Dufourspitze

Itálie, Francie, Rakousko, Švýcarsko, Slovinsko, Německo, Lichenštenjsko

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Dufourspitze

Příspěvekod Pierre111 » pon črc 10, 2017 9:47

Nenašel jsem přímo toto téma, tak zakládám. Pokud jsem ho přehlídnul, klidně to slučte.

O víkendu jsem se vrátil, ze Švýcarska. Vystoupil jsme tam s kamarádem na Allalinhorn (aklimatizační výstup) a poté na Dufourspitze. Mám tedy čerstvé informace k této hoře, které myslím dost pomohou s výstupem. Pokud budete mít někdo dotaz, tak napište sem. Mám informace jak o cenách dopravy, ubytování, tak i samotném výstupu.

Jen na začátek napíšu asi tu nejdůležitější informaci a to, že fixní lana ze sedla Sibersattel byla pravděpodobně odstraněna. Jedno fixní lano (šňůra) je ve spodní části žlabu a dalších cca 100m jsou jen jisticí kruhy ale žádná lana !!!. V tomto směru nikdo prý na Dufourspitze nevystupuje (v den co jsme lezli tudy nikdo nevystoupil). Tato cesta se používá spíše k sestupu, slanění. Výstupová cesta ze sedla Sattel není úplně jednoduchá, svahy místy 40° zledovatělé, skalní lezení II místy III stupně (můj odhad), jištění občas problematické, nebezpečný přechod sněhových hřebínků. Hodně záleží na podmínkách, co vím, tak dost lidí sestup vzdalo.

PS: Snad jsem nepopletl názvy sedel.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Dufourspitze

Příspěvekod apuka » pon črc 10, 2017 10:26

Mne by zajimali dve veci.
1) pry jsou v zapadnych Alpach na mistni pomery hodne spatne podminky - malo snehu, trhliny se oblevuji, kde nikdy nebyvaly, snehove mustky jsou na mnoha mistech prakticky nepouzitelne (neudrzi) nebo zmizely, atd. Jak jste to videli Vy?
2) jak to vypada ted s vystupem na Allalin. Videl jsem obrazky, ze snehove mustky pres trhliny jsou natolik nepouzitelne (viz bod 1), ze tam vudci "nainstalovali" nejake velke drevene "schody" aby se tam vubec od lanovky dalo dostat. Nechystam se tam, ale zajima me to, protoze uz vloni na prelomu leta to tam vypadalo dost blede, seraky a lavinky tam popadaly, klasicka vystupova cesta se nepouzivala prave kvuli padajicim serakum (resp. rozpadavajicimu se snehoveho svahu). Ledovec a vystupova trasa pod Weismissem byli v jeste horsim stavu a kazdym dnem se jeste stav viditelne (z horni stanice lanovky) zhorsoval.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Dufourspitze

Příspěvekod Pierre111 » pon črc 10, 2017 10:48

Takže sněhu je hodně jak na Allalinu tak na Dufourspitze, vlastně asi až moc a je to většinou prašan. Na Allalinu asi došlo ke změnám jelikož se nejezdí na sjezdovce. Kamarád říkal, že to tam vypadá jinak, než si pamatuje, asi něco popadalo a udělali se nějaké nové trhliny. Jinak cesta od lanovky je celkem v pohodě, trhliny velmi málo ( možná nebyly kvůli sněhu vidět), seraky tam jsou slušné a v jednom úseku vede cesta přímo pod nimi. Tento úsek chce proběhnout. Jinak mi cesta přišla v pohodě a vhodná i pro méně zkušené.

Cestou na Dufourspitze hodně sněhu, ledovec až na výjimky celý pokrytý, trhliny tak jsou a špatně viditelné. Na několika místech bylo vidět, že se někdo částečně propadl. Cestou do sedla satel je to myslím bez seraků, druhá cesta (sestupová) seraky má a dokonce se trhlinou v jednou leze dolů, celkem zážitek :). Na tu vzdálenost mi nepřišlo, že by trhlin bylo nějak moc, některé části jsou prakticky bez trhlin, ale bylo hodně sněhu, takže všechny nebyly určitě vidět.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Dufourspitze

Příspěvekod apuka » pon črc 10, 2017 12:01

Aha, takze Vy jste vlastne byly ted, kousek po vydatnych srazkach - asi proto bylo snehu dost, mohl byt cerstvy. Ve Stubai v 3000 toho bylo i vice nez 40 cm a to asi dva-tri dny od posledniho vetsiho snezeni.

Kazdopadne diky za info.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Dufourspitze

Příspěvekod apuka » čtv črc 20, 2017 9:10

Tak jsem se dozvedel odpoved na dotaz ohledne nelyzovani na Mittelallalinu. Je to nekde na strankach SaasFee.

K lyzovani potrebuji mit min. 3 m snehu na ledovci. Letos se jim skoro vsechne roztopil uz v cervnu, takze ted je snehu neskutecne malo. Co Pierre111 psal, ze je snehu hodne, je novy sneh, zadny poradny firn. Dokonce je tak malo snehu, zumele zasnezuji svoji ledovcovou jeskyni (ta je fakt pekna, oplati se kouknout), protoze hrozi jeji roztopeni :roll:.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Dufourspitze

Příspěvekod Pierre111 » úte črc 25, 2017 15:02

Pokud by někoho zajímalo jak to vypadalo na vrcholu Dufourspitze na začátku července, může kouknout na toto amatérské video. Bohužel je jen na fb, tak snad půjde zpustit.

https://www.facebook.com/jirka.barnet/v ... 295421682/
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56


Zpět na Alpské státy