Palivo do lahví primus

zkušenosti, rady, dotazy.

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Palivo do lahví primus

Příspěvekod Hellequinn » úte dub 9, 2019 16:06

Zdravím,

potřeboval bych poradit, ač můj dotaz bude zde znít asi hloupě. Koupil jsem si vařič Primus omni lite multi-fuel. K tomuhle vařiči se samoezřejmě dají použít kartuše tohohle typu: https://www.4camping.cz/p/kartuse-primu ... EEQAvD_BwE
1) Ty jsou na jedno použití nebo se to dá někde naplnit?
2) Pokud se to dá někde naplnit - kde?

Balení ale zároveň obsahovalo tuhle lahev: https://www.4camping.cz/p/palivova-lahe ... le-0-35-l/
1) Co se do ní správně dává a kde to lze sehnat?

Na té lahvi totiž píšou jen tekutá paliva, což je ale zkapalněný propan/butan taky, ale v návodu, který je pouze v angličtině se propan/butan zmiňuje jen u origo kartuší. Navíc tam píšou cosi o white gas, což jsem v překladu našel, že může být lampový olej nebo taky čistý, zřejmě technický benzín bez aditiv? Uveďte mě někdo, prosím na pravou míru, co všechno za paliva se dá používat a kde se to dá sehnat.

Předem moc díky a omlouvám se za hloupý dotaz.
Hellequinn
nováček
nováček
 
Příspěvky: 4
Registrován: úte dub 9, 2019 15:58

Palivo do lahví primus

Příspěvekod Kjuba » úte dub 9, 2019 16:50

Ahoj, moc nerozumím tomu typu. To, co jsi napsal neznám a nevím, jestli se něco takového vůbec vyrábí. Znám buď OmniLite Ti nebo OmniFuel.

Každopádně jsi si koupil vařič, který lze používat buď na plyn z kartuše (propan-butan viz. Tvůj odkaz) nebo na tekutá paliva, jako jsou petrolej, benzín, technický benzín, nafta. Takže láhev dodaná k vařiči je právě na ně. Musí to být popsané v návodu nebo hledej na netu/YouTube. Je toho všude spousta. Koupil jsi si velice rozšířený typ, takže stačí nastudovat. Pokud nebude něco jasné, klidně se ptej.
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Palivo do lahví primus

Příspěvekod Hellequinn » úte dub 9, 2019 17:24

Ahoj,

mám konkrétně tenhle:
https://www.4camping.cz/p/varic-primus- ... -bottle-2/
Právě, že jsem se snažil studovat z návodu, z lahve i z webu prodejce, trochu i po fórech a úplně stoprocentně moudrý jsem z toho nebyl.

Dobře. Takže do té lahve, co je dodaná k vařiči nelze nalít propan-butan - ten je totiž taky v lahvi tekutý? A technický benzín zakoupit úplně natvrdo třeba v Hornbachu? V návodu se uvádí totiž "white gas", což může být výraz jak pro technický benzín, tak pro petrolej/lampový olej. Oba jsou tedy ok?

A ty kartuše (to jsem taky nikde jako info neobjevil) jsou jednorázové nebo se dají použít víckrát? Četl jsem, že se to nemá/nesmí dělat. Na druhou stranu se na řadě fór řeší, jak si je hodně uživatelů plní doma samo. Nebo se to dá nechat doplnit i v nějaké pobočce třeba Linde? Ale tam jsem zase na pár fórech četl, že směs propan-butan prodávaná běžně na pobočkách Linde má nesprávný poměr propanu a butanu.
Chci říct, trochu už jsem googlil a hledal, ale nedopracoval jsem se k žádnému jednoznačnému výsledku.

Moc díky za rady. :)
Hellequinn
nováček
nováček
 
Příspěvky: 4
Registrován: úte dub 9, 2019 15:58

Palivo do lahví primus

Příspěvekod Kjuba » úte dub 9, 2019 21:55

Ano. Propan butan skutečně do té láhve nenaliješ. Za normálních podmínek, ve kterých to budeš používat je to totiž kupodivu směs plynů, takže by to v té láhvi jaksi nezůstalo.

Ano, v kartuši je propan-butanová směs tekutá, protože je stlačená.

Jinak ano, na white gas, čili technický benzín, Ti to bude fungovat (klidně z Hornbachu), stejně jako na všechny druhy paliv, co jsou zmíněné v tom Tvém odkazu. Akorát dej pozor. Myslím, že s vařičem se dodávají 2 různé trysky. Jedna je na plyn (propan-butan) a druhá na veškerá tekutá paliva. Takže je třeba měnit dle toho, co hodláš použít. Lampový olej bych nepoužíval. Dost to kouří a může zanášet trysku.

Ano, kartuše lze podomácku plnit, ale nedoporučuji Ti to. Výrobců kartuší je spousta, takže můžeš kupovat něco méně značkového a drahého. I ti, co si to doma plní, zrecyklují kartuš jen párkrát. Musí se to vážit plný, prázdný, aby jsi to nepřeplnil.....

Ano různí výrobci používají trochu jiné směsi. Ale jde většinou o použití v zimě. Pak to prodávají jako tzv. zimní směs s přídavkem isopropanu. To má ale opravdu smysl jen v zimním období a v mrazech.
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Palivo do lahví primus

Příspěvekod Hellequinn » stř dub 10, 2019 8:56

Ahoj,

super. Diky moc. Presne takhle vycerpavajici odpoveď "pro blbce" jsem potreboval. Jeste jednou diky za trpelivost. :-)
Hellequinn
nováček
nováček
 
Příspěvky: 4
Registrován: úte dub 9, 2019 15:58

Re: Palivo do lahví primus

Příspěvekod Pierre111 » stř dub 10, 2019 16:09

Jen takový dotaz, kam to jedeš, že potřebuješ takový vařič ? Já jen, že lidi, co si něco takového koupí, většinou přesně ví k čemu to budou potřebovat. Tvoje dotazy ale tak trochu vypadají, že nemáš moc tušení k čemu to je :D.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Palivo do lahví primus

Příspěvekod Hellequinn » stř dub 10, 2019 21:33

Ahoj,

prosím tě, možná se teď projevím jako magor, ale jde spíš o prepperskou než outdoorovou záležitost pro případ nějaké katastrofy typu blackoutu, kdy delší dobu nepůjde elektřina nebo něco. Snad je to paranoidní, ale historie ukazuje, že období průserů periodicky přicházejí a žijeme v nejdelším období bez války, rozsáhlejší ekologické či přírodní katastrofy etc. Chtěl jsem něco použitelného na více paliv (+ zásobu nějakého paliva) a na tenhle konkrétní vařič měli před Vánoci slevu kolem asi 45%, takže ta cena byla hodně příznivá.
Nejsem blázen, co na zahradě (taky nemám tu zahradu) staví protiatomový bunkr, ale v jednu chvíli jsem dospěl k názoru, že chci mít alespoň přibližnou odpověď na otázku, co budu dělat, když třeba měsíc nepůjde elektřina/voda/plyn... Tak jsem tak nějak začal postupně dávat dohromady věci jako cestovní vodní filtr, solární panýlek, vařič + zásobu plynu, pár balíků vody a trvanlivých potravin. Nic za statisíce. Důsledek je, že některé tyhle věci jsou pro mě úplně nové. Na vandru do české přírody jsme si vždycky vystačili bez vařiče s nasbíraným dřevem a sirkama a vykopaným ohništěm obloženým nasbíranými kameny. Proto hloupé otázky na docela drahé vybavení. Tak nějak jsem se divil, že tahle otázka padla až teď :D
Jsem magor? :D
Hellequinn
nováček
nováček
 
Příspěvky: 4
Registrován: úte dub 9, 2019 15:58

Re: Palivo do lahví primus

Příspěvekod JoseD » sob lis 2, 2019 21:53

minulý týden jsem dodělal zásobu technického benzínu do mého Omnifuela a vypravil jsem se tedy dnes do nejmenovaného hobbymarketu, abych zakoupil novou plechovku..

Nicméně v regálu na plechovce bylo "Nedoporučuje se do vařičů a lamp". Na internetech (zdroj nize) se dá dokonce najít text " Nepoužívat do benzinových vařičů a lamp!".

Je to nějaká novinka v oblasti složení benzinu?
Nebo se tím nepřímo myslí, že člověk nemá používat benzinový vařič v místostech a stanech, protože se přiotráví CO a příměsemi (což vím, vařím jen venku)?

Nebo existuje benzín, který je naopak do lamp a vařičů vhodný? Pracovník hobbymarketu se divil zhruba podobně, jako já.

Nakonec jsem koupil petrolej, na kterém nic takového napsaného není, a Primus by ho měl požrat taky. Ale obávám se, že bude hůř chytat a taky má papírově menší výhřevnost..

Update:

nalil jsem petrolej do nádrže, žádný zázrak to není, zapálit se mi to podařilo pomocí "knotu" - smotek papírového ubrousku. Plamen byl ze začátku dost čadivý, pak se to rozjelo. Zítra na to zkusím hodit nějaký ešus, jestli úplně nezčerná..


link na heureku..: https://redidla-rozpoustedla.heureka.cz ... e/#section
JoseD
nováček
nováček
 
Příspěvky: 93
Registrován: ned lis 4, 2012 1:15

Re: Palivo do lahví primus

Příspěvekod booze » ned lis 3, 2019 3:13

To uz se tady resilo viewtopic.php?p=247093#p247093

BENZÍN TECHNICKÝ P6402 je do varice
Technický benzínový čistič P6411 neni do varice
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56


Zpět na Vařiče, zapalovače, nádobí, vaření