Vyber bot kategorie B/C

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod apuka » pon říj 15, 2018 14:01

fps píše:
Pierre píše:Hledam co by mi nahradilo La sportiva trango cube

La Sportiva Trango Tower
Trango Towery LS zarazoval nekam mezi S Evo (uz se nevyrabi) a Cuby, mne to taky tak prislo, o chlup mekci ve svrsku nez Cuby, podrazka cca stejne tvrda. Syn je taky zkousel a podle nej jsou o chlup tvrdsi/pevnejsi v podrazce nez Cuby. Kazdopadne, vyztuz by mela byt pevnejsi u Toweru, podrazka stejna, svrsek ale - podle mne - u Cubu spevnuje ten specialni plast vice.
Co ma Tower jako plus je (normalni) membrana sita az po oheb, tj. mnohem vyse nez v Cubech. A ma trochu lepsi obsazku v predni casti.
Kazdopadne, ty boty jsou na prakticky stejne vyuziti, tvrdosti se nijak moc nelisi, podrazku maji naprosto stejnou, takze se mu nic moc nezmeni. To uz spise Trango Tower Extreme, ten je uz ale tvrdsi.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod pby » úte říj 23, 2018 6:50

mike píše:
apuka píše:Mozna bys mel alespon zkusit misto ShoeWaxu natirat Limmerem, ten je taky zcasti vosk...

Limmer zadny vosk neobsahuje! :evil:

no Limmer zase obsahuje plno olejov a tie zase neodporuca napr Meindl, upozornuje na mäknutie povrchu topanky a tym strata povodnych vlastnoti (tuhosti)
-komplet vsade kde sa pytam kazdy podporuca vosk.. tak ja neviem, neviem kde vznikol mytus ze vosk vysusa kozu od ktorej nasledne praskne ? Ved vosk je mastny ako moze vysusit kozu ?
Na kanady pouzviam dlhe roky Moneta balzam na kozu (transparent) ano ten okrem vcelieho vosku obsahujem aj jojobovi olej a lanolin, cize zmakocovace koze.. napraskly, nepremokaju ale, ano kanady makke ako papucky v kotniku ziadna opora.. Ked vychadzaju topanky z vyroby (nubukove napr.) tak su tiez napustene voskom.. Kupim boty, info, pre dorzanie reklamacnych zasad pouzivat vosky..
pby
nováček
nováček
 
Příspěvky: 104
Registrován: stř říj 12, 2016 7:23

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod apuka » úte říj 23, 2018 9:04

Zkusim Ti to vysvetlit trochu laicky, aby se to dalo pochopit - nejsem odbornik na zpracovani kuze, proto nepouzivam odborne terminy, ale muzes trochu nastudovat, jak funguje kuze, a pochopis to i sam:
"Osetreni" u kuze znamena prave to, ze dostanes nejake "mazadlo" dovnitr do kuze, protoze ta od prirody obsahuje prirodni tuky (to "mazadlo"), ktere zabezpecuje, ze pri "treni" vlaken v strukture kuzi pri pouziti boty nedojde ke skutecnemu treni, ale ke "treni" jakoby dobre namazanych soucastek v motoru a nedojde k opotrebeni vlaken. Navic to taky zachovava prirozenou vlhkost vlaken a umoznuje kuzi dal "dychat". Kdyz vlakna vyschnou a mazadlo mizne, vlakna a tim i cela kuze ztvrdne a zacne byt nachylna k praskani a poskozeni. Tomu se zabranuje vcasnou obnovou "mazadla" kondicionerem.
Na druhe strane, kdyz toho mazadla pridas prilis moc, tak vlakna zmeknou prilis a kuze Ti dokaze az uplne zhadrovatet.
Pri osetreni kuze (mysleno celych platu, ne konkretni boty nebo uz rozrezanych kusu) od vyroby se osetreni voskem, masti nebo olejem (resp. u Perwangeru silikonem/silikonovym olejem?, protoze ten na vlakna ucinkuje podobne) dela pri obrovskem talku, cimz se toto "mazadlo" dostane do cele hloubky kuze a pritom tam nezustane zadny prebytek

Proto kazdy kondicioner obsahuje nejaky tuk (nebo silikon), protoze ten zabezpecuje to mazani. Z toho hlediska, kdyz Ti nekdo rekne, ze nemas vubec pouzivat zadny tuk nebo olej na vyzivu kuze, tak Ti jinymi slovy rika, ze se mas na kuzi vykaslat a nechat jej se pomalu nicit.

A proc neni moc vhodny vosk? Ten ma tri vlastnosti:
- vytvori film, ktery brani pruniku vody zvenci dovnitr, ale i vzdusni vlhkosti zevnitr ven
- obali vlakna kuze a na prvni pohled proto taky "zvlacni" kuzi, pri pouziti za studena jen na povrchu a tesne pod, za tepla do vetsi hloubky ale vetsinou ne uplne celou kuzi
- bohuzel take ucpe pory mezi vlakny a tudiz kuze nemuze dal dychat

Prave tato druha vlastnost je zradna, protoze pri pouzivani boty se zevnitr buze snazi odvadet vlhkost ven, ta se vsak srazi prave na ucpanych porech vevnitr. Co nejhor, srazi se tam i sul z potu - voda se casem odpari, sul zustane a jeji vlastnosti je, ze natahuje vhkost z okoli, tj. i z vlaken kuze a ty zustanou vysusene. Navic vosk ma tendenci casem ztvrdnout, prestane fungovat jako to "mazadlo", ale zevnitr kuze se ven nedostane, takze ani dalsi osetreni nepomaha. Cely tento proces casem vede k tomu, ze se kuze casem vysusi, ztvrdne a uz se Ti ji nepovede zbezne napravit ani kondicionerem (vosk ji brani dostat se dovnitr). A kuze zacina praskat... Jen to muze trvat par let a do te doby se na pohled po natreti voskem muze zdat kuze boty pekne vyhladena zvenci - ale dovnitr nevidis.

Takze kondicioner pouzitvat bys obcas mel, jen musis davat pozor na to, ze nesmis prehnat mnozstvi. Pokud mas boty s GTX, tak jeste vice, protoze krome zmeknuti kuze hrozi i to, ze tuk se dostane pres kuzi az na GTX a tam muze ucpat pory membrany. Hlavne kvuli tomu je treba davat pozor na silikon, ktery ma tendenci se presouvat hloubeji do kuze, i kdyz jej das jenom na povrch - proto se silikonove impregnace (i ve spreji) maji pouzivat pouze v jedine aplikaci, jedine vrstve a v pripade kremu (napr. Limmer) rozhodne ne za tepla zpusobem "kym kuze prijima" ale jen jemne, tenkou vrstvy za studena. Jinak taky muze dojit k ucpani poru membrany.

BTW: Meindl na svoje svoje kozene boty s GTX doporucuje pouzivat impregnaci (s kondicionerem) ve spreji a pouze v pripade, ze se boty pouzivaji ve vysoce vlhkem a mokrem prostredi, tak jejich vosk. Alespon tak to bylo pred par lety, ted nevi, mezitim uz zase zmenili web. Jeste predtim doporucovali "vosk nebo sprej".
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod Michal82 » úte říj 23, 2018 9:20

Je fakt ze Meindl ten jejich Sil-Proof doporučuje používat jen na Perfekt a Super Perfekt - tedy na plnou kůži.

Na ostatní doporučuji ty sprejicky a nějaký SportWax nebo jak se to jmenuje.

Ale mám za to ze ten Sil-Proof je nějaké tekuté mazadlo - asi nějaký olej se silikonem nebo s voskem....?
Nezkoumal sem budu muset jelikož jdu do SP.

Jinak mohu napsat ze předchozí boty - používal sem sprejicky impregnace a výživné kondicionerky - boty vždy protekli a kůže byla nacicana vodou, kůže stejně praskla roztrhala se.
Používám SnoSeal za tepla - tam proste nenatece, ale noha se v tom potí v kombinaci s gtx nehorazne, vypadá to ze má náběh na praskání.

Výsledek k čemu sem došel - nubuk odejde vždy a je jedno co na to člověk patla.... rozdíl je jen v prodysnosti a míře ochrany před vodou - takže vosk za tepla vytvoří vodotesné boty co nedýchaji a časem prasknou a impregnace a olejicky vytvoří lépe dychatelne boty co protecou a časem stejně prasknou.....
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod mike » úte říj 23, 2018 16:45

pby píše:-komplet vsade kde sa pytam kazdy podporuca vosk.. tak ja neviem, neviem kde vznikol mytus ze vosk vysusa kozu od ktorej nasledne praskne ? Ved vosk je mastny ako moze vysusit kozu ?

Spousta z nas si ten "mytus" vyzkouselo na vlastni kuzi. Teda kuzi svych bot ;-) Spis se ptej, kde vzniknul mytus, ze vosk je na boty dobry. Nejspis u prodejcu, jelikoz diky nemu budou lidi casteji kupovat nove boty :twisted:

Pro vyrobce je to doporuceni taky vyhodne, jelikoz vosk jako impregnace funguje opravdu dobre a lidi si pak nestezuji, ze jim do bot tece nebo ze kuze nasaka. Funguje, jenze za jakou cenu? Udela z bot neprodysne gumaky a kuze casem popraska. To prvni byl u mne duvod, proc jsem ho prestal pouzivat, uplne vlastnosti bot znici. Nejhorsi je doporucovany SnoSeal napusteny za tepla, coz bylo drivejsi bezne doporuceni. Nejaka smes s pridavkem vosku na tom asi bude lip.
Michal82 píše:Používám SnoSeal za tepla - tam proste nenatece, ale noha se v tom potí v kombinaci s gtx nehorazne, vypadá to ze má náběh na praskání.

Presne tak, aspon v necem se shodneme ;-)

Michal82 píše:Výsledek k čemu sem došel - nubuk odejde vždy a je jedno co na to člověk patla.... rozdíl je jen v prodysnosti a míře ochrany před vodou - takže vosk za tepla vytvoří vodotesné boty co nedýchaji a časem prasknou a impregnace a olejicky vytvoří lépe dychatelne boty co protecou a časem stejně prasknou.....

Jo, nubuk praskne, ale s voskem driv. Vyzkouseno na stejnych botach. Moje aktualni kombinace Limmeru a tresnovych kvetu je zpocatku skoro tak dobra, jako vosk, ale musi se casteji obnovovat. Kdyz se neobnovuje, tak kuze zacne nasakat na povrchu, ale do hloubky ne, takze u mne dobry. Zhorseni prodysnosti jsem nepozoroval.

apuka píše:Pokud mas boty s GTX, tak jeste vice, protoze krome zmeknuti kuze hrozi i to, ze tuk se dostane pres kuzi az na GTX a tam muze ucpat pory membrany. Hlavne kvuli tomu je treba davat pozor na silikon, ktery ma tendenci se presouvat hloubeji do kuze, i kdyz jej das jenom na povrch - proto se silikonove impregnace (i ve spreji) maji pouzivat pouze v jedine aplikaci, jedine vrstve a v pripade kremu (napr. Limmer) rozhodne ne za tepla zpusobem "kym kuze prijima" ale jen jemne, tenkou vrstvy za studena. Jinak taky muze dojit k ucpani poru membrany.

Tohle opakujes tak casto, ze bych prosil nejaky podklad. Ja jsem si to totiz vyzkousel v realu a nic podobneho nepozoroval. Opakovane jsem napustil kuzi Limmerem za tepla a to tak, ze uz vic nebrala. Mirne zhorseni prodysnosti jsme pozoroval (a i cekal), ale rozhodne ne ucpani membrany, to by se chovalo jako vosk a k tomu to melo daleko.

To bylo jeste predtim, ze se objevily tresnove kvety a resil jsem tak nasakani bot v zime. Celkem uspesne, ale kombinace Limmeru za studena plus tresnovych kvetu je jeste lepsi.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod apuka » úte říj 23, 2018 18:51

Miku, nekde na OF vyhledej prispevky viciho, on, myslim, psal, ze zkousel (mam dojem, ze nejake tuky na svoje kremy) na poradne kuzi a ze se to fakt dostalo na druhou stranu. Silikon osobne nemam moc vyzkouseny, ted jsem prvnikrat pouzil Limmer, ale na nebezpeci nadmerneho pouziti silikonu upozornuji vyrobci i impregnacnich spreju, ze se ma fakt jen jednou pouzivat, zadne velke napousteni, bo se "predere" pres kuzi. Mozna nakonec na druhe strane kuze neucpou pory GTX (pokud GTX Performance Control ma taky PU vrstvu u kuze), ale kazdopadne se to tam dostane a pohybem/trenim kuze o membranu se "rozmazne", cimz potom brani odparovani. Pokud tam ta PU vrstva neni, tak se dostane i k porum a dale se chova stejne. Nevim, jestli se dokaze dostat primo do poru nebo ma vetsi molekuly, ale vysledek by mel byt stejny. Ted Ti na to nedam zadny odkaz, kde se o tom pise, nemam je schovane a bylo to uz davneji, co jsem se po tom pidil.

Edit: Viciho zajimave prispevky jsou od posledniho prispevku na teto strance po dalsi dve az tri strany. Tam je nekde i to, co jsem psal (jen vztazene pouze na kuzi, ne o membrane, on s membranou nedela).
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod mike » úte říj 23, 2018 19:04

Mne by az tak neprekvapilo, kdyby se neco pres kuzi dostalo az na membranu, ale ten vysledny efekt bych cekal jiny. Uplne opacny, kdyz se membrana zamasti, tak se neucpe, ale zacne propoustet vodu. Proto je prece na teflonu u GTX PU vrstva.

No a to, ze membrana prestane membranovat, mne vubec netankuje, protoze jak pisu vyse, je (aspon na celokozenych botach) uplne k nicemu a casem se stejne znici.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod nebulus » čtv říj 25, 2018 7:30

Michal82 píše:Je fakt ze Meindl ten jejich Sil-Proof doporučuje používat jen na Perfekt a Super Perfekt - tedy na plnou kůži.
Ale mám za to ze ten Sil-Proof je nějaké tekuté mazadlo - asi nějaký olej se silikonem nebo s voskem....?
Nezkoumal sem budu muset jelikož jdu do SP.

Ten Sil Proof je konzistencie takej hustej kvapaliny. Vosk to podľa mňa nemá. Nanáša sa to dobre štetcom čo je k tomu na viečku. Potom to ešte rozotriem zubnou kefkou, nech sa to dôkladne všade dostane.
Ale či to dôkladne aj vyživuje netuším, Meindl tvrdí že áno. Ale na mojích Perfektoch ktoré boli nejaké ležiaky zo skladu trochu popraskala koža napriek ošetrovaniu Sil Proofom. V tom čase som nemal Limmer, teraz s ním tak 2x ročne tie Perfekty namažem a pomedzi to používam Sil Proof.
nebulus
účastník
účastník
 
Příspěvky: 266
Registrován: úte bře 25, 2008 15:54
Bydliště: BA

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod apuka » čtv říj 25, 2018 9:09

nebulus píše:Sil Proof je konzistencie takej hustej kvapaliny. Vosk to podľa mňa nemá
Podle mne z nazvu prostredku "Sil Proof" se da dost usuzovat na to, ze to bude na zaklade silikonu. Ale to jenom hadam.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod Michal82 » čtv říj 25, 2018 9:24

nebulus - a jak jsi spokojen s Perfekty....?

Dost sem je zvažoval ale recenze jsou spis k tomu že dám přednost těm Super Perfektum kvůli té kůži. I když jsou tužší ale údajně se rozslapnou.

Mas tu kůži okopanou o kameny? Chodíš s tím do Alp nebo někam kde jsou ostré kameny či spíše do travnatého a mekčího terénu?

Díky.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod fps » čtv říj 25, 2018 12:05

dle mě jsou klasiky vhodné do rovinatého a lehkého terénu bez kameni či skal, a nejlépe jen do sucha nebo na zimu
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod Michal82 » čtv říj 25, 2018 12:25

fps - může být - u mne je hlavní důvod šířka bot a její poddajnost - s obsázkou mě to prostě nepustí.
Druhý důvod, že chci boty bez gtx a s koženým futrem.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod fps » čtv říj 25, 2018 12:53

vždyť taky ano, jak jsem tady už kdysi napsal, já "jsem stará škola, mam rád klasické boty", ale na HT nebo VHT jsou dle mě klasiky přežitek, já měl a nebo stále ještě mám povícero klasik, měl jsem třeba i Meindl Perfekt, třeba ta jejích hodně vysoká váha mě při chození po kopečkách opravdu hodně vadila, u mé velikosti 47 EU to bylo okolo 3 kg u páru, a to je při chození po kopečkách hodně znát
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod Michal82 » čtv říj 25, 2018 13:36

Jo váha je tam jinde - zkoušel sem 45 a 46.
Jinak se mi zda ze ten Meindl byl o číslo posunutej - ne ze by to bylo užší než jiné boty ale na dylku - třeba Hanwag byl na délku v 45 to samé co Meindl ve 46 ale je fakť ze sem je zkoušel s odstupem 4 měsíců.

Nojo tak na VHT určitě budou lepší dnešní boty na druhou stranu i kdyby mi seděli s gumovou obsazkou nějaké vylehcene - bude to nubuk, bude to mít gtx takže v tom budu čvachtat a velmi pravděpodobně to bude mít PU takže se v tom budu po par letech bát jít někam dal.
U klasiky ze je něco v háji vidím.

Čím víc se zajímám o dnešní vybavení tím víc se vracím k tomu ,,zastaralemu” a o novoty vesměs nemám zájem.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod apuka » čtv říj 25, 2018 13:58

A co tak zkusit nekde nektere boty z radu Karakorum od La Sportivy, napr Karakorum Trek HC? Je ze slusne kuze, nema PU podesev (jen PU blok na macky vzadu, to se ale casem nerozpadne, to je "jine PU", ne pena). A co si pamatuji, je docela i siroka, alespon ja jsem v obyc. Karakorum Trek nemel se sirkou problem, spise naopak - 11,5 byla tesne mala, u 12 se asi menilo kopyto a na pocit to byla ne o pul ale a jeden a pul cm vetsi bota ve vsech smerech. Zkousel jsem vsak pouze jedn par.
Dalsi moznost mas LS Nepal serii, ale ty jsou uz vetsinou zateplene a tvrdsi, myslm ze i o chlup sirsi.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod fps » čtv říj 25, 2018 14:37

Michal82 píše:Jinak se mi zda ze ten Meindl byl o číslo posunutej - ne ze by to bylo užší než jiné boty ale na dylku - třeba Hanwag byl na délku v 45 to samé co Meindl ve 46 ale je fakť ze sem je zkoušel s odstupem 4 měsíců.

já měl a nebo mám velikost u Meindl, La Sportiva, Asolo, Hanwag, Lowa 47 EU, u Dallape a Fitwell 46,5 EU
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod Michal82 » čtv říj 25, 2018 15:10

Apuka - Karokorum sem chtěl vyzkoušet - mivali je v Hudy a před lety sem je i zkoušel a bylo to pro mne jako Tranga na tu šířku.
Tranga sem měl a po case je prodal.

V současnosti prý karokorum nedělají.

Nepaly ne to je moc a myslím ze jsou jen s gtx.

Ty Perfekty mi seděli zatím celkove nejlíp. Není to ideál ale ten asi nenajdu.

fps - hm tak je možný ze noha zas pracuje - už se nedivím.

Jinak ale taky asi budu pokukovat po nějakých ortopedickych vlozkach asi by to byl dobrý nápad.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod apuka » čtv říj 25, 2018 15:38

Karakorum se nektere verze delaji. Ty Treky (bez privlastku) asi mely problemy s podesvi, ta nezvladala svrsek, proste asi (nepotvrzeno!) rozdil mezi tvrdosti jednoho a druheho casem vedlo k problemum. Karakorum HC se da sehnat, nevim jak v CR, venku urcite, alespon v DE a A urcite. Pravda, maji GTX. Nepal ale existuje i ve verzi Leather, co ma kozeny vnitrek (fps o ni pise taky).
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod Michal82 » čtv říj 25, 2018 15:51

Hm ale Nepal už vůbec to je moc.
U Karakorum to bude jak u Tranga - něco v tom ujdu ale bude to vadit a přes tu gumu to tam kam chci nedostanu....

Potrebuju sitou botu co do toho boku povolí snáz.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod mike » čtv říj 25, 2018 17:10

Michal82 píše:Jinak se mi zda ze ten Meindl byl o číslo posunutej - ne ze by to bylo užší než jiné boty ale na dylku - třeba Hanwag byl na délku v 45 to samé co Meindl ve 46 ale je fakť ze sem je zkoušel s odstupem 4 měsíců.

Co mam zkusenosti, tak Meindl boty jsou stejne dlouhe, jako Hanwag. Vlozky z Islandu i Alasek byly presne stejne dlouhe a boty jsem oboje 45. To same plati u Meindl Laredo a Hanwag Banks, tam mam 44. O cislo nahoru je posununa LaS, tam potrebuju pohorky 46 a taky jsem porovnaval vlozky a Alasky 45 byly stejne dlouhe jako LaS Nepal Trek 46.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod apuka » čtv říj 25, 2018 17:22

Pokud ale srovnava klasiky, tak u tech muze kopyto klidne byt posunute i na delku o pul cisla (mezi 45 a 46 je pul cm rozdilu, nekdy i min, zavisi, jak to kdo meri - zrovna Maindl pouziva anglicke cislovani a to prevadi na evropske, a tam je 11 jeste o neco malo kratsi. U tech tvrdych klasik se automaticky pocita s vetsim mistem pro prsty, vetsinou do vysky a sirky, ale nekdo i do delky.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod Michal82 » čtv říj 25, 2018 18:20

Jj klasiky - Islandy sem zkoušel 44 a 45 tehdy.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod apuka » ned lis 4, 2018 15:21

Sice na rozhrani B/C a C, ale...

Ted mame doma LS Karakorum HC (velikost 47). Jak jsem parkrat hanil, ze LS ma posledni dobou hrozne zpracovani, obzvlaste lepeni a vubec vymereni podesve, tak ted musim chvalit a rict, ze ty Karakorum HC jsou o nekolik urovni vys co se tyce kvality zpracovani podesve. Nikde zadna bublinka, vsude odrezane jako ma byt, nic neprebyva... Proste opravdu kvalitne udelane botky (alespon na prvni pohled).

Tak jen premyslim, ze az na synove soucasne Cuby (kde je zpracovani docela obstojne) byly vsechny ostatne LS boty kupovane pres ceskou distribuci HUDY. Tyto Karakorum HC jsou objednane od 9b-plus, coz je jiny distribucni kanal. Ze by problemem byly dodavky oficialne urcene pro CR??? :(( :(( :((
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod Mawenzi » ned lis 25, 2018 9:51

takovej mozna blbej dotaz :D

ale jaky boty idealne na sneznice, co by takova bota idealne MELA splnovat?

zatim sem byla na sneznicich jednou predloni loni, ve starejch kozenejch pracovnich kotnikovejch botach, co nosim v zime do mesta. Problem je v tom, ze ty boty uz proste asi dlouho nevydrzej... mam na zimu na ven keen durand a kamoska ted rikala, ze se ji zdaji na sneznice moc mekky ve spicce. Jeste teda sem je vubec na sneznice nezkousela. Je fakt, ze nad botama me nikdy nenapadlo se zamyslet, ale v pripade ze ty pracovni kozeny pujdou do vecnych lovist a budu shanet nahradu, asi bych byla rada, kdyby na sneznice byli "idealni" tak na co se pripadne zamerit.

Jinak mam (konecne) objednany na vyzkouseny hanwag tatra wide, to kdyby pasovalo, tak to by byla asi v poho bota? pripadne s tema keenama by taky nemel byt problem nebo ta mekci spicka (zezhora) je proste problem vzdycky? jakoze ne ze bych si mohla vybirat, ze a myslim nakonec, ze proti hadrovejm silnickam bude jakakoli trochu pevnejsi kotnikova bota do ktere narvu tu svoji pracku terno.

Jo a zvetsila se mi noha, ty keeny uz neobuju na dve ponozky :D (ani olympusy neobuju na dve ponozky:D
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9355
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod sobb » ned lis 25, 2018 22:37

Si odpovídáš v podstatě sama :)

Tatry budou v pohodě, jestli Ti budou sedět. Ty Keeny prostě zkus, jestli Tě vázání po dotažení špice nebude moc škrtit. Ideál to asi nebude.
Jinak za mě jakýkoliv trošku pevnější celokožené vysoké pohory jsou ok.
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod Michal82 » ned lis 25, 2018 23:58

Sobb - vyšší, pevnější.... Tatry jsou ale celkem nižší bačkůrky ;)

Mawenzi - gratuluji taky se ti rozjíždí noha jako mě ;)

Jestli ti nejde pouze o šířku v konečcích prstů tak Wide verze nijak nepomůže - ten nákres co mají je úplně špatně a nereálný - bota je stejně úzká jako běžná a má jen ,,kulatější” tvar špičky.

Pokud chceš širší botu a Hanwag ti sedí na patě - je v patní části hodně širokej - podívej se na jejich šité boty jako Bergell, Grünten ty jsou v reálu opravdu širší než jejich lepené boty.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod mike » pon lis 26, 2018 0:55

Michal82 píše:Jestli ti nejde pouze o šířku v konečcích prstů tak Wide verze nijak nepomůže - ten nákres co mají je úplně špatně a nereálný - bota je stejně úzká jako běžná a má jen ,,kulatější” tvar špičky.

To je samozrejme blbost. Pouzivam ted na stridacku dvoje Alasky, jedny normalni a druhe wide a wide jsou sirsi asi tak od pulky boty do spicky. Ten jejich nakres odpovida, naopak, mozna je jeste trochu podceneny. Bota je siroka az moc. Standard mam na hrane, musim dlouho hledat konkretni par, ktery by mi nebyl uzky. Wide mam problem utahnout tak, abych nemel pocit, ze v bote klouzu. A to v nich pouzivam silnejsi ponozky, dvoje nove, do normalnich bych se neobul, tam pouzivam nove + hodne jete a tedy tak polovicni tloustky.

Mawenzi píše:ale jaky boty idealne na sneznice, co by takova bota idealne MELA splnovat?

Zalezi, jake sneznice. B/C pohorky pujdou asi na vsechny. Na sneznice s rozumnym vazanim, ktere nestahuje spicku, i mekci boty. Chodim na sneznicich v Hanwag Alaskach, Tatry taky pujdou. Chce to ale trochu vetsi boty a silne ponozky. Jednak kvuli zime, ale hlavne proto, ze na sneznicich s dobrym vazanim se bota neprohyba, takze se hybe noha v ni a pak nekdy pali zespoda v predni casti. Zvlast kdyz jdu rychle a po tvrdem povrchu. Jako prevence pomaha promazani, kdyz uz na to dojde, tak tolik ne.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod Michal82 » pon lis 26, 2018 1:11

Mike - žádná blbost to není - těch bot sem od nich zkoušel víc a jediné kde byla bota širší je ta špička.

Jestli ty spíš nemáš jedny vyrobené v Německu a druhé v Chorvatsku. Potom se totiž opravdu liší.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod mike » pon lis 26, 2018 1:17

Ty je mozna zkousel, ja v nich chodim. To je dost rozdil. A Hanwagu jsem mel na nohach urcite vic, nez ty, 7 paru doma a desitky vyzkousene v obchodech.

Ano, normalni mam nemecke a wide chorvatske, ty se totiz pry jine nedelaji. Coz jde ale jeste proti tomu, co pises. Nemecke jsou totiz nejsirsi a chorvatske nejuzsi.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod Mawenzi » pon lis 26, 2018 6:27

sobb diky :)

kluci, nohu mam furt stejnou, mam trosku vyssi nart, akorat ten malicek se asi o milimetrik zvetsil anebo se uz nechce mackat. Z kombinace tenky+silnejsi ponozky sem musela dat pryc tenkou a po par hodinach v bote s dvoukombinaci citim tlak na malicek JEN a pouze.

Akorat sem chtela spis panskou 41 ale tu nemeli k objednani, 40 nebo 42, tak mam damskou a su zvedava, no...

komin na dva hacky musu stacit, ale vyssi je lepsi? chtela bych to mit proste boty na zimu, i kdyz neco odchodim v keenech, mam je 2 zimy tak jeste maj pred sebou par let.

divala sem se na novy prabosy vypadaj dobre (maj i vysoky) ale nevim kde v brne vyzkouset a objednavat se mi to nechce...

mike ty tsl 438 mam koupeny, vim ze v ty pracovni bote to jakztakz slo ale zvedala se mi pata hlavne v bote jak to ta sneznice pak vracela dolu a mela sem spis problem s totalne sedrenou patou, po prelepeni uz celkem OK jenze tenkrat nebyl snih tak jen takovej experiment nekde ve svahu, kde se drzel... vic jak 8km sem nesla a loni snih siroko daleko nebyl. Letosni zimu ale znam holku, co na sneznice dost jezdi a vzala by me s swbou takze je vysoka sance
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9355
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

PředchozíDalší

Zpět na Boty