Jak na regeneraci?

vše co se týká naší tělesné schránky a outdoorových aktivit

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Jak na regeneraci?

Příspěvekod mike » pon lis 6, 2017 17:53

@apuka: nesouhlasim. Kdyz ma telo neceho (vyrazny) nedostatek, tak si spis vezme i vetsi davku celou. Se soli to odpovida mym zkusenostem, jak jsem psal, v letnim horku v horach jsem mel potrebu vecer vyzrat solnicku a fungovalo to. Taky to vypada, ze Mawenzi funguje ten pokus, co jsem navrhoval a podle tebe by nemel. Zatim je predcasne delat zavery, ale vypada to nadejne. Cimz nechci rict, ze souhlasim s vetsi davkou soli jednou za tyden, to fakt neni dobry napad. Ono by to sice asi fungovalo, ale zpusobilo by to rozkolisani rovnovahy a kdo vi, co by to provedlo dlouhodobe. Mozna nic, mozna slusny prusvih, neriskoval bych to.

@Mawenzi: nevymyslej nesmysly a misto toho zacni pouzivat sul pri vareni. Chapu, ze dosolovana jidla ti prijdou hnusna, ale to i mne, sul je potreba pouzivat jinak. Behem vareni, pak ji v jidle nepoznas a pri normalni davce ti jidlo presolene neprijde. Kdybys ho ale stejnou davkou dosolila, tak jo. Presne jak pise GreyMouse s tim chlebem. Jednou jsem zapomnel osolit vodu na brambory, kdyz jsem delal bramborovou kasi. Doslo mi to, az kdyz byla hotova a nebyla k jidlu. Dosolenim sice presla do stavu "da se jist", ale nebylo to ono.

Takze napriklad ty brambory. Do vody davam pri vareni 3 (na kilo) az 4 (na 1.5 - 2 kila) vrchovate cajove lzicky soli. Zda se to hodne, ale vetsina zustane ve vode, co se nakonec vyleje. Cast se ovsem vstreba do brambor a ty jsou pak dobre a vubec nepusobi slane. Do masa na peceni muzes pro zmenu sul vetrit, pripadne ho v soli obalit, nechat par hodin odlezet a tesne pres pecenim sul oplachnout. Ryba se da pect na vrstve soli. Pri vareni masa dej hned po zavareni do vody lzicku soli, maso i vyvar ziska chut, ale ani jedno nebude slane. Atd, atd.

Mawenzi píše:ja bych si asi na slanou chut nezvykla protoze je odporna. nejim ani bramburky protoze sou odporne slany

To je v poradku, zrovna bramburky jsou dosolovane a presolene, taky je nijak zvlast nemusim. Ve spravne uvarenem jidle ale slana chut citit neni. Jen se tam musi dat sul uz na zacatku a ne dosolovat na konci. Nakonec, salamy a syry jis a ty neobsahuji soli zrovna malo. Jestli ti to nevadi, tak ti nemuze vadit ani spravne uvarene a solene jidlo.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Jak na regeneraci?

Příspěvekod mike » pon lis 6, 2017 18:15

GreyMouse píše:Myslím, že tuku v sobě moc nemá levná náhražka šunky z L. a ni z A., protože nedostatek masa se dohání spíš škrobem a látkami, které zadržují vodu ;-)

Jj, netusim, kde fps na tu tucnou sunku prisel. Co jsem koukal, tak bezny je obsah tuku okolo 5 % :)

Zkusil jsem trochu pohledat, co se vlastne do tech parodii na sunku dava a nasel Maso Jicin :vom: Standardni sunka ma obsah masa 60 %, jejich nejlepsi 78 %. Ve vsech je krome beznych fosfatu nazyvanych eufemisticky stabilizatory a nestandardnich skrobu jeste E407 (karagenan), coz je zahustovaci a zelirujici latka, kterou bych cekal mozna v marmelade, ale v sunce? :shock: Nejak tam holt tu vodu udrzet musi. Prasata, co to vyrabeji, by meli porazit a udelat z nich slusnou sunku. A to jeste maji drzost vyrabet "Prazskou sunku" s obsahem masa celych 75 % a navic do ni pridavaji glutamat :axe:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Jak na regeneraci?

Příspěvekod apuka » pon lis 6, 2017 19:13

mike píše:Kdyz ma telo neceho (vyrazny) nedostatek, tak si spis vezme i vetsi davku celou.
Toto trochu prehnane tvrzeni. Telo si vezme jen tolik, co je schopne v prubehu traveni...
Jo, mas pravdu v tom, ze pri nedostatku a nasledneho velkeho prisunu najednou si telo snazi vydolovat maximum. Jenze v pripade soli to vubec neni dobre - zacne se zvysovat koncentrace v krvi, pusobi to snizenim vylucovani ruznych toxinu a odpadnych latek, sklerotizuje ledviny a nici jatra - tyto organy nejsou na takovy prisun pripravene. Proste se zacne ukladat tam, kde by se ukladat nemela. Parkrat se to bez problemu "prezije" ale pri opakovani by to uz mohlo byt fakt spatne.
Navic muze dojit jednak k zadrzovani vody v organizmu a jednak se telo snazi prebytku zbavit i zvysenym pocenim, coz asi neni uplne to, co by Mawe chtela :-). Na druhe strane pry i snizeny prijem soli muze vest ke zvyseni poceni...
U Mawe je podle mne nejvetsi problem, ze ona ma chronicky dlouhodoby nedostatek a sice ji zdanlive pomaha zvyseny narazovy prijem, ale mela by co nejrychleji prejit k pravidelnejsimu prijmu at si neuskodi jeste vic. Laicky receno, aby nedoslo k opaku "abstinencnich priznaku", k prudke a nadmerne reakce na zvyseny prijem.

Jinak se doktori na OF urcite skvele bavi nasim "zasvecenym" radam :wink:
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jak na regeneraci?

Příspěvekod mike » pon lis 6, 2017 19:26

apuka píše:U Mawe je podle mne nejvetsi problem, ze ona ma chronicky dlouhodoby nedostatek a sice ji zdanlive pomaha zvyseny narazovy prijem, ale mela by co nejrychleji prejit k pravidelnejsimu prijmu at si neuskodi jeste vic.

Souhlasim.

apuka píše:Jinak se doktori na OF urcite skvele bavi nasim "zasvecenym" radam :wink:

To je klidne mozne, vsak jim nic nebrani dat lepsi rady ;-) No ale co myslis, ze by udelal doktor, kdyz zjisti snizenou hladinu sodiku v krvi? Nejspis kapacku se sodikem.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Jak na regeneraci?

Příspěvekod Mawenzi » pon lis 6, 2017 19:38

tak byl to napad, samozrejme se budu snazit solit vic a vic na to myslet, az si udelam navyk, bude to OK. ale z nuly na sto to nejde hned, takze mi to prislo jako pouzitelnej napad na par tydnu, nez se zajedu. Dobre hlavne je, ze maserku tahle spojitost napadla a vy jste v podstate potvrdili, ze by to z osobnich zkusenosti mohlo byt to ono, coz je pro zacatek dobry vedet, ze kdyz si ten navyk vytvorim a na vandr vemu neco slanejsiho, tak by to do budoucna melo byt OK.

jak rikam, ona ta masaz jak cesi solej a vse je slany od vyroby vlastne vede k tomu ze clovek nad prijmem nepremysli, protoze je "ve vsem" a to je chyba
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Jak na regeneraci?

Příspěvekod mike » pon lis 6, 2017 19:53

Ona je hlavne v "prumyslovych" potravinach. No a jelikoz jis jinak, nez ostatni a nejis treba pecivo, tak mas malo. Navic se bere jako standard, ze se pri vareni jidla soli, coz nedelas.

Masaze je treba ignorovat. Puvodni myslenka muze byt dobra, ale co z ni udelaji debilni novinari uz ne.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Jak na regeneraci?

Příspěvekod lojzmen » pon lis 6, 2017 23:16

pavproch píše:elmex sensitive i lacalut sensitive koupeny... až dojedu rozjetou sensodyne rapid, vyzkušam..... :twisted:


Proč se trápíš, začni hned!

Asi měsíc tohle řeším, první pasta Parodontax s vysokým obsahem nějakého fluoridu 3x denně (miniaturním písmem max 2x denně a nepolykat! :-) ), nějaký účinek už po asi 14 dnech (nebo placebo? ) a dalo se s tím žít, nyní používám Sensodyne rapid a je hůř, odložím ji a zkusím zase Parodontax, zda se to nezlepší.

Jsem si říkal, jak to může fungovat, když je to na zubech jen při čištění, tak jsem zkusil nevyplachovat, ale to se nedá vydržet, slinil jsem jak bernardýn.
Jsem zvědav, co napíšeš o tom gelu :-)
Ještě mohu doporučit kartáček CURAPROX ultra soft 5460. S menším číslem nebrat. Vypadá úplně levně, ale dlouho vydrží, netřepí se, má hafo štětin, které se neohýbají, a je měkký.

Nejhorší na krčky zubů je má ranní lžíce medu. To je bolest! A potom ty mazlavé tyčinky, myslím že se to jmenuje Snickers.
Uživatelský avatar
lojzmen
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1083
Registrován: ned lis 21, 2010 23:58
Bydliště: Ostrava-Poruba

Re: Jak na regeneraci?

Příspěvekod mike » pon lis 6, 2017 23:23

pp gel nechce, pry by nemohl zrat ;-) Vyzkousej ho sam, na krcky by pomoct mel. A ano, slineni je u toho nejhorsi ;-)

lojzmen píše:Nejhorší na krčky zubů je má ranní lžíce medu. To je bolest! A potom ty mazlavé tyčinky, myslím že se to jmenuje Snickers.

Proc delas takove veci? :shock: Snickers je lepive preslazene svinstvo a na zuby musi byt mor (ja bych to prezil, ale proc). Mne teda krcky zcitlivi po kyselem ovoci, nejhorsi jsou asi hrozny, to pak par dni citim i pri cisteni zubu. Zeleny Elmex na to pomaha.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Jak na regeneraci?

Příspěvekod Mawenzi » stř lis 15, 2017 8:14

tak yz cca 10 dni nemam po ranu panaka soli snazim se vic solit jidla, dneska v noci prisla mala lehka krec, ted sem nela 3tydny pokoj tak asi musim jeste pridat...
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Jak na regeneraci?

Příspěvekod Lipon » stř lis 15, 2017 8:42

mne na zuby asi nejvic vadi, jak pise i mike, kysele
hlavne jablka (vic jak 3 vetsi denne) anebo suche bile vino
od zubarky na to mam doporuceny gel elmex, nevim jestli je to jen gelem nebo pastou, ale za par dni to vzdycky odezni
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4884
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...
User is Online!

Re: Jak na regeneraci?

Příspěvekod mike » stř lis 15, 2017 19:29

Zrovna jsem si to neplanovane vyzkousel. Posledni pokus s hruskama byl moc kysely a na zubech to bylo citit. Gel na hodne citlive misto zabral pres noc, paste na zbytek to trvalo dva dny. Ucinna latka je stejna, jen je toho v gelu vic.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Jak na regeneraci?

Příspěvekod mike » stř lis 15, 2017 19:31

Mawenzi píše:tak yz cca 10 dni nemam po ranu panaka soli snazim se vic solit jidla, dneska v noci prisla mala lehka krec, ted sem nela 3tydny pokoj tak asi musim jeste pridat...

Vypada to, ze pokus se povedl a opravdu ti chybi sul. Mozna by nebylo od veci si nechat u doktora zmerit hladinu sodiku v krvi, asi budes dost rarita ;-)

Zkus si nastudovat, jak to se sodikem v tele funguje tj. jak se uklada nebo neuklada. Zatim to spis vypada, ze moc ne a mas dlouhodoby podstav. Holt to chce solit vic resp. normalne a casem se to snad srovna.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Jak na regeneraci?

Příspěvekod Mawenzi » stř lis 15, 2017 19:38

jj, asi tak nejak to mozna bude. Jako soli sem pridala ale porad i objektivne ted je to jeste malo a obcas zapomenu uplne...
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Jak na regeneraci?

Příspěvekod pavproch » ned pro 3, 2017 20:03

pavproch píše:elmex sensitive i lacalut sensitive koupeny... až dojedu rozjetou sensodyne rapid, vyzkušam..... :twisted:


Tak lacalut funguje VÝRAZNĚ líp než sensodyne.... používám ho teprve a si týden a už o těch zubech a jejich citlivosti na dýchání ledového vzduchu ani nevím... kuju za tip.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28133
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Jak na regeneraci?

Příspěvekod wawrik » pon pro 4, 2017 11:00

Ono sa o tom Lacalute dosť rozpráva, že dobre zaberá na zubnú precitlivelosť práve po chemoterapii...

Prešlo ti to úplne alebo sa to z času na čas ozýva?
Uživatelský avatar
wawrik
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pon úno 22, 2010 16:11

Re: Jak na regeneraci?

Příspěvekod pavproch » pon pro 4, 2017 11:03

Jak píšu, do minulého týdne sem čistil sensodynou, lacalut teprve čerstvě, ale zdá se, že by to mohlo za pár dní odeznít úplně. Doufám.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28133
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Jak na regeneraci?

Příspěvekod lojzmen » pon pro 4, 2017 21:46

Všimni si, že Sensodyne Rapid má obsah fluoridu cca 1000 nějakých jednotek, ty jiné léčivé Sensodyne a Paradontax nějak kolem 1400 ppm. Jak Lacalut nevím.
Uživatelský avatar
lojzmen
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1083
Registrován: ned lis 21, 2010 23:58
Bydliště: Ostrava-Poruba

Re: Jak na regeneraci?

Příspěvekod apuka » úte pro 5, 2017 8:48

1476 ppmAle ten ucinek nebude jenom v samotnych flouridech...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jak na regeneraci?

Příspěvekod Chara-din » pon čer 17, 2019 7:57

Diskuze, která nedávno proběhla v Expediční stravě na téma aminokyselin, mě nakopla k tomu, že bych to také vyzkoušel. Na trhu jsou toho mraky, tak bych chtěl poprosit o tipy na konkrétní přípravky, které vám fungovaly. Jde mi o svalovou regeneraci při těžkém trekingu. Díky.
Chara-din
nováček
nováček
 
Příspěvky: 189
Registrován: ned dub 17, 2011 11:57

Re: Jak na regeneraci?

Příspěvekod Chara-din » čtv čer 20, 2019 12:05

Nikdo se k odpovědi nemá, tak si odpovím sám. :-)

Na základě tohoto článkujsem se rozhodl vyzkoušet syrovátkový protein.

K tématu jsem našel i vědecký článek, kde porovnávali vliv BCAA proti placebu na 21 dením treku u 16 lidí (8 x 8 ). Statisticky průkazně vyšlo, že skupina, která brala BCAA, trpěla menší ztrátou svalové hmoty. Summary zde.
Chara-din
nováček
nováček
 
Příspěvky: 189
Registrován: ned dub 17, 2011 11:57

Předchozí

Zpět na Outdoor a zdraví