Nízké Taury

Itálie, Francie, Rakousko, Švýcarsko, Slovinsko, Německo, Lichenštenjsko

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Nízké Taury

Příspěvekod mike » čtv kvě 31, 2018 21:28

remy77 píše:V Seckauerskych tauroch davaj pozor, hore na hrebeni je vody pomenej.

Prave na to se hodi ten pruvodce, aby clovek vedel, pod kterym sedlem je voda a nemusel to zkouset na blind.

remy77 píše:V Rottenmannskych je to lepsie, ale dost vysoko su pastviny, takze niekedy dost blby pocit, ked naberas vodu.

Mne to teda prislo naopak, aspon teda na hlavnim hrebeni, tam jsem tekouci (dobrou) vodu nasel jen na jednom miste a pak uz jen stojatou, kterou neberu. Na konci (nad Planneralm) jsem tavil nejaky zbytek snehu :) I v pruvodci je varovani, ze je potreba mit vody dost na cely den, protoze na hrebeni zadna pitna neni.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Nízké Taury

Příspěvekod remy77 » čtv kvě 31, 2018 22:02

Bol som tam tusim v auguste minuleho roku. Spali sme nad Planneralm a vodu sme brali z nejakeho potoka. Dalej sme isli po hrebeni na JV a tam to boli skoro vsetko len jazierka a dost toho bolo okolo nich osrate.
remy77
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1242
Registrován: úte dub 21, 2015 22:40

Re: Nízké Taury

Příspěvekod mike » čtv kvě 31, 2018 22:09

Jj, to jsem myslel. Sel jsem to opacne a posledni tekouci voda byla pod sedlem Perwuzpolster, dal uz jen ta jezirka. Byl jsem tam myslim koncem rijna, to uz tam dobytek nebyl, ale stopy po nem jo a misty dost.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Nízké Taury

Příspěvekod Frank1e » pát čer 1, 2018 7:21

Děkuju, Miku i Remy, průvodce už gůglím, bez vody bychom být určitě nechtěli, sice nemáme problém alternativně trasu změnit podle zdroje, ale je zbytečně se vláčet někam a pak zjistit, že to bylo k ničemu, takže přípravu určitě nepodceníme. A pokud bude nějaká alespoň trochu přijatelná voda jednou za den, tak si ji holt raději přefiltrujeme o něco více do zásoby.

Když by měl někdo k této trase ještě něco užitečného, tak to samozřejmě budu i nadále sledovat. F.
Frank1e
nováček
nováček
 
Příspěvky: 21
Registrován: stř úno 7, 2018 11:27

Re: Nízké Taury

Příspěvekod mike » pát čer 1, 2018 16:18

Pruvodce muzes objednat primo od Rotheru: https://www.rother.de/rother%20wanderf% ... g-4263.htm U nas ho meli myslim v Praze v Kiwi. Od Rotheru dostanes posledni vydani, 2016 je dost nove, ale jake vsechny informace updatuji, nevim :)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Nízké Taury

Příspěvekod Scifoun » pon čer 4, 2018 17:42

Frank1e píše:Jak se, sím, chystáte jet vlakem do Radstadu? Spojení Praha - Linz ve všední den (středa odpoledne) je OK, ale dál mi to s ÖBB nevychází bůhví jak.


Já jsem naštěstí z Brna. Odsud jezdí každé 2 hodiny vlak do Vídně (a do Štýrského Hradce), plus nově i Jančura. Ve Vídni jsu za hodinu a půl a z Vídně už toho jezdí dost. Na eshopu ČD si koupím včasnou jízdenku v ideálním případě za 14 EUR tam a 14 EUR zpět.
Konkrétně pojedu v úterý v 7:23 z Brna a do Radstadtu můžu dorazit v 13:35 s dvěma přestupy nebo v 14:25 s jedním přestupem, ten přeshraniční vlak mi nesmí ujet, potom už to nevadí.
Zpět nakoupím s odjezdem z Oblarn v neděli v 17:00 (ale pro sichr zkusím jet už o 15:00 a na správný přeshraniční vlak počkám při posledním přestupu) a v Brně budu ve 22:36. Kdyby to ujelo, tak do Vídně bych se měl dostat i pozdějšími (ale denními) vlaky a jako zálohu budu mít zarezervovaný autobus z Vídně s odjezdem ve 23:55, což v ideálním případě zruším.
Scifoun
nováček
nováček
 
Příspěvky: 22
Registrován: stř led 6, 2016 18:41

Re: Nízké Taury

Příspěvekod Frank1e » úte čer 5, 2018 12:11

mike píše:Pruvodce muzes objednat primo od Rotheru: https://www.rother.de/rother%20wanderf% ... g-4263.htm U nas ho meli myslim v Praze v Kiwi. Od Rotheru dostanes posledni vydani, 2016 je dost nove, ale jake vsechny informace updatuji, nevim :)



Děkuju, objednáno (poslední v Kiwi mi prý někdo vyfouknul o pár hodin před nosem ](*,) )


A děkuju i Scifounovi. Přes den bychom měli taky spojení bez problémů, ale chtěli jsme ušetřit půl dne a jen hned po práci na noc, ale pak ta návaznost na přestupy dál už (pochopitelně) není taková. Zatím to vypadá na večerní vlak do Lince, přespání, v 5h ráno zase "lokálkou" dál a v 7h už na cestě po svých :-)
Frank1e
nováček
nováček
 
Příspěvky: 21
Registrován: stř úno 7, 2018 11:27

Re: Nízké Taury

Příspěvekod Frank1e » čtv črc 12, 2018 16:00

Ahoj všem, tak jsme se v neděli v noci po 4 dnech vrátili a VELKÁ spokojenost, i když naše finální trasa byla tak trochu kočkopes ovlivněný počasím a rozhodnutím nepřecházet přes hřeben Hirschkarlgrat. Ale i tak super, co jsme hledali, to jsme našli a děkuju za doporučení na tato místa!

Abychom mohli už ve čtvrtek ráno šlapat, tak jsme jeli ve středu večer do Linze, krátké přespání (airbnb), v 5h ráno už jsme zase stáli na nádraží a v 8h vystupovali z vlaku v Mautern im Liesingtal. Ušetřili jsme tak nějaký čas na dopravu dál na jih k Seckau.

Z Mauternu jsme stoupali po trase 984, respektive začátek jsme se asi 2,5km a cca 450 výškových metrů ulili svezením se lanovkou v místním Wilde berg parku ("ZOO" - otevírají v 9h, dá se koupit jen samotná jízda nahoru bez vstupu do ZOO parku, tuším 10EUR pro oba). Nicméně celkově je to i s tímto svezením se obdobně náročná trasa jako ze Seckau (Seckau-Kumpitzstein mi to ukazuje cca 12,5km, +1229m, -185m, Mautern-Kumpitzstein po odečtení lanovky cca 12km, + 1292m, -538m). Přešli jsme Mitterkogel (1847mnm), kolem Bremsteinu (1868mnm) sklesali pod něj (do cca1660mnm), tam u cesty z potůčku dobrali vodu (filtrovali jsme, nahoře na potoku chata a u potoku „pozdravy“ od krav, ale jinak hezký potok). Postupně se sklesá na cca 1460mnm, než se začne zase stoupat. U rozcestníku u rybníčku v cca 1620mnm jsme byli rozhodnutí pokračovat po trase 984 JV na Kumpitzstein (jinak možnost po 978 kratší JZ cestou na Hämmerkogel). Ráno u vlaku bylo 23°C, tady na sluníčku 28°C, ale tou dobou už se sbíralo k bouřce a než jsme vystoupali na Kumpitzstein (1924mnm), tak už pršelo a hřeben byl v mracích a hřmělo. Nahoře jsme chvíli čekali pomalu už rozhodnutí sejít směrem nad Maria Schnee a najít si už relativně takto brzo místo na nocování, ale nakonec se to trochu roztrhalo a vyrazili jsme po trase 983 po hřebeni přes Lamprechthöhe, Schwaigerhöhe a kolem Hämmerkogel dál. Stoupání na Seckauer Zinken (2397mnm) se už opět odehrávalo v mraku, dešti a větru, ale naštěstí bez bouřky. Nahoře jsme vyplašili kamzíka, ale na foto nebyl čas ani počasí a mazali jsme dolu do sedla Vorwitzsattel (2100mnm). Místo na tarp jsme si našli asi 70m po cestě jižně dolů přímo vlevo od stezky mezi dvěma mužíky. Našlapáno 24km, +2714m a -1346m.

Celou noc vítr a déšť a bohužel ani v pátek ráno a dopoledne žádná velká změna. Trochu jsme se v tom cournuli po sedle, ještě o něco níž na jižním svahu jsme z potoku dobrali vodu (tady bez úpravy), uvařili si oběd a rozhodli se, že sejdeme severně do údolí a pak k Hochreicharthütte (Shutzhaus). Jen jsme to zabalili a udělali v mrakomlze pár kroků k překročení sedla, tak jsme narazili na tříčlenou českou skupinku, která přišla po hřebeni ze západu a stavěli kousek nad námi kopuli (zdravím, pokud jste někdo taky tady). Pro nás škoda ztráty výšky asi 1000m, ale celý den to bylo nahoře v mraku a tak jsme se rozhodli hýbat alespoň tímto směrem. Na Hochreicharthütte (1480mnm) jsme přišly zrovna v době rodinné večeře, ale byli jsme velmi mile přivítáni. Chata a pokojík v nás vyvolaly v dobrém smyslu vzpomínky na ŠVP 80. a 90. let. Byli jsme ten večer jediní hosté a měli tak výsadu zabrat všechna místečka u kamen na usušení vlhkých věcí ve společenské místnosti („restauraci“). Dokonce když jsem se ptal, jestli bych nemohl dát někam do stodoly oschnout tarp, tak nám ho paní rozhodila dole přes stoly a židle. Navrch jsme se mohli vysprchovat v jejich soukromé koupelně (jinak se mi zdá, že tam jsou jen pánské a dámské záchody a jedno umyvadlo) Všichni (až na malého syna :-) ) mluvili líp anglicky než já německy, takže domluva žádný problém. Cena za noc tuším 30Eur pro oba (bez snídaně), ložní prádlo komplet tamní. Jen 11km, -1378m a +797m.

V sobotu ráno mrholilo, ale mraky už vypadaly líp, předpověď slibovala po poledni zlepšení a my vyrazili zpátky na hřeben dobýt Hochreichart. V sedle Brandstättertörl (2010mnm) vichr jako z hor, Hochreichart ještě komplet v mraku, ale jinak už jen sem tam kapka. Posvačili jsme, popovídali s dvojicí místních jednodenních výletníků a vyrazili vzhůru. Jen jsme nahoře (2416mnm) udělali fotky u vrcholového kříže, tak se mraky začaly trhat a o chvilku později jsme kousek pod vrcholem obědvali už za svitu sluníčka. Pak jsme vyrazili dolů směr Hirschkarlgrat , kde jsme se chtěli rozhodnout namístě podle reálného pohledu jak dál. Když jsme tam došli, tak z něj akorát scházela dvojice s jednodenními baťůžky, chvíli jsme popovídali a vyptali se, jak se jim to zdálo náročné. Vypadali celkem sportovně a pár míst je prý samotné zaskočilo. Chvíli jsem zvažoval variantu vylézt napřed a pak se vrátit pro partnerčin batoh, aby to takhle postupně přešla nalehko, ale nakonec jsme se rozhodli nejít. Třeba někdy příště zjistím, jestli bychom to dali nebo ne. Namísto toho jsme se už lážo plážo tempem vydali na SV a přešli na pohodu Klein Reichart a vystoupali na Feistererhorn. Tahle „ústupová“ trasa se nám odvděčila luxusním místem na přenocovaní na jeho SV straně zhruba v 1860mnm kousek na „jezírkem“. Dokonalou idylku v zapadajícím sluníčku kazil jen myslivecký „posed“ u jezírka pod námi, ale jinak nikde nikdo. Hvězdičky, výhledy, +4°C. Opět jen 11km, +1546m a -1194m.

V neděli nás čekal už jen sestup do údolí na vlak do Kalwangu. Užili jsme si parádní východ slunce, zabalili, nenechali po sobě ani stopu a vyrazili dolu. Všem, kdo by chtěli jít touto trasou, doporučujeme držet se od nějakých 1200mnm lesácké šotolinové cesty vedoucí přes oboru a ignorovat stezku podél potoka. Rakušanů evidentně není dost na to, i kdyby všichni chodili po horách a aby stihli prošlapávat každou cestičku a my se pak nebrodili po pás v kopřivách :-)

P.S. za celé 4 dny jsme potkali 27 turistů (7, 3, 17 a 0) a tři psy :-)
Frank1e
nováček
nováček
 
Příspěvky: 21
Registrován: stř úno 7, 2018 11:27

Re: Nízké Taury

Příspěvekod obda » ned črc 15, 2018 15:09

Tak po čtyřech letech zpátky ve Schladmingských Taurách, a příjemnou změnou je nový nájemce na Gollinghütte. Najednou je všechno v klidu, prostě pohodová chata podobně jako Prantalerhütte (možná to bylo trochu dáno i počasím, druhý den lilo a tak na Hochgolling nikdo nevyrážel).

Letos jsme si dali jako nejvyšší vrchol Hochwildestelle. Jak tu (tuším) mike rozebíral, ta kletterei II na jižním hřebeni není až tak úplně kvůli obtížnosti. Sám bych dal II-, většinou jde o vhodně umístěné kramle. Ale je tam hodně slušná expozice (průvodce říká außerordentlich ausgesetzt :twisted: ) - což mojí drahé polovičce vadí mnohem víc. Nicméně to statečně dala 8) . Vzhledem k počasí (nahoře mraky, chladno, ale sucho, skoro bezvětří, a sem-tam byl i výhled za odměnu) jsme tam byli sami.
Uživatelský avatar
obda
nováček
nováček
 
Příspěvky: 78
Registrován: sob úno 1, 2014 19:05

Re: Nízké Taury

Příspěvekod mike » pát črc 20, 2018 17:16

A pak ze kazda zmena je k horsimu ;-) Mozna je to tim, ze tady uz to horsi byt nemohlo ;-) Kazdopadne fajn zprava.

obda píše: Jak tu (tuším) mike rozebíral, ta kletterei II na jižním hřebeni není až tak úplně kvůli obtížnosti.

No, ja jsem myslim psal, ze mi to jako II neprislo. Ale uz je to davno a nevzpominam si ani na kramle, ani na expozici. Mohlo to souviset s tim, ze uz byl snih a treba jsem tam vylezl nejak jinak? :-k

Jestli chces jeste jeden zajimavy vrchol v oblasti, tak Wallhorn. Byl jsem tenkrat na obou a Wallhorn se mi libil vic. Je to ovsem trochu divocejsi, znacka tam myslim vede, ale stezka je o hodne min pouzivana a podle toho vypada. Vrchol je primo na chatou a je z nej zajimavy vyhled na Klafferkessel.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Nízké Taury

Příspěvekod Frank1e » čtv srp 23, 2018 13:35

Ahoj všem, minulý čtvrtek až neděli jsem dokončil ze západního směru s nějakou tou obměnou naší původní trasu z července, kdy jsme ji z východu od Seckau resp. v našem případě z Mauternu víceméně ukončili v sedle mezi Hohreichartem a hřebenem Hirshkarlgrat. Pokud by se někdo chtěl inspirovat:

1. den: Rottenmann - Stein am Mandl - Seegupf - Moserspitz - Hochhaide - Dreistecken - Großer Bösenstein. Cestou na Großer Bösenstein sem tam jištění lany a někde poměrně dost erozí poznamenané úseky, ale nic co by se nedalo s opatrností překonat. Jen bych asi doporučil (kdybych měl víc volného času) trasu rozdělit na dvě - jedno odpoledne si v klidu vystoupat z Rottenmannu na na Stein am Mandl a někde si tam na večer najít nocleh (i voda tam v jezírko-loužích byla po přefiltrování použitelná). Já vyrážel z Rottennmanu ráno před 7h a měl jsem co dělat (tedy i s hodinovou polední siestou :-) ), abych do večera zakempoval pod Großer Bösensteinem u jezírek nad Grüne Lacke. Ale o to hezčí byl díky tomu na vrcholu západ slunce :-) Mám v levém koleni prasklou chrupavku na čéšce a nefunkční jeden vaz (předem děkuji za soucit :-)), což mě trochu omezuje v náročném terénu, ale myslím, že i pro jinak zdravé lidi by to byla asi pohodovější jeden a půldenní varianta (jinak 17km, +2450m/ -1230m)

2. den: Grün Lacke - Großer Scheibelsee - po trase 902 přes údolí "Hohentauern" a dál po ní vzhůru na Geierkogel – Sonntagskogel - Triebener Törl – Knaudachtörl – Hirschensee. Tady bych doporučil ráno u Grün Lacke brzkou vstávačku kvůli lidem – vědom si blízkosti „civilizace“ a výletního místa Großer Scheibelsee a výhlidky z Großer Bösenstein jsem chtěl vstávat už v 5, ale podařilo se to až v 6  a to už nahoře po hřebeni běželi dva trail runneři, před 7 už jsem cestou dolu k jezeru potkával první turisty. Nicméně tou dobou ještě pořád prakticky soukromá koupačka v Großer Scheibelsee, ale pakl už se parkoviště pod ním povážlivě plnilo výletníky. Na opačné straně trasy naopak opuštěné místo na nocleh u Hirschensee. Jen pozor kdyby někdo šel podle téhle trasy https://mapy.cz/s/2YYEN od Knaudachtörl k Hirschensee , tak ta cesta tam neexistuje, ale stačí se držet +/- té vrstevnice 1950mnm, sem tam obejít kleč a přeskákat několik suťovišť a člověk spolehlivě dojde na místo. Tuhle trasu už jsem nestopoval v reálném čase, ale podle mapy.cz to ukazuje cca 18km, +2203m/ - 1565m.

3. den: Hirschensee – Bergerhube a vzhůru na Bärensuhlsattel – Lattenberg – Kerschkernkogel – Krügltörl – Schaunitzsee. Pohodová trasa a opět krásné místo na noc. Voda pod sedlem z pramene i v jezírku Schaunitzsee. Cca 15km, +1311m/ - 1269m.

4. den: od Schaunitzsee zpět nahoru do sedla Krügltörl – Geierhaupt – Hirschkarlgrat - Schönebentörl - Wald am Schoberpass - třešnička s x-krát probíraným hřebenem nakonec. Nejsem kdovíjaký zkušený horský vůdce, ale nakonec to bylo o něco lehčí, než jsem čekal. Určitě ale bylo pár míst, kde by mohly dát pár skob, ale spíše než o náročnost těch míst jde o to, že jsou nad srázem dolu, takže to chce být opatrný, protože pak už by člověka na cestě dolu nic nezastavilo. Obzvláště jako v mém případě s batohem na několik dní „na těžko“ a nebo za mokra. Pak už jen sešup dolu do údolí. Kdo nebudete pospíchat jako já na vlak, tak nechoďte touto cestou č. 972 https://mapy.cz/s/2YZrd - je to „stezka“ korytem potoka. Moc vody tam neteklo, ale víc než stezka je to sypká drobná suť kolmo dolů napříč vrstevnicema, místy veda cesta podél koryta, místy je stržená vodou. Cca 19km, +1128m/ -2300m.

Jinak opět opravdu moc hezká místa. Když pominu Stein am Mandl nad Rottenmannem a jezero Großer Scheibelsee resp. od něj stezku na Großer Bösenstein, kde bylo relativně více výletníků, tak jinak sem tam jen pár turistů. Poslední den od Schaunitzsee po Schönebentörl dokonce jen jeden jediný místní jednodenní turista. Voda bez problémů samozřejmě v údolích a ve zmiňovaných jezerech a pramenech a kromě nejvyšších partií jsem každý den míjel několik menších a větších jezírek (velkých louží). Pár z nich bylo víc zelených, ale přefiltrovat by se dala voda i z nich. Já měl vždycky dost v zásobě až jsem narazil na místo, kde byla voda čistší (i když jsem prakticky všechnu obzvláště stojatou taky pro jistotu filtroval)

Takže ještě jednou díky na doporučení na tato místa. Pokud máte víc takových, určitě zase něco podobného budeme chtít naplánovat. F.
Frank1e
nováček
nováček
 
Příspěvky: 21
Registrován: stř úno 7, 2018 11:27

Re: Nízké Taury

Příspěvekod remy77 » čtv srp 23, 2018 18:39

Ta cesta zo Schonebentorl dolu na zapad je fakt humac. Jedna cast tym eroznym korytom a druha este na zaciatku popri koryte, kde je rozpadnuta lavicka
remy77
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1242
Registrován: úte dub 21, 2015 22:40

Re: Nízké Taury

Příspěvekod apuka » čtv srp 23, 2018 20:58

Nechci byt uplne hnidopich, ale nekde se TI ztratilo nejakych dobrych par sto metru klesani....

Jinak teda, jak jsi to sel Ty, je to teda na prevyseni vice nez dobry mazec i nalehko, ne to natezko - a navic s prasklou chrupavkou a "chybejicicm" vazem :shock: ...

Diky za popis. :smt023
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Nízké Taury

Příspěvekod remy77 » čtv srp 23, 2018 22:52

Frank1e
Doporucujem hreben Eisenerzer Alpen. Malo ludi, na relativne kratkom useku rozne prostredie. Podla mna jedna z najpestrejsich hrebenoviek v tejto casti Alp
remy77
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1242
Registrován: úte dub 21, 2015 22:40

Re: Nízké Taury

Příspěvekod mike » pát srp 24, 2018 3:38

@Frank1e: dobry :smt023 Prvni den sis dal opravdu slusny, zvlast natezko. Sel jsem to nadvakrat, odpoledne od vlaku k Rottenmanner Hutte, tam prespal na winterraumu a druhy den mi zapadalo slunce prave kdyz jsem byl v sedle pod Bösensteinem a nahore jsem byl uz za tmy. Byl teda konec rijna, takze tma brzo, ale i tak mi to z chaty trvalo pres 8 hodin a ze Stein am Mandl 7. Uplne zespoda je to fakt hodne. Cim jsi meril prevyseni? Mne to totiz dava vic, asi 2600 m, sice pres chatu, ale myslim, ze tam zadne sestupy nebyly. Z vrcholu jsem sel na druhou stranu, ale protivystupy jsem odecetl (celkem mi to dalo 2850 m).

Jinak u chaty myslim byla tekouci voda.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Nízké Taury

Příspěvekod Frank1e » pát srp 24, 2018 9:31

Děkuju všem za reakce! Trochu jsem se bál, že někdo napíše: "tuhle trasu jsem dal s prstem v nose za dva dny a tys to šel 4" :lol:

Šel jsem tentokrát bez partnerky. Ne že by to neušla, to ona kolikrát valí rychleji než já hlavně do a z kopce, ale zase tak dlouho nevydrží :-) Jen tentokrát nemohla jet, tak jsem ty "strašidelné" vrstevnice Rottenmann - Großer Bösenstein na mapě až tak neřešil, ale je fakt, že ten první den mě ten terén v reálu trochu zaskočil. A kromě 3. dne (a 4. dne, kdy mi jel ve 4h odpo vlak) to bylo bez velkých zastávek prakticky non-stop od rána do večera, ale i tak to bylo super. Když by bylo ale potřeba (koleno/čas), sešel bych na vlak někde dřív.

První den jsem měřil na mobilu stopařem mapy.cz, ale vzpomněl jsem si ho zapnout až v 1055mnm + jsem přičetl, co ukázaly mapy.cz . Další dny jsem naklikal na mapy.cz, protože mi prapodivně selhala jedna ze dvou power banek, tak jsem šetřil energi na mobilu (jinak se přidávám k těm, co nosí mapu od Kompassu spíš jen jako orientační + kombinuji offline mapy.cz - týká se nižších partií, kde je víc cest, nahoře už se v tom člověk vyzná)

Z Rottenmannu jsem šel nahoru schválně druhou stranou po 943 mimo Rottenmann Hutte, kdyby náhodou jezdila ta lanovka, tak aby mě to nezlákalo :lol: S přítelkyní bysme se ale jinak určitě v případě možnosti svezli a neřešili bysme to.

Ještě jednou díky (snažím se sem něco vrátit na oplátku za to, co jsem nasosal já od vás) a jdu rovnou okouknout Eisenerzer Alpen :-) F.
Frank1e
nováček
nováček
 
Příspěvky: 21
Registrován: stř úno 7, 2018 11:27

Re: Nízké Taury

Příspěvekod remy77 » pát srp 24, 2018 14:15

@Frank1e
Ak si siel na vlak, nebolo ti vyhodnejsie zist do Pischingu? (teda ak aj odtial isiel vlak) Ta cesta cez Klein Reichhart a za nim zo sedla bud po hrebeni 973 alebo dolu na vychod po 974 a 975 je ovela lepsia.

btw. ak by si chcel ist niekedy Eisenerzer hreben, tak niekde najdem aj logy. Vyhoda je, ze od Reichensteinu uz na hrebeni nie su ziadne chaty, cize aj ten pohyb ludi tomu zodpoveda :supz:
remy77
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1242
Registrován: úte dub 21, 2015 22:40

Re: Nízké Taury

Příspěvekod Frank1e » stř srp 29, 2018 11:08

remy77 píše:@Frank1e
Ak si siel na vlak, nebolo ti vyhodnejsie zist do Pischingu? (teda ak aj odtial isiel vlak) Ta cesta cez Klein Reichhart a za nim zo sedla bud po hrebeni 973 alebo dolu na vychod po 974 a 975 je ovela lepsia.

Ahoj, pardon, už jsem zase tady. Ano, tento vlak staví prakticky podél celé trasy vč. Pishingu resp. Kalwangu až do St.Michael in Obersteiermark (pak přestup do Brucku a tam přestup na Prahu, hezky to na sebe navazuje).

A souhlas, po 973 jsme přes Klein Reichart a Feistererhorn scházeli do Kalwangu minule, když jsme přišli přes Hochreichart od východu. Ale chtěl jsem jen pro změnu jít jinou trasou. A i papírově to mělo být, tuším, o něco rychlejší do Wald am Schoberpass, on se ten Feistererhorn docela táhnul, co si tak vybavuju :-), ale hlavně, že mě nakonec obě cesty dovedly, kam bylo potřeba :-)
Frank1e
nováček
nováček
 
Příspěvky: 21
Registrován: stř úno 7, 2018 11:27

Re: Nízké Taury

Příspěvekod Frank1e » pát led 11, 2019 11:51

]
remy77 píše:Frank1e
Doporucujem hreben Eisenerzer Alpen. Malo ludi, na relativne kratkom useku rozne prostredie. Podla mna jedna z najpestrejsich hrebenoviek v tejto casti Alp


Ahoj všem, s "lehkým" zpožděním konečně přidávám info, že Eisenerzer Alpen prošlapané začátkem loňského října. Už je tady toho relativně dost, tak jen relativně stručně, kdo by se chystal na podobnou trasu Prabichl - Admont.

Doprava vlakem Praha - Bruck, přestup na vlak do Leobenu, přespání airbnb a druhý den ráno brzký ranní bus do Prabichlu.

Z Prabichlu výšlap na Eisenerzer Reichenstein, cesta se asi 200 výškových metrů pod vrcholem dělila doleva na náročnou směr k vrcholu a doprava přes Reichensteinhütte. Na cedulku k náročnější trase někdo doškrábal "normal" a vzhledem k tomu, že naprostá většina sněhu, co spadnul asi týden před tím, byla pryč, a ranní opar už se taky stihnul rozpustit, tak to to nebylo náročné. Na páteční brzké ráno docela dost výletníků, ale to se pak směrem na Hohe Lins po trase 673 jako mávnutím proutku změnilo, když jsem minul odbočku dolu ke Krumpensee. Kousek lanem jištěného úseku, za sucha také OK, ale samozřejmě s veškerou opatrností. Vodu jsem dobíral ze studánky/napajedla kousek pod vrcholem Wildfeldu. Noc kousek západně za Paarankogelem, ale asi bych doporučil to dotáhnout do sedla Brunnecksattel.

2018-10-05 (32) Eisenerzer Reichenstein 2165mnm.JPG
Eisenerzer Reichenstein 2165mnm


2018-10-05 (42) Reichensteinhütte.JPG
Reichensteinhütte


2018-10-05 (96) hreben Wildfeld - Paarenkogel.JPG


Druhý den jsem právě tam dobral vodu ze studánky a hurá dál přes Zeiritzkampel, Lahnerleitenspitze, studánku Heiligenbrunn, Leobner na Blaseneck. Oba dny jako malované a nádherné výšlapy a cesty po hřebenech. Noc západně za Blaseneckem.

Třetí den se podle předpovědi počasí zkazilo a celý den propršel, ale zrovna na tu asi nejméně zajímavou část. Vodu jsem dobral z potůčku kousek severně pod hřebenem na odbočce na trasu 675 a pak zase po hřebeni v téhle nadmořské výšce vesměs lesem směr Anhartskogel, Spielkogel, kolem Mödlinger Hütte dál k Oberst Klinke Hütte, kde jsem chtěl zkusit na blind ubytování. A měl jsem štěstí, dorazil jsem asi půl hodiny před zavíračkou restaurace a německoanglicky se domluvil s obsluhou na ubytku, zaplatil jsem, pán mi ukázal pokoj v protějším křídle budovy se čtyřma palandama, dal mi klíč s tím, ať pak jen ráno zabouchnu vnější vchod, sedl do auta a odjel. V celým baráku jsem byl (nejspíš) sám a nabyl jsem dojmu, že kdybych já uměl líp německy a on anglicky :-), tak by mi možná vysvětlil, že v téhle části sezóny (nebo alespoň z neděle na pondělí) už lidi neubytovávají.

Poslední den od hodně brzkého rána (odpolední autobus z Admotnu nečeká) už zase azuro a nádherný výšlap po 656 na Sparafeld a pak přes Rifflspitz a s kouskem jištěným lanem na Kreuzkogel a pak už jen po 01A/ 01 povětšinou stále hezkou stezkou zpět do údolí na autobus do Admontu. Přejezd do Ardningu, vlak do Linze a přestup na vlak do Prahy.

Takže i já se přidávám k doporučení na tuto oblast, stojí to za to. Jen bych řekl, nevím jak vy ostatní, že mi na denní kilometráž moc nevycházela bůhvíjaká místa na nocleh a když pominu sedlo Brunnecksattel, tak si nevybavuju, že bych míjel nějaké vysloveně k doporučení, ale samozřejmě se nějaký plácek vždy najde. Viděl jsem třeba v příspěvku do Skutrjohnyho, že nocoval na vrcholu Blasenecku.

A kam tedy dál zase z kraje léta tohoto roku? :-)
Frank1e
nováček
nováček
 
Příspěvky: 21
Registrován: stř úno 7, 2018 11:27

Re: Nízké Taury

Příspěvekod Frank1e » pát led 11, 2019 11:56

2018-10-06 (49) Lahnerleitenspitze 2027mnm.JPG
Lahnerleitenspitze 2027mnm

2018-10-06 (28) Zeiritzkampel 2125mnm.JPG
Zeiritzkampel 2125mnm

2018-10-06 (15) Brunnecksattel (nad studankou).JPG
Brunnecksattel
Frank1e
nováček
nováček
 
Příspěvky: 21
Registrován: stř úno 7, 2018 11:27

Re: Nízké Taury

Příspěvekod Frank1e » pát led 11, 2019 11:59

2018-10-06 (77) stoupani na Leobner.JPG

2018-10-07 (26) Mödlinger Hütte 1510mnm.JPG
Mödlinger Hütte 1510mnm
Frank1e
nováček
nováček
 
Příspěvky: 21
Registrován: stř úno 7, 2018 11:27

Re: Nízké Taury

Příspěvekod Frank1e » pát led 11, 2019 12:01

2018-10-08 (56) Sparafeld 2247mnm.JPG

2018-10-08 (45) vzhuru na Sparafeld.JPG

2018-10-08 (33) vzhuru na Sparafeld.JPG
vzhuru na Sparafeld
Frank1e
nováček
nováček
 
Příspěvky: 21
Registrován: stř úno 7, 2018 11:27

Re: Nízké Taury

Příspěvekod Frank1e » pát led 11, 2019 12:05

2018-10-08 (62)  vyhled nad Kalbling - Riffel - Kruezkogel.JPG

2018-10-08 (66) prechod Riffel - Kruezkogel.JPG
prechod Riffel - Kruezkogel

2018-10-08 (76) Riffel spitz 2106mnm.JPG
Riffel spitz 2106mnm
Frank1e
nováček
nováček
 
Příspěvky: 21
Registrován: stř úno 7, 2018 11:27

Re: Nízké Taury

Příspěvekod mike » pát led 11, 2019 18:32

Pekne :smt023 Asi si tam taky nekdy zajedu, ale spis v listopadu, kdyz bude pekne a nebude jeste snih.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Nízké Taury

Příspěvekod apuka » čtv črc 11, 2019 16:06

Jsem tento tyden v Obertauernu, tak neco malo aktualni info.

Snehu je hlavne v zlebech jeste na mnoha mistech hodne, takze jedobre pocitat s nim.
Prvni den (vlastne druhy, prvni jsne resili defekt na aute a opravu pneu :evil:) jsme sli "hrebenovku" na OT smerem k Sudwienhutte. Videt bylo h...o, mraky staly prave v nasich vyskach. Ale na Gamsleiten spitze jsme slapali vedle alespon 2m vysoke preveje (?) snehu na stezce, potom jsme chteli prejit z Gamsspitzl na cestu na Zehnerkarspitze, ale hned za odbockou jsme narazili na snehove pole pres stezku - strmost odhadem 50-55 stupnu (opravdu), sirka (chybejici stezka) snad 30-40m, primy spad na skalu cca 80m, pri stesti mirneho zatoceni tak 130-150 m na pokracujici sut. Proste nic bezpecneho, hlavne bez macek a cepinu. Kdyby tam nekdo sel, je treba pole zvrchu obejit a sejit na stezku - ale je tam dost nesoudrzny teren, klouze to a drny se uvolnuji od skal. Dal se jde vetsinou uz pod snehem, ale casto po mistech, kde evidentne jen nedavno sesunul zbytek snehu - je to tam mokre, svah zarovnany a kluzky. Na konci, pred otocenim stezky zase smerem k hrebeni je zase treba prejit nejakych 15-20 m pole, trochu uz mirnejsi svah, obejit se to rozumne neda, na druhe strane je skala. Jde jen kousicek sejit, kde je jazyk uzsi. Je to dost tvrdy soudrzny firn, nejde podrazkou dobre "zahranit" ani vykopat stup.
Jednou se otevrel mirny vyhled a to jsme zirali - pod nama jako ledovcova prohluben, veliky kotel cely zasnezeny. A to je jizni strana, kam cely den sviti slunce.
Za Glockerinem cesta dolu uz jde, tam snih neni prudky, kde je. Ale na rozbocce u Wildsee na Sudwienhutte (702,Tauern hohenweg) stezka zacina "vystupem" na "urezany" snih alespon 2,5m vysoky. Vypada, ze tim smerem ho bude dost, bacha na to, mozna je to nepruchodne. My jsme sli do OT, tam je to OK.
Popravde receno, nikde nikdo, stopy jsme videli jedny. Sam bych odhadoval, ze mnoho z tych snehovych poli se nerozpusti ani do konce leta. Dnes pri cca 13-ti stupnechjsem si vsiml, ze jedno mensi nejevilo sebemensi naznak ochoty se topit, ani kapka vody z nej nevytekla.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Nízké Taury

Příspěvekod apuka » čtv črc 11, 2019 16:20

Jeste kdyby se nekdo chystal na Weisseneck nebo dal hrebenovku az po Shareck z Twengu.
Stezka je docela dobre znacena az tesne pod Wildalmsee - a tom to konci. Po vyslapnuti na tu plosinu s jezerami je dal smerem do Grubachsharte 1 (jedna jedina) znacka, tri kamenni muzicci, z toh dva metr od sebe, stezka obcas 10, obcas az 100 m viditelna, potom a predtim vubec nic.
Spravny smer je na plosine smerem doprava na druhy konec pod svah Weissenecku, je tam velka skala, na nii je ta jedina znacka a potom jednoduse smer nahoru, jaknto jde. Nastesti puda je dobra, jen bacha na moznost vyvrtnuti kotniku na kamenech ve trave a azalkach. (Ani nebudu psat, jak a kam jsme se pri hledani s manzelkou dostali...)
Od sedla je smer na Weisseneck dobre trefitelny, pozdeji i slusne znaceny, ale od Weissenecku dal nic,ani naznak stezky, pricemz smer neni uplne jasny, manzelka se tam musela vratit. Zkusila par smeru ale vzdy narazila.

Doporucuji z od Wildalmsee si vyslapnout na kopec Treberling, je to kratky a pekny vyslap, ktery se odvdeci hezkymi vyhledy. A pod nim se da cas stravit zabavnym hledanim te spravne stezy dolu :-).

Tady jsme videli dva lidi, co sli dolu z Treberlingu. Dal na Weisseneck nikdo ani nahodou.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Nízké Taury

Příspěvekod obda » sob črc 13, 2019 13:21

Taky jsem se vrátil z Radstadtských Taur, takže apuku doplním. Šli jsme z Obertauernu (auto klasicky na P3, u Grünwaldkopfbahn) v úterý. Zataženo, většinu doby v mraku, ale pokud nepočítám větrem vyčesávanou vodu, tak bez děště.

Gamsspitzl v pohodě, ale odbočka na Zehnerkarspitze totál pod sněhem (a nebyla vidět - šipky tam nejsou). Potvrzuju prudký vysněžený svah o držku. My to řešili sejitím o pár desítek metrů níž. Sněhový svah tam byl sice (o dost) širší, ale o něco méně prudký. Sníh sice nebyl tak měkký jako následující dny, ale stupy se kopat hranou podrážky daly (nicméně mi to žena ráda přenechala, jí to šlo hůře). Některé části následného traverzu JV svahem teda dost opruz (suť, sníh, sesuny) a docela namáhavé. U výstupu na Zehnerkarspitze psal průvodce něco o "leichte Kletterei = I" - nevím, té jsme si opravdu nevšimli. Zajímalo by mne, co za matroš bral autor cedulí "Gamsspitzl 40 min, Zehnerkarspitze 50 min" u stanice lanovky. Ten poměr časů vypadá fakt jinak. Hřeben jsme šli celý, přes Glöcknerin sál na Grosser Pleißlingkeil, a v pohodě (sníh místy sice jo, ale nic zásadního). Podle mnohametrové stěny sněhu na rozcestí ale nehrozí výstup na Kleiner Pleißlingkeil.

Ve středu se udělalo (dle předpovědi) hezky a sníh byl dost měkký na to, aby se dal relativně bezpečně přejít. Obrovská sněhová pole byla na "plošině" mezi Obere Gasthofalm a Mossermandlem (tedy S od Mosermandlu). Sněhu dost, viditelných značek málo a hodně starých. Mosermandl v pohodě, luxusně zabezpečeno novým lanem po celé délce. Traverz k Windischscharte komplet pod sněhem, stejně jako prakticky celý sestup z Windischscharte k Franz-Fischer-Hütte. (Celá dolina Zaunerkar zasněžená a vypadala jak sestup z Kleiner Ankogel!) Díky tomu to byl dolů fofr. Hodně sněhových polí bylo i na traverzu z F-F Hütte dál na jih na Haselloch (a Tappenkarsee hütte). Zaujaly obrovské rozlámané sněhové bloky z deskové laviny na J svahu Schierecku (nad sedlem Haselloch).

Takže po letošní zimě, navzdory vedrům v první polovině roku, je stále sněhu dost. Některé výstupy a neznačené trasy jsme proto raději zavrhli. Mohu srovnávat s rokem 2015, kdy ho bylo ve stejnou dobu výrazně méně.
Uživatelský avatar
obda
nováček
nováček
 
Příspěvky: 78
Registrován: sob úno 1, 2014 19:05

Re: Nízké Taury

Příspěvekod apuka » ned črc 14, 2019 17:44

@obda: My jsme ten hreben taky sli v utery. Tak by me zajimalo, jestli jste tam byli pred nama nebo po nas. My jsme byli na Gamsleitenspotze kolem ctvrt na jednu (na zacatku jsme byli na Herbertspitze) a na Gamsspitzl o hodinu pozdeji. Pred nama byli stopy na snehu zdanlive po jednom cloveku, ale klidne to mohli byt Tve a ve Tvych jeste manzelky.

Jete by me zajimalo, parkovali jste i pres noc? Totiz sice z infocentra napsali, ze je tam mozne parkovat u te lanovky vice dnu v kuse, ale vsude po celem OT byly znacky, ze je v noci zakaz stani/parkovani s platnosti pro celou obec.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Nízké Taury

Příspěvekod apuka » ned črc 14, 2019 19:23

obda píše:U výstupu na Zehnerkarspitze psal průvodce něco o "leichte Kletterei = I" - nevím, té jsme si opravdu nevšimli.
To je tato cast (resp. spolu se spodni podobnou) stezky pres takovy kominovy zleb:
Zehmerkarspitze.JPG

Ty casy mezi Zehnerkarspitze/Zehnerkarsattel a sedlo pod Glocknerinem /30 min na ZKS a 40 na ZKS #-o /jsou mozna pro oodoowa a podobne.... Nam to trvalo mezi vrcholmi cca 1:40 hod bez prestavek. Beze snehu mozna by to mohlo byt za hodku.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Nízké Taury

Příspěvekod obda » ned črc 14, 2019 21:04

apuka píše:@obda: jestli jste tam byli pred nama nebo po nas. My jsme byli na Gamsleitenspotze kolem ctvrt na jednu (na zacatku jsme byli na Herbertspitze) a na Gamsspitzl o hodinu pozdeji. Pred nama byli stopy na snehu zdanlive po jednom cloveku, ale klidne to mohli byt Tve a ve Tvych jeste manzelky.


Dobrá haluz :D Před váma. Start 10:30 z P3 po cestě pod lanovkou, Gamsspitzl byl první vrchol. (První fotku mám z Glöcknerin, a tam jsme byl o půl třetí.) Chtěli jsme být před šestou na Südwiener Hütte, což se zadařilo. Stopy byly dvoje, ale oba máme Hanwag Alaska vel. 43 ;) My žádné stopy neviděli, ani odtáté ve sněhových úsecích.

Jete by me zajimalo, parkovali jste i pres noc? Totiz sice z infocentra napsali, ze je tam mozne parkovat u te lanovky vice dnu v kuse, ale vsude po celem OT byly znacky, ze je v noci zakaz stani/parkovani s platnosti pro celou obec.


Jo, tři noci, do pátku. Značek jsem si nevšiml. Když jsem tam byl poprvé v 2015, v infocentru nám osobně taky poradili P3. Na rozdíl od letoška tam bylo takových aut více (němci, holanďani...), nejspíše díky počasí. Tehdy šest nocí a taky bez problémů. Ostatně jsem to tady tehdy psal. Na autě mám pro jistotu nálepku Alpenvereinu, na případné obměkčení místních ;)
Uživatelský avatar
obda
nováček
nováček
 
Příspěvky: 78
Registrován: sob úno 1, 2014 19:05

PředchozíDalší

Zpět na Alpské státy