Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod Stani » ned kvě 13, 2018 17:41

Také typy stanov treba poriadne vypnúť, ale to si určite aj urobil.

Ale mňa zaujíma druhá vec. Ty si ho už vonku použil a ideš ho vrátiť. Normálne ti vrátia peniaze? Ak by som si teoreticky kupoval tento model, tvoj vrátený, tak stále ho kupujem za plnú cenu ako nový? Veď už je použitý.
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod Michal82 » ned kvě 13, 2018 18:21

Literakl - problém není v tunelu, ale v tom, že je to jednoprutový tunel. V dvouprutovém tunelu bys měl místa víc než v kopuly.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod budo » pon kvě 14, 2018 14:22

Michale takhle se to, myslím, paušalizovat nedá. Samozřejmě, že jednoprut nemá nad nohama tolik prostoru, jako dvouprut, ale to je přece jiná věc, než otázka délky nebo toho, kolik místa má člověk nad hlavou.

V tom Hiker 2 záleží, kam se člověk posune, ale že by mi ležel vnitřní stan na obličeji, to potvrdit nemohu. Měřím 178.

Ohledně vracení stanu po použití - pokud ho postavíš za sucha na trávě a máš pod ním podložený tyvek, tak to na stanu není vůbec vidět a jestli existuje nějaká možnost stan vrátit oproti penězům v nějaké lhůtě, tak proč ne. Jestli to tal jde při zakoupení přímo na prodejně nevím, ale jestli to literakl koupil přes eshop, tak tam je běžná 14 denní lhůta...
Uživatelský avatar
budo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4034
Registrován: pát kvě 29, 2009 20:54

Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod Michal82 » pon kvě 14, 2018 14:58

budo - samozrejmne ze na délku potřebuje dostatečně dlouhý tunel - ale u 2 prutoveho má u noh i u hlavy zcela kolmou stěnu a strop je vodorovný - oblouk se svažuje do boků s tím ze zaoblený je cca do poloviny a poté je od poloviny k zemi opět kolmý.
Takže pokud bude mít vnitřní stan rozměr třeba 230x140 tak v něm bude realne více uzitneho místa než v jakémkoliv kupolovitem stanu o rozměru 230x140.
Naopak jednoprutovy tunel má většinou nejméně místa protože stěny jsou dost šikmé.

A jinak souhlas s tím ze pokud to má přes e-shop tak to samozrejmne muže vrátit pokud ho nijak neponicil - to je přeci běžná praxe.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod Stani » pon kvě 14, 2018 20:42

Mne to je jasné ohľadom vrátenia peňazí v lehote u e-shopoch. Ale ja hovorím o prípade, ak sa stan použije, sám dotazujúci spomína, že ho ráno budilo slnko, že búrku bohužiaľ nestihol, staval až po nej. To už je normálka použitie, nie stavba niekde na záhradke s tyvekom na skúšku. A ak by ho zastihla búrka?

Alebo vezmime topánky. Pochodím pár km vonku, potom ich svedomito vydrhnem a vrátim? To už trochu iné, ako skúšanie v predajni, či nie? Na nič v zlom nenarážam, len by som chcel vedieť, ako to vlastne je.
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod Michal82 » pon kvě 14, 2018 23:54

Stani - v tom mas pravdu v podstatě takhle to použité je - ale je běžná praxe, že to lidi vracejí.

Bohužel zboží které nemá nějaký zatavený obal po vyčištění často nepoznas ze bylo použité.

Vem si třeba elektroniku - na Alze mas mraky výrobku kde je rozbaleno - což sou věci co někdo vrátil.

Boty na prodejně - vem si ze ty boty muže vyzkoušet třeba 10 lidi, vem si ze každý v nich nachodi po prodejně třeba 15-30 minut - takové boty taky nejsou nové ve smyslu - jsi první kdo je nazul.

Stany - kolik čumilu je chce postavit aby se kouklo, no a jestli ho použil a vyčistil opatrně tak nic nepoznas - můj stan s více jak 120 noci kdybych šel zítra položit na prodejnu taky nepoznas ze byl použitý - maximálně že bys zkoumal elox na hranách kolíků tam asi nějaký drobný škrábaneček najít půjde, ale běžným ohledáním si ho nevšimnes.

Nerikam ze je to správné, ale je to běžné. Ano prodejce by měl upozornit že je to vrácený kus a trochu ho zlevnit, ale kdo to udělá když si zákazník nevšimne - a když si všimne ze je ta podlaha stanu někde trochu spinava tak to prodejce zamazne tím ze ho tady postavili aby zkontrolovali jestli je v pořádku pro dobro zákazníka.

I auto ze salonu má najete km. ;)
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod mike » stř kvě 16, 2018 0:36

Michal82 píše:Vem si třeba elektroniku - na Alze mas mraky výrobku kde je rozbaleno - což sou věci co někdo vrátil.
...
Ano prodejce by měl upozornit že je to vrácený kus a trochu ho zlevnit, ale kdo to udělá když si zákazník nevšimne

Prave ta Alza. Rozbalene jsou zlevnene a je to u nich napsano.

Taky mam ted doma uz druhy batoh na zkousku s tim, ze ho pripadne vratim. Ale davam si sakra pozor, abych mu nejak neublizil nebo ho nezaspinil, v podstate neco jako pri testovani na prodejne, jen s vlastni vybavou a muzu chodit okolo baraku. Na turu bych ho nevzal, to az budu rozhodnuty.

Vracet stan, ve kterem jsem spal venku uz je mimo to, co bych si dovolil.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49287
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod Michal82 » stř kvě 16, 2018 6:13

No to je ale v podstatě to samé.

K čemu je určen batoh? K přenosu věcí, takže byť s ním chodíš kolem baráku, tak v něm máš zátěž a řekněme, že se třeba nějak jemně tvaruje na tvá záda a je jedno zda je to právě kolem baráku nebo někde na kopci, pro ten batoh je to stejné pokud ho nešoupeš o skálu nebo po zemi.

A stan? Pokud ho postaví na zahradě aby ho vyzkoušel tak kolíky zapíchnul do země a podlážka přijde do styku se zemí a trávou stejně jako když ho postaví na výletě a přespí v něm. To jestli ten stan stál hodinu nebo deset je už přeci jedno.

Pokud si dával pozor aby stan nikde nepoškodil a má ho čistý/vyčištěný tak mu přece nikdo nedokáže zda ho jen vztyčil na test nebo ho běžně používal. Neříkám, že je to správný, ale je to tak.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod dudy » stř kvě 16, 2018 6:21

Michal82 píše:...Pokud si dával pozor aby stan nikde nepoškodil a má ho čistý/vyčištěný tak mu přece nikdo nedokáže zda ho jen vztyčil na test nebo ho běžně používal. Neříkám, že je to správný, ale je to tak.



To myslím zcela vystihuje podstatu problému.
Když si budeš dávat pozor a nikdo ti nic nedokáže, tak můžeš třebas i krást...
](*,)
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod apuka » stř kvě 16, 2018 9:27

Zase je treba rozlisit tri veci:
1) vyzkouseni zakladni funkcnosti (u stanu - vlezu se do nej, jak snadno se da postavit, vleze se mi do batohu, kompatibilita s dalsim vybavenim, atd.) - toto se da udelat v obchode i doma v obyvaku (pokud je stan samonosny).
2) vyzkouseni "v praxi" (prodysnost, propustnost vzduchu smerem dovnitr /mysleno v slabem vanku/, jak se da vypnout, ale i zkusit si jej postavit ve vetru, atd) - toto v obyvaku ani obchode nevyzkousis.
3) vyzkouset na treku naostro se vsim vsudy

Co se tyce moznosti vraceni, 1) nikoho nezajima, neni rozdil, jestli to udela v obchode nebo doma. Kdyz nekdo udela 2) a pritom udela "veskere mozne ochranne opatreni" (napr. u stanu jej postavit na podlozce, na ciste a suche trave a chrani vse pred uspinenim (krome koliku, ale ty by mel pouzivat v primerenem terenu, aby se nenicily, neposkrabaly, atd.), po pouziti vysusi, da do puvodniho stavu tak, aby na nem nebyly zadne znamky pouziti, tak je to podle mne OK a nemelo by jinemu zakaznikovi vadit. Tj. napr. jemne utreni srazene vlhkosti vevnitr suchym hadrem je v poradku, ale uz napr. ocisteni mytim do toho nemusi padat - uz muze poskodit, resp. uvlivnit napr. DWR.
Kdyz ale nekdo udela 3) za naprosto beznych podminek, zbozi uz po navratu vykazuje alespon male znamky pouzivani (hoc i male uspineni blatem, ktere se da vycistit), tak ani po kompletnim vycisteni je to (pro mne) za hranou pro vraceni po beznem vyzkouseni. Nedejboze nechat stan "projit" bouri, jak to zvladne je uz fakt daleko za hranou, alespon u nas. V USA je naprosto bezne (alespon mezi navstevniky z Cech :twisted:), ze "vybavu" si tam nevozi, zajdou do (nekterych) obchodu, tam si koupi nove vybaveni, tam jim poskytnou 3 mesice na odzkouseni, pouzivaji to a pred odjezdem ocisti a vrati, ze jim to nevyhovuje - a nic neporusuji, takova jsou pravidla prodejcu, muzes veci vratit i po pouzivani a vrati Ti zpet vsechny penize.
U nas se to k tomu malyma kruckama blizi. V nejakem obchodu jsem uz videl, ze muzes vratit zbozi (napr. i boty) i po prvnim pouziti. Ale ja osobne bych to asi nikdy neudelal, svedomi by mi to nedalo.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod Stani » stř kvě 16, 2018 11:49

Ak si kupujem auto, ako spomínal Michal, z výstavy, alebo predvádzacie s cca najazdenými km, tak ho predsa nekupujem za plnú sumu. je čisté, umyté, ale lacnejšie.

Podľa mňa je to vychcanosť, ktorá zneužíva systém. Kupoval som si helmu, doma vyskúšal, nesedela, vrátil...ale žeby som v nej poliezol, len aby som nikde neťukol, doma vyumýval a potom šup vraciam....tak, ak to predo mnou urobí 20 ľudí, tak kupujem za plnú sumu používanú vec.

Riešením by bolo, ako to mali istého času v pláne OnRunning u bežeckých topánok. Prídeš, zaplatíš zálohu a pobeháš si vo vybranom modely týždeň, dva (od toho závisí výška zálohy). Si spokojný, kupuješ/objednáš nový model. V opačnom prípade prídeš o tú zálohu za použitie produktu. Samozrejme, že modely na to určené sa obnovujú, nie že dostaneš vybúchané, deravé topánky.
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod apuka » stř kvě 16, 2018 12:05

Kdyz postavi stan venku na podlozce (jak jsem psal, za priznivych podminek a setrne), venku si v nem polezi aby vyzkousel, tak jaky je v tom rozdil (krome zaspineni koliku) oproti tomu, ze postavi ten stan v obyvaku a prospi v nem v cistem spacaku cely vikend doma? Jak jsem taky psal - v obyvaku ani (vetsinou) v obchode si napriklad nemas sanci vyzkouset, jak bude vypadat stan vypnuty vsem snurami ke kolikum. Nebo alespon ja si doma nezatlkavam koliky do betonove podlahy... To podle mne neni "pouzivani".

Na druhe strane z vlastni zkusenosti: kdyz mas doma boty a prejdes v nich v byte (ale to same by se dalo rict i o obchode) cca 200-300 kroku abys zjistil, ze Ti nesedi, tak na nekterych botech mas evidentni, nekdy az silne znaky pouzivani - vysuseny nubuk (na spravne velke bote) ma krasne velke zahyby podelne i pricne(to se mi stalo jednou uz po cca 10.ti krocich v uplne nove vybalenych botech :roll:), kterych se uz nikdo nezbavi. Je to ale chyba zakaznika nebo vyrobce/prodejce, ze maji takove boty? To mam ztratit Bo na jinych ze stejne silneho nubuku nevidis zahyby ani po 100 km i vice.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod budo » stř kvě 16, 2018 12:31

Pohoršovat se tady rozhořčeně nad tím, že někdo přespal ve stanu a pak ho čistý vrátil, je podobné, jako stěžovat si na to, že v létě je vedro a v zimě zima. - S tím taky člověk nic moc nenadělá a je zbytečné se tím trápit, páč stížnosti na takovou věc jsou jen prázdným zbytečným řečněním o ničem.
Uživatelský avatar
budo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4034
Registrován: pát kvě 29, 2009 20:54

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod Stani » stř kvě 16, 2018 13:10

Ak si kúpim stan, postavím ho doma, na záhradke pozriem, ľahnem...veď áno, to je v poriadku. Ale nejdem s ním na túru, alebo v ňom nespím cez noc, v očakávaní búrky a potom idem vrátiť. O tom sa bavíme. Ak bola dohoda s predajcom, pardon.

Proste mi príde fér, ponúkať na takéto veci niečo ako požičovňu, resp. to čo píšem vyššie, pretože chápem, že na výstavách nie sú všetky modely, aby si ich človek omrkol. Je zaujímavé, že sa to deje u vecí, u ktorých stopy použitia nie je vidno, ak si dáš pozor. Také cepíny, mačky...poleziem, ráno vrátim, nesedia mi :) O princíp ide.
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod literakl » stř kvě 16, 2018 14:05

Koukám, že se tu rozjel pořádný flame. Stan jsem vrátil čistý a neporušený. Podle zabalení bylo ale vidět, že jsem jej rozbalil a prodavač nic neřešil. Po pravdě si zákon nepamatuji zpaměti, zda je zakázáno produkt použít. Myslel jsem, že od toho ta čtrnáctidenní lhůta je. Koneckonců v Alze je takové zboží speciálně označeno.

Stan jsen nekupoval na zkoušku. Myslel jsem, že bude OK. Ale zklamal mě. Kdybych hoviděl v prodejně, tak bych ho nevzal.

Leoš
literakl
nováček
nováček
 
Příspěvky: 9
Registrován: úte kvě 1, 2018 13:02

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod mitau » stř kvě 16, 2018 14:52

Obecne mam pocit, ze Decathlon se snazi byt k zakaznikum co nevstricnejsi pri reseni reklamaci nebo vraceni zbozi a verim, ze se mu to vyplaci. Ostatne nabizeji vraceni zbozi do 90 dnu od koupi misto 14 dni, ktere jsou ze zakona. Zkratka pokud zakaznik nebude muset tolik premyslet, jestli mu vyrobek skutecne stoprocentne vyhovuje nebo ne, tak si toho zkratka koupi vic a casto je nakonec spokojen nebo si na nejaky maly ustupek v pouzivani zvykne, i kdyz ma moznost vyrobek vratit.

Co dela Decathlon s vracenym zbozim netusim, ale to uz je na nem. Treba obcas udela nejaky vyprodej rozbaleneho zbozi a ani se s tim nikde nechlubi, protoze to zbozi ve sleve zkratka snadno proda a nechce, aby mel zakaznik pocit, ze by mel cekat na nejaky vyprodej. Jestli ho zaradi normalne do pordeje, tak pak je to na kritiku Deachlonu a ne zakaznika - ten zkratka zkusi zbozi vratit a kdyz s tim nema prodejce problem, tak proc ne.

Abych napsal alespon neco k tematu vlakna - zrovna se tu prodava dvouprutovy tunel od Ferrina - za 2k asi celkem dobra koupe, na Sportpursuit jsou ted nejake stany od Big Agnes s asi 40% slevou, takze misto nepredstavitelne ceny jsou ted za beznou cenu (200-250 eur).
Nebaví tě stostránková témata, kde je někde zmíněná odpověď na tvoji otázku? Nepromokavé bundy - shrnutí, Batohy 40-45l - shrnutí, Karimatky - shrnutí
mitau
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1215
Registrován: ned říj 9, 2011 10:56

Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod Michal82 » stř kvě 16, 2018 15:03

Jj myslím ze je tam něco jako musí byt vráceno v originálním obalu a bez známek použití.

Znám kluka co si chtěl zkusit žiletku na dovolenou - přes e-shop koupil novou - dal na ni staré pláště co mu daroval kamarád, týden se povozil a pak přehodil pláště opět za nové kolo očistil a vrátil ze mu nevyhovuje - tomu říkám vychcanost.

Myslím ze vrátit stan po použití pokud je ok je proste bezne.

Pokud to někoho pohoršuje.... kupujte si stany které se musí objednat od výrobce jelikož je v ČR nemají nebo stany nad 4kg - a mate jistotu ze to nikdo nepoužíval, neb kdo by se s tím tahal :D
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod mike » stř kvě 16, 2018 15:51

Tady prece nejde o pohorseni, ale o to, co vnimame jako spravne a co uz ne. Vetsina se asi shodne, ze "pujcit" si takhle veci na dovolenou a pak je vratit je vychcanost. Naopak, vyzkouseni jako v obchode asi bude vsem pripadat OK. Jak je to ale v pripade, co psal literakl? Mne to prijde na hrane, pro nehoko uz to muze byt za ni. Clovek si muze udelat jednoduchy test: vadilo by mi, kdyby tohle udelal nekdo jiny a ja si tu vec pak koupil jako novou? Kdyz ne, tak OK, kdyz jo a presto to udelam, tak je to vychcanost.

Je to vec lokalni kultury prodeje (a zakazniku). Jak spravne pise apuka, v USA je to jinak.
apuka píše:tam si koupi nove vybaveni, tam jim poskytnou 3 mesice na odzkouseni, pouzivaji to a pred odjezdem ocisti a vrati, ze jim to nevyhovuje - a nic neporusuji, takova jsou pravidla prodejcu, muzes veci vratit i po pouzivani a vrati Ti zpet vsechny penize.

Otazka ale je, co pak s takovym zbozim delaji. Pochybuju o tom, ze by ho prodavali jako nove. Kdyz ho prodaji jako pouzite se slevou, podobne, jako Alza, tak je to naprosto v poradku pro vsechny zucastnene. Prodejce na tom trati, ale asi to bere jako sve riziko.

Jinak je tam opravdu bezne, ze zbozi se vyzkousi na ostro a kdyz nevyhovuje, tak se posle zpatky a prodejce vraci penize. Samozrejme to musi mit nejak zakalkulovane v cene, ale jelikoz nejsou vyssi, nez u nas, tak ma zrejme nizsi marzi. Prijde mi to jako pozitivni vliv konkurence a nezlobil bych se, kdyby se to same postupne zavedlo u nas. Protoze proc ma byt veskere riziko na zakaznikovi? Koupi, zjisti, ze nevyhovuje a ma smulu.

BTW, ono je tam taky bezne, ze si clovek v obchode vezme do kabinky hromadu veci, vyzkousi a kdyz se mu to nelibi, tak to tam proste necha lezet na hromade a je na prodavacich, aby to dali doporadku. Videl jsem to i u nas, u Marxe a Spencera. Prisli Amici, nechali v kabince hromadu veci, prodavacky zurily a oni nechapali, o co jde. Jina kultura.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49287
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod Mawenzi » stř kvě 16, 2018 16:56

pokud vim, vetsina eshopu s vracenim do 14 dnu to ma NEPOUZITE v ORIGINAL obalu. Asi vyzkousena mikina, boty pochozeny po obyvaku a stan rozbalenej na zahrade na 10 minut je nepouzitej. pokud ho vemu na vylet a jednu noc v nem.spim, uz je pouzitej. Je to samozrejmw.kazdyho vec, kdyz to nikdo nepozna protozw vec je neposkozena a jako nova, budiz. ja bych takovej stan uz nevratila ale tohle je proste ciste individualni a pokud decathlon nabizi 90dnu tak je asi vsem jasny jak to budpu zakaznici delat

Na druhou stranu mi nevadi si takovej stan kpupit pokud ma slevu "rozbaleno/vraceno".
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod literakl » stř kvě 16, 2018 19:44

V originálním obalu byl vrácen. A Decathlon na tom určitě neprodělal. Byl jsem spokojen s přístupem, tak jsem obchod prolezl a přikoupil pár dalších krámů na cestu. Stan jsem primárně stavěl z důvodu, abych to dělal doma v klidu a procvičil si to. Nechtěl jsem to dělat napoprvé někde v kempu v cizině.
literakl
nováček
nováček
 
Příspěvky: 9
Registrován: úte kvě 1, 2018 13:02

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod budo » čtv kvě 17, 2018 8:35

Mně teď stojí ten stan na zahradě od neděle. Chčije a chčije. Na dnešek jsem v něm s prckem spal. Celkem dobrej test hned v začátku...
Uživatelský avatar
budo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4034
Registrován: pát kvě 29, 2009 20:54

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod literakl » sob kvě 19, 2018 12:36

Mám ten Elixir2 z Alpsportu, díky za tip. Staví se dobře a je prostornější. Líbí se mi. Nevýhodou je větší váha a delší tyčky.
literakl
nováček
nováček
 
Příspěvky: 9
Registrován: úte kvě 1, 2018 13:02

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod Pavouk » pon kvě 21, 2018 20:10

Kdo se chce orientovat ve světě opravdového lehkého vybavení, tedy i stanu, ať se podívá na https://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/equipment-c3/tents-shelters-c25/two-person-tents-c26#sort32 (omlouvám se za anglický e-obchod, ale neznám žádný v ČR, který by tak přehledně třídil zboží dle váhy). Lze si tam vybrat i trochu levnější stany. My máme už pátou sezónu dvoumístný a dvojplášťový stan Nordisk Telemark 2 Carbon ULW Tent (cca 900 gramů) a paráda -hlavně pro nošení na zádech. Měli jsme ho i v deštivém Laponsku (i na sněhu) a celkem spali tak 60-80 nocí. Jen je v něm trochu méně místa (je spíše pro pár než pro dva přátele), někdy je v něm ráno vysrážená vlhkost z dýchání a má garanci jen do větru 15 metrů za sekundu, ale odvádí svou práci, úměrné svým minirozměrům a miniváze. Firma má i nějakého dovozce do ČR, ač jsem ho kupoval z ciziny, řešil jsem s ním reklamaci prutu: bez problému jsem dostal zdarma nový uhlíkový hlavní prut.
Pavouk
nováček
nováček
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv říj 8, 2015 18:24

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod FrantaKrajta » pon kvě 21, 2018 20:48

Pekna stranka na celkove srovnani, dik.
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod Thingol » stř čer 13, 2018 11:29

Zdravím,

Plánujeme ve dvou s přítelkyní jet na cca půlrok do Jižní Ameriky - treky v Patagonii a Andách, prostě projet kontinent od jihu na sever. Takže nejpíš i nějaký výlety na kopce jako Huyana Potosí v Bolívii, prostě obecně celkem náročný podmínky. Tím pádem by měl být relativně lehký (max 2,5 kg cca), ale přitom rozumně odolný, nehodlám honit jednotky gramů za to, že pak někde umrznu nebo se to složí ve větru. Navíc v něm víceméně budeme bydlet půl roku, takže by měl být i rozumně prostorný.

Po zkoumání a s ohledem na to, že se mi za stan nechce dávat o moc víc než 10k (ideálně max 10k) dostal jsem se k následujícím stanům:

- MSR Hubba Hubba NX - váha ideální pod 2 kila, odolný by měl být ok a Patagonský počasí snad zvládne, zásadní pronlém je prostornost, přestože má dvě předsíňky, kde se dá asi i uvařit (?) a dát tam bágly, na dlouhodobý bydlení ve dvou ve celkem stísněný (127 cm šířka). Tři týdny na dovolený to člověk třeba přežije, ale takhle dlouhý doby bych se bál. Cena v limitu 10k bez podložky.
- MSR Mutha Hubba NX - váha pořád ještě ok, odolnost snad jako Hubba Hubba, i když mi trochu znervózňuje, že je dost vysoký a mohl by hůř snášet vítr. Prostoru až až, přijde mi to celkem jako overkill a může dělat problém najít místo na postavení oproti menším stanům. Navíc cena je cca 12k + 1500 za podložku. Navíc za podobnou cenu už můžu koupit MSR Acces nebo Terra Nova Voyager, kterej mi přijde zase o level výš.
- Marmot Tungsten UL 2P - ideální velikost vevnitř, je o 10 cm větší než Hubba Hubba a působí opravdu víc komfortně, váha okolo 1,5 kg taky paráda. Ale tady je zase problém odolnost vůči počasí (zima, vítr), působí celkem chatrně a vnitřní stan čistě ze síťoviny uplně nebudí důvěru, že v tom přežijeme delší treky v Patagonii, když nebude ideál počasí.
- F10 Xenon UL 2+ - Nově jsem objevil tenhle a působí, že by mohl být prostornější než Hubba Hubba a splňovat i všechny ostatní podmínky, bohužel jsem neměl možnost ho osobně vyzkoušt na rozdíl od těch tří výše. Nějaký zkušenosti?
- Wild Country Blizzard 2 - Bohužel taky nevyzkoušeno, ale půspbí na mě podobně dobře jako ten F10 a vypadá asi nejvíce odolný ze všech stanů, co jsem tu vyjmenoval.
- edit: F10 Erebus 3 - Zdá se, že splňuje celkem všechno, bohužel tenhle nemají ani v Letňanech.

Pokud jsem minul nějaký další stany, co se dají rozumně sehnat v Čechách nebo snadno poslat odněkud, tak rád přivítám i další návrhy. jako strop vidím cca těch 12k.
Naposledy upravil Thingol dne stř čer 13, 2018 13:18, celkově upraveno 1
Thingol
nováček
nováček
 
Příspěvky: 6
Registrován: stř čer 13, 2018 9:49

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod Pierre111 » stř čer 13, 2018 12:27

No a co třeba výstava stanů v Letňanech ? Tam by myslím F10 i Blizzard 2 mohli mít postavený. Jinak si ale myslím, že prostorem u těchto dvou stanů budeš zklamaný, vzhledem k jejich konstrukci. Strop mají dle nákresu a fotek dost zkosený, stejně tam půdorysné rozměry. Nejsou to obdélníky a nejširší rozměr mají jen v jednom místě. Opravdu bych doporučil tu výstavu a stany si prohlédnout.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod Miuan » čtv čer 14, 2018 10:49

Pavouk, Mam Nordisk Telemark 1, a kondenzace je takova strasna hruza, ze uz ho vubec nepouzivam, akorat lezi ve skrini. Nepodarilo se mi to vubec nijak vyresit. Novejsi verze maji spodni lem tropika u nohou a v cele vyriznuty do lehkeho oblouku aby se zlepsila cirkulace vzduchu, podlozil jsem to vetvickou nebo sutrem, ale stejne to nepomohlo, rano zas byla sprcha. Vim ze ve zkusenostech co ctu na netu ma nekdo podobne negativni zkusenosti jako ja a zatracuje tento stan, a nekdo zas se o tom nezminuje, coz je hodne zvlastni. Vim ze mas ten dvojmistny cili vetsi prostor, ale zase tam funite dva, a tak me zajima, vy tam mate ty vyrezy? A taky jsem si vsiml, ze i kdyz treba venku fouka silny vitr, tak vevnitr se "nehne ani list" vubec tam necirkuluje vzduch, to jsem v zadnym jinym stanu nikdy nepocitil.
Miuan
nováček
nováček
 
Příspěvky: 184
Registrován: úte pro 5, 2017 11:24

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod remy77 » čtv čer 14, 2018 11:49

Thingol:
mam Elixir 2 a pre dvoch je podla mna dostatocne priestranny. najviac sme ho pouzivali zatial 18 dni v kuse a nie pol roka, ale urcite bez problemov by som ten pol rok zvladol. Cez den ak je pekne tak sa v stane nezdrziavam, radsej vylihujem a varim vonku. Predsiene su dost velke na batohy, topanky aj varenie. - Rovnake rozmery ma tebou postovana Hubba Hubba NX, cize by som sa tych rozmerov nebal.
Marmot Tungsten ma 137 cm ale len na jednej strane, na druhej 122 a jedna predsien je o polovicu mensia ako druha. Nemusel by ti tam vojst velky batoh.

btw. ide o to, ci chces stan pre dvoch s dvomi vchodmi a dvomi predsienami, alebo tunel, kde je povacsine jedna predsien a jeden vchod. Pretoze aj to dost vela robi na komforte.
remy77
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1242
Registrován: úte dub 21, 2015 22:40

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod Thingol » čtv čer 14, 2018 13:57

Díky za odpovědi!

remy77: Už jsem na 90% rozhpodnutej pro stan s dvěma předsíněma a vchodama, ten komfort to zvýší jednoznačně, takže tunely od F10 a Wild Country jsem zavrhnul.
Konečně jsem se dostal na výstavu stanů a měl jsem možnost si všechny poopsaný výše vyzkoušet. Mutha Hubba NX je mimo mísu, je to celkově strašně veliký, takže zbytečně velká plocha na zemi, plus je ještě vysokánskej a fakt bych se bál, co to bude dělat ve větru.

S Hubba Hubba jsem byl celkem spokojenej, předsíňky jsou prostorný na bágly a asi se v nich i dá uvařit, působí i relativně stabilně a je fakt lehoučkej sbalenej. Mít šířku 140/145 místo 127, tak absolutně nemám co řešit. Hodně se mi líbil MSR Access 2 (14k na netu), kterej splňuje všechny moje požadavky plus je odolnější a víc stabilní, takže bych se s nim nemusel bát ani na nějaký vysoký kopce v Bolívii jako je Huyana Potosí. Na netu jsem se ale dočet o problémech s kondenzací, protože je prostě hůř odvětranej než Hubba Hubba, což je jasný. Navíc cena už je celkem nad limit.

Marmot Tungsten je skoro celej ze síťoviny a vypadá výrazně víc chatrně než cokoliv od MSR, takže ten škrtám.

Celkem mi zaujal Nordisk SI Finnmark 2 jsou prostorností a tím, jak vypada odolně, ale moc se mi nedaří najít rozumný recenze a ta váha lehce přes tři kila už je fakt dost.

Taky mi přijdou zajímavý stany od značky Nemo, ale v Čechách bohužel není, kde se na ně podívat. Zaprvý Nemo Dagger 2P, kterej mi přijde podle popisu a recenzí jako trochu lehčí Hubba Hubba, nebo Losi LS 2P, kterej je prostornější než Hubba Hubba/Nemo, pořád váží 2 kg a má hodně slušný recenze. Tím pádem víceméně splňuje uplně všechny moje požadavky, ale ta nemožnost se na něj aspoň podívat je prostě blbá.
Naposledy upravil Thingol dne čtv čer 14, 2018 21:59, celkově upraveno 1
Thingol
nováček
nováček
 
Příspěvky: 6
Registrován: stř čer 13, 2018 9:49

Re: Lehký a ultraskladný stan pro 2 osoby

Příspěvekod mitau » čtv čer 14, 2018 15:48

Stany Nemo maji v pod7kilo. Sice ani jeden z tvych hledanych modelu, ale je tam alespon Dagger 3P. Na zkontrolovani kvality, zjisteni skutecnych vnitrnich rozmeru oproti papirovym apod. by to mohlo stacit.
Nebaví tě stostránková témata, kde je někde zmíněná odpověď na tvoji otázku? Nepromokavé bundy - shrnutí, Batohy 40-45l - shrnutí, Karimatky - shrnutí
mitau
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1215
Registrován: ned říj 9, 2011 10:56

PředchozíDalší

Zpět na Stany