DIY úpravy stanu - vychytávky

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

DIY úpravy stanu - vychytávky

Příspěvekod FrantaKrajta » ned lis 18, 2018 15:16

Myslim, ze tu jeste na to vlakno neni, pritom dost lidi (Remy77 a pod.) v jednotlivych prispevcich v jinych vlaknech zminovali docela zajimave doplnky a doma vyrobene vychytavky ke stanum (Remyho zpevnovaci prut na Elixir a dalsi). Tak proc na to nezalozit vlakno? Jesli nejake starsi uz existuje, prosim o slouceni, ale ja jsem nic nenasel...

Mne osobne zaujaly u ruznych vyrobci dve veci, ktere by se daly mozna DIY vyrobit ci upravit na jiny stan.

Zpevnene krizeni prutu - Nemo ma u jednoho sileneho US Army stanu (stan jen pro armadu z nejakeho Gore za 2000+ USD :D ) zajimave resene krizeni prutu ve vrchliku stanu - kovovy krouzek s otvory, kterym nejak prochazeji nebo do nej jsou vsazeny. Viz priloha. Vlastne pevne krizeni s pruzinkou na slozeni prutu. To mne moc nebere, ale co jenom krouzek se zarezy pro normalne prekrizene pruty, s gumicukem nebo suchacem zespodu, aby to na nich drzelo i pri zatezi? Takove trochu lepsi reseni nez omotane krizeni suchacem nebo gumou. Pomohlo by to treba ve vetru? Co myslite? Jdu hledat po dome nejaky kus dostatecne tluste plastove trubky nebo neceho, z ceho by to slo vyriznout. Samozrejme s vyhlazenymi okraji, nechci trhat latku tropika, ze :)

U zimnich stanu jeste delali takovou zaclonku v oblasti hlavy proti kondenzaci, idea takova, ze vydechovana vlhkost nepujde do celeho prostoru stanu, ale jen do male casti nad hlavou, zaroven s vhodne zvolenym dostatecne velkym vetranim v te casi bud vyvetra, nebo prinejhorsim namrzne jen v te male casti, misto celeho stanu a zbytku spacaku a vybaveni (kde se s oblibou setrese jako jemne snezeni hned rano jako krasny budicek).

Jestli mate nejake dalsi ala Pavlickovske vychytavky, o ktere se chcete podelit, sem s tim :)
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: DIY úpravy stanu - vychytávky

Příspěvekod pavproch » ned lis 18, 2018 15:48

Přispěju zkopírováním vlastního staršího příspěvku:

pavproch píše:Taxem neska odpoledne (venku byla bóřka, taxe nedalo ven) dokončil svoje veledílo - DIY footprint pod můj (téměřn nový, sic!) útočný stan....teda staneček.... :ú

IMHO jedinou funkcí footprintu je pokud možno zabránit propíchnutí/proříznutí podlážky stanu o nějaký bordel na zemi (izolaci proti vodě by potom měla zvládnout podlážka samotná...) Jo, a stan by po tym footprintu neměl klouzat.

Takže sem zakoupil 2.5metru silonový sítě do okna proti (komárům a jiné havěti - metráž šířky 120cm, Řempo, asi 80Kč). Postavil stan, obreslit tvar podlážky, vystřihnul. Obšil lemovací páskou, nadělat tři poutka (lemovací stužka si 50 kč, 2hodiny práce se sewing machine). A hotovo. Cca 300gramů navíc, po sbalení rolička cca fí50mm/300mm.

O víkendu budu testovat..... :ú
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28131
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: DIY úpravy stanu - vychytávky

Příspěvekod FrantaKrajta » ned lis 18, 2018 22:20

Pavproch, a neni ro stejne tezky jak treba original footprint? Jinak zajimave, akorat u footprintu kdyz beru jen tropiko a stan cekam, ze aspon trochu neprovlhne, coz tohleto nesplnuje (v tomto pripade). Otazka je (nijak neshazuju tvuj vyrobek) jak by to zabranilo propichnutim nekteryma mrchama travama, nektery druhy co potkali kamosi ve stredni asii byly tak ostry, ze prosly i podlazkou (nektere alpske travy/pyrenejske travy jsou podobne). Jestli tady naopak nebude lepsi footprint z netkane textilie, ta sitka spis tenke ostre predmety usmerni nahoru, ne? Ale to je uz hodne teoretizovani ;)

Jinak co ten kruh na zajisteni krizeni tycek? Daval jsem ve vetru nekdy stahovatko ze suchace (cable tie velcro), no vlastne nevim, jestli to moc pomohlo. Maly vzorek zkusenosti :) A muze z toho vic kapat kondenzace (v prostredi kde se hodne srazi vlhkost na tropiku, co snurky od krizeni natazene do kraju tarpu, aby voda stekala po nich misto kapala primo dolu?)

Jedna (hodne zrejma ale stejne) drobnost, luminescencni kapsle (pres den "nabita" skuncem na batohu) a retroreflexni lepici paska je super kdyz hledate stan v noci nebo nechcete, aby vam o nej zakopavali lidi treba na festivalu. A day-glow vyrazna barva nastrikana na stanove koliky zase fajn pri hledani sedivych ultratenkych titanovych koliku rano.
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

DIY úpravy stanu - vychytávky

Příspěvekod Michal82 » pon lis 19, 2018 8:29

Ten kroužek na křížení prutů mě zajímá.

Má to nějaký reálný přínos.....?
Je to nějak vyzkoušené s a bez jaký je v tom rozdíl?
Není to užitečné jen z toho důvodu že tyče nejsou dostatečně uchycené u tropika?

Zde je moje křížení a že bych s těmi tyčemi zvládal nějak hýbat to opravdu ne, ale spíš mě napadlo z tohoto místa vytáhnout další kotvící lanko.

Obrázek
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45


Zpět na Stany

cron