Výběr nové čelovky

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod still_wolf » pát črc 27, 2018 12:17

Nejsem zastáncem Petzl, ale...
Při nakupování čelovky jsem porovnával Petzl Tactikka+ 2017 s nějakou od Fenixu (už si to přesně nepamatuji, ale vypadala podobně jako HL15 a byla v cenové kategorii Tactikka+ 2017) a už v obchodě jsem měl docela jasno. Navíc co jsem tenkrát projížděl Google, tak v křivce svítivosti mi u jednotlivých typů u Fenixe až takový rozdíl nepřišel. A to jsem přitom chtěl původně koupit právě něco od značky Fenixe kvůli doporučení kamarádů ;-)

Fenix má slušný úhel svícení a zároveň má vyšší světelný výkon na středu. Takže je něco vidět periferně, ale vysoký jas na středu oslňuje a v periférii se ztrácí detaily až schopnost rozeznávat předměty. Na stranu druhou je díky tomu lépe vidět do dálky.
Petzl si hraje s optikou a má rovnoměrnější svit v horizontální ose. Zároveň má nesymetrický svit ve vertikální ose oproti horizontální (svítí do stran, ale ne už nahoru). A to mi vyhovuje, protože periferně jsem schopný rozeznávat předměty. Nevýhodou je kratší dosvit, což řeším běžnou baterkou. Každý samozřejmě preferuje něco jiného. Samozřejmě, že ohledně předraženosti Petzlu vím a jsem trochu překvapený absencí regulací výkonu. Ale jak výše popisuji, křivkou svítivosti si mě získali :-) Na stranu druhou si teď říkám, že ten kamarád (co má Tikki) by asi víc uvítal Fenixe ;-)

Jinak na kovu nebo potápění úplně nelpím, spíš naopak. Čelovky ve tvaru vojenské baterie mi nevyhovují kvůli nesymetricky umístěnému světelnému zdroji na hlavě. Navíc nemají červenou LEDku (tu opravdu vyžaduji).

Ještě jednou upozorňuji, že nejsem zastáncem Petzlu. Až jednou zvážím výměnu čelovky, určitě budu opět projíždět všechny značky a dělat výběrové řízení :-D Rozhodně si myslím, že i Petzl má co nabídnout a záleží pouze na preferencích kupujícího. Jen si člověk musí smířit s nemalým příplatkem.
still_wolf
nováček
nováček
 
Příspěvky: 23
Registrován: pon lis 29, 2010 9:16

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod mike » pát črc 27, 2018 15:51

still_wolf píše:Nejsem zastáncem Petzl, ale...

:D radej nebudu psat, co mi to pripomina, politiku tady nechceme ;-) A tak jen fakticky.

still_wolf píše:Navíc co jsem tenkrát projížděl Google, tak v křivce svítivosti mi u jednotlivých typů u Fenixe až takový rozdíl nepřišel.

No samozrejme. On taky zadny rozdil byt nema. Dobre celovky maji krivky stejne, obdelnik. Maximalne stepdown, kdyz dochazi baterka (prepne na nizsi mod).

still_wolf píše:Fenix má slušný úhel svícení a zároveň má vyšší světelný výkon na středu.

Fenixu jsou mraky, nektere to maji takhle, jine ne. Fenix se snazi pokryt uplne vsechny moznosti, az si myslim, ze to nekdy prehaneji, ale napsat to takhle pausalne na zaklade vyzkouseni jedne celovky je smesne. To, co chces (hladky siroky kuzel) maji samozrejme taky.

still_wolf píše:Ale jak výše popisuji, křivkou svítivosti si mě získali

Slabost pro hyperboly? :twisted:

still_wolf píše:Čelovky ve tvaru vojenské baterie mi nevyhovují kvůli nesymetricky umístěnému světelnému zdroji na hlavě. Navíc nemají červenou LEDku (tu opravdu vyžaduji).

Nevim, co myslis tvarem vojenske baterie, ale jestli to, ze ma reflektor na jedne strane, tak tech par cm od osy nepoznas. Cervene svetlo nektere maji, jine ne, zas se neda pausalizovat. O jeho "uzitecnosti" si myslim po praktickych pokusech sve, ale kazdy ma sve preference.

still_wolf píše: Rozhodně si myslím, že i Petzl má co nabídnout a záleží pouze na preferencích kupujícího. Jen si člověk musí smířit s nemalým příplatkem.

Priplatek je asi to posledni, co by mi vadilo ;-) BTW, u te tve je to krome uz zminovaneho nedostatecna vodeodolnost IPX4 (Fenixy maji minimalne IPX6, nektere i IPX8) asi nejhorsi moznost napajeni. 3xAAA.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod Pierre111 » pát črc 27, 2018 21:58

Vyoseni svetla nejde vubec poznat, to je jen tva teorie, praxe je jina. Kuzely jsou ruzne jak psal Mike. Cervene svetlo je tak maximalne pro lidi co si hraji na vojacky. Na jedne celovce jsem ho mel a nakonc vubec nepouzival. Takze pro me to neni dulezity parametr. Navic mam dojem ze “vykonne” celovky od Petzl ho myslimtaky nemaji. Kamarad mel starsi Tikku, pravda baterky uz nebyly nejcerstvejsi. Ja jsem rozsvitil Wizard na nejakou vyssi svitivost 200-400 on pak rozsvitil Tikku a nic se nestalo. Tak ji zase zhasnul a sel ve svetle z moji celovky :D. Na pristi akci si taky poridil Wizarda a ted uz se vykonu co ma Tikka usmiva a nerozumi jak s ni mohl chodit. Takze asi tak za me. :)
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod budo » pon črc 30, 2018 13:09

miku normálně ty tvoje šílený mnohonásobný citace nečtu, protože je to otrava. Tentokrát jsem na to zběžně mrknul. Máš v tom nějakej hokej.
Uživatelský avatar
budo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4034
Registrován: pát kvě 29, 2009 20:54

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod mike » pon črc 30, 2018 15:01

To je v poradku, pisu to pro lidi, co se dokazou soustredit na vic, nez nekolik vet :twisted: Jinak jiste chapes, ze informacni hodnota toho, cos napsal, je nulova.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod budo » pon črc 30, 2018 15:10

Milej narcise, přestaň se chovat jako debil a urážet mě! To za prvý!

A za druhý informační hodnota nulová skutečně je, ale u tý tvojí patlaniny!

Protože já jsem větu "Ale jak výše popisuji, křivkou svítivosti si mě získali" na OF nikdy nenapsal.
Uživatelský avatar
budo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4034
Registrován: pát kvě 29, 2009 20:54

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod mike » pon črc 30, 2018 15:15

:D je vedro, co?

No vidis, kdybys hned napsal, ze jsem se uklepl v citaci, tak to k necemu bylo. Opraveno.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod budo » pon črc 30, 2018 15:21

Vedro mám rád. Mám u domu bazén :-..
Uživatelský avatar
budo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4034
Registrován: pát kvě 29, 2009 20:54

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod Asanoth » pát srp 3, 2018 12:56

Ahoj,
dospěl jsem k závěru, že je asi na čase obměnit mojí reklamní LED baterku bez regulátoru, která, byť po letech, spíš už jen bliká a ke svícení potřebuje dostat trochu do těla :D, a že nebude špatné pořídit si něco na čelo. Nechodím v noci, maximálně nějaké dojití někam, nebo dojítí z hospody (což jde i bez baterky), žádné "noční přechod Kralického sněžníku " (zatím) neprovozuji :) . Po nějakém pátrání mě nejvíc zaujala Nitecore NU30. Důvody jsou následující:
-Uspokojivá svítivost pro normální využití, úhel 100° zní rozumně. Líbilo by se mi, kdyby měla zoom, ale to už si moc vymýšlím (a hlavně myslím, že bych ho ani nepoužíval).
-Červené světlo 13lm - napadlo mě, že je fajn mít červenou lampu na nějaká noční safari atp. a Fenix má vždycky jenom 1lm, což je nepoužitelné. Otázkou je, jestli je 13lm použitelných a jestli, vzhledem k udávané násobně nižší výdrži červené LED než bílé, nebude lepší mít nějakou jednozdrojovou s červeným filtrem?
-Nemá horní pásek.
-má zámek spuštění
-Není na 3xAAA - nabíjení a nemožnost výměny pro někoho může být minus, ale AA čelovky nic moc nevydrží. A zatímco AA se dají sehnat uplně všude (po světě), s těmi pětičíselnými specialitami to bude jiné. Samozřejmě, ideál by byla čelovka s vlastním (vyměnitelným) akumulátorem, do které jdou nouzově strčit AAčka, ale to bych chtěl moc :D .
-Přijemný bonus (alespoň na papíře) je CRI dioda.

Vadí mi, že jsem nikde nenašel křivky, jak dochází k poklesu výkonu, existují jen vzájemně nekonzistentní. Radši bych měl něco s pevným regulátorem, co buď prostě chcípne, nebo alespoň na nižší výkon přechází fakt až v nouzi. Je ale pravda, že nepředpokládám, že bych nějak výrazněji užíval ty intenzivnější režimy (ale stačilo by tam nějaké blikátko od třeba 20-30% baterie...).
Tato recenze hodnotí výdrž až podezřele příznivě. Zde jsou ale výdrže jiné.
Cena 1200 je pro mě taková ouk, asi to půjde sehnat třeba z Německa levněji. Výš se mi už jít nechce a otázkou taky je, jestli vzhledem k mému použití není takováhle kategorie trochu kanón na vrabce a nebylo by vhodnější koupit něco v Decathlonu...

Máte nějaký tip na alternativu, na kterou bych se mohl podívat, popřípadě nějaký názor k tomu filtru? Původně jsem uvažoval tak, že používat čelovku s filtrem je nehorázné plýtvání baterkou, ale tady vidím, že ta účinnost červené LED je zhruba čtvrtinová, což by klidně mohla být s filtrem srovnatelná nebo i lepší, ne?
Díky :) .
Asanoth
nováček
nováček
 
Příspěvky: 149
Registrován: čtv črc 4, 2013 17:36

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod mike » sob srp 4, 2018 2:49

Asanoth píše:-Červené světlo 13lm - napadlo mě, že je fajn mít červenou lampu na nějaká noční safari atp. a Fenix má vždycky jenom 1lm, což je nepoužitelné. Otázkou je, jestli je 13lm použitelných

IMO neni a IMO je cervene svetlo k nicemu. Spousta lidi o nej z pro mne nepochopitelnych duvodu stoji a fakt by mne zajimalo, jestli ho pak nekdo z nich i realne pouziva. Teda, hodi se jako blikacka na batoh, kdyz jde clovek v noci po ceste :)

Asanoth píše:-Není na 3xAAA

To je plus. 3xAAA je nejhorsi moznost napajeni. Cena/vykon, vaha/vykon, objem/vykon, mnozstvi/vykon. 3 AAA maji jen o 20 % vic kapacity, nez jedna AA.

Asanoth píše:- nabíjení a nemožnost výměny pro někoho může být minus, ale AA čelovky nic moc nevydrží.

Vestavena baterka v tomhle ma 1800 mAh tedy asi 6.66 Wh. Jedna lithiova AA ma 4.5 Wh a dve (ktere nosim furt) vazi 30 g, takze mam minimalne 9 Wh, coz je o 35 % vic, nez tohle, kde nahradu mit nemuzu.

Asanoth píše:Vadí mi, že jsem nikde nenašel křivky, jak dochází k poklesu výkonu

Tys necetl ty sve odkazy? Vzdyt to tam je. Linearni pokles az na nejakou celkem malou hodnotu. IMO k nicemu. Precti si to cele a poradne, jsou tam i prispevky ohledne mechanicke kvality resp. "kvality" a polocasu rozpadu.

Asanoth píše:Výš se mi už jít nechce a otázkou taky je, jestli vzhledem k mému použití není takováhle kategorie trochu kanón na vrabce a nebylo by vhodnější koupit něco v Decathlonu...

Celovka z Decathlonu bude zrejme lepsi a urcite levnejsi.

Asanoth píše:... popřípadě nějaký názor k tomu filtru? Původně jsem uvažoval tak, že používat čelovku s filtrem je nehorázné plýtvání baterkou, ale tady vidím, že ta účinnost červené LED je zhruba čtvrtinová, což by klidně mohla být s filtrem srovnatelná nebo i lepší, ne?

Nalep si na celovku cerveny celofan a nejspis rychle zjistis, ze se tim dal nemusis zabyvat.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod Asanoth » úte srp 7, 2018 6:27

mike píše:
Asanoth píše:Vadí mi, že jsem nikde nenašel křivky, jak dochází k poklesu výkonu

Tys necetl ty sve odkazy? Vzdyt to tam je. Linearni pokles az na nejakou celkem malou hodnotu. IMO k nicemu. Precti si to cele a poradne, jsou tam i prispevky ohledne mechanicke kvality resp. "kvality" a polocasu rozpadu.

Četl, ale v práci a tam se mi nezobrazovaly obrázky :D . A z toho textu jsem tak jasnou představu neměl.

Jinak jsem to celé přehodnotil a nakonec zkusím asi vybrat něco s parametry:
-napájení na 18650 - kvůli výdrži, ne kvůli výkonu
-USB nabíjení
-barevná teplota světla pod 5000K
-rozumná odolnost - ne úplný plasťák
-všechno vepředu na jednom místě
-cena co nejnižší
-jako bonus když půjde napájet i CR123
-jako další bonus regulovaný výkon bez poklesu


Při těchhle požadavcích nemám už asi možnost řešit věci jako šířku kužele atp.

Takže jsem vytřídil pouze:

Imalent HR20W - bohužel jsem nenašel za slušnou cenu (<40USD) verzi W, jenom tu s 5500K na Fasttechu- nemáte nějaký tip?
Armytek Elf C2 warm - to už je ale dost drahé (1600) a nerad bych do toho dával tolik
Skilhunt H03 RC (buď 03F nebo 03) NW- ale nemám důvěru k magnetickému nabíjení, navíc je bez baterky - ten Imalent mi přijde lepší

Zebry jsou moc drahé.

Nemáte někdo nějaký tip na něco podobného, co jsem třeba mohl přehlédnout (popř. kde sehnat tu HR20W)?
Díky.
Asanoth
nováček
nováček
 
Příspěvky: 149
Registrován: čtv črc 4, 2013 17:36

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod dudy » čtv srp 9, 2018 0:05

U nás se dá sehnat teplej imalent za patnáct stovek.
Myslím že ta čelovka za ty prachy stojí.
Jinak se dá sehnat občas na Grearbestu
Já mám studenou bílou a nijak mi to nevadí.
V porovnání s Fenix v odstínu teplé bílé nevidím až tak podstatný rozdíl, který by mě limitoval.
Ano, teplá je příjemnější, ale ..
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod still_wolf » pát srp 10, 2018 7:08

mike píše:IMO neni a IMO je cervene svetlo k nicemu. Spousta lidi o nej z pro mne nepochopitelnych duvodu stoji a fakt by mne zajimalo, jestli ho pak nekdo z nich i realne pouziva. Teda, hodi se jako blikacka na batoh, kdyz jde clovek v noci po ceste

Červenou LEDku použiji při každém druhém použití čelovky. Osobně bych i uvítal výkonnější a zkusil bych podle ní chodit v lese (ty 2lm je opravdu málo). Jinak jí prakticky vždy používám při nočním focení nebo když se pohybuji vedle spící osoby. A důvod je velice jednoduchý, při přechodu z červeného světla do tmy je nejnižší přizpůsobující doba oka. Také to má výhodu v plašení zvěře (nikoliv rušení) a k celkovému šetrnějšímu přístupu ke svému okolí.
still_wolf
nováček
nováček
 
Příspěvky: 23
Registrován: pon lis 29, 2010 9:16

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod budo » pát srp 10, 2018 11:00

Na mnoha mých čelovkách červené světlo není, ale chybí mi tam.
Je to užitečná věc. I to je důvod, proč mne láká tahle, jen kdyby byla vzhledem typu zdroje a absenci regulátoru levnější...
Uživatelský avatar
budo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4034
Registrován: pát kvě 29, 2009 20:54

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod mike » pát srp 10, 2018 15:24

@still_wolf: co jsem zkousel, tak s cervenym svetlem vidim vyrazne hur, nez s bilym pri stejnych lumenech. Chodit se s tim neda, to bych potreboval minimalne 10 - 15 lm, pricemz bileho mi v lehkem terenu staci v pohode 8 a daji se i 4.

still_wolf píše:Také to má výhodu v plašení zvěře (nikoliv rušení)

Tomu nerozumim. Co mam zkusenosti se zveri a neni jich malo, tak bile svetlo v podstate uplne ignoruje. Nedavno jsem vlezl do stada divocaku, mrchy nebyly v tech 8 lm skoro videt, v podstate jsem je driv ucitil a uslysel, kdyz se zacali rozbihat.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod budo » pát srp 10, 2018 15:56

červený je na blízko, ne na chození
Uživatelský avatar
budo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4034
Registrován: pát kvě 29, 2009 20:54

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod mike » pát srp 10, 2018 18:02

Vsak prave, ale on to chce na chozeni.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod still_wolf » stř srp 22, 2018 8:17

mike píše:@still_wolf: co jsem zkousel, tak s cervenym svetlem vidim vyrazne hur, nez s bilym pri stejnych lumenech. Chodit se s tim neda, to bych potreboval minimalne 10 - 15 lm, pricemz bileho mi v lehkem terenu staci v pohode 8 a daji se i 4.

Pochopitelně, viz http://medicinman.cz/obsah/13.metody;/svetlo/.citlivost.jpg
Ale i když dáš 2x výkon na červenou, reakční doba pro přizpůsobení zraku na okolí (v noci) je nezanedbatelně podstatně nižší oproti běžnému světlu.

mike píše:Tomu nerozumim. Co mam zkusenosti se zveri a neni jich malo, tak bile svetlo v podstate uplne ignoruje. Nedavno jsem vlezl do stada divocaku, mrchy nebyly v tech 8 lm skoro videt, v podstate jsem je driv ucitil a uslysel, kdyz se zacali rozbihat.

Já mám právě opačné zkušenosti, hlavně u vysoké či drobné zvěře. Mnohokrát jsem je slyšel, zastavil, viděl a po nasvícení i vyplašil. K zamyšlení mě přivedla až správci národního parku (když jsem ověřoval zprávu o nutnosti souhlasu správců pro noční cestu po Krkonoších), kdy mě žádali o ohleduplné užívání umělého osvětlení, minimalizování osvětlení zvěře atd. Navíc v práci jsem často řešil ovlivňování produkce melatoninu u člověka. Sice nevím jak to funguje u zvěře, ale přijde mi povrchní to ignorovat.
still_wolf
nováček
nováček
 
Příspěvky: 23
Registrován: pon lis 29, 2010 9:16

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod dudy » stř srp 22, 2018 8:47

Jako že se radši s červenou bludičkou přerazíš, hlavně aby srnce nestoupl melatonin?
:twisted:
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod Ice » pon říj 15, 2018 20:58

marně sháním tuto čelovku Fenix HP40H

https://www.svitilny-fenix.cz/produkt/c ... nix-hp40h/

jde mi hlavně o výkonné červené světlo do lesa pro myslivost. dokáže ji někdo ještě sehnat nebo ji neprodává? existuje zla ni nějaká náhrada? každá co sem našel je jen červená bludička :-(
Ice
nováček
nováček
 
Příspěvky: 3
Registrován: čtv zář 27, 2018 21:02

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod apuka » pon říj 15, 2018 21:29

Mam obavy, ze si to budes muset resit nakupem ze zahranici, Amazon, eBay a pod. Napriklad na Amazonu mas tady tri nabidky, bacha, u prvni musis dopravu do CR resit primo s prodejcem, ale druha nabidka Ti to posle v pohode.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod FrantaKrajta » úte říj 16, 2018 16:52

mike píše:Spousta lidi o nej z pro mne nepochopitelnych duvodu stoji a fakt by mne zajimalo, jestli ho pak nekdo z nich i realne pouziva.


By ses divil. Ne na chozeni, ale treba ve stanu, v chatce, winterraumu, proste kdekoliv, kde je okolo vic lidi, kteri treba uz spi nebo se chystaji spat. Rusi o dost mene. Nebo kdyz se bavime, min to oslepi kdyz se clovek podiva druhemu do tvare a zapomene predtim sklopit celovku :D Na chozeni na zachod, cokoliv. Pouzivam je naopak docela dost. Drobny bonus je, ze u me celovky se zapina druhym tlacitkem, takze na bile muzu mit klidne max vykon zapamatovany z minula, a nemusim cyklovat vsemi mody kdyz si pak chci ve stanu jen prisvitit.
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod Ice » úte říj 16, 2018 22:33

apuka píše:Mam obavy, ze si to budes muset resit nakupem ze zahranici, Amazon, eBay a pod. Napriklad na Amazonu mas tady tri nabidky, bacha, u prvni musis dopravu do CR resit primo s prodejcem, ale druha nabidka Ti to posle v pohode.


to ale není ona tato je Modrá a má modré světlo. nemá červené světlo o keré mi jde jsou to rozdílné modely ne jen barvou ale i barvou led světla :-( nenašel jsem ji ani na těchto eshopech. možná špatně hledám :-(


Fenix HP40 F je jiná jak HP40 H
Ice
nováček
nováček
 
Příspěvky: 3
Registrován: čtv zář 27, 2018 21:02

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod Majus » pon lis 5, 2018 20:39

Zdravím chlapi, vybírám čelovku. Požadavky jsou - lehká, malá, popruh jen kolem hlavy (ne ten třetí přes). Idálně na jednu tužkovku, nově zvažuji, že bych uvažovala i o nabíjecí. Max použití kolem 150-200 lumen na lepší svicení a kolem 60 do stanu. Když tam bude víc (500, 1000), tak fajn, ale není nejnutnější. Koukám po co nejlepším poměru výdrž baterky / výkon.
S podobným zadáním jsem v minulosti koupila dětem Fénix HL23 a po té, co jsem jim jí stále brala (protože můj starý Fénix na 4 AA na temeni je na většinu běžných činností nepraktický) jsem si zakoupila Fénix HL50. Nyní bych chtěla podobně kapesní čelovku pro manžela, doporučíte něco srovnatelného nebo lepšího? Nemusí být nutně Fénix.

Pak jsem se ještě chtěla zeptat na ty režimy svícení:
dočetla jsem se tu: "Ha! U Fenixe dostali rozum: Srovnání čelovek Fenix HM50R a Fenix HM51R Ruby . Podstatne jsou grafy dole, navrat ke konstantni regulaci proti podvodu s "prodloužením výdrže". Coz jsme tady opakovane kritizovali."
- koukala jsem na ten graf a ten kritizovaný režim mi přijde lepší - že sice klesá postupně, ale déle zbyde alespon něco. Proč to nepovažujete za lepší?
https://www.kronium.cz/srovnani-celovek ... fo_86.html

Díky za rady!
Majus
nováček
nováček
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon lis 5, 2018 16:14

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod mike » pon lis 5, 2018 20:47

To jsem psal ja (technicka: je lepsi pouzit citaci, pak je to jasne), takze: Protoze je to podvod. Vyrobce uvadi, ze celovka na X lumenu sviti Y hodin a pritom to neni pravda, X postupne klesa. U konstantni regulace se pocita s tim, ze sviti stejne celou dobu, jen uplne na konci zacne snizovat, aby te to jednak upozornilo, ze baterka dochazi a jednak aby to nechciplo hned.

Je to vec volby. Vim, ze mi na chuzi staci rekneme 50 lm, tak pouziju 50 lm rezim a chci, aby to tak zustalo celou dobu. Kdyz bude celovka postupne snizovat na 10 lm, tak sice bude svitit dyl, ale za chvili budu spatne videt. Tohle byla zakladni nevyhoda celovek bez regulace, tak proc se k ni vracet. Jediny (nejspis) duvod je v pripade Fenixe konkurence, ktera s podvadenim zacala a jsem velmi rad, ze jim doslo, ze tudy cesta nevede. Komu vic vyhovuje postupne uhasinani, tak si muze koupit levnejsi celovku bez regulace.

Uplne nejlepsi by bylo, kdyby si clovek mohl prubeh nastavit podle toho, jak mu vyhovuje. Mne ale fakt nedava zadny smysl, aby vykon od zacatku strme klesal, jako u HM50R. Smysl muze davat, kdyz zacne klesat treba kdyz v baterce zustava uz jen 25 % energie, ale zas, jak pro koho, ja jsem si uz zvyknul na to, ze celovka sviti porad stejne a pak chcipne behem par sekund. Protoze ji mam nastavenu tak, aby se mi slo pohodlne a kdyz zacne svitit min, tak uz se mi pohodlne nejde.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod Majus » pon lis 5, 2018 21:46

mike píše:To jsem psal ja (technicka: je lepsi pouzit citaci, pak je to jasne), takze: Protoze je to podvod. Vyrobce uvadi, ze celovka na X lumenu sviti Y hodin a pritom to neni pravda, X postupne klesa. U konstantni regulace se pocita s tim, ze sviti stejne celou dobu, jen uplne na konci zacne snizovat, aby te to jednak upozornilo, ze baterka dochazi a jednak aby to nechciplo hned.


Díky moc za vysvětlení :) A co koupit - nějaké dobrá varianta k HL50?
Majus
nováček
nováček
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon lis 5, 2018 16:14

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod mike » pon lis 5, 2018 22:52

Tezko rict, vyber je celkem slusny a zalezi na tvych preferencich :) Jako varianta k HL50 vypada ta HM51R, akorat do ni nejdou tuzkove baterky. Pak se muzes kouknout na HL26R, pripadne HL40R. Kazda je zajimava necim jinym.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod dudy » stř lis 7, 2018 6:47

Doporučil bych ještě zvážit teplej Armytek Elf, Olight H1 Nova, popř i v nabíjecí verzi.
Za sebe bych jednoznačně doporučui Imalent HR 20.
Není to sice takový drobek, ale ten výkon je úctyhodnej, plynulá regulace genitální a výdrž super.
Za Dudyho nejlepší čelovka, co kdy měl.

Ostatně na Svítilny.eu je výběr slušnej, výhodou je česká distribuce plus záruka a je to, v podstatě, pobočka Kronia se společným odběrným místem i showroomem...
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod mike » stř lis 7, 2018 7:15

Jj, eshop hodnoti zakaznici dobre :lol:
svitilny_hodnoceni.jpg
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Výběr nové čelovky

Příspěvekod dudy » stř lis 7, 2018 7:19

Jo, že Tě vidim, říkal týpek v krámu, že Fénix přestal dělat difuzory, protože prohrál s Petzlem patentovej spor...
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

PředchozíDalší

Zpět na Světla a čelovky