Stan s vnější kontrukcí

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Stan s vnější kontrukcí

Příspěvekod Blechoun » stř srp 1, 2018 8:50

Zdravím, chci se zeptat na vaše tipy na stan s vnějsí kontrukcí. Každá zkušenost i doporučení je cenné, jelikož nabídka velmi omezená. Plánuju expedici do Irska a Torres del Paine na příští rok.

Mé požadavky – vnější a samonosná kontrukce, předsíňka vhodná i na vaření v nepřízni (ideálně dva vstupy), přespání 2 osoby + bagáž v suchu, cenna do 10 tis absolutní strop, váhově uspornější (i když konstrukční řešení nahrává vyšším hmotnostem)

Zkušenosti: Husky Felen 2-3 – s ním jsem prožil snad všechno (2x přechod Island), Grónsko, Faerské ostrovy, Putování po Balkáně, Gruzie a Arménie, několik hudebních festivalů, kempování na balatonu a častá voda. Neuvěřitelně oceňuju jeho stabilitu v jakémkoliv počasí včetněvoděodolnosti, hodně rychlé a elegantí stavení – nic nikam neodletuje, nic se nikde nezasekává a s připnutou předsíňkou vevnitř je postaveno dřív, než se ostatní rozkoukají. Co mne však odrazuje jen jeho váha – když je vlhko tak i 5,5 kg a víc, což je na zádech dost znát.

Hannah Sett 3 – děsná zkušenost, ne tak stabilní kontrukce, nutné vypínaní šňurkama, hrozné provlíkání prutů rukávem

Nadhazuju své typy
Salewa Sierra leone III asi nejblíže mým požadavkům, ale vůbec žádné recenze, reference jsem nenašel. Naopak ani kritické odezvy

Zajo Lofoten 2 (za tu cenu mi přijde dost sympatický, ale dočetl jsem se zde, že je strašně nadhodnocený :D)

Nebo znovu Husky felen 2-3 a prostě těch 5 kilo+ odnosit?

Coleman Tatra 3 zní docela sympaticky, nicméně k bočnímu větru asi nic moc

MSR Huba tour 2 trochu dražší a ve větru (dle videí) ne tak stabilní jako jeho "brácha" Elixír 3.
Udělal bych snad kompromis s vnitřní kontrukcí, pokud by někdo věděl, kde levněji sehnat Mutha Hubba™ NX


Komukoliv, díky za jakýkoliv typ, doporučení, kde se poohlédnout, schválení, nebo rozmluvení :prayer:
Naposledy upravil Blechoun dne úte srp 7, 2018 14:09, celkově upraveno 1
Blechoun
nováček
nováček
 
Příspěvky: 11
Registrován: úte črc 31, 2018 14:06

Re: Stan s vnější kontrukcí

Příspěvekod PaKo » stř srp 1, 2018 9:59

S tím Huba Tour jsi mě překvapil, tedy že není samonosný. Hlavní stan je ne? Jediné co je potřeba kotvit tak jako tak, bude předsíňka, ale co se dívám (ačkoliv přiznávám, že zběžně) na tvoje předběžné tipy, tak u těch jsou předsíňky taky bez "samonosnosti", tedy že je potřeba je kotvit, ne? (ta Tatra asi ne, to je pravda)
PaKo
 

Stan s vnější kontrukcí

Příspěvekod Blechoun » stř srp 1, 2018 10:07

pravdou je, že absolutně samonosný je jen Felen a Tatra. Na úkor hmotnosti ☺️

Odesláno z mého ONEPLUS A5000 pomocí Tapatalk
Blechoun
nováček
nováček
 
Příspěvky: 11
Registrován: úte črc 31, 2018 14:06

Re: Stan s vnější kontrukcí

Příspěvekod vonkreuz » stř srp 1, 2018 10:15

Díváš se po Husky, Hannah nebo Zajo a o Colemanu řekneš, že je to obchoďáková značka? :smt082

Toto jsi četl?
Husky Baron vs. Coleman Tatra 3
Hannah Rider / Coleman Phad / Coleman Tatra
Nám šlo hlavně o člověka.
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.

Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.

Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
Uživatelský avatar
vonkreuz
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9590
Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...

Stan s vnější kontrukcí

Příspěvekod Blechoun » stř srp 1, 2018 10:58

díky, jeden mi unikl. Coleman možná nsprávně soudím z toho, když jdu do sportisima tak jaké značky stanů mají. nicméně Sett 3 mám vyzkoušeno a je znatelně horší než Felen 2 (stejného stáří) co se týče praktičnosti i voděodolnosti. třeba jsem měl jen štěstí/smůlu na konkrétní kusy. Felen, ačkoliv bych značku husky nikdy nekoupil, tak se mi velice osvědčil a ustál cokoliv.
Blechoun
nováček
nováček
 
Příspěvky: 11
Registrován: úte črc 31, 2018 14:06

Salewa Litetrek III/II

Příspěvekod Blechoun » úte srp 7, 2018 8:01

máte prosím někdo jakékoliv zkušenosti se stany Salewa obecně nebo i konkrétně modelem Litetrek II/III. Rád bych znal názory, zda dělají kvalitní stany nebo spíš pro pozery. vodní sloupec podlážky 5000mm a tropika 3000mm mi přijde překvapivě málo, nebo testují nějak specificky jako třeba MSR? je to vhodná volba na treking Chille a následně Irsko? Model "pro" má pak větší vodní sloupec, ale je pro mne cenově více méně nedostupný.... jakýkoliv názor uvítám.Obrázek

Odesláno z mého ONEPLUS A5000 pomocí Tapatalk
Blechoun
nováček
nováček
 
Příspěvky: 11
Registrován: úte črc 31, 2018 14:06

Re: Salewa Litetrek III/II

Příspěvekod fps » úte srp 7, 2018 12:32

kdysi byla Salewa špička, ale už ňákou dobu to není nic moc výrobce, nevím proč chceš zrovna Salewu, když tu jsou třeba MSR, Jurek a Vaude
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Salewa Litetrek III/II

Příspěvekod Blechoun » úte srp 7, 2018 14:00

fps píše:kdysi byla Salewa špička, ale už ňákou dobu to není nic moc výrobce, nevím proč chceš zrovna Salewu, když tu jsou třeba MSR, Jurek a Vaude


Nechci ZROVNA Salewu, jen jsem o ní nic nenašel, žádné testy stanů a nic - rád bych se něco o tomhle výrobci dozvěděl a ne jak ovce koupil MSR nebo Jurek :roll: (a teď mě zlynčujte). Hledám stan a mám určité požadavky jako vnější samonosná kontrukce, větší předsíňka a cenový limit do 10 000 maximální strop (optimálně za 7000). Třeba někomu přijde i Salewa zajímavá a obhájí jí tu.
Blechoun
nováček
nováček
 
Příspěvky: 11
Registrován: úte črc 31, 2018 14:06

Re: Salewa Litetrek III/II

Příspěvekod mitau » úte srp 7, 2018 14:26

Mame tu zvyk, ze se nezakladaji zbytecne nova vlakne, tak priste podobny typ otazek smeruj do jiz existujicich vlaken (zvlast, kdyz to primo navazuje na tvuj predchozi dotaz).

K Salewe: Osobni zkusenost nemam. Povest trpi tim, ze vyrabi i pro outdoorove supermarkety (Hervis apod.), ale nektere jejich drazsi vyrobky vypadaji zajimave (ale predrazene). Ty Litetreky vypadaji na papire skvele - az jsem si rikal, ze ta vaha pri tak bytelne konstrukci je skoro zazrak. Ale recenze rikajici, ze se nad vchodem hromadi voda, davaji pri pohledu na konstrukci smysl. Zkus pohledat nejake dalsi informace a recenze - uspech budes mit hlavne asi na nemecky psanych webech, protoze tam je Salewa popularnejsi nez u nas.
Nebaví tě stostránková témata, kde je někde zmíněná odpověď na tvoji otázku? Nepromokavé bundy - shrnutí, Batohy 40-45l - shrnutí, Karimatky - shrnutí
mitau
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1215
Registrován: ned říj 9, 2011 10:56

Re: Salewa Litetrek III/II

Příspěvekod apuka » úte srp 7, 2018 14:45

mitau píše:Povest trpi tim, ze vyrabi i pro outdoorove supermarkety (Hervis apod.)
Jenom technicka.
Jednak nevim, kdy jsem neco od Salewy videl v Hervise (myslim ceskem, v A jo, boty) ale hlavne, zrovna u Hervisu bych to nebral jako bernou minci. Prodavaji i Mammuty, dokonce jsem tam dlouhou dobu videl i La Sportiva Trango Cuby (v Ostrave). v A tam meli u bot siroky vyber znacek jako Salewa, Lowa, Meindl, LS, Garmont, Scarpa, ... obleceni od Salewa, Mammut, Gore (!), Dynafit, Odlo, Vaude ..., ruksaky meli od Deuteru, Mammut, Salewa, Vaude, hodinky/navigace od Garminu, TomTom, Suunto, flasky od Nalgene, celovky od LedLenser, Petzl, vybaveni od Petzl, Pieps, ... Atd., atd.
Tak ted povest vsech techto spolecnosti trpi, protoze vyrabi i pro OD sopermarkety??? Spise, Hervis si obcas nekde nakoupi nejakou hromadu veci levne (velkoobchodni vyprodej???) a potom to rozhaze, kym neco ma. Netvrdim to, ale podle mych zkusenosti to trochu tak vypada.

Cimz vubec netvrdim, ze Salewa vyrabi same spickove veci. Myslim, ze posledni dobou je na stejne ceste jako vetsina (pokud ne vsechny) vyrobci outdooroveho vybaveni, tj. snizujici se kvalita, orientace na mnozstvi prodaneho zbozi a zvetsujici se sortiment (a ceny), pricemz se snizuje kvalita vystupni kontroly. Ale rozhodne nikdo z tech hore spomenutych spolecnosti nevyrabi nic (pod vlastni znackou) pro outdoorove supermarkety.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Salewa Litetrek III/II

Příspěvekod Stani » úte srp 7, 2018 14:58

To je typická konštrukcia s malým vyspádovaním časti predsienky, alebo tej hlavnej časti - spálne, jedno z nich musí byť výraznejšie vyššie. A keďže je na stane použitý nylon, tak ten sa trochu navlhnutím prevesí a vznikne tam, pred tým tretím predsienkovým prutom, "jazierko". Inak, robí to aj pri polyestere, ak sa slabšie vypne stan, čo nie vždy v teréne a v podmienkach ide.

Mňa by ešte zaujímalo strešné vetranie. Čo drží tvar striešky vetráku? Tvarovateľný drôt ako sa dáva do šiltov kapucní búnd?
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Salewa Litetrek III/II

Příspěvekod Pierre111 » úte srp 7, 2018 15:24

Apuka: zrovna Mammut právě vyrábí levnější série pro supermarkety, další výrobce mě napadá třeba Salomon, to je taková klasika, co se hodně v těhlech krámech prodává a někdy ty věci nenajdeš ani na oficiálním webu. Holt je to dobrý kšeft, pod známou značkou prodat hromadu "shitovejšího" vybavení. Zda to dělá i Salewa nevím. Jinak v Hervisu občas prodávají i pár kousků od lepší značky, ale poslední půl rok zdá se od toho upustili. Jinak souhlas, že kvalita spíš klesá a ceny rostou. Najde se ale pár výrobců, od kterých co kus to dobré vybavení a špičková kvalita, například Arcteryx.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Salewa Litetrek III/II

Příspěvekod fps » úte srp 7, 2018 16:39

Blechoun píše:Nechci ZROVNA Salewu, jen jsem o ní nic nenašel, žádné testy stanů a nic - rád bych se něco o tomhle výrobci dozvěděl a ne jak ovce koupil MSR nebo Jurek :roll: (a teď mě zlynčujte). Hledám stan a mám určité požadavky jako vnější samonosná kontrukce, větší předsíňka a cenový limit do 10 000 maximální strop (optimálně za 7000). Třeba někomu přijde i Salewa zajímavá a obhájí jí tu.

jak jsem psal, koukni třeba na lepší a osvědčenější MSR nebo Vaude, dělají stany i s venkovní konstrukcí, i když tedy nevím k čemu je to dobré
Naposledy upravil mike dne stř srp 8, 2018 1:04, celkově upraveno 1
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Stan s vnější kontrukcí

Příspěvekod remy77 » úte srp 7, 2018 21:08

Terra nova za 15 tis https://www.4camping.cz/p/stan-terra-no ... n-cross-2/ 2,3 kg, uplne samomosny
remy77
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1242
Registrován: úte dub 21, 2015 22:40

Re: Salewa Litetrek III/II

Příspěvekod mike » stř srp 8, 2018 1:05

mitau píše:Mame tu zvyk, ze se nezakladaji zbytecne nova vlakne, tak priste podobny typ otazek smeruj do jiz existujicich vlaken (zvlast, kdyz to primo navazuje na tvuj predchozi dotaz).

Jj, slouceno.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49287
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Stan s vnější kontrukcí

Příspěvekod apuka » stř srp 8, 2018 6:37

Pierre111 píše:zrovna Mammut právě vyrábí levnější série pro supermarkety
Je to OT, ale v jakem supermarketu jsi narazil na takovou serii? Ja jsem videl jak v Hervisu, tak v A, D a CH v jejich obchodech Intersport, Sport2000 (co tam nejsou "supermarkety", ale normalni, vetsinou mensi obchody-francizy, kde maji cast "standardniho" sortumentu vlastni znacky toho retezce plus to, co ten obchodnik sam k tomu prida, hlavne znackovejsich vyrobku), a pod prodavat uplne bezne modely, stejne jako prodavaji napr. v Hudy nebo firemni prodejne.
Samozrejme, Mammut ma taky rady ruzne technicke a cenove urovne, ale nic specialne pro "supermarkety".
Salomon a pod. je jine kafe ](*,).
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Stan s vnější kontrukcí

Příspěvekod Blechoun » stř srp 8, 2018 6:54

škoda, že úplně samonosný Terra Nova je za 15 tisíc když hledám za 7. ale dík za tip
Blechoun
nováček
nováček
 
Příspěvky: 11
Registrován: úte črc 31, 2018 14:06

Re: Stan s vnější kontrukcí

Příspěvekod remy77 » stř srp 8, 2018 8:53

Viem, ale pokial neches mas stan 3,5 kg tak asi budes musiet priplait.
3 pruty s vonkajsou konstrukciou a vahu pod 2 kg ma este Big Sky Chinook 2p ale tiez nie je za 7 t.
remy77
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1242
Registrován: úte dub 21, 2015 22:40

Re: Stan s vnější kontrukcí

Příspěvekod Blechoun » stř srp 8, 2018 11:05

remy77 píše:Viem, ale pokial neches mas stan 3,5 kg tak asi budes musiet priplait.
3 pruty s vonkajsou konstrukciou a vahu pod 2 kg ma este Big Sky Chinook 2p ale tiez nie je za 7 t.


Předtím jsem měl 5,4 kg stan, takže teď nesháním UL, ale kolem 3 kg (a míň samozřejmě) je parádní
Blechoun
nováček
nováček
 
Příspěvky: 11
Registrován: úte črc 31, 2018 14:06

Re: Stan s vnější kontrukcí

Příspěvekod remy77 » stř srp 8, 2018 11:47

Este ma napada Robens Kestrel.
Ma vonkajsiu kontrukciu, ale nie je uplne samonosny. Ale ked si dokupis dlhy prut a vymenis ho za ten pratky priecny, budes mat samonosny stan. Tu je za 5.700 https://outdoor.online-sport.cz/stany/t ... s-kestrel/

3-prutovy je potom Robens Raptor..
remy77
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1242
Registrován: úte dub 21, 2015 22:40


Zpět na Stany