Praní batohu

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Praní batohu

Příspěvekod mike » úte dub 18, 2017 18:09

Viz vyse, podle mne je to stejna latka, jen jinak obarvena. Vypada to, ze spodni strana spoju byla natrena lepidlem nebo co to je a druha na ni prilelepena nebo privarena. Lepidlo zustalo na spodni strane a na horni nic.

Na odpoved jsem velmi zvedav. Prekvapuje mne, ze jeste nedorazila, ale mozna se jeste nevratil z Velikonoc. Nebo se mohl mail ztratit, kvuli debilnim antispamum uz mail neni spolehlivy #-o Jestli se behem par dni neozve, poslu to znovu pres formular na webu.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Praní batohu

Příspěvekod booze » úte dub 18, 2017 18:26

Podle internetu je svarovani latky nemozne. Musi se lepit a aby se lepidlo dostalo do struktury plastu, tak se plast narusi plazmou. Takze svarovane obleceni je lepene obleceni. Zas marketing a oyeb. :wink:
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Praní batohu

Příspěvekod apuka » úte dub 18, 2017 18:50

mike píše:Jsem si skoro jisty, zes prave ty tady opakovane psal, ze kdyz nedostanes navod k udrzbe, ve kterem je konkretni cinnost/pouziti/atd vyslovne zakazane, tak ma vyrobce smulu.
Ano, ale pro bezne nezname veci a cinnosti. A at se na to divam jakkoliv, tak je fakt vseobecne zname, ze umelinu (az na vyjimky jakoukoliv) nesmis prat pri vysoke teplote vody, coz 50-55 stupnu je. Takze si myslim, ze u nas bys s tim u soudu asi neuspel. Mala smula, ze vyrobce neni z USA, tam bys uspech mit mohl. Na druhe strane navod k udrzbe jsi dostat mel a sikovny pravnik by asi mohl soud presvedcit, ze jako osamely chlap neznaly zakonitosti prani (poznamka o alibismu vyrobcu pri uvedeni 30st pro prani tomu dost svedci :wink:) to vedet nemusis... Takze nakonec mozna bys prece jen uspel. Ale pojem cca "obecne zname skutecnosti" je (nebo jen byl ve starem?), myslim, obsazeny i v Obcanskem zakoniku.
mike píše:OMG. Sice nic nevis, na fotky se poradne nepodivas, ale to ti nebrani v divokych spekulacich. Nic se nesrazilo a material vypada uplne stejny, jen ma jinou barvu. Vsechno zustalo uplne rovne, latka neposkozena, jen se rozpadly ty spoje.
Zajimave. Kdyz ja neco napisu, tak "OMG", nic nevim a nic nekouknu, spekulace, atd., kdyz napise jiny neco uplne stejne zjistitelneho (a trocha mozna souvisejiciho - kdyz se jedna latka srazi vice nez druha, stane se to same jako pri rozdine tepelne roztaznosti, jen asi vice), tak jen "vyz vyse"... Nehodnotis lidi ponekud svevolne? Rad bych vedel, jak bys podle Tvych fotek poznal, ze se nic nesrazilo a material vypada stejne :((
mike píše:Mozna bys nemel zenske oslovovat
To vis, ve tme je kazda krava cerna :finga: :toimonster: Tak to dopadne, kdyz chlap dela vice veci najednou (prace, OF, ...)
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Praní batohu

Příspěvekod mike » úte dub 18, 2017 19:02

apuka píše:A at se na to divam jakkoliv, tak je fakt vseobecne zname, ze umelinu (az na vyjimky jakoukoliv) nesmis prat pri vysoke teplote vody, coz 50-55 stupnu je.

Mel bys pravdu, kdybych chtel reklamovat srazenou nebo jinak poskozenou latku. Jenze te se vubec nic nestalo, rozpadly se spoje. Kdyby byl batoh sity, tak se nestalo vubec nic. Nakonec, peru takhle batohy bezne a Deuter jsem posledne horkou vodou bez primesi studene docela dlouho sprchoval. V koupelne bylo jak v saune a batohu se nic nestalo.

Taky jsem nasel, ze polyamid se da prat do 60 stupnu a batohy byvaji z PAD bezne (je odolnejsi).

apuka píše:Nehodnotis lidi ponekud svevolne?

Hodnotim lidi podle predchozi zkusenosti s nima :P

apuka píše:Rad bych vedel, jak bys podle Tvych fotek poznal, ze se nic nesrazilo a material vypada stejne

Na druhe fotce je pekne videt, ze vsechno zustalo rovne a latka neni poskozena.

apuka píše:To vis, ve tme je kazda krava cerna

Asi bys mel zacit psat zavet. Mozna to jeste stihnes :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Praní batohu

Příspěvekod apuka » úte dub 18, 2017 19:56

mike píše:vsechno zustalo rovne a latka neni poskozena.
Ehm, co to ma spolecneho se srazenim latky??? #-o Videls uz srazene veci? Byly poskozene nebo nejake pokroucene se srazeni??? Bych Ti ukazal svoji doma udelanou vlozku do spacaku z cisteho hedvabi a byl bych zvedav, jestli bys mi ukazal, co je na te latce poskozene nebo nerovne (samozrejme vyzehlene)... A to ta latka se pred sitim vyvarela (s kvalitnim hedvabim se to tak delava i na saty), aby se schvalne srazila hned na zacatku a dale uz ne a je oproti puvodnimu stavu srazena mozna o 15-20%. Jinak mu ale absolutne nic neni.
mike píše:Taky jsem nasel, ze polyamid se da prat do 60 stupnu a batohy byvaji z PAD bezne (je odolnejsi).
Jak ktery PAD...
A zrovna batohy Lightwave se delaji z polyesteru, nylonu a materialu Dynatechu (co nevim, co presne je), plus jeste nejakych dalsich, takze i ty poznamky o mozne ruzne roztaznosti/srazeni jsou docela k veci.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Praní batohu

Příspěvekod mike » úte dub 18, 2017 20:09

apuka píše:Videls uz srazene veci? Byly poskozene nebo nejake pokroucene se srazeni???

Jo. Jo.

apuka píše:A zrovna batohy Lightwave se delaji z polyesteru, nylonu a materialu Dynatechu (co nevim, co presne je), plus jeste nejakych dalsich, takze i ty poznamky o mozne ruzne roztaznosti/srazeni jsou docela k veci.

Pravda, je to PES. Ta latka, ktera byla "svarena", ostatni jsou jinde a site. Jenze to jsem ted zjistil, kdyz jsem se kouknul na web, na batohu zadna cedulka neni. To je ale fuk, porad jde o to, ze se rozpadlo lepeni, zadne latce se nic nestalo. I PES by mel bezne prezit 60 stupnu, kdyz to nebude nejaka specialni tkanina s nejak natvarovanym vlaknem, co se teplem "narovna".

To co se rozlepilo byl 300d micro-ripstop polyester on main front areas. Jak jsem psal, obe casti stejny material, jen jina barva.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Praní batohu

Příspěvekod lojzmen » úte dub 18, 2017 20:46

Kdysi jsem pral menší Vaude a pak do něj téměř nenarval drátěnou výztuhu. Srazil se neviditelně, kdyby nebylo výztuhy, nevím o tom.
Pračka, 40°C, mýdlo.

Před pár lety, asi po nějaké aféře s Legionellou, dodavatel centrálního vytápění zvýšil teplotu teplé vody.
Uživatelský avatar
lojzmen
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1083
Registrován: ned lis 21, 2010 23:58
Bydliště: Ostrava-Poruba

Re: Praní batohu

Příspěvekod mike » úte dub 18, 2017 22:02

Nedavno jsem pral v pracce Ferrino, asi taky na 40 (jestli ne vic). Nesepralo se, vyztuhy jsou porad akorat.

Mame v baraku vlastni vymenik a teplota je nastavena porad stejne. Na tech asi 55 stupnu. Proti mnozeni Legionelly staci udrzovat teplotu nad 50 stupnu, coz splnujeme. Co jsem bydlel driv, tak tam byla centralni dodavka a myslim, ze tech 50 stupnu mela voda taky. Kdyz byla jednou havarie studene, tak se teplou ani nedaly umyt ruce, jak byla horka.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Praní batohu

Příspěvekod GreyMouse » úte dub 18, 2017 23:41

mike píše:
apuka píše:To vis, ve tme je kazda krava cerna
Asi bys mel zacit psat zavet. Mozna to jeste stihnes :twisted:

:smt044 :smt044 :smt044
Nebýt toho, že má apuka problém rozeznat krávu od bejka i za světla, stačilo by, kdyby přešel třeba na dnes již univerzální a zcela neutrální Vole :mrgreen:. S rody je ale problém, to ani vůl nezachrání :lol:


Kupodivu jsem ještě našla papírovou visačku odstřiženou z Deuteru.
Backpack care:
...Brush clean soiled areas with soapy water... Never put your backpack into a washing machine or dryer, this damages the PU coating...

Žádné teploty originál nezmiňuje.

Přelepka s českým a slovenským textem uvádí:
... prát do 30°C, nežehlit, nebělit, nesušit v sušičce, chemicky nečistit

Zajímavé. Že by batoh reagoval na teplotu jinak v anglicky mluvících zemích a jinak v Česku nebo na Slovensku? :-k

BTW, zkusila jsem, co udělá horká voda s materiálem, ze kterého jsem šila batohy před víc jak 20 lety (Plastex; složení neznám). 70° C teplá voda žádnou viditelnou změnu nezpůsobila, materiál se nijak nezkroutil, velikost pokusných odstřižků zůstala stejná. K deformaci došlo až při žehlení na nejvyšší teplotu (len; teplota patrně kolem 200°C?), to už se materiál začal tavit. Současné materiály jsou sice jiné, tenčí a možná i háklivější, ale těch 30°C je podle mě opravdu jen alibismus. Proč by měla batohu ublížit 40° teplá voda, která je na ruce příjemná? :roll:
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1977
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Praní batohu

Příspěvekod mike » stř dub 19, 2017 0:37

GreyMouse píše:Never put your backpack into a washing machine or dryer, this damages the PU coating...

Jo, tohle chapu, PU zater opravdu moc nevydrzi. Z sveho Deuteru jsem ho odstranoval prave horkou sprchou. Zacal se po 10+ letech po malych kouskach loupat a vsude z nej byl cerny bordel. Tak jsem mu pomohl. Odrbat kartacem to normalne neslo, ale sprchou prepnutou na masazni proud to slo celkem rychle.

Je mozne, ze to lepidlo, ci co to bylo, bylo prave na bazi PU. Pak to tam ale melo byt napsane. Zajimave je, ze vnitrek batohu je v pohode, prestoze tam neco jako zater je taky. Nevypada to ale jako klasicky PU zater na jinych batohach, spis jako by ta latka byla zevnitr necim napustena. Neco tam je, ale porad ma latka strukturu, zater ji vyhladi.

GreyMouse píše:BTW, zkusila jsem, co udělá horká voda s materiálem, ze kterého jsem šila batohy před víc jak 20 lety (Plastex; složení neznám). 70° C teplá voda žádnou viditelnou změnu nezpůsobila, materiál se nijak nezkroutil, velikost pokusných odstřižků zůstala stejná. K deformaci došlo až při žehlení na nejvyšší teplotu (len; teplota patrně kolem 200°C?), to už se materiál začal tavit.

:smt023 mam podobne zkusenosti s kalhotama z tenkeho PAD. Zazehloval jsem impregnaci a na dve tecky to jeste slo, latka se zacala tavit az na tri tj. nejvyssi teplotu.

GreyMouse píše:Proč by měla batohu ublížit 40° teplá voda, která je na ruce příjemná? :roll:

Asi tak. Navic ma lidske telo 37 stupnu, to by se nedala nosit tricka na telo. Alibismus. Taky jsem zazil v Italii 40 stupnu venku i ve vlaku (chcipla klimatizace). U nas to bylo vlastne pred par lety taky. Nevsiml jsem si, ze by se tavilo obleceni a batohy.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Praní batohu

Příspěvekod dudy » stř dub 19, 2017 5:30

mike píše:Jo, tohle chapu, PU zater opravdu moc nevydrzi. Z sveho Deuteru jsem ho odstranoval prave horkou sprchou. Zacal se po 10+ letech po malych kouskach loupat a vsude z nej byl cerny bordel. Tak jsem mu pomohl. Odrbat kartacem to normalne neslo, ale sprchou prepnutou na masazni proud to slo celkem rychle...



Tos nemusel plejtvat vodou, ale mohs dát bágl naruby na déšť.
Ten má přece několikanásobně větší energii ne blbá masážní sprška:
mike píše:...Tim (masážní sprchou, pozn. D.) nic neotestujes. Kdysi jsem takhle zkousel bundu, ktera mela jen DWR a zadnou membranu. Taky ani kapka. V desti samozrejme protekla za chvili. Energie kapek vody padajicich z nekolika km je nekde jinde, nez sprcha.

Pokud šel, pod sprchou, zátěr, kterej nešel rejžákem, tak v dešti by to šlo i s přezkama.
:twisted: :twisted: :twisted:
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Praní batohu

Příspěvekod mike » stř dub 19, 2017 16:59

Nechtelo se mi cekat, az zacne prset :P No a taky v Praze obvykle neprsi 50+ stupnu horka voda :P

Uz jsem ti rikal, ze jsi nejosklvejsi zenska, co znam? ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Praní batohu

Příspěvekod dudy » stř dub 19, 2017 17:10

Žencká?
To jako že si pamatuju každou píčovinu a mám vzácnej dar ji vždycky vytáhnout, když se to nejmíň hodí?
:mrgreen:
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Praní batohu

Příspěvekod mike » stř dub 19, 2017 17:16

Bingo :smt023
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Praní batohu

Příspěvekod mike » stř dub 19, 2017 20:23

Odpoved uz prisla. Cekal jsem neco v tom smyslu, nabidka mi prijde ferova a beru ji. Akorat jsem pozadal, jestli bych nemohl dostat (za vyssi cenu, samozrejme), Crux AK-57. Taky jsem se zeptal na par veci ohledne technologie a vydrze svarovanych svu v teple, jestli odpovi, zverejnim.

Dear M.

Ah, doing what you have done is absolutely the wrong thing for a welded rucksack. If you soak the seams long enough, in water hot enough, the water dissolves the PU which is the glue that holds the welds together.

I realise that there are no care instructions as such, but to be honest I never expected anyone to wash the bag in the manner you have done. At most, we suggest just cleaning it with a wet cloth, or give a bag a good rinse. But soaking, heat and detergents are definitely not what we would advise.

Ordinarily, when we have a weld failure (and we have had a small number), this would be covered by our warranty. However, the weld failures in this case are not due to fabric or manufacturing faults - the basis of any warranty - but due to your misguided attempts at cleaning it.

So, to make it fair, I will offer you a replacement bag for 100 euro - including shipping to Prague (which is 30 euros at least in its own right). Would you be happy to accept this?


Pro anglicky nectouci: svy jsou spojene PU lepidlem. Kdyz se ponori do vody dostatecne teple na dostatecne dlouhou dobu, tak se lepidlo rozpusti a sev se rozpadne.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Praní batohu

Příspěvekod apuka » čtv dub 20, 2017 8:49

mike píše:
apuka píše:Videls uz srazene veci? Byly poskozene nebo nejake pokroucene se srazeni???

Jo. Jo.
Pokud byla latka poskozena, tak bud jsi delal s tak vysokou teplotou, ze jsi latku primo poskodil nebo to byla upletova latka z ruznych materialu ruzne srazlivosti.

Zeptej se sve svadleny, jestli kdyz neco sije/sila, predsrazela latky pred sitim nebo ne aby se nesrazely hotove vyrobky po prani.


Co Ti odepsaly mi prijde trochu zvlastni. Ze se PU lepidlo teplem zmekne a "ztekuti", je jasne - napr. proto se doporucuje, kdyz das ty repair zaplaty na GTX ze mas spoj/lep jeste teplem osetrit, aby se to jeste lepe spojilo. Ale ze by se potom i rozpoustelo ve vode, to jsem si nikdy nemyslel.
Tech 55 stupnu by mohlo stacit na zmekceni lepidla, kdyz na spoj polozim hrnek s horkym cajem to asi nema moc vice (doporucuje se cca 70 stupnu), ale nikdy jsem si nevsiml, ze by lepidlo bylo z toho tak tekute, ze by se to s necim mohlo lehce smichat, ne to jeste roztopit. I kdyz jsem to tam nechal nejakou pulhodinku. Cely lep byl mekky, ohebnejsi, ale lepidlo se zdaleka nedostalo ani na uroven tekutosti jako pri vytlaceni z tuby.

Alespon jsme o neco moudrejsi. Takze "suche" teplo asi tak moc nevadi, voda dostatecne "malo tepla" nevadi ale tepla voda od jiste teploty soustavne pusobici ponekud delsi dobu ano.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Praní batohu

Příspěvekod mike » čtv dub 20, 2017 16:43

apuka píše:Pokud byla latka poskozena, tak bud jsi delal s tak vysokou teplotou, ze jsi latku primo poskodil nebo to byla upletova latka z ruznych materialu ruzne srazlivosti.

Byla to nejaka umelina, podrobnosti uz si nepamatuju. Prirodni vlakna (bavlna, vlna) se srazeji rovnomerne, obleceni se zmensi. Klidne jen v jednom smeru, treba flanelova kosile pak byla sirsi, nez delsi. Ale to je fuk, tady se proste nic takoveho nestalo.

apuka píše:Co Ti odepsaly mi prijde trochu zvlastni.

Neodepsaly mi zeny, snaz se a trenuj :twisted: Nejsem si jisty, jak to presne probehlo, ale voda je mrcha. Ma vysokou tepelnou kapacitu a zaroven kapilarni vzlinavost, takze prenese teplo az na misto. Detergent, ktery snizi povrchove napeti, tomu nejspis dal pomuze. No a pak se rozlepi maly kousek, do nej se okamzite dostate dalsi voda a zkaza pokracuje.

Mozna je to podobne, jako kdyz nechas odmocit neco prischleho (naplast...).

apuka píše:Takze "suche" teplo asi tak moc nevadi, voda dostatecne "malo tepla" nevadi ale tepla voda od jiste teploty soustavne pusobici ponekud delsi dobu ano.

To je predcasny zaver. Vznesl jsem dotazy v podobnem duchu a radej si pockam na odpoved. Uplne klidny v tomhle smeru nejsem. Je sice pravda, ze jsem s timhle batohem cestoval v horku a na slunci a nic se nestalo, ale mohla to byt jen nahoda nebo to netrvalo dost dlouho. Batoh ale nikdy nebyl treba v aute rozpalenem na slunci, tam bych se celkem bal.

Kazdopadne za to zas muze PU. S tim jsou furt same problemy. EU by ho mela zakazat :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Praní batohu

Příspěvekod mike » čtv dub 20, 2017 16:47

BTW, kdyz se mi zacala odlepovat podrazka na LaS Nepal Trekach, tak si taky myslim, ze to bylo teplem a taky to asi bylo PU lepidlo. Vsiml jsem si toho pote, co jsem si v nich zkusil vylet u nas, nekdy v lete, mohlo byt ke 30 stupnum a valel jsem se na skalach na slunci, ktere prazilo primo na boty...
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Praní batohu

Příspěvekod apuka » čtv dub 20, 2017 18:38

Jo, manzelce se podrazka jejich prvnich Alasek (jeste EVA+lepeny Vibram) odlepila taky hned prvni rok, kdyz jsme je po umyti susili v nejteplejsim lete za oknem na slunci (no, mladi a blbi, prvni lepene pohorky...). Najednou jsem si vsiml, ze je tam nejaky zralok... Nastesti stacilo botu vzit, podrazku pristlacit zpet a dat do stinu. Po vychladnuti to drzelo bez sebemensich problemu jeste dalsich 6,5-7 let.

Takze mozna mas pravdu, i to suche teplo muze vadit - ale tehdy je to castecne "zvratne". I kdyz u lepenych nepromokavych svu bych si tak jisty dalsi bezproblemovou (nepromokavousti) vydrzi nebyl.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Praní batohu

Příspěvekod booze » ned dub 23, 2017 20:26

@mike zkousel sis ten Crux Ak 57? Jak funkuji ty trubicky na hole?
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Praní batohu

Příspěvekod mike » ned dub 23, 2017 20:40

Nezkousel, ale ma mit stejna zada, jako ten muj, proto ho chci. Kde jsou mi trubicky na hole asi tusis :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Praní batohu

Příspěvekod wawrik » ned dub 23, 2017 20:45

booze píše:@mike zkousel sis ten Crux Ak 57? Jak funkuji ty trubicky na hole?
Dobre. Ak teda myslíš funkovanie s cepínom :) , paličky nosievam na boku.
Uživatelský avatar
wawrik
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pon úno 22, 2010 16:11

Re: Praní batohu

Příspěvekod mike » stř kvě 10, 2017 20:27

Po delsi dobe jsem dostal odpoved na otazky ohledne technologie svarovani batohu a jejich limitu. Od majitele firmy, co dela batohy Lightwave a Crux a jsou pomerne prekvapive. Strucne: nevadi teplota, vadi voda. Davam je sem v originale, pro anglicky nectouci udela dobry job vylepseny Google Translate: link primo na preklad.

1. Both fabric layers require a PU coating for adhesion. However, only one layer needs a heavy coating.

2. There are many possible words that can be used. Welding is referred to when additional energy is required – eg ultrasonic, heat or high-frequency. Glueing refers to a cold process. However, I don’t know why these particular terms are used – they are the historic descriptions used with the industry. Personally, I think bonding is the best term.

3. The welds are temperature resistant to probably around 150 degrees Celsius. We’ve never had a problem with the bags being used in hot places. Areas of high humidity can on rare occasion be a problem however.

4. Hydrolysis is the primary mechanism that can lead to welds failing. However, it depends on the type of weld. High-frequency welds are very strong, whereas ultrasonic are quite weak. The strength also depends on how the PU is applied. Liquid applications (normal PU coating) is much more liable to deterioration than laminated ones.

5. I don’t think the temperature of the water is that significant in washing, but I would keep it under 30 degrees. I think the duration that the bag is soaked in water for is much more critical, and the frequency and number of times you do it. You can get away with washing a back once or twice, but after that you significantly increase the chance of damaging the coatings and/or welds.


Podle mne z toho plyne:
- neni potreba resit vysoke venkovni teploty, nevadi ani batoh v rozpalenem aute
- problem muze byt v oblastech s vysokou vlhkosti (dzungle?)
- neni dobre batoh prat a urcite by se nemel namacet na delsi dobu
- poskozeni vznika postupne, takze batoh muze prezit nekolik prani a pri dalsim se rozpadnout

Osobne si teda myslim, ze v mem pripade hrala vyssi teplota vody roli, ale je mozne, ze by se rozpadnul i v normalne teple. Nebo pri dalsim prani.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Praní batohu

Příspěvekod mike » stř kvě 10, 2017 21:11

Tak jeste dodatek k pouziti v desti (nemel by byt problem a AK batohy jsou odolnejsi, nez Ultrahike):
No, being soaked in rain isn’t a problem. We have had very few weld failures on Lightwave rucksacks, and its usually because the weld wasn’t done properly in the first place (machine not hot enough). We’ve never had a weld failure on the AK sacks as these have TPU coating instead of ordinary PU coating and is much stronger and resilient. Seam tape on the inside of the Lightwave rucksacks can start peel off after time, usually depending on how much use they’ve had. But there is a huge difference between rain, even for days on end, and a washing machine with its combination of pressure, heat, agitation and detergent. All the photos you sent me were off seam tape starting to come off – this is completely different to a welded seam. If the seam tape was on the outside, then yes, it would start to peel off much more quickly when exposed to a lot more moisture and rough handling.

Preklad
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Praní batohu

Příspěvekod mike » stř kvě 10, 2017 22:37

Chjo. Tak AK57 v me velikosti zrovna nema a jestli mi pry staci zase Ultrahike nebo si pockam. A pry je Ultrahike na trekking lepsi.
Personally, for trekking, I prefer the Ultrahike – it’s lighter, bigger and carries better than the AK57. It’s designed for trekking, the AK57 is a climbing sack and is not as good in that respect

Coz o to, Ultrahike se mi nosil dobre, ale ma problem s odolnosti. Prodrel jsem bocni kapsy a povedlo se mi udelat i par malych der do tela batohu, jak jsem ho nekde odiral o skaly. Proto jsem si rikal, ze AK57 bude lepsi. Bohuzel jsem ho nemel na zadech a rozdil nedokazu posoudit, to co ted pise, mi prijde mirne zaujate, protoze by pro nej bylo jednodussi, kdybych si vzal Ultrahike. Protoze kdyz jsem se naopak pred par lety ptal, jak opravit ty prodrene kapsy, tak mi psal, ze pro me pouziti by byl AK57 lepsi...

Je tu nekdo, kdo mel na zadech oba a dokaze porovnat? Je opravdu u AK57 znat rozdil k horsimu?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Praní batohu

Příspěvekod JoseD » ned kvě 21, 2017 22:36

mike píše:PU zater opravdu moc nevydrzi. Z sveho Deuteru jsem ho odstranoval prave horkou sprchou. Zacal se po 10+ letech po malych kouskach loupat a vsude z nej byl cerny bordel...

:) aha, a ja si furt rikal, co se mi to loupe z (10++) futury.. on to je zátěr..
JoseD
nováček
nováček
 
Příspěvky: 93
Registrován: ned lis 4, 2012 1:15

Re: Praní batohu

Příspěvekod mike » ned kvě 21, 2017 22:42

:) jestli je cerny, tak ti radim udelat to same, co ja. Nez se oloupe sam, tak to muze trvat roky a ten bordel je fakt otravny.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Praní batohu

Příspěvekod mike » pát črc 7, 2017 18:07

Dneska mi konecne prisla nahrada za muj vyprany batoh. Trochu se to protahlo, protoze jsem puvodne chtel vymenu za Crux AK57, ale ten bohuzel neni k dispozici, problemy s vyrobou. Batoh vypada uplne novy z vyroby, smrdi nejakou chemii. Asi bych ho mel vyprat :-k :twisted:

Rozpadly jsem mezitim nechal opravit, za tri stovky. Pani rozpadle plochy nejdriv slepila a pak prosila. Prosila taky podlepene svy, jelikoz se podlepeni odlupovalo. Svy pretrela zevnitr lepidlem, ale batoh uz asi vodeodolny nebude. Za tu cenu skvely, aspon mam nahradni na akce, kde se mi nebude chtit nicit novy.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Praní batohu

Příspěvekod booze » sob črc 8, 2017 8:22

Kdy maji v planu Crux AK57 naskladnit? Zkousel jsi ho?
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Praní batohu

Příspěvekod mike » sob črc 8, 2017 23:39

Nevedel, jestli vubec bude jeste letos. Proto jsem nakonec vzal zase Ultrahike 60.

Nezkousel, ale ma mit stejna zada jako ten muj a ten mi sedi dobre. Kdybys neco z toho chtel, tak bacha, zada jsou pevna a je treba vybrat spravnou velikost. Maji tri, ja mam na 180 cm M2. Zkousel jsem i M3 a to uz by se nedalo.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

PředchozíDalší

Zpět na Batohy