Domácí dehydrovaná jídla
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Domácí dehydrovaná jídla
od DrKrabowski » čtv črc 19, 2018 23:35
na českých fórech se o tomto tématu moc nedočtete a zatím jsem nepřišel na to, proč jsme právě my, Češi, co se jídla týče, při delších pochodech o tolik pozadu za světem (i přes to, že už jsou zde bez problémů k dostání připravená předražená dehydrovaná jídla).
Já osobně jsem se k přípravě vlastních jídel dostal tak před 3 roky, kdy jsem na YT hledal, co si tak různě lidi berou na hory za jídlo a různé další rady. No, každopádně jsem našel kanál "Kevin Outdoors", kde je pár videí, díky kterým jsem se toho chytil a následně taky začal experimentovat. Př.: https://www.youtube.com/watch?v=v8QyEIvlgps
Já osobně to suším odděleně na tři části: maso, přílohy (předvařená rýže, kuskus, bulgur...) a zbytek (zelenina, houby, popř. omáčky a tekuté suroviny atd.). Potom je snadnější upravit si poměr dle potřeby i těsně před vařením.
Nemohl jsem si pomoci a nedávno jsem zkusil porovnat, jak cenově vychází domácí a kupované jídlo. Schválně jsem vybral obyčejné, chuťově průměrné, jídlo z nižší-střední cenové kategorie, abych zohlednil i lidi, kteří právě tyto jídla kupují.
Kuře s rýží
Držel jsem se originálního složení, jen jsem použil hnědou rýži místo bílé: https://www.4camping.cz/p/summit-to-eat ... ta-s-ryzi/ = 145 Kč (170 Kč bez slevy)/130 g
Teď trochu matematiky Mám vyzkoušené, že se průměrně sušením sníží hmotnost surovin přibližně na čtvrtinu.
Originální balení má sice +- 130 g, ale já jsem pro lepší počítání počítal, že 1 %=1,5 g , takže moje balení nakonec vážilo +- 140 g (+10 ml oleje, který přidávám až při vaření).
Nakonec jsem se dostal k tomu, že pokud bych udělal alespoň tři porce najednou (ušetřil bych na elektrice), vyšlo by mi to 3x levněji než originál.
Na závěr bych určitě všem doporučil, aby to také vyzkoušeli, není na tom nic složitého, jen potřebujete sušičku, ideálně vakuovou svářečku fólií, pokud chcete, aby vám to vydrželo až několik let, pokud vám stačí měsíc nebo dva, stačí jen zabalit do silnějších igelitových sáčků a pevně oblepit lepenkou.
Pokud máte někdo nějaké zkušenosti, tipy nebo vychytávky, sem s tím!
RECEPTY BUDOU VÍTÁNY!!!
- DrKrabowski
- nováček
- Příspěvky: 4
- Registrován: pon črc 24, 2017 16:53
- Bydliště: 34201 Sušice, Příkopy 2
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od mike » pát črc 20, 2018 0:28
Na druhou stranu si rikam, ze tohle tema si vlastni vlakno zaslouzi. Sam jsem zrovna uvazoval o tom, ze se vyrobe vlastnich jidel zacnu venovat. Ne kvuli cene, to je smesne. Kdyz vezmu celkove naklady na akci, tak jedno susene jidlo denne je celkem nepodstatna cast a cas straveny vyrobou ma taky svou cenu, takze celkove to nejspis vyjde draz. Jde mi o chut. Asi jsem zmlsany, ale mne ta kupovana jidla prestala chutnat. Mel jsem zrovna vetsinu Summit to Eat (poprve) a nic moc, jist se to dalo, ale to je asi tak vsechno. Sam bych stejna jidla uvaril vyrazne lepsi a navic bych si mohl uvarit i jina podle sveho vyberu (svickova? gulas?). A tak si rikam, ze by to mozna stalo za pokus.
DrKrabowski píše:proč jsme právě my, Češi, co se jídla týče, při delších pochodech o tolik pozadu za světem
Na tos prisel jak? Zrovna jsem jednu noc stravil na bivaku se ctyrmi Italy ( ) a byl jsem jediny, kdo mel dehydrovane jidlo. Jedni si tam dokonce klohnili polevku ze sacku. 10 minut vareni na predpotopnim zabozroutskem varici. Na muj Jetboil a jidlo koukali jako na zjeveni a nebylo to poprve, co jsem neco podobneho zazil.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49512
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od DrKrabowski » pát črc 20, 2018 9:41
mike píše:Sam jsem zrovna uvazoval o tom, ze se vyrobe vlastnich jidel zacnu venovat. Ne kvuli cene, to je smesne. Kdyz vezmu celkove naklady na akci, tak jedno susene jidlo denne je celkem nepodstatna cast a cas straveny vyrobou ma taky svou cenu, takze celkove to nejspis vyjde draz.
Samozřejmě, že když bych sušil v krásný slunečný den a seděl u toho celou dobu, tak by to byla škoda, ale na tohle se dá krásně využít těch hnusných dní nebo v zimě, když je brzo tma. Každopádně krájení a předvaření surovin je do hodiny a když už suším, tak jdu dělat něco jiného, jen to třeba každé 2 až 3 hodiny zkontroluji, popř. otočím. Energie už jsem započítal, takže pokud nechceš vyčíslovat cenu času, tak to vyjde lépe.
A když potom jdeš třeba na týden nebo dva, tak cena nějakých 10 jídel už je znát. Alespoň mě osobně by to pěkně provětralo kapsu, připlatit si k ceně dopravy další třeba 2k Kč jen za hlavní jídla, nepočítaje snídaně a
mike píše:Na tos prisel jak? Zrovna jsem jednu noc stravil na bivaku se ctyrmi Italy ( ) a byl jsem jediny, kdo mel dehydrovane jidlo. Jedni si tam dokonce klohnili polevku ze sacku. 10 minut vareni na predpotopnim zabozroutskem varici. Na muj Jetboil a jidlo koukali jako na zjeveni a nebylo to poprve, co jsem neco podobneho zazil.
Zatím jsem byl v zahraničí v Polsku a 2x na Slovensku, vždy tak na 3-5 dní, s tím, že v té době jsem ještě vozil hlavně salámy, instantní nudle a polívky a jen pár vlastních sušených jídel na zkoušku a vždy, když jsem někde jedl, ostatní nocležníci kolem měli vždy jídla jako Adventure Menu, hromadu jerkey, flapjacky apod., nehledě na to, co se standardně vozí na ty dlouhé pochody, když se jede např. do Ameriky, Mongolska apod.. Navíc, když si vezmeš typického českého turistu, tak řízky, salámy a obložené housky a chleby jsou, bohužel, ještě až moc zažité. Ale třeba jsem měl prostě jen štěstí.
- DrKrabowski
- nováček
- Příspěvky: 4
- Registrován: pon črc 24, 2017 16:53
- Bydliště: 34201 Sušice, Příkopy 2
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od GreyMouse » pát črc 20, 2018 12:14
mike píše:Mame tu nadsence a nadsenkyne, kteri se suseni jidla venuji a to dlouho pred tim, nez te to vubec napadlo.
Já, já, tady... potrefená husa se hlásí (To vlastní vlákno by možná nebylo k zahození, Jedlo na túrach už dost nakynulo, protože se tam někteří jedinci vykecávali o všem možným ( ). Příspěvky s recepty by mohly být snadněji k nalezení, kdyby byl třeba název jídla tučně a ingredience hezky ve sloupečku pod sebou (případně i jinou barvou); to by mohlo při rychlým projíždění vlákna upoutat.)
@DrKrabowski: Vítej, nápadů není nikdy dost
Vařím, suším, pár receptů najdeš v odkazu na konci příspěvku (další se mi válí v kuchyni na různých papírcích a nejsem schopná je naťukat do počítače). První pokusy jsem prováděla v 90. letech, ale víc jsem se tomu začala věnovat, když děti povyrostly a začali jsme s nimi vyrážet na vícedenní akce na kolách. Deset večeří pro čtyřčlennou rodinu, to už je 40 porcí a cena dehydrované expediční stravy opravdu nevypadá v tomhle množství moc hezky. A navíc bych nevěděla, jestli to haranti vůbec budou ochotní jíst a já se nebudu rozčilovat, že se nad drahým jídlem ofrňují. Takže jsem začala zkoušet jídla, u kterých jsem si byla jistá, že je snědí nebo to na nich aspoň doma předem otestovala. Porcí jsem připravila řádově stovky, takže už mám nějakou představu, co to obnáší. Porcí vařím víc najednou, ale i tak potřebný čas není úplně zanedbatelný, a kdybych měla připravovat jídlo pro někoho cizího, určitě bych mu ho nenechávala jen za cenu surovin s tím, že vynaložená práce nestojí za řeč. Prodávaná dehydrovaná strava mi tak vlastně ani předražená nepřijde; v restauraci taky nezaplatím jen suroviny, ale i práci kuchaře. A koupené instantní jídlo je navíc ještě usušené a to tak, že se nemusí vařit, ale stačí ho zalít v sáčku horkou vodou, tudíž nemusím řešit ani špinavé nádobí (což se o všech mých jídlech říct nedá, i když se o to v poslední době snažím).
Něco málo k té troše matematiky. (Neber to, prosím, jako útok, ale projev mojí úchylky na čísla. Mám pro ně slabost a tudíž je nepřeskakuju jako řada jiných ) Vypočítaná cena možná není daleko od pravdy, ale v postupu vidím dvě chyby, které se ve výsledku navzájem částečně vykompenzují, ale nedá mi to na ně neupozornit, aby to někoho neuvedlo v omyl a nepříjemně nepřekvapilo při vaření. Problém je v těch průměrných 25%, které zůstanou po usušení. Tohle číslo je pro daný druh výpočtu nepoužitelné. U rýže (a fazolí) asi počítáš s cenou prodávané suché suroviny (alespoň předpokládám, že tu rýži nekupuješ vařenou v ceně 50 Kč/0,5 kg), ale pro výpočet ceny jsi použil množství uvařené - ve skutečnosti bude cena nižší, protože z půlkilového balení rýže vezmeš jen těch 45 g a ne 180. Naopak zeleniny bude většinou potřeba mnohem víc než ti vyšlo, protože obsahuje víc vody. Některé suroviny jsem si před sušením zvážila a poznamenala si, jak se seschly. Uvedu pár příkladů (procenta ukazují, kolik hmotnosti z čerstvé suroviny zůstalo po usušení):
mražená cukrová kukuřice: 30%
směs mrkev + zelí: 15%
mražená francouzská zeleninová směs: 10 - 12%
cibule: 9%
kapie (bez jadřinců) 9 - 11%
rajčata: 8%
lebeda zahradní (obdoba špenátu): 10%
(Obsah vody se může lišit v závislosti na čerstvosti zeleniny, odrůdě apod., ale pro představu to snad stačí.)
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1982
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od GreyMouse » pát črc 20, 2018 12:26
Čočková do termosky 100 g (originál Farmářská čočková Vitana: balení 125 g na litr vody)
polévková směs (Vitana) 54 g
předvařená čočka (Vitana) 26 g
sušená zeleninová směs (např. mražená francouzská) 10 g
ovesné vločky 10 g
Suchou směs nasypu do 1/2litrové termosky a zaliju vařící vodou, kolik se vejde. Zamíchám, zavřu, strčím do batohu a za 3 hodiny můžu jíst.
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1982
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od booze » pát črc 20, 2018 14:16
Kuskus s houbama
Kuskus 100g
suchy zeleninovy vyvar z DM lzice
Pomlete susene houby (prach) dve lzice
Suseny parmazan dve lzice
Na dochuceni ghí
Kuskus s rajcaty
Suseny protlak dve lzicky
Pomlete susene rajcatove pyre 1lzice
100g kuskus
Suchy zeleninovy vyvar DM 1lzice
Susena zeleninova smes 2lzicky
Susene rajcata
Susena smazena cibule 2lzicky
Chilli
Bramborova polevka
Bramborova kase (takova ta modra velka odmerka z ikea )
Suseny porek 1lzicka
Susene houby drcene 1lzice
Susena pazitka 1lzicka
Suseny cesnek 1lzicka
Suchy zeleninovy vyvar z DMka 1lzice
Dosoluju dle chuti a druhu bramborove kase. Houby jdou vymenit za susenou hrachovou mouku, protlak, susene ryby.
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8315
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od booze » pát črc 20, 2018 14:28
Uvarim podle upraveneho receptu hotove jidlo, ktere se paradne susi.
1 velká modrá odměrka ikea půlené oranžové čočky
1 lzicka suseneho zázvoru
4-5 lžic másla nebo ghee
2 střední červené cibule
5-8 stroužků česneku
1 rajčatové pyré asi 250ml
2 lžičky garam masala
1 lžička mletého koriandru
2 lžičky římského kmínu
chilli
250 ml zakysane smetany
sůl
čerstvý koriandr
Po ususeni jeste pridam lzicku suseneho koriandru
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8315
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od booze » pát črc 20, 2018 14:45
2 lzice susene kruty
1 lzice vietnamskeho suseneho vyvaru
1 lzice zeleninove susene smesi
1/2 lzicky susenych ras
1/2 lzicky susene perily
1/2 lzicky susene bazalky mint
1/2 lzicky suseneho koriandru
1/2 lzicky suseneho cesneku
1/2 chilli, Kajensky pepr
Spetka glutamatu
K tomu ryzove nudle
II
1-2 lzice hub jidasovo ucho
1 lzice vietnamskeho suseneho vyvaru
1 lzice susene mrkve
1 lzice susene jarni cibule
1/2 lzicky susenych ras
1/2 lzicky susene perily
1/2 lzicky susene bazalky mint
1/2 lzicky suseneho koriandru
1/2 lzicky suseneho cesneku
1/2 chilli, Kajensky pepr
Spetka glutamatu
K tomu ryzove nudle
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8315
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od GreyMouse » pát črc 20, 2018 14:46
booze píše:Boha kdo to ma vazit? Pani Vzorna dala vysokou latku.
Prdlajz, paní Blbá vždycky něco uklohnila od oka a podruhý to musela znova vymejšlet, protože si nic nepamatovala
Ty ses hezky rozjel . Teď už to nestihnu, ale pokud se příští týden vlastním jídlem neotrávím, tak něco vyzkouším
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1982
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od mike » pát črc 20, 2018 15:08
GreyMouse píše:Zkusím sem dát jako příklad kratičký recept s dotazem (asi na mika), jestli by to v téhle formě šlo. (Jde mi o to, aby se recepty dobře hledaly, ale současně, aby z toho zvýraznění nebolely oči.)
Za mne dobry. Zvyrazneni barvou mi prijde fajn. Nebudem si nic nalhavat, ale jelikoz tohle tema zajima nas dva a boozeho, tak tu zakonite vznikne stejny curbes jako v druhem vlakne a diky barve budou recepty snadno k nalezeni. Cimz zadam ostatni, aby delali to same. Boozeho recepty obarvim.
Osobne by mne zajimaly hlavne recepty na hotove jidlo, ktere se pak ususi a ktere by fungovaly podobne, jako ty komercni. Tj. zalit varici vodou a za 10 minut jist. Smichat susene veci neni ono, tak vznika vetsina tech komercnich jidel a ja bych chtel neco lepsiho. Pokud vim, hotove jidlo susi jen Real Turmat a diky tomu je lepsi, nez ostatni.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49512
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od booze » pát črc 20, 2018 15:47
2 cibule
3 lzice oleje
5oog kruti maso (steheni platek)
100ml rajcatove pyre
1 paprika
sul
chilli
3 strouzky cesneku
1 lzicka uzene papriky
2 lzicky papriky sladke Madarske
Uvaris gulas, pokud mozno v tlakovem hrnci cca 3hod pomalu. Vznikne takova divna kase do ktere za tepla dam lzici a pul strouhaneho perniku. Vse ususim a pomelu na mlynku na maso.
Kolik pridat vody zamerne nikde nepisu.
Kruti na houbach
3 lzice oleje
5oog kruti maso (steheni platek)
2 cibule nastrouhane
3 lzice houboveho prasku
1 kostka zeleninoveho vyvaru
sul
chilli
2 strouzky cesneku
Uvaris v tlakovem hrnci na kasi a zahustis strouhanym pernikem 1lzice. Ususis, pomeles
Kruta v rajcatove omacce
500g kruti maso, ktere nakrajis na male kousky a osmazis na trech lzicich oleje a das bokem.
Do hrnce po masu das v plechovem sitku na caj: 5 kulicek noveho koreni, 3 listky bobkoveho listu, kus skorice, mesicek badianu a 3 hrebicky.
Na jemno nakrejenou cibulu a nechas to vse osmazit.
500ml rajcatoveho pyre
3 lzicky rajcatoveho protlaku
1 lzicka sul
1 kostka masoxu
trosku pepre
a varis dokud nezacne vonet to koreni. Pak vyjmes koreni a udelas tycovym mixerem ridkou kasi. Do kase das pak maso a nechas vyvarit vodu. Dochutis sul/pepr chilli
Udelas si bazalkove pesto, ktere po vychladnuti das do vznikle kase pul lzicky. Nekdo dava jeste cukr.
Pak susis a pomeles. Jak to davam do sacku pridam suseny parmazan.
jsou to jidla, ktere uz chcou termosku. Nebo izolovanou obalku.
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8315
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od mike » pát črc 20, 2018 15:57
booze píše:Kolik pridat vody zamerne nikde nepisu.
Proc?
booze píše:jsou to jidla, ktere uz chcou termosku. Nebo izolovanou obalku.
Stacil by ten hlinikovy sacek, co se pouziva na TL, MH apod. Jak se to teda pripravuje? Zalejes varici vodou? Jak dlouho to pak trva?
Uvarit a pomlit mne prave taky napadlo, ale dobre vedet, ze to funguje Jde mi o to, jestli je clovek v domacich podminkach schopen dosahnout stejneho efektu, jako u tech komercnich jidel. Jinak by to nemelo cenu, jednoducha priprava je zasadni plus, kdyz je clovek vecer uplne hotovy.
Je nejaky rozdil ve vysledku mezi vymrazovanim a susenim? Resp. proc davaji prednost vymrazovani?
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49512
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od booze » pát črc 20, 2018 17:17
mike píše:Jak se to teda pripravuje? Zalejes varici vodou? Jak dlouho to pak trva?
Zalejes horkou vodou a nechas v termosce a nebo si udelas obalku ze stavebni folie a das to do toho. Staci tak +30 minut a teplota i konzistence jsou dobre. Musis davat vic koreni a sul pri suseni se aroma vypari a sul sezere vetsinou priloha.
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8315
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od mike » pát črc 20, 2018 17:28
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49512
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od GreyMouse » pát črc 20, 2018 23:39
mike píše:Pokud vim, hotove jidlo susi jen Real Turmat a diky tomu je lepsi, nez ostatni.
To jsem párkrát četla, jen nevím, jestli to někdy psal i uživatel nebo to byla vždycky informace od výrobce. Jedl's to někdy? Zajímalo by mě, jak to vypadá. Já mám s hotovýma omáčkama ten problém, že usušením z nich vznikne tvrdá krusta, která nechce moc nasávat vodu, takže je potřeba to předem namočit nebo chvíli vařit, aby se to podařilo rozmíchat. To rozemletí omáčky na prášek by to mohlo vyřešit, ale pokud v ní je maso i přílohy, tak to asi není řešení. Ale možná se to po vymražení chová jinak než po usušení. U masa si to představuju tak, že kousky zmrznou a tím, že k vysušení dojde ve zmraženém stavu, tak kousek nezmění tvar a velikost, ale vznikne pórovitá hmota, která pak líp nasaje zpátky vodu než klasicky usušené maso, které se sušením smrskne a ztvrdne. Možná se omáčka chová podobně, takže je po vymražení křehká, pórovitá a vodu snadno nasaje. Na instantní jídla požívám jen mleté sušené maso, které rychlou rehydrataci do poživatelného stavu zvládne. A jídla dělám taková, u kterých mi to mletý maso nepřijde divný. V guláši nebo svíčkový by mi větší kousky masa asi chyběly. A taky knedlíky. S nějakýma těstovinama už by to prostě bylo jiný jídlo, který ani nemám chuť zkoušet. S tímhle teda neporadím
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1982
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od mike » pát črc 20, 2018 23:58
Vypada to v zasade stejne, jako ostatni. Prasek a v nem vetsi kousky neceho. Akorat to neni volny sacek, ale je to zavakuovane, takze tvrda hrouda.
Mne by pro zacatek stacilo i neco jako bolonske spagety. Dost mne stve, kdyz treba ty od MH jsou citit po kecupu nebo rajskem protlaku. Tak to ale byt nema a klidne by to mohli udelat spravne. Doma to spravne udelat umim, vari se to sice 3 hodiny, ale zas se toho da udelat hodne do zasoby.
edit: ted koukam, ze na jedne te strance v odkazech pisou:
Jídla Real Turmat jsou nasucho zmraženy až poté, co je kompletní jídlo uvařeno na rozdíl od ostatních značek, kde jsou nasucho zmraženy jednotlivé suroviny a poté smíchány. Tento jedinečný postup přípravy jídel z čerstvých surovin zajišťují výrobkům Real Turmat vynikající chuť, která daleko předčí všechny konkurenční výrobky.
Takze je to oficialni info od vyrobce.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49512
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od GreyMouse » stř říj 3, 2018 12:59
Ale to zavakuování je asi dobrý nápad. Bála jsem se při přípravě používat tuk kvůli žluknutí, protože se mi nechtělo shánět pohlcovače kyslíku, ale zavakuování by mohlo tenhle problém vyřešit. Asi zkusím z příští várky sušeného mletého masa tuk neodstraňovat, ale na pár měsíců pokusnou dávku vakuově zabalím. BTW, našla jsem v létě malé balíčky mletého masa usušeného někdy v roce 2015 a nic mu nebylo. Tehdy jsem se ale snažila tuk odstranit co nejvíc.
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1982
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od apuka » stř říj 3, 2018 13:54
To pises o masu nebo manzelovi, ci komu si to dala snist .GreyMouse píše:našla jsem v létě malé balíčky mletého masa usušeného někdy v roce 2015 a nic mu nebylo.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16666
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1982
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od mike » stř říj 3, 2018 14:45
GreyMouse píše:Tohle jsem právě četla. Ale sdělení, že Tento jedinečný postup přípravy jídel z čerstvých surovin zajišťují výrobkům Real Turmat vynikající chuť, která daleko předčí všechny konkurenční výrobky by mělo nějakou váhu až když by to napsal někdo jiný než samotný výrobce
Jasne. Sdeleni vyrobce si musis prebrat, odfiltrovat marketingove zvasty a vytahnout to podstatne. V tomhle pripade to, ze jidlo je nejdriv uvareno a pak dehydrovano. O tom jsme se bavili.
Ze je to jidlo lepsi, nez ostatni, je pro zmenu zkusenost ma i jinych tady, co ho zkouseli.
GreyMouse píše:Maso nesmrdělo, manžel přežil
A co pes? Chtel to sezrat nebo znechucene prchnul?
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49512
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od GreyMouse » stř říj 3, 2018 21:27
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1982
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od mike » stř říj 3, 2018 22:01
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49512
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od GreyMouse » čtv říj 4, 2018 14:29
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1982
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od GreyMouse » čtv lis 1, 2018 12:52
Při prvním pokusu jsem smíchala těstoviny a omáčku v poměru 2:1, ale přišlo mi, že omáčky je tam dost málo. Poměr 1:1 už byl celkem přijatelný. Suchou směs jsem zalila dvojnásobným množstvím vody. Asi by šly poměry vyladit líp, ale kdyby to chtěl někdo zkoušet, může se aspoň od tohoto poměru odpíchnout.
Použila jsem obyčejný plastový termohrnek, který má do termosky daleko, takže předpokládám, že by se dala použít i jiná nádoba, s nějakou izolací. Nebo samozřejmě krátce povařit a nechat chvíli odstát, ale šlo mi hlavně o přípravu bez vaření surovin.
Tak ještě nástřel receptu, aby to tu neumřelo:
Těstoviny s boloňskou omáčkou
1 díl sušené omáčky
1 díl těstovin (s krátkou dobou varu)
trochu soli (na těstoviny)
4 díly vařící vody
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1982
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od mike » čtv lis 1, 2018 18:34
Vazila jsi, o kolik se zmensila vaha pri suseni? A ty dily jsou vahove nebo objemove?
Vysledek po rehydrataci chutna stejne jako puvodne pred susenim?
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49512
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od honzi » pát lis 2, 2018 11:49
Ale mě by zajímalo jak sušíte guláš a podobná jídla.Maso v sušičce to je jasný.Ale jak v praxi usušíte guláš?? Na jedlým papíře? nebo jsou speciální vložky do sušičky?? Možná je to tu ale nenašel jsem.
Věci se prostě dějí.Čert je vem.
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od skutrjohny » pát lis 2, 2018 12:12
to se cele prvni pripravy a pak susi nebo jen nektere ingredience se musi predvarit?
-
skutrjohny - účastník
- Příspěvky: 515
- Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
- Bydliště: Uherské Hradiště
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od dudy » pát lis 2, 2018 13:27
viewtopic.php?p=396239#p396239
viewtopic.php?p=412857#p412857
viewtopic.php?p=412829#p412829
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3966
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od GreyMouse » pát lis 2, 2018 14:29
Mně se to seschlo přibližně na 30%, ale bude záležet na tom, jak hustá je omáčka v okamžiku, kdy ji dáváš sušit.
Díly jsou samozřejmě váhové. Těstoviny zabírají různý objem v závislosti na tvaru a i u sušené omáčky bude rozdílný objem podle toho jak ji nadrtíš.
Chuť po rehydrataci mi přišla stejně nezajímavá jako u čerstvého jídla (ale aspoň už to nesmrdělo jako při vaření ). Prostě mě to jídlo nijak neoslovilo a porovnat to nedokážu.
@honzi: Tu vysočinu se bojíš sníst nebo už jen čekáš až její historická hodnota ještě vzroste a budeš moct na jejím prodeji zbohatnout?
Na sušení (polo)tekutých potravin mám v sušičce plná plata, která se položí na mřížku. Je to vidět třeba tady, když sjedeš až dolu, kde je vyfocené sušení konzervy. Těch plných plat mám ale míň než je plat v sušičce, tak občas používám i nastříhané kusy různých (asi polyetylenových) obalů. Zrovna u té boloňské omáčky jsem je použila, na první z fotek u mého příspěvku výše je to trochu vidět.
Booze používá nastříhaný pečicí papír (obrázky zde), ale nevím jak moc řídkou hmotu přežije; snažila bych se vysušit omáčku co nejvíc v hrnci.
@skutrjohny: Problém je, jak na vařiči vyrobit jídlo, jehož originál se peče. Možná by šlo ešus se surovinami zahrabat do horkých uhlíků, ale to mi přijde moc komplikované a náchylné k pokažení. Nechci riskovat, že budu bez jídla, tak jsem se smířila s tím, že některá jídla venku nepřipravím a nahradím je něčím podobným. V tomhle případě je to rýžová kaše - např. zde. Používám rýžové vločky arax. Krátce povařené se mi zdají lepší, ale stačí i zalití horkou vodou. Pokud sebou mám termosku, "vařím" kaši v ní; je bližší té vařené a nehrozí připálený hrnec (a 125 g suché směsi je do půllitrové termosky akorát, voda se nemusí odměřovat, stačí dolít do plného objemu).
Syrová vejce usušit umím, do kaše je nedávám, ale možná by to šlo. Zkoušela jsem jen vaječný prášek do těsta (např. suchá směs na palačinky) a smažená vejce (vaječný prášek se smíchá s vodou a použije stejně jako čerstvé rozšlehané vejce).
Tvaroh jsem zkoušela sušit, ale po rehydrataci nic moc. I když jsem sušenou hmotu namlela na prášek, po smíchání s vodou byly v tvarohu cítit jemné krupičky. Horší byla ale chuť, rozdíl oproti čerstvému byl dost znát. Ale je možný, že tepelná úprava by to zlepšila; sušené mléko rozmíchané ve vodě mi čerstvé nepřipomíná, ale v kaši mi nevadí. Myslím, že v komoře ještě nějaký vzorek mám, takže bych mohla zkusit trochu přidat do "termoskové" kaše
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1982
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od skutrjohny » pát lis 2, 2018 14:46
takze rikas, ze to staci smichat s praskovym mlekem, nejakym tim susenym ovocem a nemusim na tom nic predchystavat a proste to zaleji varici vodou az na miste a treba tech cca 5min.necham pusobit a bude to ok?
-
skutrjohny - účastník
- Příspěvky: 515
- Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
- Bydliště: Uherské Hradiště