Kam smeruji inovace v batozich a jak najit jimi nezasazeny?

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Kam smeruji inovace v batozich a jak najit jimi nezasazeny?

Příspěvekod apuka » stř bře 14, 2018 19:34

Uz delsi dobu premyslim, kam toto napsat, ale myslim si, ze toto tema si zaslouzi samostatne vlakno, bohuzel.

Posledni dva roky se koukam po batozich a jsem z novejsich modelu cim dal rozpacitejsi. Nejde ani o konkretni vyrobce nebo konkretni model, zda se mi, ze se trendy daji docela dobre vysledovat skoro u vsech "znackovych" vyrobcu.

1) Trapezoidni ukonceni spodni casti (misto tvaru |__| je tvar |_/ nebo nekdy az skoro |/). Vyhodu jsem zatim v tom nenasel, zato se batoh neda postavit na spodek (pada) a na spodek se da dat jenom neco uzsiho, co se vleze do nejplytsi casti, jinak (nebo kdyz tam propadne co bylo vys). Napr. tam (Lowe Alpin Cholatse 35) nedam poradne macky v obalu (do spodni komory!).
2) Delaji se batohy uzsi, plytsi a vyssi. Chapu, pri lezeni, skialpu a pod. je lepsi stabilita, clovek se protahne v mensim prostoru, ale... Jak tam dat trochu objemnejsi veci (napr. zrcadlovku a jeste v obalu ale i zabaleny spacak) nebo vybrat neco ze spodnejsi casti v jednokomorovem batohu? Extremem, co jsem v lete videl byla Futura (asi 32 nebo 36) - ta mela "hloubku" uprostred zadoveho oblouku snad nejakych 10-12cm #-o (taky byla uplne vsude v obrovskych slevach).
3) obliba "konickeho" (ale ne kuzeloviteho, spise se ctveruhelnikovou zakladnou) tvaru, at suzujici se smerem nahoru nebo dolu. Problemy dtto jako v predch. bode - pres to nejuzsi misto spousta veci jednoduse neprojde. Mel jsem doma skialpovy Gregory Targhee 45. Krasny batoh, vymyslene detaily, na fotkach vypada skoro jako "hranol" - ale ve skutecnosti ve spodni casti se ledva vleze 10cm vec, hrozne se to suzuje a pevne drzi tvar. Kdyz se do predni kapsy da lavinova lopata a sonda, je to jeste horsi, protoze se to tlaci smerem dovnitr a ubere velkou cast prostoru.
4) Lehci materialy. Fajn, vaha obcas klesne, ale oklestuji se na mistech, kde potrebuji vetsi odolnost - na misto pripevneni lyzi/sneznic/macek/cepinu se prestavaji davat vysoceodolne latky. Potom si clovek precte, ze skialp batoh (ten Targhee) pri testu po par dnech (3-4) s obcasnym nosenim lyzi rozedrel latku v miste styku s hranou lyzi, pricemz se pouzival zpusob upevneni dany vyrobcem. A ta latka tak pocitove vypada (netestoval jsem odolnost).
5) U nekterych vyrobcu hratky s rozmerem. Jak mam chapat, kdyz srovnam starsi Guide 35+ (72x32x22cm) s novym Guidem 35+ (72x26x19cm)? Melo by to mit stejny objem, ale vynasobenim tech cisel dostanu 50,688l vs. 35,568l, pricemz novy Guide ma to trapezoidni ukonceni (bod 1), tj. z objemu neco dole. A oba maji deklarovany objem 35+8l. Ted jsem mel doma Deuter Rise 34(+8), ten ma rozmery 72x28x23cm, tj. o dost vetsi nez novy Guide 35, objem dany cisly je 46,368l. Ve skutecnosti (bez tech +8l - pridavny "dil" u uzaveru) se tam nevleze ani to, co do stareho Deuteru 30l. Ale aby to nebylo tak jednoduche, do Targhee 45 se nevlezlo snad ani to co do Risu bez +8l casti a to ma mit o 11l vice :-k ](*,).

Nechci se dotykat srovnavani kvality zakladnych materialu, to se uvidi za par let. Ale i tyto body me docela se...ou a mam obavy, ze to bude cim dal, tim horsi.

Jake mate zkusenosti Vy ostatni?

Jeste jedna hadanka: Zkuste najit batoh kolem 35-45l, ktery chcete pouzivat v zime pouze na sneznice (plus macky a cepin), ale chcete mit sebou lavinovou vybavu, zrcadlovku v obalu, nedej boze byste chteli chodit na vicedenni prechody se spacakem a karimatkou nebo hoc jenom s vice obleceni a jidlem a varicem. Radi byste ten batoh (bez sneznic) pouzili i v lete (tj. ne jednolita penova zada, pod nima se v lete poti). A nejste skialpinista, lyze nenosite. Kolik vhodnych batohu najdete? (Napoveda: lavinova vybava dana jen tak do batohu zabere vice nez se zda a hrozne zavazi pri manipulaci; lopata vlozena do zadni vnitrni kapsy za chvily rozedre hranamy kraje kapsy.)

Edit: k te hadance jsem zapomel dodat, ze ne s prohnutym zadovym systemem a la Futura nebo vetsina Osprey.
Naposledy upravil apuka dne stř bře 21, 2018 22:16, celkově upraveno 2
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kam smeruji inovaca v batozich?

Příspěvekod remy77 » stř bře 14, 2018 20:18

apuka píše:Jake mate zkusenosti Vy ostatni?


No ze si z toho nerobim tazku hlavu. Ak mi do mensieho batoha macky nevojdu na sirku, tak ich dam na vysku. Ak mam pocit, ze by mi mohlo nieco batoh zvnutra roztrhat (napr. ta tvoja lopata), tak to pripnem zvonku. Ak sa nezbalim do mensieho batoha, vezmem vacsi. Este vzdy sa povazujem za svojpravneho.
Je pravda, ze trendom je batohy zuzovat, ale urcite z toho nemam traumu. A ponuka trhu je myslim si dost siroka.
remy77
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1242
Registrován: úte dub 21, 2015 22:40

Re: Kam smeruji inovaca v batozich?

Příspěvekod Johnys » stř bře 14, 2018 20:44

Je pravda že nad rozměry toho Quida a nejenom toho jsem taky přemýšlel... nicméně mě spíš trápí ty nedůvěryhodně vypadající inovace, materiály a související s tím i odlehčování. Odvětrávané ramenní popruhy pod kterýma se stejně člověk zpotí, inovované zádové systémy s jaksi vylepšenou síťkou atd. Ve finále na ten bágl stejně pořádně nepřipnu hůlky... Cena o level vejš, dojmem působící na občasné rekreační využití.
Johnys
nováček
nováček
 
Příspěvky: 24
Registrován: sob črc 1, 2017 18:18

Re: Kam smeruji inovaca v batozich?

Příspěvekod apuka » stř bře 14, 2018 21:00

V rodine svepravni jsme, ale:
- macky se mi do batohu nevesly ani na vysku, to byl nakonec hlavni duvod, proc se koupil o 10l vetsi stejny batoh (tezsi, zbytecne velky)
- lopatu ven na kazdy batoh jednoduse nepridas. Spis je problem dat prakticky na kazdy, pokud si neudelas vlastni "externi kapsu" s uchytama. Obzvlast kdyz tam budes mit sneznice a cepin - a to bude trochu problem i s tou extra kapsou zvenci.
- jsi nepochopil, ze neni problem, ze se nenabalis do mensiho batohu. Jen ze se nektere bezne veci tam nevejdou, protoze ma malou hloubku. Mista je tam pritom habadej. Koupit vetsi, tezsi batoh, se kterym (malo nalozenym) se mnohem hur chodi je pitomost.
- dal jsem Ti "hadanku" - kdyz je nabidka "dost siroka", rekni mi alespon jeden jediny takovy batoh. Ja jsem nic nenasel (v Hudy, RP, Alpsport + Lowe Alpine, proste co mam moznost videt a zkusit).
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod remy77 » stř bře 14, 2018 21:43

Deuter pace 36. Lavinova vybava sa da dat do prednej kapsy a nema penovy chrbat.

Ja mam Montane medusu 32. V lete sa nabalim na vikend, v zime na jednodnovky. Je pravda, ze je dolu uzsi, ale macky dam na stojaka a dnu mi vojde komplet vercajg na lady aj s jedlom a oblecenim a pod viko jedno lano.

Edit: zabudol som na lopatu. Nosim Snowclaw. Ta batoh neprereze.
remy77
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1242
Registrován: úte dub 21, 2015 22:40

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod oodoow » stř bře 14, 2018 23:14

Nojo, ale Snowclaw nemusí prořezat ani ten sníh, když chceš někoho vyhrabat z laviny, to je lopata spíš na kempování ve sněhu.

Jinak si taky myslím, že nabídka je hodně široká, asi nejširší jaká kdy byla, takže souhlas s remy77.
Materiály se odlehčují u turistických batohů, protože předtím to bylo prostě předimenzované a kromě Michala asi nikdo takovej zbytečně těžkej batoh nepotřebuje. Zřejmě ty těžký batohy lidi přestali kupovat a poohlédli se po lehčí konkurenci a tak se prostě začalo odlehčovat, což vítám.
Spíš je hloupost chtít batoh s kapsou na lavinovou výbavu, tj. zimní skialp batoh, používat i v létě. Samozřejmě to jde, ale nebude to ideál, ale spíš kvůli té zbytečné váze a robustní konstrukci, než kvůli těm zádům.
Mám na zimu Mammut Nirvana 32, má kapsu na lavinovou výbavu a dá se na něj upevnit všecko, má taky pěnová záda, ale neřekl bych, že se kvůli tomu nějak víc potím. V zimě ta záda dávají smysl, že to hodíš na sníh a nepromokne to, v létě je zas výhoda, že si nepropotíš celý obsah batohu.
Btw. pěnová záda (karimatku v zádech) mají i vyhlášené batohy od Gossamer, kdyby se v nich lidi v létě nějak nepřiměřeně potili, asi by to někdy někdo zmínil, podle mě je to nesmysl. V horkém létě se prostě s batohem na zádech zpotíš, tak už to chodí, když jdeš po svých a nejezdíš autem s klimou, smiř se s tím. :wink:
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod Semo » čtv bře 15, 2018 0:37

Tych vyhrad mam dost:

1. Aj na malych batohoch su bederaky masivne a na hlavnu kapsu batoha prisite tak, ze strasne zavadzaju, ako keby mali byt nosne. Co je blbost - na malom batohu vychadza bederak nad pupok a tam si ho uz utahovat tak, aby nieco odlahcil urcite nebudem. Prosty popruh kvoli stabilizacii by stacil. Napr. Vaude Wizard 24+4L https://www.vaude.com/media/image/9a/22 ... 647c1f.jpg

2. Marketing a obchody strasne tlacia lezecke batohy. Naco????? Lezecke batohy (bez prepracovaneho chrbta, malych kaps a putiek na material) urcite potrebuje <5% uzivatelov.

3. Osprey-inspired kompresne poruhy, kde viac "poschodi" popruhov na boku batohu nie su spravene nezavisle, ale ako jeden popruh cik-cak prevleceny cez ocka do tvaru pismena Z. Jeho stiahnutim je dany len sucetdlzok jednotlivych "poschodi", nie detailne stiahnutie batohu v roznej vyske. Dosledok - material "stecie" na spodok batoha a tie popruhy tomu nedokazu zabranit. Nezavisle popruhy to kedysi dokazali. Napr. Osprey Exos https://www.ospreyeurope.com/shop/eu_en/exos-48-2018
Semo
účastník
účastník
 
Příspěvky: 905
Registrován: čtv kvě 15, 2008 22:12
Bydliště: Praha, obcas Kosice

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod remy77 » čtv bře 15, 2018 8:29

oodoow píše:Nojo, ale Snowclaw nemusí prořezat ani ten sníh, když chceš někoho vyhrabat z laviny, to je lopata spíš na kempování ve sněhu.


Az tak by som ju nezatracoval. Spodna hrana urcite nie je taka ostra ako na hlinikovej lopate, ale skusal som aj tvrdy sneh a vdaka inej drahe pohybu ako pri klasickej lopate sa s nou da velmi slusne zaseknut.
Skor by som sa obaval toho, ze kolko znesie ta plastova hrana, ale tym ze nie som zachranar a nekopem v lavine "kazdu sichtu" tak pocitam, ze par rokov vydrzi. Ako sa poznam, dovtedy ju skor stratim :lol:
remy77
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1242
Registrován: úte dub 21, 2015 22:40

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod apuka » čtv bře 15, 2018 9:29

remy77 píše:Deuter pace 36. Lavinova vybava sa da dat do prednej kapsy a nema penovy chrbat.
Rise 36 se uz nevyrabi, jen 34. U nej to, co pises jsem si podle obrazku taky myslel. Ted jsem to mel dva tydny doma. Zadovy system vynikajici, neco takoveho by to potrebovalo. Ale ve skutecnosti je to hrozne plytky batoh. Deuter pise hloubku 23cm, ale asi to pocita vcetne popruhu - cca od pulky do spodku do toho nevleze snad ani 15 cm. A kdyz das do kapsy lopatu, tak ta se tlaci smerem dovnitr batohu a ubere jeste dalsi prostor, a to hodne citelne.
Ty nove verze Rise jsou uz prave inovovane :twisted:. Ubrali pul kila na vaze, coz je fajn, ale ty dalsi veci co jsem v prispevku spomenul tam "vylepsili". Co si vzpoinam, ze jsem davneji venku videl starsi Rise 40 (nebo jeste vetsi?), tak ten byl koncipovan dobre.
Ad Snowclaw: Snad nemyslis vazne pouzit toto misto lavinove lopaty pri pripadnem vyhrabani zasypaneho :roll:. Jo, kdyz delas zahrab, nekdy by se hodil, ale jako bezpecnostni vybava je to k nicemu. Zkus nekdy nekde vybrabat jen pulmetrovou diru v(e starem, at Te neohrozuje dalsi) nanosu laviny. Ten snih je nekdy jako beton, i lopaty bez brousene hrany tam casto maji problemy.
oodoow píše:Spíš je hloupost chtít batoh s kapsou na lavinovou výbavu, tj. zimní skialp batoh, používat i v létě. Samozřejmě to jde, ale nebude to ideál, ale spíš kvůli té zbytečné váze a robustní konstrukci, než kvůli těm zádům.
Ja ale nepotrebuji zimni skialp batoh, psal jsem, ze nemame lyze. Ja spise potrebuji letni turisticky batoh, ale s jednoduchou moznosti pripevneni sneznic v zime a moznosti ulozeni lavinove vybavy.
Jinymi slovy - zadny vyrobce nemysli na to, ze nekdo chodi na sneznicich a pritom ma lavinovou vybavu. Tam totiz hodne ocenis ten "letni" zadovy system, mnohem lip nez ten lehky penovy. Na lyzich je to OK, ale celodenni slapani - at uz se sneznicemi na nohou nebo nakonec jen na batohu - je neco jineho.
A nevim, proc se Ti zda hlouposti mit sebou v lete batoh s lavinovou vybavou? Myslis si, ze v lete na ledovcich nebo na horach 3-4000+ nesnezi a nepadaji laviny? Obzvlast, kdyz jdes na vice dnu na nejaky prechod (i jen z chaty na chatu), tak pul metru nebo i vice pres noc napadnuteho snehu neni zadna vyjimka ale naprosto bezna vec. A vis, co to udela, kdyz dalsi den vykoukne slunicko a zacne do toho pracit, ze jo?Toto (po jen asi 30cm noveho snehu zacatkem srpna):
Wildspitze.jpg

A kdyz spadne serak, tak toto (konec cervence):
Allalin.jpg


Nota bene, (novy) Deuter Rise 34+ ma stejny zadovy system jako (novy) Guide 35+, Kupodivu ale manzelce Rise po nastaveni padne perfektne, dobre se nosi, bederni pas je tam, kde ma byt. Guide ji zase na zadech totalne nesedi - ramenne popruhy jsou blbe, bederni pas je na spatnem miste a neda se to nastavit. Pricemz bych ocekaval pri stejne vysi a jen o 2 cm jine sire batohu, ze by to mohlo byt hodne stejne. Ted pisu o nastaveni zadoveho systemu, bez ohledu na komoru, kapsy, atd.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod oodoow » čtv bře 15, 2018 10:05

apuka píše:Ja ale nepotrebuji zimni skialp batoh, psal jsem, ze nemame lyze.

Skialp batoh se hodí i na sněžnice, je to celkem podobný sport. Prostě pohyb na sněhu v horách a je potřeba mít tam kapsu na lavinovou výbavu, tomu se říká skialp batoh.
apuka píše:Jinymi slovy - zadny vyrobce nemysli na to, ze nekdo chodi na sneznicich a pritom ma lavinovou vybavu. Tam totiz hodne ocenis ten "letni" zadovy system, mnohem lip nez ten lehky penovy. Na lyzich je to OK, ale celodenni slapani - at uz se sneznicemi na nohou nebo nakonec jen na batohu - je neco jineho.

Přemýšlej trochu, pominu-li fakt, že pěnový systém je na pocení úplně v pohodě, tak nechápu, proč by něco mělo být na sněžnicích problém a na lyžích ok, můžeš to osvětlit? I na lyžích chodíš hodně, potíš se dokonce více než na sněžnicích, protože lyže + vázání + lyžáky váží více a schválně vyhledáváš stoupání, aby sis to potom mohl sjet. Oproti takové makačce, jsou sněžnice na pohodu. Stejně tak můžeš jít na lyžích celý den, prostě je to to samé. Jediná výhoda lyží je v tom, že jsi rychlejší a pokud někoho někam dolů veme lavina, tak máš šanci tam dojet a vyhrabat ho, než se tam dostaneš na sněžnicích, může být už pozdě.

apuka píše:A nevim, proc se Ti zda hlouposti mit sebou v lete batoh s lavinovou vybavou? Myslis si, ze v lete na ledovcich nebo na horach 3-4000+ nesnezi a nepadaji laviny?

To sice ten batoh používáš v létě, ale v prostředí, kde je pořád zimní krajina. :roll: Pak platí, co jsem psal, pěnová záda zabraňují promoknutí od sněhu a jsou tedy výhodou.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod apuka » čtv bře 15, 2018 12:48

oodoow píše:To sice ten batoh používáš v létě, ale v prostředí, kde je pořád zimní krajina.
Promin, ale snad nemyslis, ze kdyz pujdu na nejaky tydenni prechod nekam, kde normalne v lete je jen obcasny firn, tak si mam vzit dva batohy - jeden pro "klasicke" podminky a druhy pro pripad, ze by napadnul snih? Proste jen i v lete pocitas, ze se problem s lavinou nastat muze.

Mne proste prijde, ze u vetsiny lavinovych skialpovych batohu ten jejich penovy zadovy system je min pohodlny na delsi noseni a nektere, co jsem zkousel navic malo chrani zada od veci v batohu - mysleno tim, co se stalo napr. v tom Targhee: manipulaci se mirne vzpricila termoska a tlacila do zad. Stejne ten fotak, protoze se tam jen horko-tezko vesel, kraje vytlacily penu na zadech a bylo to neprijemne citit. A oba tyto problemy byly hodne neprijemne. U Deuterackeho Alpine zadoveho systemu jsem s termoskou schvalne delal psi kusy, ale na zadech jsem nic necitil.

U toho zadoveho systemu nejde jen o poceni, to byl jen jeden z moznych vytek, realne to nemam odzkousene. Ale jednoduse je rozdil slapat s batohem na zadech v nekolika castech celkem 3-4 hodiny zbytek casu sjizdet nebo cely den jet na lyzich a napr. 7-8 hodin v kuse slapat - at uz se sneznicemi na nohou nebo v mackach nebo uplne beze vseho. Promin, ale i na sneznicich je to uplne jiny pohyb nez lyzovani, i kdyz slapes nahoru a to uz nerikam, kdyz jdes bez sneznic. Taky na sneznicich nebo slapani bez nich nepotrebuji tak chranit zada pred snehem (pokud nesnezi), jednak tolik nepocitam, ze budu padat a jednak si ani v prasanu ten snih tam jizdou nerozvirim tak, ze se tam dostane.

Jeste stale cekam, ze nekdo da tip na batoh, co jsem popsal, ze potrebuji (objem kolem 40l). A aktualni model, ne co uz pouziva napr. 5 let. Kdyz je ta nabidka tak moc siroka.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod booze » čtv bře 15, 2018 13:22

A stareho Guida nesezenes?
Je pravda, ze nektere novejsi batohy stoji za prd napr novy BD Nitro. Stary mel jedinou mouchu a to postrani kapsy, ktere mely rychle vytahane gumy. Jinak v lete jsem na tri dny do nej nabalil Alpy v pohode.
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod Pierre111 » čtv bře 15, 2018 13:26

S batohy je to těžký. Já taky dlouho hledal a pořád hledám. Holt se někdy asi musí slevit z požadavků. Já ted třeba používám Ortovox Peak 35 a na skialpy a zimní pohyb v horách to má asi všechno co můžeš potřebovat. Samozřejmě to nemá ty záda jak chce apuka, ale používá to nějaký pevný rám a k tomu látku s vlnou. Samozřejmě se ti záda zpotí, já se ale potím pod každým batohem i když má záda ze sítky. Tam mě pak navíc mokrá záda ofukují a to je nepříjemné. Jinak jsem s batohem dost spokojený. Perfektně mi sedí na zádech, přidělám na něj z venku mačky, cepín helmu, pod víko dám lano, je slušně vodě odolný (nepromokavý), má super zip na odepnutí přední strany. Takže já můžu doporučit třeba toto:

https://www.ortovox.com/uk/shop/backpac ... rong-blue/
Případně odlehčená menší verze avšak bez kapsy na lavinovou výbavu.
https://www.ortovox.com/uk/shop/backpac ... -mid-aqua/

Případně jsou ještě zajímavý batohy od Pieps.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod Pierre111 » čtv bře 15, 2018 13:27

No kdyby jste někdo chtěl Guide 45+ tour tak bych ho možná prodal :). Už ho moc nevyužívám.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod booze » čtv bře 15, 2018 13:30

Podivej se na Montane Fast alpine
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod apuka » čtv bře 15, 2018 15:24

Stary Guide ma jednu velkou nevyhodu (pro moji manzelku): ma zasite obe strany ramennych popruhu, ty jsou tak hodne siroke a (i kvuli siti pevnejsim materialem) ji tlaci uz pri prumernem zatizeni. Toto bylo na novem odstraneno. Jo, nema kapsu pro lavinovou vybavyu. Jinak by Guide 35+ byl akurat

Ten Montane nema kapsu pro lavinovou vybavu. Na Piepsu se mi nelibi material ani zadovy system (ja radeji, kdyz se vetran kanaly nez primym nasakanim vlhkosti) a pokud je to stejne jako na mensich, tak po vlozeni lopaty do kapsy je prilis plytky.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod Pierre111 » čtv bře 15, 2018 15:33

Myslel jsem Pieps Summit. Materiál se mi zda v pohodě, je dostatečně odolný. Záda jsou specifická kvůli otvírání batohu přes zip. Ortovoxy se ti nelíbí také ? Ty se třeba mě velmi dobře nosí.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod pavproch » čtv bře 15, 2018 16:33

Nečet sem to celé ale zaujal mě ten "odkaz" na bágly Pieps - na skialpo mám už asi 5 let Pieps Myotis 30 a je to asi nejlepčí skialpo bágl, jaký sem kdy používal. Objemem teda nic moc, ale na jednodenní výlety (nebo z chaty na chatu) zn. ideál. Upozorňuji ale, že to rozhodně není UL bágl....
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28128
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
User is Online!

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod mike » čtv bře 15, 2018 17:41

apuka píše:Promin, ale snad nemyslis, ze kdyz pujdu na nejaky tydenni prechod nekam, kde normalne v lete je jen obcasny firn, tak si mam vzit dva batohy - jeden pro "klasicke" podminky a druhy pro pripad, ze by napadnul snih? Proste jen i v lete pocitas, ze se problem s lavinou nastat muze.

Chces snad rict, ze v lete s sebou nosis lavinovou vybavu pro pripad, ze by napadnul snih?

apuka píše:Myslis si, ze v lete na ledovcich nebo na horach 3-4000+ nesnezi a nepadaji laviny? Obzvlast, kdyz jdes na vice dnu na nejaky prechod (i jen z chaty na chatu), tak pul metru nebo i vice pres noc napadnuteho snehu neni zadna vyjimka ale naprosto bezna vec.

Jj, za 20 let v techto vyskach jsem to zazil myslim dvakrat. Naprosto bezna vec :twisted:

Nejake skluzy na ledovcich nepocitam, to bezne je, ale taky te to nezavali. Sam jsem jich par urval a v par se svezl, do laviny to ma daleko. Zdalky to samozrejme vypada podobne, jednou se mi pri traverzu podarilo vyrobit takovy, co byl videt na kilometry jeste par dni pote. Nic nebezpecneho to ale nebylo, proste sjel po svahu snih, co na nej svitilo slunce a ja jsem ho odriznul. Podstatne ale je, ze jel docela pomalu, nakonec jsem se svezl a v pohode ho predjel.

apuka píše:A kdyz spadne serak

a stojis pod nim, tak ses mrtefson a zadna vybava ti nepomuze. Utluce te to. Obcas musim pod necim, jako mas na te fotce, projit a mam hodne stazeno.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod booze » čtv bře 15, 2018 21:41

Boha, to co mas za lopatu? :shock: Ja ji nosim uvnitr a nic doyebane nemam. To vic dostal batoh na prdel od hran lyzi a hrotu sneznic. Na lopatu muzes mit pytlicek stejne tak na macky a sondu.
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod apuka » čtv bře 15, 2018 22:03

mike píše:za 20 let v techto vyskach jsem to zazil myslim dvakrat.
No jo, Ty jezdis na hory podle predpovedi pocasi, normalni lidi, napr. i my tehdy, kdyz maji dovolenou, bez ohledu na pocasi :twisted:

Co mas na prvni fotce, tak pres to vede stezka, obzvlaste pres cely ten zlab vlevo. Tam by takovy "skluz" mohl byt hodne neprijemny, je to tam dost strme.
Na druhe mas lavinku po padu kusu seraku. Kvuli tomu a nebezpeci dalsich padu se presunula stezka. "Laviniste" melo docela dost snehu.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod booze » čtv bře 15, 2018 22:03

Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod aksam » čtv bře 15, 2018 22:40

Apuka podívej se na skialpshop.cz, mají tam batohy od Arvy Freerando 38 nebo Rescuer 32.
aksam
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1240
Registrován: čtv srp 4, 2011 6:43

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod mike » pát bře 16, 2018 4:03

apuka píše:normalni lidi, napr. i my

To je hodne odvazne tvrzeni :twisted:

V pruvodcich po horach se obvykle doctes, ze na hory se chodi, kdyz je pekne. Vzdycky se nezadari, ale clovek by se o to mel aspon snazit. Protoze co z toho jinak ma, kdyz neni pavproch? ;-)

Muzes nekde zkusit najit statistiku, kolikrat v Alpach do 4000 v lete (cervenec/srpen) snezi tak, ze je nebezpeci lavin. Pochybuju, ze je to nejake zasadni cislo, klidne bych si i tipnul, ze to bude prumerne min nez jeden den rocne. V konkretni oblasti, ne v celych Alpach. No a kdyz mas smulu a dojde na to, tak se snad dokazes ohrozenym mistum vyhnout nebo par dni pockat.

Neodpovedel jsi ale na otazku, jestli v lete nosis lavinovou vybavu. Opravdu by mne to zajimalo ;-)

apuka píše:Co mas na prvni fotce, tak pres to vede stezka, obzvlaste pres cely ten zlab vlevo. Tam by takovy "skluz" mohl byt hodne neprijemny, je to tam dost strme.
Na druhe mas lavinku po padu kusu seraku. Kvuli tomu a nebezpeci dalsich padu se presunula stezka. "Laviniste" melo docela dost snehu.

Ja prece nerikam, ze se to nemuze stat. Obcas je dokonce i smrtak, ale asi spis nad 4000. Ptam se, jestli je kvuli tomu treba nosit lavinovou vybavu a jak ti pomuze v pripade padu seraku. To neni klasicka lavina, ale neco, jako kdyz se na tebe vysype nakladak.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod slash1111 » pát bře 16, 2018 8:09

apuka píše:Jeste jedna hadanka: Zkuste najit batoh kolem 35-45l, ktery chcete pouzivat v zime pouze na sneznice (plus macky a cepin), ale chcete mit sebou lavinovou vybavu, zrcadlovku v obalu, nedej boze byste chteli chodit na vicedenni prechody se spacakem a karimatkou nebo hoc jenom s vice obleceni a jidlem a varicem. Radi byste ten batoh (bez sneznic) pouzili i v lete (tj. ne jednolita penova zada, pod nima se v lete poti). A nejste skialpinista, lyze nenosite. Kolik vhodnych batohu najdete? (Napoveda: lavinova vybava dana jen tak do batohu zabere vice nez se zda a hrozne zavazi pri manipulaci; lopata vlozena do zadni vnitrni kapsy za chvily rozedre hranamy kraje kapsy.)

Edit: k te hadance jsem zapomel dodat, ze ne s prohnutym zadovym systemem a la Futura nebo vetsina Osprey.

Uz som Ti ho tusim radil v inom vlakne, v com nevyhovuje Pieps Plecotus 36?
alebo este Black Diamond Alias?
slash1111
účastník
účastník
 
Příspěvky: 434
Registrován: úte srp 11, 2009 19:01

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod booze » pát bře 16, 2018 8:38

@slash1111 ten BD ma celkem jemny material a to se apukovi nebude libit. Ale myslim, ze s tim Piepsem si uhodil hrebicek na hlavicku a batoh splnuje vse. :smt023
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod apuka » pát bře 16, 2018 10:04

slash1111 píše:v com nevyhovuje Pieps Plecotus 36? alebo este Black Diamond Alias?
Ten Pieps Piecotus by mohl bit kousicek vetsi, ale taky se hodne tezko v CR shani, ne uplne se libi "celorozevirani" bocnim zipem. BD Alias ma prohnuta zada, to manzelka nechce. A myslim, ze na nej jednoduse nedas sneznice zepredu (z boku zavazi).
To uz spise ten Pieps Summit 40, myslim, ten jsi mi radil. ALe musi se to nejdriv kouknout a to nejpristupneji pro nas je v Praze.

Arcteryx Khamski by mohl byt fajn, nebyt toho zadoveho systemu, ten se mi nelibi (ale jen podle obrazku). Taky cena je trocha mimo a zase na odzkouseni jen v Praze.
Arva Freerando 38 by taky mohl byt fajn, ale netusim, jestli se daji sneznice dat zepredu. Rescuer 32 je uz maly.
A ne, Ortovoxy se mi (ani manzelce) fakt nelibi :-).

Navic vsechny spominane jsou opravdu z OV blbe dostupne aby si clovek otestoval, jestli vubec na zadech sedi nebo je uplne mimo. Kazdopadne, diky za odkazy.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod slash1111 » pát bře 16, 2018 11:25

Plecostus 36 je o kusok vacsi ako napr. Lowe Alpine Peak Attack 42L...
(ten bocny vstup je prave to, kvoli comu som si ho kupil :) )

Summit som teraz schvalne nepisal, lebo ten uz ma novy chrbat, z jedneho kusu bez vetrania
(co je na druhu stranu pre "zimny" batoh vyhoda, lebo sa tam nedrzi sneh)
slash1111
účastník
účastník
 
Příspěvky: 434
Registrován: úte srp 11, 2009 19:01

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod apuka » pát bře 16, 2018 13:08

mike píše:Neodpovedel jsi ale na otazku, jestli v lete nosis lavinovou vybavu.
Ja urcite ne, ja zatim nemam - bohuzel kvuli svym problemum se moc na mista, kde bych jej mel "sanci" vyuzit momentalne nedostanu, ani v lete ani v zime :twisted: :twisted: :twisted:. Syn a manzelka pravdepodobne si na dovolenou vezmou a do batohu by si dali, kdyby byly podminky, ze by se to mohlo hodit.

Pokud myslis "nebezpeci lavin" tak, ze je oficialne vydan nejaky lavinvy stupen, tak to se v lete nevydava, pouze opravdu vyjimecne, to uz by muselo napadnout snad 2m snehu, vsechny prehledy delaji za rijen az kveten.
Pokud myslis, kolik kde napadlo sneho, tak prehled nemam, ale vem si na to jed, ze to je rozhodne vetsi cislo nez "prumerne min nez jeden den rocne". Vim vsak, ze pred par lety byla napr. oblast Kuhtai (obyvana oblast je ve 2000m) asi na dva tydny odriznuta od svetu kvuli mnozstvi napadnuteho snehu - nekdy na prelomu cervence a srpna. A tehdy se tam (prakticky cely Otztal) povinne prezouvalo na zimni gumy, bo jinak se na nektera mista nedalo vubec dostat. Stejne tak si pamatuji (bez dat), ze bylo vice oblasti a v ruznych casech, ktere byly nejakou dobu zavalene v lete snehem a na den-dva taky odriznute. A to vsechno mluvim o obcich, jeste ne o horach.
Vubec, v Otztalu docela casto se nam stavalo, ze v tech vyssich castech ten pulmetr napadne. Vloni ve Stubaitalu taky napadlo dost, my jsme byly lanovkou nahore az dalsi den, kdy se uz neco roztopilo a byly nepruchodne stezky smerem k Otztalu kvuli velkemu mnozstvi snehu (a i lavinovemu nebezpeci), jak na Schaufelspitze, tak na Kleines Izidor se slapalo po kolena ve snehu. Kdyz jsem tam zase vyjel o par dnu pozdeji, kdy bylo mezitim pekne, tak to bylo jako kdybych prijel z prostredka zimy do leta.
V Zillertalu to bylo taky dost podobne.
Kdyz jsem v lete byly v Arlbergu a chodili jsme obzvlaste na chaty, skoro kazdy den napadlo v tech 2200-2300m, kde chaty byly kolem 15-20cm noveho snehu. Kdyz jsem sel na Hoher Riffler, asi hodinu od chaty pod nim zacalo lit, od cca 2300 snezit a v 3000 bylo asi 30-40 cm cerstveho snehu z toho dne+starsi. Ten kopec je normalne cele leto beze snehu a jde se nahoru po slusne stezce, nijak obtizne. Kdyz jsem tam sel ja, nahoru to bylo brodeni se snehem (stezka "se ztratila", vcetne stop dvou, kteri sli prede mnou ale tam se otocili) od cca 2700 v mlze, kdy nebylo videt ani na 10 m. Smerem dolu prestalo snezit, oteplilo se o par stupnu, mohlo byt i v tech 3000 kolem +2-3stupne a jsem slysel, jak kolem mne (mysleno ze svahu na kraji zlebu) padaji sutry a malinke lavinky. Nastesti, v tom nejuzsim miste, kde by me to teoreticky mohlo zasahnout jsem moc casu nestravil (2 min) a potom se to hodne rozsirilo. Ale netusim, kolik a jakych lavinek tam padalo. Navic tam to byl (mysleno kde vedla stezka) jeste relativne dobry teren a okolite svahy zlebu pouze mensi/kratsi, takze nejvetsi nebezpeci by byly padajici kameny, ne laviny. Byt to ale pod nejakym vetsim svahem, by to mohlo byt zajimave.
Mnohokrat jsem videl ze stezky spadnute laviny, mensi i relativne vetsi v lete ze svahu, vetsinou ale stezka vedla bezpecne, alespon tam, kde jsem byl - a nebyl jsem vul, abych pokousel osud jit dal tam, kde hrozily dalsi.
Proste, tech 30-50 cm cerstveho snehu neni ve vyssich Alpach nic zvlastniho ani v Rakousku. A kolem ctyrtisicovek ve Svycarsku je to obcas na dennim poradku. Mimochodem, tady mas maly clanecek o lavinach v lete v CH. Jasne, ze jich je mene nez v zime, ale i ty 4% zpusobili za sledovane obdobi 40 umrti.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kam smeruji inovace v batozich?

Příspěvekod apuka » pát bře 16, 2018 13:10

@slash111: to je docela mozne, ma to vlastne taky "rozsireni" ve vrsku. A na tom bocnim vstupu je pekne videt, ze co je pro jednoho super perfektni, pro druheho je na ho..., jeden ten batoh hlavne kvuli tomu koupi, druhi hlavne kvuli tomu nekoupi.... :lol:
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Další

Zpět na Batohy