Vybíráme plynový vařič

zkušenosti, rady, dotazy.

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Vybíráme plynový vařič

Příspěvekod FrantaKrajta » úte úno 5, 2019 11:21

sobb píše:A zůstanu-li u tématu vlákna, tak oba vařiče, co zmiňuji výše, slouží dobře. Pyro máme teprve rok, ale Surpass už s náma na pěkných pár vejletech byl. U něj byl doposavad jediný problém hned v úvodu, kdy se ukázalo, že tělo je příliš vysoké a u některých bomb pak nestačí délka trnu. Rychle vyřešeno s technickou podporou Pinguin.


Nejde o Pinguin, jde o Fire Maple. Pochop to konečně :)

A já bych teda s novým vařičem, na který se musí vzít už po rozbalení pilník, aby vůbec fungoval, moc spokojený nebyl :D Ale jinak jsem rád, že vám po té "opravě" stále slouží dobře. Alespoň nějaká zkušenost. Já mám spíš tu horší, bohužel.

Ale přesně tvoje zkušenost - "oprava" vařiče - i moje skušenost s dílenským zpracováním Aury mne od Fire Maple odrazují. Je to prostě ruleta. Některé levné věci z Číny mám, některé fungují pořád dobře (čím jednodušší, tím lepší, třeba na hrnku toho naštěstí většinou nemohou tolik zkazit). Pro srovnání - závit u Aury je hnusný, ledabyle soustružený, plynový ventil jde ztuha a divně, gumové těsnění se rozpadlo. U prastarého Varu funguje vše stále krásně, i když má asi milión let.

Můžeš to dát do kontrastu třeba s Fenixem, který už se zařadil mezi inovativní čínské firmy, s dobrou výstupní kontrolou a vlastním vývojem, a levnými svítilnami z Aliexpresu (většinou postavené na té samé, kdysi dávno nějak zkopírované, platformě, jen s tisícem jmen a pochybnou kvalitou komponent a zpracování). Takže opravdu nemám problém s čínským zbožím per se, ale ne podivné kopie.

Třeba se na takovou úroveň Zhejiang / Fire Maple taky někdy dostane, klidně bych jim to přál. Minimálně tu Auru už dělají ve verzi dvě, co jsem viděl, změnila se aspoň poklice a pár detailů. A abych Pinguinu nekřivdil, alespoň sami přiznávají v manuálu, kdo ty vařiče vyrábí a pod jakým označením, a dělají jim servis, to zase ano.

Auru jsem koupil jako experiment, jestli mi bude vyhovovat integrovaný vařič, no raději jsem měl rovnou připlatit za MSR WindBurner/Reactor nebo MiliJoule (MSR má mnohem lepší odolnost proti větru než Jetboil, MiliJoule je zas jediný menší Jetboil, který jde použít i v zimě s obrácenou kartuší, takže můžeš vařit s kompletním závětřím, aniž by ses bála, že ti teplem vybuchne bomba). Chybama se člověk učí :)

Pinguin Surpass je (jak asi víš) kopie Optimus Crux Lite (nejspíš i ze stejné fabriky, která je vyrábí pro Optimus). Což je podle všeho velmi dobrý vařič, ale když je alespoň na obrázkách porovnám, rozdíly tam jsou. Nejspíš i v kontrole kvality a zpracování, možná i v kvalitě hoření. Holt je taky originál dražší...

Zpátky k vařičům - doporučuji ještě mrknout na tyto:

Kovea - Jihokorejci, dobré reference, made in Korea. U nás méně známé. Ale kdo asi myslíte, že vyrábí vařiče pro jednu velmi velmi známou americkou firmu ;-) ?

Kovea Spider - jeden z nejmenších zimních vařičů s hadičkou a předehřevem (možnost spalovat tekutý plyn při obrácené kartuši i ve větších mrazech). Za 1300,- včetně poštovného v EU jasná volba oproti Číně (Pinguin Mantis stojí 900,- a je to přitom čína)

Soto - Japonci.

Soto Windburner si pár lidí pochvalovalo jako jeden z nejlepších vařičů na kartuši pro skvělou odolnost proti větru, dle recenzí perfektní zpracování.
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Vybíráme plynový vařič

Příspěvekod sobb » úte úno 5, 2019 11:53

Asi si tak úplně nerozumíme :wink:
Pro mě je podstatná skutečnost, že to je prodávané pod značkou Pinguin. S čímž je také spojená záruka a technická podpora.
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Vybíráme plynový vařič

Příspěvekod Michal82 » úte úno 5, 2019 11:59

Soto WindBurner - myslel jsi asi WindMaster.

Soto jsem měl v ruce Muku a ten WindMaster a zpracované je to top to je něco s čím si člověk chce hrát pokud má trochu cit pro kvalitní řemeslo.

Pokud bych dnes vybiral Soto tak novinku StormBreaker kde se jim to cca o 2 ročky protáhlo ale už je konečně v prodeji.

Bohužel dle info problém s těsněním u pumpy zůstává (při velkých mrazech muže dojit k prokapavani benzinu skrze regulační kolečko) což je škoda. Jinak to bude jistě jeden z nejlepších multivaricu na trhu.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Vybíráme plynový vařič

Příspěvekod FrantaKrajta » úte úno 5, 2019 12:46

@Michal82 - jasně, díky za opravu - Soto WindMaster. Vypadá opravdu moc pěkně, má regulátor tlaku, takže i v zimě pojede lépe. Multi-fuel StormBreaker je novinka, ne? ISPO 2019. Protékání těsnění pumpy v mrazech řešilo MSR tou spešl arktickou pumpou, ale tu zase nemáš používat při teplotách nad nulou :D :( Proč neprodávají levně jenom to samotné měkčí těsnění do velkých mrazů je asi jasné :D

@Sobb - rozumíme, a jsem rád, že vám stále funguje, je to od tebe taky reference, ale když je to prostě čínský výrobek, prodávaný pod několika značkama od Pinguin po Alpkit a jiné, tak to raději nazývám ještě i pravým jménem, pro upřesnění :)

Ale na záruku se můžu vykašlat, když to zrovna přijde už od výrobce pokažené a musí to upilovat pilníkem jako tobě... ;)

Mimochodem, Alpkit si nechává od Fire Maple dělat nádobí a vařiče taky, mají levnější cenu (což trochu srovná poštovné) a někdy i novější nebo víc na míru dělanou verzi, viz třeba
Pinguin Mantis Titan, 1537,- (BEZ předehřevu plynu, t.j. v zimě nic moc)
Alpkit Koro Titanium, 52EUR (S předehřevem plynu, t.j. v zimě už použitelné)

Ale hlavně moc nevidím důvod, proč dnes kupovat vařič z Číny s pochybnou kontrolou kvality, když za skoro stejnou cenu můžu mít kvalitnější vařič z Jižní Koreje...
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Vybíráme plynový vařič

Příspěvekod Michal82 » úte úno 5, 2019 13:30

Jj StormBreaker je novinka - měla být vypuštěna dřív ale pořád to posouvali.

Mělo to pálit i naftu, ale vypadá to, že asi nakonec zůstali jen u plynu a benzínu.

Problém s těsněním - tam to těsnění právě nevyměníš. Četl jsem rozborku od jednoho nástrojaře z US co se do toho pustil a jako pokud je člověk takhle nějak zručnej tak ve vybavené dílně to zvládne ale někde v terénu bez šance. Je tam několik těsnění uvnitř a problém dělalo nějaké nejmenší - prostě se chladem stáhlo a pak docházelo díky tlaku k únikům - kapalo to.
Byla to pumpa z Muky - když sem to sledoval prototypy SB měli tu samou pumpu a měla jít i do ostrého prodeje. Jestli se nakonec rozhodli nějak to uvnitř upravit nevím, teď už sem to nesledoval, ale dle posledních info co sem zaznamenal měla zůstat stejná.

Další věc je že trubička na předehřev nešla čistit musela se měnit - u SB se slibovalo, že půjde čistit.

Schválně se kouknu proč upustili od nafty/petroleje a zda je pumpa nezměněná a predehrev jde nebo nejde čistit.

V tomhle je Primus OmniLite prostě lepší - ano na pumpě může prasknout hlavní těsnění z kůže pokud se nemaže, ale mazat a není problém a vyměnit se dá i ve stanu za 5 minut, takže to není problém, schroustá vše co hoří a teče a nemá žádný předehřev takže sice se rozehřívá dlouho oproti pár vteřinám u Sota ale zas není co by se pokazilo.
Zpracování je lepší jak u MSR a pumpa je kovová místo plastové u MSR.

Ale Soto.... jak tam cvaknou ty nožičky krok toho regulačního kolečka, to prostě hned vidíš japonskej smysl pro detail.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Vybíráme plynový vařič

Příspěvekod sobb » čtv úno 7, 2019 22:57

FrantaKrajta píše:Ale na záruku se můžu vykašlat, když to zrovna přijde už od výrobce pokažené a musí to upilovat pilníkem jako tobě... ;)
Ono to bylo trošku jinak. Že vařič nesedí tuším na dvě bomby, jsme zjistili asi po roce používání, do té doby na jiné pasoval.

Stejně nás to samozřejmě naštvalo, ale přístup Pinguinu byl fajn (jak konzultace, že není problém to trochu odpilovat, tak zaslání náhradního ventilu). Takže tato záruka ze strany výrobce (můžeš si tam domyslet uvozovky, jestli chceš :wink: ) a navíc skutečnost, že nám od té doby slouží opět bezchybně mě utvrzuje v tom, že to zas takový šmejd asi nebude :D Jinak bychom ostatně vloni nepořídili další jejich vařič - Pyro.
Takže za mě asi tak :)
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Vybíráme plynový vařič

Příspěvekod Olchor » pát úno 8, 2019 8:18

Mám podobnou zkušenost s Pinguinem - zboží není úplně první třída ( hlavně použité materiály), ale podpora a servis zaslouží pochvalu.
Problémy vznikají jejich řešením.
Olchor
účastník
účastník
 
Příspěvky: 999
Registrován: úte kvě 12, 2009 7:38
Bydliště: Blansko

Re: Slevy, slevičky

Příspěvekod FrantaKrajta » stř úno 20, 2019 18:49

Presunuto odtud. mike

Tu "slavnou" pojistku mají, to je pravda. Každopádně kdyby je někdo sháněl, tak je to nejlepší cena, co jsem kdy kde viděl... Tak trochu předpokládám, že ten, kdo shání poměrně specializovaný vařič, tak o něm něco má zjištěno včetně výhod a nevýhod. Ale díky za upozornění :)

I když na jedné zimní akci se mi rozbil i klasický plyňák - nejspíš byl ve (značkové, nové, zimní) kartuši nějaký bordel, který natekl do výměníku nebo trysky - ucpal se a jel na minimální výkon, nešlo ani uvařit vodu. Prohořelo to až doma za poměrně zajímavých efektů :D Takže i klasika se ti může rozbít...

Mne by se taky nejvíc líbil třeba hybrid MSR a JetBoilu, nejlépe o půlku levnější :D (výměník a odolnost proti větru z MSR, hadička a předehřev pro spalování kapalného plynu z JetBoil MiliJoule, žádná pojistka). No bohužel...

Jinak vařičů ve slevě je tam od MSR víc, i třeba benzinové/multifuel jako XGK EX, Whisperlite, Dragonfly - ale ty se dají najít zlevněné i častěji.
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Slevy, slevičky

Příspěvekod grco » stř úno 20, 2019 20:26

Boze zas kecy o tej poistke proti prehrievaniu...

To je jak povazovat za problem, ze mi vybuchli airbagy, ked som nabural autom do steny.
Uživatelský avatar
grco
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6896
Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08

Re: Slevy, slevičky

Příspěvekod mike » stř úno 20, 2019 20:55

A cenu za nejhorsi prirovnani dne vyhrava... :D

Najdi si tu puvodni diskusi k tematu, tam bylo receno vse. Ta pojistka nevypadava jen pri havarii, ale i pri normalnim pouzivani a kdyz vypadne, tak jsi puvodne mel smulu uplne (odeslat k vyrobci) a ted mozna jen napul. Chapu, ze na treku v obyvaku ti to nemusi moc vadit, ale kdyz nekdo jede na par tydnu mimo civilizaci, tak to prinejmensim nastve.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Slevy, slevičky

Příspěvekod grco » stř úno 20, 2019 21:04

Ano, miliony ludi na svete s tym nemaju problem, miliony ludi pouzivaju MSR varice s poistkou uplne v pohode, len tu je asi par ludi, ktorym to vypadava denne v antarktide, akurat ked si musia roztopit lad, inak umru, a furt to musia vracat vyrobcovi...

Ked ti ta poistka vypne ten varic, tak delas neco spatne.
Uživatelský avatar
grco
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6896
Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08

Re: Slevy, slevičky

Příspěvekod mike » stř úno 20, 2019 21:10

:D prave ze s tim melo problem hodne lidi a ne tady. Opakuju, najdi si tu puvodni diskusi. Nakonec, vyrobce tu puvodni pojistku upravil, asi mel duvod, ne?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Slevy, slevičky

Příspěvekod grco » stř úno 20, 2019 22:01

To je blbost. Ked to hladas, tak sa musis snazit najst par prispevkov, kde s tym mal niekto problem. A dalsie su len o tom, jak su z toho vsetci iracionalne vystraseni, lebo o tom vraj poculi!

Z par pripadov, kedy nejaki idioti pouzivali ten produkt zle, a vysralo sa im to, ludia ako ty spravili problem, co sa deje bezne a kazdemu aj pri spravnom pouzivani.
Uživatelský avatar
grco
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6896
Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08

Re: Slevy, slevičky

Příspěvekod mike » stř úno 20, 2019 22:20

grco píše:Z par pripadov, kedy nejaki idioti pouzivali ten produkt zle, a vysralo sa im to, ludia ako ty spravili problem, co sa deje bezne a kazdemu aj pri spravnom pouzivani.

:D dneska perlis. To jsou ty tve generalizace a silene prehaneni na obe strany. Nikdy bych v takovem pripade nenapsal kazdemu ;-)

Fakt je ten, ze v MSR puvodni pojistku nejak zmenili. Proc by to delali, kdyby to nebyl problem? Muzes se jich zeptat sam, kolik tech pripadu bylo, ale pochybuju, ze ti to reknou ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Slevy, slevičky

Příspěvekod FrantaKrajta » stř úno 20, 2019 23:13

Nechcete ty hadky aspon presunout do varicoveho tematu???

Jinak, trochu to zacina pripominat “diskuse” o PU v bundach a podobne. Klasicky internet. Pro zajimavost, @Mike, @Grco, kdo z vas treba Reactor ci Windburner opravdu pouzival, mate nejaka data? Nemate, takze zvesela jen spekulace a fake news style.

@Mike, sorry, ale relevantni vzorek, ze je neco spatne, si opravdu predstavuji trochu jinak, nez par postu na internetu. To statisticky najdes u vseho, protoze par lidi se spatnou zkusenosti na internetu naprosto prebije 99% s dobrou, a zbytek - jako ty - to jen papouskuji dokola, aniz by meli realnou zkusenost. Predpokladam, ze jako inteligentni programator bys zrovna o tomto mohl neco vedet, ale je to spis sociologicka parketa.

Bez toho o tom vsichni stejne vime houby. I mistni samozvani “experti”, co vedi vsechno nejlip. Az mi prijde, a nekde treba na Kavkaze prestane fungovat, tak to napisu (jestli neumru diky rozbitemu varici nekde v horach ;) )

Ale takto obecne s nulovou zkusenosti fakt nic rikat nebudu.

Ale to je trochu to, co se z tohoto fora stalo. Par lidi a taboru, kteri neustale hlasaji svoji “pravdu”, i kdyz je treba v rozporu s empirickym merenim , a kazdy i neutralni prispevek se brzy zvrtne v boj nekolika jedincu. To mne fakt zajima cim dal min...Viz zde. Tip na slevy, a je z toho x naprosto nesmyslnych utoku navzajem, co s tematem vlakna vlastne nesouvisi. Delate akorat spam.

TL;DR: Jako male deti...
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Slevy, slevičky

Příspěvekod mike » stř úno 20, 2019 23:19

Ach jo... napsal jsem kratkou poznamku a dal jsem to nemel v umyslu resit. Pak se toho chytnul grco a toho jsem porad odkazoval na tu starou diskusi. Tebe tam odkazu taky. Ono se to tady jednomu realne stalo v Nepalu. Plus tam byly odkazy na dalsi takove pripady... proste si to najdi a precti.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Vybíráme plynový vařič

Příspěvekod mike » čtv úno 21, 2019 1:01

Tak jsem to teda popresouval, aby Franta nerekl... a kdyz uz jsem to udelal, tak jeste zareaguju na tohle:
FrantaKrajta píše:relevantni vzorek, ze je neco spatne, si opravdu predstavuji trochu jinak, nez par postu na internetu. To statisticky najdes u vseho, protoze par lidi se spatnou zkusenosti na internetu naprosto prebije 99% s dobrou

Z hlediska statistiky a sociologie mas jiste pravdu, ale o to tady nejde. Jde o to, jestli problem existuje a jake predstavuje riziko, kdyz na nej dojde. Moje (ne uplne levna) zkusenost je, ze jedna negativni recenze ma vetsi vahu, nez stovky nadsenych. Kdyz se mne problem tyka, coz byl ten pripad. Od te doby pozorne ctu prave negativni recenze a zvazuju, jak dobre vyargumentovane jsou, jak je pravdepodobne, ze by se to tykalo i mne a kdyz jo, jak moc mi to bude vadit.

Nepouzitelny varic jsem zazil v horach dvakrat. Poprve jsem byl sam a musel jsem kvuli tomu zmenit plany. Podruhe jsme byli dva, a tak to znamenalo jen trochu nepohodli pri vareni. Jelikoz solochozeni u mne prevazuje, je pojistka u MSR varicu u mne showstopper bez ohledu na pravdepodobnost selhani (Murphy nikdy nespi ;-)). Ty si musis zvazit riziko a pripadne nasledky sam. Moje dalsi hledisko je, ze kdyz je firma schopna udelat neco tak debilniho, tak s ni nechci mit nic spolecneho, protoze muze udelat dalsi debilni veci ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Vybíráme plynový vařič

Příspěvekod Michal82 » čtv úno 21, 2019 7:19

Koukám, že když se nemůžete hádat se mnou tak se hádáte mezi sebou a není to jen zde a pak že je chyba ve mne ;)

WindBurner jsem si vyzkoušel a je to vařič o třídu vejš než Jetboil.
Ta pojistka se dá normálně resetovat a není s tím problém. U původní verze se to muselo posílat do servisu.

Pokud bych koupil uzavřený systém na plyn tak tohle.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Vybíráme plynový vařič

Příspěvekod FrantaKrajta » čtv dub 25, 2019 8:31

Michal82 píše:WindBurner jsem si vyzkoušel a je to vařič o třídu vejš než Jetboil.
Ta pojistka se dá normálně resetovat a není s tím problém. U původní verze se to muselo posílat do servisu.

Tak zatim MSR Reactor spokojene reaktoruje. Jestli mi nekdy selze pojistka, dam @Mike vedet ;)(stejne si rikam, jestli vetsina lidi, kterym to selhalo, nepouzivala varic treba s adapterem na normalni hrnce nebo nejak jinak upravene, ale uvidime). Odolnost proti vetru je opravdu skvela, uz jen proto rad ponesu o par deka navic, proste zapnu, skrtnu firesteelem a za 3 minuty mam litr vrouci vody at fouka jak chce, za to pohodli mi to stoji. Kdyby nekdy udelali verzi Windburner Duo s predehrevem plynu na pouziti obracene kartuse v zime, kupuju hned.

Z trochu jineho hrnce:

1) Pro info, Jetboil MilliJoule (nad kterym jsem hodne premyslel predtim, nez jsem koupil Reactor v te 50% sleve) - remote canister, predehrev plynu (pouziti obracene kartuse v zime), vypadal taky dobre, ale ted ho Jetboil prestal vyrabet kvuli technickym problemum.
Recently, Jetboil discovered an issue with the new MilliJoule cooking system that falls below our quality standards. There have been isolated instances in which the plastic material surrounding the baseplate of the stove melts when used in certain conditions.

2) Pro zajimavost, na letni treky s butanem a obyc. varicem - zkousel jste nekdo ten cinsky stojanek/adapter na obycejne (ty levne, vysoke, s bajonetem) butanove lahve, co je prodavaji v podstate v kazde vecerce a trznici? Kovea dela pekny adapter, ale nema stojanek (jde pouzit jen na Spider a jine varice s hadickou).

3)UL maly plyn. varic? Na zimu nebo delsi treky vetsinou do dvojice bereme druhy varic jako zalohu nebo rychlejsi vareni (uz se mi parkrat v zime i dobry plynovy varic ucpal sajrajtem z kartuse, coz nebylo vubec mile, nebo kdybych se bal, ze selze pojistka u MSR ;) ). Mate nekdo zkusenost s nejakym malinkatym varicem (UL, treba Kovea Supalite 56g, nebo ty cinske ultramini 25g), zda na nich jde varit i s nadobim s vymenikem (prave z Reactoru/Windburneru/...)? Jde hlavne o rozlozeni plamene (aby nepalil jen prostredek hrnce) a roztec podper (aby na nich nadobi s vymenikem, kde je uprostred dira, vubec drzelo). A pritom samozrejme co nejmensi/nejlehci. Dik
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Vybíráme plynový vařič

Příspěvekod vonkreuz » čtv dub 25, 2019 9:30

Zažil jsem to na jaře 2015, kdy při vaření v kempu v Arcu (Lago di Garda) se kamarádovi převrhl Reactor při vaření na klasické kartuši. A pojistka se aktivovala a po zbytek pobytu jsme mu pujčovali vařiče, jak kdo měl uvařeno... žádná extrémní podmínka, žádná výška, blbých a pitomých 30cm :-k :axe:
Nám šlo hlavně o člověka.
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.

Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.

Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
Uživatelský avatar
vonkreuz
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9590
Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...

Vybíráme plynový vařič

Příspěvekod Michal82 » čtv dub 25, 2019 19:15

Reactor měl mít ale pojistku kterou mohl zresetovat jen servis.
WindBurner má již uživatelsky resetovaci pojistku (a myslím ze teď už ji mají i ty nové verze Reactoru....?)
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Vybíráme plynový vařič

Příspěvekod FrantaKrajta » čtv dub 25, 2019 22:08

Sakra, pojistky jsem si vedom, varic snad zvrhavat nebudu, a vse ostatni plati - zkusenosti s Kovea Supalite? Pouziti jinych varicu s nadobou Reactoru? Atd. na co jsem se ptal :)
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Vybíráme plynový vařič

Příspěvekod Prochyndej » sob čer 1, 2019 15:36

Ahoj všichni, hledám adapter na bajonetovou plynovou kartuši. Poraďte kde jej koupit a nebo nemáte jen někdo k prodeji?

http://www.trekshop.cz/varice-kartuse-p ... a-1-1.html

Mám plynový vařič na spejovou karuši a šroubovací vařič a na Krétě kam jezdím, často mají malé kartuše bez závitu... Nemyslím propichovací.
Díky
Prochyndej
nováček
nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: sob čer 1, 2019 15:15

Re: Vybíráme plynový vařič

Příspěvekod FrantaKrajta » sob čer 1, 2019 20:21

@Prochyndej:

Kup od Kovea nebo G-Works. Oboje kvalitní jihokorejský firmy (Kovea vyrábí vařiče či díly pro spoustu západních značek včetně MSR). Nekupuj sračky z Aliexpresu nebo DealExtreme, u hořlavého plynu fakt sračkový adaptér nechceš :evil:

Ty čínské (zvlášť s ten se stojánkem a prodlužovací hadičkou) jsou fakt sračky. Blbý závit, který netěsní, hadička, která nedrží (takže uniká plyn těsně vedle hořícího vařiče!!!) a podobně. Je to hra s ohněm :twisted:

G-Works mají stojánek, aby byla kartuše ve správné poloze (tyhle butanové bajonetové musí být naležato, ale správnou stranou nahoru, jinak nefungují pořádně s vařiči bez předehřevu - což se tvého myslím netýká), Kovea se zase líp kupuje v EU (MercatorGear je v UK, a zatím je to bez cla a daně, než bude Brexit, nad nějakou částku mají i poštovné zdarma).

A počítej s tím, že v těch bajonetových je čistý butan, na rozdíl od šroubovacích, kde bývá směs s propanem či isobutanem (jiný tlak a teploty), takže se vařič může chovat trochu jinak (u některých to ani nemusí jít, protože nepůjdou zregulovat na správný plamen)
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Vybíráme plynový vařič

Příspěvekod Prochyndej » ned čer 2, 2019 17:13

Ahoj, FrantaKrajta. A u nás to nekdo neprodává? Je ten rozdíl mezi plyny tak zásadní? Jezdím zásadně když je teplo, březen - duben a nelezu do výšek, jsem u moře, max do 1200mnm. Vloni jsem musel koupit 500g šroubovací kartuši, planem jak z rakety... Za cca 5-8 minut uvařený 1 litr vody. ještě jsem to nikdy neměřil.
Díky.
Prochyndej
nováček
nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: sob čer 1, 2019 15:15

Re: Vybíráme plynový vařič

Příspěvekod FrantaKrajta » ned čer 2, 2019 18:52

U nas? Nevim. Mozna nejbliz z nemeckeho amazonu.

Co se tyce varicu a kompatibility, tak ty bajonetove kartuse maji uvnitr sikmou trubicku - nasosku plynu - aby ve vodorovne poloze do varice proudil pouze odpareny plynny plyn, a ne zkapalnely plyn z dolni poloviny kartuse. Proto se tolik nehodi na varice bez predehrevu plynu (coz ale tvuj univerzalni benzinak ma), protoze by do varice sel kapalny plyn a odparoval se nepravidelne az v plotynce (blafal). Proto nektere adaptery maji ty nozicky, aby kartuse nalezato byla ve spravne poloze. No u jednoho cinskeho adapteru s nozickama mi to stejne ve varici bez predehrevu blafalo az moc, budto jiny tlak plynu, nebo soudruzi dali nozicky na spatnou stranu a sel tam stejne tekuty plyn. Nebo i blba kartuse, nevim. Nejspis by to melo byt celkem jedno, a ve varici s predehrevem mi cisty butan horel uplne stejne, jako smes ze sroubovaci kartuse.
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Vybíráme plynový vařič

Příspěvekod skutrjohny » pon čer 10, 2019 11:46

cetl jsem si tu diskuzi a jen tak ve zkratce: nastala nejaka zmena u MSR varicu s tou pojistkou? konkretne u Reactoru? vyresil se ten problem a prisli s nejakym upgradem? momentalne vidim na trhu nejaky L Stove System..
ja ted pouzivam lihovy varic od Evernew a planuji s tim pokracovat, ale chtel jsem i neco odolnejsiho vuci vetru. nejdriv se jsem premyslel o Jetboilu nez jsem se tu docetl, ze to vlastne do vetru neni (nevim proc jsem v tom zil - asi v porovnani s lih.varici) a vzhledem k tomu, ze je pro me ten vitr klicovy, tak ma Reactor asi nejvic navrh. vahu a rozmery..no nevim, asi bych to prezil, ale ta pojistka me stve. kdyz uz bych se mel s necim takovym tahat, tak bych chtel, aby mi to delalo jinak radost a nesr*l se tam s nejakyma technickyma nedokonalostma. cena je teda taky strasna. ale tak, treba bude zas nejaka sleva..
nejradeji bych byl pro neco mensiho s nadobou do 0,7l a bez otravy s nejakou pojistkou (Jetboil Zip by byl idelani), ale jak rikam, potrebuji neco do toho vetru.
Uživatelský avatar
skutrjohny
účastník
účastník
 
Příspěvky: 515
Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: Vybíráme plynový vařič

Příspěvekod FrantaKrajta » pon čer 10, 2019 15:23

@Skutrjohny,

Nevím o tom. Nejspíš stále stejné - Reactor s pojistkou, Windburner s uživatelem resetovatelnou pojistkou, Windburner Duo (remote canister, s hadičkou) nejspíš bez pojistky (v manuálu ji, na rozdíl od ostatních, výslovně nezmiňují, a nedává u vařiče s oddělenou kartuší a hadičkou smysl).

Pořád budou mnohem odolnější větru (sem tam to někdou testoval, čísla si asi najdeš, rozdíly ve větru tam byly dost markantní, dvojnásobek času i víc) než JetBoily. Pořád jsou Reactor/Windburner jediné integrované "pavlíčkáče" na trhu. Ostatní integrované mají tepelný výměník přímo otevřený okolnímu větru (a vzduch k hoření nabírají všude možně pod vařičem), MSRka mají díry pro výstup spalin až pěkný kus nad výměníkem, nad dvojitou stěnou, jako pavlíčkáč, a vzduch k hoření je nasáván tenkou "násoskou" v těle vařiče.

Mrkni na ten WindBurner Duo, jestli je bez té pojistky, tak by ti třeba vyhovoval, je díky oddělené kartuši i stabilnější. Akorát ho myslím prodávají pouze v setu s 1.8l nádobou, menší 1l bys musel dokoupit, což se docela prodraží...

A nezkoušel jsi k liháči nějaké závětří přímo na míru hrnku, jako Caldera Cone? Takový "pseudo pavlíčkáč" :)

Jo abych nezapomněl, ještě je tu od korejců Kovea Alpine Master, taková inspirace Reactorem. Asi nejspíš bez pojistky (protože k němu dodávají i stojánek na pánvičku nebo konvici, což MSR výslovně zakazuje). Ale dostupné jen v Asii a Rusku, celkem novinka, moc info o tom není. Cena fakt vysoká a vypadá trochu otevřenější větru jak MSR, těžko ale posoudit jen z pár obrázků a videí.
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Vybíráme plynový vařič

Příspěvekod Miuan » pon čer 10, 2019 22:15

Ja citim v kostech, ze Jetboil se brzo vytasi s nejakou vetruodolnou verzi. Zadnou spekulaci ohledne toho jsem neslysel, ale myslim si ze to nenechaji jen tak aby jim ujel vlak, protoze tak to v nasem zkomercionalizovanem svete funguje, a Jetboil uz vlastne dlouho s nejakou zasadni novinkou neprisel. Takze kdo na to uplne nespecha, tak si myslim ze bude mit do dvou let mnohem sirsi vyber, protoze i dalsi vyrobci se zacnou opicit.
Miuan
nováček
nováček
 
Příspěvky: 184
Registrován: úte pro 5, 2017 11:24

Re: Vybíráme plynový vařič

Příspěvekod skutrjohny » úte čer 11, 2019 7:44

nespecham, ale ten Reactor se mi i designove libi:) vypada to proste jak varic a ne termoska v ponozce.

FrantaKrajta píše:Mrkni na ten WindBurner Duo..
A nezkoušel jsi k liháči nějaké závětří přímo na míru hrnku, jako Caldera Cone? Takový "pseudo pavlíčkáč" :)

ja prave ten lihac mam v kompletnim origo setu vcetne zavetri, ale tam to zavetri plni hlavne funkci pro spravne rozlozeni horeni a kdyz se do toho opre i mensi vitr, tak uz plamen uhyba a podstatne se prodlouzi doba vareni. jinak mne to ale s nim dost bavi. je to kouzelne :)
k nemu ale chci doplnkovy varic do vetru a zimy.

u toho WindBurner Duo by bylo opravdu zapotrebi koupit jiny hrnec (na me je ten puvodni extremne moc (ted si vystacim s 0,6l) a to by bylo uz fakt drahe a ani nevim, jestli by sel nahradit.
Naposledy upravil skutrjohny dne úte čer 11, 2019 9:40, celkově upraveno 2
Uživatelský avatar
skutrjohny
účastník
účastník
 
Příspěvky: 515
Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
Bydliště: Uherské Hradiště

PředchozíDalší

Zpět na Vařiče, zapalovače, nádobí, vaření