Psi stiznosti a zivot

o všem možném, co se zrovna nehodí do žádné jiné kategorie

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod PaKo » stř říj 24, 2018 10:00

Ok - ale to jsou věci, které platí skutečně všichni celoplošně - to, kam se pak daně rozkrádají je věc druhá. Ano, máš pravdu, že ten poplatek za psa by se dal vztáhnout na povinné ručení.

Pojďme být tématičtí k outdooru.

Každý, kdo vlastní outdoorovou obuv (přesněji takovou, kterou si nekoupí na chození do města ale do přírody) každý rok uhradí 3000 Kč na místní obecní či městský úřad, co říkáte? Víte, takový člověk má takovou obuv, páč chce zřejmě chodit do přírody. Jenže co když se bude v přírodě chovat nezodpovědně a bude tam pohazovat odpadky? Kdo to za něj uklidí? Co když poleze někam na skálu a sletí a bude pro něj muset jet záchranka, nedejbože letět vrtulník? (je irelevantní, že si platí pojištění, jak jsem zmínil, já platím také za odpady a přesto ještě další poplatek za veřejný odpaďáky, kam ale mohou házet borčus lidé, co psy nemají a nic navíc nehradí) Co když bude chtít jít do hor a používat posezení u cest, kdo bude vynášet ty odpadkové koše a opravovat lavičky a stoly? Furt to natírat po těch turistech jedněch...

Tak prostě každý majitel bot, u kterých je předpoklad, že si je pořídil na chození do přírody, bude platit každý rok 3 klacky. A teď pozor - když půjdeš do přírody v sandálech, žabkách, v botaskách od vietnamců, tak se tě to nebude týkat. Je to nefér? Budeš mít ty boty v botníku a celý rok neopustíš město? Tvoje chyba, tu možnost využít máš :)

Hele, nechtěl jsem se s nikým chytnout, jen nemajitelé psů to vidí až moc černobíle, tak jsem chtěl ukázat pohled z jiné strany. A podobné návrhy, jako ten výše, radši dál nešířit - ono za pár let, aby to tak nedopadlo :D
PaKo
 

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod apuka » stř říj 24, 2018 11:34

PaKo, ja bych Ti normalne pral, abys musel rok-dva delat toho urednika, co ma psi poplatky na starosti :wink:. Bo by me zajimalo, jak dramaticky by se Ti zmenil pohled na nektere veci, o kterych asi netusis vubec nic (ja taky jen hodne malo) a ktere navenek nejsou tak viditelne.
Navic bys tam mel moznost zkusit ten system alespon trochu, v ramci svych moznosti zmenit k lepsimu :wink: :lol:.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod GreyMouse » stř říj 24, 2018 12:49

No, mně docela dává smysl tohle: "Místní poplatek ze psů je dlouhodobě zavedený poplatek, který má především regulační charakter." I výše poplatků odpovídá tomu, že cílem je zabránit tomu, aby nadměrné množství chovaných psů obtěžovalo okolí. Několikanásobně víc se platí za psa v bytovém domě než v rodinném, za druhého a dalšího psa je polatek o 50 % vyšší...

Tam, co jsem bydlela dřív (5. patro) jsem přestala chodit nahoru i dolu po schodech poté co si snad v každém patře pod námi pořídil někdo psa. I když jsem se snažila chodit potichu, psi mě stejně zaregistrovali a vždycky se rozštěkal celý vchod. Pro sousedy určitě nic příjemného. Poplatek za psa sice nezohledňuje hlučnost toho kterého kusu ani neputuje jako jisté odškodnění k sousedům, kteří štěkání musejí poslouchat, ale předpokládám, že tu regulační funkci aspoň částečně plní.
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod PaKo » stř říj 24, 2018 13:08

Přesně tak. A proto by bylo fajn v době, kdy jsou lesy zatížené odpadky od turistů, frekventovaná místa na zajímavých přírodních úkazech trpí pod "útokem" lidí, zavést tu daň z turistické obuvi, kterou zmiňuji. Je to sice stejná šikana, jako v případě poplatků za psy coby regulace, ale ve výsledku stejně efektivní - jen si vemte, jak by ubylo turistů. Nebylo by kolem cest tolik odpadků, všude nasráno od lidí, co to vyklopí půl metru od cesty a označí rozmotanou rolí toaleťáku (v lepším případě, v horším i vložkami a vlhčenými ubrousky), na kopcích a horách, především vyhlídkách, kde je nyní hlava na hlavě, by člověk byl téměř sám, no nebylo by to fajn? Kromě regulačního efektu by se poplatky používali na osvětu, nové záchytky pro turisty, kteří budou nachytáni bez očipované obuvi, na platy lesní stráže a policie, kteří by na to dohlíželi, na opravy a výstavby odpočívadel a posezení, novou výstavbu rozhleden a turistických stezek.... No nebylo by to fajn?

Pojďme to zregulovat :)

#apuka - až nebudu vědět co se životem a budu chtít ve svém profesním životě zahnít a zakrnět, po nějakém úřednickém místě se juknu ;)
PaKo
 

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod Lipon » stř říj 24, 2018 13:32

mila6032 - můj příspěvek neměl být zachycením aktuálního stavu nýbrž zlehčenou úvahou, jak by to mohlo vypadat, pokud by se na úpravu vrhli úředníci/zákonodárci nemaje patřičné brzdy
a úředník se rád inspiruje jinde, polud to poslouží jeho účelu - viz ona paralela na přestupek (donedávna správní delikt) provozovatele vozidla; též se proti tomu vznesla vlna nesouhlasu a stížnosti proti institutu odpovědnosti provozovatele už několikrát zamítl ÚS
pro úředníka by to bylo to vlhkým snem - rozhodnutí na základě fikce či za použití pomůcek a když se ti to nelíbí, dokazuj

ve veřejnoprávní sféře takové snahy jsou a občas úspěšné - viz třeba zmiňovaný přestupek provozovatele vozidla
no a milý úředník ve spojení se subjektem podávajícím legislativní návrh přijde s nápadem, že odpovědný je majitel, když nenapráská venčitele psíka
momentální šance na prosazení je malá, neb jde o menší skupinu a neohrožuje to bezprostředně na majetku či zdraví větší skupinu osob
proto ta nadsázka
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4884
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod mila6032 » stř říj 24, 2018 13:52

Ale jo, já to pochopil, a naprosto to sdílím. A o sprdeli se radši nebavme. To je to, co mě zaměstnává za poslední roky nejvíce. Ostatně...když můj nick hodíte do Google, vyskočí moje domovské fórum, kde se touto problematikou zabýváme už hezkých pár let a více či méně úspěšně se s tím pereme.
mila6032
účastník
účastník
 
Příspěvky: 279
Registrován: úte úno 28, 2017 11:42

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod apuka » stř říj 24, 2018 14:04

@GM: Ano to byl taky jeden z hlavnich duvodu, ja jsem jen rozepisoval, k cemu vyuzivaji penize.

@PaKo: Ty furt operujes tim, ze Tvych psu a Tebe se to vsechno netyka, protoze mas vychovane psy, dopdrzujes predpisy, .... Uvazoval jsi nekdy o tom, ze by se mohlo stat, ze i pri sebelepsim dodrzovani cehokoliv i Tvoji psy by mohli napriklad:
- se zabehnout (holt, stane se to i nejlepe "vychovanym" a zabezpecenym psum, staci si vzit, ze jednou psovi prekroci prah unosnosti napriklad silvrestrovske radovanky (ubezpecuji Te, ze to, ze pet let to v pohode zvladaji jeste neznamena, ze sesty rok se nestane neco, co najednou nezvladnou) a zpanikareny pes Ti utece prakticky ze sebelepe zabezpeceneho mista. Nemusi to byt ani silvestr - muj pes se ztratil za mimoradnych podminek, kdy to na nej za ten den bylo neunosne hodne (ne z nasi strany, ale kvuli prirodnym podminkam - byly kolem nej napr. i urazy s bezvedomim a s krvi) a posledni kapkou bylo, kdyz sice vystresovany ale jeste se dobre drzici na serpentine na zledovatelem chodniku nechtic zklouznul primo do prostredka hloucku "veselych mladencu turistu" (tj. stada ozralych buranu na horach), ktere nenapadlo nic lepsiho, nez ho zacit co nejhlasiteji a s nejvetsi vervou strasit a lekat a jeste se tomu co nejvice se rehtat... Bylo to na miste, kde to znal dobre, chodil tam skoro kazdy tyden za vsech okolnosti, normalne mu zadne mnozstvi lidi nedelalo problemy, ale jak pisu, tehdy byly, mimoradne podminky (nejlepsi na vyhledy, ale neskutecne tragicke na chuzi, i v nesmecich, nejenom pro lidi ale i pro psa), tisice lidi (ty dny chodili opravdu tisicovky, i v TV to hlasili) - krome te pulky ozralych, kteri nic nevnimali - totalne vystresovani, jak se dostat po lede dolu, same urazy, atd. Jednoduse najednou se prekrocila hranice unosnosti, naskocila panika a uz byl problem. (Kdybys namital, proc nebyl na voditku, tak proto, ze to bylo jedine bezpecne reseni jak pro vodiciho cloveka, tak pro lidi kolem, jinak napnute voditko by muselo zpusobit taky par urazu.). Kdyby se toto stalo Tvemu psovi - tak se to Tebe taky tyka a budes hodne rad, kdyz Ti jej odchyti a daji nekam do utulku a hlavne, ze Ti jej identifikuji podle cipu.
- se vykadit Tebo nezbadane. Kdyz mas dva psy, je to otazka kratke chvilky (i u velkeho psa) a staci neco delat s jednym a druhy to uz ma za sebou.

Ano, nejsou to bezne pripady, ale "stane se to i v nejlepsich rodinach". Ty taky nejsi vyjimka a mel bys byt hodne rad, ze se Ti to jeste nestalo a modlit se, aby se ani nestalo.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod PaKo » stř říj 24, 2018 14:15

Ok, tohle beru, ale vůbec se to nevylučuje s tím co jsem psal třeba ohledně těch aut a preventivní pokutou za překročení rychlosti.

Jsme jenom lidi, nikdo nemůže koukat nonstop na tachometr a je otázka času, kdy to uklouzne. Příklad za všechny - jedeš proti zapadajícímu slunku, kde to dobře znáš, na vteřinku se podíváš doleva a mineš ceduli se sedmdesátkou. Na tachometru 85km/h a je to. Jestli se ti to ještě nikdy nestalo, že bys nechtěně porušil maximální rychlostní limit, měl bys být hodně rád a modlit se, aby se ti to nikdy nestalo.

Vidíš? Takovou argumentaci bys teoreticky mohl nasadit na úplně jakoukoliv podobnou "represi". Prostě to, že jedeš autem jednou za rok, nebo jednou za pět let, či denně - je tu šance (a rozhodně z fleku vypálím, že u každého řidiče cca tisícinásobně větší, než že provede / stane se něco mému psovi), že porušíš rychlostní limit, ergo preventivní pokuta za celou škálu porušení nejběžnějších dopravních předpisů by měl solit každý řidič každý rok.

A pokud ten daný rok neporuší jediný předpis? No, měl by být rád a modlit se, aby se mu to nestalo i příště. Ale stejně tu pokutu zacvakat další a další a další rok.

Tvoji argumentaci bych bral pouze v případě, že pokud bych za celý rok se svým psem nezpůsobil nic, co by vyžadovalo tyto "víceplatby" - převedl by se poplatek do dalšího období. Ale já platím, i když můj pes nic neprovede, vlastně se všemi psy co jsem kdy měl už cca 20 let. Jak se to liší v té preventivní pokutě za rychlou jízdu kromě toho, že jedna šikanátorský poplatek tu skutečně existuje a druhý jsem si vymyslel?

Edit: A srovnávat to s tím povinným ručením také nelze úplně dobře - když můj pes, nevím jak, ale řekněme, že nějak ano, způsobí škody za třeba 2 miliony, tak to poplatek za něj rozhodně krýt nebude, nemám pravdu?
PaKo
 

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod mike » stř říj 24, 2018 17:14

@PaKo: jak uz ti napsali jini, clovek plati statu spoustu veci, ktere vubec nepouziva. Ne ze by se mi to libilo, ale takova je realita. Na tvou namitku, ze je plati vsichni, tak proc na psy jen pejskari, ti odpovim kuraci a alkoholici. Spotrebni dan, a to hodne velka, z jejich konicku/zavislosti. Nekuraci a abstinenti neplati nic. Spotrebni dan z benzinu a nafty, jezdim vlakem, taky neplatim. Naopak, kdyz si koupim mobil, pocitac, pametovou kartu apod, platim nedobrovolne vypalne vyderacum z OSY, co si to prolobovali, podle velikosti zaznamoveho media, coz myslim nejlip odpovida tve idee preventivni pokuty.

Osobne vidim poplatek za psy predevsim jako regulacni a kdybych mohl, zvysil bych ho aspon 10x. Protoze psu je u nas tak 10x vic, nez je zdravo, a jak psala GM, obtezuji okoli uz jen svou existenci. Takze stat/obec by v zajmu ostatnich mel nejak nastavit bariery, abych jich nepribyvalo nekontrolovane. Tvuj primer s turisty je v principu spravny, ale turisty (zatim) regulovat netreba, naopak, v zajmu statu je, aby se lidi turistice venovali, protoze budou zdravejsi, spokojenejsi a unavenejsi, takze nebudou stourat do toho, co se deje s jejich danemi :twisted: Tedy naopak, na trekove boty by mel byt motivacni prispevek. Samozrejme placeny z poplatku na psy 8)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod PaKo » stř říj 24, 2018 18:07

Souhlasím s tou regulací, tedy s tím, že to je hlavní důvod toho poplatku. Pokud by tak byl prezentován bez okolků, asi by mě to tak nenamíchlo. Mě štve to, že se spíše prezentuje právě jako poplatek za to, že se psama budu dělat "prasárny" a ty poplatky to po mě "hasí", tedy jak jsem psal nazačátku - jako "pokuta předem", protože "mohou" něco provést.

Jinak k tomu co píšeš - "psi obtezuji okoli uz jen svou existenci" V případě mých psů nemohu souhlasit. Co s tím, mám platit desetkrát víc, jak navrhuješ, i za ty, kterých se to týká? To je právě to házení do jednoho pytle, pravá nebo levá, západ nebo východ, černá nebo bílá - co jsem zmiňoval hned nazačátku :)
PaKo
 

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod mike » stř říj 24, 2018 20:37

Zrovna jsem si na tebe vzpomnel, kdyz jsem venku zahlid tohle :D
sosani.jpg

Je priznacne, ze o zodpovednosti mluvi ti, kteri tady jako jedini svuj predvolebni bordel neuklidili, visi jim tam toho vic. Nic prekvapiveho, vsak jsme je taky vymetli i s jejich slibama zdarma ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod mike » stř říj 24, 2018 21:21

PaKo píše:Jinak k tomu co píšeš - "psi obtezuji okoli uz jen svou existenci" V případě mých psů nemohu souhlasit. Co s tím, mám platit desetkrát víc, jak navrhuješ, i za ty, kterých se to týká?

Mozna by ses divil, kdyby ses zeptal treba sousedu, ale i kdyby... presne tak. O to prece jde, nastavit barieru, aby pres ni prelezli jen ti, kteri maji o psy opravdu zajem a u kterych se da cekat, ze budou zodpovedni. Vlastne bys platil za to, ze pejskari budou mit lepsi povest a lidi je nebudou pausalne nesnaset bez ohledu na to, jestli jsou zodpovedni nebo ne.

PaKo píše:Souhlasím s tou regulací, tedy s tím, že to je hlavní důvod toho poplatku. Pokud by tak byl prezentován bez okolků, asi by mě to tak nenamíchlo. Mě štve to, že se spíše prezentuje právě jako poplatek za to, že se psama budu dělat "prasárny" a ty poplatky to po mě "hasí", tedy jak jsem psal nazačátku - jako "pokuta předem", protože "mohou" něco provést.

Jenze ono plati oboji, ty naklady jsou skutecne. Klidne je mozne, ze ty zadne negenerujes, ale jak to chces odlisit? Zkus se na to podivat z druhe strany, z pohledu tech, co to maji resit. Z jejich pohledu jsou to naklady navic ciste na pejskare, takze je v poradku, ze je plati pejskari a jak to mezi ne rozdelit? Pausalem. To mas jako uklid v baraku, kazdy byt plati mesicne nejakou castku bez ohledu na to, kolikrat kdo projde po chodbe. Abys rozdelil opravdu spravedlive, musel bys kazdeho neustale sledovat a pocitat mu, jake sluzby realne vyuzil. Nastesti to zatim neni technicky realizovatelne, ale v relativne blizke budoucnosti bude. Chtel bys v takovem svete zit? Ja ne, radej zaplatim pausal i za to, co nespotrebuju a ze takovych veci je.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod PaKo » čtv říj 25, 2018 6:51

A jsme zase u jádra pudla - to znamená, že mne ten poplatek "demotivuje" po psech uklízet a jediný důvod proč to dělám je, protože nejsem prase a mám nějakou morálku / ohleduplnost vůči ostatním. Jinak mi to ale značí, že "když už si to platím, serte kluci chlupatí kde se vám zlíbí, mám to zaplaceno / předplaceno". Paradoxně tedy ten poplatek v žádném případě nemotivuje po svých psech uklízet, ale přesně naopak! (a jak zmiňuji, je to pak již jen o člověku, ale samotný poplatek v úklidu po psem nepomáhá, ale škodí!)

Co se týče lidí a jejich pohledu - je mi popravdě fuk jak kdo nahlíží na pejskaře, těmito myšlenkami se opravdu nezatěžuji a rozhodně nemám potřebu jejich pohled měnit. Mě zajímá pouze to, jak vnímá okolí mé psy a zopakuji, že ti jsou bezproblémoví (zeptej se sousedů :P ).

Zcela ale chápu, že to diskuzí nevyřešíme, je to jen takové povzdychnutí. Ale antipejskaři by si měli uvědomit, že ne každý, kdo má psa, je hovado, jeho pes dělá bordel atd, ale právě naopak - zodpovědný majitel psa je "bit" preventivními pokutami / poplatky za něco, co "neudělal" a i když si to "zacvaká" předem, tak to i tak neudělá - tedy jako s tou předběžnou pokutou za rychlou jízdu - když by každý musel tu pokutu zaplatit předem, tak schválně - myslíš, že by to lidi MOTIVOVALO jezdit podle pravidel, nebo naopak by si právě o to víc lidí řeklo "Když už jsem ji zaplatil, tak mohu jet rychleji"? A zbylo by pár ňoumů, co by to zaplatili a stejně by jezdili podle pravidel... Takže zvýšení poplatku za psy by to ty lidi ještě více demotivovalo po nich uklízet a i když by psů ubylo, tak by na to rezignovali i ti slušní a stav by se nezměnil. Já se tu zcela narovinu přiznám, že pokud by se poplatek zvedl destinásobně, jak navrhuješ, nechal bych je srát úplně všude a už po nich skutečně neuklízel :)
PaKo
 

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod apuka » čtv říj 25, 2018 8:44

PaKo, Ty ses uplne zesekl na sve interpretaci kvuli tomu, ze jedna urednice Ti na Tvou otazku rekla neco, co si sama mysli a ne skutecny duvod, resp. co rekla je jen mala cast pravdy.
Ono je to ale vice-mene tak, jak naznacil mike - ten poplatek se prvotne zavedl kvuli regulaci (alespon nejake) a z jeho vynosu se mimo jine plati i "povinny uklid". Ano Obecny urad ma nejakou povinnost (nerikam ze kazdodenne) udrzovat poradek a uklizet, obzvlaste hygienicky zavadne veci - a pri vsi vaznosti psi hovinka (i Tvych ockovanych, odcervenych, atd psu) jsou hygienicky zavazny odpad. A kvuli tomu se likviduje ponekud jinym zpusobem nez bezny - nemuzes dat to odklizet lopatkou a kostetem "sberacum papirku a vajglu", to by pres hygienu neproslo a asi ani Ty bys nevidel rad, jak nekdo ty hovinka akurat rozmazava vsude mozne. Proto se na to (alespon ve mestech, kde je to vetsi problem) porizuji specialni uklidove veci jen na tyto ucely. A tady je to, co mike psal - je to vec majitelu psu, tak se na to pouzivaji (i) penize vybrane za psy. Tecka. Je to logicke. Ze to Ty beres jako "preventivni pokutu" a "povoleni ke srani" kdekoliv, je jenom Tvuj zvraceny postoj.
Vem to z jeste jine strany:
Chtel bys aby se z toho poplatku platili lidi do MP (nebo specializovi urednici), kteri by chodili cele dny po meste a cihali na peskare, kteri okamzite neposbira hovinko? To by bylo vseobecneho povyku, jake je to sikanovani.
Chtel bys naucit lidi, ze kdyz vidi nejakeho pejskare, jak neuklidi, aby to nahrali a "podali hlaseni" i s nahravkou, mistem, casem a jmenem a adresou cloveka aby si na nej urad mohl vyslapnout opravnenou pokutou? To by najednou bylo povyku, kolik se vyrojilo udavacu - v CR i v pripade, ze by ty hovinka stvali vsechny sousedy, stejne by se na takoveho cloveka, co to nahlasi se budou koukat jako na udavace a nikdo se snim bavit nebude chtit.
Chtel bys ten navrhnuty system s odberem DNA kazdeho psa a potom vzorku na chodniku s naslednym identifikovanim a pokutovanim "hrisnika", samozrejme i s uhradou veskerych nakladu? Jednak uz TI nastinili mozne pravne problemy a jednak to by bylo povyku, ze na jake zbytecnosti a pitomosti se vynakladaji penize (a taky, ze kdo vsechno si na tom zase namastilo kapsy). A jeste vice na to, jake je to spiclovani, neunosne sledovani a pod. Nakonec by to skoncilo zalozenim UOOUZ (Urad pro ochranu osobnych udaju zvirat) - protoze kdyz zacneme u psu, muzeme pokracovat kockami (kocici hovno na podrazce taky neni nic moc a dokaze smrdet mnohem hur), konemi, lvy, tygrami, medvedy, ... a nakonec proc ne i lidma, vsak se nekteri taky klidne vys..ou uprostred parku a chodnika :twisted:.

Tak navrhni nejake smysluplne reseni, ktere se muze k obecne spokojenosti prijat. Myslim, ze pokud by se Ti povedlo, mas o slavu postarano, mozna bys dostal i Nobelovou cenu (s)miru, bo bys mohl vyresit obrovsky celosvetovy problem. :wink:
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod PaKo » čtv říj 25, 2018 8:49

Nemám ambice měnit vše, co se mi na tomto světě nelíbí a nutit ostatním moje vize, to je zase tvůj zvrácený postoj :) Jediné, čeho jsem se dopustil, což jsem imho zmínil i v předešlém příspěvku, je, že jsem si o tom přišel na diskuzní fórum, kde se řešilo něco na toto téma, zadiskutovat a to samozřejmě již předem bez vidiny toho, že by tou diskuzí se něco na tomto problému změnilo. Prostě jen tak, pobavit se, dozvědět se něco nového atp. Tak mi to zkus odpustit :D
PaKo
 

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod apuka » čtv říj 25, 2018 9:16

Mas to odpusteno . Chces to na mit i na papiru se svecenou vodou? :wink: :lol:

Ja jen, ze je to typicka ukazka, jak my lidi v nasich koncinach reagujeme.
Nekdo nam nabulika neco, co neni uplne pravdive, my si to vezmem za axiom, jeste v sobe trochu pretransformujeme, udelame si sve vlastni (ne)logicke vyvody, cimz vytvorime neco, co nam slape na kuri oko. A potom se na zaklade toho zacneme rozcilovat a stezovat na nespravedlnost a pritom nas pramalo zajimal, ze skutecnost je "ponekud" jina. Rozhodne ne tak jednoducha a primocara, jak si ji sami sobe nacrtneme.
Navic pomoci vymyslet reseni se nam nechce - prece je nadavat mnohem jednodussi a cloveku to trochu ulevi :lol:, nez pracne se piplat s vymyslenim smysluplneho reseni. To at si dela nekdo jiny, abychom na nej taky mohli zanadavat.

Edit: Neber to na sebe, prosim. To jsme takovy asi vsichni. Jen kazdeho boli kuri oko od neceho jineho.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod GreyMouse » čtv říj 25, 2018 12:23

@Pako: Zkus zapomenout na tu úřednici, co ti řekla, že platíš za úklid po tvých psech. Pokud se shodneme na tom, že nějaká regulace množství chovaných psů je vhodná, tak jak bys chtěl zajistit spravedlivější výši poplatku? Že by na každýho pejskaře nasadili "detektiva", kterej by ho nějakou dobu sledoval, jak moc po svých psech uklízí a vyptával se na něj po sousedech, aby zjistil, jestli jeho psi okolí obtěžují a na základě toho stanovil nějaký koeficient pro výpočet výše poplatku? To už mi přijde mnohem lepší ten paušál, který zodpovědnost nezohledňuje (a píšu to s tím, že za psa platíme a město po něm rozhodně uklízet nemusí). Takže stávající řešení sice není ideální, ale našla by se i mnohem horší ;-)
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod PaKo » čtv říj 25, 2018 13:04

No jasný, netřeba to více rozebírat - díky všem za reakce :)
PaKo
 

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod mike » čtv říj 25, 2018 17:46

Ja jeste dodam k te motivaci a demotivaci. Kdybych si poridil psa, jakoze neporidim, tak jakozto hnusny individualista uvazuju takhle. Proc mam po svem psu uklizet? Protoze:
PaKo píše:nejsem prase a mám nějakou morálku / ohleduplnost vůči ostatním.

Zmeni na tom neco, ze mi zvedli poplatek? Nestanu se prece buranem proto, ze platim vic, vzdyt bych se za sebe musel stydet a tim bych uskodil sam sobe. Krome toho jsem pragmaticky. Uklidim proto, ze nechci, aby byl na chodnikach bordel. Mohl bych do toho slapnout i sam, az tam priste pujdu. Pak je tu efekt rozbiteho okna. Kdyz necham bullshit na chodniku, dalsi pejskar si muze rict, ze kdyz uz tam jedno lezi, proc by tam nelezelo i dalsi, ostatni se pridaji a nakonec se budeme brodit po kolena ve srackach. Ne, ja sobecky chci, aby byly chodniky ciste, a tak holt po svem psu uklidim bez ohledu na nejake poplatky.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod dudy » čtv říj 25, 2018 17:55

Můj pes sere na zahradě, tam to uklízím, páč nechci mít zdělanou zahradu a vlese a tam to nechávám ležet.
Tuhle mi paní vyčinila, že se čokl vysral na pole u cesty, že si tam hrají děti. Třista metrů od nás kroužil jezeďák a rozmetal hnůj...
](*,)
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod apuka » čtv říj 25, 2018 18:16

mike píše:Kdyz necham bullshit na chodniku, dalsi pejskar si muze rict, ze kdyz uz tam jedno lezi, proc by tam nelezelo i dalsi, ostatni se pridaji a nakonec se budeme brodit po kolena ve srackach.
Mozna to nekoho prekvapi, ale funguje to i naopak.
Kdyz jsme si poridili psa, v panelaku jich uz bylo par, ne moc, mozna 4. Kazdy nechal vsechno tam, kde to bylo. Na sidlisti psu vice, uklizelo vyjimecne jen par lidi a to jen nekde. My jsme s nim chodili ven urcite nejvice ze vsech a vsude kolem baraku jsme vykaly uklizeli (jo, kdyz uz se na nektere prochazce to bylo uz na patem miste, bo jej vzdy neco zajimaveho vyrusilo, dal si pauzu a pokracoval o 100-200m dal :twisted: , tak obcas az dodatecne, bo dosly sacky), nejdrive se na nas stavajici pejskari koukali divne (zato nepejskari zacali zdravit). Po par tydnech jsme si vsimli, ze sacek nosi a obcas, kdyz si mysli, ze nikdo nevidi, tak hovinko sebral jeden, za chvili druhy, az na konec po cca pul roku uz sbural v panelaku kazdy pejskar a na sidlisti min. pulka.
K dudyho poznamce: Samozrejme, na poli (zemedelskem, po hluboke orbe), v lese dale (min. 20-30m) od stezek, kam lidi nechodili jsme to tam nechali taky, tam je to "prirozene". Potom nejvice potesi, kdyz nekdo uvidi, ze pes v housti, 100m od tenke stezky, po ktere projde 5 lidi za tyden vystekne, ze bychom to tam meli posbirat a za pul hodiny na nej narazis, jak na kraji uz frekventovane siroke pesi stezkysere sam. Samozrejme, to tam po nem zustalo, i s hnedymi papirkami. :twisted: :smt071
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod mike » čtv říj 25, 2018 18:30

Neprekvapi, priklady tahnou, dobre i spatne.

apuka píše: za pul hodiny na nej narazis, jak na kraji uz frekventovane siroke pesi stezkysere sam

:D kdyz musis, tak musis. Instant karma ;-)

Venku v polich to neresim, trochu mi teda vadi kone. Mame tu kousek farmu. Holky na konich vypadaji pekne (zvlastni, ze chlapa jsem nevidel), ale ty hromady, co po nich zustavaji a ze jich je :roll: Nemuzu ani za uplnku chodit bez baterky, abych do toho neslap. Jeste horsi je to ale po desti, vsechno rozryte od kopyt, ani divocaci snad nenadelaji takove skody.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod budo » pát říj 26, 2018 13:19

Přeskočil jsem předchozích několik delších příspěvků k velikosti hovna - přišlo mi fakt na hovno o tomhle diskutovat.

Pak jsem si přečetl dotaz od PaKo na ty poplatky a další posty zase přeskočil. Spěchám, slibuju, že to dočtu.

Nicméně musím zmínit dvě tři drobnosti:
1) hele PaKo, tomu poplatku, kterej naše město zdůvodňuje podobně, ale taky za to dává stejnou nulu, jako Tvoje (0 sáčků, dokonce 0 úklidu po čuňatech). Já tomu říkám "sprostý výpalný".

2) někdo zmiňujete velikost kokosky. Takže tady jedno velký prrr. Protože boty vám odporně smrděj úplně stejně, když šlápnete do malý kokosky, jako když šlápnete do velký. A vyčistit si to s odporem musíte u obou. - Naštěstí nebydlím v paneláku, takže to v takovým případě po mírným očištění na pár dní hodím někam na zahradu nebo do garáže. Ono to uschne, pak si to obuju a při chůzi zbytky vypadají. Nicméně zkoušet vykládat kraviny o tom, že po malým psovi malý hovno a tak to tolik neva, když ho nikdo nesebere - no to je pořádná hovadina. Jednak je to prasárna vůči majitelům větších psů, jednak je to demotivuje. Malý hovno taky hovno. A moje zkušenost z našeho prdelákova? Když napadne sníh, tak je zasranej celej chodník, protože malej čoklům se nechce do závěje, tak serou tam, kde se chodí.

3) Ano, souhlasím s tím, že pravidla, který motivujou a demotivujou nastavuje město. Ve Francii jsem viděl psí záchody. 1,5 x 1,5 m (cca) obehnanýho ze 3 stran dřevěným plůtkem. Uprostřed kůl, vysypaný pískem, u toho odpaďák, pytlíky. Psi ani jinde svoje potřeby dělat nechtěli, protože chtěli značkovat právě tam, kam se to patří. Chodníky čistý. Všichni spokojený. Takže buď bez popltků a tučný pokuty za bordel anebo poplatky, ale taky recipročně vstřícný služby od města. Kecy o tom, jak pytlíky nemá smysl věšet, protože je "stejně hnedka někdo ukradne", mně nezajímaj. Jestli může město centrálně vybírat poplatek, tak může i například centrálně nakoupit ruličky pytlíků z lehce rozložitelnýho matroše. Roční spotřeba se dá odhadnout (2 hromádky denně x 365), případně časem doladit podle praxe. Jednou za rok si to rád vyzvednu a nebudu ten poplatek vnímat jako výpalný, ale jako oprávněný a že jsem za to něco nafasoval. To je příklad k zamyšlení, jiných modelů můžete vymyslet každej dalších několik.

Neopodstatnitelná zhovadilost u těch poplatků je taky v tom, že za psa platím 100,- ročně (až při třetím to bylo asi dražší), protože bydlím v baráku. Lidi z paneláku za něj platěj 1000,- - Dost rozdíl, ne? Né, že bych si stěžoval, že platím málo, ale na druhou stranu jestli někdo z paneláku platí litr s vědomím, že já platím kilo, a vidí, že mu město fakt nepověsí na koš ani ty blbý sáčky, tak (i když mě to sere) si dovedu představit, že se takovej člověk vykašle na sbírání a nechá to ležet pokaždý, když má pocit, že se nikdo nedívá. Protože von si to vlastně zaplatil....

Je to primárně o morálce majitele psa. Ale protože morálka je mezi lidma poslední dobou nedostatový zbóží (viz to hovado na Hradě a estébák a zloděj na největší židli ve Strakovce), tak se to bez aktivního motivačního přístupu každýho jednotlivýho města nikam k lepšímu neposune.

U nás platíme a jediný, co jsem za posledních 15 let dostával, byla jen a jenom restrikce, kde zas všude se psem nesmím vůbec a kde ho nesmím pustit, aby se proběhnul. Až teď snad svitne na lepší časy, protože nově přicházející zastupitelé mají v plánu taky zřídit nějaký oplocený prostory vyhrazený pro psy. Musím říct, že se těším, protože i když žiju na malém městě a lesy, louky, pole, jsou pár minut od baráku, tak posledních pár let jsme díky vysokému věku (staří se hůř hýbali) a počtu 2 a pak i 3 psi normálně museli psy nakládat do auta a vozit je venčit do lesa a na pole autem! - Dost pakec, žejo...
Uživatelský avatar
budo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4034
Registrován: pát kvě 29, 2009 20:54

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod budo » pát říj 26, 2018 19:13

apuka píše:PaKo, ja bych Ti normalne pral, abys musel rok-dva delat toho urednika, co ma psi poplatky na starosti :wink:. Bo by me zajimalo, jak dramaticky by se Ti zmenil pohled na nektere veci, o kterych asi netusis vubec nic (ja taky jen hodne malo) a ktere navenek nejsou tak viditelne.
Navic bys tam mel moznost zkusit ten system alespon trochu, v ramci svych moznosti zmenit k lepsimu :wink: :lol:.


Hele jestli chceš, tak se může svojí oblíbený volební zapisovatelky zeptat, kolik jí jako městský úřednici zabere práce s evidencí, vybíráním a vracením poplatků. Nicméně jsem dost nakloněn věřit tomu, že stran její pracovní náplně se jedná co do časového nákladu o marginální záležitost.

Jinak musím říct, že mne dost pobavilo, jak jste se tady chytli na číčovinu s odběrem vzorku hovna městskou policií a tak... Svobody je třeba chránit a rozšiřovat, ne ukrajovat restrikcema a technologickým kontrolingem. Takže jsem to jen tak plácnul jako příklad ad absurdum, který by ale na Čechy 100% zabral. Samozřejmě je jasný, že by se hnes našli svině, který by si začaly vyřizovat sousedský neshody tím, že by za sousedem vybírali pokradmu "jeho hovna" z koše a trousili je škodolibě na chodník před služebnou MěP :mrgreen: :roll:

Fakt si myslím, že vstřícnej motivační postup obce je ta správná cesta. Francouzský psí záchodky se mi líbily. Náš starosta mi na to tenkrát bohužel řekl, že by to stálo další prachy na zřízení a údržbu, lidi by to rozbíjeli (bohužel se bojí oprávněně, u nás exoti rozbíjej i odpadkový koše a u lavičky na cyklostezce podél řeky řešil starosta hlavně to, jestli bude nerozbitná a zabetonovaná do země).

Ale to vy eště nevíte, že až tady vymyslíme něco kloudnýho, ta si to půjdu za svýma radníma navrhnout a projednat :supz: \:D/ :wink:
Uživatelský avatar
budo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4034
Registrován: pát kvě 29, 2009 20:54

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod budo » pát říj 26, 2018 19:20

GreyMouse píše:...Pro sousedy určitě nic příjemného. Poplatek za psa sice nezohledňuje hlučnost toho kterého kusu ani neputuje jako jisté odškodnění k sousedům, kteří štěkání musejí poslouchat, ale předpokládám, že tu regulační funkci aspoň částečně plní.


Musím říct, že soused s nevychovaným uvřískaným zmetkem je fakt síla a já bych z toho vylítl z kůže. Asi 15 let na mne řval přes plot hysterickej jagteriér, kterýho si idioti pořídili na zahrádku! ](*,) Bejt v paneláku obklopenej rozmazlenýma psíma hysterkama - kleplo by mne.
Uživatelský avatar
budo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4034
Registrován: pát kvě 29, 2009 20:54

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod budo » pát říj 26, 2018 19:48

mila6032 píše:Ale jo, já to pochopil, a naprosto to sdílím. A o sprdeli se radši nebavme. To je to, co mě zaměstnává za poslední roky nejvíce. Ostatně...když můj nick hodíte do Google, vyskočí moje domovské fórum...


Zábavný čtení :D
Uživatelský avatar
budo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4034
Registrován: pát kvě 29, 2009 20:54

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod budo » pát říj 26, 2018 20:01

mike píše:... ti odpovim kuraci a alkoholici. Spotrebni dan, a to hodne velka, z jejich konicku/zavislosti...

Vědomě si poškozujou zdraví a implicitně budou čerpat na léčbu ze zdravotního systému víc - jen ať platěj. Akorát, že by ty prachy měly správně téct do zdravotnictví a není to tak - doufejme, že to naši zákonodárci v budoucnu napraví.
mike píše:...kdyz si koupim mobil, pocitac, pametovou kartu apod, platim nedobrovolne vypalne vyderacum z OSY, co si to prolobovali, ...

Přesně - je to výpalný, žádná pokuta. A v pořádku to není.
mike píše:...kdybych mohl, zvysil bych ho aspon 10x...

No taky zaplaťpámbů, že zrovna Ty nemůžeš, páš seš příkladem osoby s nezdravou a extrémní averzí vůči existenci psů a jejich majitelů :mrgreen: :supz:
Uživatelský avatar
budo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4034
Registrován: pát kvě 29, 2009 20:54

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod budo » pát říj 26, 2018 20:05

dudy píše:Můj pes sere na zahradě, tam to uklízím, páč nechci mít zdělanou zahradu a vlese a tam to nechávám ležet.
Tuhle mi paní vyčinila, že se čokl vysral na pole u cesty, že si tam hrají děti. Třista metrů od nás kroužil jezeďák a rozmetal hnůj...
](*,)


Doufám, že tak, jak mluvila ona s Tebou, tak's mluvil taky Ty s ní a poslal jí náležitě někam. Dá rozum, že mimo obec v přírodě v místech, kde k tomu není rozumnej důvod, nesbírám nic. Rozumnej důvod. Pokud se pes vykadí uprostřed lesa na turisrický pěšině, vezmu klacek a odklidím to. Ale tady byla paní spíš v kondici "potřebuju si na někoho vyskočit", než rozumně v právu.
Uživatelský avatar
budo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4034
Registrován: pát kvě 29, 2009 20:54

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod budo » pát říj 26, 2018 20:10

Si dovolim malinkou manipulaci s Tvýma citacema :lol:

PaKo píše:A jsme zase u jádra pudla

PaKo píše:antipejskaři by si měli uvědomit, že ne každý, kdo má psa, je hovado, jeho pes dělá bordel atd
Uživatelský avatar
budo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4034
Registrován: pát kvě 29, 2009 20:54

Re: Psi stiznosti a zivot

Příspěvekod budo » pát říj 26, 2018 20:21

Mimochodem ... né, že by Vás to muselo zajímat ...
Ale po téměř 15 letech jsem to ve středu strašně vořval.
Chybí mi :smt022
Přílohy
Nikko.jpg
Uživatelský avatar
budo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4034
Registrován: pát kvě 29, 2009 20:54

PředchozíDalší

Zpět na Pokec