Klistata

vše co se týká naší tělesné schránky a outdoorových aktivit

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Klistata

Příspěvekod deu » úte čer 5, 2018 10:50

Mike a další, vzdělávat se můžete třeba i tady http://www.sciencecafe.cz/zaznamy/video ... borelioze/. Každé klíště obsahuje jiné množství borelií, malé jich bude mít míň než dospělák. Čím dřív se odstraní tím lépe, neplatí úplně poučky že to musí být několik hodin, klidně to může být i za hodinu když bude klíště hodně infikované a povede se vám ho přimáčknout, záleží i na aktuálním stavu imunity(fyzické vyčerpání např.). V nouzi se dá i rychle seškrábnout ostřím, vydezinfikovat a kusadla se z rány časem sama uvolní.
Obrázek
Uživatelský avatar
deu
účastník
účastník
 
Příspěvky: 585
Registrován: pon kvě 2, 2011 20:05
Bydliště: Praha

Re: Klistata

Příspěvekod mike » úte čer 5, 2018 17:06

apuka píše:Kdyz jsem mel kliste ja mirne vzadu v boku, taky jsem musel (nekdy kolem 1994) v patek vecer na pohotovost (manzelka vybirat neumi, ja jsem se k tomu poradne nedostal ... Tam se doktorka docela stvala ... a s vyndanim se nebabrala - vzala injekcni jehlu a vysprtala kliste spolu s rozrezavanim celeho okoli. Kdyz jsem odchazel, mel jsem tam hezkou diru, co mi ona udelala, hojila se hodne dlouho

:roll: :D nebylo jednodussi naucit manzelku kliste vyndat? Vzdyt na tom nic neni. Doktorka taky super, nejspis te chtela potrestat, jinak by to takhle blbe nedelala.

apuka píše:JInak jasne, ze jsou mista, kde sice clovek dosahne, ale kliste sam tezko vybere - napr. prakticky cela zada az po spodni cast kostrce, zadni cast hlavy, kdekoliv, kde to neni videt.

Zalezi na metode. Metoda mydlo a frote rucnik je velmi ucinna a rychla, kdyz na misto dokazes aspon trochu pritlacit. Na boku a spodku zad bez problemu (vyzkouseno...), problem by byl ve stredu zad. Kdyz uz by to jinak neslo, tak bych ho asi seriznul ostrym nozem nebo ziletkou, jak pise deu.

deu píše:Mike a další, vzdělávat se můžete třeba i tady http://www.sciencecafe.cz/zaznamy/video ... borelioze/

Co zas ja? Celou dobu tvrdim, ze klisteti je potreba zabranit, aby se prisalo, protoze po prisati uz je to jen loterie. A na video dlouhe pres hodinu fakt koukat nebudu. Prepis by nebyl?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Klistata

Příspěvekod apuka » ned srp 19, 2018 18:32

Mikovi se (zatim velice nejasne) blyska na lepsi casy. Na Slovensku psali, ze chteji delat nejenom ponozky.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Klistata

Příspěvekod mike » ned srp 19, 2018 22:40

Polypropylénové vlákno obsahuje látky, které klíšťata odpuzují. V případě, že se z ní vyrobí kupříkladu ponožka, klíště se sice přichytí, ale styk s vláknem by ho měl odradit od dalšího pohybu. Klíště se tak nedostane k pokožce a odpadne.

K tomu jsem velmi skepticky. Odpadnout jsem videl jen kliste zabite permethrinem. Tady bych cekal, ze poleze nahoru, jako normalne, az se dostane na kuzi.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Klistata

Příspěvekod apuka » pon srp 20, 2018 9:55

Netusim, jestli to fungovat bude nebo ne, ale se pamatuji, ze kdyz jsme si poridili psa, nejdrive jsem mu koupil protiklistovy obojek, ktery obsahoval a uvolnoval etericke oleje. No a kdyz jsme byly napr v Jesenikach, on se protahoval vsude mozne i nemozne ale nenasel jsem na nem ani jedno kliste, pricemz ja jsem chodil na casti tech samych mist (a nikde jinde) a ze sebe jsem zlikvidoval klistat docela dost... Ale nevim, jestli na nej ani nesly nebo spadly a kvuli pro ne odporne vuni zase odpadly.
Zato kdyz jsem to vymenil za doporucovany nej-nej-nej chemicky spot-on s permethrynem, za prvnich deset dnu jsem z nej vytahl nespocet klistat (rekord bylo 14 za den) na stejnych mistech jako chodil s tim obojkem a chytl asi dve klistata na konci zivotnosti obojku. Zajimave bylo, ze jsem zmenil znacku Spot-onu se stejnou ucinnou latkou a to uz fungovalo skvele.

Jinak v ceskem clanku nepisou vsechno, co ve slovenskem originalu (ale ten je asi pristupny jen pro predplatitele). Dulezita informace mezi radkami byla, ze puvodne chteli tam dat nejucinnejsi chemikalii proti klistetum (predpokladam permethryn), ale od toho upustili kvuli vedlejsim ucinkum. To znamena, ze asi neni uplne neskodny pro lidi - ale ty vedlesji ucinky nespecifikovali.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Klistata

Příspěvekod mike » pon srp 20, 2018 15:49

apuka píše:... mezi radkami ... predpokladam ... To znamena ...

:roll:

Není známo, že by byl permethrin škodlivý pro většinu savců a ptáků, je však velmi toxický pro ryby a kočky. Pro savce má obecně nízkou toxicitu a špatně se vstřebává kůží.
...
Při dlouhodobějším kontaktu s ošetřenými textiliemi či předměty může lidem způsobovat silné alergické reakce...


Napustit s tim zrovna ponozky nemusi byt dobry napad, zvlast pro ty, co maji doma kocku nebo si v horku maci nohy v akvariu ;-)

Mensi kozni reakce muzu potvrdit i u vrazdiciho Predatoru, kdyz se vic potim, tak se na nohach obcas udela vyrazka. Vypada to, ze se tomu da predejit tak, ze kalhoty nastrikam uz vecer a ne rano pred odchodem. Ono je to tak lepsi i kvuli smradu. Presel jsem na tenhle zpusob letos a vsiml si, ze vyrazky se delaji min.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Klistata

Příspěvekod fps » pon srp 20, 2018 16:23

já stříkám na kalhoty Predator repelent Outdoor kvůli tomu smradu dva až tři dny předem
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Klistata

Příspěvekod mike » pon srp 20, 2018 17:46

Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Klistata

Příspěvekod Etheric » pát led 4, 2019 10:39

V létě nás šla banda 7 lidí. Pět našplíchanejch repelentama, dva ne. Tři našplíchaný klíště dostali a to měli dlouhý kalhoty. Dva bez repelentu a v kraťasích ho nedostali....
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Klistata

Příspěvekod Mawenzi » pát led 4, 2019 14:24

etheric no tak hlavne to zalezi na milionu faktoru, ja se nikdy nesplichala a po letech sem az loni na jare mela zacucly dve klistata ale tam teda v mistech kde jich byli fakt desitky a hned borelku, znam lidi co se splichaj jak divi a vyzerou vsechny klistata v lese... proste nekdo jim chutna a nekdo ne
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9355
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Klistata

Příspěvekod mike » pát led 4, 2019 18:20

Ono taky zalezi, jakyma repelentama. Jsem toho nazoru, ze klasicky repelent proti klistatum nemuze dostatecne fungovat. Chce to neco s permethrinem, co je zabije a s tim mam zkusenosti velmi dobre. Tisice mrtvych klistat 8)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Klistata

Příspěvekod Etheric » sob led 5, 2019 8:38

Mawenzi, jasně, hodně faktorů. Roli hraje každej krok. Třeba když nás šlo pět, já jedinej v dlouhejch kalhotech a já jedinej klíště měl. Jenže kolik jsme toho za den různě procourali.... Neni možný určit, kde jsem ho nabral. Třeba pes toho prolítá víc než já a někdy nemá ani jedno, zatímco já několik, jindy naopak...
Tím se dostávám k tomu, co píše Mike. Funguje jen to, co je přímo zabije.
Číhající klíště cítí vibrace, jak člověk/zvíře jde, napřímí se a když zavadíš o stéblo, na kterým je, nabereš ho. Pak už se orientuje pouze podle teploty, je mu jedno jak smrdíš. Pokud ho repelent nezabije, je h platnej. Nepustí se, když mu "smrdíš", cejtí to teplo, že je tu správně, cestu si najde...
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Klistata

Příspěvekod FrantaKrajta » pon led 7, 2019 15:39

Etheric píše:Tím se dostávám k tomu, co píše Mike. Funguje jen to, co je přímo zabije


Kdyz az po prisati, tak v Australii (kde maji krasny zabijacky klistada, zpusobujici od alergii na cervene maso po anafylaticky sok az po celkovou paralyzu) na vyndavani klistat zkouseji mrazici sprej s eterem, kterym je zmrazi, zabiji a kliste pak samo pozdeji odpadne. Akorat to je spis na doma.

Ad Borelioza, snad brzy dotestuji tu novou vakcinu (na rozdil od te dvacet let stare ucinnou i na evropske varianty borelky).

Pyrethriny - "prirodni" (v uvozovkach, protoze prirodni je casto uplne stejna chemie jako "umele") insekticid, nervove paralyticky jed z kvetu kopretiny starckoliste (ktereho umelym analogem je napriklad zminovany permethrin a dalsi pyrethroidy) i ucinnejsi analogy pyrethroidy se delaji i v roztoku na impregnaci obleceni a podobne. Insekticidem impregnovane obleceni ma dele trvajici ucinnek nez sprej, zkousel to nekdo takto? Zaroven nestrikate nervovy jed okolo sebe do vzduchu...

Samozrejme stale se vsemi nevyhodami insekticidu tj. nervoveho jedu (ale ty jsou i ve spreji s permethrinem nebo jinym analogem) jako velka toxicita pro ryby a kocky (!), nebezpeci predavkovani a toxicity, nakladani s vodou, ve ktere se to machalo (zvlast u pyrethroidu, ktere jsou formulovane tak, aby vydrzely dele, nez cisty pyrethrin, to asi nebude dobre vylevat do zachodu nebo na zahradu)...
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Klistata

Příspěvekod apuka » pon led 7, 2019 16:10

mike píše:Chce to neco s permethrinem, co je zabije a s tim mam zkusenosti velmi dobre.
Maji recnici pravdu, zalezi to na vice vecech. Priklad ze zivota psa:
1) Prostredek X, spot-on, velice dobre zkusenosti celosvetove i lokalne - ucinna latka permethryn plus jako odpuzovac nejake etericke oleje. Za necele dva dny 14 zakousnutych zivych klistat (a pozdeji nalezenych par na koberci doma, uz uschlych a mrtvych) a mnoho odebranych jeste lezouci na srsti.
2) Prostredek Y, spot-on, malokdo jej poznal u nas i ve svete - ucinna latka permethryn, stejna koncentrace i davka jako u X. Za dva roky pouzivani ve stejnem prostredi (stejna denni trasa, k tomu jako plus vikendove delsi tury do ruznych hor, to v pripade 1) nebylo) celkem asi 4 zakousla klistata, z toho 2 uz mrtva a dva trochu se jeste hybajici ale uz nekolik dnu po dobe zapomenute obnovy ochrany, navic v dobe, kdy se pes kazdy den dlouho "koupal" v rece (a nasledne parkrat "jako prase" i se saponatem ve vane doma - toto zkracuje ucinnost).
3) Prostredek Z, obojek "pouze s prirodnymi esencialnymi olejemi z bylin"), v podstate no-name - zadna chemie. Pouzivane asi 3 mesice v nejvetsim obdobi klistat, celkem nejakych 8-10 klistat.

Ve stejnem prostredi ve stejnem obdobi par jinych psu pouzivalo prostredek X a jine prostredek Y. Nekteri potvrzovali moje zkusenosti, jini presne opacne.
Takze za mne jasna znamka toho, ze minimalne kombinace pes - prostredek - prostredi dokaze udelat hodne odlisne vysledky. Nemam duvod si myslet, ze kombinace clovek - prostredek - prostredi (a k tomu jeste obleceni) bude pusobit homogenneji.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Klistata

Příspěvekod mike » pon led 7, 2019 18:45

FrantaKrajta píše:Insekticidem impregnovane obleceni ma dele trvajici ucinnek nez sprej, zkousel to nekdo takto? Zaroven nestrikate nervovy jed okolo sebe do vzduchu...

Takhle v podstate funguje ten zabijacky sprej. Naimpregnujes obleceni permethrinem a tvrdi, ze to vydrzi mesic. Oni to i jako impregnaci prodavaji. Osobne tomu az tak neverim a v sezone strikam jednou za tyden. Samozrejme to neni dobre dychat, ale co jsem cetl, tak pro lidi je permethrin relativne neskodny.

FrantaKrajta píše:jako velka toxicita pro ryby a kocky (!)

Tohle je asi nejvetsi problem, ale kocky nechovam a kdyz se o mne chteji otirat venku, tak je (nerad) odezenu.

apuka píše: Nemam duvod si myslet, ze kombinace clovek - prostredek - prostredi (a k tomu jeste obleceni) bude pusobit homogenneji.

A to ja zas jo. Jednak zkusenosti na foru, mam pocit, ze vsichni, co vrazdici repelent pouzivaji, maji vysledky dobre az skvele. A jednak mechanismus funkce. Pes si roztira po srsti jak kapku, tak jed z obojku a tam muze byt variabilita velka. Clovek si nastrika obleceni, typicky kalhoty, sam a tak, aby to ucinkovalo.

FrantaKrajta píše:Kdyz az po prisati, tak v Australii (kde maji krasny zabijacky klistada, zpusobujici od alergii na cervene maso po anafylaticky sok az po celkovou paralyzu)

:shock: fuj, hnus, v Australii maji same ohavne potvory, dalsi duvod tam nejezdit.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Klistata

Příspěvekod Mawenzi » pon led 7, 2019 21:19

asi to zkusim.ten permethrin, mam toho doma pul litru (za kilo v drogerce) z doby blechove invaze kdy sem.tim.splichala.fakt i postel pac v ni uz byly napadeneny psy a musim rict, ze latkam se nic nestalo a i jako astmatika me to nejak nedrazdilo, takze asi do letosni sezony vyrazim s oblecenim lehce vzitim....
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9355
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Klistata

Příspěvekod apuka » pon led 7, 2019 21:55

mike píše: Pes si roztira po srsti jak kapku, tak jed z obojku a tam muze byt variabilita velka
Videt ze nemas psa :-). Ne, pes si nic neroztira a ani na srts to nejde - spot on se nakape za krk, "rozpousti se" a samo se rozleze po koznim tuku "pod srsti", ktery psy maji po celem tele. Stejne je to i s vetsinou obojku s "kapalnym" jedem. Proto vydrzi tyto prostredky i mesic (spot-on) nebo nekolik mesicu (obojky) a to i po koupeli. Srst tim neni osetrena, proto je normalni, ze se po srsti mohou pohybovat klistata, ony se zabijou (resp. mely by) az se dostanou pod srts na kuzi a hlavne, kdyz se zacnou zavrtavat.
Jen u "posypoveho materialu" (pudr, obojek s pudrem) se to pohybem rozsypava na srst - ale to taky jde dolu po kazde koupeli nebo desti, atd. Zato se to dostane vsude docela rychle a potom ucinkuje i doma na koberci, gauci, Tvem obleceni - vsude, kde pes chodi, otira se, lehne. A kvuli tomu se pudr nedoporucuje pri detech.
Ten spot-on potrebuje tak 24 hod, aby se rozlezl po celem tele. Ale potom tam uz je, ma "kuzi naimpregnovanou" jako Ty obleceni.

Jo, u prostredku pro psy se primo pise, ze kliste se muze i zavrtat, umrit by jich nejakych 98-99% melo max. do 24 hod po styku s permethrynem (a zbytek to prezije). Jinymi slovy muze kliste vydrzet v "zamorenem" prostredi az 24 hod. Jasne, asi postrik kalhot bude mnohem koncentrovanejsi a ucinnejsi, ale i tak je asi normalni, ze nejakou dobu nektera klistata prezijou. Zes nemel zadne, znamena pouze, ze se zadny na Tebe jeste nedostal do toho statisticke okenka... :wink:
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Klistata

Příspěvekod mike » pon led 7, 2019 22:39

Psa opravdu nemam :) Z toho, co pises, je videt zasadni rozdil. Kliste se proste zavrtat nesmi, musi chcipnout driv a to je u mne na kalhotach. Coz jsem nekolikrat videt a jde o zalezitost maximalne minut. Ono totiz zalezi na koncentraci a kliste se nastesti nezavrta hned, takze i kdyz nechcipne na kalhotach a dostane se az na kuzi, tak by se to melo stihnout. Permethrin je paralyzuje, to je prave pekne videt, kdyz leze po kalhotach. Zpomaluje, zpomaluje, pak zastavi, chcipne a odpadne.

A i kdybys mel pravdu a jedno kliste ze sta bylo neurotoxinum odolne, tak je furt lepsi 99 chciplych klistat a jedno zavrtane nez 100 zavrtanych.

Jinak prosim: permethrin s mekkym i, pises opakovane tvrde, takze to asi nebude preklep ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Klistata

Příspěvekod apuka » pon led 7, 2019 23:22

Mas pravdu, je to s mekkym i. Jsem asi zblbly z te latiny, jak jsem delal poradek v lekarnicce a vyhazovali stare krabicky...

Mimochodem, prijemne a caste pouzivani...
wikipedia píše:Při dlouhodobějším kontaktu s ošetřenými textiliemi či předměty může lidem způsobovat silné alergické reakce, a pak nastává problém, jak permethrin z předmětů odstranit nebo zneutralizovat. Proto je z opatrnosti třeba začít raději se slabšími koncentracemi, např. max do 3 %. ... Permethrin je EPA klasifikován jako pravděpodobný lidský karcinogen, a to na základě reprodukovatelných studií u myší krmených permethrinem, u kterých se vyvíjely nádory jater a plic[8]. Je podezření také na karcinogenní účinek na buňky nosní sliznice při inhalační expozici, protože byla pozorována genotoxicita na vzorcích lidské tkáně. Na játrech potkanů se zase při orální expozici častěji objevovaly přednádorové léze, což zakládá obavy z tohoto druhu expozice
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Klistata

Příspěvekod mike » pon led 7, 2019 23:29

Zalezi, co si z toho vyberes, ze:
Není známo, že by byl permethrin škodlivý pro většinu savců a ptáků, je však velmi toxický pro ryby a kočky[1][2]. Pro savce má obecně nízkou toxicitu a špatně se vstřebává kůží.

A na pouziti. Strikam na kalhoty zvenku, aerosol nedycham. Samozrejme vim, ze je to pekne svinstvo, ale furt si myslim, ze klistata jsou mnohem nebezpecnejsi.

BTW, na psa to pouzivas zpusobem, ktery je vyrazne nebezpecnejsi, to ti nevadi? ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Klistata

Příspěvekod FrantaKrajta » pát led 11, 2019 16:47

Tak do Austrálie snad už jen v protichemickém kompletu "atombordelu" :D

https://www.bbc.com/news/world-australia-46833426

(varování - link není vhodný pro citlivé povahy a lidi, co se bojí hadů, klíšťat či nedejbože obojího dohromady)
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Klistata

Příspěvekod mike » pát led 11, 2019 18:47

Diky za varovani, jinak bych si to otevrel pri jidle :vom: Vyhubit, atomovku na ne :evil: Na klistata.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Klistata

Příspěvekod lojzmen » pát led 11, 2019 19:39

wikipedia píše: Permethrin je EPA klasifikován jako pravděpodobný lidský karcinogen,

Mám dojem, že na některé výrobce to už zaúčinkovalo.
Zabijácké spreje nenabízejí.

Koupil jsem si Predator - funguje.
Ale... nejen kočky.
Kvůli dětem jsem Predatorem preventivně vystříkal okolí kůlny u lesa.
Nějací malí myšovití či rejsci vylezli a byli z toho špatní.
Uživatelský avatar
lojzmen
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1083
Registrován: ned lis 21, 2010 23:58
Bydliště: Ostrava-Poruba

Re: Klistata

Příspěvekod mike » pát led 11, 2019 19:45

Zalezi na koncentraci. Predator je na obleceni, na postriky se nehodi. Na to jsou jine, podobne, ale min koncetrovane. Rodice s tim zacali strikat zahradu a klistat se zbavili aniz by to viditelne ublizilo necemu jinemu. Nevim, jak se to presne jmenuje, ale urcite to dohledas.

lojzmen píše:Mám dojem, že na některé výrobce to už zaúčinkovalo.
Zabijácké spreje nenabízejí.

Co tim konkretne myslis? Jediny repelent s permethrinem, o kterem vim, je prave ten Predator.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Klistata

Příspěvekod mike » pát led 11, 2019 20:08

Tady jsem nasel jeden (rodice meli neco jineho). 10 ml na litr, pricemz je v tom 200 g permethrinu na litr, takze koncentrace mi vychazi 0.2 %. A litr je na 20 m^2. Porovnej s Predatorem, myslim, ze jsi byl aspon o rad vys.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Klistata

Příspěvekod sobb » pát led 11, 2019 21:12

FrantaKrajta píše:Tak do Austrálie snad už jen v protichemickém kompletu "atombordelu" :D
Jsi mě vyděsil, že se v Austrálii objevila nějaká nová vražedná bestie ( i tak jich tam mají víc než dost :D ) , a že se tam budu po otevření odkazu bát jet :)

Chudák hádek, má obludně nateklou hlavu. By mě docela zajímalo, jak vlastně u těchto tvorů funguje toto: "it was a seriously unwell animal to have had its natural defences so broken down"
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Klistata

Příspěvekod Etheric » pon kvě 20, 2019 11:33

Klíšťata řadí jak černá ruka, včera jsem schytal tři na 12km procházce :nasranost:

Edit: aspoň jsem vyvrátil mýtus, že je odpuzuje konzumace piva. V pátek 7 dvanáctek, v sobotu 17 a v neděli 8 :lol:
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Klistata

Příspěvekod pavproch » ned čer 9, 2019 17:34

Není to tak dávno, co v předpopiča strašili, že klíšťata mají aktivitu na desítce (z deseti stupňů). Neska tři hodiny v kraťasoch a kr. tričku skrz jungli (místama boj s trowou vyšší než já) a.... žádné sem na sobě nenašel. Což ovšem neznamené, že sem nějaké nepřehlídnul... :mrgreen:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28127
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Klistata

Příspěvekod vonkreuz » ned čer 9, 2019 18:44

Já včera prošel 2 x 150m hore dole od silnice do lesa ku skalám a večer jsem si našel jednoho lehce přisátého v tříslech.
Dneska jsem jen brodil listím cestou na klubové čištění skal/cest a doma jsem si našel malého lehce přisátého nad kolenem.
Komáři se mi minulý víkend na Lužnici vyhýbali, tak jsem to přikládal prolití organismu pivem a ono asi ne.
Nám šlo hlavně o člověka.
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.

Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.

Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
Uživatelský avatar
vonkreuz
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9590
Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...

Klistata

Příspěvekod Lipon » ned čer 9, 2019 19:05

V Pá odpo cestou domů NA KOLE pražskými lesoparky a jedno na lýtku, velké, dospělé
Naposledy upravil Lipon dne ned čer 9, 2019 21:46, celkově upraveno 1
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4883
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

PředchozíDalší

Zpět na Outdoor a zdraví