Hydrofobni uprava peri

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod mike » úte led 30, 2018 2:42

Jaky je rozdil, jestli se membrana ohyba v suchu nebo ve vode? Odejde ohybanim a pak je po ni v obou pripadech. 300 km je fakt strasne malo. Akorat to tak nejak odpovida mym zkusenostem :?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod mike » úte led 30, 2018 2:48

Michal82 píše:Když si načal ty boty co takový plastáky?

Do toho bych se nerad poustel. Jednak tu ma ne mame specialni vlakno a jednak zadne nemam a tudiz s tim nemam zkusenosti. Na rozdil od jinych, kteri je maji a prevazne dobre. Krome apuky, samozrejme, ale ten se nepocita, protoze reklamuje snad kazde boty :D

Michal82 píše:GTX hadry - super celkem to funguje - proti dešti OK, jo člověk se v tom občas zpozi ale mechanická odolnost....?

Mechanicka odolnost je IMO strasne precenovana vlastnost ;-)

Michal82 píše:No a HP peří je v tom všem jedna z věci který věřím jelikož mi funguje i po 2,5 letech prasackeho ,,záhulu,, kdy se k peraku chovám tak jak by se mnozí nechovali ani k syntetice a ono mu to nevadí - respektive funguje pořad jak novej.
A i kdyby vydržel jen 10 let byla to pořad lepší investice než NeoAir Xtherm která mě vyšla na tisíc Kč za jednu noc - jak v hotelu :D

Jenze ja bych se bal neceho podobneho, jako u tech bot, co 10 let nevydrzi. Ze nejak odejde ta impregnace a peri s ni. Jsou to (asi) nejake polymery a ty muzou zdegradovat jako ten polyuretan v podrazkach. Mozna se nic nestane, ale to se uvidi az casem. Cimz nechci rict, ze se bojim natolik, abych si HF peri neporidil, naopak, mam to v planu. Jen ze pokrok ma obcas i sve stinne stranky.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod Michal82 » úte led 30, 2018 8:49

Už nevím kdo se ptal ale ohledně gtx v botech se to ve vlakne o botech už řešilo a gore to měl na svém webu - ještě loni sem to tam viděl jelikož sem jeden čas ty plastaky teoreticky zvažoval - v těch by to sice mělo vydržet déle jelikož je membrana laminovana místo volně vložena ale i tak. Dal bych to zde nerozvadel patří to jinam já to uvedl jen jako příklad toho ze když se dnes lidi nebojí takto krátké životnosti u bot proč řešit jestli se teoreticky nerozpadne pericko s HP úpravou trochu dřív než bez ni - což mimo jiné není nijak potvrzené a dřív jak za cca 10-15 let asi nebude a zatím lidem co HP koupili jako první vše funguje normálně.

mike - mechanická odolnost je tak precenovana vlastnost ze už mě ty roztrhane gtx donutili k tomu ze je budu nahrazovat - jacket no. 68 - případně anorak no. 8 a gaiter trousers no. 1 - a to i přes to ze lezu venku věcně v dešti. Proste už na to nemám nervy řešit proč mám zas roztrzenou nohavici díru na koleni nebo od nahazovani batohu povytrhnuty rukáv.

Ale raději bych zde psal o tom HP peří - jen sem proste uvedl ze tohle je inovace která stojí za to a ani člověk posedlej odolnosti a vydrží jako já se nějakého rozpadu peří nebojí a bát nemusí. ;)
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod infrastellar » úte led 30, 2018 9:43

Pred kupou Cumulus incredilite endurance som si chvilku pisal z Rafaelom o tom hydrofobnom peri. Aka je vlastne vyhoda toho peria. Takticky ma neodkazal na to ich nove video, kde namacaju perie, kedze niesom chuj a nebudem v paperke skakat do potoka.
Pri vybere supravy na spanie som sa riadil cenou, hydrofobne perie je drahsie. Takze vyplne som nechal robit klasickym perim. Mam totiz zasadu, ze do postele si naprsat nenecham. Co sa vzdusnej vlhkosti tyka, ta cez pertex neprejde. Mame tu quantum a endurance /dnes uz pro/. Quantum je dost dychatelna textilia, aj nejake to perie unikne, rosa an kondenz na perie neprejde, mam to na vnutornych stranach zatepleni. Endurance /pro/ je podla toho, co som zistil membrana, ktora je aj vode odolna. Robia z toho aj bivak vrece, so zalepenymi svami by to malo byt vodeodolne komplet. Nema vsak uplne parametre igelitu. Na zateplenia a zimny spacak som dal teda pertex endurance, aby som sa nemusel vzrusovat koli namrznutej vlhkosti ci lahkej rannej rose. Plus vetruodolnost, nepouzivam uz bivak vrece.

K bunde. Mam ju kratko. A nechceli mi ju spravit bez toho hydro peria. Nie, ze by som mu neveril. Cena. Ked prsi, dam si dobre odvetrany igelit. Ked prsi, je teplo, neslapem v paperke. Musi byt tak -10 aby som mohol chodit v paperke, inak straslive teplo. Vlhkost, mrznuci oblak, to zvladne aj normalne perie. Ked na tym tak rozmyslam, vyhodou hydrofobneho peria moze byt zase len moznost pouzitia v spojeni s nevydarenym brodom rieky alebo ked sa clovek opusti pri predposlednom smerovniku a zacne prsat.
infrastellar
nováček
nováček
 
Příspěvky: 181
Registrován: pon led 12, 2009 20:27

Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod Michal82 » úte led 30, 2018 10:39

To musím rozporovat - vzdušná vlhkost projde všude kde je vzduch - tedy pokud nemáš ve spacáku vakuum tak v momentě kdy jsi v podmínkách kde vzdušná vlhkost je ji mas i ve spacáku.
P Endurance - je odolný proti polití není a nemůže být odolný proti vzdušné vlhkosti - to by nesměl propouštět vzduch.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod infrastellar » úte led 30, 2018 10:50

Zle som sa asi vyjadril. Mnozstvo vody obsiahnutej vo vzduchu je za membranou nasobne nizsi ako pred nou. Podla mna. Alebo inak. Ak spim v tom oblaku, ktory celu noc cez mna preletuje, neverim tomu, ze mi cez spacak preletuje aj ta voda. Takto mi to bolo vysvetlene od vyrobcu. A vzdusna vlhkost, to su kvapky vody :) Hoci malicke, ale bavime sa tu o materialoch, ktore tu vodu vedia zastavit. Pretoze keby nie, tak by som asi mal uz spacaky na cimpr campr.
infrastellar
nováček
nováček
 
Příspěvky: 181
Registrován: pon led 12, 2009 20:27

Re: Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod infrastellar » úte led 30, 2018 11:26

Michal82 píše:To musím rozporovat - vzdušná vlhkost projde všude kde je vzduch - tedy pokud nemáš ve spacáku vakuum tak v momentě kdy jsi v podmínkách kde vzdušná vlhkost je ji mas i ve spacáku.
P Endurance - je odolný proti polití není a nemůže být odolný proti vzdušné vlhkosti - to by nesměl propouštět vzduch.


Este odkaz na stranky vyrobcu Pertex, aby tie bludy co tu pises nahodni okoloiduci nebrali vazne.

https://www.pertex.com/fabrics/quantum-pro/
infrastellar
nováček
nováček
 
Příspěvky: 181
Registrován: pon led 12, 2009 20:27

Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod Michal82 » úte led 30, 2018 11:36

OK - prosím jaký konkrétní blud je v tom odkaze popřen?

Kdyby byla pravda to co píšeš - ze přes Pertex ve vlhkem prostředí projde jen vzduch bez vzdušné vlhkosti tak by Pertex působil jako odvlhčovač. A zároveň to co vypotis by muselo zůstat uvnitř ;)
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod mitau » úte led 30, 2018 11:44

infrastellar: Nez zacnes ostatnim rikat, ze siri bludy, zkus se nejdrive zamyslet:

1) Vodeodolnost (nebo i nepromokavost) latek je schopnost zadrzet vodu v kapalne forme. Ne nadarmo ses ve skole ucil o ruznych skupenstvich a predstava, ze zvdusna vlhkost jsou kapicky vody je trochu zcestna. Jak funguje nepromokava a zaroven prodysna membrana? Zabrani proniknout kapalne vode skrz latku (tj. zadrzi dest), ale umozni prochazet vzdusne vlhkosti - tj. muze se vyrovnat relativni vlhkost uvnitr a vne bundy. Kdyby latka nepropoustela vzdusnou vlhkost, tak se budes uvnitr potit. Pokud bys chtel latku nepropoustejici ani vzdusnou vlhkost, zkus igelit. Na spacak to ale nedoporucuju :mrgreen:

2) Myslenkovy experiment ohledne vlhkosti ve spacaku: Kdyz jdu spat, rozepnu spacak, vlezu dovnitr a spolu se mnou se dovnitr dostane okolni vzduch, ktery ma prislusnou vlhkost. To znamena, ze ve spacaku zkratka bude vzduch o stejne vlhkosti jako v okoli na zacatku noci. Pokud latka propousti vzdusnou vlhkost, je vsude vzduch o stejne vlhkosti. Pokud latka nepropousti vzdusnou vlhkost, je na zacatku uvnitr vzdusna vlhkost jako venku a v prubehu noci se k tomu prida vlhkost vyloucena telem, takze ve vysledku bude uvnitr vetsi vlhkost nez venku. Nevim, jak bys chtel docilit uvnitr spacaku mensi vlhkosti nez venku (pokud predpokladame, ze latka se chova v obou smerech stejne, coz mi u tenkeho pertexu prijde jako validni predpoklad)
Nebaví tě stostránková témata, kde je někde zmíněná odpověď na tvoji otázku? Nepromokavé bundy - shrnutí, Batohy 40-45l - shrnutí, Karimatky - shrnutí
mitau
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1215
Registrován: ned říj 9, 2011 10:56

Re: Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod infrastellar » úte led 30, 2018 11:55

Michal, na tuto debatu ti neskocim :) Ak chces debatovat o velkom spiknuti vyrobcov textilii a membrany neexistuju, prenecham to tu v povodnej silnej zostave :)

PS: aby som tu nezanechal uplne zly dojem, pripustam moznost, ze sa bavime kazdy o inej vzdusnej vlhkosti. Pod nou si predstavim to, ze zasvietim celovkou a tu vodu vo vzduchu proste vidim. Bavit sa o vlhkosti, ktora sa vo vzduchu nachadza vzdy a vsade, asi nema zmysel. Taka podla mojich skusenosti nema vplyv na funkciu peria. Zvlast v poslednom roku som spal s perim v takych podmienkach, ze som sa sam divil, ze nie som doma. Hydrofobne perie mi nepredas, pretoze ho nepotrebujem. Hoci viem, ze funguje. Do bazena mi stacia vsak zatial plavky ;)
infrastellar
nováček
nováček
 
Příspěvky: 181
Registrován: pon led 12, 2009 20:27

Re: Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod infrastellar » úte led 30, 2018 12:07

mitau píše:infrastellar: Nez zacnes ostatnim rikat, ze siri bludy, zkus se nejdrive zamyslet...

Ahoj, uplne zbytocne riadky, zrejme prameniace z nepochopenia toho, co pisem a kontextu. Ak teda ostanem pri tom, s cim skusenosti mam, tak cez pertex sa voda na perie vdzuchom nedostane. Skolenie o velkosti kvapiek si odpustime ze? :)
Naposledy upravil mike dne úte led 30, 2018 18:17, celkově upraveno 1
Důvod: zkracena kompletni citace
infrastellar
nováček
nováček
 
Příspěvky: 181
Registrován: pon led 12, 2009 20:27

Re: Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod mitau » úte led 30, 2018 12:21

infrastellar píše:A vzdusna vlhkost, to su kvapky vody :) Hoci malicke, ale bavime sa tu o materialoch, ktore tu vodu vedia zastavit.


Ano, vse je o kontextu. Konkretne jde o to, co znamena pro tebe vlhkost. Ja myslel, ze pouzivas vlhkost v beznem vyznamu toho slova (a protoze nevim, co te ucili ve skole, davam citaci z Wikipedie)

wikipedie píše:Vlhkost vzduchu udává, jaké množství vody v plynném stavu (vodní páry) obsahuje dané množství vzduchu.
Nebaví tě stostránková témata, kde je někde zmíněná odpověď na tvoji otázku? Nepromokavé bundy - shrnutí, Batohy 40-45l - shrnutí, Karimatky - shrnutí
mitau
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1215
Registrován: ned říj 9, 2011 10:56

Re: Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod infrastellar » úte led 30, 2018 12:26

Ano, na takuto moznost som predtym upozornil :)
infrastellar
nováček
nováček
 
Příspěvky: 181
Registrován: pon led 12, 2009 20:27

Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod Michal82 » úte led 30, 2018 12:46

Ty si pleteš vzdušnou vlhkost s rosou/mrholením.
Nebo to teď otačíš někam jinam.

Věř tomu že vzdušná vlhkost na funkci peří má sakra velký vliv - ale asi si nikdy v takovém prostředí s velkou vzdušnou vlhkostí dlouhodobě nepobýval jinak bys to nemohl napsat.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod Michal82 » úte led 30, 2018 12:50

Dneska mám vzdušnou vlhkost malou na zdejší podmínky - jen 90% ale i tak bych klasickej perak zde používat nechtěl jelikož by po čase začal mít velký problém.

Obrázek
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod Pierre111 » úte led 30, 2018 13:14

Hoši vypadá to, že ani jeden z vás neovládá fyziku natolik, aby tyhle stavy řádně popsal. Ten problém bude celkově složitější, tak se nehádejte :D.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod Michal82 » úte led 30, 2018 13:48

Pierre111 - tak on se tu nikdo do hliubkového popisu nepouštěl - šle můžeš být první.

Nicméně to co psal infrastellar - že Pertex zadrzi vzdušnou vlhkost a že jí vidí když posvítí baterkou je opravdu daleko od pravdy.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod Pierre111 » úte led 30, 2018 14:11

Michale právě že nějaké znalosti z fyziky mám a proto se do toho pouštět nebudu ;). Realtivní vlhkost se udává při určitém nasycení vzduchu vodní pár za určité teploty. Takže se dá uvažovat, že pokud vzduch párou přesitíš, dojde ke kondenzaci (nebo změníš teplotu). Potom už to není pára ale aerosol, co je vidět. Jestli je to rosa, déšť nebo mrholení nebo se stále počítá za vzdušnou vlhkost (přístroje to změří) si netroufám říct. Zda pertex zastaví určitou část vodní páry, možná ano, ale to je taky na složitý popis a úvahu. Ono spíš jde o to jaký vliv to bude mít na to peří. Hmmm a to jsem říkal, že se do toho nebudu pouštět :)
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod Michal82 » úte led 30, 2018 15:02

Šak si to sám napsal - v momentu kdy to proste zkapalní to je ,,něco,, ale ne již vzdušná vlhkost.
To ze je VV jiná - tedy rosný bod nebo nasycení - pro -20 a pro +20 je věc jiná a zde pro debatu - nebo pro tuto část debaty - nepodstatná.
Pertex Endurance opravdu vzdušnou vlhkost nezastaví - to by jak tu psal kolega proste zas držel vypocenou vlhkost uvnitř což by byla blbost takový materiál používat. Jinak třeba goretex funguje stejně přeci jen má jiné parametry.
Sám Pertex Endurance par let používám a navíc je tu stále to ze ten spacak nemáš vzduchotesne uzavřeny.
Na peří to má vliv asi takový ze to chrání peří před vodou v kapalném stavu.
HP peří to nevadí jelikož je ošetřené - a normální peří po čase zvhlne a slehne a začne dělat žmoulky a chuchvalce - a mas po izolaci dokud ho nevysusis.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod Pierre111 » úte led 30, 2018 15:20

No tvůj pohled je dost zjednodušený. Myslím, že vůbec nemá cenu se o tom takhle bavit. :)
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod Michal82 » úte led 30, 2018 15:36

Dobře cenu to nemá tak jako tak.
Už sem to tu psal - dejte si spacak do koupelny a poradně ji rozehrejte horkou sprchou - a pak bude vidět jak peří zvlhne.
A zrovna Pertex nepatří mezi membrány s nejlepšími parametry jak už tu bylo kolikrát řečeno - každá druhá umelotina je dnes ,,membrana,, tak proč by vůbec někdo dělal z něčeho jako HP peří když stačí použit membránu ;)
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod Pierre111 » úte led 30, 2018 16:06

Ale tady vůbec nejde o funkčnost a chování. Já jenom poukazuju na to, jak se tu oháníte termíny a fyzikální teorií a přitom o složitosti toho problému nemáte moc šajn. To že HP lépe odolá vlhkosti je dost pravděpodobné. Koupelna podle mě není úplně dobrý příklad.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod Michal82 » úte led 30, 2018 16:13

Tak sauna by byla lepší ale tu doma asi moc lidi nemá - nebo nechat naparit nad hrncem.

Nikdo tu žádný fyzikální termíny nepoužíval - tedy ne nějak víc než běžnou mluví jako vlhkost vzduchu a něco co už je voda v kapalném skupenství.
A neslo o nějaké řešení teorie ale o to že vlhkej vzduch se proste dostane všude do spacaku a ne jak si někdo mysli že ne.

Nic jdu tohle je zas o tom dělat věci složité přes nějaký teorie i když sou v praxi velmi hednoduché s logické.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod mike » úte led 30, 2018 18:27

@Pierre111: zbytecne to komplikujes, neni to zadna raketova veda :) Zrovna tahle cast fyziky je celkem jednoducha a intuitivni, jsou mnohem horsi.

@infrastellar: HF peri neni zadne spiknuti vyrobcu, aby z tebe vytriskali vic penez. Naopak, je to odpoved na dlouholetou otazku, jak pouzivat perovy spacak ve vlhkem prostredi. Protoze to opravdu problem je a HF peri ho, zda se, resi. Pertex Quantum ani Endurance ti maximalne pomuzou proti tekute vode, coz zas tak velky problem neni a mizerna membrana jako je Endurance naopak muze problem s vlhkosti zhorsit. Tohle uz se tu ale resilo vickrat, zkus pohledat a pocist si.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod apuka » úte led 30, 2018 20:20

Michal82 píše:To ze je VV jiná - tedy rosný bod nebo nasycení - pro -20 a pro +20 je věc jiná a zde pro debatu - nebo pro tuto část debaty - nepodstatná.
Prave naopak - toto je asi to nejpodstatnejsi. Takze pro infrastellara hodne zjednodusene (Pierre111 ma pravdu, ze je to slozitejsi, ale ostatni faktory hraji mnohem mensi roli), co se ve spacaku stane

Protoze zpocatku je na obou stranach spacaku stejne vlhky a stejne teply vzduch, tj. kdyz se vymenuje, nic se nedeje. pro nazornost vytazeno do extremNEJSICH TEPLOT pro lepsi pochopeni plati:
- venku (teda pri vlezeni do spacaku zpocatku i vevnitr) je -10 a 100% vlhkost
- spacak zahrejes na 30 stupnu
Protoze pri konstatnim mnozstvi vody obsahnutem ve vzduchu se relativni vlhkost zvysenim teploty snizuje, pri zahrati (jeste tam neni zadna pridana vlhkost z poceni) je vevnitr mnohem mensi vlhkost, pro jednodussi vypocet rekneme 50% (ve skutecnosti skoro o rad nizsi). Ale kdyz zacnes produkovat ve spacaku potem dalsi vlhkost a kdyby veskery zustal vevnitr, za chvili mas tam taky 100% ale pri 30-ti stupnich - ten teply vzduch ale obsahuje ve skutecnosti 2x vody. A ted co s tou pulkou? Ven se nedostane, tam uz je 100%, to se zvysit nemuze, vevnitr se generuje dalsi pot, kdyz nechceme aby zustal na tele, tak se musi odparit, jenze uz je tam taky 100%.
Stane se to (stale hodne zjednodusene), ze ten teplejsi vzduch projde perim, narazi na vnejsi barieru (vlastne z tohoto hlediska je naprosto jedno, jestli membrana nebo obycejna latka), ktera ma tech -10 - a tam (vevnitr, na strane peri!) se srazi na kapecky vody. Tema peri postupne nevlhne vice a vice a ztraci izolacni schopnost.

Ve skutecnosti se srazi uz nekde ve vrstve peri protoze ta je smerem ven stale chladnejsi az para nekde narazi na teplotu rosneho bodu. Mozna ze neco zkapalni ve forme aerosolu uz ve spacaku, ale vetsina zustane nekde v peri. V hydrofobnim sice taky, ale tam by nemel natolik ovlivnit izolacni vlastnosti peri a mnohem rychleji taky vyschne.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod mike » úte led 30, 2018 20:42

apuka píše:Stane se to (stale hodne zjednodusene), ze ten teplejsi vzduch projde perim, narazi na vnejsi barieru (vlastne z tohoto hlediska je naprosto jedno, jestli membrana nebo obycejna latka), ktera ma tech -10 - a tam (vevnitr, na strane peri!) se srazi na kapecky vody.

Uplne jedno to neni. V latce jsou pory a cast pary projde a zkondenzuje az venku. Bud z vnejsi strany na latce nebo, kdyz kolem proudi vzduch, tak nekde jinde. Na neprodysne membrane ale zkondenzuje vsechna zevnitr. Proto si myslim, ze Pertex Endurance je spatny napad. Porezni GTX by fungovat mohl (a aspon na zdaraku i funguje).

apuka píše:V hydrofobnim sice taky, ale tam by nemel natolik ovlivnit izolacni vlastnosti peri a mnohem rychleji taky vyschne.

To prvni jo, to druhe proc?

BTW, kdyby sis odpustil to sve oblibene mnohem, tak ti nebudeme tolik vycitat prehaneni ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod Michal82 » úte led 30, 2018 20:43

Apuka - hezky popsáno, ale já to myslel tak ze je jedno jaká je vlhkost ale že se do spacaku samozrejmne dostane - jinými slovy že se proste vyrovná s okolím - to že se pak mění jak si popsal je už věc druhá.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod mike » úte led 30, 2018 20:49

Ono dost zalezi na tom, jak moc peri absorbuje vzdusnou vlhkost. To netusim. Tekutou vodu ale absorbuje dobre, takze kondenzace na vnitrni strane membrany bude pruser. Vsak taky Cumulus doporucuje oboji, jak HF peri, tak Pertex Endurance. Ja teda pujdu jen do HF peri, mizernou membranu nechci ani zadarmo.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod Michal82 » úte led 30, 2018 21:08

Apuka - možná ještě když si to tak hezky popsal.
Někde - možná tady - sem četl jak si polárník do spacáku dává igelitovej pytel aby právě zamezil kondenzaci vody u klasického peří.
Není to trochu kontraproduktivní?
Tedy beru že tím asi dost rapidně snižuje to zvlhnutí a vzniklým teplem bez výparů vysouší spacák ale zas spí ve vlhku - není potom člověku dost zima? Respektive takový vlhko musí pocitově posunout teplotu aspoň o 10 stupňů ne?
Tedy možná pořad lepší než zvlhnutej spacak a tedy umrznztí ale i tak.
Zkoušel to někdy někdo tady?
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Hydrofobni uprava peri

Příspěvekod mitau » úte led 30, 2018 21:41

Apuka: hezky popsano. Uvazoval jsem jestli prijit s nejakym takovym popisem,ale pak mi prislo, ze by to bylo moc dlouhe a stejne nepresne (coz fyzikalni popis bude z definice)
Michal: Pro neztraceni tepla je dulezite, aby nekde mezi tebou a vnejskem byla vrstva, ktera bude dobre izolovat. Ta u VBL je mezi tim igelitovym pytlem a vnejskem. Vlhkost uvnitr igelitoveho pytle zpysobi jen to, ze je dobry tepelny prenos mezi igelitovym pytlem a tvym telem. Pokud te to vic zajima, muzes si o tom precist treba u Andrew Skurka (prvni odkaz z googlu)
Nebaví tě stostránková témata, kde je někde zmíněná odpověď na tvoji otázku? Nepromokavé bundy - shrnutí, Batohy 40-45l - shrnutí, Karimatky - shrnutí
mitau
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1215
Registrován: ned říj 9, 2011 10:56

PředchozíDalší

Zpět na Spacáky a karimatky