Kompaktní digitální fotoaparát

zkušenosti, popřípadě chlubítko vlastníma fotkama:-)

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod Michal82 » pon lis 6, 2017 12:40

Ono to s větším čipem bejva horší - respektive s větší plochou - pamatuju si když sem si z dalkomeru klasika ff půjčil dedovo Hasselblad - ty fotky co sem prvně vytvořil to byla hrůza :D

Nevím chtěl sem se vejít kol 30-40 ale pokud to utesneni opravdu děla problém tak budu koukat dal nebo si priplatim no.... ale to se mi zas moc nechce dávat 60-70.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod Michal82 » pon lis 6, 2017 13:38

apuka - dík za info.
To ostření mi prave na te x100/x-pro přijde použitelné a hledáček větší než je 7000.
Ovladaci kolecka s cislickama to prave má.
Jedine co mi vadí je chybějící těsnění u x100f jinak bych ji vzal.

Kouknu na ty olympusy - případně chystá se někde nějaká novinka co by splňovala zadání?

Kdybych kupoval zrcadlovku musel bych mít ff jelikož ty hledacky sou pro mne nepoužitelné. Ono i na těch FF sou horší než bejvali u kinofilmu natož u dalkomeru. Nechápu ze neudelaji poradne hledacky.
Jj automaticka je dnes rychla když já si vždy vymyslim zaostrit nějak divne a než cvakat body a td raději si zaostrim ručně. Ty rolery mě neskutecne štvou ty bych asi nedal.

V podstatě je to důvod proč sem si od dob kinofilmu nekoupil digi - vždy jen půjčil a hrál si s tím než mě chytl záchvat :D
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod apuka » pon lis 6, 2017 13:57

No, s vymennyma objektivama (a na dobrych "kompaktech" s velkym objektivem taky) ostris ostricim prstencem, v nejhorsim pripade "nekonecnym". Jen bacha, at si to nenastavis na opacny smer otaceni nez jsi zvykly nekde v menu, to potom Te nasere :lol:.

Co se tyce vodeodolnosti, tak moje manzelka nosila Nikona D80 v pistolovem pouzdre za kazdeho pocasi - i pri prechodu Zillertaler Hohenweg, kde jsem kazdy den "proplavavali" bourkama a prutrzema mracen (byly tam tahdy hodne velke deste a zaplavy). Kdyz prselo, tak jen dala "integrovanou" plastenku na pouzdro. A za cca 5-6 let nikdy nemela sebemensi problem s fotakem, ze by navlhl ne to ze namocil. A to zip na pouzdre zavirala jen pri opravdu velkem desti a vetru, jinak to bylo jen na prezku. D80 ani pouzivany objektiv nemely sebemensi ochranu proti vlhkosti, taky se cip svinil jedna radost, i kdyz se objektiv vubec nemenil - to ale byla chyba jednak zaverky, ktera mirne prskala olej na cip a jednak objektivu, zoomu, ktery nabiral prach a ten potom padal na cip. Navic D80 nemel zadne cisteni cipu. Napr. na Oly M10 ani na synovem Oly 320 jsem nic takoveho nepozoroval, i kdyz ani ty nebyly chranene lepe a pouzival se zoom, dokonce se objektivy menily.

Takze pokud nechces v desti a mrholeni fotit bez "ochrany" (destnik/pristresek), tak se bez vodeodolnosti uplne v pohode vyzijes.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod Michal82 » pon lis 6, 2017 14:36

Zajímavé info ;) Vlil jsi mi do žil trochu tepla a naděje - PS od rána leje a je vítr 60km/h jen bokem ;)

No v dešti a td fotit nechci - mít hned mokrou čočku je pro záběr stejně na nic. Bojim se ty vlhkosti ale zas když kouknu na Leica M tak většina taky není utěsněna zrovna tak hodně zrcadlovek tak teď nevím. Nosil bych to ve vodotesnem sáčku v baglu a za hezkého počasí na krku. No uvidím - plus to ze je objektiv na pevno by mělo vydržet víc než u výměnných skel.
Podívám se ještě na tu Pro2 a ty Olympusy.
Myslím Sony mělo něco s pevným Zeissem 35 na FF takové malé kompaktní kol 80 tisíc třeba už to slezlo ;)
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod Mawenzi » pon lis 6, 2017 15:13

kamos ma apsc od fuji nevim ted model a evf hledacek ma proti mymu olymu mrnavej takze tam chce hlavne asi inozkouset a osahat si.

ps: jakej je rozdil kdyz na roleru pootocis treba z 1/30 na 1/60 nebo kdyz pootocis rolerem nastavitelnym a na displeji/evf vidis ze si preskocil z 1/30 na 1/60? precr dyt tim koleckem tocis uplne stejne jen jednou je popsany jednoucelovy a podruhe nepopsany a viceucelovy, v kazdym rezimu mu muzes priradit neco jinyho...
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod apuka » pon lis 6, 2017 15:46

@mawe: Ne, jedno kolecko je popsane 1/30,1/60,... a druhe 2.8 4 5,6 ..., clonove cislo. Zadne multifunkce :-). Tak to bylo predtim. Iso se "nastavovalo" vlozenim prislusneho filmu.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod Michal82 » pon lis 6, 2017 16:28

Poopravim ISO se samozrejmne nastavovalo ba voliči často pod klickou previjeni.

Rozdíl je značný - když fotis street a td - jdeš po ulici vidíš hezkou holku nebo starou babku sahnes po fotaku a v ten moment než ho das k oku vidíš co mas navoleno a během toho můžeš už nastavovat - u multifunkční dokud nekoukas přes hledáček nic nevidíš.
Proto je taky u kvalitních manuálních skel stupnice zaostření - je to proste rychlejší - vidíš staré auto jak jede hrabnes po fotaku nastavis vzdálenost 5m a než das k oku už mas nastaveno a pak jen komponujes.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod Mawenzi » pon lis 6, 2017 19:08

apuka jasne vim jak to stim koleckem bylo mysleny myslela sem.ze nechapu rozdil

michal82 jasne takhle to dava smysl proc to mit na kolecku a ted chapu ten rozdil, dik

ono asi pokud chces fotit i takovyhle veci a ne primarne prirodu nekde, tak chapu, ze to je pro tebe dulezity. to sou veci ktery my mackaci nezname a nevnimame
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod apuka » pon lis 6, 2017 19:20

Michal82 píše:když fotis street a td - jdeš po ulici vidíš hezkou holku nebo starou babku sahnes po fotaku a v ten moment než ho das k oku vidíš co mas navoleno a během toho můžeš už nastavovat
A kde mas v tom procesu vyzadani souhlasu (nejlepe pisemne pred skupinou svedku) s focenim? :wink:

Jinak prave v tomto pripade je mnohem pohotovejsi digital. Zrovna "bezzrcadlovky" Oly se k tomu casto vyuzivaji se sirokouhlym objektivem, protoze to ma obrou hloubku ostrosti a prakticky si nastavis objektiv na 1-2 m, pripadne sklopis LCD, abys videl obraz i kdyz nemas fotak u oka a nenapadne cvakas. (Je mi jasne, ze toto je ale jen jeden druh street fota, kdybys chtel i trocha kompozice a detailu, tak musis jak pises. V tom pripade bych ale radeji vzal zoom, kde bych mohl i neco priblizeneho odfotit.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod scinkk » pon lis 6, 2017 19:21

mam nekolik let sony a6000 pred tim jsem mel pres rok sony f3
vodeodolnost neresim, v desti nefotim :) foceni v mlze zvladne urcite, bez tak je spis problem voda na skle :). Aby se mi nedostala voda do fotaku v batohu resim obalem.
El. hledacek jsem za ty roky pouzil, ze bych to spocital na prstech, ale ja jsem dost vyhranen, fotim v podsate jen krajinky. Cekam az nekdo zacne delat FF mirrorless bez hledacku :)

Sony ma obecne nejlepsi cipy a elektorniku, tomu ze aps-c od fuji dosahuji kvality FF dost pochybuji, proc by tolik lidi davalo prachy za FF :) obecne ten jejich X trans ci jak se to jmenuje, je podle me takova vec, ktera se obecne nijak zvlast neprosadila a jeste to lehce komplikuje postprocesing. Ale samozrejme ma Fuji muj respekt a symaptie, ale oproti Sony zatim nemam duvod od nich neco koupit.
Sony podle posledni roky dotahala zavedene foto firmy i co se kvality objektivu tyce.
Fuji navic podle me ujel vlak s FF mirrorless a myslim, ze to pro ne bude casem existecne dost problem (uz ted se nedavno mluvilo o nejake fuzi fuji a nikon, kteremu ten vlak ujel jeste o dost drive), ale to je trochu mimo :)
Podle me dneska davat za telo, ktere nema FF cip pres 25 litru dost ujety.
Pokud chces pevny sklo a jeste pocitas, ze ti nebude vadit manulani ostreni, vykaslal bych se na nove objektivy a koupil nejkou starou FF klasiku. Velka vyhoda mirrorless systemu. Mam doma asi 3 padesatky a nekolik dalsich skel dohromady za par tisic. Moc s nima nefotim, pac jak jsem psal, vystacim si s krajinkama, ale nejaky makro jsem s nimi delal.
A to nejdulezitejsi, sony ma asistenta manualniho ostreni a funguje to dost slusne, pokud to Fuji neokopirovalo, ale kdyz jsem sony kupoval, tusim ze Fuji nic takoveho nemel.
Kruhove volice nejsou spatny, ale je to takova spis blbinka aby to vypadlo zajimave a profi.
Ono zmacknout tlaciko a zatocit koleckem a nastavit iso a zmacknout jiny tlacitko, zatocit a nastavit korekci exozice zas tak tezky neni :) a clovek nemusi cucet na vrsek fotaku, co tam nastavuje :) ale nerikam, ze se to nemusi hodit.
m3/4 ma od zacatku urcitou skepsi, proc kupovat neco, kdyz za stejny prachy mam aps-c.
Ale nabidka je velka a zajimava, ale ja velkou nabidku nepotrebuji :) Me uz staci jedno sklo :)
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3505
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod dudy » pon lis 6, 2017 20:04

Já se jenom děsím, kdy se Michal82 objeví v "Pokecu o autech", jestli mu bude stačit na cestu do sámošky Humvee, nebo raději Bentaygu, nebo jestli by nestačil MB AMG G 65, že je nich, ve Skotsku, do samky mizerná cesta.
:mrgreen:

Bych pak poprosil o nějaký fotografický výstup...
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod Michal82 » pon lis 6, 2017 20:14

Hele ty voliče je to dost rozdíl - samo ze to co navolis vidíš i v hledáčku. Výhoda je ze to vidíš i mimo a to je fajn pro street - ono je rozdíl na někoho cumet přes foťák a nastavovat - dotyčný si toho hned všimne a je po okamžiku - narozdíl od toho kdy diskretne nastavis foťák a pak jen vrazis k oku a palis ;)
Souhlas.....? Můžeš řešit potom ;)
Ty X-tranz ono to je opravdu hezky jde hlavně o to ze ty čipy nemají ten low pass filtr což je vlastně jen takový kurvitko kvality ale nutné kvůli moare což tyhle čipy díky jiné masce nepotřebuji.
FF - hele ono Jo víc je víc ale ne vždy zrovna třeba krajiny pak musíš clonit což znamená vyšší ISO nebo všude stativ zas výhoda na portréty a víc detailu.... neviděl bych to ale dnes tak jednoznačně ty aps-C se dost dotáhli a naopak větší cip znamená zas víc nároku na optiku kde se projevuje víc nedokonalosti. Ale souhlas nějakou ff by mohli udělat. Jedno sklo Jo s 35 bych uměl žít.
Sony umí kvalitní sklo....? :D Kvalitní skla děla Zeiss ne Sony - a ty levnější sou jen takový marketing - zrovna na ,,Karla,, sem toho nafotil asi nejvíc.
Nechápu tu starou ff klasiku - to je leda kinofilm - barvu neudelas dnes už to neumí ani u Škody - minule jim to úplně ujelo. A BW je nadhera ale nemám místo na stálou komoru a materiál a td se kupuje hůř a hůř....
Takže i já jako milovník filmu uznávám ze už je dnes digi čas.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod scinkk » pon lis 6, 2017 20:58

Tak nemusis koukat do hledacku, uvidis to na displeji, coz je skoro to same jako kdyz to uvidis na vrchu fotaku, je to spis o zvyku, beztak nejspis zjistis ze neco navolis knoflikem a neco stejnak budes muset navolit na displeji. Jako nerikam ze je to uplne k nicemu, ale je to spis o zvyku.
Takze dobry to je, ale na druhou stranu je to urcite potencialni kurvitko, omezuje te to vyberem na par modelu atd.
Ale nenutim, chapu. Street jsem fotil na vejsce, na prehistoricky digitalni kompakt a na kinofilmovou zrcadlovku, ale to uz je nejaky ten patek :)

Sony ma dobra skla a je fuk kdo je vyrabi (zeiss, sigma, voigtlander...), jsou jich dnes mraky, ac mnoho jen manualni, hadam ze vyber zajimavejsi nez ma fuji a taky hadam, ze pro emount nabidka poroste. A jsou dokonce i nove znacky, ktere ty firmy s dlouhou tradici predci i kvalitou. Sam zvazuji na FF sklo, ktere startovalo na kickstarteru.

Myslel jsem to tak, ze ta stara skla ze zrcadlovek das na bezzrcadlovku, a je uplne jedno jakou znacku, at je to carl, leica, ci zenit :) treba ma oblibena 50 zuiko, za par stovek jich muzes mit plnou krabici, aspon tech ruskych :)

Nebo v priloze sklo z Cajky ci ajk se to jemnovalo :) Je s tim sranda :)

industar69.jpg
industar69.jpg (59.76 KiB) Zobrazeno 16458 krát
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3505
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod Michal82 » pon lis 6, 2017 21:15

Ji takhle no to jde taky i když často je problém s přenosem info i když v čistě manualnim režimu by to jet mělo.
Jo vyber je omezen - úplně na ferovku - chtěl bych Leicu jenže se sklem 200-250 tisíc to bych si radši nechal vrtat zub ručním vrtáčkem :D
Jeden čas sem zvažoval zrcadlovku s manualnim zeissem - jenže ty těla sou obří nechápu ze neudelaj kompaktní tělo jako kdysi a to ovládání mi proste vůbec nesedí..... :(

dudy pokec o autech vynecham - ale byl sem milovník vrtule ve znaku a měl dvě krasne R6 jednu 2,8 a druhou fajnovejsi 3,2 ;)
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod lojzmen » pon lis 6, 2017 22:44

apuka píše: je lepsi zapomenout na rucni ostreni pres hledacek, obzvlaste pres opticky. Jsou mensi nez u kinofilmu a navic prijdes o vyhodu presnejsiho ostreni pres zvetseny obraz na LCD. Navic automatika je v beznych pripadek lepsi a presnejsi nez rucni - pokud neni rozstelovana. Ale rucne muzes ostrit asi u kazde digi (bez)zrcadlovky.


Michal má asi ještě dobré oči. Každý to má jinak, asi po čtyřicítce věku začne být ostření na LCD problém krátkých rukou. Má-li být foťák na pár let, je dobré na to myslet.

A teď mimo téma, taková podivnost.
Uživatelský avatar
lojzmen
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1083
Registrován: ned lis 21, 2010 23:58
Bydliště: Ostrava-Poruba

Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod Michal82 » úte lis 7, 2017 8:13

To vypadá super :D
Respektive je to trochu dle mého gusta - v podstatě nepotrebuju displej pokud je funkční hledáček, pěkně retro ovládání - skoda jen ze toto bude spis taková hračka. Udělat to poradně s APS-C nebo FF čipem a kvalitním sklem bylo by to fajn.
Například tohle je můj ideál dokonalosti - nic pro fotku důležité nechybí, nic nepřebejvá ;)

https://youtu.be/sKSnBtwfab0
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod apuka » úte lis 7, 2017 14:56

lojzmen píše:po čtyřicítce věku začne být ostření na LCD problém krátkých rukou. Má-li být foťák na pár let, je dobré na to myslet.
Jasne, jenze on chce s hledackem a kdyz mas EVF hledacek, tak co mas na LCD, muzes mit mit v hledacku - a tam si muzes nastavit korekci.
Popravde receno ja jsem mel z analogovych zrcadlovek Zenita, Praktiku na kinofilm, Flexaret a Rollei na 60mm a mohu rict, ze se mi nejvice libilo zaostrovani na Praktice, kde byl normalni hledacek a zaostreni plus zaostrovaci klin plus takove male roznosmerne klinky, ktere "zmizely" tam, kde bylo zaostreno - tam se ostrilo dobre. Na ostatnych to slo, kdyz byly dobre svetelne podminky ale blbe za sera. A tmavsi sceny jsou problemem i pri opr. hledaccich na digi zrcadlovkach, i kdyz mas dobre oci. Z tohoto hlediska EVF s moznosti zesvetleni obrazu a asistenta manualniho ostreni (zvetseni obrazu) ma obrovskou vyhodu.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod Michal82 » úte lis 7, 2017 16:37

Tak ostření na praktice byla nadhera - matnice má triplový klínový dálkoměr, jednoplošné rastrové mezikruží a matnicové mezikruží, zbytek tvoří Fresnelova čočka.
Ostření na dalkomerech velmi snadné - ve středu obdélník který zobrazoval zdvojený obraz.
Jinak na vyšších modelech by snad i dnes měla jít vyměnit matnice ale.... nechápu ze to dnes už nenabizeji.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod Michal82 » úte lis 7, 2017 19:46

Hm.... objevil jsem Leicu Q :)
To by mělo byt super na ruční ostření, 24MPx na FF a hlavně opravdovej Summilux 28/1,7 plus rámečky na 35 a 50mm.

Jen ta cena.... ale dat za foťák jednu vejplatu je pořad realnejsi než dat za M systém dvě :D
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod Lipon » úte lis 7, 2017 23:38

Ad voděodolnost - s letitou D700 fotím občas i za mírného deště, a nikdy to na funkci nemělo vliv
Nedávno jsem to vyzkoušel i za vytrvalého deště, foťák jsem měl buď na krku nebo v pistolovce od Lowepro s pláštěnkou, měnil jsem objektivy podle potřeby
Vždycky po návratu nechám uschnout tělo, objektivy a brašnu ve vytápěné místnosti a funguje pořád

Ad čudlíky - máš podle mě nereálnou představu o vysněném těle, které neexistuje. Pokud se mu něco přibližuje, buď to má nějaký jiný zásadní funkční nedostatek nebo je to předražené.

Na zmiňované D700 jde vše potřebné rychle navolit kolečkem na palci nebo ukazováčku. Pokud si chci navolit rychle, bez koukání do hledáčku, mám pořád stavový displej. Nejčastěji takhle měním clonu, korekci anebo ISO.
Posun zaostřovacího bodů někdy použiji, ale často spíš zaostřím středovým bodem, zamknu autofokus nebo i expozici a překomponuju a vyfotím.
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4884
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod Michal82 » stř lis 8, 2017 8:17

Lipon - ono to není nereálná představa - ono to vychází z praxe na starých aparatech a starého psa novým kouskum nenaucis - proto bych chtěl něco co se co nejvíc ovládáním podoba starým aparatum.
V podstatě je to Leica která je úplně stejná jako před 50 lety jen místo šuplíku na kinofilm má digi cip. Přibližuje se tomu Fuji ale nejsem si jist tím manualnim ostrenim budu to muset poradně osahat. Vše ostatní krom Nikonu DF je pro mě učit se něco úplně nového a pro můj styl a návyky nepredstavitelneho. Zrcadlovky sou dnes velké jako staré stredoformatove kamery s tím se tahat nechci a ty bezzrcadlovky které mají tělo velikosti starých zrcadlovek a dalkomeru sou krom těch dvou značek Jo a ten olympus co mi tu radili často zcela jiné než chci.
Vidím to tak kouknout poradně na tu X100F a X-Pro2 a Leicu Q kde se o ceně dá dost polemizovat když obsahuje sklo 28/1,7 ASPH které samotné s f1,4 stojí balík https://www.fotoskoda.cz/leica-m-28-1-4 ... ummilux-m/
A výrazně horší je kol 50 tisíc - tak když pripoctu ze to má FF tělo tak to je myslím dobra cena.
Prolitl sem na rychlo recenze a v podstatě vše stejne - pokud mas FF zrcadlovku neexistuje k ni AF objektiv který dokáže dat takovou kresbu - jediná alternativa je manuální sklo od Zeisse. Tak bych řekl ze je to velmi dobre a funkční spojení skla a ff těla za dostupnou cenu - tedy je to jinde než sem chtěl ale zas jinde než sem vždy silhal po M systému ;)
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod apuka » stř lis 8, 2017 9:24

No jo, na digitalu moc nepocitej, ze Ti budou stacit stare manualni skla z kinofilmu. Ani ty nejdrazsi a nejlepsi znacky nemusi. Hlavne jak se zvysuje pocet pixelu na stejne velkem cipu. Nekdy jsem cetl, ze ta hranice, pro ktere se ty spickove kinofilmove skla dokazsou dostatecne vykreslit je 6-10MPix na APC/C... A to je v soucasnosti vetsinou nasobne prekracovane.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod Michal82 » stř lis 8, 2017 9:41

Jo trochu jiné je to u skel pro dalkomery - mají jinou konstrukci která umožňuje vyšší kvalitu než u zrcadlovek - konstrukce podobná velkoformatovym sklum. Myslím ze nejvyšší rozlišení dosahuje Zeiss 25mm kde to bylo kol 400 car na 1mm pak Leica skla - možná tyhle nové sou cca podobne. Skla pro zrcadlovky většinou kol 60 car na mm. Takže v kombinaci s plným formátem s takovým sklem je výstup opravdu parádní.
Třeba u klasiky existují materialy jako Adox CMS 20 ISO které dosahují rozlišení 800 car - samo to ISO je na foceni z ruky dost....
Nicméně ty dalkomerny skla dokáží využít vyšší rozlišení než skla pro zrcadlovku.
M6 už dávno nemám a na kompakt Q by mi sklo bylo stejně k ničemu. Mám ještě manuální Zeiss 50/1,2 a 135/2 ale to je na B bajonet. Takže i kdybych šel do něčeho s vymennymi skly je mi to stejně na nic.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod Lipon » stř lis 8, 2017 9:44

ja myslis, je to tvuj boj a tve penize
na Leice platis ranec jen za ten napis, za ty penize poridis lepsi consumer-class fotak s par pevnyma sklama s jeste ti zbyde na cestovani s tim fotakem
ze ma Leica kvalitni skla, o tom zadna, ale taky si to nechaj pekne zaplatit
nevidim duvod, proc by sis nezvykl na ovladani par tlacitky/kolecky, pokud bys samozrejme chtel; porad je to podstatne pohodlnejsi, nez lovit v menu
jak casto prestavujes kompletne expozicni udaje - kdyz fotim nejakou serii/scenu, tak menim jen drobne, clonu, korekci, a to porad udelam i bez koukani na tlacitka; aby razantne menil nastaeveni, to je vetsinou u uplne jine sceny a tam tech par vterin vzdycky navic mam
nicmene, pokud na oddelenem ovladani trvas, podle me si strasne (zbytecne) omezis vyber
pak je totazkou, jestli nezustat radsi u filmu, kde nebudes mit tolik omezeni
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4884
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod dudy » stř lis 8, 2017 9:51

Michal82 píše:Jo trochu jiné je to u skel pro dalkomery - mají jinou konstrukci která umožňuje vyšší kvalitu než u zrcadlovek - konstrukce podobná velkoformatovym sklum...
...Nicméně ty dalkomerny skla dokáží využít vyšší rozlišení než skla pro zrcadlovku...

Mohl bych vědět, v čem se tak zásadně liší konstrukce objektivu pro dálkoměrný přístroj od toho pro zrcadlovku nebo hledáčkový aparát?
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod Michal82 » stř lis 8, 2017 10:59

Nejsem technik ale je tam rozdíl hlavně v zadní konstrukci kde dalkomerna skla dosahují snazší roviny osvitu cipu/filmu díky kratší vzdálenosti zadní čočky od snímací plochy v důsledku absence zrcadla a jeho mechanismu - proste ty skla mají konstrukci jako VF skla - jednoduchou. U zrcadlovky se tím hodně degraduje kvalita - což samozrejmne kdysi vůbec nevadilo jelikož průměrný film měl úplně jiné rozlišovací schopnosti než dnešní čipy nebo ten speciální adox který byl vyvinut pro profesionální snímkování až teď ho asi před 5 lety zacli produkovat pro spotřebitele.
Jinak Zeiss má prave na tento film vystavené 3m zvetseniny foceny jejich 25 - tělo di nejsem jist zda použili M7 nebo Icon.
Je to jen příklad pro bezne foceni nepoužitelné
Dneska se kvalita zrcadlovkovych skel samozrejmne zlepšuje razantně ale pořad nedosahují úrovně skel pro dalkomer.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod Michal82 » stř lis 8, 2017 11:18

Zůstat u filmu by bylo hezké jenže chci fotky ,,sdílet,, což dnes už moc prohlížet u kafe s přáteli nejde.... takže chci digi abych to mohl posílat dat si na FB.... taky snadná úprava v PS a absence komory na stalo mě k tomu nutí a hlavně dnes nikde neudelas barvu - všude kde to ještě dělají jako Skoda a další mají starou vyjetou chemii kterou nemění, obsluha s tím neumí a jejich multilaby neskenuji jak by měli - nechat skenovat negativ je otázka bubnoveho skeneru kde snímek vyjde tak na 200,- a vše ostatní je mimo v podstatě kvalitní filmové skenery se dnes ani neprodavaji už. Takže u filmu má dnes smysl jen BW ve vlastní komoře s tím ze materiál musíš schanet skoro ze zahraničí - když vidím jak mají u Škody filmy a papíry v teple chce se mi.... všechno starý....
Proste film je dnes dost odrovnanej hlavně tímto - ze proces ti nikde neudelaji kvalitně a materiál je problém.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod dudy » stř lis 8, 2017 11:20

Touhle "výhodou" disponují všechny aparáty s průhledovým nebo EVF hledáčkem...
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod scinkk » stř lis 8, 2017 11:45

Ono aby ta honba za kvalitou byla podlozena potrebou a ne posedlosti.
Tem lidem co ti budou tleskat na FB diky malemu nahledu na nezkalibrovanem monitoru bude celkem jedno, cim si to fotil, natoz aby to poznali a soucasne jim to nebylo sumak, nemluve o tom, ze vysledek vic ovlivni postprocesing, nez to, cim to bylo porizeno, ale klidne se muzes kochat rawem, pokud ho aspon sw bude interpetovat dostatecne presne :) Aby nejvetsi prekvapko pro prechodu na digitalni foceni necihalo uplne nekde jinde, nez si ocekaval :) Takze pozor na to, aby zrada neprisla od pixelu, nikoliv od skla :)
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3505
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Kompaktní digitální fotoaparát

Příspěvekod Michal82 » stř lis 8, 2017 12:05

Je mi jasný ze lidem to bude fuk ;)
Ale já uvidím origo a občas si z těch nejlepších poridim výtisk kde se to dá kontrolovat - narozdíl od toho když das film do foto obsluze stokrát zduraznis ze chceš bez korekci a ve výsledku ti ten debil stejně korekci udělá protože zmacknout cudlik je moc práce - ty zaplatíš balík fotky stojí za hovno a sou jiné než sem chtěl. ;)
Za 30 fotek dam tak 500-700 a stejně to pak vyhodim když sou s posunutejma barvama....
Digi se mi určitě vyplatí - střílet zdarma a nechat si tisknout par hezkých zvetsenin kde mi obsluha už nic nezkurvi a když tak jim nezaplatim a original mám pořad stejný a nechám tisknout jinde.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

PředchozíDalší

Zpět na Fotografie v outdooru