Boty na běh v terénu + na chození

aneb běhám, běháš, běháme vše co se této bohulibé aktivity týče

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod Stani » úte zář 25, 2018 20:20

Naokolo? 45+, aj cez 60 sa nájdu. Vieš, ja si tiež naštudujem veci, zvlášť keď sme začínali dlhé behy, aby sa človek nezranil, vyhol sa problémovým veciam, to je v poriadku, všetko vysleduješ sám na sebe až počas cvičenia, no a aj tak sa zraníš :) , to sa stáva, v pohode. Ale potom vieš presne, čo si zle urobil a tak postupne odbúravaš problémy, resp.ich zredukuješ a hlavne vieš, čo ti robí dobre a čo škodí, netápaš už tak.

Takže teoretizovanie o mikrotrhlinkách a spol je fajn, ale dopredu je aj tak naprd. Len začni to robiť. Potom sa tu ozvi po pol roku pravidelného cvičenia a posilovania partií a povieš aký to má efekt. Prílišná pedantnosť a analytickosť, niekedy skôr brzdí ako motivuje.
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod oodoow » úte zář 25, 2018 21:13

Prospěšnost protahování pro běh je zaběhnutý ničím nepotvrzený, ale mnohokrát opakovaný mýtus. A protahování ztuhlých svalů před výkonem je podle mě už úplně špatně, pokud už se chce někdo protahovat, měl by se před tím aspoň trochu rozehřát. Více v článku, který jsem sem už myslím jednou dával.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc
User is Online!

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod mike » úte zář 25, 2018 22:04

Ha, to je ono, asi jsem to predtim cetl tady:
Naopak opakovaně prokázána byla souvislost svalové a šlachové tuhosti s lepší ekonomikou běhu (obvykle to bývá vysvětlováno větší stabilitou pánve a sníženým výdejem energie na udržování rovnováhy při došlapu).


Stani píše:Ale potom vieš presne, čo si zle urobil a tak postupne odbúravaš problémy, resp.ich zredukuješ a hlavne vieš, čo ti robí dobre a čo škodí, netápaš už tak.

No vzdyt. Jednou jsem treba protahoval zada, protoze jsem je mel rozhozena, pak sel ven, trochu si i zabehl a pruser, nekolik dni jsem se skoro nemohl hybat. Jak jsem psal, moje zkusenosti jsou spis spatne a co mi rikala FT a co ctu, tak mi to spis potvrzuje. Chapu, zes k tomu prisel driv, kdyz to byla moda a vsem bylo jasne, ze to bez protahovani nejde, ale nazor se meni, viz oodoow. Ja tyhle jasne pravdy neberu v podstate v nicem, zkusim sam a ukaze se. Jako treba u cibuloveho zpusobu oblekani, ze ;-) Tam taky bylo kazdemu jasne, ze je to jedine spravne, mne to zas tak dobre nefungovalo, zkusil jsem neco jineho a je to vyrazne lepsi, zvlast v zime. V mem povolani to same, mam vyrazne efektivnejsi zpusoby, nez ty zavedene a "spravne".

Stani píše:Len začni to robiť. Potom sa tu ozvi po pol roku pravidelného cvičenia a posilovania partií a povieš aký to má efekt.

Cviceni neni muj cil, ani behani. To je jen prostredek k udrzeni tela v pouzitelnem stavu. Cil je chozeni po horach. Pred par lety jsem zjistil, ze ujit jeden den v tydnu 35 - 40 km je sice fajn, ale uz to nestaci. Kondice sla dolu a vaha nahoru. A tak jsem se zamyslel a zacal chodit denne kratkou trasu. Vaha sla dolu a efekt na kondici je prekvapivy. No a jelikoz potrebuju v necem chodit, dostal jsem s k tomuhle tematu a bezeckym botam :)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod Stani » úte zář 25, 2018 22:09

oodoow - jasné, trochu sa treba zahriať a hlavne preťahovať postupne, nie páku na plno. To myslím ani netreba spomínať, beriem to ako samozrejmosť. Ten článok som čítal. Ale pred maratónom v Košiciach mal kedysi prednášku Robert Štefko, bežec, vysvetľoval ako trénuje, čo robí pred a po tréningu + stravovanie. Ukazoval presne, aké strečingové cviky robí a ako dlho.

Veď si to vyskúšajte sami, prebehnite 25km, bez strečingu, vyklusajte na zahriatie fuk na trať. Možno vám to nebude robiť problém ani pre čas po tréningu.

A vieš, že je mi to aj jedno, či je to podložený, nepodložený mýtus? Pomáha mi to, pretože predtým som mal s tým problémy, svalové, či šľachové zranenia boli častejšie, štvalo ma to. Odkedy robím strečing, posilujem a behávam, ťuk ťuk, nemám s tým problém. Venujem sa tomu pravidelne cez 14 rokov.
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod Stani » úte zář 25, 2018 22:40

mike píše:No vzdyt. Jednou jsem treba protahoval zada, protoze jsem je mel rozhozena, pak sel ven, trochu si i zabehl a pruser, nekolik dni jsem se skoro nemohl hybat. Jak jsem psal, moje zkusenosti jsou spis spatne a co mi rikala FT a co ctu, tak mi to spis potvrzuje. Chapu, zes k tomu prisel driv, kdyz to byla moda a vsem bylo jasne, ze to bez protahovani nejde, ale nazor se meni, viz oodoow. Ja tyhle jasne pravdy neberu v podstate v nicem, zkusim sam a ukaze se...

Pretože to asi v strečingu nerobíš dobre. Čo to znamená, mať rozhodený chrbát? Niekdy nie je dobré preťahovať, len si pohoršíš a rozhodne sa vtedy nejdem prebehnúť. Móda? Ale no :D :D . Rozumiem, myslel, si že vtedy sa o inom ani nepísalo.

Veď v poriadku, tie výskumy tu budú, aj iné pohľady na vec, je fajn o tom vedieť viac. Ak by v tom článku bolo, že strečing bude vyslovene škodiť, ohoo, to je iné. Takých článkov ešte bude. Možno keby toto písali pred 14 rokmi, tak nestrečujem, svalovo stuhnutý, ale spevený fuknem 25km z fleku a s lepším časom. Jooj, že na to prišli až neskôr :) . Aj pred maratónom v tých Košiciach som niekoľkokrát videl, ako sa zababušený černoškovia rozcvičujú aj so strečingom, zvlášť achilovku a hamstring, tie úpony nad stehnom k bedráku, krk. Tiež móda?

Tvrdím, že normálny rekreačný bežec, čo presedí 8-10h šichtu za počítačom a večer vybehne bez strečingu na tempo tréning, tak si pekne koleduje o zranenie, práve z tej tuhosti. A zvlášť pri kopcovitom profile trate. Jednoducho, bez rozohriatia a strečingu to nešlo. A že sme to skúšali - málo času, rýchlo sa stmieva, ešte rýchlo vybehnúť... A to nehovorím o iných športoch, aj v rekeračnej úrovni - viď lezenie.

Vidíš sám na sebe, že nemusíme tieto veci riešiť len v behaní, stane sa to aj pri zaťažení pri chôdzi. Pýtal si sa na prevenciu, napísal som ti, čo môžem odporučiť z vlastnej skúseností, a čo pomohlo. Kombi beh a chôdza je asi najlepší na kondičku, vytrvalosť, aj v spevnení šliach a svalov a hlavne sa efektívnejšie chudne, lebo ako čítam, aj o to ide. Robíš chybu ak necvičíš a neposiluješ aj iné partie tela, a len jednotvárne zaťažuješ telo. Písal, si že robíš aj rýchlejšiu chôdzu, ak si dobre pamätám. To je fajn na tréning.
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod mike » stř zář 26, 2018 1:32

Rozhozena zada znamena, ze tam neco boli, ztuhly sval, skripnuty nerv, pripadne namozene svaly. Od toho muzou bolet dalsi veci jako hlava nebo treba noha nekde po draze nervu... jestli neznas, bud rad :) Pomahaji spinalni cviky, ktere zada protahnou a uvolni. Akorat neni dobry napad po nich behat.

Stani píše:Tvrdím, že normálny rekreačný bežec, čo presedí 8-10h šichtu za počítačom a večer vybehne bez strečingu na tempo tréning, tak si pekne koleduje o zranenie, práve z tej tuhosti. A zvlášť pri kopcovitom profile trate. Jednoducho, bez rozohriatia a strečingu to nešlo.

S tim v zasade souhlasim, ale mohlo by stacit i rozehrati. Treba par minut nebo km postupne zrychlujici chuze. Jasne, ze vybehnout primo od pocitace je blbost.

Stani píše: Robíš chybu ak necvičíš a neposiluješ aj iné partie tela, a len jednotvárne zaťažuješ telo. Písal, si že robíš aj rýchlejšiu chôdzu, ak si dobre pamätám. To je fajn na tréning.

Obcas plavu, to je fajn na cele telo. A hodlam se zase vratit k lezeni na stene, to taky. Rychlou chuzi chodim porad, posledni dobou mam prumer pres 7 km/h, kdyz se opravdu snazim, tak skoro 8, ale to uz pak trochu citit kdyz spim :) Posilovani samo o sobe mne nebavi.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod Stani » stř zář 26, 2018 14:03

Išiel si behať aj napriek problémom s chrbtom? Základná chyba. Nediv sa potom.

Mal som tiež sedavé zamestnanie a zistil som, že bez cvičenia a posilovania, za počítačom proste zdochnem. Výsledkom je, že za posledných cca 10 rokov som nemal ani raz bloknutý chrbát. Len sa treba zatnúť a nevyhovárať sa, že ťa to nebaví. Ak náhodou ešte nemáš rodinu, potom je spústa času na to. Až ťa sekne poriadne, tak budeš v rámci rehabilitácii posilovať do aleluja :D

Zahriate po práci nepomáhalo, trebalo aj strečovať, zvlášť achilovku, hamstring a úpony k bedrovému kĺbu. To mám dlhodobo vyskúšané. Vyskúšaj si to aj sám, aby sme sa nebavili len v rovine dohád, čo by mohlo stačiť a tak. Keď som to neurobil, chytil som ten hamstring, či achilovku a mesiac v lufte, tak som si na to dával sakra pozor a už sa mi to nestávalo. Ja nie som černoško, profi bežec, či na kom robili tie výskumy :) .

Tak ako si sám na sebe zistil, že cibula systém u teba nefunguje, alebo že tie dotyčné membrány sú naprd, takto presne ja sám na sebe som zistil, že beh v kombi s chôdzou, strečing a posilovanie mi pomáha oveľa viac, ako len chodenie a tebou spomenuté občasné zaplávanie si.

Rýchla chôdza, fajn, to robíš dobre.
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod Stani » ned říj 28, 2018 0:14

Kto sa trošku venuje behu, musí poznať Miloše Škorpila. Jeho odpoveď na dotaz z webu svetbehu.cz v rámci tréningových plánov. Tu na 10km behy, tréning a preteky:

Rozcvičovat - ano či ne?

"...možná by chtělo říci, k čemu rozcvičení slouží. Rozcvičení slouží k tomu, abychom se zahřáli na provozní teplotu, rozproudili krev, zásobili tělo kyslíkem natolik, aby se rozjel metabolismus laktátu a uvolnili jsme napětí v těle. Před závody na 10 kilometrů je vhodné se rozcvičit tak, že si dáte 10 – 15 minut pomalého běhu, 10 minut se budete dynamicky protahovat a na závěr si dáte 4 – 6 stupňovaných rovinek v délce 80 – 100 metrů. Rozcvičení je vhodné ukončit cca 5 minut před startem".
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod Touareg » pon říj 29, 2018 14:41

Stani píše:Kto sa trošku venuje behu, musí poznať Miloše Škorpila. .[/i]


Ano, a taky víme, že ne všechno, co tvrdí, musí nutně mít hlavu a patu. Především jeho univerzální tréninkové plány předepisující stejné jednotky kilometrů pro běžce napříč výkonostními kategoriemi bych bral s rezervou.

Nicméně co se týče protahování, osobně se mi osvědčilo před závodem/svižným během tak 10 minut volného běhu, pár rovinek aby se neřeklo a lehké protažení rukou a zad, s nohama to to nepřeháním, max pár dřepů. U volnějších běhů na protažení kašlu, tam ho podle mě supluje volný běh samotný.
'The traveler was active; he went strenuously in search of people, of adventure, of experience. The tourist is passive; he expects interesting things to happen to him. He goes 'sight-seeing.'

Daniel J. Boorstin
Touareg
nováček
nováček
 
Příspěvky: 67
Registrován: úte kvě 21, 2013 8:19

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod mike » ned pro 2, 2018 17:54

Vzledem k pocasi a mokru jsem na cas zabalil tenisky a muzu trochu zhodnotit. Inov-8 Trailtalon 290. Nachozeno cca 700 km v lehkem terenu (2/3 - 3/4) a zbytek po asfaltu.

Boty i podrazky zatim vypadaji uplne v pohode. V obchode mi tvrdili, ze zivotnost je asi 900 km, asi jim beh dava zabrat vic, nez rychla chuze. Zatim tipuju, ze mi vydrzi jeste aspon 2x tolik tj. celkem 2000 km nebo vic. Nejvic oslapane jsou podrazky vepredu uprostred a pak na vnejsi strane. Paty naopak nejdou seslapane skoro vubec, coz mne prekvapuje, jelikoz na vsech ostatnich botach mi odchazeji nejdriv, na vnejsi strane. Ze by to bylo nizsim dropem?

Z hlediska chuze je to tak, jak psal oodoow, clovek si casem zvykne na vsechno (i na Hoky). Zvyknul jsem si na mekci doslap a kdyz jsem si ted kvuli mokru vzal na vychazku lehke pohorky, prisel mi doslap hodne tvrdy. Prvnich par km, pak jsem si zas zvyknul. Nohy si taky zvykly, pod kolenem obcas jeste neco citim, ale uz ne tolik a dosel jsem k tomu, ze je to spis slacha. Bolesti ve slapkach nejdriv prestaly, aby se nedavno zas vratily. Na druhe noze, pricna klenba, asi se taky musi prestavet. Podle vseho slachy, nejvic jsou citit, kdyz vstanu z postele, pak se rozchodi. Celkove tedy zadny vylozeny prusvih, ale taky zadne vylozene nadseni. Da se v tom chodit, ale ze by to bylo vyrazne lepsi proti normalnim botam, to zas ne.

Pokracovani asi az na jare a ted resim, v cem chodit pres zimu. Aktualne nosim Hanwag Banks a to je spis nouzovka proto, ze je mam. Boty nic moc, priserne klouzava podrazka. Ze vcerejsi vychazky na snehu mam namozene svaly, jelikoz jsem se snazil jit normalnim tempem (7+ km/h) a do kopce to silene podkluzovalo. Vloni jsem nosil prevazne Meindl Lareda, ale ty mam do mesta a aktualni par se mi nechce nicit. Nejaky tip? Co nosite v zime na behani a podobne vychazky vy?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod pavproch » ned pro 2, 2018 17:56

LaS Uragano

mám, používám na vycházky ve sněhu, koupil sem je o 1/2 čísla větší = dvoje (středně tlusté + tlusté) fuski

\:D/

Krapet hůř se do nich nastupuje ale dá sa na to zvyknout + dlouhá žlica nutná
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28133
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
User is Online!

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod mike » ned pro 2, 2018 18:02

LaS ne. Jsou uzke tak, ze mam problem obout i normalni nizke a maji neprijemne zvednutou spicku. Podle obrazku plati oboji i pro tyhle.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod oodoow » pon pro 3, 2018 13:14

Já si v září koupil Inov-8 Trail Talon 235, což by měla být více minimalistická verze těch, co má Mike. Byly na sportsshoes za 70€, tak jsem si řekl, že zas po dlouhé době zkusím Inov8 boty.
Jsou to opravdu lehké tenké šlupky, že jsem předtím nic takového asi neměl, protože mě v tom normálně taky už byla zima na prsty. :-) To se mi v žádných jiných teniskách nestalo, dokonce ani ve vivobarefoot aqua, které vypadají jako jarmilky, jsou mnohem minimalističtější a stejně mi v nich zima na prsty nebylo. Takže buď nějak stárnu, anebo tam Inov8 udělal něco hodně špatně.
Teď mají asi 600km, tak můžu trochu zhodnotit. Na nějaké to pohodové pobíhání v lehkém terénu si myslím, že jsou super. Lehké, prodyšné, dostatečně široké a pohodlné. Jen na rychlé technické seběhy to v nich není, protože jsou asi široké až moc nebo jsou moc měkké a nedrží dobře chodidlo, prostě tam není ta jistota. V tomhle mají modely od La Sportiva navrch. Stejně tak jsou La Sportiva lepší v odolnosti, tyhle inov8 sice ještě po těch 600km nemají žádnou díru, ale už je vidět, že se to na některých místech třepí a brzy tam asi díra bude.
Podrážka je úplně v pohodě, vzorek nijak výrazně neubývá, takže tam si není na co stěžovat, i když samozřejmě ve sněhu moc nedrží, ale tenhle model není určen do měkkého sněhu a bláta, nemá tak výrazný vzorek.
Jinak teď o víkendu jsem v nich šel 120km pochod sněhem, vzal jsem si svoje 8 let staré sealzskin merino nepromokavé ponožky, které jsou na patě prošlapané až na membránu a výsledek mě celkem potěšil. Měl jsem v botách dlouho sucho a potom trochu vlhko asi od vysráženého potu, stejně tak tepelný komfort se hodně zlepšil. Ostatní měli boty i ponožky úplně durch chvíli po startu.
Takže si asi koupím ty bridgedale storm socks. Nemáte je už někdo? Četl jsem pár recenzí na netu a byly celkem pozitivní.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc
User is Online!

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod mike » pon pro 3, 2018 16:41

oodoow píše:Jsou to opravdu lehké tenké šlupky, že jsem předtím nic takového asi neměl, protože mě v tom normálně taky už byla zima na prsty.

:D dobre ti tak, to mas za to, ze ses mi smal. A to v dobe, kdy uz jsi musel vedet, jak to je [-X ;-)

Pomahaji na to ty membranove ponozky?

oodoow píše:tyhle inov8 sice ještě po těch 600km nemají žádnou díru, ale už je vidět, že se to na některých místech třepí a brzy tam asi díra bude.

Pred temahle mne tu nekdo (mitau?) pred varoval prave kvuli male odolnosti. Mel sis koupit ty, co mam ja ;-) Rozdil ve vaze celkem nepodstatny a ja jeste zadne trepeni nepozoruju.

oodoow píše:Takže si asi koupím ty bridgedale storm socks. Nemáte je už někdo? Četl jsem pár recenzí na netu a byly celkem pozitivní.

To nevypada spatne. Uvazoval jsem o tech sealskinz, ale 4camping ma uz jen tenke a to do zimy neni. S BD mam jen dobre zkusenosti a overenou velikost. Zkusenosti by mne ale taky zajimaly.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod Mawenzi » pon pro 3, 2018 18:43

ja nosim kotnickovy altry lone peak s neoshellem, v pripade vic snehu s nepromokavou fuskou, libi se mi ze tolik neklouzou narozdil od keenu...a celkove bych tu botu koupila klido i bez membrany na leto
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod oodoow » pon pro 3, 2018 20:40

mike píše:dobre ti tak, to mas za to, ze ses mi smal. A to v dobe, kdy uz jsi musel vedet, jak to je

No, to ne, zjistil jsem to až teďka, kdy přituhlo a teplota klesla někam k -5C, takže tak dva týdny zpátky max.


mike píše:Mel sis koupit ty, co mam ja ;-) Rozdil ve vaze celkem nepodstatny a ja jeste zadne trepeni nepozoruju.

Těch 60g bych přežil, ale ten 8mm drop je moc, nejsem na to zvyklý a takové boty jsou velmi nemotorné a taky nebyly ve slevě. :)

mike píše:Uvazoval jsem o tech sealskinz, ale 4camping ma uz jen tenke a to do zimy neni. S BD mam jen dobre zkusenosti a overenou velikost. Zkusenosti by mne ale taky zajimaly.

Ono čím tlustší tím asi lepší z hlediska kondenzace potu, jenže zas mám obavy abych se v nich vlezl do bot. Ty BD dělají ve třech tloušťkách a třech "vysokostech" (ankle, boot, knee). Nakonec jsem rozhodl koupit právě ty nejtenčí a když tak si dát ještě nějakou ponožku pod ně. A asi boot, ankle mi přijde málo a knee je už zas trochu extrém asi pro rybáře. :)
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc
User is Online!

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod mike » pon pro 3, 2018 21:13

oodoow píše:No, to ne, zjistil jsem to až teďka, kdy přituhlo a teplota klesla někam k -5C, takže tak dva týdny zpátky max.

V tom pripade te dohnala karma :twisted: Ale ocenuju, zes to priznal ;-)

oodoow píše:Těch 60g bych přežil, ale ten 8mm drop je moc, nejsem na to zvyklý a takové boty jsou velmi nemotorné a taky nebyly ve slevě. :)

Priznej se, ze slo hlavne o ten posledni duvod ;-) Jak to myslis, nemotorne? Zrovna jsem presel z 8 mm dropu na normalni boty, co maji aspon 10, ale spis 12+ mm a zadnou zmenu k horsimu z hlediska obratnosti nepozoruju. Spis se mi jde lip, mam lepsi odpich/drajv.

oodoow píše:Nakonec jsem rozhodl koupit právě ty nejtenčí a když tak si dát ještě nějakou ponožku pod ně. A asi boot, ankle mi přijde málo a knee je už zas trochu extrém asi pro rybáře. :)

Uz je mas objednane? Premyslim, ze bych je vzal, ale mozna bych pockal na tve zkusenosti ;-) Sam bych asi sel stredni cestou jak v tloustce, tak ve vysce. Do bot se vejdu, nosil jsem ted BD Trekker a v pohode. Jen jsem musel povytahnout zasekle tkanicky.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod oodoow » úte pro 4, 2018 22:22

mike píše:Priznej se, ze slo hlavne o ten posledni duvod ;-) Jak to myslis, nemotorne? Zrovna jsem presel z 8 mm dropu na normalni boty, co maji aspon 10, ale spis 12+ mm a zadnou zmenu k horsimu z hlediska obratnosti nepozoruju. Spis se mi jde lip, mam lepsi odpich/drajv.

Poslední důvod zapříčinil, že jsem ty boty koupil, i kdyby byly v akci ty 290, tak je nekoupím právě kvůli tomu dropu a tomu, že je to prostě už moc bota.
Jsem zvyklý na přiměřeně ohebnou podrážku a být taky přiměřeně nízko u země. Velký drop při běhu svádí k dopadání na patu, což není moc dobré klouby. A tlustší podrážka mi při běhu v terénu úplně rozhazuje to, co už mám naučené, kdy podvědomě vím, kam ještě můžu vstoupit a kam už ne, jako na který sklon kamene, kořene a tak. Silná a ještě k tomu neohebná podrážka snižuje celkem podstatně stabilitu a nedovolí tak dobře číst terén a dost se i zvyšuje riziko podvrtnutí kotníku.

mike píše:Uz je mas objednane?

Nemám, už jsem objednával, ale musel bych platit poštovné, takže si je koupím, jak budu v dohledné době v Praze.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc
User is Online!

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod mike » úte pro 4, 2018 23:09

Evidentne mame jine prestavy o tom, co je silna a neohebna podrazka ;-) Mne ta na 290 pripada jako nic.

Moje uz jsou na ceste. Objednej si od Ferrina, jednak maji dobrou cenu a jednak dopravu zdarma.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod mike » čtv pro 6, 2018 21:39

Ponozky jsou doma. Pusobi ponekud umelohmotne, ale uvidime. Velikost a strih OK, jako jine Bridgedale. Velikost boot odpovida starym BD Trekkerum tj. kousek nad pohorku.

Na noze jsou trochu zvlastni, neco mezi ponozkou a lehkou botou. Treba bude moct oodoow zahodit boty a chodit jen v ponozkach :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod oodoow » čtv pro 6, 2018 23:09

Jdi se v nich nějak osprchovat, jestli protečou, ale rozumně, ať si tam nenastříkáš seshora. :D
Já už si jednou venkovní ponožky koupil, swiss sock se to jmenovalo. Měla to být prstová venkovní neprošlapatelná ponožka, já ji nosil schválně jenom do bot, jako že vydrží věčně a budu mít super prstovou ponožku no a stejně jsem ji prošlapal. :twisted:
Super, u těch ferrino to maj fakt levnější a ještě poštovný zdarma a to jsem si myslel, že ferrino k ničemu není. :twisted:
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc
User is Online!

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod mike » čtv pro 6, 2018 23:15

Uz mi bezi kyblovy test :twisted: Necham to tam do zitrka a zitra zkusim ponozky venku.

Napis si do CV: proslapal neproslapatelne ponozky :twisted: (takovi se hodi jako testeri)

Ferrino k nicemu neni, dokud neprodava veci od nekoho jineho ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod mike » pát pro 7, 2018 16:20

Vysledek meho kybloveho resp. lavoroveho testu te na prvni pohled asi nepotesi ;-) Nezoufej, neznamena to, ze ponozky nebudou fungovat. Jelikoz jsou primo na kuzi a dobre vytapene nohama pri chuzi, tak by se voda dovnitr dostat nemela. Vlhko tam asi bude, ale s tim se pocita.

Doufam, ze pokusna ponozka uschne, abych ji mohl dneska vyzkouset v praxi. Moc se ji teda nechce, nasakla hodne :?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod oodoow » pát pro 7, 2018 17:02

No, to dík, zrovna když jsem si je objednal. :twisted: Snad to v botě bude fungovat líp, ono vlastně pokud to takhle nefunguje, tak by se to mělo dát kdykoli reklamovat, ne?
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc
User is Online!

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod mike » pát pro 7, 2018 17:58

Vedel jsem, ze te to potesi ;-) Funkci v bote vyzkousim za chvili, ale musim rict, ze schne fakt dlouho. Na topeni #-o

Reklamace by byla hodne zajimava. 100 % waterproof je evidentni nepravda, ale pri normalnim pouziti by se to projevit nemelo a navic je to zrejme vlastnost vsech PU membran, ktere se pouzivaji bezne. Urcite by doslo na znalecke posudky a mozna i soudy.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod mike » pát pro 7, 2018 21:18

Dneska byl dobry den na test. Mokro, pulku trasy prselo. Akorat bylo trochu moc teplo, 10 stupnu, ale clovek nemuze chtit vsechno :)

Ponozky jsou nakonec trochu silnejsi nez BD Trekker, musel jsem povolit boty na ne nastavene. Jsem rad, ze jsem nekoupil nejsilnejsi verzi, o ktere jsem uvazoval.

Zacatek byl v suchu a bylo mi trochu horko na nohy, ale lepsi, nez se sacky. Pak mokra louka, zpocatku jsem o mokru nevedel, pozdeji zacalo trochu chladit. Boty byly durch a ponozky znatelne mokre. Dalsi usek v lese, po case se to celkem srovnalo, ale porad to bylo trochu Zahorovo loze, zespoda horko, shora mraz, ale ve srovnani se sacky vyrazne lepsi. Ke konci jsem schvalne vlezl do kaluze, co to udela. Mel jsem pocit, jako kdyz stojim ve vode :D Pak uz chladily cele ponozky, za chuze to slo, ale pri zastavce to bylo neprijemne. Domu to bylo jeste neco pres 2 km a nez jsem dosel, tak uz to zas celkem slo. Doma byly boty durch, ponozky shora mokre, ale vevnitr prekvapive uplne sucho, nohy nebyly ani trochu rozmocene. 7 km a neco pres hodinu chuze. Ponozky vazily 83 g proti 63 g suchym tj. o 32 % vic.

Zatim dobry, uvidim casem, az bude vic zima. Je to rozhodne lepsi, nez sacky, aspon to tolik nesusti ;-) Normalni trekove ponozky jsou pohodlnejsi a za sucha v nizkych botach lepsi. V mokru je zas lepsi kombinace pohorek a trekovych ponozek. Kdyz ale clovek nechce pohorky a je mokro, tak tyhle ponozky zatim vypadaji jako pouzitelna varianta. Aspon na me vychazky do dvou hodin, cely den bych v tom asi byt nechtel. Jsou tuzsi, nez normalni ponozky a min pohodlne.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod oodoow » pát pro 7, 2018 23:39

To vypadá líp, jsem už pomalu uvažoval, že nepřevezmu zásilku... :twisted:
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc
User is Online!

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod mike » sob pro 8, 2018 0:08

Furt mas 14 dnu na vraceni. Akorat si pred zkousenim umyj nohy, jinak ti je zpatky nevezmou ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod mike » sob pro 8, 2018 19:50

Dneska bylo prekvapive sucho, a tak jsem ponozky otestoval bez namoceni. Asi 7 stupnu a 10 km. Celkem to slo, ale ke konci uz jsem citil trochu vlhko. Za chuze to nevadilo, kdyz jsem na par minut zastavil, tak uz to trochu chladilo. Doma byly nohy (velmi) lehce rozmocene a v ponozkach znatelne vlhko ve spicce a pod patou. Vazily 68 g proti 63 suchym, takze asi 5 % vahy navic. Zadna tragedie, ale normalni ponozky bez membrany jsou za sucha lepsi. BD Trekker v mem pripade.

Trochu mne prekvapuje, ze v ponozkach bylo vic mokro a nohy vic rozmocene, nez vcera, kdy jsem sel v mokru a vlezl i do kaluze. Nejspis to bude tim, ze ponozky mokre zvenku chladily a tudiz se nohy tolik nepotily.

Kdybych se zblaznil a chtel jit celodenni trasu v teniskach, tak si vezmu na sebe ponozky bez membrany a tyhle do batohu jako zalohu, kdybych promocil boty. Cely den za sucha bych v nich jit nechtel.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Boty na běh v terénu + na chození

Příspěvekod oodoow » sob pro 8, 2018 20:01

Já v nich asi půjdu Pražskou stovku, teda až mi přijdou a zjistím že jsou použitelný. Pod ně si dám ale tenké prstové injinji z uměliny.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc
User is Online!

PředchozíDalší

Zpět na Běhání