Jedlo na turach

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod GreyMouse » úte úno 27, 2018 23:42

@Pierre111: To kilo cukru mě docela překvapilo, ale výsledek na konci videa vypadá dobře. V té směsi se solí je maso celých 15 dní, cukr se možná postará o to, že maso pak není přesolené, protože za týden v soli bylo. Možná se o cukru zapomněla zmínit Mawenzi nebo její kamarádka, která jí sušené maso dávala ochutnat :-k
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod Pierre111 » stř úno 28, 2018 10:15

Mám stejný názor. Ten cukr asi zajistí, že to potom není tolik slané a společně se solí z masa vytáhnou vodu. Důležité podle mě je, aby byla sůl hrubozrnná, nebude to potom tak slané předpokládám.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod Wiking » stř úno 28, 2018 19:52

Dovolim si prispet svoji troskou do mlyna..

Kdyz se na maso dava sul i cukr najednou, samozrejme to je pak docela rozdil v chuti, nez kdyby tam byla jen sul nebo jen cukr.. sul je slana a cukr je sladky .. ( ach ne, opravdu?? to jsem nevedel ](*,) ](*,) ](*,) )

Ted vazne: je treba si neco nastudovat o osmoze, popr o osmotickem tlaku.

Sul vytahuje z masa vodu a cukr ji tam zase vraci.. tak jednoduse jednou vetou se to da popsat. jini na to potrebuji sepsani diplomove prace na stovkach stranek :finga:

Kdyz date na maso pouze sul, bude z nej vysusena mumie jako Tutanchamon.. kdyz date jen cukr, bude to kandovane maso.. nepopsatelne chuti :? :?

Ja treba miluji tu severskou specialitu Gravad lax.. syrova ryba (pulka lososa) se napajcuje soli a cukrem (+ koprem, jalovcem, peprem a panakem koralky) Je to naprosta delikatesa.. delam si to sam, kdyz mam po ruce pulku cerstveho lososa trva to asi 3 dny nez je to hotove..
Uživatelský avatar
Wiking
účastník
účastník
 
Příspěvky: 277
Registrován: sob pro 8, 2012 6:32
Bydliště: Dresden, obcas Brno.

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod mike » stř úno 28, 2018 19:54

Cukr asi vodu nevytahne a ani to neni potreba, sul to zvlada skvele. Mozna se ale dostava lip do masa a pak se tam nedostane tolik soli. Vyzkousejte to ale nekdo jiny, mne to prijde moc dlouho a uz jeden neuspesny pokus za sebou mam ;-)

Jinak susenou panenku obcas kupuju tuhle: http://www.vinokterechutna.cz/produkt/3 ... enka-200-g. Na rezu vypada podobne, nijak zvlast slana neni a cukr bych tipnul, ze tam asi bude. Pisou ale, ze je susena vzduchem, takze asi jiny postup.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod mike » stř úno 28, 2018 19:56

Wiking píše:Kdyz date na maso pouze sul, bude z nej vysusena mumie jako Tutanchamon..

Az na to, ze jsme prave pokusne overili, ze to tak neni :twisted: Moje kachni prsa susena soli rozhodne nejsou tuha jako mumie, naopak, byl jsem docela prekvapen, jak je vysledek mekky. Trochu blbe se to i kraji, jsem zvykly na sussi a tuzsi maso.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod Pierre111 » čtv bře 1, 2018 11:32

Jo cukr i sůl už jsem myslím párkrát jedl, takže vím jak chutnají. Mě ale přijde, že vaření je často spíš alchymie než chemie, takže občas je dobrý se držet nějakých postupů a zas tolik neexperimentovat. Proto jsem sem dal ten recept. ;)

Sušená kachní prsa jsem si jednou koupil od řezníka v Karlíně a taky byla dost měkká a taková "živá", mělo ti jinou konzistenci než třeba sušený vepřový. Těžko říct, čím to je.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod mike » čtv bře 1, 2018 16:09

Urcite, kdyz delam neco poprve, tak podle nejakeho postupu, experimenty az na zaklade zkusenosti. Kazdy postup ale neni spravne, zrovna vcera jsem se trochu spalil a to bylo z knihy, kterou jsem povazoval za solidni. S timhle Italem taky nemam idealni zkusenosti, neni to zadny Babica, ale nektere jeho recepty (co znam odjinud) mi prijdou trochu odbyte. Cimz nechci rict, ze tenhle nebude fungovat, jen bych to radej nejdriv zkusil na nekom jinem ;-)

Pierre111 píše:Sušená kachní prsa jsem si jednou koupil od řezníka v Karlíně a taky byla dost měkká a taková "živá", mělo ti jinou konzistenci než třeba sušený vepřový. Těžko říct, čím to je.

Masem. Vyslo mi to jak pises. To mne trochu odrazuje od dalsich pokusu, kachni prsa mam rad, ale v jine podobe. Zas to nemuzu uplne posoudit, kdyz to bylo presolene... asi to jeste jednou zkusim.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod mike » čtv bře 1, 2018 16:13

mike píše:Ted jsem delal po dlouhe dobe kruti sunku (nastesti se povedla) a prekvapilo mne, jak moc jinak se maso chova proti veprovemu. ... Sunka je pri stejnem mnozstvi soli slanejsi a je v ni vic citit muskatovy orisek, zase stejne mnozstvi. Priste dam obojiho min a maso nakrajim na vetsi kusy, na rozdil od veproveho s tim nebude problem.

Jo! Prvni varka byla dobra, ale tahle je skvela. Vetsi kusy masa (tak 2 x 2 - 2.5 x 2.5 cm) zlepsily konzistenci, je pevnejsi, coz mam rad, a chut je taky lepsi (o gram min soli a muskatoveho orisku jen na spicku noze). Dokonce i barva, vsechno, jak ma byt. Takovou v obchode nenajdete 8)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod mike » úte bře 13, 2018 20:12

Aby pp nebylo lito, ze ma potize s pameti... Kruti sunka mi tak zachutnala, ze jsem udelal treti. Akorat jsem ji po dvou dnech zapomnel uvarit, a tak byla v lednicce 72 misto 48 hodin. Coz se projevilo na vysledku vic, nez jsem cekal. Samozrejme k horsimu. Ma divnou konzistenci, je v ni spousta malych poru, je krehka a blbe se kraji. Nedokazu to moc popsat, ale maso jako by trochu zrozsolovatelo. Chut taky nic moc, jist se to da, ze chybi tam ten duvod, proc jsem delal tri varky za sebou, jako kdyby chut i vune vyprchala. Neni tam to, co mne u tech predchozich nutilo je sezrat cele najednou :) Maso i postup byly stejne, maso od stejneho reznika, jen ten den odlezeni navic.

Na vyhozeni neni, asi ji castecne pouziju do jidla, sunka s vejci, na testoviny...

Prekvapilo mne to, u veprove uz se mi to stalo taky a tam zmena k horsimu nebyla zdaleka tak velka.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod Mawenzi » stř bře 14, 2018 6:46

Preptala jsem se a opravdu to naklada jen v soli ALE po pouziti sul na panvi vysusi a jeste pouzije. Je mozny, ze se tim zmensuje slanost? takze maso muze byt slanejsi - vase pokusy - nebo akirat - mnou jedene maso protoze sul byla recyklovana?
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9358
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod GreyMouse » stř bře 14, 2018 13:20

@mike: Klid, to je jenom přechodné stadium Alzheimera. V další fázi nejenže zapomeneš šunku včas uvařit, ale zapomeneš i jak chutnala ta předchozí, takže tě rozdíl v chuti nebude trápit :twisted:

mike píše:S timhle Italem taky nemam idealni zkusenosti, neni to zadny Babica, ale nektere jeho recepty (co znam odjinud) mi prijdou trochu odbyte. Cimz nechci rict, ze tenhle nebude fungovat, jen bych to radej nejdriv zkusil na nekom jinem ;-)

Jj, tady to autorka zkoušela a při dodržení receptu jí výsledek přišel hodně sladký a kořeněný, takže tak nějak potvrzuje můj dojem z přečtení doporučených ingrediencí, tj. že cukru a koření je tam nějak moc.


@Mawenzi: Hm, zajímavý, ale netroufám si hádat, jaký to má vliv. V tekutině uvolněné z masa by mohly být nějaké bílkoviny, které by tam zůstaly i po vysušení, ale jestli nějak ovlivní vstřebávání soli masem při dalším použití...? Fakt netuším. Nevíš náhodou jestli šlo o obyčejnou jemně mletou sůl nebo nějakou hrubozrnnou?

Mně se teď v lednici suší další tři kousky kýty. Dva víceméně stejným způsobem jako vydařenější kousek z prvního pokusu (tj. na 24 hodin zasypat jemnou solí, pak opláchnout vodou a dosoušet v utěrce), třetí jsem zabalila s hrubou solí do utěrky na týden (během týdne jsem maso dvakrát přebalila do suché utěrky) a teď už se taky dosušuje bez soli. Oproti prvnímu pokusu jsem do soli zamíchala trochu cukru.

GreyMouse píše:A ještě krátké info o druhém kousku. Za jeden den v soli a tři týdny v utěrce ztratil 32,5 % své původní váhy (nebo jinak: na 100 g sušeného masa bylo použito 148 g čerstvého). Vzhled, vůně i chuť podle mě OK, slanost není zdaleka tak výrazná jako u prvního kusu

Tak ještě závěr: Před definitivním sežráním zbytku maso ještě trochu vyschlo, vyšlo mi, že na výrobu 100 g sušeného masa bylo potřeba 177 g čerstvého (nebo jsem zvorala trojčlenky použité při výpočtu a bylo to úplně jinak). I po tomhle vysušení šlo maso dobře krájet zavíracím nožem (i když ne na tak tenoučké plátky jako pořádnou kuchyňskou kudlou na maso) a bylo normálně jedlé. Schválně jsem koupila na porovnání schwarzwaldskou šunku; chuť byla jiná, ale rozdíl ve slanosti pod mojí rozlišovací schopností. Takže za mě dobrý, klidně bych si kousek vzala i někam ven. Ale snědla bych ho dřív než koupený salám, který mi vzhledem k obsahu různých chemických zabijáků mikrobů přijde přeci jenom bezpečnější.
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod Mawenzi » stř bře 14, 2018 14:52

obyc sul.

ja to budu muset konecne vyzkouset taky
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9358
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod mike » stř bře 14, 2018 17:49

Hmm, ve vsech receptech, co jsem cetl, byla hrubozrnna sul. Coz mi dava smysl, je ji pak potreba z masa nejak dostat a to bude u jemne problem.

GreyMouse píše:Takže za mě dobrý, klidně bych si kousek vzala i někam ven. Ale snědla bych ho dřív než koupený salám, který mi vzhledem k obsahu různých chemických zabijáků mikrobů přijde přeci jenom bezpečnější.

Mohla bys do soli primichat Pragandu, ale otazka je, kolik. U sunky se dava ctvrtina, ale ta je tepelne upravovana a co jsem cetl, tak se teplem vetsina E250 znici resp. zkonvertuje na neco neskodneho. Moc bych se ale nebal, sul je dostatecne zabijak sama o sobe a tady je ji podstatne vic, nez u sunky. A pro zmenu min vody.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod GreyMouse » čtv bře 15, 2018 12:25

@Mawenzi: Zkus. Ale postup, o kterém jsi psala na začátku (maso týden v jemné soli) nedoporučuju. Varianta "den v soli, tři týdny v utěrce" je chuťově mnohem lepší a na výrobu stejně (ne)náročná.

@mike: No, tohle nebude binární, určitě neplatí neobsahuje sůl => zkazí se to, obsahuje nějakou sůl => nezkazí se to. I vysušené je to jen částečně; maso obsahuje kolem 70% vody a já vysušila necelých 45%. Ale přidávat Pragandu se mi nechce (do dušené šunky se přidává i kvůli barvě, což tady není vůbec potřeba), spíš zkusím otestovat trvanlivost při bezdusitanové výrobě. A budu při testování doufat, že nežádoucí procesy, které by v mase začaly probíhat, poznám včas zrakem nebo čichem a ne až po požití :|
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod mike » čtv bře 15, 2018 17:20

Binarni to urcite neni, bude to neprima umera. Cim vic soli a min vody, tim mensi riziko. Tipuju, ze zavislost nebude linearni, ale ze tam nekde bude celkem ostry zlom. Nakonec, driv se nasolene maso pouzivalo na dlouhe cesty na lodich a E250 myslim jeste neznali.

Praganda se dava hlavne kvuli botulinu, barva je jen vedlejsi efekt a kdybychom na ni nebyli zvykli, tak je nam to celkem jedno. V te sunce je ale soli malo a bez dusitanu bych se trochu bal. Taky kvuli vyrobnimu postupu, ktery vypada, ze je idealni pro probuzeni spor botulinovych clostridii.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod GreyMouse » čtv bře 15, 2018 17:39

mike píše:Nakonec, driv se nasolene maso pouzivalo na dlouhe cesty na lodich a E250 myslim jeste neznali.

Zase znali dásně zničené od slaného masa a kurdějí :?
Neměli to maso naložené v sudech ve slaném nálevu? Bez přístupu vzduchu se to mohlo chovat jinak a taky nevíme jak moc soli v tom bylo. Pokud bych si měla tipnout, tak tolik, že by mi to nechutnalo.

mike píše:Praganda se dava hlavne kvuli botulinu, barva je jen vedlejsi efekt a kdybychom na ni nebyli zvykli, tak je nam to celkem jedno. V te sunce je ale soli malo a bez dusitanu bych se trochu bal. Taky kvuli vyrobnimu postupu, ktery vypada, ze je idealni pro probuzeni spor botulinovych clostridii.

Zkus nějaký e-shop s řeznickými potřebami. To že rychlosůl, zajišťuje hezkou vůni, chuť a barvu uvádějí jako vlastnost, která tě má asi nalákat ke koupi a použití. A vlastně se ani výrobcům nedivím. Většina zákazníků si vybere spíš hezky růžovou šunku než nějaký divný šedý maso.
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod mike » čtv bře 15, 2018 17:57

GreyMouse píše:Zase znali dásně zničené od slaného masa a kurdějí :?

Spis od tech kurdeji, slane maso snad dasne nenici...

GreyMouse píše:Neměli to maso naložené v sudech ve slaném nálevu? Bez přístupu vzduchu se to mohlo chovat jinak a taky nevíme jak moc soli v tom bylo. Pokud bych si měla tipnout, tak tolik, že by mi to nechutnalo.

Mozne to je, ale zrovna clostridie jsou anaerobni, proto jsou tak nebezpecne. Ze by nam to moc nechutnalo je skoro jiste, ale zas kdyz by nebylo nic jineho...

GreyMouse píše:Zkus nějaký e-shop s řeznickými potřebami. To že rychlosůl, zajišťuje hezkou vůni, chuť a barvu uvádějí jako vlastnost, která tě má asi nalákat ke koupi a použití.

Jedna vec je marketing a druha to, co je podstatne. Kolik lidi ma poneti o botulinu a jak vznika? Myslim, ze by vetsina mavla rukou, ze jim to nehrozi. A v podstate by meli pravdu, jenze riziko se nasobi pripadnymi nasledky a ty jsou tady fatalni.

GreyMouse píše:A vlastně se ani výrobcům nedivím. Většina zákazníků si vybere spíš hezky růžovou šunku než nějaký divný šedý maso.

No vsak pisu, ze jsme na to zvykli ;-) Domaci sunka se ctvrtinou Pragandy mi zacina sednout asi po trech dnech. Nic ji neni, chutna a je citit stejne, ale nevypada zdaleka tak chutne. Kdybych tam nedal ctvrtinu, ale vsechnu, jak to delaji vyrobci, tak asi sednout nezacne, ale to mi neprijde jako dobry duvod.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod booze » čtv bře 15, 2018 21:30

Driv se pouzival dusicnan draselny v kombinaci s obyc soli na suseni a uzeni masa. Ted se pouziva Praganda coz je dusitan sodny. Ten dusicnan draselny mel neprijemnou vlastnost, ze maso presusoval a bylo to jak sutr.
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod mike » pon bře 19, 2018 19:04

Susena kachni prsa, pokus c.2. Tentokrat jsem to zvazil predem a vytahnul ze soli po 12 hodinach. A k pepri pridal jeste rozmaryn.

Vaha pred nalozenim do soli 252 g, po vytazeni 233 g, takze 7.5 % dolu. To mne prekvapilo, cekal jsem vetsi ubytek. Maso je znatelne silnejsi nez posledne po 24 hodinach. Uvidime za 3 tydny, radej si to tady napisu: 9.4. vytahnout :)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod mike » úte dub 10, 2018 17:36

Pokus c.2 dokoncen. Vaha po vytazeni 205 g, takze 81 % puvodni vahy. 19 % dolu neni az tak moc :-k

Tentokrat je maso k jidlu, sice porad trochu slanejsi, ale jde to. Je docela mekke a blbe se kraji i ostrym nozem. Chutove to neni spatne, ale zadny zazrak, s kachnimi prsy se daji udelat podstatne lepsi veci. Snim to, ale znovu uz to delat nebudu.

Si rikam, jestli jsem neco neudelal spatne, kdyz si to v receptech tak chvalili, ale v podstate neni co udelat spatne, kdyz to teda clovek vytahne zavcas ze soli. Holt to neni muj salek caje. Priste je udelam klasicky jako steak a co zbude se sni po studeno a je to lepsi, nez tohle.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod Mawenzi » stř dub 11, 2018 6:22

zajimavy asi bude dost zaviset na osobnich chutovych preferencich...

Ja si uz pecu vlastni chleba na vylety, tak si zeru jako pan. jak sem mohla byt 7 let bez trouby nepochopim.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9358
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod GreyMouse » stř dub 11, 2018 9:50

@mike: Můžeš zkusit vepřový, když tě kachna nezaujala. Mám teď v lednici 5 kousků, ty co suším 5 týdnů mají úbytek kolem 40% hmotnosti.


@Mawenzi: :smt023 Děláš pokroky, nedávno ses vyhýbala kuchyni obloukem a teď už pečeš i chleba. Jak je to s trvanlivostí? Co jsem četla, tak výroba bezlepkového chleba je docela alchymie, ale i když se celkem zadaří a není výsledkem tvrdá hrouda, tak trvanlivost není nic moc, chleba se prý drobí a rychle kazí. Vydrží ti aspoň na celý víkend, když ho upečeš večer před odjezdem?
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod Mawenzi » stř dub 11, 2018 10:44

greymouse myslis jako ze sem se obloukem vyhybala me plynove jednoplotynce postavene na stolnim sicim stroji z minulyho stoleti v chodbe ? :D to by se vyhybal kazdej :D

Mam zatim zkusenost, ze chleba je vcelku OK, sice bez drozdi (nepouzivam, dycky zapomenu koupit) nenabehne a je to spis neco jako takova ta placata bageta jen hutnejsi, a kdyz ho upecu den pred vikendem tak 2dny je uplne v pohode, dalsi den by urcite vydrzel. Otazka, zda by zvladl vic dni, to nevim ale ani drobivost neni nejaka desna.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9358
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod GreyMouse » stř dub 11, 2018 11:50

Jo, zapomněla jsem u slova kuchyně uvozovky, ten tvůj vařič do kempu se mi vybavuje, dávalas sem kdysi fotku :D

Můžeš zkusit sušené droždí, v některých receptech na chleba se vyskytuje. A jak jsem vyzkoušela, funguje i 10 let prošlé, takže si můžeš nakoupit do zásoby, když si vzpomeneš :D

Ale hlavně, že sis našla něco normálního k jídlu, žaludek je určitě spokojenější, než když jsi ho krmila bonbónama koupenýma z nouze v sobotu ráno na nádraží ;-)
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod Mawenzi » stř dub 11, 2018 12:12

Greymouse o susenym drozdi sem v zivote neslysela, ale tahle informace se celkem hodi, diky :)
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9358
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod apuka » stř dub 11, 2018 13:39

Mawenzi píše:o susenym drozdi sem v zivote neslysela
No zrovna ve Tvem pripade by se mozna dobre hodilo nejenom to, co se prodava na peceni, ale i na bezne jidlo (vetsinou mirne se sladem - jedine to by mohl byt problem, da se vsak sehnat i bez toho, nekdy davno to prodavali v potrebach pro vcelare, resp. vcely). Da se tim napr posypat chled s maslem. Obsahuje to docela dost cennych latek pro organizmus, mozna by Ti pomohlo. Jedina nevyhoda prot toho, kdo to nema rad je, ze ma vyraznou drozdovou chut :lol:.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod Mawenzi » stř dub 11, 2018 18:15

apuka pripomel si mi drozdovou pomazanku. Premyslim, zda znam vetsi humac a asi neznam... :D dik za pripomenuti :D
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9358
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod mike » čtv dub 12, 2018 0:19

GreyMouse píše:@mike: Můžeš zkusit vepřový, když tě kachna nezaujala. Mám teď v lednici 5 kousků, ty co suším 5 týdnů mají úbytek kolem 40% hmotnosti.

Zajimave, o kolik veprove ubyva vic. Mozna casem zkusim. Ono je to asi tim, ze kachni prsa jsou skvele minutkove maso a nedaji se uz moc vylepsit. Zato veprove je trochu fadni a upravou se vylepsit da hodne.

Jinak je ale mym cilem vyrobit neco dobreho, ne nutne trvanliveho. Na ven beru osvedceny uherak nebo susenou sunku. Ted mam zrovna obdobi peceni masa na nizkou teplotu a vysledky jsou dobre i u veproveho. V lednicce to vydrzi v pohode tyden, vic, nez sunka.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod Mawenzi » ned dub 15, 2018 13:42

greymose
upekla sem.chleba uz ve ctvrtek - jeste dneska byl v pohode a to vcera bylo fakt docela horko. Takze 3 dny si myslim OK. otazka co 3 dny v parnym lete, ale i na 2 dny je to pro me lepsi, ze se odsouva konzumace dalsich veci a je to pestrejsi.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9358
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod chomejs » pát dub 27, 2018 9:56

Top kokosové sušenky. Vždycky se na ně na výletu těším. Hotové jsou za pár minut. Recept na http://horama.cz/horama-zdrave/kokosove-susenky-s-medem-slunecnicemi-a-bananem/

:D
Přílohy
kokosove-susenky-s-medem-horama-cz-5.jpg
http://horama.cz/ - tipy na výlety po Česku i zahraničí
chomejs
nováček
nováček
 
Příspěvky: 16
Registrován: ned pro 4, 2016 10:12

PředchozíDalší

Zpět na Treking