Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy aj. dopravce

o všem možném, co se zrovna nehodí do žádné jiné kategorie

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod karaya1 » úte lis 7, 2017 11:19

Mám asi docela úsměvný problém, ke kterému ale neznám řešení a prosím o pomoc místní znalce železničních eshopů.

Potřebuji zjistit aktuální cenu Brno-Vídeň-Mnichov a zpět, ovšem pozor: standardní 2. třída, žádné flexi, včasné apod. Na ÖBB i DB eshopech mi to standardně vyhazuje ony flexijízdenky dohromady za cca 230€, které ovšem nechci; nejsem schopen tam najít volbu "nechci žádnou slevu, ale tabulkové jízdné".

[Abych to osvětlil: chtějí to po mně z pohovoru (jedu jinak a náhrada cestovného je založena na ceně vlaku), takže tím nepojedu a je tak docela jedno, jak hloupý daný spoj bude.]

Případně moc díky za screenshot spojení i s cenou.

Eshop ČD pro jistotu hlásí, že daná relace neexistuje. ](*,)
karaya1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 680
Registrován: pon kvě 14, 2007 12:16
Bydliště: Brnéčko

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod apuka » úte lis 7, 2017 12:45

Nechci byt hnidopich, ale FlexPreis na DB je prave to, co hledas, jizdenka za plny mezinarodni tarif :wink:. Znamena, ze muzes byt "Flexi", pouzit libovolny vlak v prubehu platnosti. Kdybys mel slevnenou nabidku, tak je to SparPreis.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod apuka » úte lis 7, 2017 14:39

V nedeli jsem udelal svuj prvni pokus o odskodneni na CD za 120+ spozdeni prijezdu do cilove stanice - muj prvni vlak na Slovensku do Blavy byl opozdeni o cca 20 min, samozrejme presne EC-cko necekalo 10 minut na nas. Tak jsem musel pres nekolik prestupu do Brna a az odtud do OV.
Jsem zvedav, jak se k tomu postavi, protoze, samozrejme, nemam potvrzeni o zpozdeni vlaku - pruvodci v tom vlaku mi dat nemohl, nevedel, jake bude v Blave a na pokladnu jsem pro potvrzeni taky nemohl, bo uz tak na nas asi 5 min cekal pripojny osobak a dal uz nebylo kde. A natolik jse, dostat presnym podminkam jsem nechtel, abych je dalsim vlakem a prijel jeste o skoro dalsi dve hodiny pozdeji :twisted:.

Mimochodem, DB taky ne vzdy zvladaji problemy. Syn jel z Obertsdorfu do Stuttgartu a v jedne stanici se zastavili a zacali ruzne hlasit - vystupte, provadi se velky zdravotnicky zasah, za chvili nikam nevystupujte, zustante ve vlaku, za dalsi chvili vsichni vystupte, kdo chcete dal na Stuttgart, kdo se chce vratit, toho odvezeme zpet, vlak se za pet minut otaci.
Na nadrazi stalo i ICE, ktere tam nemelo. Nevim, co se tam stalo, na nadrazi nikde nikdo krome dvou bezpecaku, kteri tam z vlaku zustali. Ty lidem nakonec rekli, ze si maji zavolat taxika po skupinkach a odvest se cca 15 km, kde jezdi jiny SBahn do Stuttgartu. Tak syna to vyslo na 12,50 EUR. Samozrejme, nikdo nic neproplaci, protoze mel puvodne regionalni celodenni jizdenku, na to je standarni nahrada za spozdeni 4 EUR, ale pri odskodneni do 4 EUR se nic nevyplaci ](*,), navic na te nadrazi uz jel na tramvajenku pro mistni Stuttgartsky integrovany system vcetne velkeho okoli.
On by tam klidne zustal, kym se problem neodstrani a neco dalsiho nejede, ale nikdo nebyl schopen nic rict, jen ze dalsi osobak za chvili (posledni ten den) se tam taky otaci.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod karaya1 » stř lis 8, 2017 7:49

apuka píše:FlexPreis na DB je prave to, co hledas, jizdenka za plny mezinarodni tarif :wink:.

OK, díky, zmátla mě HR paní:
price with 2nd class train (no flex ticket)

Německé dráhy prakticky neznám, ÖBB jen okrajově, tak jsem se radši zeptal.

(Btw, za ~115 euro se z Brna do Mnichova dá už i letět...)
karaya1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 680
Registrován: pon kvě 14, 2007 12:16
Bydliště: Brnéčko

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod apuka » stř lis 8, 2017 9:17

karaya1 píše:za ~115 euro se z Brna do Mnichova dá už i letět
Ehm, srovnavas plnou cenu vlaku s nejnizsimi cenami nizkonakladovek, ne? Vlakem taky se muzes odvest za nejakych 49 EUR pomoci Sparpreisu, kdyz si vyberes vhodny termin, da se i levneji.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod mike » stř lis 8, 2017 17:38

Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod Scifoun » pon lis 13, 2017 20:26

mike píše:Jenze ja akcni nepocitam, pocitam rozdil proti normalnimu jizdnemu. K akcni doplatek do jednicky koupit nemuzes, na to uz jsem narazil, kdyz mi ji kdesi bez ptani prodali a pak jsme to s pruvodcim slozite resili. "Spravne" reseni je doplatit normalni jizdne do dvojky a k nemu pak 30 % doplatek. Mozna dokonce i tu akcni zahodit a koupit uplne novou, uz si to presne nevzpominam, ale bylo to na hlavu a od te doby si davam pozor, abych omylem akcni nekoupil.


Tohohle se není třeba vůbec bát.

Jsem z Brna. Do Prahy nebo zpět poslední dobou jezdím častěji první třídou než druhou. Zpravidla si koupím tu asi akční, která s IN50 stojí 155 Kč. Když je ve vlaku husto, začátek akademického roku je poznat, přejdu do první třídy a koupím si doplatek za 73 Kč (celkem 228 Kč). Nikdy nebyl jakýkoli problém, normální rutina.
Doplatek není 30 % ale víc, respektive je to 30 % z něčeho jiného, protože pro 1. třídu akční jízdenky nejsou, takže ti prvně seberou tu akční slevu a pak ještě přidaj 30 %.

V tomto smyslu máš pravdu. Ale nic zahazovat nemusíš, a ani mi to nepřijde na hlavu.

Pokud jedu v největší špičce, koupím si rovnou první třídu za 228 Kč. Kupovat pro cestu Praha-Brno/Brno-Praha neakční jízdenku 2. třídy naceněnou podle kilometrů mě nikdy nenapadlo, ale jsem si skoro jistý, že by stála necelých 180 Kč. Aby s 30% doplatkem za cca 50 Kč byl výsledek opět 228 Kč.

Stačí mít doklad, který tě opravňuje k cestě druhou třídou, a to může být všelicos. Doplatek je pak rozdíl mezi cenou 2. a 1. třídy. Pokud máš slevu, která platí jen ve 2. třídě, tak o ni přijdeš, ale žádný problém s tím není, jen je doplatek o to dražší o co levnější byla ta akční jízdenka.

Můžeš jet na mezinárodní jízdenku (která je dražší než vnitrostátní) z Žiliny přes ValMez do Brna, při přestupu v Hranicích zalézt do 1. třídy a doplatek bude 30 % z ceny vnitrostátní jízdenky Hranice-Brno pro tu INkartu, jakou máš.
Můžeš ve vagonu se žlutým pruhem (jako pán) v Brně přejíždět z Králova Pole na hlavní nádraží s šalinkartou (tramvajenkou) v kapse a s doplatkem ve výši 8 Kč.
Můžeš v rámci IDS JMK s jízdenkou IDS JMK dojet autobusem k železniční stanici, ve vlaku jít do jedničky a koupit doplatek za cenu 30 % jízdného ČD mezi vlakovými stanicemi.
Ovšem pozor, asi jediný háček, tyhle integrované doklady a šalinkarty se berou jako jízdenky do 2. třídy (mluvím o Jižní Moravě jiné zvyklosti neznám), avšak bez INkarty, takže i ten doplatek je pak mastnější. Ale i tohle mi přijde logické.
Pokud člověk plánuje jet 1. třídou, levnější bude si v autobuse cvaknout lístek jen do železniční stanice, a pro cestu vlakem si koupit ČD lístek a uplatnit slevu na INkartu. S IN50 to občas platí i pro 2. třídu. S IN100 vždy.

S výjimkou posledního příkladu mám všechno úspěšně vyzkoušeno na vlastní kůži. Ten poslední ne, ale na ten jsem se schválně ptal paní průvodčí, hned jak zlevnili doplatky a já začal 1. třídu občas využívat.

Nejsložitější případ jsem zažil, když jsem jel z Brna hln na Vysočinu. Protože mám šalinkartu, jízdenku jsem si koupil až z Králova Pole. Jelikož na nástupišti bylo husto, šel jsem do jedničky. V prvním případě mě průvodčí nechal jet 1. třídou do KrPole načerno, což bylo ještě lehké. Ve druhém případě byl průvodčí poctivější a prodal mi tedy dva doplatky, jeden k šalinkartě bez INkarty z hlavního do KrPole za zmíněných 8 Kč a druhý z Králova Pole do HavlBrodu s IN25. Ale žádné řeči neměl, jen to trvalo dvakrát déle.
Od té doby, co mám IN50, si většinou kupuji jízdenku už z hlavního, i když bych mohl až z KrPole, tak se mi to už nestává. Teď to mám dražší jen o pár korun, a pokud bych si chtěl koupit doplatek, tak se navíc karta obrátí.
Scifoun
nováček
nováček
 
Příspěvky: 22
Registrován: stř led 6, 2016 18:41

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod mike » pon lis 13, 2017 20:38

Popisoval jsem svuj realny zazitek, kdy to problem byl.

Schvalne jsem se kouknul na e-shop. Ceny, co jsi psal, odpovidaji. Kdyz jsem si rozkliknul u te akcni IN50 do dvojky za 155 Kc podminky pouziti, tak vylezlo tohle:

1x Akční IN 50 jednosměrná, 2. třída, 1 osoba

Platnost: od 20:38 dne 13.11.2017 do 24:00 dne 14.11.2017

Nepřenosná – vázaná na osobu

Lze použít v jakémkoliv vlaku po uvedené trase

Nutno doložit slevový průkaz

Doplatek do 1. třídy, za jízdu oklikou a za původní cílovou stanici není možný

Vrátit nebo vyměnit lze bez poplatku nejpozději 15 minut před pravidelným odjezdem prvního vlaku ze spojení

Přerušit jízdu lze po 100 km

Ted je otazka, jak se k tomu pruvodci postavi. V tve pripade doplatis rozdil do jednicky, coz je logicke, ale je to jen benevolence pruvodciho nebo standard? V mem pripade jsme s tim stravili opravdu spoustu zbytecneho casu a pruvodci se tvaril, ze tohle jednoduche reseni je v podstate nelegalni.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod Hafi » pon lis 13, 2017 20:49

Scifoun píše:Můžeš ve vagonu se žlutým pruhem (jako pán) v Brně přejíždět z Králova Pole na hlavní nádraží s šalinkartou (tramvajenkou) v kapse a s doplatkem ve výši 8 Kč.
Můžeš v rámci IDS JMK s jízdenkou IDS JMK dojet autobusem k železniční stanici, ve vlaku jít do jedničky a koupit doplatek za cenu 30 % jízdného ČD mezi vlakovými stanicemi. ... (mluvím o Jižní Moravě jiné zvyklosti neznám)

Na tohle bacha, např. v Praze zcela jistě nejde (tedy abych nekecal, ještě cca před loni nešel a nemyslím, že by to měnili) koupit doplatek do jedničky k sračkartě či papírové jízdence.
Uživatelský avatar
Hafi
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 8414
Registrován: pát led 5, 2007 10:28
Bydliště: Už zas Praha :-(

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod Scifoun » úte lis 14, 2017 15:50

Tak jsem zapátral v záznamech a od února (od tehdy mám IN50) jsem si doplatek za 73 Kč k jízdence za 155 Kč koupil třikrát, z toho dvakrát za poslední měsíc. Žil jsem v iluzi, že už jsem ho kupoval nejméně desetkrát, tak to pardon, takhle to není až tak statisticky významné, ale nikdy nikdo nehnul ani brvou a prodal.

Zde v záložce podmínky je méně stručná verze podmínek.
https://www.cd.cz/typy-jizdenek/vnitros ... ky/-26135/
Tady to je napsané trochu jinak a tak, jak to odpovídá mé zkušenosti. Po zkrácení a vypuštění některých slov se význam poněkud změní.

"Akční jízdenku pro 2. třídu lze použít v 1. třídě ve spojení s časovým doplatkem do 1. třídy na In Kartě. Je také možné doplatit rozdíl mezi jízdným v 1. třídě a cenou předložené Akční jízdenky v celé trase, a to i pro každý směr zvlášť. Doplatek do 1. třídy pouze v části trasy není možný.
Akční jízdenku je možné použít pouze po stanovené trase. Při jízdě oklikou doplatí cestující rozdíl mezi jízdným po delší trase a cenou předložené Akční jízdenky. Doplatek při jízdě za původní cílovou stanici není k Akční jízdence možný."


Vzpomínám si, že jednou jsem v Praze prvně nalezl do jídelního vozu, a až po dojedení si šel vybrat vagon a vybral si jedničku. Průvodčí říkal, že mi doplatek musí prodat už z Prahy, což mě tehdy nijak nezarazilo, jelikož jsme ještě na žádné další stanici nezastavili (ten vlak poprvé stavěl až v Pardubicích), ale asi to myslel kvůli tomuhle.
Scifoun
nováček
nováček
 
Příspěvky: 22
Registrován: stř led 6, 2016 18:41

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod mike » úte lis 14, 2017 18:33

Scifoun píše:"Akční jízdenku pro 2. třídu lze použít v 1. třídě ve spojení s časovým doplatkem do 1. třídy na In Kartě. Je také možné doplatit rozdíl mezi jízdným v 1. třídě a cenou předložené Akční jízdenky v celé trase, a to i pro každý směr zvlášť. Doplatek do 1. třídy pouze v části trasy není možný.

Uz jsem si vzpomnel, v cem byl hlavni problem. V tomhle. Jel jsem z CB do Prahy a na zacatku trasy byla nahradni doprava busem. Kdyz mel clovek jizdenku do jednicky, tak vraceli cast jizdneho a k tomu davali papirek na 30 Kc, co uz mi jich hromada propadla :? Chtel jsem se tomu vyhnout a proto jsem koupil jizdenku do dvojky s tim, ze si po presednuti do vlaku zbytek trasy do jednicky doplatim. Jenze u pokladny mi bez ptani prodali akcni dvojku a chudak pruvodci nevedel, co s tim.

Je ale fakt skvele zestrucnit podminky tak, ze se zmeni smysl #-o

Cena casoveho doplatku do jednicky je taky nesmyslna. Kdyz mam IN50, tak bych musel za rok najezdit tak 20000 km, aby se mi to vyplatilo #-o Cena je jeste z doby, kdy byl priplatek 50 %, po zmene na 30 % to "zapomneli" upravit.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod mike » úte lis 14, 2017 18:48

Jeste dodam, ze doplatek jen na cast trasy je u mne hlavni pripad, kdy si dokupuju jednicku ve vlaku. Protoze na casti trasy neni, jinak bych ji koupil rovnou. Obcas se teda stane, ze si koupim dvojku, protoze jsou ve vlaku lepsi vagony nez v jednicce (nemecka EC s kupecky versus letadlova jednicka) a pak dokupuju, protoze ve dvojce jsou lidi.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod mike » čtv lis 16, 2017 20:42

Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod apuka » úte pro 12, 2017 10:30

apuka píše:V nedeli jsem udelal svuj prvni pokus o odskodneni na CD za 120+ spozdeni prijezdu do cilove stanice.
Jsem zvedav, jak se k tomu postavi

Postavili se k tomu jak maji. Dnes (po vice nez mesici) jsem dostal mail, ze mi vraci na ucet pulku ceny jizdenky.

Eshop DB posledni dobou nejak casto hapruje. Synovi ve ctvrtek nechal zaplatit jizdenku s vyuzitim "gutscheinu", ale po zaplaceni a pred odeslanim jizdenky zhavaroval. Castka strzena, gutschein vyuzity, jizdenka nikde. Napsal tam, po case nastesti mu vratili jedno i druhe. Dalsi den chtel koupit jizdenku zpet, zase to zhavarovalo, ale kdyz tam napsal, odepsali, ze to ma vyresit pres infolinku telefonem. Docetl se v DB foru, ze stejny problem melo opravdu hodne lidi a ze se na infolince ceka vetsinou hodinu a vice. For je, ze ta infolinka je placena, 10 nebo 20 centu za minutu, ted nevim. Takze jeho jizdenka za nejakych 14,50, z toho 10 EUR gutschein by ho vysla asi na 6-12 Eur podle ceny linky. A tato castka se nevraci ](*,) . Tak ceka, az se situace uklidni a potom to bude resit.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod Quido » úte pro 12, 2017 16:06

njn, dalsi kapka do fanklubu "CD NEBRAT", ale nekdy halt neni zbyti...
mne treba dosud nikdo nevysvetlil, proc CD pozaduji pri predlozeni ke kontrole jizdenky koupene on-line jeste zkontrolovat osobni doklad... :rolleyes:
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod scinkk » úte pro 12, 2017 16:19

to jsme tu resili ne? proste doklad totoznosti s fotkou, kdyz si pujdes na postu pro dopis tak ho chteji taky ne? si porid inkratu a prestane te to trapit
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3505
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod GreyMouse » úte pro 12, 2017 16:49

Quido píše:mne treba dosud nikdo nevysvetlil, proc CD pozaduji pri predlozeni ke kontrole jizdenky koupene on-line jeste zkontrolovat osobni doklad... :rolleyes:

Protože jednu on-line jízdenku si můžeš vytisknout třeba 10x a bez kontroly dokladu by na jednu zaplacenou jízdenku mohlo jet 10 lidí ;-). A nevyžadují to jen ČD. (Akorát, že v Německu mi trvalo mnohem dýl než jsem pochopila, co po mě průvodčí chce :D)
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1977
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod dudy » úte pro 12, 2017 17:09

To přirovnání drobátko pokulhává.
Pošta je pouze prostředník a chce občanku aby měli jistotu, že vydali zásilku tomu správnému člověku popř. aby byli krytí, kdyby tomu tak nebylo. Oni jsou pouze přepravce a musejí zdokladovat, že od zasilatele, dejme tomu éšopu, převzali zboží v ceně té a té, předali ho správnému adresátovi a případně od něj převzali peníze a ty opět zaslali odesilateli.
Dráhy ti ale, poté, co si od tebe vezmou prachy, pošlou jedinečný autorizační kód, vydaný pouze pro tu jednu transakci plus papírový doklad, takže to, že by se k jízdence dostala nepovolaná osoba je nanejvýš nepravděpodobné.
Lepší by bylo srovnání jízdenky koupené v eshopu ČD se zbožím koupeným přes jiný eshop. Tam mi taky prodejce vygeneruje kód a při osobním vyzvednutí, nebo na zásilkovně či např. v Alzaboxu, už nikdo žádné potvrzení totožnosti nechce.
To samý třeba internetové bankovnictví, registrace placených služeb nebo odběrů...
A nebo, a to úplně nejlépe, se nabízí srovnání s jinými přepravci, kteří prodávají jízdenky online.



P.S.: Seš ajznboňák? :twisted:
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod scinkk » úte pro 12, 2017 17:25

Zbytecne se v tom stouras, pokud prodavaji neprenosnou jizdenku, chteji vedet, ze na jizdenku jede dana osoba, stejne jako kdyz nekdo chce vedet, ze predava dopis te spravne osobe. Unikatni kod do alzaboxu mas, pokud ho enkomu das, tvuj problem, ale asi si pak nebudes stezovat, ze jsi zasilku nemohl prevzit, pac tam nebyla a nekdo uz kod pouzil.
Kdyz koupis jizdenku na prepazce, tak at si na ni jede kdo chce a nikdo doklad nechce. Takze pokud si an eshopu koupis neprenosnou jizdenku, tak se nedivim, ze chce nekdo doklad, koupi si s tim souhlasil a nikdo te nenutil to kupovat.
Z me strany zadna prizen, jen an tom nevidim nic divneho, verim, ze by se dalo nalezt jine reseni, teoreticky i lepsi, ale zas...
Nedavno mel Cermak celkem pekny clanek o tom, ze by clovek nemel ztracet cas hledanim dokonalosti :)
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3505
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod mike » úte pro 12, 2017 18:11

dudy píše:Dráhy ti ale, poté, co si od tebe vezmou prachy, pošlou jedinečný autorizační kód, vydaný pouze pro tu jednu transakci plus papírový doklad, takže to, že by se k jízdence dostala nepovolaná osoba je nanejvýš nepravděpodobné

Jak to myslis? Z e-shopu prijde PDFko, ktere muzes preposlat komukoliv. Nemusis si ho ani tisknout.

Jak uz bylo receno, tak nemusis ukazovat obcanku, staci si na e-shopu zaregistrovat IN kartu, coz se stejne hodi, protoze na ni mas slevu a ukazujes ji stejne.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod booze » úte pro 12, 2017 21:41

V RJ nikdy nic videt nechteji a nekteri by i radi ukazali. :wink:
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod dudy » úte pro 12, 2017 23:12

Šak píšu:
dudy píše:...A nebo, a to úplně nejlépe, se nabízí srovnání s jinými přepravci, kteří prodávají jízdenky online.
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod mike » úte pro 12, 2017 23:22

Nebude to treba tim, ze u RJ kupujes vlastne mistenku, zatimco u CD jizdenku na libovolny vlak a misto?

S Jancurou jezdim akorat busem a tam to vypada tak, ze staci rict sve cislo, stevard se koukne do rozpisu a podle mne na me misto. Kdyby prisel nekdo jiny s tim samym, tak by mi musel sedet na kline. Jinde si taky nesedne, protoze byva plno.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod dudy » stř pro 13, 2017 0:13

Já osobně si skoro dycky kupuju i místenku, do pindolína a někerejch dálkovejch spojů je třeba povinná a kupuješ si jí na konkrétní vlak. Si měl vidět ten řev, když mi to ujelo a chtěl sem s injízdenkou jet vlakem o dvě hodiny pozdějc...

Ale celý je to o tom přístupu. Pro některé dopravce je zákazník klientem, co jim nosí prachy a je třeba si ho předcházet, no a pro některé je ten člověk co s nima chce jet podezřelej a chce podvádět a tak je, za každou cenu, potřeba ochránit svý prachy i za cenu buzerace a tak nastupuje kontrola občanek, revizoři, vstupy na nástupiště jen s jízdenkou, nemožnosti přerušit jízdu kvůli přestupu (to považuju za obzvláštní prasečinu)...

Jako jo, já jezdim vlakem rád a často, převážně s ČD, ale to, že je to zkostnatělej byrokratickej státní moloch, je, bohužel, smutnej fakt...
To je stejná verbež jako počťácí, celnící, řsďácí, lesácí a jinačí mazlící
Ti, kdyby neměli konkurenci, tak furt chrlej kartonový lístky, na hajzlikách neteče voda a nejni papír, v kupé je kosa nebo vedro a po nádraží tě naháněj osožáci
Naposledy upravil dudy dne stř pro 13, 2017 0:37, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod Hafi » stř pro 13, 2017 0:32

jako na první pohled vypadá většina zmíněného jako buzerace, ale hned na druhý po krátkém zamyšlení mi dojde, že to vesměs dává smysl. Mimochodem, zkus s jančurákem přerušit jízdu :mrgreen:
Jízdenka (vyjma nějaké specifické, tzv. superakční) platí fakt na všechny vlaky ten den. I na pendolíno si můžeš koupit k jedné jízdence třeba 5 místenek na různé časy, tedy pokud by tam nebyla nějaká kontrola identity, mohlo by dojít (a v Česku zcela jistě docházelo) ke zneužití. U těch superakčních by souhlasím ta kontrola být nemusela, ikdyž i tam by to bylo určitým způsobem zneužitelné.
Uživatelský avatar
Hafi
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 8414
Registrován: pát led 5, 2007 10:28
Bydliště: Už zas Praha :-(

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod dudy » stř pro 13, 2017 1:10

Hafi píše:...Mimochodem, zkus s jančurákem přerušit jízdu...

No mě šlo o to, že když chceš třeba z Prahy do Svitav, tak s ČD je to, po stejné trase, dokonce stejným vlakem, ale s přestupem, aby smázli třeba právě Jančurovu konkurenci na dálkových spojích, dražší, než z Prahy do Brna i když je to o sedmdesát kiláků blíž. Zatímco třeba u RegioJetu je cena úměrně nižší do Svitav než do Brna.

Příklad:
České dráhy:
Praha hl.n. - Brno, RailJet Gustav Mahler z Prahy do Brna 255km Cena 219 Kč
Praha hl.n. - Svitavy, G. Mahler do Č. Třebové pak přestup do Svitav (přes které G.M. jede jen nestaví) 181km Cena 229 Kč

Jančura:
Praha Brno, RegioJet 1053, Standard Cena 219 Kč
Praha - Sviutavy, RegioJet 1053, Standard Cena 189 Kč

Prostě aby jim těma rychlíkama nejezdili lidi do Svitav nebo Blanska s cílem ušetřit.
Pozor na jízdence ČD jasně stojí, že v úseku Č. Třebová Brno NENÍ možné jízdu přerušit! Takže nemůžeš si koupit ani jízdenku až do Brna, v Třebové vystoupit a přesednout na courák po stejné trase do Svitav, což je 17 kilometrů, oproti jednadevadesáti Č.T. - B.
Paradoxně s ČD vyjde levněji, když jedeš do Blanska, jet do Brna a pak zpátky (260 Kč), než přestoupit v Třebové (289 Kč) i když je to s přestupem v Třebové o 44 kilometrů blíž než se vracet z Brna.

Představ si takxikáře co tě poveze z Horní Lhoty do Dolní Lhoty přes Prostřední Lhotu, ale z Horní do Prostřední to bude dražší. Nebo, co hůř, bude to levnější jet až do Dolní a pak se vrátit do Prostřední...
Nebo slovní úloha:
Z bodu A do bodu C je to přes bod B 255 km a cesta stojí 219 korun.
Z bodu A do bodu B je to 181 km.
Kolik stojí cesta z bodu A do bodu B?

155 korun?
Špatně, sednout, máte za pět.
Správná odpověď je 229 Kč.
:mrgreen:

Já si to pracovně nazval "Paradox českých drah".

Jinak se to dá taky nazvat "Prasárna" či "Konkurenční boj na úkor zákazníka"
Aneb Náš zákazník, náš rukojmí...
Naposledy upravil dudy dne stř pro 13, 2017 1:38, celkově upraveno 3
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod mike » stř pro 13, 2017 1:20

@dudy: ja si zas mistenku nekupuju skoro nikdy. Povinna je snad jen v tom Pendolinu a tim nejezdim, co taky v Ostrave ;-)

V principu souhlas, je to typicky priserny podnik, co ma v nazvu "Ceske/a", ale zrovna tohle dava smysl. Pravidelny cestujici ma stejne IN kartu a nema duvod si ji na e-shopu nezaregistrovat, to ma jen vyhody. No a pak uz obcanku nepotrebuje a navic obvykle nepotrebuje ani tu jizdenku, IN karta staci. Coz mi prijde docela pohodlne.

Opravdu je dobre se zamyslet do dusledku, jak pise Hafi. Jinak to skonci jako kdyz nedavno opsali od konkurence moznost vraceni do 15 minut pred odjezdem. Na prvni pohled super, na druhy to ma velmi neprijemne vedlejsi efekty, ktere pro bezneho cestujiciho pozitiva vysoce prebijou. Prave proto, ze okopirovali neco, co funguje na jiny typ sluzby.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod dudy » stř pro 13, 2017 1:45

Plus doplním, abych to furt neopravoval.
Co si pomyslíte o malířovi, kerej vám příde vymalovat pokoj, s tím, že to bude stát tři litry, ale když si necháte vymalovat i kuchyň a ložnici, tak to bude za dva?
Nebo o krámu kde rohlík stojí tři koruny, ale dva rohlíky dvojku?
Já si teda pomyslim, že sou to buď magoři, nebo že je to nějaká levá?
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod mike » stř pro 13, 2017 1:51

Radim ti, abys nikdy nezkousel kupovat letenku :twisted: Mohl bys zjistit treba takove veci, ze zpatecni je levnejsi, nez jednosmerna.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Cestovani vlakem a stiznosti na Ceske drahy

Příspěvekod dudy » stř pro 13, 2017 2:02

To mi rozhodně nepřijde stejné v kontextu "Stížností na České dráhy".
Navíc je to, na rozdíl od případu ČD logické.
Taky sem měl specialistu co, když měl přijet na otočku něco udělat, tak to bylo dražší, než když jsem se s ním domluvil, že to uděláme na pevnej termín, až bude mít cestu okolo a já mu budu platit jen výkon a bude to levnější i když toho pro mě udělá víc, než si ho zvát individuálně (což asi nejlépe vystihuje ty letenky, ale rozhodně ne chování ČD).
Letenka je to s tim taxikářem a Lhotama. Jo vezu dva lidi do Dolní Lhoty a oni platěj cestu tam i zpátky, takže to budeš mít levnější než jen do prostřední (ale zadara tě nevezmu), ale to funguje tehdy, když přepravce operativně pracuje s momentální (nebo pravidelnou) vytížeností dané linky v čase.
Nechceš mi snad namluvit, že za cenovou politikou ČD v úseku Třebová Brno stojí takhle sofistikovaná kalkulace.
Já se domnívám, že za tím stojí prostý fakt a čistej kalkul, bez ohledu na zákazníka, že na dálkové lince musí konkurovat ostatním dopravcům a autobusům, zatímco blbečci z couráků jsou takovej přifařenej plebs, co je třeba se na něm zahojit...
Navíc v případě letenky je to bonus za to, že se námi dohodneš, že s námi poletíš i zpátky, zatímco u ČD je to pokuta za to, že s náma pojedeš jen do Svitav.
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

PředchozíDalší

Zpět na Pokec