Zateplene bundy, perove i synteticke

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod fps » ned bře 19, 2017 12:53

jde spíš o to, jestli se dá přes ní dýchat, jestli ne, tak se v ní při chůzi na turistice uvaříš
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod scinkk » ned bře 19, 2017 17:16

Zkoušel jsem ji profouknout a ani prd.

no prave, ta moje zateplena vetrovka TNF taky ne ale alepson v podpazi a vnitrek rukavu ma z prodysneho (ci aspon prosychnutleneho) SS, ale v souctu tu na prodysnost taky nebude asi zadna extra vyhra. Ale mel jsem ji na sneznicich jen parkrat a kratce, takze se hure soudi, ale nejaky naznak tam byl.
Musim rici, ze zatim sam nevim, nakolik tu zateplenou vetrovku uziji, pac do mrazu je malo tepla a nad nulu zas nevim, zda obstoji proti kombu prodysna tenci fliska a prodysna vetrovka. Jeste to musim otestovat.
Ja ji puvodne kupoval na zimu, ale na flisku, kdy uz samotna vetrovka by byla malo, nakonec jsem ale dal jeste sanci teplejsi primaloftce (cca 100-120g/m), jen na triko a jak jsem tu psal, funguje to asi lepe nez fliska a mene zateplena bunda.
Podotknu ale, ze mi dobre fungovalo i kombo hodne tepla fliska a obyc vetrovka.
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3505
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod apuka » ned bře 19, 2017 18:37

wertigo píše:80g PL Silver Eco, no az ted si ctu kolik varinat PL existuje
Abys to nemel jednoduche, tak jeste ber do uvahy, ze kazda "hlavni rada" PL (Gold, Silver, Black) ma nekolik poddruhu, ktere maji ruzne vlastnosti, vcetne vyhrevnosti a to jeste nedavno jsem cetl v jedne recenzi, ze pry Eco varianty jsou cca o 10-20 % mene teple nez ne-eco stejna varianta... ](*,)
Co se tyce prodysnosti, vykasli se na profukovani latek, uz se tady parkrat ukazalo, ze je to ponekud ujety a nevypovidajici "test", navic nekteri stejne "citi", co chteji citit (viz skoro neprofouknutelnost tnekho Polartec Powerstretche na rukavicich jistym clovekem, pricemz ten jinym - napr mne - nedela sebemensi problem normalne dychat pres 8-krat slozenou mikinu z tlustsiho PWS). Takze zase Ti asi zustane pouze vlastni vyzkouseni prodysnosti.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod scinkk » ned bře 19, 2017 18:53

uz se tady parkrat ukazalo, ze je to ponekud ujety a nevypovidajici "test"


a nebo se nekolikrat ukazalo, ze to ma prekvapive velmi vypovidajici hodnotu ac teoreticky to nemusi mit opodstatneni, nemluvne o tom, ze je to skoro jediny test, ktery clovek muze se sustakem udelat, pac co vyrobce, to jiny material.
A pac ten druhy zpusob je to risknout, pouzit to v terenu, a pokud ma dotycny smulu, zustane mu doma nepouzitelna igelitka.
Navic ten test resime v podstate jen sustaku (mozna u membran ale tam to stejnak nema smysl), tak proc sem tahas PWS.
Ale at si kazdy vybira dle sveho, dychaci test neni povinny :)

normalne dychat pres 8-krat slozenou mikinu


a to jako diky tomu ze to cele prodychnes nebo tim, ze dychas vzduch uvnitr tech vrstev, ktery se pres tu vnejsi doplnuje :)

On tu fakt nekdo neprodychne PWS? To jako mike? Ze by se mu zkracoval dech? :)
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3505
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » pon bře 20, 2017 16:28

wertigo píše:Hledal jsem(hledam) bundu na teploty 0 az -10st, na bezky, skialp, turistika, popr. jako zatepleni na SS bezmembranovou bundu. V aktualnich podminkach nemam jak vyzkouset, nechce se mi verit ze neco tak tenkeho dokaze udelat-podrzet teplo, halt prvni bunda z PL.

Mozna by ses divil. PL se nosenim trochu "nafoukne", me dve primaloftky taky vypadaly nove strasne tenke a pamatuju si, ze v jedne mi zpocatku bylo trochu i zima v podminkach, kdy ji ted normalne nosim. I po vyprani je PL zvaleny a casem se to zlepsi.

Tvuj problem je ale prodysnost, to je showstopper. Kdyz se neda prodychnout, tak bude na pozadovane aktivity nepouzitelna, maximalne na chozeni po meste. A na to je zas moc tenka.

Poznamky k bunde:
- zda se mi to nebo nema stahovani dole? To je u zateplene bundy dost minus, unika tamtudy teplo. S batohem to sice castecne nahradi bederak, ale ten asi po meste nenosis.
- strecove panely na bokach na fotce nevidim, ale pisou tam o nich. Za mne naprosty nesmysl, opet tudy unika teplo.
- nosit takovou bundu na SS neni dobry napad, nefunguje to dobre. Ani s vetrovkou, vyzkouseno. Idealni je jedno (silnejsi) triko na telo a na to jen bunda.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re:

Příspěvekod mike » pon bře 20, 2017 16:43

scinkk píše:bal bych se prodyšnosti dvou vrstev 30D sustaku.

Proc? Mam pocit, ze treba Pertex Microlight je 40D a ten je prodysny az dost. Bal bych se az tak od 10D nize, mozna 15. Material na me superprodysne primaloftce je tenci, nez Microlight, odhaduju ho prave na tech 30D. Zalezi ovsem velmi na uprave, DWR muze podstatne prodysnost snizit.

scinkk píše:a nebo se nekolikrat ukazalo, ze to ma prekvapive velmi vypovidajici hodnotu ac teoreticky to nemusi mit opodstatneni, nemluvne o tom, ze je to skoro jediny test, ktery clovek muze se sustakem udelat, pac co vyrobce, to jiny material.

Asi tak, ale chapej, mozek byrokrata to nepobere ;-) Kdyz to nefunguje uplne na vsechno a hlavne na PU plastenky, tak je to nevypovidajici test :D

Za mne ma dychaci test na vetrovky a primaloftky vypovidaci hodnotu velkou a sam se jim ridim. Neni to 100 %, mozna 90, ale jako prvni kontrola, jestli ma o nejake bunde vubec smysl uvazovat, je to jistota. No a pak orientacni, jak se asi bunda bunda bude chovat, tam mi to taky funguje skvele.

scinkk píše:On tu fakt nekdo neprodychne PWS? To jako mike? Ze by se mu zkracoval dech?

Udelej si usudek sam. Apuka se uz dostal do faze, kdy dezinformace prechazi v lez. Psal jsem akorat, ze ma primaloftka je prodysnejsi, nez PWS a na tom trvam.

scinkk píše:dychaci test neni povinny

Jak to myslis, neni povinny? :-k
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod wertigo » pon bře 20, 2017 18:35

mike píše:Tvuj problem je ale prodysnost, to je showstopper. Kdyz se neda prodychnout, tak bude na pozadovane aktivity nepouzitelna, maximalne na chozeni po meste. A na to je zas moc tenka.

Zkousel jsem prodychnout pred zrcadlem, PL bunda => zrcadlo ciste, to same s DA SS bez-membrany => zamlzene sklo, rekl bych tak 80% jde zkrz

mike píše:Poznamky k bunde:
- zda se mi to nebo nema stahovani dole? To je u zateplene bundy dost minus, unika tamtudy teplo. S batohem to sice castecne nahradi bederak, ale ten asi po meste nenosis.

dole stahovani ma, na kazdem boku jeden stahovak
mike píše:- strecove panely na bokach na fotce nevidim, ale pisou tam o nich. Za mne naprosty nesmysl, opet tudy unika teplo.

streč panel to cca 10-15cm strana trupu a to same smer rukav
mike píše:- nosit takovou bundu na SS neni dobry napad, nefunguje to dobre.

pocital jsem ze kdyz lezu na kopec a je teplo, davam SS, nahore pri zime dooblecu PL, popr. samostatnou PL + triko jak pises.
wertigo
účastník
účastník
 
Příspěvky: 401
Registrován: pon lis 28, 2005 14:48

Re: Re:

Příspěvekod wertigo » pon bře 20, 2017 18:41

mike píše:Material na me superprodysne primaloftce je tenci, nez Microlight, odhaduju ho prave na tech 30D. Zalezi ovsem velmi na uprave, DWR muze podstatne prodysnost snizit.

k DWR tam maji pouze tento text, mi to moc nerika, pouze marketing ?...
DRYOzone DWR is the first line of defense against the elements. This water repellent technology sheds water, protecting the fabric from saturation, keeping you dry in the wettest conditions.
WATERREPELLENT
Featured on the DRYOzone DWR hangtag. Represents a fabric’s ability to repell water from the outermost surface, avoiding saturation.
wertigo
účastník
účastník
 
Příspěvky: 401
Registrován: pon lis 28, 2005 14:48

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod wertigo » pon bře 20, 2017 18:44

mike píše:Mozna by ses divil. PL se nosenim trochu "nafoukne", me dve primaloftky taky vypadaly nove strasne tenke a pamatuju si, ze v jedne mi zpocatku bylo trochu i zima v podminkach, kdy ji ted normalne nosim. I po vyprani je PL zvaleny a casem se to zlepsi.

chapu ze pocitove ma pocit zimy kazdy jinde , ale 80g PL Silver Eco, dle tabulek odpovida 60g a mozna mene PL Gold, na minus teploty asik malo...
wertigo
účastník
účastník
 
Příspěvky: 401
Registrován: pon lis 28, 2005 14:48

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » pon bře 20, 2017 18:48

wertigo píše:Zkousel jsem prodychnout pred zrcadlem, PL bunda => zrcadlo ciste, to same s DA SS bez-membrany => zamlzene sklo, rekl bych tak 80% jde zkrz

Poznas to na odporu, ale ani tohle neni spatne. Nebo se muzes zkusit nadechnout a bud se dusis nebo ne :) Na to je ale potreba poradne latku utesnit, abys nedychal bokem.

wertigo píše:streč panel to cca 10-15cm strana trupu a to same smer rukav

Tipuju, ze tam bude studene misto, ale vyzkousene to nemam, nic takoveho bych nekoupil.

wertigo píše:pocital jsem ze kdyz lezu na kopec a je teplo, davam SS, nahore pri zime dooblecu PL, popr. samostatnou PL + triko jak pises.

Tak to jo, ale mozna je jeste lepsi na kopci SS shodit a oblect PL. Vetrovku v takove (ridke) situaci ale taky nesundavam.

wertigo píše:k DWR tam maji pouze tento text

Z textu nic nepoznas, zalezi na konkretnim provedeni. Jak moc to obali vlakna a zalepi prostor mezi nima. V podstate ti to rekne jen dychaci test nebo mikroskop.

wertigo píše:chapu ze pocitove ma pocit zimy kazdy jinde , ale 80g PL Silver Eco, dle tabulek odpovida 60g a mozna mene PL Gold, na minus teploty asik malo...

Tezko rict, taky bych to videl spis kolem nuly a vyse. Ale zas mam PL1 100 g/m^2 a jeste pred par lety jsem v ni byl v -20. Ted uz je PL dost slehly, mozna az na polovinu puvodniho, a -10 bylo v pohode.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod apuka » pon bře 20, 2017 19:48

mike píše:Asi tak, ale chapej, mozek byrokrata to nepobere ;-) Kdyz to nefunguje uplne na vsechno a hlavne na PU plastenky, tak je to nevypovidajici test
Jen pro Tvoje (asi) krasne oci jsem si udelal doma "pruzkum". Zkusil jsem "dychaci test" na nekolik bund:
1) Klimatex Primaloftka, vnejsi latka nemembranova malo prodysna, vnitrni docela jo - zevnitr ven v pohode profouknu, opacne jen s velkou namahou
2) Rab PL svetr, "normalni" Pertex Qunatum 2x - z obou stran stejne, mirne profouknutelna,
3) Millet 3v1 bunda, vnitrni PL bunda, vnejsi latka cca jako Microlight, ale ne Pertex, vnitrni podobne - z obou stran profouknutelna lip nez 2)
4) vetrovka Pertex Classic - profouknutelna bez namahy
5) Rab Vapour Rise, vnejsi PT Equilibrum, vnitrni mikrofleece - z vnejsku profouknutelna lip nez 5), zevnitr mnohem lip nez zvnejsku
6) Marmot perovka, 2x "odlehceny" PT Quantum - z obou stran stejne, profouknutelna hur nez 2)
7) Pinguin Parker, Gelanots membrana - profouknutelna jen s velkou namahou, cca jako 1)
8) Stara Hannah membranovka, Climatic membrana - profouknutelna jen s velkou namahou, o neco hur nez 7)
9) Quechua levna nepromokava bunda/plastenka, sustak zevnitr s igelitem(?), neprofouknutelna
10) Navleky s eVent - profouknutelna cca jako 7)
11) Navleky s GoreTex Performance Shell - naznak profouknutelnosti, horsi nez 8)
12) Navleky LA se zaterem Triplepoint - neprofouknutelne
13) Marmot PreCip, NanoPro "porezny PU zater" - profouknutelne s namahou, cca jako 10)

Takze kdyz vemu jen profouknuti zvnejsku, tak poradi (nejlepsi --> nejhorsi) je:
5 - 4 - 3 - 2 - 6 - 7,9,1 - 8 - 1, 11 - 9,12
Ve skutecnosti bundy (tj. bez navleku 10-12) jsou v poradi (nejlepsi --> nejhorsi):
5 - 4 - 7 - 2 - 3 - 8 - 1 --(daleko)--- 9; 6 nehodnotim, protoze manzelka jej nosi jen do mesta na nepotive aktivity
Jen zateplene naplni:
2 - 3 - 1

Takze ve skutecnosti jedna " PU plastenka" je prodysnejsi nez nekolik nemembranovych materialu a poradi je na dost mistech odlisne od vysledku "foukaciho testu". Navic eVent je na urovni Gelanots a NanoPro (ve Tvem nedavnem linku jen mirne horsi v prodysnosti nez GTX AS), GTX PerfS je horsi.
A dalsi veci u bund s izolaci je, ze kdyz mas vnitrni material profouknutelnejsi od vnejsiho, tak pres nej se mnohem lip profukuje kvuli vrstve izolace, takze z te strany se neda tento test vubec pouzit - cim mas vetsi vrstvu izolace, tim lip foukas, ale kupodivu, staci i jen natistena jemne 3D vzorek jako 2,5-ta nebo 3. vrstva u membran nebo zateru (tady u navleku s eVentem a NanoPro), stejne by to melo byt i u GTX AS.

Jasne, prakticke zkusenosti nejsou moc vypovidajici, protoze se bundy pouzivali pri jinych prilezitostech, s jinou vrstvou pod nimi, navic nektere ruznyma osobami. Ale jsou dostatecne jako ukazka, ze to je malo vypovidajici test.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod apuka » pon bře 20, 2017 19:53

Jeste k latkam 10 - 20 -30D

Tohle zase az tak moc o prodysnosti nevypovida. Mnohem vice nez na pouzitem vlaknu zalezi, jak je dana latka utkana, nakolik je husta, pripadne v kolika a jakych vrstvach se vlakno v latce pouzije, atd. To se spise ukazuje na vaze na m2, ale zase jen spolu se silou vlakna. A oba udaje se u popisu nachazeji pomerne malokdy. Samozrejme plus pouzita technoligoe DWR, coz se uz vubec neda najit.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod scinkk » pon bře 20, 2017 20:02

wertigo:
podle me test se zrcadlem je nejspolehlivejsi z dychacich testu :) melo by zarucit, ze nedychas vzduch v izolaci pres jednu vrstvu, ci ze ti neunika vzduch kolem pusy.
Jestli nezamlzis sklo, tak je to jednoznacna stopka, dyt i kdyz se do toho ku..vsky opru, tak lehce zamlzim i pres neoshell. Podle me to znamena, ze jejich slavna dwr uprava je regulerni zater.
Jinak SS ponel v podpazi, narozdil od mikea, povazuji za skvely napad :) A unik tepla mi tady vubec nevadi, naopak :) ale je pravda, ze zas tak nutny to neni.
Podle me by ti ta bunda, pokud by byla prodysna, mela celej ten nemebranovy SS nahradit, s tim, ze vetruodlny to bude stejne, izolacne hodne blizko (pac SS bude mit asi slusnou gramaz), ale bude to lepsi vahove a hlavne to podle me bude fungovat ve vetsim rozsahu teplot, a tim padem podle me bys SS nepotreboval. To jest, v te zateplene vetrovce by ses neprehrival v porvnani se SS, i kdyz by byla primaloftka "teplejsi".
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3505
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod scinkk » pon bře 20, 2017 20:09

No....tak uz aspon vime, ze apukovi dychaci test nefunguje .... dalsi komplikace jeho sloziteho zivota :)
Ale ted vazne, nikdo tu netvrdil, ze ten test je 100 % spolehlivy. Dik zes to sepsal, ale popravde, az budes kupovat nove obleceni, fakt to nezkusis a proste budes verit v prodysnost? :) Kor kdyz mas porovnani?

Jinak souhlas, ze u tech zateplenych je dobre dychat z obou stran, casto ma ta vnejsi zater (treba ten Klimatex) a zevnitr se dychat da pac clovek prave dycha ten vzduch v izolaci :)
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3505
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod booze » pon bře 20, 2017 20:20

wertigo píše:borci, mam doma par dni tuhle bundu scott insulate light jacket, vaham jestli ji vratit, prekvapilo me jak je tenka, ma tam byt 80g PL Silver Eco,

Nebrat, neskutecna plastenka. Ted byla v CR na scottu ve sleve myslim.
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » pon bře 20, 2017 21:43

scinkk píše:dyt i kdyz se do toho ku..vsky opru, tak lehce zamlzim i pres neoshell

Vsak je taky NeoShell porezni membrana a ma meritelne CFM.

scinkk píše:To jest, v te zateplene vetrovce by ses neprehrival v porvnani se SS, i kdyz by byla primaloftka "teplejsi".

:smt023

scinkk píše:Jinak souhlas, ze u tech zateplenych je dobre dychat z obou stran, casto ma ta vnejsi zater (treba ten Klimatex) a zevnitr se dychat da pac clovek prave dycha ten vzduch v izolaci

OK, to neni spatny napad. Da se to ale vyresit i poradnum utesnenim kolem pusy, proste tu izolaci poradne zmacknout. Nejlip ve filtru plynove masky ;-) Jde to ale i rukama.

apuka píše:Takze ve skutecnosti jedna " PU plastenka" je prodysnejsi nez nekolik nemembranovych materialu a poradi je na dost mistech odlisne od vysledku "foukaciho testu".

Jestli jsi mel pocit, ze prodychnes PU membrany, tak jsi test delal blbe a dychal jsi nekde bokem. Maji presne 0 CFM a 100 % vetruodolnost.

Kdyz ti vysel Rab Vapour Rise jak nejlepsi a Pertex Classic jako druhy a v praxi stejne, tak to spis vypovida o tom, ze dychaci test funguje i tobe. Protoze to ostatni je vsechno tak malo prodysne, ze rozdily pri testu moc nepoznas a v praxi muze zalezet na jinych vecech. Ano, Pertex Quantum je malo prodysny a na vetrovku ani primaloftku se nehodi.

Nikdy jsme netvrdili, ze dychaci test se da pouzit na srovnani prodysnosti membran. Jen na rozliseni poreznich a neporeznich. Coz tobe zrejme nefunguje, ale pak je asi chyba na tve strane (udela se snadno). Zkus tu plynovou masku :twisted:

Dychaci test se hodi na hrube rozliseni typu 1) velmi snadno 2) snadno 3) primerene 4) nic moc a 5) blbe nebo vubec. U primaloftek a vetrovek ma smysl uvazovat o 1 - 3, pricemz 1 muze byt az moc a 3 by nemuselo stacit. 1 je u mne Pertex EQ, 2 Microlight a 3 Classic. Quantum je tak 4 - 5, membranovky vsechny 5. Ma prodysna primaloftka je 1 (nova byla 2) a malo prodysna do mesta 4.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod scinkk » pon bře 20, 2017 21:59

Vsak je taky NeoShell porezni membrana a ma meritelne CFM.


To je jasny, jen jsem chtel poukazat, ze ten test na zrcadlo je sikovny i u tech veci co maji CFM <1, pac jinak budes mit pocit, ze ten neoshell taky nic nepropusti, a jak pises, u tech PU membran naopak poznas, ze fakt nic neprojde, zkousel jsem treba paclite.
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3505
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod wertigo » úte bře 21, 2017 10:23

booze píše:
wertigo píše:borci, mam doma par dni tuhle bundu scott insulate light jacket, vaham jestli ji vratit, prekvapilo me jak je tenka, ma tam byt 80g PL Silver Eco,

Nebrat, neskutecna plastenka. Ted byla v CR na scottu ve sleve myslim.

to mas overeno ze si ji nosil nebo nekoho koho znas ?
wertigo
účastník
účastník
 
Příspěvky: 401
Registrován: pon lis 28, 2005 14:48

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » úte bře 21, 2017 16:17

scinkk píše:To je jasny, jen jsem chtel poukazat, ze ten test na zrcadlo je sikovny i u tech veci co maji CFM <1, pac jinak budes mit pocit, ze ten neoshell taky nic nepropusti, a jak pises, u tech PU membran naopak poznas, ze fakt nic neprojde, zkousel jsem treba paclite.

Tak jo, udelal jsem si par testu a mas pravdu. Pro spatne prodysne materialy je to dobre a vysledky mi prijdou celkem zajimave:

- eVENT: profouknout se da, ale vyzaduje to hodne velkou namahu
- GTX AS: cista nula
- 2L GTX: cista nula
- GTX Paclite: cista nula
- GTX XCR: cista nula
- GTX Air Permeable: profouknout se da, namahu odhaduju tak tretinu nebo min eVENTu tj. je to opravdu nejprodysnejsi membrana
- 7D ballistic nylon od Montbellu ve dvou vrstvach: asi jako eVENT
- moje spatne prodysna primaloftka do mesta: asi tak polovina nebo min namahy nez GTX Air Permeable

Zajmavy mi prijde 7D nylon, jelikoz tam je mala prodysnost dana jen hustotou tkani velmi tenkeho vlakna. Latka ma jednu vrstvu a zadnou 3D strukturu, na omak je jako hedvabi. Na vetrovku nepouzitelna (a presto ji delaji...), na bivakovaci perovku fajn.

GTX membrany s PU vrstvou jsou naprosto neprodysne a to vcetne te nejlepsi. Zajimave je, ze GTX Air Permeable je vyrazne lepsi, nez eVENT. Pritom laminat (zdaraku) pusobi robustneji, nez eVENT na bunde.

Test je pomerne obtizny a vyzaduje dobre utesneni, jinak vzduch vyfoukne bokem a na zrcadle nic neni. Zvlast u nejobtizneji prodysnych latek. Naopak, u dobre prodysnych (treba Pertex Microlight) moc nevypovida, projde toho snadno hodne. Tam vic vypovida namaha pri nadechu.

Apukovi tedy doporucuju zopakovat dychaci test s PU membranami a zatery takhle, tipuju, ze neprojde nic.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod apuka » úte bře 21, 2017 16:57

scinkk píše:u tech zateplenych je dobre dychat z obou stran, casto ma ta vnejsi zater (treba ten Klimatex) a zevnitr se dychat da pac clovek prave dycha ten vzduch v izolaci
No prave ze to neni moc dobry napad... Pokud uz chces dychaci terst, tak vzdy zvenku dovnitr. Vnitrni latka v zateplene bunde (asi) nikdy nebude mene prodysna nez vnejsi, takze nejvetsi barierou skutecne prodysnosti bude vnejsi latka a pres vnitrni foukas vzdy i do izolace, tj. i do stran. A to do jiste miry i kdyz to das do plynove masky :twisted:, nikdy to neuzavres neprodysne. Ale dychani pres latku na zrcadlo je dobry napad.
Jinak vnejsi latka Klimatexu nema zater. Mel jsem tu cest ji videt i zevnitr (manzelce praskla a ta ripstart latka udelala hezky trh), je to spise dane hustotou tkani a pouzitim asi hodne tenkeho vlakna. (Rekl bych, ze se tady projevuje moje poznamka k hodnoceni prodysnosti podle den pouziteho vlakna.) Cela latka je pocitove takova "krehka", na pocit podobnou jsem videl jen u Dynafitu a mirne u La Sportivy.

Jinak ja jsem tim "testem" chtel poukazat prave i na to (proto jsou tam i membrany), ze nejenom samotny material, ale i jeho struktura ovlivnuji tento test. Proto se pres nektere membrany "dalo dychat", dokonce i nadechnout, i kdyz jsou prakticky neprofouknutelne. Proste to neni hladka latka a nikdy se neda v obchode nebo doma (bez pouziti plynove masky :twisted:) otestovat skutecna prodychnutelnost, ve strukture latky se vzdy najde nejaka malinka cesta vzduchu ven. Pritlacit okraje kolem pusy opravdu nestaci. Jo a proto ne ja jsem Superman, ktery profoukne i membrany, ale ty latky jsou utkane jak jsou.
A zrovna u Rab Vapor Rise jsem uz psal, ze pro mne je to dost rozporuplna bunda/material - jednou (vetsinou) se mi zda, ze me "udycha", jak ma a jak to ocekavam, jindy (obcas) v podobnych podminkach prakticky stejne obleceny me udychat nedokaze. Dokonce se stalo, ze kdyz jsem ji uprostred tury (uprostred slapani do kopce) vymenil za PL svetr z 2xQuantumu, tak ten mne pri podobnem vykonu udychal lip. Ale ve vseobecnosti/v prumeru bych rekl, ze ten PL svetr me udycha jen o velice mirne min nez Vapor Rise. Jo, nejlepe me udycha vetrovka z Pertex Classic, i kdyz si pod ni vezmu mnohem tlustsi fleecovou bundu nez je vnitrni microfleece ve Vapor Rise. A to by pritom tak vubec nemelo byt. Jedina vec, co me napadava, ze by to mohlo ovlivnit je, ze PL svetr mam Rabovske XL (mirne za horni hranou spravne velikosti), Vapor Rise rabovske L (na spodni hrane velikosti) a pertexku alpisportacke ceske XL (tak akurat), tj. jsou ty bundy ruzne velke.

scinkk píše:u tech PU membran naopak poznas, ze fakt nic neprojde, zkousel jsem treba paclite
Ehm, Paclite je porezni membrana (i kdyz s PU vrstvou) a jsou i porezni PU membrany, dokonce mnou testovani PreCip ma porezni 2,5L PU zater.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » úte bře 21, 2017 17:05

apuka píše:Ehm, Paclite je porezni membrana (i kdyz s PU vrstvou)

Ani nahodou. Jestli tvrdis opak, dej zdroj. Zadna PU vrstva u GTX neni porezni.

Pripadne to muzes zkusit profouknout, na zrcadlo. Zkousel jsem pred chvili a bez sance. Opravdu jsem se snazil, jeste vic, nez u eVENTu. Ani tuk.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod apuka » úte bře 21, 2017 17:36

mike píše:Ani nahodou. Jestli tvrdis opak, dej zdroj. Zadna PU vrstva u GTX neni porezni.
:roll: :shock: Co to placas??? Paclite JE "mikroporezni membrana Gore-Tex s technologii Paclite". Pise to sam Gore (plus tady), jen si musis obcas neco proklikat.
Ze je tam i vrstvicka PU, je jasne, jen na strankach Gore se o tom moc nepise, ale stale se to bere za porezni membranu. A ja jsem nepsal nic o tom, ze by nejaka PU vrstva u GTX mela byt porezni. Trocha pozornosti do cteni pred reagovanim, prosim....
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » úte bře 21, 2017 18:36

OMG. Nechal ses zamestnat u Gore ci co? Ja vim, jak vypada Paclite a jine GTX laminaty. Na to nepotrebuju zavadejici marketingove kecy od Gore. Mikroporezni je teflonova vrstva, ale na ni je neporezni PU vrstva. Takze cele se to chova jako neporezni membrana a ma to presne 0 CFM. To uz tady snad vime vsichni, ze Gore marketing predvadi jen pul pravdy taky, a tak to snad neni potreba znovu rozebirat. Reagoval jsi na scinkka, ktery to jasne myslel takhle, ze Paclite se neda prodychnout. O tom se tady bavime, takze tva reakce byla jednak uplne zbytecna a jednak blba.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod grco » úte bře 21, 2017 18:38

Hehehe, ze vas to este bavi :twisted:
Uživatelský avatar
grco
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6896
Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » úte bře 21, 2017 18:42

Co? Reagovat na apukovy byrokraticke poznamky? Mne teda ne :evil:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod grco » úte bře 21, 2017 19:09

Riesit tu dookola to iste :)
Uživatelský avatar
grco
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6896
Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod scinkk » úte bře 21, 2017 19:20

grco: ty snad znas nejaky lepsi smysl zivota? :)

Pokud uz chces dychaci terst, tak vzdy zvenku dovnitr. Vnitrni latka v zateplene bunde (asi) nikdy nebude mene prodysna nez vnejsi, takze nejvetsi barierou skutecne prodysnosti bude vnejsi latka


ano s velkou pravdepodobnosti, ale zas bych vyrobce tak nepodcenoval :)

klimatex boden ma ten zater uveden i ve specifikaci, samozrejme pro marketingove oddeleni zcela prodysny :)

Jinak objektivni nedostatky dychaciho testu v ramci ruznych materialu neni treba resit :) samozrejme je to jen takovy pomocnik, ale ty rozdily mezi nejvice probiranymi materialy je celkem zrejmy a da se dle toho orientovat.
Stejne tak nema podle me moc smysl nejak striktne resit dychaci test na provnani vetorvky (i kdyz s podsivkou) versus zateplena bunda vlaknem, ty bundy muzou mit na prodysnost mnoho odlisnych vlastnosti, proto porad resime hlavne prodychnutelnost toho jednoho sustaku, opet pro zateplene bundy podle me urcite voditko. Kdyz budu mit (mam) zateplenou bundu dve vrstvy pertex classic, tak je to podle me neco jineho, nez kdyz si oblecu dve pertex classic vetrovky :)
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3505
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » úte bře 21, 2017 19:34

@grco: kdyby nas to nebavilo, tak to prece neresime :twisted: A kdyz si odfiltrujes apuku, tak se mozna i trochu nekam posouvame.

@scinkk: myslim, ze je rozumne porovnavat podobne veci. Vetrovku s vetrovkou, zateplenou bundu s jinou zateplenou bundou. Protoze ty funguji jako celek a dychaci test pomuze v tom, jak jsou na tom vuci sobe, ale uz ne vuci vetrovce.

Myslim, ze u vetrovek pocitis rozdily prodysnosti vic, nez u zateplenych bund, ale ty zas muzou mit problem s namrazou pod hornim sustakem, to se ti u vetrovky asi nestane (a kdyz tak vyklepes).
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod apuka » stř bře 22, 2017 13:12

Trocha OnTopic.

Mate nekdo zkusenosti, jak je tepla oboustranna Salomon Drifter Mid? Je tam PL black Eco 60g, jedna z latek je Pertex Microlight, druha je neco mezi sofstshellem a microfleecem, na bocich jsou SS panely.
Hledam nejakou lehci (a vzhledem k malo castemu pouziti) rel. levnou slozitelnou bundu, ktera by a) byla dostatecne prodysna pri rychlejsim a delsim slapani do kopce pri ne moc nizke teplote b) by dala trocha tepla, kdyby se znenadani nekde nejakou dobu bylo chladneji (prechod mensiho ledovce, zhorseni pocasi, atd). Proste neco, co by bylo na pouziti kdyz je primaloftka moc tepla a SS zase malo tepla.

Jako druhou alternativu jsem vcera nasel uplnou nahodou tuto bundu v pracovnich odevech. Nevim, co je to za latku ani napln, vahu taky nemohu nikde najit, ale mel jsem to v rukou a je to neskutecne lehounke, lehci nez muj PL1 svetr, da se to hodne dobre slozit, vnejsi latka je moc prijemna na omak, tenounka, moc pripomina Pertex, neco mezi Microlight a Quantum, ale Pertex to nebude. Neznate tuto bundu nekdo, prodava to spousta prodejen pracovnich odevu?
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » stř bře 22, 2017 16:32

apuka píše:jedna z latek je Pertex Microlight

Hmm, pisou tam COMPOSITION: BODY: PES 100% LINING: PES 100% PADDING: PES 100% a Pertex Microlight je PAD. Jasne, muzou to mit blbe (ten responsivni design je priserny...).
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

PředchozíDalší

Zpět na Oblečení