Island

Norsko, Švédsko, Dánsko, Finsko, Island

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Island

Příspěvekod Kjuba » pon kvě 28, 2018 17:55

sobb: Jasně, než umřít žízní, tak to bych se taky napil. Ale já bych to opravdu nedělal. Sirovodík je vysoce toxický, ale naštěstí dostatečně zapáchá, takže by jsi to prostě nevypila. To jsem si celkem jist. Horší je to s rozpuštěnými solemi a pH. Tady se nebavíme o kyselce, ale klidně o slušné žíravině. Ale každý dle svého uvážení, že?

mike: Žádný zdroj nemám, je to celkem dlouhodobě známá věc. Myslel jsem, stejně jako sobb, že se to tu bere jako samozřejmost. Určitě o tom něco najdeš na netu. Jinak i místní to dodržují celkem úzkostlivě. Riziko dle mě není zrovna malé.

Nevím, jak to tam plánujete, ale vždy se mi podařilo dobrou vodu najít, koupit nebo se dostatečně zásobit. Takže bych to neriskoval.
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Island

Příspěvekod mike » pon kvě 28, 2018 18:28

Kjuba píše:Horší je to s rozpuštěnými solemi a pH. Tady se nebavíme o kyselce, ale klidně o slušné žíravině.

To by mohl resit hlinikovy esus. Kdyz naberou horkou a rozpusti ho to, tak asi k piti nebude ;-)

Kjuba píše:Myslel jsem, stejně jako sobb, že se to tu bere jako samozřejmost.

Co je samozrejmost pro tebe jeste nemusi byt pro ostatni ;-) OK, zkusim pohledat.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49287
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Island

Příspěvekod sobb » pon kvě 28, 2018 23:26

k sirovodíku: možná si to s něčím pletu, ale není těkavý?

Trošku z jiného soudku, docela poučná věc, na kterou jsem narazila (článek se týká jeskyní) -
"At low levels of concentration H2S can be sensed by smell: It smells like sulfur. But at concentrations above 150 ppm the sense of smell is seriously impaired, which means people can easily be fooled into thinking the level has dropped.
At dangerously high levels hydrogen sulfide can therefore not be detected by smell. Gas detectors are needed at all times inside ice caves created by geothermal activity to monitor the air quality."
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Island

Příspěvekod mike » úte kvě 29, 2018 0:34

Skvele. Nejdriv ti to zabije cich a pak tebe #-o

Z chemie na ZDS si pamatuju akorat H2S, smrdi jako pes ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49287
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Island

Příspěvekod apuka » úte kvě 29, 2018 7:34

@mike, ad piti vody z ledovce: Musis rozlisit dve veci, resp. dve ruzne moznosti vody na ledovci:
- nabrat primo led z vnitrku ledovce (tj. ne povrchovy fiirn a roztapejici se led ani ne ze spodu "od skaly") nebo vodu z ledovcoveho jezera (mysleno jezero - ne mlaka roztopene vody, ale opravdu stale jezero - na ledovci. Tato voda by mela byt skvela k piti, maximalne co by tam za znecisteni mohlo byt je povrchove spadly prach, v extremu ale i nejaka kontaminace uhynulym zviretem (napr. spadle do trhliny), to se da filtrem v pohode zlikvidovat. A tuto vodu piji napr. i horolezci v opravdu vysokych vyskach.

- nabrat vodu z potoka vytekajiciho z ledovce. Toto neni vhodne pit jeste kilometry od ledovce. Tato voda obsahuje ty mikrocastice. Jak se ledovec pohybuje po skale, tak se "naberou" ty mikrocastice z rozmelnene skaly. Tyto castice se hodne tezko likviduji - je to skoro neco podobneho jako soli v geotermalni vode, taky to tezko obycejnym filtrem vycistis. Navic castice z nekterych hornin mohou s vodou reagovat a vzniknou opravdu ruzne soli. Jasne, v zavislosti na typu hornin casto samotne soli nebo i latka horniny nemusi byt zdravi nebezpecne latky, za beznych okolnosti by se organizmem castecne vyuzily a castecne vyloucily. Jenze prave tim, ze jsou ty castice tak male, tak je telo neni schopne plne vyloucit, dokonce mam dojem, ze se nektere dokazou dostat i pres bunecni membrany.

Kdyz vidis odpoledne tu zakalenou vodu, tak ten zakal je uz z povrchoveho znecisteni (spadly prach, necistoty z popadanych hornin, atd) z vody, ktera tece z roztopeneho firnu a roztapejiciho se ledu na povrchu. Tyto necistoty neni problem odstranit filtrem.

@geotermalni voda: sranda je, ze se o nem neda rict nic konkretniho, je to zdroj od zdroje rozdilne. Prodava se to jako "nejcistsi existujici prirodni voda", pry jeste cistejsi nez ledovcova (z roztopeneho ledu v mimoradne cistych oblastech, napr. Alaska), ale taky to muze byt - jak uz to zaznelo - hodne silna kyselina i hodne silna zasada, plus s obsahem tisicu moznych solnych sloucenin.
Ja bych rozhodne doporucoval nepit z tech, co maji kolem sebe nejaky mineralni "obal", tam je urcite soli a mineralu hodne, jen takove, ktere "neznecistuji" sve okoli. A navic si vzit lakmusovy papirek (nebo neco prirodniho, co to nahradi, ale asi surove zeli tahat nebyudete :-D).
@mike: Pokud by ta voda byla zasadita ziravina, tak by esus mohl byt beze stop.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Island

Příspěvekod Kjuba » úte kvě 29, 2018 16:13

sobb: Ano je těkavý, naštěstí. Proto ho cítíš. A je pravda i to "ošálení" čichu. Ale s koncentrací nad 150ppm se normálně nepotkáš. V otevřeném prostoru to nehrozí. Prostě normálně ta voda smrdí po sirovodíku a to nevypiješ.
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Island

Příspěvekod mike » úte kvě 29, 2018 17:26

@apuka: jasne, resime vodu, co tece z ledovce, ne po nem. Bohuzel jsem k tomu nic pouzitelneho nenasel a to jsem se fakt snazil :? Mozna hledam blbe, ale jedine, co jsem nasel, byly nejake zminky o tom, ze mistni horalove pred vodou z ledovce varuji. Ale pred tou zakalenou, co tece odpoledne, pry to muze ublizit, ale spis akutne. A doporucuji brat vodu z bocnich, cistych potucku, coz presne delam.

Nechci zpochybnovat to, co pisete, ono to trochu dava smysl, ale fakt bych rad nejaky zdroj a podrobnosti. Jednak mne to zajima a jednak se obcas ukaze, ze nejaka obecne znama vec je blbost (treba spenat a zelezo). Jestli mne nekdo muzete navest, budu rad.

Krome hromad reklam na cistou a zdravou balenou vodu z ledovcu jsem narazil akorat na bezna varovani pred bakteriemi a prvoky, zanesenim filtru a moznych nasledku piti demineralizovane vody. Tam to ale vypadalo, ze tyden nebo dva neni problem, zvlast kdyz z te vody clovek vari. Ale i piti by se projevilo az tak po mesici nebo vic. Ona to neni uplna destilka, jen tam toho rozpusteneho moc neni.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49287
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Island

Příspěvekod sobb » úte kvě 29, 2018 22:55

Kjuba píše:Prostě normálně ta voda smrdí po sirovodíku a to nevypiješ.
už jsme pili, ale koncentrace byla asi dost malá, ale smrdí to fest, to máš pravdu :)


Když už jsme u těch plynů, hrozí tady nějaké větší riziko (hlavně z hlediska delší expozice, tedy při táboření)? V kráteru ani na horké půdě si sice hnízdo nepostavíme, ale ... Vzpomněli jsme na naši historku ze Zélandu, z Tongarira, kde jsme si postavili stan na hřebínku nad krátery. Všechno v pohodě, dokud s padnoucí tmou nenastalo naprosté bezvětří. Pak se nad krátery utvořil docela strašidelný mrak, kterej stoupal k nám, až nás zahalil, i s příslušným odérem. Jak dramatická scéna z Pána prstenů. Normálně jsme dostali strach, sbalili si svých pět švestek a přesunuli bydlení vysoko na kopec,kde byl vzduch čistý. Možná to bylo zcela neopodstatněné, ale ta atmosféra prostě byla silná a naše povědomí o plynech, které tam můžou být, celkem dost malé.

No a Island je nejmladší a nejaktivnější sopečná oblast, z těch, co jsme kdy navštívili, a tak si nejsme ohledně těchto věcí úplně jistí :)
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Island

Příspěvekod Kjuba » stř kvě 30, 2018 5:45

No tak uvažoval bych selsky. V sopečných plynech se nejčastěji vyskytuje:
vodní pára
oxid uhličitý
oxid uhelnatý
sirovodík
oxid siřičitý
amoniak
plynně sloučeniny halogenů (chlor, fluor)

Všechny jsou toxické, některé dokonce bez zápachu a některé jsou těžší než vzduch (včetně toho sirovodíku).

Stačí se pak podívat na net a přečíst si něco o jejich toxicitě. Pak si myslím, že budeš stanovat někde dál.....
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Island

Příspěvekod Kjuba » stř kvě 30, 2018 5:47

Jinak nejčastěji zabíjí samozřejmě oxid uhelnatý. A to jak zvířata, tak lidi. Ale je to bezbolestná smrt, takže bych se toho zase tak nebál :-).
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Island

Příspěvekod GreyMouse » stř kvě 30, 2018 11:54

sobb píše:Když už jsme u těch plynů, hrozí tady nějaké větší riziko (hlavně z hlediska delší expozice, tedy při táboření)? V kráteru ani na horké půdě si sice hnízdo nepostavíme, ale ...

Kdysi jsem se byli podívat na okraj kráteru na Vulcanu. Tam vede normálně cesta, dovnitř kráteru se nesmí, ale po okraji, kde už to pěkně smrdí a občas člověk uhýbá před horkými výpary, se chodí běžně. Tam by mě vůbec nenapadlo zdržovat se delší dobu natož si lehat, na vnějších svazích kráteru ale už žádný smrad a horko od země cítit nejsou, přesto tam byly cedule důrazně zakazující táboření. Takže minimálně teoretické nebezpečí bylo asi i tam. Jak je to reálně ale netuším, nechtělo se nám to testovat a uklidili jsme se na noc jinam. Ale je mi jasný, že uklidit se jinam na Islandu nemusí být tak jednoduchý. Kdybyste nebyli tak rozežraný a netáhli kvanta jídla, mohli byste si vzít nějaký detektor CO ;-)
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Island

Příspěvekod Kjuba » stř kvě 30, 2018 15:57

Ale tak zase nedělejte z toho Islandu jednu velkou fumarolu. Ano jsou tam oblasti, kde to syčí a bublá, ale že by se nebylo kam uklidit to snad ne. A snad nikoho normálního by nenapadlo tábořit u okraje kráteru Vulcana.

Prostě žádná věda. Když se mi to někde nezdá a smrdí to tam nebo vidím, že je tam nějaká geoaktivita, tak se prostě posunu o kus dál.
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Island

Příspěvekod apuka » stř kvě 30, 2018 18:53

sobb píše:Když už jsme u těch plynů, hrozí tady nějaké větší riziko (hlavně z hlediska delší expozice, tedy při táboření)?
Neni to sice Island, jen halda Ema v Ostrave, tj. jeste nevyhorela halda, kde vevnitr jeste probihaji procesy a na povrch se dostavaji ruzne plyny, vetsina z nich se muze vyskytnout i u sopek nebo nekterych geotermalnich mistech.
Protoze kolem vrsku haldy a hlavne mist, kde vychazi plyny je i v zime prijemne teplo, jistou dobu tam obcas zavital prespat nejaky bezdomovec. Dole uz jej brali jen do marnice... Pry jich par takovych bylo.
Je tam hezky vyhled, ale obzvlaste v zime a nehybnem vzduchu ma normalni clovek po 10-15-ti minutach hodne blby pocit a hlava mu rika bez pryc. Ale videt, ze mnoho lidi to neciti a klidne si tam posvaci, popiji a pobude skoro hodinu - a potom se divi, ze dole kaslou ostosest jeste dlouhu, predlouho. Upozorneni tam je a toto je jeden z duvodu, proc stezku na vrchol dlouhou dobu nechteli zpristupnit jako turistickou cestu.

Takze zase - je treba pouzit trochu selsky rozum a poslouchat sve telo.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Island

Příspěvekod sobb » čtv kvě 31, 2018 22:11

Díky za reakce. Nepotřebuji až tak moc výčet sopečných plynů (to nějak tak tuším), ale spíše praktické zkušenosti z Islandu či země podobně vulkanicky aktivní. Za což děkuji. Island je pro nás svým charakterem tak trošku neznámou. Z toho, co jsme viděli na fotkách, nebo se dočetli, jsou některé oblasti docela blízké onomu"pekelnému kotli" a tak mě zajímalo, jaká jsou tam při pobytu rizika (a zkušenosti).
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Island

Příspěvekod Will » pát čer 1, 2018 9:58

apuka píše: normalni clovek po 10-15-ti minutach hodne blby pocit a hlava mu rika bez pryc. Ale videt, ze mnoho lidi to neciti a klidne si tam posvaci, popiji a pobude skoro hodinu



Dovolím si nesouhlasit, blbý pocit určitě člověk nemá, zřejmě jsi přecitlivělý.
Jistě, pořád se nějaké mikro částice uvolnují, ale ty jako Ostravák nejsi již otužilý?

Chodí tam i starší lidé, jezdí tam skupiny erasmáků
a nikdy nebyl žáden problém, ba naopak všichni si to chválili.
Nahoře je dokonce lavička , no stress.
Carpe diem!
Will
nováček
nováček
 
Příspěvky: 77
Registrován: ned pro 27, 2015 19:41

Re: Island

Příspěvekod zdenkah » pát lis 30, 2018 0:12

dobry den . vidim ze o islandu neco vite muzete nam rychle poradit ? pro vichr uzavreli hlavni silnici pod Akrnes uvizli jsme na severu . pry je to ted jedina moznost jak se na jih dostat jenze nam to leti v sobotu , nevite o jine silnici ? jak dlouho trva obejit autem cely ostrov ? dekuju moc .

wawrik píše:Už len pre polárnu žiaru sa tam rozhodne oplatí ísť.

Dá sa vidieť aj kopec atrakcií v okolí ringroad. Niektoré v sezóne ani neuvidíš - napríklad ľadové jaskyne pri Jökulsárlone. Vnútrozemie je uzavreté komplet, z toho neuvidíš nič.

Už tu o tom niekde reč bola. Pešej turistiky si veľmi neužiješ, ale príroda je svojská a zaujímavá aj v zime.

Rozhodiť plány môže vietor, občas je na pár dní jazda po ringroad nemožná, to sa všetci ubytujú na benzínkách a dúfajú, že vietor skončí skôr ako zásoby :-)

Tie letenky Wizzairu a Wowairu sú lákavé, však? :D
zdenkah
nováček
nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: čtv lis 29, 2018 23:45

Re: Island

Příspěvekod Stani » pát lis 30, 2018 19:56

Wawrik tu už na fórum asi nechodí, skús mu napísať cez súkromnú správu (SZ). Pardon za poznámku, ale keď nebudeš normálne písať a nepridáš aj veľké písmená, tak ti ani neodpíše :wink: .
Edit: ach tak, to je rýchlovka info, potom tú poznámku neber vážne.
Naposledy upravil Stani dne pát lis 30, 2018 20:13, celkově upraveno 1
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Island

Příspěvekod sobb » pát lis 30, 2018 20:05

Ta silnice je už otevřená, tak je zdenkah snad už zdárně v Reyjkavíku nebo na letišti. Pokud to tu ještě bude číst, tak by mě docela zajímalo, jak to dopadlo, jestli vyčkali anebo se fakt pokusili obejet celý ostrov ...

Jinak určitě to tu už bylo, ale pro silniční cestovatele je důležitý web: http://www.road.is/
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Island

Příspěvekod remy77 » sob pro 1, 2018 8:55

stani
wawrik je akurat na Islande, takze pochybujem, ze odpise na SZ.
remy77
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1242
Registrován: úte dub 21, 2015 22:40

Re: Island

Příspěvekod sobb » ned pro 30, 2018 21:38

lenny_vej píše:Myslíš tu kůču mezi Skogafossem a Posmorkem? Ta je dost děsná, hlavně při dešti narvaná i "na stojáka" a teče tam... nebo aspoň teklo (2008).

kareha píše:V sedle mezi Skogarem a Thorsmorkem jsou chaty dvě, cca kilomter od sebe. Jedna patří islandské verzi klubu turistů (nebo něčemu takovému), noc tam je třeba zarezervovat předem a platí se tam (loni to bylo 2500 ISK za osobu, což bylo na isladneské poměry hooodně málo).
Druhá chata patří nevím komu, za spaní se tam neplatí, z venku to moc vábně nevypadalo.

Asi to už všichni ví, ale zde na fóru jsem na tuto informaci nenarazila. Pokud to dobře chápu, tak se jedná o chatu Baldvinnsskali na konci jeepovky a na začátku sněhových polí (směrem od Skogár) . Ta byla v roce 2012 renovována, patří FÍ (Ferðafélag Íslands). Je z ní příjemná chata, obhospodařována správcem. Cena islandská, takže celkem nemalá. Za poplatek se dá stanovat i u chaty (a využívat kuchyně, tepla a závětří společenské místnosti), ale na stanování je to celkem větrné místo, člověk by mohl v závislosti na směru větru, který se často a rád mění, kroužit okolo chaty :)
My to někdy po půlnoci (díky za bílé noci :) ) zapíchli na před větrem trochu chráněném a měkkoučkém "popelišti" pár kilometrů pod chatou.
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Island

Příspěvekod sobb » ned pro 30, 2018 22:08

A ještě tak trochu dlužím odpověď na své předchozí dotazy, třeba se to někomu dalšímu bude hodit.

Počasí bylo lehce záludné, na jihu s přestávkami pršelo a pršelo, místní nám pesimisticky tvrdili, že od května viděli sluníčko snad jen třikrát (my dorazili koncem června). Nezáviděníhodné. U nás bylo tou dobou extrémní sucho a padaly teplotní rekordy. Nevěděli jsme, zda těm doma závidět, anebo být rádi, že moknem a klepem kosu na Islandu :) Předpověď nebyla ani nadále o moc lepší, takže jsme na jihu strávili jen asi týden návštěvou těch pro nás nejzajímavějších míst, a pak zbaběle prchli na příznivější východ a sever, s tím, že se na jih podle situace a času ještě vrátíme :)

Co se týče geotermální vody: asi dvakrát nebo třikrát nezbylo než ji pít, pokaždé to ale byla voda z řeky, sice teplá, ale dostatečně naředěná. Už nesmrděla a pitelná byla v pohodě.
Jak se dalo čekat, došlo i na vodu ledovcovou. Lepší než zhynout žízní a hlady (měli jsme jen sušenou stravu). Kafe už do ní nebylo třeba ani sypat, barva kávy, chuť Smekty (ovšem bez pomerančového aroma) :mrgreen:

Co se týče stanování v čmoudech: Kjuba měl pravdu, Island vážně není jedna velká fumarola, jsem si to představovala divočejší :) Takže většinu času za ty necelé dva měsíce bylo z tohoto ohledu bydlení bez problému. Čmoudy byly překážkou vlastně jen párkrát. Ve většině případů to bylo jen úžasné místo, ale nebyl problém jít jinam. Jen jednou jsme se museli o dost posunout, což bylo nepříjemný, ale po předchozích zkušenostech jsme to prostě neriskli. Potkali jsme dlouho předtím sice lidičky, kteří nám místo na spaní poradili, ale buď měli zcela jiné podmínky (které se ovšem během noci mohou změnit), anebo si riziko prostě neuvědomovali.
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Island

Příspěvekod Michal82 » pon pro 31, 2018 6:32

Sobb - jaké riziko....? Co to jsou ,,čmoudy”.....?
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Island

Příspěvekod sobb » čtv led 3, 2019 22:23

Jsem se domnívala, že to vyplyne z kontextu, viz. mé dotazy o něco výše v tomto vláknu :wink:
Čmoudy = sopečné plyny, riziko = otrava těmito plyny, ideálně během spánku na "příhodném" místě.
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Island

Příspěvekod Michal82 » čtv led 3, 2019 22:28

Sobb aha ;)
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Island

Příspěvekod sobb » sob led 12, 2019 22:25

Přepisuju si poznámky z výletu a ještě pár drobností, které mohou někoho zajímat:

- na jihu přibývá placených parkovišť. Vzhledem k ceně půjčovného i benzínu to sice není ruinující částka, ale je třeba s tím počítat. Bude jich nejspíš víc a víc.

- na různých místech se objevují evidentně nové zákazy stanování, někde i spaní v autě. A to nejen na nejvíce turisticky profláknutém jihu. Snad to nedopadne tak, že obecně to sice bude povoleno, ale v reálu skoro nemožno ...
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Island

Příspěvekod Asanoth » ned črc 12, 2020 16:14

Dnes jsme se vrátili z Islandu. Pokud někdo zvažujete tam někdy jet, jeďte tohle léto. Nejsou tam skoro žádný lidi, na spoustě míst jsme byli sami. Normálně je to (prý) mraveniště. Tak šťastnou cestu :) .
Asanoth
nováček
nováček
 
Příspěvky: 149
Registrován: čtv črc 4, 2013 17:36

Re: Island

Příspěvekod Hafi » ned črc 12, 2020 17:19

Dnes se vrátil brácha a hlavní sdělení bylo přesně takové.
Uživatelský avatar
Hafi
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 8414
Registrován: pát led 5, 2007 10:28
Bydliště: Už zas Praha :-(

Re: Island

Příspěvekod remy77 » čtv kvě 6, 2021 21:13

Na poziadanie bývalého člena OF Wawrika sem postnem jeho príspevok k erupcii sopky na Islande. Ak by mal niekto záujem o info.
http://wawrik.blogspot.com/2021/03/Erup ... l.html?m=1
remy77
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1242
Registrován: úte dub 21, 2015 22:40

Re: Island

Příspěvekod Lipon » pát kvě 27, 2022 22:02

Jak vypadají brody na Laugavegur pro 162cm vysokého člověka? Hlavně asi ten poslední, před Thorsmork, při cestě z Landmannalaugar - co jsem četl, je asi nejobtížnější, nejhlubší.
Chceme jít zkraje července s naší mladou, tak na co se máme připravit, jestli to dá ještě v kraťasech nebo už v plavkách :)
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4884
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: Island

Příspěvekod sobb » sob kvě 28, 2022 23:06

Ono to strašně záleží na počasí - když prší anebo je naopak vedro a taje, tak se voda dost zvedne. My ten zmiňovaný u Thorsmork šli navečer po slunečným a hodně teplým dni, a vody bylo pro mě na hranici toho, co s batohem na zádech a jen s hůlkama ještě ustojím (taky výška 162 cm). Jestli to na ni bude moc, tak ji budeš muset jistit.

Na kraťasy to určitě nebylo, ale plavky netřeba tahat, moc diváků tam nebývá a mají jiné starosti, takže stačí spodní prádlo.
Mám tady jeden výstřižek z kamery, kdyžtak Ti můžu poslat i link na sestříhaný video pro představu, jak tam ty brody vypadaj.

Ostatní byly sice nižší, ale zas dlouhý, takže pekelně mrzly nohy. Navíc bylo hnusně a pršelo, takže jsme obětovali pohory, že časem uschnou. Ve vysokejch pohorách je brození přece jen mnohem rychlejší a bezpečnější.

brod.jpg
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

PředchozíDalší

Zpět na Skandinávie