jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod pby » čtv říj 18, 2018 8:37

no OK tak na perwanger pojdem impregnacia Cherry Blossom; vyziva Meindl Conditioner and Proofer - je na kozu s GTX, nemasti, neubija pory
A na nubuk asi Limmer a Cherry Blossom (aj ked sa bojim ze ten limmer dost zmekci kozu + ubije pory a GTX bude nanic, ale tie nubukovky su len z 2,2-2,4 tenke koze, cize slabo odolne vode) mozno ze ten limmer necham az ked to bude casom velmi tiect a zo zaciatku tiez ten Meindl
-dufam ze to bude OK

A este posleda vec najprv kondicioner potom vrchna impregnacia alebo naopak ? Vela ludi to roby tak ze najprv impregnacia poriadne do mokra po zaschnuti krem.. ale vyrobcovia odporucaju najprv krem a potom impregnacia - len bude drzat impregnacia na tom masnjesom povrchu? nieje potom vhodne pozit tuto impregnaciu https://impregnace.heureka.cz/tarrago-n ... or-400-ml/ vraj na olejovnae mastne koze.. ale nasiel som aj info ze ona samam ma v sebe olej a okrem impregnacie aj vyzivuje (to ale nemozem nikde najst na 100% potvrdene)
pby
nováček
nováček
 
Příspěvky: 104
Registrován: stř říj 12, 2016 7:23

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod Tecumseh » čtv říj 18, 2018 9:36

Nedávaj to súčasne, naimpregnuj a čo ja viem po pol roku ich môžeš prestrieknuť tým kondicionerom. To Tarago som používal, ale myslím, že neobsahuje olej.
Tecumseh
nováček
nováček
 
Příspěvky: 185
Registrován: stř kvě 12, 2010 10:54

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod pby » čtv říj 18, 2018 10:07

tak tie pervanger asi teraz isto staci impregnovat lebo koza je taka vlacna ale druhe nove nubukve su totalne suche svetle bez gramu vosku alebo cohokolvek a to az pyta nieco.. toto musim urcite sucasne aj vyzivit aj impregnovat, mike pise zena nubuk limmer - bojim sa tej mastnoty no ale asi dam najprv impregnaciu a potom limer nebude tak premastenak koza co vsaje za 24-48 z limmera vsaje co nie zotriem.. :-k
pby
nováček
nováček
 
Příspěvky: 104
Registrován: stř říj 12, 2016 7:23

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod Tecumseh » čtv říj 18, 2018 10:27

Keď už tak tie nubukové nastriekaj s tým meindlom je to do istej miery aj impregnácia, čo by nakoniec mal byť aj ten limer.
Tecumseh
nováček
nováček
 
Příspěvky: 185
Registrován: stř kvě 12, 2010 10:54

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod apuka » čtv říj 18, 2018 11:33

Urcite nedavej kondicioner a impregnaci hned za sebou!!! Aby se Ti nestalo, co na manzelcinych Islandech z nubuku (meindl kondicioner, po par hodinach - mozna jeste neuschly kondicioner - Cherry blossom) - ted to bere prach ze sirokeho okoli, snad i z cisteho vzduchu a po kazde ture je nim obaleny, obycejnym hadrem to ani nejde setrit. Ale predtim jsem ji stejne boty, ty same predchozi take jsem osetroval kombinaci Meindl+ Tarrago Oil N. Protector, ale i CHB a bez problemu, jen tehdy vzdy byla delsi doba mezi kondicionerem a impregnaci.

Pro Tvou informaci, koupil jsem Limmer, chtel jsem to vyzkouset, tak jsem na to pouzil jeji stare, 9 mesicu nepouzivane Islandy s pomerne vysusenou (ale ne ztvrdlou od sucha) a hodne poskrabanou nubukovou kuzi. Jemne jsem v jedine tenke vrstve za pokojove teploty prstama natrel botu Limmerem, krem jsem do kuze vetrekĺ a nechal uschnout. Za dva-tri dny je kuze (nvzhledke k puvodnimu stavu) perfektni, na omak prijemna, zadna mastnota - cca stav jako naprosto nove stejne boty kratce po vyrobe (voskovana kuze). Kuze byla prijemne hebka, ale zadne citelne zmekceni nenastalo, byla jako puvodni, zato mnoho malych oderek a skrabnuti se "ztratilo". Takze jen musis nechat ten krem trochu vsaknout a "vyschnout" a nemusis se niceho obavat.

Je ujete, kdybys pouzival rune veci na nubuk a na Perwanger. Ja na nubuk (na Ty dvoje Islandu) pouzival stridave Meindl Cond. (ted uz Limmer) a Tarrago nebo CHB, na troje bot z Perwangeru taky stridave Meindla a Tarrago/CHB. Vsechno fungovalo dobre.
Spise bych rekl, ze prilisne uzkostlive dbani na okrajove rozdily mezi kuzemi bot muze spise vest k tomu, ze se neco posere... Vsak Ti i napsali, ze mas pouzivat bezne prostredky na impregnaci - no a kondicioner az po case. Ja jsem na svych Perwanger botach pouzil vzdy prvne asi po 3-4-ech letech.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod pby » čtv říj 18, 2018 12:01

a membranu to na tych Islandoch neovplivnilo nejako po natreti tym Limmerem ?
Ktory hodnotis lepsie na nubuk Limmer alebo Meindl ? Na pervanger budem (neskor) pouzivat iba ten Meindl - vraj nieje mastny a nemal by tak zmekcovat kozu ako limmer, a impregnacia ostava ten cherry B.
-ja aj preto riesim ten vyzivny pripravok na pervanger lebo mam furt strach ci naozaj bez tej vyzivi koza nepraskne toho pol roka rok.. ale tak skusim tomu verit :)
pby
nováček
nováček
 
Příspěvky: 104
Registrován: stř říj 12, 2016 7:23

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod apuka » čtv říj 18, 2018 14:00

Perwanger kuze TI za pul roku za normalnych okolnosti nepraskne ani nahodou. Ani za dva roky. Pri trose starostlivosti ani za tri-ctyri.
Jedny boty z Perwangeru jsem sice vracel v ramci reklamace proto, ze se kuze "rozrezavala", ale to byl malo pravdepodobny soubeh okolnosti - bota, moje noha, misto ohebu a misto jednoho kovoveho ocka na bote. Na jedne moji noze se ohybala tak, ze pri kazdem kroku se okraj toho ocka zarezaval na stejne misto v kuzi a po pul-tri ctvrte roku se to (tehdy jeste jen malo viditelne, hlavne pri namoceni) viditelne, ale nechtel jsem to nechat dojit do uplneho rozrezani. Jsem o tom v sekci reklamaci bot onehda psal. Syn ma stejne boty, o pul cisla mensi a ani naznak toho, a to teda nachodil hodne za ty roky, uz druha podrazka se ochodila. A absolutne zadne naznaky nejakeho praskani. Stejne tak moje druhe Perwangerove boty (co jsem za ty vracene vzal).
Mozna to ocko na mych melo kousek ostrejsi hranu, nebylo uplne zatlacene, co ja vim. Kazdopadne u syna se ohybala uplne v pohode a ocko se ani nahodou nedotykalo kuze jende nez melo. Proste toto nebylo neosetrovanim boty, to by se stat mohlo na sebelepe osetrene obuvi ze sebesilnejsi kuze, jen mozna o neco pozdeji.

Ze by z Limmeru byly boty "mastnejsi" nez od Meindlu, to bych tak uplne netvrdil. Z jisteho hlediska spise naopak. Po tom prvnim pokusu ani nemohu rict, ze by Limmer zmekcil kuzu vice nez Meindl, je to u mne cca stejne. Rekl bych, ze to bude zalezet na tom, jako vrstvu Limmera tam das. Uplne staci jen hodne tenka, jen aby to bylo na kuzi videt.
Jen nezapomen, ze Meindl taky obsahuje vosky a asi i nejaky ten tuk, i kdyz to na nem neni primo uvedene.

Kdyz chces na neco dat pozor a nechces si prilis zmekcit kuzi, hlavne tu Perwanger, tak prestan premyslet nad osetrovanim kondicionerem a udelej to az tehdy, kdyz uz bude kuze citelne a viditelne vysusena. Nejvice zmekcis, pokud budes kondicioner pouzivat prilis casto. A impregnaci obnovuj az tehdy, kdyz za mokra zacne nasavat vodu - az se bude dele susit.

Jeste k membrane: Nemyslim si, ze by ovlivnila. Ale jeste vyzkousena nebyla (prece je tam ten novejsi par :-)). Ale vem mika - ten sve Alasky Limmerem osetruje a kdyz nekdo, on by urcite uz nadaval nahlas, kdyby se prodysnost zmensila, tj. membrana by se ucpala. A on chodi dost na to a pouziva tu kombinaci Limmer+CHB dost dlouho na to (a pokud si dobre spominam, ze zpocatku jeste pouzival pouze Limmer) aby se problem projevil.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod mike » čtv říj 18, 2018 15:06

Ano. Dokonce jsem zkusil jedny Alasky napustit Limmerem za tepla a zadne zasadni snizeni prodysnosti jsem nepozoroval. Kuze ovsem znatelne zmekla.

Kombinace Limmer + Cherry Blossom funguje. Limmer natiram jen v tenke vrstve za studena, necham aspon pres noc vsaknout (kdyz pockas 2 - 3 dny, jak pise apuka, tak se nic nestane) a pak nastrikam tresnovymi kvety. Vsakuje se to i pres Limmer, jelikoz to obsahuje nejake rozpoustedlo. Sice hur, nez do neosetrene kuze, ale vsakuje. Limmer pouzivam tak dvakrat do roka (na nubuk), kdyz uz mi prijde kuze vysusena, tresnove kvety casteji, pred kazdym vetsim vyletem do hor.

Opacne by to nefungovalo, pres impregnaci by se Limmer nevsaknul. To plati obecne, nejdriv kondicioner, pak impregnaci, ale tady obzvlast, jelikoz tresnove kvety opravdu odpuzuji vodu i dalsi veci.

Nevim, ktery Meindl myslis, ale ten zeleny sprej je jen mirny kondicioner a na opravdu vysusenou kuzi nestaci. Hodi se treba na nove boty do mesta. Nizka Meindl Lareda s tim nastrikam, jak je koupim, a pak nejdriv po roce.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod apuka » čtv říj 18, 2018 15:27

Ale jo, ten Meind Conditioner and Proofer pro bezne osetreni jako kondicioner uplne staci.

@pby: Nezapomen, ze kdyz mike pise, ze Limmer pouziva 2x do roka na nubukove Alasky, tak predpokladam, ze Tobe by to melo stacit tak jednou za 3-4 roky :lol:. On v botach nachodi docela dost a to jeste v terenu, ktery da botam hodne zabrat. Casnost nutnosti pouzivani kondicioneru je docela umerne naslapanym kilometrum a terenu, pri dostatecnem pouzivani bot je "prirozene" vysusovani kuze zanedbatelny. Ale pokud budes pouzivat Meindl, alespon jednou rocne bych to pouzil, Limmer mozna bude stacit trocha min,i kdybys Ty boty skoro nepouzival. Jinak jak jsem psal, podle pocitu.
NTB, manzelcine prvni Alasky byly prvnikrat osetrene obycejnym impregnacnym sprejem (bez kondicioneru) asi po 6-ti letech pouzivani v lete v zime, mozna i vice. A kuze i tak byla po vyrazeni po dalsich dvou letech ve skvelem stavu, az na jednu prasklinu v ohybu, ktera se vsak vytvori na nubuku pri castem vyuzivani tak ci onak, kondicioner to jen mirne odsune. Ale tehdy byla kvalita kuzi jeste nekde jinde :twisted:.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod pby » pon říj 22, 2018 8:56

no ten Cherry bossom je na baze nejakeho rozpustadla a teraz som to overaoval cez e-mail s firomu Perwanger, dorazne neodporuca pripravky na baze rozspustadiel, tak ako mi pisali 1x Vraj ide o to, ze ta perwanger koza je v vyrobe nicom hlbkovo naimpregnovana a dalsie pripravky na baze rospustadla, liehu by tu impregnaciu narusili. Vraj tu hlbkovu impregnaciu zvičajne nie je potrebne nijako obnovat :(( odporucaju vylucne pripravky na baze vody alebo vosku :-k
pby
nováček
nováček
 
Příspěvky: 104
Registrován: stř říj 12, 2016 7:23

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod Tecumseh » pon říj 22, 2018 14:17

Šak som Ti to písal, naimpregnuj až sa porúča tá impregnácia z výroby a topánky začnu nacucávať vodu...
Tecumseh
nováček
nováček
 
Příspěvky: 185
Registrován: stř kvě 12, 2010 10:54

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod apuka » pon říj 22, 2018 15:34

JJ, pby by mel trochu zacit verit te Perwanger kuzi. Ona byvala (pisu v minulem case proto, ze poslednich par let nemam nove boty s ni) opravdu kvalitne impregnovana a osetrena a vydrzela v dobre kondici i roky.
Jinak tady taky plati pravidlo administratoru systemu: nesahej do systemu, kdyz funguje, jinak jej poseres :wink:
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod mike » pon říj 22, 2018 16:30

@pby: :roll: jeste jsem tu nevidel nikoho veci tak komplikovat. Vis o tom, ze voda je taky rozpoustedlo? :twisted: Kdyz se bojis tresnovych kvetu, tak nedelej nic a nic nepokazis. Koupil sis kuzi, o kterou se neni skoro potreba starat a travis spoustu casu zjistovanim, jak se o ni starat :roll:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod brhel » pát říj 26, 2018 20:12

Nikde jsem to tu nenašel...

Je nějaký velký rozdíl mezi impregnaci ve spreji z Lidlu za 49 a Colonillem za 200?
Uživatelský avatar
brhel
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2561
Registrován: sob led 21, 2006 11:12
Bydliště: Praha / Oslo

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod Tecumseh » sob říj 27, 2018 8:29

Nastriekaj jednu topánku s tým Lidla druhú s Colonilom a potom daj vedieť :wink:
Tecumseh
nováček
nováček
 
Příspěvky: 185
Registrován: stř kvě 12, 2010 10:54

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod rime » sob říj 27, 2018 17:06

Koupil jsem si Lowa Tibet, můžu to napatlat voskem? Používám Sno-Seal.
rime
nováček
nováček
 
Příspěvky: 45
Registrován: úte úno 12, 2013 11:13

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod mike » sob říj 27, 2018 23:25

Samozrejme. Jsou to tvoje boty. Muzes je spalit, hodit do popelnice, navoskovat nebo znicit jakymkoliv jinym zpusobem, ktery se ti bude libit.

Precti si nekolik poslednich stranek tohodle vlakna a na otazku, kterou jsi asi mel na mysli, odpoved najdes.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod nebulus » ned říj 28, 2018 20:07

Dnes som prešiel 2km po mokrej lúke. Nubuk som predtým strekol tou impregnáciou z Lidlu. Koža ostala suchá. Samozrejme že to nie je žiaden zázrak, ale za tie prachy môže byť. Inak ju používam už asi dva roky.
nebulus
účastník
účastník
 
Příspěvky: 266
Registrován: úte bře 25, 2008 15:54
Bydliště: BA

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod nebulus » ned říj 28, 2018 21:51

mike: Svokor tu patla SS na nubukove Hanwagy už aspoň 5 rokov a nedá na to dopustiť. A nubuk pôsobí dojmom že prežije v pohode podrážky.
nebulus
účastník
účastník
 
Příspěvky: 266
Registrován: úte bře 25, 2008 15:54
Bydliště: BA

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod mike » ned říj 28, 2018 23:06

5 let nerika vubec nic. Kolik v nich toho nachodil? Mne prezijou Alasky 5 - 6000 km a dvoje podrazky tj. asi 4 roky. Pak uz je i kuze na odpis. Se SnoSealem byly nepekne praskliny ve spicce uz v polovine zivotnosti tj. po 3000 km a asi tak po 4000 byla velka dira skrz. Nemluve o tom, ze z nich vosk udelal gumaky, zmena k horsimu byla zasadni.

Mam uz sesty par Alasek, zkousel jsem ruzne impregnace a SnoSeal byl s velkym naskokem nejhorsi. Jak z hlediska prodysnosti (to byla katastrofa), tak z hlediska zivotnosti.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod nebulus » pon říj 29, 2018 10:02

Tak zase bežný užívateľ ochodi podrážku s trochou šťastia predtým ako mu odpadne pôsobením hydrolyzy a keďže v tom čase je už ten nubuk tiež nahouby, tak boty vyhodí a kúpi sú nové ...
nebulus
účastník
účastník
 
Příspěvky: 266
Registrován: úte bře 25, 2008 15:54
Bydliště: BA

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod apuka » pon říj 29, 2018 12:13

Tak toto vubec neni pravda. I ten nubuk (pokid nebyl spatny uz od koupe) za radneho osetrovani a skladovani vydrzi alespon dve podrazky. Nebo kdyz neosouchas podrazku, tak 7-8 let i casteho noseni, pokud neokopes a neznicis mechanicky.
Bohuzel, po osetreni SS vypada kuze na povrchu fajn, ale nevidis dovnitr - a problemy jsou tam, protoze SS ji hodne vysusuje. Potom zacne praskat "najednou" a to uz nenapravis.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod mike » pon říj 29, 2018 18:11

Vosk kuzi zakonzervuje. Idealne tam pridat jeste propolis (ve vcelim vosku trochu je) a pak vydrzi desitky let. Ulozene doma, chodit se v nich nesmi :twisted:

@nebulus: jedine plus vosku je, ze kuzi udela opravdu vodeodolnou. Kdyz ale nepotrebuju voskovat ja, ktery chodi relativne hodne, proc by to mel potrebovat bezny uzivatel?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod Michal82 » pon říj 29, 2018 20:21

Jak sem teď hledal recenze na Super Perfekty a Perfekty tak Němci hojně používají vosk a nikdo tam neřeší nějaké praskání kůže.

Je to velmi zajímavé sledovat jak na německém fóru každému doporučuji vosk a krémy s voskem a zde je vosk skoro sprosté slovo ;)

Jak sem psal vedle - kůže mi odešla po používání spreje a praskla a ta co voskuji má vrásky - zda to praskne myslím ze časem ano.

Výsledek - za mne je to úplně jedno a jde o to zda člověk preferuje více prodysnou kůži ale nedostatečnou impregnaci nebo skvělou impregnaci ale horší prodysnost.

Když to má prasknout tak to praskne a můžete na to patlat vytazky z bylinek trhanych za úplňku neposkvrnenou pannou :D
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod brhel » pon říj 29, 2018 21:32

nebulus píše:tou impregnáciou z Lidlu .... Samozrejme že to nie je žiaden zázrak, ale za tie prachy môže byť..

Používám též Lídl impregnaci, a to dcerce na botky do školky. Ale rozpoznat, zda jsou botky mokré od trávy, nebo od skákání do kaluži, toť asi nemožné :mrgreen:
Uživatelský avatar
brhel
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2561
Registrován: sob led 21, 2006 11:12
Bydliště: Praha / Oslo

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod mike » pon říj 29, 2018 21:40

Michal82 píše:Je to velmi zajímavé sledovat jak na německém fóru každému doporučuji vosk a krémy s voskem a zde je vosk skoro sprosté slovo

Tady to pred lety vypadalo stejne. Jenze pak prisli lidi se zkusenostma ;-) Vosk se doporucuje proto, ze je to tradicni uprava kuze a proto, ze vetsina lidi zkusenosti nema, jen tupe opakuje, co nekde slyseli. Jenze ta tradicni kuze byla jina a taky byl vosk jedna z mala fungujicich impregnaci. Zmenilo se oboji.

Michal82 píše:Výsledek - za mne je to úplně jedno a jde o to zda člověk preferuje více prodysnou kůži ale nedostatečnou impregnaci nebo skvělou impregnaci ale horší prodysnost.

V zasade souhlas, az na to, ze nedostatecnou uz dneska neplati. Za mne je moje aktualni kombinace tresnovych kvetu a Limmeru dostatecna. A taky porad tvrdim, ze kdyz chce clovek boty prevazne do mokra, tak ano, at pouzije vosk. Kdyz uz si z nejakych duvodu nechce koupit gumaky. Jenze normalni turista u nas i v Alpach se vetsinou pohybuje v suchu a prodysnost je dulezitejsi.

Michal82 píše:Když to má prasknout tak to praskne a můžete na to patlat vytazky z bylinek trhanych za úplňku neposkvrnenou pannou

Je rozdil, jestli to praskne po jedne ochozene podrazce nebo po dvou.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod Michal82 » pon říj 29, 2018 23:07

Mike - takže dle tebe Němci nemají zkušenosti s botama?

Jinak je zajímavé, že to doporučují hlavně profesionální lesníci a lidi co ty pohorky nosí denně.

Bylo by zajímavé koupit stejné boty pro 3-5 lidí s tím že jednu botu budou vždy voskovat a druhou stříkat sprejem a potom vyhodnotit zda každému praskla dřív ta voskovaná nebo sprejovaná, či to popraskalo různě ;)
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod mike » pon říj 29, 2018 23:58

Coz je naprosto logicke, protoze lesnici maji na boty uplne jine pozadavky, nez turisti. Chodi za kazdeho pocasi a vodeodolnost je pro ne dulezitejsi. Navic toho nenachodi tolik a spis v botach jsou, takze pro zmenu nepotrebuji odvadet tolik potu zevnitr.

Klidne ten pokus udelej na sobe ;-) Ja uz jsem ho udelal, sice trochu jinak, ale pro mne je dostatecny. Stejne boty, priblizne stejne pouziti, vedu si zaznamy a boty se SnoSealem popraskaly o 30 - 40 % driv. To je takovy rozdil, ze nemam potrebu to dal zkoumat.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod Michal82 » úte říj 30, 2018 7:54

Nojo Mike - jenže stejný boty (asi Alasky) cca stejný použití a ty se SnoSeal praskly dřív.... to není ale prokazatelný test.

Oni mohli prasknout proto, že ten nubuk byl min kvalitní - mohl byt tenčí v místě prasknutí, mohl byt nějak jinak vadný a třeba jinak zpracovany.

To by se prave muselo testovat u více lidi aby se snížilo to ze na každou botu mohla byt použita jiná kůže aby se zamezilo rozdílům s jinou námahou bot a td.

Proste x lidi a jednu impregnovat sprejem druhou voskovat. A když potom 5 lidem z 5 praskne ta voskovaná je to jasný.... pokud 2-3 z 5 praskne voskovaná a 2-3 ta impregnovana tak s tím ,,patladlo” nemá nic moc spolecnyho a praská to podle kvality kůže. A taky by bylo zajímavé sledovat kdy praskne ta druhá bota (i když muže mít lepší kůži).

Já to teď patlal SS za tepla - tedy dle vás to nejhorší co jde - a po roce je pořad ok. Sice má vrásky na ohybu tak to sleduji, jenže to měli každé moje boty tak nic jiného nepozoruji.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: jakou impregnaci obuvi, jak čistit boty s goretexem?

Příspěvekod fps » úte říj 30, 2018 13:09

Michal82 píše:Jak sem teď hledal recenze na Super Perfekty a Perfekty tak Němci hojně používají vosk a nikdo tam neřeší nějaké praskání kůže.

- on není vosk jako vosk, třeba Meindl Sport Wax má v sobě o hodně víc vyživujících látek než třeba Aseko Sanosil
- a taky záleží na tom jak vosk na kůži nanášíš, když za studena, vosk zůstane na povrchu, vosk se časem ošoupe, tak se pak dá kůže stále ještě do hloubky dobře vyživovat. Ale jak naneseš vosk na kůži za tepla, zatavíš vosk fénem do hloubky, tak pak máš problém dostat do hloubky kondicionér, a nastává problém s praskáním kůže
- na Super Perfekty a Perfekty doporučuje výrobce Meindl Sil proof, a ne vosk, ale ono je to stejně jedno, i po Meindl Sil proof mi kůže na Meindl Perfekt zvrásněla a nasála vodu jako houba
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

PředchozíDalší

Zpět na Boty