Vybavení na výlet - prosím o radu

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Vybavení na výlet - prosím o radu

Příspěvekod lily777 » sob bře 16, 2019 18:52

Dobrý večer,

chtěla bych jet v říjnu na cca 10 dní do Mongolska a pak cca na 10 dní do Číny, solo backpacking trip. Na takovýto výlet jedu vůbec poprvé, a poté, co jsem si prohlédla svůj šatník, zjistila jsem, že vůbec nemám vhodné outdoorové oblečení. Na internetu jsem si pročetla kde co, ale v tom počtu různých značek a materiálů mám takový zmatek, že nevím, od jaké značky je nejlepší nakupovat. :shock:
Stručně řečeno potřebuji všechno, prostě: trička, dlouhé rukávy, mikinu, nepromokavou bundu, kalhoty, ponožky; a nevím, od koho je to nejlepší koupit. Hlavně, aby mi v tom bylo teplo, a když se zpotím, aby to rychle uschlo. Cenově jsem schopná jít i do dražších věcí, pokud teda vydrží aspoň nějakou dobu.
Jako úplný neználek Vás moc prosím o radu. [-o<
lily777
nováček
nováček
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob bře 16, 2019 18:38

Re: Vybavení na výlet - prosím o radu

Příspěvekod Víťa » sob bře 16, 2019 20:46

Podívej se na web nalehko.cz. Mají oblečení od Rabu. Pár kousků, zadnej prehnanej výběr co tě akorát zmate. Ceny poměrně přívětivé. Plus vyhoda je ze to neváží kilo.
Víťa
účastník
účastník
 
Příspěvky: 283
Registrován: pát led 20, 2006 20:57
Bydliště: Praha

Re: Vybavení na výlet - prosím o radu

Příspěvekod Pierre111 » sob bře 16, 2019 23:53

Mongolsko a Cina je trochu siroky pojem. Asi by jsi mela napsat co tam chces delat. Muzes lezt na nejake hory nebo dat vylety o vesnicich o blizkem okoli. Tezko se to radi. Takze rada koukni do nalehko a nakup ti muze byt platna jako mrtvemu zimnik. ;)Navic ne vsechny znacky vyrabi komplet obleceni, obuti atd. Pkud chces poradit znacku tak treba s Arcteryx neudelas chybu, Mountain equipment, Mammut.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Vybavení na výlet - prosím o radu

Příspěvekod mike » ned bře 17, 2019 1:43

@lily777: na tohle se neda odpovedet. Napis, jake podminky tam asi cekas. Pocasi, teren, narocnost, kde budes jist, kde hodlas spat. A taky co uz mas za sebou, s cim si vystacis, kolik toho asi uneses a budes potrebovat nest...
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Vybavení na výlet - prosím o radu

Příspěvekod Lipon » ned bře 17, 2019 9:46

Tak radit zrovna nalehko.cz pro začátečníka mi nepřijde úplně vhodné. Cena možná asi odpovídá kvalitě, ale "poměrně příznivá" není.
Podle formulace dotazu bych řekl, že tazatelka zatím moc zkušeností nemá a to, co všechno chce koupit, jí bude stát balík v tomhle obchodě.
Jak píše Mike, dotaz je moc obecný, Čína I Nepál velké.
Můžeme se jen domýšlet, že podle dotazu asi moc vysoko a daleko nepůjde. Upřímně si myslím, že na běžnou turistiku udělají službu i věci z Decathlonu co podobného multisportu.
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4883
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: Vybavení na výlet - prosím o radu

Příspěvekod Víťa » ned bře 17, 2019 18:27

Tak mě třeba řada Downpour přijde vcelku použitelná a cenově to vychází dobře.
Víťa
účastník
účastník
 
Příspěvky: 283
Registrován: pát led 20, 2006 20:57
Bydliště: Praha

Re: Vybavení na výlet - prosím o radu

Příspěvekod mike » ned bře 17, 2019 19:33

Nic proti nalehko.cz, ale to je pro lidi, co uz maji nejake zkusenosti a vedi, co chteji.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Vybavení na výlet - prosím o radu

Příspěvekod lily777 » ned bře 17, 2019 22:07

Dobrý večer,

moc děkuji všem za komentáře. :)

Zde jsou podrobnější informace:
Mongolsko: výlet si zařídím přes cestovní agenturu v Mongolsku, z místa na místo se budeme přepravovat autem, často na webovkách uvádí "russian mini-van". Konkrétně bych ráda viděla Golden Eagle Festival 2019, Tsagaan Suvarga, Khongor sand dunes, Bayanzag, Kharkhorin, Terelj National Park. Všechna místa jsou v mongolské stepi / pískovcová oblast / sand dunes - písečné duny pouště Gobi. Jedu za začátku října, takže čekám chladnější počasí - na netu píší, že bývá kolem 15°C - 1 °C. Jíst a spát budu v mongolských jurtách.

Čína: solo výlet, cestovat budu vlaky, ubytování v hostelech, jídlo v pouličních krámcích. Navštívit chci Peking a jeho památky, jeskyně Yungang (pískovec), Xinan - terakotová armáda, Velká Čínská zeď, rýžové terasy v Longji, lešanský velký Buddha, rezervace s pandami v Sečuánu. Na netu píší, že bývá kolem 19 °C - 7 °C, na jihu bude spíš tepleji.

Za sebou toho moc nemám, teda byla jsem ve x zemích po Evropě, pak v Tunisku. Vyloženě s batohem jsem cestovala akorát na Taiwanu a v Jižní Koreji. Kolik toho unesu nevím, ale plánuji si s sebou vzít od Osprey dámský baťoh Fairview 40L - ten prý je kvalitní, pro ženské uzpůsobený, může být do letadla jako příruční zavazadlo. Kromě oblečení, léků, pár nezbytných věcí na osobní hygienu (ručník, toaletní papír, zubní kartáček) a dokumentů s sebou nebudu mít vůbec nic (ten baťoh je možná moc velký na mě).

Prosím o další rady. [-o<
lily777
nováček
nováček
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob bře 16, 2019 18:38

Re: Vybavení na výlet - prosím o radu

Příspěvekod Kuba Turek » ned bře 17, 2019 22:59

V tom případě doporučuji Decathlon, Sportissimo, případně nejbližší sportovní obchod ve městě. Na značky bych se vykašlal a koupil, co se Ti líbí.

Potřebuješ akorát vybavení na klasickou turistiku - nepromokavou bundu s kapucou, pevnější kalhoty, kraťasy, lehké pohorky nejlépe kotníkové, pár funkčních triček, ponožek, kalhotek a podprsenek nebo topů, funkční mikinu a funkční fleecovou a softshellovou bundu, taky nějakou čepici nebo aspo%n šátek.

A když už budeš v nákupech, tak se pohlédni po nějaké připínací "skryté" kapsičce na peníze a doklady - připíná se pod oblečeníé někam k tělu, na krk nebo na břicho.
Uživatelský avatar
Kuba Turek
účastník
účastník
 
Příspěvky: 737
Registrován: úte říj 31, 2006 13:17
Bydliště: Praha

Re: Vybavení na výlet - prosím o radu

Příspěvekod Stani » ned bře 17, 2019 23:07

Lilly - na Čínskom múre som bol ako aj pri terakotovej armáde, asi pred 9 rokmi, v máji.

Tam fakt nemusíš mať nič extra, šiel som v obyčajnom bežnom oblečení = odopínateľné nohavice/kraťasy, košeľa, tenká vetrovka s kapucňou, mikinu, dáždnik a pláštenka do batohu. Nízke trekovky Salomon.

Múr - máj - dole bolo teplo, hore dosť fúkalo. Na múr od parkoviska asi pôjdeš lanovkou, že. Na zostup si skús vláčik kĺzavku, ale pozor, vtedy to vyviedlo na opačnú stranu hrebeňa ako je parkovisko, takže trebalo sa potom vracať. Ľudí ako nasrato. Ak si chceš vychutnať trošku súkromia, treba ísť po múre viac ďalej od toho hlavného vstupu. Tam je aj menej všeljakých predavačov, a zvlášť žobrákov, čo ležia naprieč schodmi.

Terakotová armáda detto, vonku sa chodí len v tom parku, inak je všetko pod strechou - pozri si tam aj múzeum. Xi´an je krásne historické mesto, zvlášť tie širokánske opevnené múry, to bolo nádherné.

Mali sme so sebou 0.5l vodky. To dosť pomáha, zvlášť prvé dni, kým si človek trošku zvykne. Ale vidím, že už si pochodila aj túto východnejšiu časť Ázie. Nejedz odstredenú pečeň, vyzerá to ako huspenina, mäsom plnené kendlíčky upravené na páre, nepi čapované zelené pivo. Z toho sú nepríjemné sračky. Jedlo na istotu je ryža a ryba upravená na páre, alebo varená. Vodu len balenú. Pivo na istotu je domáce Tsingtao.

Čo mi vadilo v južných oblastiach a vlastne aj v Pekingu, že tam buď ide klimatizácia, alebo nič = buď je dusno, alebo je v miestnostiach zima. Takže som mal vždy tričko na prezlečenie, pretože ak stvrdneš niekde v zápche v taxíku (kam sa hrabú tie naše prdlačky zápchanečky :) ), tak sa spotíš - nie každý taxikár používa klímu a a ak áno, tak si ako v mrazničke - tak aby si mala niečo na prezlečenie, alebo hodiť na seba tú mikinu.

Nemusíš mať nič extra vybavenie, to zbytočne láka, ak ideš sama. Ja som mal veci do Warmpeace, Zajo a už neexistujúci Treksport.
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Vybavení na výlet - prosím o radu

Příspěvekod mike » pon bře 18, 2019 0:28

@lily777: v podstate souhlas s Kubou. Evidentne si vystacis s malem, tak proste zajdi do Decathlonu a kup si to, co se ti bude libit. Jedina vec: budes potrebovat i spacak? Tam bych asi vybiral lip, aby se ti vesel do batohu a nezmrzla jsi v nem.

(nedovedu si predstavit, ze bych se na 20 dni sbalil do prirucniho zavazadla, holt uz mi davno neni 20... :))

Druha moznost je, ze si neco predvyberes, napises to sem a my ti to okomentujeme nebo nabidneme lepsi varianty :) Casu mas spoustu.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Vybavení na výlet - prosím o radu

Příspěvekod Pierre111 » pon bře 18, 2019 9:25

Mě napadá ještě další věc a to je zda budeš chtít jezdit víc a třeba do těžších podmínek. Potom se vyplácí už ted koupit některé věci trochu lepší. Například termoprádlo, to využiješ určitě i jinde a jindy. Například v tvém případě bych se vykašlal na drahé nepromokavé bundy z GTX, to tady asi moc nebudeš potřebovat. Koupil bych funkční prádlo a trika, možná i z té merino vlny (odolává dlouho zápachu, to by se mohl hodit, pokud s sebou budeš mít málo věcí), určitě nějaká větrovka případně lehká softshell bunda, polartec mikina nebo lehká primaloftka a jako žena možná oceníš lehoučkou péřovku klidně z Decathlonu.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Vybavení na výlet - prosím o radu

Příspěvekod apuka » pon bře 18, 2019 10:07

@lily777: Nevim, odkud jsi, ale pokud by ses nespokojil s Decathlon a spol. (myslim si taky, ze by mohly veci odtamtud v pohode stacit), bych Ti docela doporucil si udelat vylet nekam za hranice do nektereho Outlet City - Parndorf v Rakousku, Metzingen v Nemecku. Tyto dva znam a vim, ze by s tam toho mohl docela hodne nakoupit a za velice vyhodne ceny.
Jen z osvedcenych outdoorovych znacek, co si pamatuji, tak tam jsou (jsou i jinde, napr v Linci, ale ty neznam):
Parndorf (Rakousko, docela blizko nasim hranicim, od Bratislavy tak 25 min. autem) - Arcteryx, Mammut, The North Face, Salewa, Salomon, Odlo (zrovna tam jsme si nakoupili ciste merinove trika, ktere mi prisly lepsi a na telo prijemnejsi nez napr Icebreaker nebo Smartwool a cena byla velice, opravdu velice lakava), ted i Schoefel, ale i ta stredni trida Dare2b, Jack Wolfskin, Northland Professional nebo Adidas, Nike, Asics, Puma,... (tam bych si nektere veci klidne koupil, napriklad boty, ale i funkcni tricka).
Metzingen (Nemecko, trochu dale) - Mammut, The North Face, Salomon, (myslim, ze i) Vaude, ma tam outlet Globetrotter, Jack Wolfskin, Adidas, Nike, Puma,...

Anebo kdybys byl v okoli Bonnu, tam ma opravdu veliky outlet Globetrotter.

Tam vsude se daji udelat dobre kaufy - a v drtive vetsine jsou tam hlavne modely z predchozi sezony, nekdy i aktualni, takze ne dlouholete lezaky nebo nejake nepodarky (co se u nekterych opravdu proslulych znackovych prodejcich mody nebo napr. kabelek rict neda... Tam klidne zjistis, napr. ze rifle, ktere jsou v 70% sleve byly vyrobeny pred 7-mi lety a jeste z nepovedene serie, ktera se casem projevuje barevnym flekatenim. Zaruku 2 roky sice mas, ale pocita se s tim, ze vetsina zakazniku tam prijizdi z dalky a z ciziny - zejmena z Asie - a tem se to nebude chtit resit. Podobne i nektere kabelky od nejproslulejsich firem - ne ze bychom nekdy premysleli se postavit do nektere te fronty na ne, ale tyto informace jsou docela zajimave :twisted: ](*,) Ale i kdyz ji mas flekatou, stale se muzes doma chlubit kabelkou od Gucciho, oblecenim od Armaniho a lodickami od nevim koho..., kdyz jsi to tam koupil klidne i jen za 20-30% ceny.)
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Vybavení na výlet - prosím o radu

Příspěvekod GreyMouse » pon bře 18, 2019 13:17

@lily777: Že z tebe apuka udělal chlapa si neber osobně, stalo se to tady spoustě ženských :D. On prostě nezvládá ten multitasking, kdy píše příspěvek v práci a ještě ho překládá do češtiny, která není jeho mateřským jazykem; hlídat, jestli se baví se ženskou nebo s chlapem u toho už nestíhá :D

Pokud bys napsala odkud jsi nebo kam můžeš snadno dojet na nákup, bude možné tě líp nasměrovat, přeci jenom hadry je lepší ozkoušet.

Ze zmíněného Decathlonu máme doma dost věcí, které spokojeně používáme, ale zrovna péřovku (jak navrhoval někdo výše) jsem si nevybrala; když už jsem našla velikost, která mi seděla na tělo, pořád měla krátké rukávy. Dcera má nějakou kombinovanou (tělo peří, rukávy syntetické zateplení nebo tak nějak) a s velikostmi to bylo také zvláštní. Mezi dvěma po sobě jdoucími velikostmi někdy rozdíl zanedbatelný, jindy (relativně) obrovský. Chce to holt zkoušet a předpokládám, že u každé řady to může být dost jinak. Kdybych si už nekoupila jinou, zkusila bych možná tu co teď mají ve výprodeji v Hanibalu, kam dával odkaz mitau ve slevovém vlákně. Při váze 290 g (i když se to patrně týká menší velikosti, než těch, co teď nabízejí) by mohla být celkem skladná a při teplotách lehce nad nulou posloužit místo teplé mikiny.
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1977
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Vybavení na výlet - prosím o radu

Příspěvekod lily777 » úte bře 19, 2019 12:23

Moc děkuji všem za odpovědi! :)

Jsem z Brna, najdu si teda prvně Decathlon, a uvidím. Jestli by to nevadilo, tak bych sem (v případě, že si zas nebudu vědět rady) dala nějaké linky s otázkou, jestli je tohle a tohle dobrá volba nebo ne.
lily777
nováček
nováček
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob bře 16, 2019 18:38

Re: Vybavení na výlet - prosím o radu

Příspěvekod mike » úte bře 19, 2019 18:27

Nevadilo, naopak. O konkretnich vecech se da diskutovat, mozna s nima nekdo bude mit zkusenosti nebo doporuci neco lepsiho.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Vybavení na výlet - prosím o radu

Příspěvekod Quido » úte bře 19, 2019 19:49

taky souhlasím s Kubou - normální turista, a spíše městský, přitom Decathlon, co se týká oblečení, je takový lepší průměr, pokud nepůjdeš vyloženě po nejlevnějších řadách...
+ doporučuji peřovku a dobré teplé boty, jestli se tam bude stát venku a domorodci budou 1/2 dne něco předvádět - podle popisu to tak vypadá... v mongolských stepích může být +25, ale klidně i -15 a k tomu fičák;
nějaké trička a možná i letní oblečení, v jurtách bývá většinou přetopeno

kromě oblečení doporučuji habakuk vlhčených ubrousků (obecně je tam nouze o vodu, ale v tomhle případě to možná nehrozí) a prášky na střevní, potažmo žaludeční potíže, tam je to 50/50
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Vybavení na výlet - prosím o radu

Příspěvekod apuka » úte bře 19, 2019 20:42

Quido píše:a prášky na střevní, potažmo žaludeční potíže, tam je to 50/50
Myslis 50/50 v otazce jsetli to dostanu uz dnes nebo az zitra? :wink:
Ted vazneji: radeji se vyhnout piti suroveho mleka, at uz od jakychkoliv zvirat. Nejenom kvuli bruceloze.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Vybavení na výlet - prosím o radu

Příspěvekod scinkk » úte bře 19, 2019 20:56

Ja bych to taky videl na Decathlon, co se tyce obleceni, myslim, ze muzes vzit, co ti bude vyhovovat a sedet.
Vzal bych par trekovych ponozek, jedny hodne lehky kalhoty (okolo 300 g) jedny silnejsi SS kalhoty (okolo 500 g bez membrany!), v tomto priapde i jedny kratasy. Nahoru co ti bude vyhovovat, jestli ti nevadi umelina, muzes zkusit jedno merino an vyzkouseni a ja osobne bych si vzal i nejaky bavlneny trika, pac pro me je to "do mesta" a prochazky furt nejprijemnejsi volba. Neco na hlavu, ja osobne preferuji ksiltovku + tenky kulich, maji tam prima tenkou bezeckou cepicu, ja v nich chodim v zime a spim v lete kdyz jsou noci chladne :) Boty bych asi bral dobre kecky, ale jistota budou nejake lehke textilni kotnikovky s membranou.
Co se nepromok tyce, vykaslal bych se asi na membrany, maj tam za 200 a 200 lehke nepromok kalhoty a bundu. A zvazil bych maly skladny a kvalitni destnik, jsou lidi co s nim chodi 3mesicni treky :) Samozrejme zalezi jak se ti to podari vsechno sbalit, zasadni je co vzit a co nechat doma :)
Jak bylo psano, co se tyce vybavy, treba spacak, tak tam uz bych ten vyber resil konkretne.
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3505
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Vybavení na výlet - prosím o radu

Příspěvekod Quido » stř bře 20, 2019 10:20

apuka píše:Ted vazneji: radeji se vyhnout piti suroveho mleka, at uz od jakychkoliv zvirat. Nejenom kvuli bruceloze.


kdybys vedel, co vsechno tam pijou, tak mleko te napadne jako to posledni... nektere veci ani nepozres uz diky vuni, chuti ci vzhledu ....
...ale ja tam nebyl jako turista 8)
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...


Zpět na Oblečení