Garmin Fenix 3

solární panely, mobilní telefony, atd.

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod booze » čtv dub 16, 2015 20:23

pickard píše:Ale notáááák.... normálka na tajňačku, ni?

Taky jsem v poslednich tydnech ,,vyhral" na netu par veci. :mrgreen:
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod pickard » pon dub 20, 2015 16:13

První poznatky z terénu. Nepopisuju běhací a další sportovací funkce, toho je plnej net. Ryze navigace:

1) Lock satelitů velmi rychlý - v řádu sekund.
2) Záznam trasy z hlediska přesnosti podobný jako Oregon 500, přesnější než jakékoli jiné hodinky, co máme/měli jsme doma (Forerunner 110, 410, 610).
3) Nemá žádnou mapu, ukazuje jen zakřivenou čáru prošlé či plánované trasy.
4) Při navigaci ukazuje šipku do směru, říká vzdálenost, čas do cíle, čas v cíli, vertikální rozdíl, jak moc je člověk off track a pád dalších podobných klasických údajů.
5) Neumí routes - logicky, nemá mapu, umí jen tracks.
6) Waypointy a tracky se tam tahají z Basecampu napřímo jako do každý jiný GPSky.
7) GeoData NEJSOU v přístroji ve formátu GPX, chroustá si to do interního. Prakticky to funguje tak, že když mu přetáhnete v BaseCampu GPX, tak on si ho uloží do nějakýho TEMP adresáře a při odpojení od PC si to překonvertuje.
8) Na hodinkách neuděláte routu ani track, musíte v PC.
9) Umí navigovat po tracku, který tam nahrajete z PC, po tracku, který vznikl záznamem trasy na hodinkách, Track Back, Nejkratší cestou na start, přímo na waypoint.
10) Waypointy jde definovat ručně z hodinek. Nejde z nich ale udělat trasa.
11) Dobré je, že navigační "mapový" display ukazuje uložené waypointy, i když se po nich nejde. To umožňuje zlepšit základní orientaci tím, že si do hodinek před akcí uložím pár WPT označujících významné body v krajině (vrcholy, rozcestí, soutoky, nástupy do cest, chaty, bivaky) a pak na "mapové" stránce vidím svoji šipku a ty tečky, což mi pomůže odhadnout, kde jsem např. ve srovnání s papírovou mapou.
12) Záznam trasy je nezávislý na tom, kam naviguju - prostě to loguje, dokud nevypnu logování. To znamená, že v průběhu výletu mohu jak chci a kolikrát chci měnit to, kam naviguju. To je dobré zejména na zjištění orientace vůči papírové mapě, protože můžu zastavit a zjistit postupně azimut na dva waypointy a triangulovat (nebo azimut a vzdálenost na jeden waypoint a měřit). I proto je dobér mít připravenu sadu waypointů, i když na ně nehodlám jít.
13) Kdo chce sledovat teplotu, potřebuje externí TEMPE čidlo. Čidlo v hodinkách funguje jen mimo ruku. Chápu, že všechny čidla v hodinkách jsou ovlivńovaný tělesnou teplotou, ale tady je to extrém. Vectory mi kecají tak o 3 - 5 stupňů, toto vesele v beskydské kose v sobotu měřilo 33.

Typický "navigační" scénář použití pro VHT výlet tedy podle mě je následující. Podotýkám, že netvrdím, že jsou ty hodinky dobrý na VHT. Pouze popisuju, jak bych je konkrétně používal, pokud bych si je na VHT výlet chtěl vzít jako jediný GPS prostředek.

1) Doma v Base Campu naklikám kudy plánovaně půjdu. Vyexportím jako track do hodinek. Je-li více variant, udělám si více tracků.
2) Jelikož to neukazuje čas a vzdálenost k průběžným waypointům, udělám si spíše několik tracků jakoby za sebou na jednotlivé fáze. Typicky třeba Parking - AV Hütte, AV Hütte - Vrchol, Vrchol - Parking apod., protože na cestě na chatu mě obvykle zajímá, kdy budu na chatě a ne jak daleko je to na Gipfel, kam jdu zítra.
3) Doma v Base Campu si naklikám a do hodinek vyexportím sadu waypointů, na které sice nehodlám jít, ale které vhodným rozmístěním v prostoru kolem trasy ukazují základní výrazná a nebezpečná či záchranná místa, což mi umožní lépe rozpoznat, kde v terénu jsem, např. vůči papírové mapě - bod 12 a 11 výše.
4) Na místě spustím aktivitu hiking (typ aktivity má vliv v zásadě jen na intenzitu využití GPS a obsah obrzovek) a zapnu navigaci podél prvního tracku zamýšleného výletu. Po dosažení konce tohoto prvního segmentu zapnu navigaci na další segment a tak furt dokola.

Situace, na které je to fakt blbé:
Na místě samém jsem zjistil, že chci jít úplně jinudy/jinam, než jsem si myslel a chci, aby mě tam hodinky vedly. To prakticky nejde. Zatímco na ruční velké GPS můžu jít a koukat na šipku na mapě, tady nemůžu nic. Můžu zkusit z papírové mapy uhodnout GPS souřadnice nového cíle a můžu je napsat do hodin, ale ty pak budou ukazovat jen směr a vzdálenost - s propastmi, skalami, ledovci a bažinami si musí tourista poradit sám za užití papírové mapy a mozku.

Výdrž: Normálně to za chodu nabíjí z přídavné USB baterie. Nabíjecí klip je placatý a je to možné s ním mít na ruce (kabel v rukávu) - možná divný, ale normálně to de. Klip se do hodinek pěkne zakousne, takže z něj nepadají, když třeba bimbají na batohu.

Jednoduchý závěr: Jako VHT navigace je to dobrý, dokud jde vše podle plánu. Čím míň jdou věci podle plánu, tím blběji to jako navigace funguje :) Jsou to pořád spíše hodinky sportovní než objevitelské, tzn. jsou vynikající na sledování průběhu v zásadě naplánované standardizované aktivity. Na "jdu se courat na hory/do pralesa" a uvidíme, co z toho bude, jsou podle mě nevhodné jako jediný GPS prostředek.

Pokud někdo chce, abych vyzkoušel nějakou konkrétní funkci/použití, klidně se ptejte.
pickard
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1066
Registrován: ned črc 7, 2013 8:35

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod Aldo » pon dub 20, 2015 16:24

Super shrnutí. =D> =D>
Já si je chtěl koupit spíše na ty sportovně-horské aktivity a pak na ten back-routing když jsem v horách max. na dva dny abych trefil zpět, když přijde tyfus. Koukám, že tohle určitě budou splňovat.
Jakmile se najdou nějaké peníze navíc, tak do nich asi půjdu.
Péřové spacáky a oblečení do krutých podmínek. Jídlo do přírody. PROHORY.cz
Internetová půjčovna outdoorového vybavení PŮJČOVNA.PROHORY.cz
Horolezecké a skialpové kurzy. Lezecké pobytové zájezdy. HOROškola - HORSKESPORTY.cz
Uživatelský avatar
Aldo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2314
Registrován: ned čer 24, 2007 18:59
Bydliště: Kousek od Beskyd

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod mike » pon dub 20, 2015 16:56

@pickard: :smt023 Muzes sem casem kdyz tak hodit nejaky priklad GPX souboru? Idealne z nejakeho denniho vyletu po kopeckach.

Co se scenare pouziti pro VHT, ma nemapova GPS funguje dost podobne. Akorat umi i routes, ale nikdy jsem je nepouzil. Nepouzivam ji (s jednou vyjimkou pri sestupu se zlomenym kotnikem) na navigaci, ale na logovani a obcas na orientaci. Hlavni navigacni nastroj je papirova mapa a hlava. GPS jen pomucka. Waypointy + zobrazeni trasy na displeji pomahaji pro orientaci tj. kde asi tak jsem vzhledem k waypointum. Mohl bych je si vytvorit predem, ale nedelam to, ukladam je jen rucne v terenu. Vrcholy, sedla, rozcesti, bivaky. Protoze mam tendenci se vracet a prozkoumavat oblast a pak driv ulozene body obcas pomuzou. Ono se totiz ukazuje, ze mapy nebyvaji uplne presne a bod ulozeny v terenu je lepsi. Nekde jsem tu popisoval (tu), jak jsem vloni v mlze hodinu hledal bivak, prestoze jsem na nem uz dvakrat byl (a z nejakych duvodu si waypoint neulozil). Podle mapy jsem byl u nej (pouzil jsem GPS v telefonu), v realu byl o 50 vyskovych metru niz.

Druha vec, kde trasa na obrazovce pomaha, je smer. V mlze a zvlast na snehu se clovek snadno stoci a na displeji je to celkem slusne videt. Plus jakym jdu aktualnim smerem. Letos v zime na sneznicich jsem to obcas vyuzil, mlhy bylo dost a jak se clovek mota mezi stromy a hleda nejpruchodnejsi cestu, tak zmeni smer docela snadno.

Kdyby ty hodinky vydrzely logovat GPS tyden, tak bych o nich uvazoval...
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod pickard » pon dub 20, 2015 17:11

GPX se dám, jen když slíbíte, že se mi nebudete smát, jak jsem pomalej :)
pickard
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1066
Registrován: ned črc 7, 2013 8:35

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod mike » pon dub 20, 2015 17:13

Za sebe klidne, protoze jsem pomalej taky ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod wawrik » úte dub 21, 2015 12:10

pickard: =D>

Mňa by zaujímalo používanie v ABC režime, čiže bez GPS.

- Vie to logovať výšku z barometrického čidla?
- Vie to počas logovania zobrazovať priebežné kumulatívy (stúpanie, klesanie)?
- Ako rýchlo/zložito sa dá skalibrovať výška?
- Vieš odhadnúť výdrž batérie pri logovaní bez GPS?
- Má to funkciu automatického prepínania medzi výškomerom a barometrom podobnú Suunto? Myslím to, že keď stojíš na mieste (napríklad v noci), zmeny v tlaku sa nepremietnu do zmeny výšky - a ráno tak máš na hodinkách rovnakú výšku, ako si mal večer.
Uživatelský avatar
wawrik
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pon úno 22, 2010 16:11

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod pickard » úte dub 21, 2015 12:27

wawrik píše:1) Vie to logovať výšku z barometrického čidla?
2) Vie to počas logovania zobrazovať priebežné kumulatívy (stúpanie, klesanie)?
3) Ako rýchlo/zložito sa dá skalibrovať výška?
4) Vieš odhadnúť výdrž batérie pri logovaní bez GPS?
5) Má to funkciu automatického prepínania medzi výškomerom a barometrom podobnú Suunto? Myslím to, že keď stojíš na mieste (napríklad v noci), zmeny v tlaku sa nepremietnu do zmeny výšky - a ráno tak máš na hodinkách rovnakú výšku, ako si mal večer.


3) Relativne snadno. Lze zadat vysku cislem nebo na par sekund pustit GPS a zkalibrovat podle ni. Oboji vyzaduje kratke klikani v menu. Neni to hrozne, ale je to jiste pomalejsi nez treba na Vectorech. (Edit: Tohle mi úplně nevadí, protože mívám puštěnou GPS. Kdyby ne, vadilo by mi to hodně. Na Vectorech jsem zvyklej klikat výšku pořád. tady je nejrychlejší ojebávka vyvolat stránku sunset/sunrise - jeden klik. Ona si pustí na pár sekund GPS, aby vědela, kde je, a ono se to automaticky zkalibruje.)
5) To by se mi líbilo, nevěděl jsem, že to někdo má. Tyhle to nemaj. Přes noc mi klidně nastoupají 30 metrů :)

1, 2, 4 vyzkouším a nareportuju
pickard
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1066
Registrován: ned črc 7, 2013 8:35

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod fps » úte dub 21, 2015 14:02

pickard@
díky, pěkně popsané, ale tohle by si zasloužilo natočit video
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod musashi » úte dub 21, 2015 14:14

Rovnez diky za info.
F3 se mi libi moc, jsem ale porad na vazkach, zda ma smysl prechazet z Ambit 3 Peak Sapphire.
Spousta veci me ale hodne laka (vibrace asi nejvice). Na forech si ale porad lidi dost stezuji na ne uplne konzistentni spolehlivost a presnost GPS ...
musashi
nováček
nováček
 
Příspěvky: 147
Registrován: pon srp 29, 2011 12:21

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod Aldo » úte dub 21, 2015 15:57

Bavil jsem se se servisákem z Garminu a tak jsem se ho na ty F3 zeptal. No prej nová aktualizace na F2 je úplně napikaču a musí spoustu hodinek složitě vracet na předchozí edeci FW a čekat na novou, kde bude už všecko jak má být ... prý.
U F3 ještě neví protože jich moc není a ty co jsou zatím prý šlapou. Tak si vyber :)
Péřové spacáky a oblečení do krutých podmínek. Jídlo do přírody. PROHORY.cz
Internetová půjčovna outdoorového vybavení PŮJČOVNA.PROHORY.cz
Horolezecké a skialpové kurzy. Lezecké pobytové zájezdy. HOROškola - HORSKESPORTY.cz
Uživatelský avatar
Aldo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2314
Registrován: ned čer 24, 2007 18:59
Bydliště: Kousek od Beskyd

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod mike » úte dub 21, 2015 16:02

pickard píše:Ona si pustí na pár sekund GPS, aby vědela, kde je, a ono se to automaticky zkalibruje.)

Hmm. GPS na par sekund nemusi stacit, aby dala pouzitelnou vysku, potrebuje dobry signal od co nejvic druzic. Co jsem zkousel na me se Sirf III, tak nekdy trva i par minut, nez se vyska ustali. Na miste pri dobrem signalu, pri pohybu samozrejme skace jak koza.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Garmin Fenix 3

Příspěvekod mvaldo » stř dub 22, 2015 6:08

Aldo píše: ... No prej nová aktualizace na F2 je úplně napikaču a musí spoustu hodinek složitě vracet na předchozí edeci FW ...

nevravel co je zle? :)
Uživatelský avatar
mvaldo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2135
Registrován: ned bře 8, 2009 19:14

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod maximsoon » úte led 17, 2017 5:57

Ahoj,
hodinky mám již 14 dní a mám problém se spárováním s mobilem.
Řešil to někdo? V telefonu mi nejde otevřít garmin conect mobile. Prostě dělá, že načítá a nic.
Neměl jsem moc čas to moc řešit, pač hodinky mám pár dní, ale už mě to vcelku štve.
Mám huawei y6 2 dual sim, takže relativně nový telefón s androidem.
Děkuji za případnou pomoc
Marek
maximsoon
nováček
nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: úte led 17, 2017 5:46

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod filipvele » úte led 17, 2017 12:46

Dobrý den,
1) Hodinky bez mobilu fungují a synchronizovat je lze např přes pc, nebo na známé wifi i bez mobilu.
2) Chápu správně, že Garmin connect nejde spustit? Pak se tedy jedná o chybu v mobilu. To by mohl vyřešit nějaký restart/přeinstalace
k jinému zařízení hodinky připojíte?
filipvele
nováček
nováček
 
Příspěvky: 4
Registrován: stř říj 12, 2016 17:34

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod Alesek312 » pon čer 19, 2017 10:43

Dobrý den.

Měl bych dotaz k nastavení a kalibraci výškoměru u Fenix 3. Měl jsem neustále nastavenou automatickou kalibraci dle GPS, teď jsem byl u moře, tady v 0 nadmořské výšce a ukazovalo mi to -11 metrů !!!

Je to nějaká chyba hodinek? Když jsem je dal znovu dle GPS zkalibrovat, nastavily se na 0 m.n.m. a na druhý den ukazovaly zase záporné hodnoty...
Alesek312
nováček
nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: pon čer 19, 2017 10:31

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod pickard » pon čer 19, 2017 11:34

K tomu lze učinit několik postřehů:

1) Ne každé mořské pobřeží má nadmořskou výšku 0m. Například "česká" nula je výška Baltu po vyrovnání, což není to samé jako například Jadranská nula v Terstu užívaná za císaře pána. "Stojím na pláži, má to být nula", není korektní úvaha.
2) Odchylka 10m je u barometrických výškoměrů hezký výsledek, nad kterým se netřeba pozastavovat.
3) GPS výškoměry jsou ještě méně přesné než barometrické. O hodně.
4) Průběžná GPS kalibrace funguje jen tehdy, pokud je spuštěna GPS - při záznamu aktivity. Když hodinky jen leží, ale nenahrávají, tak se nekalibruje nic.

Na popisované příhodě mi nepřipadá nic podivného. Barometrický výškoměr je potřeba kalibrovat pořád, protože je závislý na atmosférickém tlaku, který se neustále mění. Tedy pokud mi barometrický výškoměr na daném místě ukazuje určitou výšku... a za několik hodin mi na témže místě ukazuje jinou výšku (v rozumném rozsahu, jednotek až desítek metrů) nejedná se o vadu nebo divný jev, jedná se o normální jev - prostě se změnil atmosferický tlak.

Prpůběžná GPS kalibrace se to snaží řešit tím, že měří kromě barometrické výšky i GPS výšku a snaží se uhodnout, zda se změnil atmosferický tlak, nebo zda jsi skutečně vylezl nahoru/slezl dolů. Úspěšnost hoto mechanismu je velmi sporné, moje dlouhodobá zkušenost s průběžnou GPS kalibrací barometru je taková, že to výsledek zhoršuje oproti kalibraci manuální nastavením známé výšky při průchodu známým místem.
pickard
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1066
Registrován: ned črc 7, 2013 8:35

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod Alesek312 » pon čer 19, 2017 12:42

Děkuji za podrobné vysvětlení, domníval jsem se, že se to řídí pouze pomocí GPS =D>
Naposledy upravil mike dne pon čer 19, 2017 16:05, celkově upraveno 1
Důvod: zbytecna citace celeho predchoziho prispevku
Alesek312
nováček
nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: pon čer 19, 2017 10:31

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod pickard » pon čer 19, 2017 13:04

Alesek312 píše:domníval jsem se, že se to řídí pouze pomocí GPS =D>


To by byl masakr. To je v reálném prostředí děsně nepřesné.
pickard
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1066
Registrován: ned črc 7, 2013 8:35

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod mike » pon čer 19, 2017 16:15

pickard píše:Prpůběžná GPS kalibrace se to snaží řešit tím, že měří kromě barometrické výšky i GPS výšku a snaží se uhodnout, zda se změnil atmosferický tlak, nebo zda jsi skutečně vylezl nahoru/slezl dolů. Úspěšnost hoto mechanismu je velmi sporné, moje dlouhodobá zkušenost s průběžnou GPS kalibrací barometru je taková, že to výsledek zhoršuje oproti kalibraci manuální nastavením známé výšky při průchodu známým místem.

S kterym konkretne? Tohle je celkem zajimave tema a zpusobu muze byt vic. To co pises se mi moc nezda, pri zapnute GPS jsi obvykle v pohybu a vyska se obvykle meni. Spis bych cekal, ze budou kalibrovat na zaklade VDOP, kdyz je dobre, tak se da na vysku rozumne spolehnout a muze se kalibrovat, jinak ne. Plus jeste nejaka heuristika, ktera bude sledovat zmeny vysky a kalibrovat jen kdyz je stabilni. Takze to u kazdeho vyrobce muze byt jinak a jinak uspesne.

Co mam zkusenosti, tak GPS dava pouzitelnou vysku, kdyz stojim par minut na miste a vidi hodne (6 a vice) rozumne po obloze rozlozenych satelitu. Rozumne znamena po cele obloze a vys je lip, nad obzorem je vic chyb. Pak je VDOP pod 1.5 a vyska se ustali na hodnote blizke realne. Naopak, pri pohybu skace sem a tam a je nepouzitelna i v dobrych podminkach.

Osobne bych asi dal prednost manualni kalibraci vyskomeru i kdybych mel takovy, co kalibraci podle GPS umi. Nemam, kalibruju manualne a neni to zadny problem, obvykle staci jednou denne. Samozrejme nemuzu po 12 hodinach cekat vetsi presnost nez +/- 10 m, ale to ani kdyby se tlak pres den vubec nemenil. Pri beznem pocasi dela vetsi chyby teplota.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod pickard » pon čer 19, 2017 16:57

Mluvím specificky o Fenixu 3, kde interní mechanismus kalibrace neznám, ale reálné výsledky ano a jsou žalostné. VDOP buď není bráno v úvahu vůbec nebo jen nějak divně, protože v GPS nepřehledném terénu se nesmyslnost těch úprav dramaticky zvyšuje. Zažil jsem proměření na feratě o 250m.
Na Fenixu nejde poznat, kdy zkalibroval a jak to natočil, takže se blbě odhaduje, jak to dělá a kdy to dělá.

V horách to pokládám za nepoužitelné, protože zjevně kalibruje i na základě velmi shitózních dat a to i poměrně výrazně. Při takových těch českých procházkách to nic strašně hrozného nikdy nevyplivlo, ale to čistě barometrický výškoměr taky ne.

Funkcionalitu mám vypnutou, nevím, na co to je. Spolehlivost normálního výškoměru je zcela dostačující. Toto ji často významně zhoršuje. Možná by to začalo být jakž takž k něčemu, kdyby byl člověk týden někde mimo, kde už pár dní nevěděl, jak je vysoko.
pickard
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1066
Registrován: ned črc 7, 2013 8:35

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod mike » pon čer 19, 2017 17:12

Diky, dobre vedet. Njn, pro garmini programatory zrejme bude vyhrazeno specialni oddeleni pekla, kde budou muset pouzivat software, co napsali :twisted: Aspon, ze se to da vypnout. Kazdopadne jsi opet potvrdil muj dojem, ze od Garminu nic nekupovat.

pickard píše:Funkcionalitu mám vypnutou, nevím, na co to je.

Myslenka dobra, tu nejspis ukradli od Suunta, ale provedeni holt garminsky zalostne. U Suunta tomu rikaji myslim Fusion mode a nekdo tu myslim psal, ze to celkem funguje. Mne se ten napad libi, ale na provedeni strasne zalezi, firmware musi umet vyhodnotit, jestli kalibraci nenadela vic skody, nez uzitku. Coz muze znamenat pomerne slozitou heuristiku.

Delam obcas neco podobneho manualne. Dojedu nekam na nadrazi, mapu nemam nebo se z ni aktualni vyska neda vycist a vyskomer je samozrejme uplne mimo, protoze jsem ho nekalibroval tyden. Takze vytahnu GPS, najdu misto s dobrym rozhledem a sleduju, jak chyta satelity, jak se postupne snizuje VDOP a stabilizuje vyska. Kdyz mi prijde dobra (za nekolik minut) a stabilni, tak nastavim vysku na hodinkach a jdu. Obvykle to celkem slusne vychazi, kdyz to doma zkontroluju.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod pickard » pon čer 19, 2017 21:16

Neexistuje slovo dostatečně sprosté, které by vyjádřilo mou nenávist směrem k programátorům Garminu. Ten obor musí být strašně těžký, když nikdo není schopnej tuhle šitózní firmu vystrnadit z trhu.
pickard
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1066
Registrován: ned črc 7, 2013 8:35

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod mike » pon čer 19, 2017 21:45

Kdyz oni si driv zvladli udelat skoro monopol v turistickych navigacich a proti tomu se prosazuje spatne. Neco podobneho, jako Gore, viz clanek, co dnes odkazoval apuka. Vem si treba licence na mapy v jejich proprietarnim formatu, to musi (nebo musel) byt obrovsky zdroj prijmu. Uz jim ale ujizdi vlak, v hodinkach na Suunto nemaji a nikdy nemeli a nebyt tradice mezi Amikama, tak se s nima IMO moc nechytaji. Vubec nechapu, ze sis je koupil ;-) Nebo jsi prisel na to, jaky je to shit, az s nima?

Taky mi pripadaji spis jako hardwarova firma, co bere software jako nutne zlo a ten podle toho vypada. Na nekterem je vylozene videt, ze to psali nejaci cicmundove podle specifikace a rozhodne to sami nepouzivaji, protoze jinak by tam museli zfleku opravit hromadu otravnych veci.

No a taky si vem, ze nejsi vetsinovy zakaznik. Takovy chce krabicku, ze ktere lezou cisla a nechce rozumet tomu, jak ta cisla vznikaji a jakou maji pripadne chybu. A uz vubec ne editovat vystupy a chyby korigovat (viz muj prispevek v jinem vlakne). V tomhle maji smulu lidi s mozkem, bezmozek s radosti nasdili na FB, ze na 10 km prochazce podel Vltavy mu z krabicky vylezlo 1000 m prevyseni :)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod pickard » pon čer 19, 2017 21:57

No tak já jsem měl dlouhodobé velmi dobré zkušenosti s řadou Forerunner. Ty fungovaly, byly v nich ještě starý SIRF čipy a neměly funkce, takže se nemělo co srát. Fénix měl i cosi navíc, co jsem potřeboval - myslím velmi dlouhou baterku + schopnost jet i za současného nabíjení, což bylo buď výjimečné nebo alespoň unikátní - tehdy.

Jakej je to zmetek, se ukázalo až v praxi. Není to samozřejmě úplnej odpad, ale lépe než za tři by to teda nedopadlo.
pickard
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1066
Registrován: ned črc 7, 2013 8:35

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod mike » pon čer 19, 2017 22:05

To je ono, hw firma. SIRF chipset ma veskery software v sobe (od sveho vyrobce, ne od Garminu) a staci mu dat par parametru a pak jen zobrazovat data. Tam toho neni moc co zkazit, ale jak se zacnou pokouset o slozitejsi veci, jako tu automatickou kalibraci vyskomeru, tak to dopadne takhle.

Ve sve praxi jsem se s hw firmama potkaval. Mysli uplne jinak, spojujou hw bloky, resi elektricke parametry, spotrebu, ruseni, to jim vsechno jde skvele, ale jak dojde na software, tak naprosta tragedie. Berou to jako neco podradneho, co je tam navic a co se nejak dobastli. Vysledek podle toho dopada.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod pickard » pon čer 19, 2017 22:47

Potíž samozřejmě je, že se to prodává, nikdo si nestěžuje a recenze jsou nadšené. Hezká ukázka jsou fukce Fenixe, které ti jakože po začátku běhu ukážou, jak na tom seš a jak ti to dneska půjde. Idea je taková, že to z tvého tempa a funění a toho, jak rychle ses po startu zahltil, odhadne, jak moc seš dneska superman.

Má to jedinej háček.

Nebere to v úvahu kopce.

Takže když se za barákem dám doleva po rovině, řekne to, že jsem Kilian Jornet. Když se ale namísto toho rozběhnu doprava do kopce, Garmin řekne, že umřu.

Měl jsem na to téma obsáhlou hádku na fóru Garminu. Naprosto drtivě převládající postoj byl, že jsem debil, když nechápu, že žádné elektronické zařízení nemůže být zcela přesné. Rozdíl mezi "ne zcela přesné" a "generátor náhodných čísel" jsem nebyl schopen vysvětlit.
pickard
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1066
Registrován: ned črc 7, 2013 8:35

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod mike » úte čer 20, 2017 0:00

:D to je presne to, co jsem psal o vetsinovem zakaznikovi vyse. Holt nejsi cilova skupina, a tak ti nezbyde, nez hledat a kupovat mensihove produkty, ktere by vetsina neocenila.

pickard píše:Potíž samozřejmě je, že se to prodává, nikdo si nestěžuje a recenze jsou nadšené.

Neco jako iPad a iOS ;-) S tim mam presne stejny problem ja, taky jsem za debila, kdyz tvrdim, ze je to naprosto stupidni, delane pro idioty a jsou tam hromady chyb, nedodelku a nedomyslenosti.

Coz mi pripomnelo:
pickard píše:Ten obor musí být strašně těžký, když nikdo není schopnej tuhle šitózní firmu vystrnadit z trhu.
Tahle firma bude mit vzhledem k historii spoustu patentu na kazdou blbost, ktera s turistickymi navigacemi souvisi. Neco jako obdelnik s kulatymi rohy od crAAPLu. S tim se taky tezko bojuje.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod grco » čtv čer 22, 2017 13:12

Ja som s fenixami spokojny, to nevies pouzivat. :)

Beham furt rovnaku trasu, takze ten ukazatel toho jak som na tom funguje :)
Uživatelský avatar
grco
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6896
Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08

Re: Garmin Fenix 3

Příspěvekod mike » čtv čer 22, 2017 23:11

Na pasu v obyvaku se takove veci moc neprojevi :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

PředchozíDalší

Zpět na Elektronika