

- jo, ve slevě tuším byla, ale model to byl poslední (Mania 5), blbý je, že nikde není rok výroby, to je naprosto na hov.., takže je jasný, že když vezmu blbej scénář, tak materiál někde x-let ležel, pak x-let ležela bunda = životnost na hvn..
- prali jsme dost málo tak 2x za rok, což jak jsem se zde někde dočetl, není zrovna ideální, ale v té době nikde v info od HP nebylo, že časté praní je OK, mám dojem, že spíše naopak
- technologie by to měla být 2,5L
- mechanické namáhaní jsem si myslel nejdřřív taky, ale moc mi to nevychází, je to u švu límce k bundě, to bych musel věšet budnu za límec
- zkusil jsem napsat na HP, tak jsem zvědav co odpoví
upřednostňuju české firmy
slim
nováček
nováček
 
Příspěvky: 9
Registrován: ned bře 10, 2019 1:33

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod mike » pon dub 15, 2019 0:15

Tady pisou 2L a podle tve fotky to tak i vypada.

Jestli jsi ji nosil casto a do prace, tak prani 2x rocne je malo. Muze to byt kombinace soupani a potu, ktery je pomerne agresivni.

Odpoved od HP sem pak dej, taky jsem zvedavy :)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod slim » pon dub 15, 2019 5:57

2L je ta vyfocená "kapsička" v límci na kapucu, jinak to má volnou síťovanou / pevnou podšívku
upřednostňuju české firmy
slim
nováček
nováček
 
Příspěvky: 9
Registrován: ned bře 10, 2019 1:33

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod apuka » pon dub 15, 2019 8:33

@slim: Toto opravdu neni rozpad PU ale mechanicke namahani. Uplne stejne se mi to stalo s Pinguin Parkerem po par letech (co jsem si to vsiml). V kapuci, kterou jsem vetsinu casu mel srolovanou v limci, bundu casto slozenou (no, spise zmuchlanou) v ruksaku, tak jsem to nosil denno-denne skoro 7-8 mesicu v roku do prace, bezne i na turistiku.

Ono se to nezda, ale ten srolovany material kapuce v limci dostava neskutecne zabirat trenim a mechanickym roztahovanim/ohybanim pri kazdem kroku, kdyz mas bundu na sobe. A je tam nechranena tenka membrana, ktera je (nezavisle na typu membrany, stejne je to s GTX - jen tam nejdrive odejde "ochranny" PU laminat az potom membrana) mozna radove nachylnejsi nez 3L s nalaminovanou podsivkou. Navic se tre nejenom o jiny kus membrany ale na nekterych mistech i o vnejsi latku, pripadne s niti nasiteho sucheho zipu nebo o cvocku (i to zvenku), atd. Srolovatelna kapuce v limci sice vypada jako velice dobra vychytavka - ale z 2L membranoveho materialu je to na ukor zivotnosti. Nizsi bude i u 3L, ale ne tak vyrazne.
Udelej si jednoduchy pokus: vem si obycejnou igelitku nebo i bezny textil a zacni jej trit na stejnem miste o sebe. Pokud budes mit trpelivost, za ne moc dlouho tam budes mit diru. Cas zavisi na materialu a jeho tloustce. A ted vem, ze membrana je tenci nez igelitka.
Jeste jedna poznamka - ta sitovana podsivka jako ochrana membrany je uplne k nicemu, kdyby to bylo i v kapuci, tak spise prispeje k jeste vetsimu treni.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Pierre111 » pon dub 15, 2019 8:39

Jako 7200 za takovou dle mého názoru shit bundu je fakt neuvěřitelný. Koncept téhle bundy vypadá aspoň 10 let starý ne-li víc :D. Kolik to stojí ve slevě ?
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod apuka » pon dub 15, 2019 9:24

Quido píše:na vetsine solidnich vyrobku jsou visacky a v 90% pripdau jsou mezi temi visackami i parametry, nebo odkazy na parametry - kdyz nejsou, tak ja osobne to nekupuju
To by me docela zajimalo, jake "solidni vyrobky" z kategorie nepromokavych bund a kalhot mas, kdes mel na visacce uvedeny parametr Ret :wink:. Ja si nepamatuji vubec zadnou takovou visacku - a ze jsem tech veci prohlizel dost. Jedine, ze bys myslel Tilak - ten ma tam odkaz http://www.tilak.cz a tam maji uvedeny Ret pro dany vyrobek. Jen ten odkaz tam neni jako odkaz na technicke parametry ale jako na stranky vyrobce. Jinak v sobotu jsem se schvalne kouknul ve firemnich prodejnach Arcteryxu, TNF, Salewy a Mammutu a jsem si nikde nevsiml, ze by tam nekde byl uveden Ret. (Resp. u Arcteryxu jsem se na visacky GTX kalhot nekouknul, to az potom jsem si spomenul, ale u bund jsem si to nevsiml. Urcite neni u Solano Hoody, co jsem si tam koupil, to jsem si visacky schvalne doma prezkoumal dvakrat. Sice je to Windstopper, ale Ret se tam taky pouziva.) Stejne tak jsem v ceskych obchodech nic podobneho nenasel u Milletu, Black Diamondu, Ternuy, Montane, Rabu, ... Jedine podobny odkaz na web vyrobce jako u Tilaku, jen ten web - na rozdil od Tilaku - vetsinou zadny konkretni udaj Ret nenabizi.
Quido píše:Právě zjišťuji, že bude důsledně třeba odlišovat jednotlivé technologie podle komplexních názvů
Nacase :-). Do toho vnest plne jasno asi nema sanci nikdo. Jedine, co muzes zjistit je, ze aktualne jsou membrany (na obleceni) GTX (2L a 3L), GTX Paclite, GTX Paclite Plus - tyto dva ale jsou uvedene taky jako "technologie", GTX Active, GTX Active ShakeDry, GTX Pro. Pro jistotu C-Knit uz na svych strankach Gore nepopisuje ani jako technologii (co Tys psal jako C-Knit Baker), pravdepodobne jej uz zaintegroval do nekterych membran (Active, Pro?), ale nikde to primo nepise.
Potom mas par "technologii", ktere se mohou kombinovat s nekterymi membranami - (PFCEC Free DWR :-)), Stretch, Armacor (pouziva se jen u Pro)

Problemem ale je, ze vyrobci jeste stale pouzivaji starsi materialy (zasoby???), napriklad prave membrana C-Knit, ale i GTX 3L nebo napr. Active s podsivkou C-Knit. Membrany s privlastkem "Shell" se prestaly vyrabet uz davneji, coz ale vubec neznamena, ze nikdo z nich uz nic nevyrabi.
A to uz radeji mlcim o tom, ze se parametry a technologie u stejne oznacenych membran se v case meni.

Jeste jedna poznamka, spise k jedne poznamce mika:
V tomto kratkem prehledu je zajimave, ze pouze u GTX Pro maji uvedenou veticku "All GORE-TEX Pro garments must pass Gore’s toughest test conditions and most aggressive rainstorm test." Coz by mohlo naznacovat, ze vyrobky z Active, Paclitu a obycejny GTX nemusi projit jejich prisnym testovanim.

Jo, sice to je trochu OT, ale taky se uz nevyrabi Windstopper, ale Infinium a Infinium Windstopper :roll: ](*,).

Upozornuji, ze jsem tento prispevek napsal schvalne vice-mene pouze na zaklade "informaci" na strankach Gore. Samozrejme jsem tam nenasel zadnou zminku o tom, jak se membrany menily v case...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod slim » pon dub 15, 2019 11:32

apuka píše:@slim: Toto opravdu neni rozpad PU ale mechanicke namahani. ...
Ono se to nezda, ale ten srolovany material kapuce v limci dostava neskutecne zabirat ...

A to máš asi pravdu, to by mohlo být, i když bych očekával, že to bude mít výrobce teda líp vymyšlený.

Blbý je, že na manželčině bundě jsem žadný zjevný defekt nenašel a přesto po vytažení bundy z pračky na ní bylo bílé "smetí", bundy prány samostatně a manželčina první, takže to vypadá, že se tam taky někde něco děje.
upřednostňuju české firmy
slim
nováček
nováček
 
Příspěvky: 9
Registrován: ned bře 10, 2019 1:33

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod apuka » pon dub 15, 2019 11:45

Myslim si, ze kdyz obratis bundu naruby, vcetne rukavu (teda pokud tamneni normalni podsivka a ne ta sitovana), tak bys zdroj najit mel. Kdyz nenajdes, tak druha cast, kde to rychle odchayi je konec rukavu - hlavne, kdyz se ruce strkaji do kapes. A treti je kolem pasu, pokud se zvykne nosit batoh s trochu mene pevne zatazenym bedernym pasem.
Kdyz ani tam to neni, zkus se zamyslet, kde nosi manzelka neco z tvrdsiho materialu az uz pod bundou nebo na bunde (batoh) tak, ze se to tam namaha, nejspise se tam bude dotykat bundy ruksak a mozno tam bude nejaky knoflik nebo blby sev nebo neco jineho pod bundou.
Na mistech, kde mas tu sitovanou podsivku pomaha hledat, kdyz si budes prohlizet bundu z vnitrni strany smerem k silnejsimu zdruji svetla, slunci nebo lampe - kde bude dira, bude svetleji. Pokud neni prilis huste tkany tlusty material.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod slim » pon dub 15, 2019 12:13

@apuka: OK, večer zkusím pohledat, dík za tip.
upřednostňuju české firmy
slim
nováček
nováček
 
Příspěvky: 9
Registrován: ned bře 10, 2019 1:33

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Quido » pon dub 15, 2019 12:23

slim píše:...
Bunda HP Mania kupovaná v 11.2015, takže vydržela 3 roky a kousek :-(. Práno v Toko Eco Textile Wash, ždímání 400 otáček.
...
Otázka:
a) přijde vám tak nízká životnost normální ?
b) není nějaká jiná technologie s lepší životností ?


Já na HP nemohu říct půl křivého slova a mám od nich nějakou dobu (10 a více let) dost věcí na outdoor, které i obnovuji, naposledy mám 3. rok bundu HP Star s BlocVentem; předtím starší model (název si nepamatuju), co se membráně říkalo Gelanots, jsem měl asi 6 let a posunul ji ještě dál do rodiny jako zcela funkční (měl jsem od HP i SS, než jsem ji roztrhl a mám ještě letní kalhoty...)
k té membránovce, to co je na fotkách - něcom podobného se mi stalo se zátěrem DryVent 2,5L od TNF (oni tomu říkají membrána) asi po 7 či 8-mi letech, čili asi po 30-ti praních...

podle fotek moc poznat nelze, ale moc bych nedal za to, že je to mechanické poškození, anebo jakoby od nějakého sálavého tepelného zdroje... celé se mi to na té fotce nějak nelíbí :((

:mentor:
nicméně, membránovku nenosím na běžné nošení (IMHO k tomu ani není určena) a peru na program "ruční praní" bez ždímání... tak asi 2-4x do roka, při mé frekvenci použití...
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Quido » pon dub 15, 2019 12:26

mike píše:Jestli jsi ji nosil casto a do prace, tak prani 2x rocne je malo. Muze to byt kombinace soupani a potu, ktery je pomerne agresivni.
Odpoved od HP sem pak dej, taky jsem zvedavy :)


pod to bych se podepsal a taky jsem zvedavy... HP je posledni dobou "moje" znacka", i kdyz nektere jejich veci mi nesedi strihove (zajimave, ze maji asi jina "kopyta" na SS, na HS atp. - ale to uz je OT)
:prayer:
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Quido » pon dub 15, 2019 12:34

apuka píše:
Quido píše:na vetsine solidnich vyrobku jsou visacky a v 90% pripdau jsou mezi temi visackami i parametry, nebo odkazy na parametry - kdyz nejsou, tak ja osobne to nekupuju
To by me docela zajimalo, jake "solidni vyrobky" z kategorie nepromokavych bund a kalhot mas, kdes mel na visacce uvedeny parametr Ret :wink:. Ja si nepamatuji vubec zadnou takovou visacku


Nevim proc prave Ret..:? jsou i dalsi parametry k parametrickemu vyjadreni pozadovanach vlastnosti, uz se to tu na OF omila nejakou dobu...
:roll:
... ale zrovna na vyrobcich HP (ktere tu resime aktualne) je vzdy vse spravne uvedeno... predtim se pamatuju u BD, a tusim ze i u Slaewy nebo Montane, ale to si fakt uz presne nepamatuju - proste veci s membranou, kde to uvedeno neni, nebo neni primy link k overeni parametru, uz ze zkusenosti nekupju - tecka
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod apuka » pon dub 15, 2019 13:46

@Quido: Ret proto, ze vodni sloupec ani MVTR samotne membrany prakticky o nicem neni - a u HP je uvedene prave tato hodnota. Mas pravdu, ze tyto hodnoty vyrobci casto uvadeji. Ale jak se tady o tom bavilo, fakt se podle toho orientovat nemuzes, kazdy pouzije to, co se mu hodi - a navic, znova zopakuji, je to vetsinou o membrane a jen vyjimecne (no, nespominam si na takovy pripad) o konkretnim laminovanem materialu pouzitem ke konkretnimu vyrobku. Ret by se alespon mel merit na konkretnim laminatu a ty hodnoty by mely byt porovnatelne (i kdyz stale jeste ukazuji neco jineho nez samotnou prodysnost v realu).

Vem si kupriklad dva modely od Tveho oblibeneho HP (podotykam, nemam s nima zadne osobni zkusenosti, jen se odkazuji na jejich vlastni udaje, predpokladam, ze to same co je na strankach produktu, bude i na visacce).
Bundy Protector 4.0 a Radical 2.0 pouzivaji stejnou membranu BlockVent Pro 3L a maji uvedene stejne hodnoty "nepromokavost: 25000, prodysnost: 40000".
Radical je ale o cca 180g tezsi, navic je urcen do "extremnich podminek" (Protector "je vhodny pro aktivity v obtiznych podminkach"), takze bych predpokladal, ze ma jinou gramaz a denier svrchni latky, ktera bude odolnejsi (tvrdit nemohu, nevim). Kazdopadne ale ma v popisu uvedene: "Na tuto bundu jsme zvolili zcela nově vyvinutý třívrstvý laminát se speciální 3D podšívkou, která díky novému složení zajišťuje ještě lepší odvod vlhkosti, větší komfort a pocit sucha při styku s pokožkou, než tomu bylo doposud u klasických podšívek."
Ted mi vysvetli, jak muze neco "zajistit jeste lepsi odvod vlhkosti", kdyz ma deklarovanou stejnou prodysnost a hodnota prodysnosti ma ukazovat na schopnost odvadeni vlhkosti?

Kdyz to zkusis jeste srovnat s bundou od Kilpi (prosim, nechci ode mne abych ji na jejich strankach hledal :D), ktera ma podobne (deklarovane) parametry membrany, co dostanes za vysledek? Ze Kilpi bunda je nejsprovejsi....
A jak chces tyto hodnoty srovnavat s ePTFE (nebo jinymi typy porovitych membran) a hlavne ty "Air Permeable", ktere funguji ponekud jinak a daji jine vysledky, resp. MVTR se na "odparovani" se podili jenom castecne?
Ono se neco podobneho da napsat i o vodnim slouci, samozrejme od nejake hranice, nemluvime tady o membranach 3000/3000...

Kdyby TI ani toto nestacilo, tak jedno osobni srovnani ze zkouseni stejny den a cca stejne podminky (delal jsem to pouze jako fiktivni test):
- SS bunda Millet s deklarovanou prodysnosti 800 (osmset) g/24h. Mel jsem ji na sobe v prodejne asi 15 minut, chodil jsem v ni a bylo mi prijemne, vubec jsem se nepotil.
- membranovka od Mammutu s jejich membranou, myslim s prodysnosti 15000 g/24h ve stejnem obchode, za 3-4 min bez velkeho chozeni jsem se citil uz neprijemne
- SS od uz ani nevim jakeho vyrobce v jinem obchode s deklarovanou prodysnosti 8000 (osmtisic) g/24h, tj. na papire 10x prodysnejsi nez Millet. Dokazal jsem v ni pobyt asi 2 minuty a mel jsem uz mirne zpocene tricko.
Takze ve vysledku, kdybych si vybral z techto tri bund s vyrobcem deklarovanou prodysnosti, tak si vezmu tu papirove nejhorsi.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod fps » pon dub 15, 2019 14:52

já mám bundu High Point Sky Rider Pro a kalhoty High Point Free Fall datům nákupu 10.8.2010, oboje BlocVent dvouvrstvý, a zatím žádný rozpad membrány nepozoruji, ale je tedy fakt to, že už oboje moc nepoužívám
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Quido » pon dub 15, 2019 21:23

@apuka:

a zase - proc se to ma porad opakovat - Ret zdaleka neni presna velicina - je to parametr vyjadrujici odpor v prodysnosti (neberte mne za slovo) a to jeste vypoctena odvozenim z tepelnych ztrat pri odparovani, nebo tak nejak - uz se tu o tom psalo...
Je to jeden z parametru, ktery nejakym zpusobem vyjadruje prodysnost; samotna prodysnost (breathability) je merena opacne, jako prunik objemu par za casovou jednotku - v ideálním svete by ti asi uvadeli vse na konkretnim vyrobku, ale nedovedu si v realu prestavit, ze by testovali hotovy vyrobek z kazde vyrobene serie ci sarze, anebo kolik by takovy varobek asi stal... musime vzit za vdek aspon orientacnim informacim a ja duveruju tem, kdo informace neskryva vice, nez tem, co mlzi... a Gore, jak je vidno, zacina taky mlzit...

k tem dalsim spekulacim se vyjadrovat nehodlam...
a o Kilpi se nebudeme bavit vubec [-X

to mi fakt staci :rolleyes:
SS s proysnosti 800 ach jo :ú
ja to rikal uz posledne, ze neumis cist - tak cti priste poradne - nekdy se totiz uvadi XXX g/ 1 hod. a dela to zrovna Millet a TNF, a jeste kdosi... takze je jasne, ze ses citil nejlip v necem s prodysnosti temer 20 000 g/ 24 hod., proti tem ostatnim s horsim parametrem...
a zahad je vyresena :finga:
(i tak ale neverim, ze nejaka SS ma 800g/za hodinu - anebo to neni SS) :roll:
v cemkoli s prodysnosti 8 000 g / 24 h se nebudu citit dobre, ani s prodysnosti 15 000, ani 20 000 - pro mne je hranice pouzitelnosti (nerikam komfortu) nad 30 000
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod FrantaKrajta » pon dub 15, 2019 21:47

Proc asi neni podobna metodika EN norme testovani spacaku? Potici-se figuriny existuji. Akorat by to bylo nehorazne drahe...

Se tu hadate o cisla a metodiky, ve vysledku ma kazda z pouzitych metod sve mouchy, vsechny jsou jen aproximace.

Je to jen internetova diskuse (se vsemi chybami, ktere diskuteri prinaseji vcetne mne, od “expert opinion” po “it is on internet”, “buyer’s bias” a “naduzivani anglicismu a cizich slov” (1) atd.).

(1): Self-referential - sam jsem se toho zde dopustil a to jeste nekolikrat ;)
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod apuka » pon dub 15, 2019 22:25

FrantaKrajta píše:Se tu hadate o cisla a metodiky, ve vysledku ma kazda z pouzitych metod sve mouchy, vsechny jsou jen aproximace.
Vsak se snazim rict, ze je to zbytecne, ze se o tom tady uz mnohokrat bavilo a ukazalo, ze skutecnou prodysnost v praxi neukazuje ani MVTR ani Ret... Jen z jednoho hlediska byva Ret vymluvnejsi nez MVTR - vetsinou se uvadi pro konkretni material (tj. 2, 2,5 nebo 3L membranova latka ze ktereho se sije bunda/kalhoty), kym MVTR se uvadi vetsinou pouze pro samotnou membranu, svrchni latka ani pripadna "podsivka" se nebere do uvahy. Co v druhem pripade je pitomost, protoze obe pridane latky hodne ovlivnuji skutecnou hodnotu MVTR (i Ret).
Quido píše:SS s proysnosti 800 ach jo :ú
ja to rikal uz posledne, ze neumis cist - tak cti priste poradne - nekdy se totiz uvadi XXX g/ 1 hod. a dela to zrovna Millet a TNF, a jeste kdosi... takze je jasne, ze ses citil nejlip v necem s prodysnosti temer 20 000 g/ 24 hod., proti tem ostatnim s horsim parametrem...
a zahad je vyresena :finga:
(i tak ale neverim, ze nejaka SS ma 800g/za hodinu - anebo to neni SS) :roll:
Kluku, mas smulu a to velikou. Budes si muset svoje jasne zavery prehodnotit :wink:. Ja jsem si to nejdrive precetl na Hudy (a to nekolikrat, protoze jsem tomu neveril), potom jsem si to overil primo na strankach vyrobce - a je to tak: "Breathability 800 g/m²/24h". (Muzes si to precist i sam tady.) Ted jen si nejsem jisty, jestli to bylo primo uvedene i na stitku k bunde, i kdyz mam dojem, ze jo. A to o te bunde pisou (mezi jinym) primo ze u ni "prodysnost je na prvnim miste".
Mimochodem, Millet zrovna pise napr. u SS bundy z Windstopperu, napr. (ehm, z WS Light :-k) Trilogy V Icon hodnotu Ret<6 i MVTR 17000 g/m²/24h. Ale u nepromokavych pise pri Gtx pouze Ret, u svych PU membran pouze MVTR...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod mike » pon dub 15, 2019 22:39

apuka píše:Jen z jednoho hlediska byva Ret vymluvnejsi nez MVTR - vetsinou se uvadi pro konkretni material (tj. 2, 2,5 nebo 3L membranova latka ze ktereho se sije bunda/kalhoty)

Jenze to je prave chyba, jestli by Ret o necem vypovidal, tak ciste o membrane. Kdyz vezmes konkretni laminat, tak se projevi hlavne jeho izolacni vlastnosti, takze je v podstate prima umera mezi gramazi laminatu a hodnotou Ret. A to fakt neni neco, co by mne zajimalo.

apuka píše:kym MVTR se uvadi vetsinou pouze pro samotnou membranu, svrchni latka ani pripadna "podsivka" se nebere do uvahy.

Mas to necim podlozene? Tady je to presne naopak, MVTR by davalo vetsi smysl pro kompletni latku, protoze te zajima, kolik pres ni projde. Kolik projde jen pres membranu zas tak moc zajimave neni. Co jsem ale parkrat videl fotky z testovani na pristrojich, tak slo vzdycky o latku a nikdy jen o membranu. Cimz se nevylucuje to, ze nekteri vyrobci pisou parametry membrany, ktere dostanou od dodavatele. Treba u HP to tak vypada.

apuka píše:Ja jsem si to nejdrive precetl na Hudy (a to nekolikrat, protoze jsem tomu neveril), potom jsem si to overil primo na strankach vyrobce - a je to tak: "Breathability 800 g/m²/24h". (Muzes si to precist i sam tady.)

Tohle vypada spis na chybu. Vypadla jim tam nula nebo dve. V materialech k bunde, takze to kazdy prodejce tupe opise. Posli dotaz vyrobci. Kdyby to byla pravda, tak tam mohli dat rovnou igelit a rozhodne to neni SS. Rekl bych, ze tolik projde i pres mikrotenovy sacek a v tom by se fakt nikdo parit nechtel.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Quido » pon dub 15, 2019 23:09

mike píše:Tohle vypada spis na chybu. ....


presne ted jsem to chtel napsat, ale ja se spise domnivam, ze chyba je v tom case, proste za lomitkem ma byt 1 h - to pak muze odpovidat hodnote 19 200 / 24...
a uz jsem to u jedne nebo dvou bund Millet videl a u TMF jsem mel dve doma, ktere to tak mely napsane...
:roll:
i kdyz zase 5000/8000 vypada realneji... cert vi
:evil:
jednoznacne jsou to bidne hodnoty na to, ze to nazvyaji SS - a tom je dalsi kamen urazu, to jsme tu taky probirali...

apuka by mel trochu premyslet, nez si udela zaver - v cemkoli s prodysnosti 800 / 24 se proste neda byt - je to plastenka a ani z dalky to pak neni SS - proste pitomost :rock:
Naposledy upravil Quido dne úte dub 16, 2019 7:15, celkově upraveno 2
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Quido » pon dub 15, 2019 23:17

apuka píše:Kluku, mas smulu a to velikou. Budes si muset svoje jasne zavery prehodnotit :wink:. Ja jsem si to nejdrive precetl ...


porad ti rikam, ze ty tvoje vycteninky nikam nevedou, davno nezijem ve svete, kde napsane je pravdive a ne nadarmo se rika "lze, jako kdyz tiskne..." #-o
tak trochu selskeho rozumu do hrsti, prosim...
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod mike » pon dub 15, 2019 23:26

Sis jeste nevsiml, ze apuka bere marketingove info na strankach vyrobcu a prodejcu jako Pismo svate? ;-) Cim vetsi zvracenost napisou, tim lip a k tomu jeste vymysli nejakou peknou teorii, kterou to vysvetli :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod slim » stř dub 17, 2019 6:28

@mike . @apuka, @Quido , @fps a další který to zajímá

Tak i podle HP to vypadá na mechanický problém, tak jak psal i @apuka a je fakt, že pokud je to jen v tom límci, tam to ničemu nevadí, protože tam je membrána ještě dovnitř bundy. Žádný další defekt jsem nenašel.

Manželčinu bundu jsem prohlídl, i prosvítil baterkou a nic jsem nenašel, takže to bílý smetí tam může asi klidně být i z výroby ze šiti, ono je dost malý, tak na úrovni dírek v tý siťovaný podšívce (průměr tak 1mm).

Ono jak jsem zkoumal ty bundy, tak musím říct, že docela netriviální záležitost, některý detaily jsou docela složitý, třeba lemování kolem vnitřku kapes, on tam je i ten materiál s "volným" okrajem, takže klidně může dojít k nějakému "drolení" těch okrajů mechanickým namáháním (nebylo ale nic poznat).

Takže snad to bude OK a ode mne asi zbytečná panika :-)

FYI vyjádření od HP:
...
Delaminace membrány je jev, který po určité době bohužel nastane a nelze se tomu vyhnout. Doba je velmi individuální a je závislá na intenzitě používání, údržbě, používání antiperspirantů, složení potu…. Z fotografie je patrné, že se jedná ve Vašem případě o vnitřek límce, kam se skládá kapuce.

V tomto případě se domnívám, že se jedná o mechanické poškození způsobené tím, jak se se kapuce skládá a zase vytahuje ven. V tomto místě toto poškození na funkčnost nemá vliv, takže byste neměl pociťovat žádný problém.

Co se týče popisu údržby, postupujete správně, jen bych se vyhnul tomu ždímání, i když 400 otáček není mnoho, ale pokud ždímat nebudete je to lepší.

Pokud by jste chtěl bundy opravit, pošlete je, podíváme se na míru poškození a domluvíme se na postupu a možnostech.
...
upřednostňuju české firmy
slim
nováček
nováček
 
Příspěvky: 9
Registrován: ned bře 10, 2019 1:33

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod slim » stř dub 17, 2019 6:43

Pierre111 píše:Jako 7200 za takovou dle mého názoru shit bundu je fakt neuvěřitelný. Koncept téhle bundy vypadá aspoň 10 let starý ne-li víc :D. Kolik to stojí ve slevě ?

Tak je třeba uvést na pravou míru:
- "shit" to fakt není, vypadá to, že problém vznikl skutečně jen díky vkládání kapuce do límce a na funkčnost celku to nemá vliv, u manželčiny bundy tento problém není a klidně to může být i tím, že já nejsem zrovna pečlivý při smotání kapuce do límce (na rozdíl od mé ženy)
- "10 let starý koncept" ano, to je dost pravděpodobné, bunda je ve verzi 5, pokud se pamatuju, tak předchozí měla kapuci řešenou zcela jinak, a co se týká konceptu tak až na pár detailů bych řekl, že je bezva, protože pro mne je ideální že vypadá i celkem civilně (dá se vzít do města) a ani v přírodě v ní člověk nevypadá jako "lufťák"
upřednostňuju české firmy
slim
nováček
nováček
 
Příspěvky: 9
Registrován: ned bře 10, 2019 1:33

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Pierre111 » stř dub 17, 2019 7:26

Hele já si myslím, že výrobce by měl mít i takovou věc podchycenou, zvláště pokud už je to jak píšeš pátá verze bundy. Když si koupíš bundu za 7tis, tak prostě nechceš aby se ti třech letech začala loupat. Já od robustní membránovky očekávám tak opravdu minimální životnost 6let spíš víc. K tomu konceptu, je to věc názoru, já bych si takovou bundu nekoupil. Pro mě je moc těžká, taková plandavá a má prostě věci co by mi překáželi. Chápu ale, že to někomu může vyhovovat a proto se asi pořád ještě vyrábí. Stejně tak bych si jí nekopil kvůli membráně co v ní je. Nicméně od HP bych si vybral něco jiného. Co musím ale pochválit je přístup výrobce. Slušně a řekl bych, že pravdivě odpověděl a nabídnul opravení bundy. To se mi líbí a dnes to bohužel není samozřejmost.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Quido » stř dub 17, 2019 9:00

Pierre111 píše: Stejně tak bych si jí nekopil kvůli membráně co v ní je. Nicméně od HP bych si vybral něco jiného. .

Můžeš prosím tento názor / myšlenku upřesnit a rozvést..?
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Pierre111 » stř dub 17, 2019 9:17

Co je na tom k rozvádění ? Pokud dobře čtu je tam BlocVent 2L a síťovaná podšívka. Což je asi jedna z nejhorších membrán (aspoň co do parametrů) co HP nabízí. Nebo se pletu ? :) Navíc koncept s volnou síťovanou podšívkou považuju za již překonaný.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Quido » stř dub 17, 2019 9:40

OK, z pohledu čistě parametrů, je na tom jen o poznání líp, než třeba HyVent od TNF, nicméně ten lidi taky kupují...
:roll:
Mne se zase třeba nelíbí střih a celá koncepce bundy, ale asi má nějaké kouzlo, když si našla mezi lidmi své zastánce a pořád se prodává.... cena je opravdu vysoko, nicméně, co my s tím, to je věc trhu - třeba bude za chvíli "retro" a cena ještě stoupne :mrgreen:
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Pierre111 » stř dub 17, 2019 10:07

Jo střih se mi taky nelíbí, nicméně na fotkách, když má bundu někdo na sobě to nevypadá tak špatně jak bych čekal :). No je to takový retro, proto to lidi asi kupují.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod mike » stř dub 17, 2019 23:43

@slim: z fotek nepoznam, jak to vypada vcelku, ale kdyz budes mit kapuci na hlave, nepotece ti tou dirou v membrane za krk?

Jinak tuhle bundu taky nechapu. Konstrukce neni stara 10, ale aspon 20 let a dneska uz ve vsem prekonana. Bunda je tezka jako krava, na outdoor bych si ji nevzal, ani kdyby mi platili a nosit to do mesta? Progrca proc? Membrana ve meste zafunguje parkrat do roka a v ostatnich pripadech se v tom clovek zbytecne pari a jeste vypada jako prasteny mimozemstan :twisted: V podstate mne nenapada zadne rozumne pouziti, kde by se nedalo najit neco vyrazne lepsiho. A ne nutne drazsiho, spis naopak.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Pláštěnka / nepromokavá bunda

Příspěvekod Erik666 » čtv dub 18, 2019 15:36

Hi,
Pls o radu.
Sháním nepromokavou ,,bundu,, co lze sbalit do co nejmenšího balíčku.
Něco ve stylu Mac in a sac,nebo Northfinder Northkit.

Je to na trek v létě do Norska,kdyby nás chytl déšť aby se v tom dalo pochodovat s krosnou na zádech. (Poncho nechci)

Je mi jasný,že asi nic nebude 100 procent,ale zkrátka něco z vlastních zkušeností co se vám osvědčilo.

Požadavky jsou malé balení a co největší funkčnost ...
Cena
nehraje roli

Předem děkuji.
Erik666
nováček
nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: čtv dub 18, 2019 15:13

PředchozíDalší

Zpět na Oblečení

cron