Zateplene bundy, perove i synteticke

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Větrovky

Příspěvekod Quido » pát srp 24, 2018 9:11

apuka píše:....jak spatna izolace je "Tirol wool" a pod. Pekna teoreticka debata, kde ani jeden z Vas asi nic z toho na sobe nemel ....
...nechci vyjadrovat k Tirol Woll a zatim se zkusenostmi ani k zadnemu dalsimu obleceni.... Syn si totiz v nejakem outletu koupil za relativne pakatel na zimu jejich bundu ....
... jsem nasel "recenzi" jedne zenske, ktera ma takovou bundu....
Zprostredkovanou zkusenost s podobnym materialem mam jen z manzelciho ruksaku Oretovax Peak 42 ....
A kupodivu, ani v horku a poradnem slapani do kopce se pod tim batohem zada nepoti vice nez pod jakimkoliv jinym systemem (krome "vykrojenych zad" se sitkou)....
Ale osobni (resp "primou zprostredkovanou") zkusenosti dodam, az se bunda poradne odzkousi v zimnych podminkach.


:smt082 :smt082 :smt082
porad mne bavis ! :mrgreen:
... nejdriv se vysmivas teoreticke debate ohledne materialu a opak sem jako dukaz vrznes vyctenou nebo zprostredkovanou zkusenost - to je k popukani
:lol:
A prosim te, co je to "prima zprostredkovana" zkusenost...? :roll:
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » pát srp 24, 2018 10:37

Hele Quido, predtim, jak se zacnes vysmivat si zamysli, kdo z debatujicich (krome slezacekm), ktery alespon se SJ mel zkusenosti) mel na mysli neco jineho nez to, ze "vlna, vlna, vlna - to je to same jako merino obleceni a to je spatne, spatne, spatne, bo mokre je tezke, dlouho schne, ...", proste 1:1 prenesene "zkusenosti" z merino 1. vrstvou na vrchni vrstvu.
Ja jsem jenom poukazoval, ze to neni zdaleka tak jednoznacne - ani SJ pouziva "obycejnou" vlnu jako napln, ale ostatni vyrobci si s ni pohraly a je to neco jineho nez bezna vlna a s merinem se uz vubec neda srovnat. A ze jsem pouzil zkusenosti (za delsi dobu pouzivani!) nekoho konkretniho z pouzivani jedne konkretni bundy s konkretni vlnenou izolaci? To se Ti nelibi, ze zjistila, ze schne rychleji nez jeji Primaloftky? Co jineho bys chtel? A ze neni vice recenzi je dano tim, ze ten material neni jeste tak rozsireny.
A co mas proti zkusenostem (manzelcinym) s batohem? Zase ze "musi to byt horsi, protoze vlna". Mel jsi ten batoh na zadech, ze se tomu smejes? Jak pisu, o nic vice se pod nim nepoti nez u jakehokoliv jineho batohu, napr. nekolika typu Deuteru.

A "prime zprostredkovane zkusenosti" budou zkusenosti syna, protoze bunda je jeho, ne moje.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod dudy » pát srp 24, 2018 12:43

Já měl totok a zahnal sem to, protože to bylo těžký a když to nachcalo a že to nachcalo lehce, tak to bylo kuwa těžký a dlouho to schlo.
A že Ajsbrejkr asi nedělá ouplný mrdky.
Vrátil sem se k Polartecu, Primaloftu a peří.
Za Dudyho, nebrat.
Je to stejnej povyk, jako před patnácti lety s merinoprádlem.
Kdo to neměl, nebyl outdoorák (i á měl).
Dneska z toho mám akorát trencle a fusky. Trika z mrdina mám na městký nošení nebo nadoma, popř. k vohni, nebo na posed.
Na aktivní pohyb je to úplně nahovno, stejně jako ta bunda...
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » pát srp 24, 2018 16:39

@dudy: :smt023

@Quido: mne rozsekal uz tim, kdyz na Martinuv post, kterym primo odpovidal na muj mesic stary "je to jak rikas, mel jsem ji na testovani", reagoval "Pekna teoreticka debata, kde ani jeden z Vas asi nic z toho na sobe nemel" :lol:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » pát srp 24, 2018 18:39

Miku a nedoslo Ti, ze ja nereaguji primo na jeho post, ale na celou debatu predtim? Jinak bych asi nepsal "pekna debata" :evil:

Ja jsem na tu debatu chtel reagovat uz pred par dny, jen jsem nevedel, kde presne byla (ze u vetrovek by mne nenapadlo :wink:), kdyz si syn tu bundu koupil a hlavne ze jsme se pred koupi o te izolaci zjistovali informace (koupil ji az pri druhe navsteve za par dnu po prvni). Do te doby jsem k tomu nemel co rict, protoze me to tema nemelo proc zajimat.
Mimochodem, ten ruksak jsem do toho zatahl proto, ze jsem predtim mel na vlnene izolace podobny nazor jako Vy, ale "vlnena" zada toho Ortovoxu me silne (a prijemne) prekvapila, coz me taky prinutilo se nad vlnou zamyslet.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod dakre » úte srp 28, 2018 23:23

Ahoj, po dlouhé době prosím o radu, tentokrát s výběrem zateplené bundy. Preferoval bych syntetiku - ideálně asi Primalof, či nějaký ekvivalent.
Jsem celkem zimomřivý, ale zároveň se dost potím, což mi přijde jako celkem blbá kombinace. Proto nepředpokládám, že bych bundu měl běhěm náročného výšlapu na sobě, ale spíše bych ji využil jako zateplovačku po zastavení na místě, ve městě, na nějakou klidnější procházku atd. Tudíž bych chtěl něco s dobrou prodyšností, rozumně sbalitelného a přiměřeným tepelným komfortem. Cenový limit je maximálně 4 tisíce.

Původně jsem měl zálusk na DA Belay 6.0, ale už se mi nepodařilo sehnat velikost XL, takže po přečtení několika posledních příspěvků mám tyto tři kandidáty:
- Black Yak Vivid (izolační materiál nějaký G-Loft 80/60 g zabalený v cordura ripstopu - vůbec netuším jak je to s hřejivostí a prodyšností, moc referencí jsem nenašel) http://global.blackyak.com/en/catalog/PDW7001?collection=W
- Monturya Skisky (primalotf gold 130/100g zabalený v pertexu classis - co jsem se zde dočetl, tak asi teplá, ale málo prodyšná) https://www.monturashop.cz/montura-skisky-jacket-nebeska-modra-zelena-m/
- La Sprotiva Quake (primaloft silver 100g/60 g v nylonu - prodyšnost ani hřejivost tipuji někde mezi dvěmi předchozími) https://www.sportiva.com/activity/activity-skiing/quake-primaloft-jacket.html

Můžu poprosit o nějaké názory, postřehy či doporučení?
dakre
nováček
nováček
 
Příspěvky: 14
Registrován: stř bře 11, 2009 10:47

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » stř srp 29, 2018 1:44

Rekl bych, ze na tve pouziti bude nejlepsi ta Montura, jestli prekousnes ohavne barvy. Jedina ma dost izolace a Pertex Classic je na prochazky prodysny dost, stacit nebude az pri vetsim poceni pri zatezi. Popravde, na tohle prodysnost moc resit nemusis a ve meste je naopak mensi prodysnost plus. Protoze neprofoukne a muzes pod ni nosit jen tricko s kratkym. V hodne prodysne bunde, ktere je skvela na zatez, by to byla zima a citil bys vitr na holych rukach.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod apuka » stř srp 29, 2018 8:49

Ja bych zase rekl, ze to jednou bundou budes blbe resit. Primaloftky (a synteticke izolace obecne) nejsou nejslepsi hlavne na vyuziti "jako zateplovacka po zastaveni na miste". Tu izolaci musis Ty zahrat, jakmile prestanes generovat vetsi teplo, za chvili Ti zacne byt zima. Na to je mnohem lepsi perovka, s naplni podle toho, do jake zimy jej chces vyuzit. Tu klidne vyuzijes i ve meste a na "klidnejsi prochazku". A na slapani, kdyz se vice zapotis zase radeji neco dobre prodysneho s mensim mnozstvim synteticke izolace. Taky kdyz si koupis bundu s 130g nebo i vice PL Gold, tak pri malo nizkych teplotach se v tom budes potit i na klidne prochazce, takze si stejne budes muset sehnat neco dalsiho. Nenajdes jednu univerzalni bundu na teploty, rekneme 0 - -20 a to jak pri zatezi, tak pri stani. A kdyz tu bundu vubec nechces pouzit pri narocnejsim vyslapu, tak bude fakt lepsi perovka, ta Te "zahreje" pri stani a malem pohybu vice.
Takze zkus nad tim premyslet i takto.

Mimochodem, DA Belay 6.0 sezenes v nejhorsim za 4239,- Kc, co neni moc nad Tvym limitem.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod fps » stř srp 29, 2018 15:28

dakre píše:ale spíše bych ji využil jako zateplovačku po zastavení na místě

dle mně je tady na to jasná volba UL péřovka
apuka píše:Ja bych zase rekl, ze to jednou bundou budes blbe resit.

moje řeč, "zateplovačku po zastavení na místě" UL péřovka viz. víš, "dost se potím, náročný výšlap, dobrou prodyšnost" Polartec Powerstretch nebo Polartec Wind Pro, "ve městě, na nějakou klidnější procházku atd" jakoukoliv
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » stř srp 29, 2018 18:10

apuka píše:Nenajdes jednu univerzalni bundu na teploty, rekneme 0 - -20 a to jak pri zatezi, tak pri stani.

Ja ji mam [-( Rozsah je teda +5 az -20. 100 g PL1, aspon jsem si to myslel, ale nedavno jsem nekde videl, ze ma 115 :-k

Jestli je zimomrivy, tak do mesta bude 130 g P1 (a 100 na rukavech) v pohode. Jen si pod ni musi vzit jen tricko, zadne mikiny, svetry, flisky a podobne blbosti.

Perovka by to mohla resit taky, ale do mesta a na prochazky mi prijde primaloftka praktictejsi.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod booze » stř srp 29, 2018 18:17

Zalezi jake je prase a primaloftku do mesta vic uspinis ->peres
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » stř srp 29, 2018 18:19

Peru jednou rocne. Na jare ;-) Ale mas pravdu, ze i tohle je plus, perovka se pere hur (svou UL na hory jsem jeste nepral, jen ji vzdycky necham vyvetrat 8-[)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod booze » stř srp 29, 2018 18:26

:vom: to peri dostava vetsi zahul od potu a mastnoty, nez od pracky.
Pokud nejsi vetsi frajer jak ja a nezdimas na 1200 otacek :roll:
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » stř srp 29, 2018 18:34

Ja tu perovku pouzivam jen v klidu, nepotim se v ni. Nesmrdi, vypada dobre a ma loft jako na zacatku. Do pracky se mi ji davat fakt nechce, to spis do cistirny.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod dakre » stř srp 29, 2018 22:52

Díky za názory. Koukám že s tou bundou to asi nebude tak jednoduché, jak jsem si původně myslel a po přečtení vašich příspěvků zjišťuji, že jsme měl trochu zkreslené představy. Dokonce si teď nejsem úplně jistý, jestli potřebuji právě primaloftku. :shock:

Původní představa byla taková, že po náročnějším šlapání na podzim či v zimě, při kterém se dost zapotím na sebe dám nějaké suché tričko a vytáhnu bundu "na zahřátí", kterou si pak nechám na sobě třeba i při sestupu. A když už tu bundu bud mít, tak bych jí samozřejmě použil i na nějaké ty vycházky "kolem komína" nebo příležitostně třeba i do města, když už by byla. Třeba ta Montura, tak jak to popsal mike, by mi asi pro tento sekundární účel asi vyhovovala nejlépe (dostatečná izolace a neprofoukavost), ale na druhou stranu by byla nepoužitelná při záteži. A kupovat si bundu za 4k abych ji primárně využíval jen na to, co jsem původně považoval jako doplňkové využití mi nepřijde zrovna jako rozumná investice. Na tohle sbych si mohl vystačit s něčím za třetinovou cenu a trochu civilnějším vzhledem.

apuka píše:Ja bych zase rekl, ze to jednou bundou budes blbe resit.

Takže mám raději koupit dvě bundy? Můžu se pro ilustraci zaptat na nějakou konkréní kombinaci?

Asi tedy zvážím tu pěřovku, i když snažší údržba (praní) byl jeden z důvodů, proč jsem chtěl spíše syntetickou výplň.

apuka píše:Mimochodem, DA Belay 6.0 sezenes v nejhorsim za 4239,- Kc, co neni moc nad Tvym limitem.

Díky za tip! Nevím proč, ale Google mi ji nenašel. :-k
dakre
nováček
nováček
 
Příspěvky: 14
Registrován: stř bře 11, 2009 10:47

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » čtv srp 30, 2018 0:40

Pertex Classic neni uplne nepouzitelny pri zatezi. Treba scinkk takovou primaloftku ma a je spokojen. Mne by asi nestacila, ale ja se potim hodne a pouzivam ji pri maximalni zatezi. Na sneznicich ostre do kopce, 150 a vic tepu za minutu :) Na sestupy by mela byt v pohode.

Jinak ja mam dve. Jednu hodne prodysnou do terenu a jednu malo prodysnou do mesta. Protoze pozadavky jsou jine, zadna nefunguje v opacnem pripade. Ta Montura by mohla byt rozumny kompromis na to, co chces. Akorat ty barvy :D
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Pierre111 » čtv srp 30, 2018 8:13

Jenom pro zajímavost. Když jsme šel minulý týden na Mont Blanc, tak jsem shodou okolností použil takovou na první pohled zvláštní kombinaci vrstev oblečení. Nejprve jsem šel kus cesty do prudkého svahy pod Mont Blanc du Tacul jen v triku s dlouhým rukávem a triku s krátkým rukávem. Pod žebříkem přes trhlinu se však udělala fronta foukalo tu, takže jsem se musel přiobléct. Vzal jsem goráčovku od Arcteryx přes triko. Komfort se zlepšil, ale čekání bylo delší než jsem si myslel a začala mi být docela zima. Tak jsme vytáhnul péřovku od Black Yak ( má fleece panely na bocích a rukávech) 95g peří a přehodil jí přes goráčovku. V této kombinaci jsme začal šplhat přes žebřík a pak v ní chtěl ještě chvíli jít prudkým svahem na Tacul než se zahřeju. Kombinace se ale ukázala natolik dobrá, že jsem si to takto nechal až myslím skoro na vrchol. Kolega to udělal stejně jen goráčovka byla Tilak a péřovka teplejší Mountain equipment s 140g peří. Nebylo mi ani zbytečně teplo a ani zima, prostě komfortně jak při pohybu tak při zastávce. Dle předpovědi mělo být tak -7°C, odhaduji, že zima byla o něco větší, sem tam lehký větřík.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod booze » čtv srp 30, 2018 8:40

@dakre a co Atom LT Jacket? Pres ty panely na boku se bunda odvetrava docela rychle.
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » čtv srp 30, 2018 17:29

@Pierre111: nebyla membranovka zevnitr mokra? Ono by to asi fungovalo stejne nebo lip i bez ni. Urcite je ale lepsi dat perovku na membranovku nez naopak.

BTW, stat v horach ve fronte mi prijde silene...
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Pierre111 » pát srp 31, 2018 8:00

Oba jsme právě byli úplně suchý. Myslím, že kdyby dal péřovku pod membránovku, tak by byla péřovka na povrchu mokrá.
Zas tak hrozná ta fronta nebyla, jen pár lidí. Byla tam velká trhlina a přes ní dvojitý žebřík. Chvíli to trvalo přelézt, tak se vytvořila fronta, kdy předemnou bylo třeba 10 lidí. Nic hroznýho, pak se to zase roztrhalo.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod apuka » pát srp 31, 2018 10:56

mike píše:
apuka píše:Nenajdes jednu univerzalni bundu na teploty, rekneme 0 - -20 a to jak pri zatezi, tak pri stani.

Ja ji mam [-( Rozsah je teda +5 az -20
A kdy ji pouzivas pri stani a bez zateze??? Tj. ne stani na 5 minut ale napr. na jidlo nebo hodinu na vrchlou. Je to Tvoje parketa? Ty na to pouzivas perovku (viz Tve dlouholete prispevky na OF), ne primaloftku. Kdy chodis na "klidnou prochazku" (to je pro bezneho cloveka rychlost chuze do 3 km/h, spise jeste mene, bez zateze, tj. ne do obchodu a odtud se vracet s 20 kg ruksakem /Tvoje prispevky/), kdyz ses takto dokazal naposled courat hodinu-dve bez nastoupeni do busu/metra/tramvaje, atd.?
Navic Ty si velice silne "hrejivy sam od sebe" clovek - a radis zimomrivemu svoje zkusenosti z min. aktivnejsiho pohybu s trickem a primaloftkou jako univerzalnim reseni.
Ja nejsem tak "hrejivy", v podobne primaloftce s trickem (ale dlouhym) klidne slapu ani ne moc narocny vyslap pri -10 (resp. i ve fleesce s pertexkou, nekdy i bez fleece) - ale pouze kdyz slapu. Jakmile se zastavim, tak si oblecu vsechno, co sebou mam - fleece, pertexku i primaloftku a stejne mi je pri -10 po peti minutach zima a musim se svizneji prochazet. Stejne tak v 100g PL Sport (nebo 80 g PL One) i pri -5 je mi zima, kdyz cekam 10-15 min bez pohybu na zastavce v bezvetri(!) - i kdyz mam na sebe silnejsi flisku. Tvoje argumenty, ze primaloftku jedine pouze s trickem a zadne fleece pod ni je OK na aktivni pohyb, ale pro normalniho cloveka pri "nepohybu" je to docela nebezpecne doporuceni. Jo, a pri mirnem pohybu se v primaloftce a pod ni i silnejsi fleece se nepotim ani kousek nad bodem mrazu.

Ty rikas neco o sekte s bezeckymi botama - a tady delas naprosto stejne jako tam "ti druzi". Co Tobe a par dalsim za nejakych podminek dobre funguje tlacis jako jedine dobre reseni vsem bez ohledu na to, jestli jim je to vhodne nebo ne. Taky rikas jenom vyhody a zamlcujes nevyhody, resp. ty nevyhody Tobe nevadi, takze pro Tebe neexistuji - ale pro nekohu jineho sakramentsky ano.
A ne - ani pro Tebe ta univerzalni bunda neexistuje, jinak bys nenosil perovku a nerozlisoval bys ani mezi prodysnou a mene prodysnou primaloftkou.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » pát srp 31, 2018 12:45

@pro adminy: mozna by bylo vhodne celou diskuzi o vlne od dotazu na SJ dat do zateplenych bund. Ja jsem timto postem chtel navazat na to, co tady bylo psano, proto jsem nedal prispevek primo tam.
apuka píše: zkusenosti dodam, az se bunda poradne odzkousi v zimnych podminkach
Jen velice kratke prvni dojmy ze dvaapuldenniho noseni na ledovcich - Breithorny z chaty u italske lanovky a Pollux z Rifugiu Guide d'Ayas. Podminky: prvni den rano poradna fujavice se snehem (prasan, co napadl pres noc letal vodorovne vsude, vitr hodne silny, ale ne vychrice), teplota kolem nuly, spise pod; druhy den hodne silny vitr, ale jasno a prazilo slunce, teplota kolem nuly, spise pod (netopilo se), prvni pulden z Klein Matterhornu na chatu presne nevim].
V bunde bylo prijemne teplo, ale neprehrivalo se, ani kdyz na nej dlouhou dobu prazilo slunce. Dalo se v ni i pri zastavkach, na to rozhodne lepsi nez Primaloft. Pri chuzi i v rel. prudsim svahu (ale prece jen pomaleji - na ledovci) se syn v nem vubec nepotil ani kdyz, jak jsem psal, na nej svitilo slunce cely vyslap.
Takze zatim spokojenost, ale zkusenosti malo na hodnoceni.

Je to model Mammut Runbold Advanced IN Hooded Jacket Men, uz se tezko shani. Izolace Mammut AlpinWool 100g/m2. Vazi v L-ku 560g, ale

Edit: jen jsem opravil, ze na Breithorny sli z jine chaty.
Naposledy upravil apuka dne ned zář 2, 2018 16:52, celkově upraveno 1
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod dudy » pát srp 31, 2018 13:21

Co mi přišlo jako zajímavá aplikace vlny do technického oblečení, dokonce s tím bonusem že to fungovalo, je Schoeller® Naturetec soft shell, což je zimní nemembránový soft shell na bázi Dry Skinu, akorát vnitřní chlup není z Coolmaxu, ale z merina...
Mám Kamety od Ternua a fakt příjemný zimní kaťata...
Ale je fakt, že v tý látce je toho merina nula nula prd...
Ale jako izolace do bundy mi to přišlo napikaču...
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Větrovky

Příspěvekod aksam » pát srp 31, 2018 15:34

Bych zase tak skeptický k vlně jako izolačnímu materiálu v bundě nebyl. Mám 7 let Ortovox Piz Bianco, izolace 150g/m2 swisswool, což je vlna + nějaký vlákna z kukuřice, zabalený v prodyšným nylonu a v podpaží jsou strečové panely z polyesteru, vlny a elastanu, což ještě lépe zabezpečuje prodyšnost, ale tyhle strečové panely jsou jen u první generace bundy, druhá už je celá zabalená v nylonu. Co můžu srovnat tak je plně srovnatelná s bundou se 100g/m2 primaloftu sport v pertexu classic.
aksam
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1240
Registrován: čtv srp 4, 2011 6:43

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » pát srp 31, 2018 17:50

OK, presunuto.

@aksam: pokud je plne srovnatelna, jaka je vyhoda, kdyz izolace je o 50 % tezsi?

@dudy: nosis je na hole telo nebo pod nima neco mas? Kdysi jsem je zkousel a na hole nohy mi neprisly moc prijemne a prislo mi, ze zpocene by kousaly.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » pát srp 31, 2018 17:56

Pierre111 píše:Oba jsme právě byli úplně suchý. Myslím, že kdyby dal péřovku pod membránovku, tak by byla péřovka na povrchu mokrá.

Na to bych si klidne vsadil :)

Ty se pri sve vaze nijak zvlast nepotis, co? Protoze ja kdyz jsem zkousel v zime pod primaloftku vetrovku bez membrany, tak rozdil znat byl, bylo pod ni trochu vic vlhko, nez normalne (ne ze by to neslo prezit). Takze klidne muzes v zime nosit perovku bez membranovky a mela by fungovat. Membranovka by v tomhle pripade pomohla akorat proti vetru, jestli perovka profukuje. Mozna v tehle kombinaci prida i trochu tepelne izolace, to by se muselo zkusit.

BTW, nebylo peri lehce navlhle? Protoze odpareny pot sel pres nej a mozna pomahala vytahovat vlhkost skrz membranu prave absorbci vody.

Pierre111 píše:Chvíli to trvalo přelézt, tak se vytvořila fronta, kdy předemnou bylo třeba 10 lidí. Nic hroznýho, pak se to zase roztrhalo.

I tohle mi prijde silene, mam rad, kdyz v horach skoro nikdo neni. Holt dan za popularni trasu.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » pát srp 31, 2018 18:18

@apuka: :D koukam, ze zas mas sve dny ;-)

Společnost pro uvádění věcí na pravou míru:
apuka píše:A kdy ji pouzivas pri stani a bez zateze??? Tj. ne stani na 5 minut ale napr. na jidlo nebo hodinu na vrchlou. Je to Tvoje parketa? Ty na to pouzivas perovku (viz Tve dlouholete prispevky na OF), ne primaloftku.

Perovku pouzivam jen do Alp, jaro az podzim, primaloftku v zime. Prevazne u nas, ale kdyz jsem jel na ten nestastny vylet v prosinci do Dolomit, tak jsem ji mel taky. Plus zateplene kalhoty a oboji jsem velmi ocenil, kdyz jsem prvni den rano sel udolim, kde byla sakra kosa (odhadem pod -10).

Primaloftku samozrejme pouzivam i na stani bez zateze a mnohokrat jsem to tu psal jako jednu z vyhod noseni zateplene bundy. Nebo si snad myslis, ze kdyz jsem cely den na sneznicich, tak nedelam pauzy? Na terminatora jsem se jeste predelat nezvladnul ;-) Takze si klidne sednu na pul hodiny nebo vic a v klidu se najim. Nebo se kocham na vrcholu. Perovku s sebou nenosim, a tak mi ani nic jineho nezbyva. Akorat zapnu zip.

Perovku mam do Alp na studena rana a vecery na bivaku, pripadne na spani, kdyz uz spacak nestaci. Proti primaloftce je lehci (asi 40 % vahy) a vyrazne mensi. Behem tury ji nepouzivam, ani na zastavky, neni (obvykle) potreba. Primaloftka by to same zvladla taky, ale proc se s ni tahat a zabirat spoustu mista v batohu, kdyz jeji vyhoda je hlavne pri pohybu, coz tady neni potreba. Proste primaloftku pouzivam, kdyz ji mam cely nebo vetsinu dne na sobe, kdyz je to naopak, tak beru perovku.

apuka píše:Kdy chodis na "klidnou prochazku" (to je pro bezneho cloveka rychlost chuze do 3 km/h, spise jeste mene, bez zateze

:D prave ses zaradil po bok Michala82 s jeho 8 km/h bezne chuze, akorat opacny extrem. Do 3 km/h chodi mozna ma sousedka s choditkem, ktere musi byt pres 85 a bez nej uz nezvlada. Normalni lidi chodi v klidu 4 - 5 km/h.

apuka píše:kdyz ses takto dokazal naposled courat hodinu-dve bez nastoupeni do busu/metra/tramvaje, atd.?

Nekdy v zime, o tomhle si zaznamy nevedu :twisted:

apuka píše:Tvoje argumenty, ze primaloftku jedine pouze s trickem a zadne fleece pod ni je OK na aktivni pohyb, ale pro normalniho cloveka pri "nepohybu" je to docela nebezpecne doporuceni.

Normalni clovek si to vyzkousi a kdyz mu bude zima, tak si vezme teplejsi tricko nebo neco navic. Rec je o chozeni ve meste, kde umrznuti nehrozi. Navic je bezna zimni teplota ve meste spis kolem nuly, pod -5 to moc casto nejde a pod -10 vyjimecne.

Ty ale hlavne furt nechapes, ze vrstveni pod zateplenou bundou zamezi z (vetsi) casti jeji funkci, kterou je zadrzet teplo. Nejlip funguje, kdyz je pod ni jen jedna vrstva. Nejsi sam, kdo tomu neveri, ale jini si to zkusili a dali mi za pravdu.

apuka píše:Taky rikas jenom vyhody a zamlcujes nevyhody, resp. ty nevyhody Tobe nevadi, takze pro Tebe neexistuji - ale pro nekohu jineho sakramentsky ano.

Nesmysl, nevyhody nezamlcuju. Nejvetsi nevyhoda je, ze najit opravdu fungujici zateplenou bundu je dost problem.

Nepopiram, ze zateplene bundy propaguju. Ovsem proto, ze si myslim, ze pro vetsinu lidi budou fungovat lip, nez cibule a proto, ze ten "tradicni" zpusob oblekani je tak zazrany a prodejci prosazovany, ze vetsinu lidi ani nenapadne zkusit neco jineho. Lepsiho :twisted:

apuka píše:A ne - ani pro Tebe ta univerzalni bunda neexistuje, jinak bys nenosil perovku a nerozlisoval bys ani mezi prodysnou a mene prodysnou primaloftkou.

Nekde jsem psal, ze existuje univerzalni bunda? Psal jsem, ze ta Montura by mohla fungovat jako kompromis. Do mesta, na zastavky a na sestupy, kde se moc nepotis. Na opravdu aktivni pohyb nejspis stacit nebude.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod fps » sob zář 1, 2018 11:28

mike píše:
apuka píše:Nenajdes jednu univerzalni bundu na teploty, rekneme 0 - -20 a to jak pri zatezi, tak pri stani.

Ja ji mam [-( Rozsah je teda +5 az -20. 100 g PL1, aspon jsem si to myslel, ale nedavno jsem nekde videl, ze ma 115 :-k

- zapomněl si ale dodat, že ten rozsah platí jen když se budeš hýbat, v -20°C bez pohybu nestačí ani 100 g 800 cuin peří, natož 100 g jakékoli umělotiny
- tak to já bych se tedy při pohybu v +5°C uvařil v jakýmkoli zateplení, jak je nad nulou, tam mně stačí funkční prádlo
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod fps » sob zář 1, 2018 11:51

dakre píše:Můžu se pro ilustraci zaptat na nějakou konkréní kombinaci?

"dost se potím, náročný výšlap, dobrou prodyšnost" Tilak Femund, Direct Alpine Lyskam, Alpiczech Windchill, "zateplovačku po zastavení na místě" Sir Joseph Apris Hooded Man, Sir Joseph Koteka Man
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » sob zář 1, 2018 23:32

fps píše:- zapomněl si ale dodat, že ten rozsah platí jen když se budeš hýbat, v -20°C bez pohybu nestačí ani 100 g 800 cuin peří, natož 100 g jakékoli umělotiny

Nezapomnel, viz odpoved apukovi. Ono to neni 100 g umelotiny, ale 100 g/m^2, takze u me XL asi vic, nez 100 g. Sedet v tom cely den na miste bych nechtel, ale udelat pauzu na jidlo zadny problem. Vyzkouseno nekolikrat, -20 zas tak casto u nas nebyva. Minulou zimu jsem zazil nejmin asi -15, na to si vzpominam, po zapadu slunce jsem sedel pod vyhlidkou a jedl. Na sobe tricko (silne PowerDry s dlouhym) a tu bundu. Zima mi nebyla (horko taky ne), jen jsem si musel vzit silnejsi rukavice, jelikoz v tenkych PWS mi uz mrzly prsty. A to ta bunda ma uz 11 let a izolace odhadem polovinu puvodni tloustky.

fps píše:- tak to já bych se tedy při pohybu v +5°C uvařil v jakýmkoli zateplení, jak je nad nulou, tam mně stačí funkční prádlo

Vypada to, ze mas z toho vrstveni rozbitou termoregulaci ;-) Tricko (IB 150) s kratkym, na to primaloftka v malo prodysne verzi a uplne v pohode od listopadu do brezna, skoro v nicem jinem nechodim. Jak do mesta, tak na sve denni (1 - 2 hodiny) vychazky.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

PředchozíDalší

Zpět na Oblečení

cron