Jaké trekové boty?

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod OlaffLudwig » úte led 30, 2018 16:06

Zdravím ve spolek, přátelé cestování po svých.

Tak jsem zase jednou prošel forum a opět si nevím rady....

V létě mě a přítelkyni čeká přechod Bulharských národních parků Rila a Pirin a já nevím, které boty začít zkoušet... Podle fotek to bude dosti proměnlivý terén, Rila spíše horské louky a zpevněné cesty (i když u vrchů kamení) a Pirin zase hlavně kamení... Podle vlákna "Kategorizace outdoorové obuvi" tipuji, že bych měl jít do B možná B/C? Navíc, každá značka si boty kategorizuje podle sebe a co jsem koukal na Hanibala a Alpsport, tak mi taky přišlo, že nemají na věc stejný pohled (Ale mám tu otevřených 8 záložek s OF a 15 s eshopama, takže jsem se mohl jen ukouknout)...

V životě jsem "podobný" (alespoň vzhledově) terén prošel jen jednou a to loni v létě výšlap na Téryho chatu v Tatrách. Tehdy jsem měl pohorky půjčeny od budoucího tchána a cestou dolu, zpět do Starého Smokovce, si sedřel malíčky do krve, takže jsem pak už po asfaltu šel raději bos ](*,) Vzhledem k tomu, že naše letní dovolená nebude na otočku, jako Tatry, tak si chci boty koupit už teď a rozšlápnout si je (alespoň trochu). Navíc podobné dovolenky (chození po horách) plánujeme i do budoucna, takže to neni jednorázový rozmar.

Materiál: Preferoval bych zvenku kůži a je mi jedno jestli bude GTX nebo ne
Terén: Asi jako Vysoké Tatry?
Vážím: 75 - 80 kg (podle ročního období :roll: )
Bagáž: 15 max 20 kg
Cena: 5000 - 6000? víc se mi asi dávat nechce, už tohle je celkem dost (vzhledem k tomu, že je budu používat hlavně v létě a to třeba 1 - 2x do roka)
Speciální vlastnost: pokud možno aby vyráběli několik šířek boty, mám celkem ploutve na svých 42 - 43

Zaujalo mě následucjích pár párů, ale vůbec nevim, jestli je to správná volba:
Hanwag Tatra Men GTX
LS Tibet GTX
Asolo Kongur GV MM
Fitwell Yuma
Scarpa Delta GTX

Poprosím Vás o radu, jestli jsem na správné cestě nebo úplně mimo a měl bych se mrknout po jiných párech a klidně i doporučte. Předem díky za čtení mého lamentu a váš čas :wink:
Uživatelský avatar
OlaffLudwig
nováček
nováček
 
Příspěvky: 17
Registrován: stř kvě 21, 2014 10:17

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod apuka » úte led 30, 2018 20:43

Ja jsem v Bulharsku nebyl, takze ohledne terenu neporadim. Pokud by ale byl jako na Terynu, tam by B boty mely stacit. Ale s tim pockej na znalejsi.

Co vsak mohu poradit, vyrad LS Tibety - uz se roky nevyrabeji a na strankach Hudy je jedina velikost a to uz par let, takze Ti realne muze hrozit i rozpad podrazky, "idealne" ihned po skonceni zaruky.
Kazdopadne radeji nekam zajdete a poradne boty vyzkousejte v ponozkach, ktere tam chystate pouzit. Boty by mely sedet, rozhodne nekupujte neco, co nekde - hoc jen mirne - tlaci s tim, ze se to rozchodi.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod mitau » úte led 30, 2018 21:32

Prechod Rily a Pirinu pro me byl prvni prechod kompletne projity v bezeckych botach (toho casu uz temer rozpadlych Merrel Mix Master II). Sel jsem tam s pohorkami a bezeckymi botami misto sandalu (bezecke boty byly lehci nez sandale, tak jsem vzal je) a nakonec zustaly pohorky celou dobu v batohu. Na druhou stranu jsem mlady, lehky (72kg) a na ty bezecke boty jsem byl zvykly. Teren je podle me jednodussi nez ve Vysokych Tatrach (mozna stejny jako cets na Terryho chatu). Rilu bych prirovnal treba k Nizkym Tatram bez otravne klece, Pirin trosku kamenitejsi, ale ne zas tak moc. Navic je tam v lete tepleji, coz me urcite taky motivovalo k tem bezeckym botam.

Kdybych si mel vybrat botu pro sebe, vzal bych festovnejsi bezecke boty - treba Inov-8 Trailroc 285. Pokud mam dat univerzalni radu, tak pohorky kategorie B bohate staci, na podobne hoory bych se nebranil ani pohorkam, co nejsou celokozene. Boty jako Tatra, Delta mi prijdou na horni hranici unosne vahy a celkove mohutnosti. Z podobnych bot se mi v obchode celkem libily LS Trango Trek Leather.

Pokud planujete chodit po znackach, tak je to vse celkem upravene bez zadnych sutovisk a pod, kde by byla potreba ochrana kotniku vysokymi botami. Na fotkach casto uvidis hreben Konceto, ktery se prejde za jeden den. Tam je to bud uzka pesinka a nebo v podstate chuze po naklonene skale, nic dramatickeho. Vrchol Vichrenu je trosku sutoviskovy, ale nic hrozneho.

PS: Meli jsme tam dobre pocasi, takze nevim, jak moc je Konceto kluzke za mokra. Obecne chodim dost v bezeckych botach - na vsechny turisticke chodniky do Vysokych Tater taky povazuju za nejlepsi bezecke boty, takze moje nazory ber s rezervou. Batoh pri tom prechodu mel asi 15kg, ke konci mene? Nevim, tehdy jsem nevazil a nedelal zadne zaznamy.
Naposledy upravil mitau dne pon úno 5, 2018 16:33, celkově upraveno 1
Nebaví tě stostránková témata, kde je někde zmíněná odpověď na tvoji otázku? Nepromokavé bundy - shrnutí, Batohy 40-45l - shrnutí, Karimatky - shrnutí
mitau
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1215
Registrován: ned říj 9, 2011 10:56

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod fps » pon úno 5, 2018 16:31

OlaffLudwig píše:a je mi jedno jestli bude GTX nebo ne

dle mě to jedno není, jak nemají i kožené boty membránu, tak se ti promočí, a obzvlášť když to bude nekvalitní kůže jako je nubuk
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod fps » pon úno 5, 2018 16:38

mitau píše:Z podobnych bot se mi v obchode celkem libily LS Trango Trek Leather.

ty jsem si v krámu zkoušel, taky se mi jevily dost dobře (až na to že jsou kožené), jsou už skoro kategorie B/C, ale na VT dobré
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod AaN » stř úno 7, 2018 8:30

Zdravím,

s přítelkyní jsme se rozhodli v létě vycestovat do Nizotemí za prací pěkně hezky pěšky. Máme problém s výběrem vhodné trekové obuvi. Předpokládáme, že těch cca 900km nebude po kdovíjakém složitém-členitém povrchu, ale kdybychom se chtěli vydat z NL vzhůru na sever do Norska, jaké boty byste doporučili v cenové relaci do 6500,-? :t:t
AaN
nováček
nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: stř úno 7, 2018 8:08

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod engineer » stř črc 11, 2018 7:42

Ahojte, chcel by som sa vás spýtať aké nízko trekové topánky by ste mi poradili na ľahkú turistiku? Nie som žiadny veľký turista, ale nemám si čo obuť do hôr a na prechádzky :) Takže maximálne na 6-7 hodinové túry v Tatrách apod. Chcel by som už niečo kvalitnejšie, tak som vyberal medzi lepšími značkami. Tu sú moje tipy:

Scarpa Zen Pro
Scarpa Mojito
Asolo Shiver GV

Ktoré by ste mi odporučili? Ešte taká menšia poznámka: pravú nohu mám trochu širšiu kvôli začínajúcemu haluxu, tak by som sa rád vyhol úzkym tvarom topánok.

Vopred pekne ďakujem za rady.
engineer
nováček
nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: stř črc 11, 2018 7:36

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod Chara-din » stř črc 11, 2018 14:20

Obávám se, že požadavek na širší botu ve eliminuje všechny 3 navrhované modely. Obzvlášť u atypicky tvarované nohy je určitě potřeba vyzkoušet, co bude sedět. Kvůli širší botě bych ale hledal spíš u Hanwag, Meindl či Lowa. Hanwag má u některých modelů i speciální tvar kopyta právě pro halux.

https://www.hanwag.com/handcrafted-with ... ial-lasts/
Chara-din
nováček
nováček
 
Příspěvky: 189
Registrován: ned dub 17, 2011 11:57

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod engineer » čtv črc 19, 2018 12:46

Vyskúšal som teda boty Asolo Shiver GV, ale asi to nie je ono. Resp. malíček sa dosť opiera o stenu topánky. Myslíte, že tá časom povolí alebo sa skôr vyšúchaná (prederie) vnútorná membrána? Zvršok je kožený.
Btw.: aj pri trekovej obuvi platí pravidlo, že kupovať min. o pol čísla väčšie topánku áno?
Ďakujem.
engineer
nováček
nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: stř črc 11, 2018 7:36

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod remy77 » čtv črc 19, 2018 12:55

Ano. Potrebujes vacsie, lebo aby ti pri chodzi dolu kopcom nenarazali vpredu palce. Ale aby sa ti zase pri chodzi po rovine alebo hore kopcom vnutri nedvihala pata.
A najlepsie je kupit poriadne ponozky a potom s nimi skusat topanky.
remy77
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1242
Registrován: úte dub 21, 2015 22:40

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod mitau » čtv črc 19, 2018 12:57

Nizke boty by mel clovek kupovat tak, zby mu sedely od zacatku. Na nejake velke roztazeni boty (i kdyz je kozena) bych nevsazel. Ohledne velikosti - to pravidlo s o pul cisla vetsi botou na beh, turistiku a vlastne i bezne noseni je takova lingvisticka blbost, protoze jak vidis, o pul cisla vetsi boty bys mel mit vlastne na vsechno. Zlate pravidlo je, ze konce prstu nesmi pri sestupech narazet do spicky. Jestli tlaci malicek uz v obchode, tak boty nebrat. Bohuzel neexistuje lepsi rada nez zkouset do nekonecna nez najdes tu pravou botu.
Nebaví tě stostránková témata, kde je někde zmíněná odpověď na tvoji otázku? Nepromokavé bundy - shrnutí, Batohy 40-45l - shrnutí, Karimatky - shrnutí
mitau
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1215
Registrován: ned říj 9, 2011 10:56

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod booze » čtv črc 19, 2018 14:08

Asolo Shiver GV nebrat. Odchazi na nich po pul roce vnitrek na pate.
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod oodoow » čtv črc 19, 2018 14:28

@engineer: Zkus La Sportiva TX2, TX3 nebo TX4 případně La Sportiva Boulder X. Mám TX2, kámoš má TX4 a obojí je velmi široké a pohodlné ve špičce. Zároveň v nich máš absolutní jistotu kroku a super přilnavou podrážku. Do Tater na kamenitý povrch podle mě ideální.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod mike » čtv črc 19, 2018 18:34

Jo, siroke ve spicce jsou, ale zas jsou nechutne uzke o kus dal. Vsechny nizke LaS, co jsem zkousel. Nektere se skoro ani nedaly obout. S zadnou jinou znackou jsem nic podobneho nezazil.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49287
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod oodoow » pát črc 20, 2018 15:15

Zajímavý, asi máš nějakou nekompatibilní nohu, mně přijdou úplně normálně široké po celé délce + netradičně široká špička. Mají zároveň stahování daleko do špičky, takže se to dá dobře utáhnout, skoro jako lezečky.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod mike » pát črc 20, 2018 15:26

Naopak, jak jsem psal, s zadnyma jinyma botama jsem nic podobneho nezaznamenal a i podavaci tvrdili, ze jsou nizke LaS pro vetsinu lidi uprostred uzke. A ano, pomer mezi sirkou spicky a stredu je velmi netradicni, rekl bych az nesmyslny ;-)

Muzeme se shodnout na tom, ze jsou to boty pro terminatory ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49287
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod Roxtidy » pon led 21, 2019 21:33

fps píše:
OlaffLudwig píše:a je mi jedno jestli bude GTX nebo ne

dle mě to jedno není, jak nemají i kožené boty membránu, tak se ti promočí, a obzvlášť když to bude nekvalitní kůže jako je nubuk

ahoj, jsem laik a jsem z toho jelen :D ...bylo mi tu jinde řečeno, že pokud je bota kožená s minimem švů, tak se bez goretexu obejdu...přepokladal jsem tim, že ji navoskuji/naimpregnuji
Mám tu založené téma, ale trochu v tom výběru plavu
Roxtidy
nováček
nováček
 
Příspěvky: 19
Registrován: ned led 6, 2019 15:14

Jaké trekové boty?

Příspěvekod Michal82 » pon led 21, 2019 21:48

Boulder X nechutně rychle odchází na patě - je to hned rozedřené.
Jinak mi komplet praskla kůže i s tou gumovou obsázkou.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod fps » sob led 26, 2019 10:59

tak to se ti v nich hýbala noha v patě, a tím pohybem nohy v botě si prodřel patu, když ti bota sedí, tak patu v botě jen tak neprodřeš
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod fps » sob led 26, 2019 11:09

Roxtidy píše:jsem laik a jsem z toho jelen :D ...bylo mi tu jinde řečeno, že pokud je bota kožená s minimem švů, tak se bez goretexu obejdu...přepokladal jsem tim, že ji navoskuji/naimpregnuji
Mám tu založené téma, ale trochu v tom výběru plavu

tak pokut chceš "Boty pro rybáře/pejskaře", tak na to co v tom tématu píšeš za požadavky membránu v botách nepotřebuješ, membrána je potřebná u bot na vícedenní výlety na těžko bez možnosti boty v noci vysušit v teple
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Jaké trekové boty?

Příspěvekod Michal82 » sob led 26, 2019 11:10

Fps - ne ne u tehlech bot si na to stěžoval kde kdo - já sám je hájil ze zatím dobrý ale pak to přišlo a boty se v podstatě během par týdnu zacli rozpadat.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Jaké trekové boty?

Příspěvekod Michal82 » sob led 26, 2019 14:25

Takže Boulder X bych se raději obloukem vyhnul - myslím, že tu na ně bylo i vlákno.
A opravdu jsem neměl volnou patu.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod apuka » sob led 26, 2019 18:46

Jom BoulderX (nizke) jsou "skvele a uzasne pohodlne boty" (citat:moje manzelka). Jediny jejich problem byl, ze snad za dva tydny noseni do prace se prodrela pata (psal jsem na OF o tom). A bota byla opravdu presne velika, pata se ani nehla. Stacil ten pohyb, co se pata boty roztahovala/stahovala pri kazdem kroku.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod Roxtidy » ned led 27, 2019 17:59

fps píše:tak pokut chceš "Boty pro rybáře/pejskaře", tak na to co v tom tématu píšeš za požadavky membránu v botách nepotřebuješ, membrána je potřebná u bot na vícedenní výlety na těžko bez možnosti boty v noci vysušit v teple

a ja jezdim na ty ryby na x dni a prave tam zadnou moznost suseni nemam... mam vybrane dvoje Asolo Greenwood a BOSP Caledon WX (k těm se klonim vzhledem k cene o malicko vic)...Asola vyzkozim za 14dni a pak se uvidi
Naposledy upravil mike dne ned led 27, 2019 18:10, celkově upraveno 1
Důvod: zbytecna vnorena citace
Roxtidy
nováček
nováček
 
Příspěvky: 19
Registrován: ned led 6, 2019 15:14

Jaké trekové boty?

Příspěvekod Michal82 » úte úno 26, 2019 8:45

Docela zajímavé video, určitě stojí za zkouknutí.

https://youtu.be/5TyRdhlEOfI
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod apuka » úte úno 26, 2019 14:30

No... Stezovat se, ze mi do GTX bot zateka a je v nich mokro nebo ze mi pada snih do boty, kdyz chodim ve hlubokem prasanovem snehu (hoc s navleky), v obou pripadech v nizkych botach, tak mi to prijde spise usmevne :-).
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod Shamokin » úte bře 19, 2019 11:39

Dobrý deň, rozmýšľam že si kúpim topánky
SALEWA MS CROW GTX ako letné trekové topánky.
Tak by ma zaujímalo že ak ich niekto má či sú na to vhodné? Pretože niekde o nich píšu ako o horolezeckých a inde ako o trekingových topánkach.
Shamokin
nováček
nováček
 
Příspěvky: 3
Registrován: úte bře 19, 2019 11:10

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod apuka » úte bře 19, 2019 12:42

Ja ty boty mam, ale na Tvoji otazku nedokazu odpovedet :-). Nepouzivej slova "trekingove" a "horolezecke", protoze ty pro kazdeho znaci neco jineho. Radeji napis, kde, v jakych terenech je chces pouzivat a na to Ti mohu rict, jestli je to na to dobre nebo ne.

Pro info - ja je pouzivam prakticky vsude, jsou to moje jedine pohorky. Od vystupu na Lysou horu az po tritisicovky v Alpach, syn v nich chodil i na tezsi feraty. Jedine, na co nejsou idealni je zima - nejsou vubec zateplene a ta curdura moc tepla neudrzi, takze pod -5, v tlustych pnozkach -10 uz je i pri chuzi chladneji.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Jaké trekové boty?

Příspěvekod Michal82 » úte bře 19, 2019 12:56

Hledám nějakou bačkoru na tulení ploutve.
Ve hře je

La Sportiva Boulder X Mid
La Sportiva TX5
Asolo Magnum GV
Asolo Shiraz GV

A podobné.
Bouldery sem měl v nízké bota i na moji nohu super pohodlná ale výdrž totálně na prd. Asola mám taky a vydrž vypadá trochu lip ale je to úplně jiná bota takže to nechci srovnávat.

Zajímalo by mne zda lze od něčeho z výběru čekat lepší životnost nebo je to fuk.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod GreyMouse » úte bře 19, 2019 14:54

@Michal82: Chápu dobře, že si chceš koupit boty s obsázkou a gtx? :-k
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

PředchozíDalší

Zpět na Boty