Ultralight stan do 4000

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Ultralight stan do 4000

Příspěvekod dusa56 » pát úno 2, 2018 23:04

Ahoj, sháním dvouplášťový ultralight stan kolem do 4000kč.
Mám možnost sehnat tento https://www.4camping.cz/p/stan-husky-sawaj-ultra-2/#48719 za 4400kč.
Chtěl bych aby bylo těch 1,9kg tak maximum.
Dá se najít v této cenové kategorii něco lepší? Budu rád za jakékoliv rady a tipy.
dusa56
nováček
nováček
 
Příspěvky: 8
Registrován: pát úno 2, 2018 22:55

Re: Ultralight stan do 4000

Příspěvekod vonkreuz » sob úno 3, 2018 0:10

Rock Empire Trail, 2.2kg, 3700Kč
Nám šlo hlavně o člověka.
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.

Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.

Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
Uživatelský avatar
vonkreuz
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9590
Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...

Re: Ultralight stan do 4000

Příspěvekod remy77 » sob úno 3, 2018 8:06

Wild Country Coshee 2, 1,9 kg, 2800,-
A ze ten Savaj bude mat vahu v reali ako na papieri, sa neapoliehaj na 100 %
remy77
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1242
Registrován: úte dub 21, 2015 22:40

Re: Ultralight stan do 4000

Příspěvekod literakl » úte kvě 1, 2018 19:20

Dnes vidím jen cenu od 4100 Kč za Wild Country Coshee 2 :-(
literakl
nováček
nováček
 
Příspěvky: 9
Registrován: úte kvě 1, 2018 13:02

Re: Ultralight stan do 4000

Příspěvekod fps » stř kvě 2, 2018 15:05

pro mě tedy UL stan není ten který váží cca 2 kg, UL stan je u mě o váze cca 1 kg
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Ultralight stan do 4000

Příspěvekod Kjuba » stř kvě 2, 2018 16:45

fps: Však taky ten stan nechceš ty, ne? :-)
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49
User is Online!

Re: Ultralight stan do 4000

Příspěvekod shoe » stř kvě 2, 2018 20:43

@dusa56 Potřebuješ opravdu dvouplášťový? Já už roky používám jen jednoplášťový...a spokojenost... Prosím, proč vlastně potřebuješ 2 pláště? ... pokud je to kvůli ochraně proti hmyzu, tak to můžeš vyřešit třeba 100 g těžkou moskytiérou.... takže pak máš prakticky dvouplášťový stan:)


Pokud chceš UL stan pod 4000, tak bych to právě viděl na moskytiéru Sea-to-Summit NANO a pak třeba stan Appy Trail Mark III (http://www.nalehko.com/recenze_appy_trails) ...


Appy Trail Mark III jsem používal...a myslím si, že jako UL začátek to je hodně dobrá volba...není to drahé a funguje. Pak můžeš přejít na promakanější UL stany... ale nepočítej, že pohodlný (=dostatečně prostorný a funkční) UL stan seženeš pod 8000.
O našem cestování s Lenkou si můžete přečíst na http://easy-trail.com

Pacific Crest Trail Nový Zéland Korsika Mallorka Pyreneje Azorské ostrovy

YouTube: http://youtube.com/c/easytrail
Instagram: http://instagram.com/EasyTrail/

Seznam vybavení s odkazy: https://lighterpack.com/r/a0xb13
shoe
účastník
účastník
 
Příspěvky: 200
Registrován: čtv srp 15, 2013 22:51

Ultralight stan do 4000

Příspěvekod Michal82 » čtv kvě 3, 2018 22:23

Tak tohle není stan. To je spíš verze tarpu.



Jinak nemohu souhlasit s tou recenzí v bodech jako:


1 Pokud vlhkost skapává, skapává na zem a ne na podlážku, takže to vůbec ničemu nevadí.

- vadí kape to na mě a na věci.

2 I když jednoplášťové stany bez podlážky u nás nemají tradici, není potřeba se jich bát. Poskytují stejnou ochranu proti dešti i větru

- neposkytne stejnou ochranu když nemá podlahu se zvýšeným okrajem, tarp na hůlkách rozhodně není ve větru stejně odolný.

3 při stavbě stanu v dešti shodíte batoh, nemusíte ho vybalovat, pouze vytáhnete malý balíček stanu z postranní kapsy, rozložíte stan přes batoh, zakolíkujete a postavíte ho nad batohem. Pak už si můžete vlézt dovnitř, rozložit pod sebe lehoučkou nepromokavou plachtu (ideálně Tyvek) a pěkně v suchu se zabydlet.

- takže úplně stejně jako se stanem.

4 při balení stanu v dešti si zase pěkně v suchu všechno sbalíte, přetáhnete přes batoh nepromokavý potah a teprve potom vylezete ven, shodíte stan, sbalíte ho a strčíte do postranní kapsy batohu.

- opět úplně stejně jako se stanem, nebo snad někdo v dešti bali stan tak ze si hodí ven spacak a oblečení aby to moklo a skládá stan a až potom vybavení?

5 kombinace stanu bez podlážky a nepromokavé plachty (Tyvek) vám dává možnost spát i jen tak pod širákem na Tyveku, se stanem připraveným vedle sebe pro všechny případy. Když náhodou začne pršet, stan rychle rozhodíte přes vaše věci (takže zůstanou suché) a pak ho teprve zakolíkujete a vztyčíte. Na rozdíl od stanu, nemusíte nikam nic stěhovat a všechny věci máte v suchu od prvního momentu, kdy stan vybalíte.

- tohle mohu udělat i se stanem. Nebo mít věci ve stanu a spát vedle na karimatce.

6 nemusíte mít strach o podlážku, Tyvek plachta je velice odolná proti protržení a když ji náhodou zničíte, za pár korun si koupíte novou.

- Tyvek se muže používat i ve stanu nebo pod nim jako footprint.

Extrémní vítr nebudu raději komentovat.



Neříkám ze se to nedá používat a nemůže to někomu vyhovovat, ale s dvouplastovym stanem se to nedá srovnávat je to proste tarp se zakrytymi stěnami - stejně tak jako to má výhodu nízké váhy to má oproti opravdovému stanu radu nevýhod.

Kdyby hledal tarp nebo nějakou nouzovku tak by to byl určitě zajímavej typ, ale doporučovat tohle někomu kdo chce dvouplastovej stan mi přijde mimo.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Ultralight stan do 4000

Příspěvekod shoe » čtv kvě 3, 2018 22:45

Michale,

rozhodně Tě tu nechci přesvědčovat... Myslím si, že docela znalosti (a i zkušenosti s UL stany nám)...a mohu Ti tedy říci, že chtít pohodlný UL stan do 4000, to opravdu moc volby mít nebudeš... Maximálně nějaká čínská kopie... ty UL materiály jsou drahé. Např. Cuben stoji 1x1,2m cca 1100 Kč...tak si to pak vynásob třeba tím, že potřebuješ čtverečných metrů 12... Silnylon je už levnější, ale zase je s tím více štvaní...musíš švy natírat silikonem...atd.


Jelikož jsi zde vypsal body, tak tu uvedu (hlavně také pro případně jiné čtenáře), v čem jsi si nejspíše s autorem článku neporozuměl.

1) Kapání -> ta voda nekape...ale stéká po stěnách, to tím autor chtěl říci (nekape tedy vůbec do prostoru...přiznávám, že to mělo být jinak napsáno)

2) Tarp na hůlce využívající pyramidového tvaru je rozhodně odolnější než rada prutových stanů. Zvláště těch UL. Nebavíme se tu o expedičních prutových stanech, které ale pak už váží ne kilo, ale rovnou 5.

3) Řada standardních stanů se staví tak, že nejdříve musíš postavit vnitřek stanu...a pak přehodit tropiko... To tím chtěl autor říci.

4) stejně jako bod 3)

5) na trailu nemusí být místo...aby jsi stavěl stan a spal vedle...také mi to přijde jako dost plýtvání časem a energií...stavět si něco bokem...a třeba to ani nevyužít... Nicméně si také myslím, že to není zrovna hlavní výhoda...

6) Ano, Tyvek můžeš mít samozřejmě i pod svůj stan...ale zase VÁHA:) ...ten Tyvek bude vážit přes 200 gramů... Takže takto budeš nosit vnitřek stanu (nějaká váha) + k tomu 200 dalších gramů? ...tak to se na to můžu vykašlat:) ... pak si samozřejmě musím dávat větší pozor... Já mám třeba podlážku z cubenu...a pak musím sakra přemýšlet, zda si stan postavím někde u kaktusů....abych si tam zbytečně nenadělal díry:))


Chtěl jsem Ti jen ukázat jiný směr...rozhodně Ti to nenutím...je to každého věc... Nicméně jsem Ti chtěl pomoci zkusit uvažovat třeba trochu jinak...a mít lehčí výbavu..a i za dobré peníze.

Přeji šťastnou ruku...a pokud se podělíš s ostatními o zkušenost s vybraným kusem, tak to určitě návštěvníci fóra ocení.
O našem cestování s Lenkou si můžete přečíst na http://easy-trail.com

Pacific Crest Trail Nový Zéland Korsika Mallorka Pyreneje Azorské ostrovy

YouTube: http://youtube.com/c/easytrail
Instagram: http://instagram.com/EasyTrail/

Seznam vybavení s odkazy: https://lighterpack.com/r/a0xb13
shoe
účastník
účastník
 
Příspěvky: 200
Registrován: čtv srp 15, 2013 22:51

Re: Ultralight stan do 4000

Příspěvekod mitau » čtv kvě 3, 2018 23:39

Z UL stanu je do 4000 opravdu asi spis jen neco z Ciny, treba Naturehike Cloud Up 2018 by zadani na budget UL stan pro 1-2 lidi splnoval dost dobre.

Stan vs. tarp - diskuze na dlouho. Je dobre moznost tarpu zminit, ale je to zkratka jina kategorie. K tarpu jsem se nikdy neodhodlal, protoze mi prijde do Alp apod. jako prilis mala ochrana. Konkretne - voda steka po vnitrku latky, co kdyz ale zafouka? Pak prece skape i dolu na spacak, nebo se mylim? Prutaznost latky pri namoknuti tomu urcite neprida a ne kazdy chce znova vypinat tarp v pulce noci. Druha vec je zavislost na vypnuti pomoci koliku - obcas proste nejaky kolik rozumne zapichnout nepujde (nebo necekane nasnezi, stalo se mi) - jasne, da se to vyresit, ale vetsinou nemam vecer naladu na nejake velke hrani si se stanem. Z hlediska hmotnosti pro cloveka nepouzivajici hulky vyjde Appy trail na lehce pres kilo (tycky + tyvek).

Appy Trail mi pripada jako fakt zajimava moznost, jak odlehcit, ale zatim se nemuzu odhodlat utratit pres 3000,- za neco, co mi mozna nebude fungovat. Treba se jednou odhodlam. Do te doby zustanu u stanu.
Nebaví tě stostránková témata, kde je někde zmíněná odpověď na tvoji otázku? Nepromokavé bundy - shrnutí, Batohy 40-45l - shrnutí, Karimatky - shrnutí
mitau
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1215
Registrován: ned říj 9, 2011 10:56

Re: Ultralight stan do 4000

Příspěvekod Mawenzi » pát kvě 4, 2018 4:56

ja osobne to vnimam zas tak, ze bud celtu na Acko nebo radsi stan. Problem je v tom, ze 2kg stan neunesu, a 1kg stan zas vyjde na celou vyplatu. Takze sem zvolila tarp a proste uvidim...

Jinak ono i s tema stanama, na ukrajine na poloniny sme meli pujcenej ferino ligtent 2. cca 1,7 kg mezi dva lidi uz slo, mista teda jako hodne natesno, ale tak vesli sme se ale jak prselo a fucelo tak ono ani ta sitka uplne nepomohla od ostrikovani kapek, je otazka zda bez ni by to bylo horsi...
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Ultralight stan do 4000

Příspěvekod Michal82 » pát kvě 4, 2018 6:07

shoe

Jako beru ze dobrej UL stan do 4000 nekoupis to nic proti. Jen říkám ze pokud by dotyčný hledal tarp tak je ten typ určitě super. Ale jestli hledá 2 plastovej stan tak ten tarpem plnohodnotně nenahradí.
To jestli ti to nebo někomu jinému vyhovuje je věc druhá.

Ty body v té recenzi jsem zmínil záměrně pro to, že mi přišli jako nějaké pseudovýhody jak napsat něco v čem je to lepší než stan, jenže ty popsané situace jdou úplně stejně provést se stanem, který v některých bodech nabízí ještě víc.

1 Pokud voda nekape ale stéká po tropiku tak zrovna tak stéká u 2 plášťového stanu kde je mezi tropikem a vnitřním stanem mezera. Takže je to úplně stejné.

Vlastně v praxi není jak zmínil zde dobře mitau pokud k tomu zafouká, že to třepe s tropikem tak voda bez vnitřního stanu bude cákat na vše uvnitř - tedy na vybavení, spacák a na obličej.

2 Ano některé UL stany jsou opravdu chatrné, ale rozumný stan je pořád pevnější a expediční jsou jinde.

3 Dobře v tom mas pravdu řada stanů se tak staví nocméně né všechny a zrovna popsaná situace mi nepřijde šťastná - zabalit si předem můžeš v jakémkoliv stanu a pokud mas stan který se staví klasicky tak hold na batoh bude 5 minut déle pršet což stejně nikomu nevadí (plastenka na batoh nebo věci uvnitř v pytlikach nebo nepromokavy batoh)

Ta výhoda stavby prvně tropika totiž nespočívá v ochraně batohu při stavbě ale ve vytvoření suchého vnitřku pro spaní v dešti.

4 to samé

5 když není místo tak je to bezpředmětné v obou případech.

6 jenže ta výhoda je v tom ze se mohu rozhodnout - mohu si vzít komplet stan s footprintem nebo si mohu vzít jen stan nebo si mohu vzít jen tropiko stanu a footprint což na některé případy stačí - což je potom stejne jako tento tarp, ale vždy mám možnost mít vnitřní stan který mi zabezpečí jinou ochranu ať už proti haveti nebo proti vodě zvýšenou podlazkou a proti střídající vodě z tropika ve větru.

To doporučení jsi myslel asi na uživatele dusa56 já UL stan/tarp nehledam - tak jako mnozí odlehčují já naopak obtěžkávám a stan mám už asi na doživotí.

Jo je to zajímavá možnost a dobrej typ jen asi ne pro někoho kdo chce klasickej stan.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Ultralight stan do 4000

Příspěvekod shoe » pát kvě 4, 2018 20:10

@michal:. jj, pardon....to by bylo na dusa56:-)

@mitau: Appy mám... rozhodně dobrá zkušenost..ale pak je lepší si připlatit za něco stejně lehkého...ale i s moskytiérou... Nicméně jako na vyzkoušení toho, zda mi bude vyhovovat UL stan, to byla super volba (spal jsem s ním i na sněhu..a šlo to...). Otázka pak je, zda vůbec může existovat vyzkoušet UL...a pak přejít zpět k těžkému?:) Spíš si pak řekneš, že chceš jen maximálně stejně těžký stan ale s dalšíma vychytávkama:-)

Jak jsem si četl Tvůj komentář, tak jsem zvažoval, zda bych Ti třeba neprodal můj nevyužívaný...ale to bych ho prodával třeba za 1000 ...a za tisíc Kč si ho radši nechám:) Můj první lehký stan...a mám s ním zážitky:) Vždycky se může hodit třeba na půjčení v kamarádům...


Ale abych tu jen neplkal, tak zajímavý UL stan je NEMO Hornet - pro 2 osoby: https://www.rei.com/product/880476/nemo-hornet-2p-tent

Ten se dá koupit pak v akci i za 250 USD...a nebo za rozumný peníz třeba starší na ebay. Je až překvapivě prostorný...ale nemám ho vyzkoušený v nějakém fičáku... Má ho sestra.
O našem cestování s Lenkou si můžete přečíst na http://easy-trail.com

Pacific Crest Trail Nový Zéland Korsika Mallorka Pyreneje Azorské ostrovy

YouTube: http://youtube.com/c/easytrail
Instagram: http://instagram.com/EasyTrail/

Seznam vybavení s odkazy: https://lighterpack.com/r/a0xb13
shoe
účastník
účastník
 
Příspěvky: 200
Registrován: čtv srp 15, 2013 22:51

Re: Ultralight stan do 4000

Příspěvekod mitau » pát kvě 4, 2018 22:37

shoe: Jo, Appy Trail za 1000,- by se mi libil. Zjistil bych, jestli to pro me je a co vlastne vyzaduju a co ne. Kdyby sis to rozmyslel a prodal ho, tak se ozvi.

Nemo jsou zajimave stany, i kdyz cenove bez poradne akce pekne drahe (250$ za hornet je dost dobra cena). Ten hornet je slusny - misto jednoho vchodu u hlavy udelat dva po stranach oproti klasicke konstrukci ala BA Fly Creek asi nestoji tak moc vahy a clovek da boty nekam jinam nez tesne ke svemu nosu + se lepe vystupuje. Obecne mi prijde, ze Nemo je jedna z mala znacek, ktera opravdu experimentuje s konfiguraci tyci.
Nebaví tě stostránková témata, kde je někde zmíněná odpověď na tvoji otázku? Nepromokavé bundy - shrnutí, Batohy 40-45l - shrnutí, Karimatky - shrnutí
mitau
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1215
Registrován: ned říj 9, 2011 10:56

Ultralight stan do 4000

Příspěvekod Michal82 » sob kvě 5, 2018 5:19

shoe - abych ti odpověl na to zda je možné jít z lehkého na těžký, tak ano ;)

Z několika stanů cca 3-4kg jsem přešel na 1,7kg a po půl roce zpět na 4kg, ale já jsem asi ta výjimka co potvrzuje pravidlo :D
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Ultralight stan do 4000

Příspěvekod shoe » čtv čer 14, 2018 7:48

Michal82 píše:shoe - abych ti odpověl na to zda je možné jít z lehkého na těžký, tak ano ;)

Z několika stanů cca 3-4kg jsem přešel na 1,7kg a po půl roce zpět na 4kg, ale já jsem asi ta výjimka co potvrzuje pravidlo :D


To jsi asi opravdu "odlehlé pozorování" :-D
O našem cestování s Lenkou si můžete přečíst na http://easy-trail.com

Pacific Crest Trail Nový Zéland Korsika Mallorka Pyreneje Azorské ostrovy

YouTube: http://youtube.com/c/easytrail
Instagram: http://instagram.com/EasyTrail/

Seznam vybavení s odkazy: https://lighterpack.com/r/a0xb13
shoe
účastník
účastník
 
Příspěvky: 200
Registrován: čtv srp 15, 2013 22:51

Ultralight stan do 4000

Příspěvekod Michal82 » čtv čer 14, 2018 8:19

Jj ale potvrzuje to, že nic není nemožné ;)
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Ultralight stan do 4000

Příspěvekod MaroH » pon srp 20, 2018 21:04

Vypadá, že vlákno trochu pospalo, tak se přidám se svým dotazem. Sháním něco na motorku a prioritou spíš než hmotnost je co nejmenší rozměr. I tak bych se rád hybal cca kolem kila a půl max. Díval jsem se na msr, ale přiznám se že ten materiál mi prijde dost forovy a oproti ostatním značkám má i horší vodní sloupec. Co se mi na nich ale líbí je fast and light vnitřky. Otevřeného jednoplaste (nebo spíše tarpu, které se tu objevovaly) se bojím, především proto, že mám pocit, že neochrání před vodou, která přiteče po zemi (což ten fast and light řeší). Taky na motorce nevozim trekingove hole.

Dlouhodobě se snažím využít variantu hamaka+plachta, ale má to své mouchy - ne všude jsou stromy, pokud jedeme 2 tak s klasickou plachtu jsme už na hmotnosti stanu a idealni verze - 2 plachty typu sea to summit ultra sil - je cenově zas na ceně slusnejsiho stanu.

Jak jsem řekl primární použití bude vzít stan na moto (požadavek na rozměr je proto, že nevozim kufry atd., balim se fakt minimalisticky) a rad bych ho cca 2x do roka použil na nějaký pěší přechod atd. Řešení by mozna byl ještě bivakovy pytel, tam se ale bojím zapařoování a taky neřeší problém toho, že občas jezdíme 2.

Docela me zaujal high peak siskin. Jednak mě ale odrazuje cena (prostě tomu moc nevěřím) a taky to, že to je jednoplast a bojím se že to nebude větrat (abychom se ráno neprobouzeli mokří). Napadá vás nejaka jiná alternativa? Předem díky za každou radu.
Naposledy upravil MaroH dne úte srp 21, 2018 9:25, celkově upraveno 1
MaroH
nováček
nováček
 
Příspěvky: 6
Registrován: ned lis 22, 2015 14:34

Re: Ultralight stan do 4000

Příspěvekod remy77 » úte srp 21, 2018 7:48

O vodnom stlpci MSR tu uz toho bolo popisaneho dost. Vyrobca ho udava pri vetre 80 km/h, takze je urcite dostatocna.
Stan pre 1 do 4 tis. aby bol lahky, pozri mozno Ferrino Lightent, Wild Country Coshee, Wild Country Zephyros, Vango Zenith. Do cca 4 tis. toho do 1,5 kg vela nie je.
remy77
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1242
Registrován: úte dub 21, 2015 22:40

Re: Ultralight stan do 4000

Příspěvekod PaKo » úte srp 21, 2018 9:17

MaroH píše:Taky na motorce nevozim trekingove hole.

Místo holí koupíš dvě lehké skládací stanové tyčky o požadované délce a hned máš několik kandidátů - buď samotný tarptent a nebo, pokud máš strach z vody jak píšeš, s vnitřním stanem pod něj a máš dvouplášť, do kila a půl jak víno :)
PaKo
 

Re: Ultralight stan do 4000

Příspěvekod Quido » čtv srp 23, 2018 8:10

PaKo píše:
MaroH píše:Taky na motorce nevozim trekingove hole.

Místo holí koupíš dvě lehké skládací stanové tyčky .....a máš dvouplášť, do kila a půl jak víno :)


radí ten, co spí v hamace :smt082
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Ultralight stan do 4000

Příspěvekod PaKo » čtv srp 23, 2018 8:18

Quido, když o mne víš úplné houno, tak prosím tě mlč :wink:

edit: Doporučuji udělat ti totéž u mne, nebudeš se mnou rozčilovat a pozastavovat nad mými příspěvky :)

Obrázek
PaKo
 


Zpět na Stany