Svitilny Fenix

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod mike » úte pro 22, 2015 19:25

Dneska mi prisla Fenix HL05. Na prvni pohled vypada fajn, test inteligence s uvedenim do provozu jsem po nejake dobe zvladnul ;-) Budu ji mit jako zalozni celovku a cervenou blikacku, kdyz bude potreba. Venku jsem s ni jeste nebyl, rekl bych, ze jit s ni pujde, zadny zazrak, ale jako nouzovka pouzitelna. Provedeni a zpracovani dobre, jak je u Fenixu zvykem.

Podle popisu vazi 13 gramu bez baterek, v realu to asi bude bez baterek a popruhu. V provozuschopnem stavu ma 29 gramu, s pytlickem (v baleni) 38.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod axi12 » stř pro 23, 2015 20:37

Tak to už je dost podobná váha jako u Petzl eLite... a cena přijatelnější.
axi12
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1557
Registrován: pon lis 15, 2010 19:56
Bydliště: České Budějovice

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod mike » stř pro 23, 2015 21:05

Zvlast kdyz jsem mel jeste slevu ;-) Koukam na tu petzlovskou a nekoupil bych ji ani za polovinu toho, co jsem platil. Nelibi se mi, podle cisel evidentne nema regulaci vykonu a Fenix mi prijde promyslenejsi.

Info pro urezavace kartacku: v minimalni pouzitelne konfiguraci ma HL05 18 gramu. Svitilna s baterkama bez pasku, da se prichytit treba nekam na batoh.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod axi12 » stř pro 23, 2015 21:09

Hm, jsi měl vzít dvě... :-k
axi12
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1557
Registrován: pon lis 15, 2010 19:56
Bydliště: České Budějovice

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod davidpuchyr » pon dub 3, 2017 10:59

Ahoj lidi, koukam, pekna diskuze. Zeptam se narovinu, je tu nekdo, kdo pouzival Flza50? Jde o to, ze za ten peniz to je velmi dobra dobijeci svitlna, ale co resim je to, ze ted vysla nova generace a to Apollo 375 - sice ma vice lumenu 375, ale dosvit jen 220m. Dle tohohle clanku <nejaky_spam> ma az 2x mensi dosvit nez ta klasicka FLZA50, tak premyslim jestli se na ni nevyprdnout a nekoupit jinou alternativu v tejhle cenove relaci. Nejake napady?
davidpuchyr
nováček
nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: pon dub 3, 2017 10:52

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod mike » pon dub 3, 2017 17:03

Jo. Pis k tematu (tohle je o Fenixech) a hlavne nezkousej spamovat.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod JakubProchazka » čtv črc 20, 2017 19:47

Čelovky Fénix se mi líbí, těžko pochybovat o jejich kvalitě, jen mi připadá, že jsou slabší v době svícení, tedy životnosti baterek. Máte s tím nějaké zkušenosti? Podle mě není vůbec pro běžného uživatele nutné mít co nejvyšší výkon, to je luxus, který využijeme jednou za čas, ale doba svícení na nějaký rozumný výkon je docela zásadní údaj.
Výkon 50 lm sice jakž takž stačí, ale když člověk zatmí v lese, nebo někde v terénu, a potřebuje se někam dostat nebo aspoň najít místo na spaní, tak může být hodina či dvě svícení málo. Mám starou pravěkou čelovku, svítila sice úplně blbě a už se rozpadá, ale na 3 baterky mi vydržela řadu měsíců, na to byl spoleh. Bylo by fajn mít čelovku se slušným výkonem 100-150 lm (více je zbytečně moc, méně už je nekomfortní za tmy v terénu), aby vydržela takto svítit aspoň 5 hodin, jinak je to docela na hovno, se mi zdá. Některé modely Fénixu se tomu trošku přibližují, ale nevím, jestli nemám hledat i jinde? Superoslňující výkon, který nevydrží déle, než hodinu či dvě, je podle mě atribut celkem málo důležitý pro skutečného uživatele, který s čelovkou nechce jenom blbnout, jako nějaký puberťák.
JakubProchazka
nováček
nováček
 
Příspěvky: 5
Registrován: čtv črc 20, 2017 19:31

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod mike » čtv črc 20, 2017 20:44

Tohle je vec pristupu. Fenix a podobne moderni celovky maji konstantni regulaci vykonu, takze sviti porad stejne a pak najednou chcipnou. Starsi celovky regulaci vykonu nemely, pouzitelne svitily tak prvni pulhodinu a pak to slo strme dolu. Po par hodinach z nich byly bludicky a to jim vydrzelo hodne dlouho, dokud se baterka nevybila uplne.

Fyzika. Plocha pod krivkou je v obou pripadech (priblizne) stejna. V prvnim pripade je ale krivka v podstate obdelnik, v druhem neco jako klesajici exponenciala. Neco za neco, nemuzes mit oboji. Aspon do te doby, nez prijde revoluce v baterkach a kapacita se nezvysi radove.

A ted prakticky. U celovek s konstantni regulaci vykonu je potreba mit u sebe nahradni baterku a hned, jak zacne poblikavat, menit. Protoze nekdy (obvykle v zime) chcipne behem chvilky. No a pak volit takovou celovku a takovy mod, ktery ti vyhovuje a zaroven baterka vydrzi dostatecne dlouho. Moderni celovky maji maximalni vykon ve stovkach nebo i pres tisic lm, ale na chuzi ti v pohode staci 30 - 50 lm. Takovy mod najdes snad na vsech Fenixech, nikdo te prece nenuti pouzivat ten maximalni. Ten je na to, kdyz si na chvili potrebujes poradne posvitit. Na tech asi 50 lm mi Fenix HL20 vydrzi 9 hodin sviceni, coz na noc staci. A to je jejich nejstarsi HL celovka s dnes uz zastaralou diodou, nove jsou efektivnejsi. Samozrejme potrebujes rozumnou baterku, takze bud nabijeci, ktere si budes hlidat nebo lithiove primarni clanky. Proti alkalickym vydrzi aspon dvojnasobek, vazi polovinu a navic funguji v mrazech. Sama pozitiva a socialni jistoty, jine uz nepouzivam.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod mike » čtv črc 20, 2017 23:13

BTW, koukam na novinku Fenix HM50R. 130 lm 14 hodin na lithiovy primarni a 10 hodin na dobijeci clanek. 30 lm dokonce 48 hodin, neco takoveho jsme si v dobe, kdy byly moderni tve stare celovky, ani nedovedli predstavit (ty mely 30 lm maximum a prvni pul hodiny).

Jina vec je kuzel, zase moc siroky, ale efektivita sviceni uzasna (az mi prijde, ze se nekde sekli...).

edit: aha!
Čelovka je také vybavena funkcí prodloužení výdrže. Při delším použití v režimech turbo (500 lumenů), vysoký (130 lumenů) a střední (30 lumenů) čelovka postupně snižuje výkon v malých krocích pro dosažení delší doby svícení (viz. graf výdrží).

Takze oni vlastne svym zpusobem simuluji ubytek svetla na starych celovkach :D Podle grafu to neni zdaleka tak strme a nekde se to zastavi, ale furt bude svetla pomalu ubyvat. Kazdopadne je to delane primo pro tebe a tobe podobne :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod wawrik » pát črc 21, 2017 7:27

mike píše:Tohle je vec pristupu. Fenix a podobne moderni celovky maji konstantni regulaci vykonu, takze sviti porad stejne a pak najednou chcipnou.
Moderné čelovky to tak vo všeobecnosti rozhodne nemajú. Väčšina radšej naprogramuje oveľa prirodzenejší stepdown, ktorý pri poklese napätia pod určitú hodnotu prepne na nižší mód. Obyčajne pri poklese kapacity na 20-30 %. Pretože svietiť na plný kotol a potom naraz vypnúť bez možnosti tou čelovkou si ešte akokoľvek slabo posvietiť je pre väčšinu ľudí hlúposť, ktorá zaváňa prúserom. Aj Fénix to už pochopil.
Uživatelský avatar
wawrik
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pon úno 22, 2010 16:11

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod JakubProchazka » pát črc 21, 2017 8:32

Díky za info, právě mě zajímaly nějaké zkušenosti uživatelů. Jde mi o poměr výkon/výdrž a taky samozřejmě cena.
Moje prastará čelovka opravdu svítila málo. Jde mi o to, abych s ní viděl nejen, že jdu v lese po cestě, ale i to, že nešlápnu do bahna nebo se nepřerazím o klacek, abych někde v horách k večeru, viděl nejen kámen na cestě, ale i to, zda se v dalším kroku nepraštím o něco do hlavy nabo zda půl metru vedle není sráz, ze kteráho žuchnu do neznáma. Stačí na tohle těch 50 lm? Je ten můj odhad na ideálních 100-150 lm přehnaný? Další věc je výdrž, takže mě zajímala nejen zkušenost někoho, kdo si jde každý večer s čelovkou na hodinku zaběhat, nebo si s tím svítí někde v kempu nebo večer při vybalování nákupu z auta, ale když si jí vezmu na týden někam do lesa nebo do hor, a budu jí denně používat, někdy půl hodiny, někdy třeba 2 hodiny denně, jestli vydrží, aniž bych musel tahat půl kila náhradních baterií sebou?
Ten model, na který odkazuješ, má slušné parametry, díky, asi budu muset vybírat z trochu dražších modelů:) Ale max. kolem těch 1500 Kč. Ještě mě zaujaly HL30 nebo HL55.
Nabíjecí baterky jsou výhodné, ale ne všude se mi chce tahat, nabíječku, powerbanku a podobné věci, to také hraje roli.
Ten snižující výkon beru, konečně cokoli bude lepší, než co mám teď, svítilna na hlavu má svoje limity, to je jasné. Ale všichni ostatní už mají čelovky dosti výkonné a moje bludička je dobrá tak na cestu na záchod a snad už ani to ne..
Nechci být za šťouru, ale teprve důkladné kritické prověření dělá rověřený výrobek:)
JakubProchazka
nováček
nováček
 
Příspěvky: 5
Registrován: čtv črc 20, 2017 19:31

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod mitau » pát črc 21, 2017 9:13

mike: HM50R - nesekli se, ale nesvítí to konstantně. V podstatě stejně klamavý kamreting jako u Nitecoru NU30 apod. Jestli je to dobře a nebo špatně nechám na ostatních. S konstantním výkonem bohužel zkušenost nemám. Pokles je vidět na asi třináctém obrázku na kroniu (https://www.kronium.cz/nabijeci-celovka-fenix-hm50r/prod_1806.html)

Označit pokles na třetinu u prostředního modu po pár minutách (pozor na měřítko x-ové osy s časem, které bude možná i exponenciální. Málem jsem se na to nachytal i já) jako "step down by a few lumens" je pořádný eufemismus.
Nebaví tě stostránková témata, kde je někde zmíněná odpověď na tvoji otázku? Nepromokavé bundy - shrnutí, Batohy 40-45l - shrnutí, Karimatky - shrnutí
mitau
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1215
Registrován: ned říj 9, 2011 10:56

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod mike » pát črc 21, 2017 21:02

Vsak jsem to tam za chvili dopsal :)

mitau píše:Označit pokles na třetinu u prostředního modu po pár minutách (pozor na měřítko x-ové osy s časem, které bude možná i exponenciální. Málem jsem se na to nachytal i já) jako "step down by a few lumens" je pořádný eufemismus.

Souhlas, tohle je marketing na hranici podvodu a mozna uz kus za ni. Osy jsou (semi?) logaritmicke obe, takze realne by ty "primky" byly taky klesajici exponencialy jako u celovek bez regulace vykonu... Otazka je, jak je to doopravdy, tomu grafu se neda moc verit. Vubec bych se nedivil, kdyby si ho nakreslil nejaky marketoid od oka :?

Takovou celovku bych si rozhodne nekoupil, ale chapu, proc ji udelali. Prave kvuli ale moje stara celovka vydrzela mesice lidem ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod mike » pát črc 21, 2017 21:37

JakubProchazka píše:Díky za info, právě mě zajímaly nějaké zkušenosti uživatelů.

Zkusenosti uzivatelu je tu spousta. Precti si tohle vlakno a obecne vlakno o celovkach. Je to dlouhe, ale dozvis se tam spoustu zkusenosti se spoustou celovek. Necekej, ze to nekdo na tvuj dotaz bude psat znovu.

JakubProchazka píše:Jde mi o to, abych s ní viděl nejen, že jdu v lese po cestě, ale i to, že nešlápnu do bahna nebo se nepřerazím o klacek, abych někde v horách k večeru, viděl nejen kámen na cestě, ale i to, zda se v dalším kroku nepraštím o něco do hlavy nabo zda půl metru vedle není sráz, ze kteráho žuchnu do neznáma. Stačí na tohle těch 50 lm?

Na tohle staci i 20 lm, nekterym mozna i 5 lm. Pouzivam 50 lm mod skoro porad uz hodne let, na VHT i u nas a jelikoz jsem nocni tvor, chodim za tmy dost. Vzdycky mi to stacilo, na vyssi (~ 100 lm) prepinam jen vyjimecne, kdyz hledam cestu ve slozitem terenu a potrebuju posvitit co nejvic do dalky.

JakubProchazka píše:Je ten můj odhad na ideálních 100-150 lm přehnaný?

Muze a nemusi byt. Pocet lumenu totiz prekvapive nemusi byt dostatecne vypovidajici udaj. Strasne zalezi na tom, jak celovka se svetlem nalozi. Jestli ma svit rozlozeny rovnomerne nebo ma hotpsot a hlavne na sirce kuzele. Takze zalezi, co od toho cekas a potrebujes. Celovka s uzkym kuzelem dosviti daleko i pri malo lumenech, s celovkou se sirokym budes videt kolem sebe, ale nebudes videt do dalky. Tohle je celkem zasadni a zalezi hlavne na tobe. Fenixove dosvit pisou ted uz i pro vsechny mody, takze muzes porovnat.

JakubProchazka píše:Ten model, na který odkazuješ, má slušné parametry, díky, asi budu muset vybírat z trochu dražších modelů:) Ale max. kolem těch 1500 Kč. Ještě mě zaujaly HL30 nebo HL55.

Ten model ma bohuzel zasadni minus, viz diskuse vyse. Plus ma dost siroky kuzel a tedy maly dosvit. Tobe ale vyhovovat muze.

HL30 bych nebral, ta uz je taky dost stara a taky ma hodne siroky kuzel a mizerny dosvit. Zkousel jsem ji a chodilo se mi s ni blbe, ale ja potrebuju videt do dalky a okolo sebe nemusim. HL55 je uz trochu jina kategorie, zkus si nejdriv ujasnit, co vlastne chces. Jestli tohle, tak spis HL60, ktera je dost podobna a modernejsi a v cene mas akumulator.

Kdybych si mel ted vybirat u Fenixe, tak koukam spis po tech novejsich. HL26R nebo HP25R, protoze maji dva ruzne rezimy sviceni, takze si muzes vybrat, jestli chces svitit do dalky nebo do blizka a nemas jen jeden kompromisni kuzel jako vetsina ostatnich. No a pak neni jen Fenix, ze. Je spousta jinych celovek, ktere by ti mohly sednout lip, zvlast kdyz ti jde o cenu.

JakubProchazka píše:Nechci být za šťouru, ale teprve důkladné kritické prověření dělá rověřený výrobek:)

Opet, procti si obe vlakna od zacatku. Fenix nezacal s celovkama vcera a nekteri jejich celovky pouzivame uz mnoho let.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod mike » sob črc 22, 2017 4:04

wawrik píše:Väčšina radšej naprogramuje oveľa prirodzenejší stepdown, ktorý pri poklese napätia pod určitú hodnotu prepne na nižší mód. Obyčajne pri poklese kapacity na 20-30 %. Pretože svietiť na plný kotol a potom naraz vypnúť bez možnosti tou čelovkou si ešte akokoľvek slabo posvietiť je pre väčšinu ľudí hlúposť, ktorá zaváňa prúserom.

Na maximum se takhle chovaji i Fenixy, protoze to baterka proste neutahne, ale dalsi mod jo a to jeste rozumnou dobu. Rychle konci stredni mody, tam baterka drzi a pak najednou dojde. Vec zvyku a pristupu, u celovky jsem s tim nikdy nemel problem. Vzdycky mam s sebou aspon jednu nahradni baterku, to povazuju za nutnost. Standardne dve, vazi dohromady 30 g, stredni mod na ne vydzi 18 hodin a pak nemusim vubec resit, v jakem stavu je baterka v celovce. Krome toho chci aby svitila rozumne az do konce, stepdown by vedl akorat k tomu, ze budu menit baterku predcasne.

No a taky na delsi akce nosim v batohu powerbanku, ktera ma pro pripad nouze diodu, co posviti lip, nez celovka s umirajici baterkou.

Chcipnuti bez nahrady jsem zazil u male svitilny, co nosim v kapse na nocni vychazky a nahradni baterku ne (dojdu kdyz tak i po tme). I tam by se hodila spis indikace stavu baterky, abych vedel, kdy ji vymenit. Protoze obvykle pouzivam nejnizsi mod a tam uz neni moc co snizovat. Navic se pri koncici baterce stava (hlavne v zime), ze ji na chvili vypnu a pak uz nezapnu, protoze vychladla. Predem to nepoznam, sviti furt stejne nebo mi to aspon tak prijde (ted vubec nevim, kdy jsem v ni baterku naposled menil, mesic, dva, tri?)

wawrik píše:Aj Fénix to už pochopil.

Kde? Ta nova celovka je neco jineho, stepdown od zacatku, aspon podle toho grafu.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod wawrik » sob črc 22, 2017 4:50

mike píše:Vzdycky mam s sebou aspon jednu nahradni baterku, to povazuju za nutnost. Standardne dve, vazi dohromady 30 g... No a taky na delsi akce nosim v batohu powerbanku, ktera ma pro pripad nouze diodu, co posviti lip, nez celovka s umirajici baterkou.
Vec rozdielneho prístupu, dávam prednosť blbuvzdorným riešeniam. Nechcem si dávať pozor ešte aj na to, či mám alebo nemám dosť energie na svetlo. Napríklad batériu v Imalente som naposledy nabíjal pred trištvrte rokom v Nepále a potom až predvčerom. Medzitým absolvovala asi 7-8 víkendoviek plus nejaké pobehovanie po byte.
Uživatelský avatar
wawrik
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pon úno 22, 2010 16:11

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod mike » sob črc 22, 2017 5:11

Vec toho, co kdo povazuje za blbuvzorne reseni :) Mne to funguje, celovka i nahradni baterky jsou v jednom ziplocu, kdyz na ture baterka dojde, vymenim a doma pak vybitou vyhodim a nahradim dalsi. Nic vic neresim, ty tri mi staci i na dva tydny v horach. Naopak mne desi predstava, ze vytahnu celovku a ona nesviti, protoze se zapnula v batohu a baterka se vybila. Coz se mi realne stalo a nemit nahradni, tak mam problem. Od te doby celovku povoluju, takze se nezapne, ale blbuvzdorne to neni, protoze muzu zapomenout.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod JakubProchazka » ned črc 23, 2017 12:41

Ok, díky za zkušenosti, k teré jsi se podělil. Čelovky jsem dlouho nesledoval a neřešil.

mike píše:HL30 bych nebral, ta uz je taky dost stara a taky ma hodne siroky kuzel a mizerny dosvit. Zkousel jsem ji a chodilo se mi s ni blbe, ale ja potrebuju videt do dalky a okolo sebe nemusim. HL55 je uz trochu jina kategorie, zkus si nejdriv ujasnit, co vlastne chces. Jestli tohle, tak spis HL60, ktera je dost podobna a modernejsi a v cene mas akumulator

Tady jsem měl na mysli HL30 XP-G2, což je novinka, má nějaké lepší parametry než původní HL30, i trochu lepší provedení, a má právě ten systém, že po celou dobu jede režim svícení na plno a pak zhasne.

HL26R má dost slušné parametry, tedy hlavně dobu svícení a dostatečný výkon s možností volby, ale ten zabudovaný akumulátor může být výhoda, stejně jako problém, když se posere, tak si ho člověk sám nevymění.

Oba modely, i když se mi líbí, působí trochu méně bytelně a mají systém sklápění polohy, který si koleduje o to, aby se z něj čelovka urvala nebo se tam něco ulomilo a když čelovka nedrží v nějaké poloze, přestává být použitelnou čelovkou, to se mi právě stalo na té staré.

Nechci si jen stežovat, jen jsem důkladný a náročný ve výběru. Každá čelovka má bohužel nějaké mouchy, škoda že nejde nechat si udělat svojí na míru.
Budu muset zvážit pro a proti a něco vybrat, rád bych, kdyby mi vydržela ve funkčním stavu déle než 5 let.
JakubProchazka
nováček
nováček
 
Příspěvky: 5
Registrován: čtv črc 20, 2017 19:31

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod mike » ned črc 23, 2017 23:52

JakubProchazka píše:Tady jsem měl na mysli HL30 XP-G2, což je novinka, má nějaké lepší parametry než původní HL30, i trochu lepší provedení

Je to puvodni stara celovka s novou (lepsi) diodou. Takze bude pri stejne vydrzi svitit o neco lip nebo bude mit pri stejnem sviceni o neco delsi vydrz (kdyz tak si najdi puvodni parametry a muzes srovnat)

JakubProchazka píše:a má právě ten systém, že po celou dobu jede režim svícení na plno a pak zhasne.

To maji snad vsechny Fenixy uplne od zacatku, proto jsme je zacali kupovat. Vyjimka je prave ta nejnovejsi,

JakubProchazka píše:HL26R má dost slušné parametry, tedy hlavně dobu svícení a dostatečný výkon s možností volby, ale ten zabudovaný akumulátor může být výhoda, stejně jako problém, když se posere, tak si ho člověk sám nevymění.

O to bych se nebal, spis jde o to, ze kdyz se vybije, tak se neda vymenit za nabity. V terenu jedine dobijet z powerbanky, coz je nevyhodne (ucinnost asi 70 %) a hlavne to nejakou dobu trva. Coz znamena hlidat nabiti celovky a dobijet preventivne. Ma indikaci stavu, takze by to slo a ma celkem slusnou vydrz, takze by se to nemuselo delat moc casto. Ale ani tak bych z toho nebyl nadseny. Na jednodenni nebo vikendove akce fajn, na delsi (pro mne) moc ne.

Dalsi vec je, ze se akumulator neda fyzicky odpojit (aspon myslim). Sice tam maji nejakou ochranu proti zapnuti v batohu, ale ja doopravdy verim jen fyzickemu odpojeni.

JakubProchazka píše:Oba modely, i když se mi líbí, působí trochu méně bytelně a mají systém sklápění polohy, který si koleduje o to, aby se z něj čelovka urvala nebo se tam něco ulomilo a když čelovka nedrží v nějaké poloze, přestává být použitelnou čelovkou, to se mi právě stalo na té staré.

Nebal bych se toho. Kvalita Fenixu je slusna a 5 let skoro urcite vydrzi. Moje HL20 ma pres 7 let, pouzivam ji casto a stale funguje. Prednedavnem mi prasknul prave drzak, ve kterem se celovka otaci, ale ten byl slaby, jelikoz to byl prvni model a od te doby ho vylepsili. Ovazal jsem to tenkou repkou a celovku dal bez problemu pouzivam.

JakubProchazka píše:Nechci si jen stežovat, jen jsem důkladný a náročný ve výběru. Každá čelovka má bohužel nějaké mouchy, škoda že nejde nechat si udělat svojí na míru.

Problem Fenixu je, ze maji velky vyber a v nem vsechno, co bych od celovky chtel. Akorat ne na jedne celovce a kazda ma nejake minus. Kdybych si mohl slozit celovku ze vsech vlastnosti, co maji v nabidce, tak bude (pro mne) dokonala. To ale nejde, a tak holt zustavam u HL20, ktera svym zpusobem dokonala je, jen by potrebovala upgrade diody a mozna elektroniky. Libila by se mi HL26R, kdyby byla na jednu AA baterku a hlavni reflektor mel jeste o neco uzsi kuzel.

P.S. Opravil jsem ti citaci. Snahu ocenuju, ale spravne je to takhle :)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod mike » stř pro 6, 2017 17:18

TEST: Nová čelovka HM50R od Fenixu je drobek s výkonem obra

"Recenze" je, jako obvykle na rungo.cz, zoufala (spis propagacni letak), ale objevil se u ni zajimavy komentar od majitele celovky. Zkopiruju ho sem:
Miroslav Toman píše:Ano, je výkonná. Len použitie max výkonu je obmedzené aj časovo. Čelovka má vstavaný časový obmedzovač výkonu, kde sa s časom výkon zmenšuje, nezávisle od teploty. Obmedzenie od teploty má ovšem prioritu. Platí to pre 3 výkonnejšie režimy. Teda, ked si nastavíte 130 lm, ten postupne klesá aj pri čerstvej baterii až na menej ako polovicu. Výrobca dodal aj priebehy poklesu podla času. Preto môžu byť časy výdrže tak fantastické, napr 500 lm -2 hod. čo je nemožné. Daná batéria by vydržala pri 500 lm max. desiatky minút. Lenže na konci tých 2 hod svieti tak okolo 100 lm, resp menej. Podla výrobcu to má šetriť batériu. Ak sa chcem vrátiť do plného výkonu (počiatočného), treba sa tam znovu preklikať.

USB nabíjanie. Vstupný mikro USB konektor je dosť jemný na časté použitie. Neviem, prečo sa na napájanie všade využíva, aj ohľadom prúdov. Na mojej čelovke asi po 6-10 nabíjaniach "odišiel". Práve som ju poslal na reklamáciu. Asi je lepšie nabíjať v externej nabíjačke, ( aj ked potrebujem rezervné články "do kapsy") a USB nechať ako rezervu na cestovanie.

Inak je naozaj malá, lahká (83g komplet), výkonná, svetlo skôr studené, z držiaka sa vyťahuje ťažko. Ešte na jednu vec treba dať pozor. Ak je slabá batéria a prekliknete na vysoký výkon, niekedy zareaguje elektronika v článku skôr, ako elektronika čelovky a odpojí ho. Článok je vtedy mŕtvy, nemá žiadne napätie a ste v tme. Ani min výkon nie je k dispozícii, hoci batéria by to dokázala. Naskočí až pripojením na nabíjanie - USB, alebo externá nabíjačka.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod sobb » úte úno 6, 2018 21:18

Tak už nejsme jen Zebristi, pošťačka dneska dovezla Fenix HL60R :)
Původně jsme spíš chtěli klasiku na jednu AA baterii, ale v Kroniu nám do severských mrazů doporučili spíše tuhle, kvůli její výkonnější elektronice (podmínkou byla možnost použití primárních baterií, v nabíjecích by byl výběr asi ještě větší). Je sice tím pádem i těžší, ale to v tomto případě nehraje roli.
Teď si s ní budem jen tak šmatlat okolo baráku a možná ji vemem někam na výlet, ale moudřejší budeme až po návratu z pořádnýho výletu. Jsem na ni zvědavá. Líbí se mi, je dobře udělaná, jen se ji budeme muset naučit ovládat, něco z toho je přesně opačné jak u Zebry :D
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod mike » úte úno 6, 2018 21:26

Vitej v klubu :) Ta bude dobra. Nejdriv s ni ledniho medveda oslnis a pak utluces :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod sobb » úte úno 6, 2018 22:44

Těch 950 lumenů je docela slušný dělo, nikdy jsem v ruce tak výkonnou malou čelovku neměla, najednou byl skoro den :) Ale to není to nejpodstatnější, nemyslím, že nejvyšší mod budu potřebovat často, přesto se to jako záloha hodit může.
Bílí méďové v těchto končinách nejsou, z těch bych měla vítr i ozbrojena Fénixem :wink:
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod oodoow » úte úno 6, 2018 22:54

sobb píše:Původně jsme spíš chtěli klasiku na jednu AA baterii, ale v Kroniu nám do severských mrazů doporučili spíše tuhle

Mám taky čelovku na 18650 Li-Ion (Zebralight H600 MKII) a přijde mi to náchylné na mráz sice míň než AA nabíjecí NiMh, ale zase víc než AA lithiovky, prostě v mrazu se délka svitu poznatelně zkrátila.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod mike » úte úno 6, 2018 22:57

Vsak jsou taky AA lithiovky nejlepsi. CR123A by mely mit stejnou chemii a byt stejne dobre.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod sobb » úte úno 6, 2018 22:59

oodoow: Tady jde o samotnou elektroniku v konkrétních čelovkách, než o baterie, proto mi namísto předvybrané HL50 doporučili pro naše použití raději tuto. Víc zatím nevím, uvidíme v terénu.
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod mike » úte úno 6, 2018 23:04

sobb píše:Bílí méďové v těchto končinách nejsou, z těch bych měla vítr i ozbrojena Fénixem :wink:

No dobre, tak tucnaka :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod fps » stř úno 7, 2018 12:48

Panasonic Eneloop Pro žádný problém i v -25°C
Naposledy upravil fps dne čtv úno 8, 2018 17:00, celkově upraveno 3
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod oodoow » stř úno 7, 2018 13:59

@fps: Žádný problém jako že ti to svítilo stejně dlouho jako normálně? Nebo žádný problém, že sis s tím prostě přisvítil jako vždycky? Ve velkých mrazech se snižuje délka svitu, když jdu celou noc x hodin po tmě a svítím na nějaký režim a je mráz, tak poznám, že mi to zhasne dříve. Pokud bych si jenom potřeboval přisvítit někdy večer ve stanu, tak to samozřejmě nepoznám.
No, ale Sobb si pak může vzít ty CR123A a bude v pohodě. Do té mojí se sice tyhle baterky vlezou, ale dávat by se tam neměly, bo by tu čelovku mohly zničit.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Svitilny Fenix

Příspěvekod sobb » stř úno 7, 2018 23:12

asi tak, že fungují ještě neznamená, že fungují stejně dlouho jako za plusových teplot

Taky záleží na tom, jak jsou staré a kolik mají za sebou nabití. Ty naše nás loni na Severu krapet vypekly. Měli jsme málo lithiovek, takže na foťák zbyly tyhle. Pod nulou nefungovaly, museli jsme nosit na těle a před každou fotkou strčit do foťáku.
Na letošek už máme hromádku lithiovek.
Plus náhradní CR123A do nové čelovky, jak píše oodoow. Stejně budou náhradní baterie raději uchovávány v teple, bylo nám to doporučeno, prý ať si výrobce říká co chce :mrgreen:
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

PředchozíDalší

Zpět na Světla a čelovky