Tatry

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Tatry

Příspěvekod Zdéňa » ned pro 18, 2016 7:50

Z Šumavy jsem včera viděl Zugspitze (270km), Venediger a na druhou stranu Klínovec. Ale to je tak maximum co je vidět.
Případně zkuste tenhle panorama generator: http://www.udeuschle.selfhost.pro/panor ... mas_en.htm
Ale Alpy z Tater nevím nevím...dost pochybuju. Tam už hraje roli zakřivení země..A Triglav na 100% ne.. vždyť je to víc jak 500 km..
Uživatelský avatar
Zdéňa
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1487
Registrován: pon srp 25, 2008 11:47
Bydliště: Příbram, práce v Praze

Re: Tatry

Příspěvekod apuka » pon pro 19, 2016 9:04

@davee: skoda, ze nemas fotku. Ale smerem na Rakousko (z Vysokych Tater) bys mohl videt leda tak Schneeberg, jako nejblizsi vyrazny vrchol, ale to se zase divas pres Nizke Tatry a obavam se, ze bys jej kvuli zakriveni zeme nemel sanci videt, je to kolem 350km. A nic jineho jako vyrazny stit to nemohlo byt.
Jeste by mohlo pomoci, kdybys rekl, odkud jsi to videl a mezi jakymi blizsimi vrcholy to bylo, to by se podle mapy alespon dalo domyslet. A bez spochybnovaniTvych rozlisovacich schopnosti sis taky mohl trochu naletet na nejaky "atmosfericky", resp. prumyslovy jev typu mrak nebo dym. Neni to nic sloziteho se zmylit, kdyz clovek nepozna dobre to oblast. A pri tech vzdalenostech....

Misto toho panorama generatoru muzes zkusit peakfinder.org a tam zadat misto, navic si tam muzes "vyletnout" vys a podle toho taky zjistovat, co by mohlo byt. Ale myslim, ze 300km tam nenajdes. A kupodivu, jako vyrazne vrcholy z Tater vidis madarske hory - napr. Kekes, protoze pred nima jsou nizsi a oni je dost prevysuji, i kdyz maji jen 900-1014m.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Tatry

Příspěvekod honza83 » pon pro 19, 2016 17:10

Alpy z Tater vidět nejsou na 99 %, zkusil jsem např. na cbpmr.cz (radioamatérské stránky) ve výškopisu vygenerovat výškový profil trasy Baranec (nebo Baníkov) - Schneeberg a při započtení zakřivení Země tam není přímá viditelnost - aby byla, tak by Baranec (Baníkov) museli mít přes 2500 m. Těsně to neprojde ani z hlavního hřebene Nízkých Tater. Asi první vrchol, z něhož je ve směru od Tater přímá teoretická viditelnost do Alp, je Križná a i Ostredok na Velké Fatře.
honza83
účastník
účastník
 
Příspěvky: 203
Registrován: pon srp 24, 2015 17:39

Re: Tatry

Příspěvekod pavproch » pon pro 19, 2016 17:38

....to mohl být nějaký ohyb/odraz obrazu či co.... viz faty morgány a jiné podobné optické jevy...
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28135
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
User is Online!

Re: Tatry

Příspěvekod davvee » pon pro 19, 2016 18:35

Právě jsme to viděli všichni tři. Byl to výrazny ostrý štít. Jen samotná špička,jelikož zbytek byl v inverzi. Stejně tak kvalitní foták jsme neměli,takže by to možná nešlo ani vidět. Jinak to tedy bylo ze Slavkovského při sestupu za Nízkyma Tatrama. V ten den bylo báječné počasí.

"Za Slovenským rudohořím, hodně v dálce, se ale táhne ještě nějaký další pás hor. No možná halucinace a nebo hradba oblačnosti. Kdo ví. Nakonec mi to nedá a z batohu vytahuji dalekohled (také jste někdy takové lemry líné, že se vám ani dalekohled vytáhnout nechce?) a koukám co kdyby. Co kdyby to byly Julské Alpy?
Do Alp je to přece jen kus a nejsem si jist, co to vlastně vidím. Že by Triglav (2 864 m)? A nebo snad Grintavec (2 558 m)? Nemám buzolu, abych změřil přesný azimut, proto si nejsem jist ani po návratu domů a prostudování atlasu. Možná by to mohl být i některý z vrcholů Nízkých Taur. Chvíli jsem uvažoval i nad vrcholem Grosser Priel (2 515 m) v Totes Gebirge jenž kraluje výhledům ze Šumavy. To však brzy zavrhuji. Viděl jsem jej před časem ze zimního Ďumbieru a opravdu leží poněkud více západněji. Podle tvaru soudím na Triglav, ale dodnes si zcela jist nejsem."

http://www.treking.cz/treky/slavkovsky- ... ue#diskuze
Uživatelský avatar
davvee
nováček
nováček
 
Příspěvky: 154
Registrován: stř srp 13, 2014 21:51
Bydliště: Ostravsko

Re: Tatry

Příspěvekod apuka » úte pro 20, 2016 9:47

davvee píše:Za Slovenským rudohořím, hodně v dálce, se ale táhne ještě nějaký další pás hor. No možná halucinace a nebo hradba oblačnosti. Kdo ví.
Kdyz se za inverze podivas z VT smerem k jihu, vidis postupne Nizke Tatry, Slovenske Rudohorie, hranicni hory s Madarskem a za nimi jeste madarske hory Bükk, Matra, Cserhat, Börzsöny, Pilis a na jihu jeste Mecsek. A kupodivu, i kdyz maji relativne malou vysku, hranice inverze je tam vetsinou mnohem nize a proto jejich nejvyssi vrcholky hezky trci. Navic kvuli krivosti Zeme a vzdalenosti vypadaji ponekud vyssi nez ve skutecnosti jsou. Nektere taky nejsou jen zaoblene kopecky.
Asi bych mel najit jeste analogovou fotku na papiru, co jsem udelal jeste cca 1987-88, kdyz byla nadherna inverze a toto bylo moc hezky videt i z magoistraly, dokonce na nektere strany i ze Strbskeho Plesa. Tehdy se jasne tahlo na nekterych mistech az pet vrstev pohori, resp. jejich vyssi vrcholy navozovaly ten dojem, samotne pohori bylo pod inverzi. A kupodivu, napr. z Kekesu, co je nejvyssi vrchol Madarska a je nejakych 130km od VT, neni videt do Alp ani Slovinskych ani Rakouskych, dokonce i kdyz "vylezu" 750 m vys, tj. skoro do 1800m. Ono to zaobleni zemskeho povrchu je potvora, dokaze udelat pekne srandicky - neco nevidis, i kdybys rad a neco zase se jevi opticky mnohem vys. bo se k tomu pripocte i to zaobleni, atd.

Cimz vubec neni vyloucenu, zes mohl videt nejaky opticky jev typu fata morgana, ze se to odrazilo od vrstev atmosfery - to je vlastne zpusob, jak videt "az za roh" :-).
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Tatry

Příspěvekod apuka » úte pro 20, 2016 14:21

Jsem si polamal hlavu a trochu pocital (ja jsem zrovna z rocniku, kteremu zrusili 9. tridu v ZDS a ucivo gymplu tomu jeste neprizpusobili, takze moje zakladni vedomosti o trigonometrii byly ziskane asi za 10 minut na jednom obrazku na 1. hodine v gymplu) a vyslo mi, ze kvuli zakriveni znasobene madarskymi kopeckama) by opravdu Julky na 560 km nemely byt videt. Ale jak rikam, ja jsem v trigonometrii laik. Ale i podle Pythagorove vety vychazi "vyzka zakriveni" na skoro 6,5 km, takze i se zapoctenim v idealnim pripade ploche koule bys mohl videt max. nejakou spicku, ale to zase zastini i nejnizsi 150-200m vysoke kopecky na pulceste.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Tatry

Příspěvekod davvee » úte pro 20, 2016 21:13

No zajimavé....Pravdu co jsem viděl se už asi nikdy nedozvím. :D Ale díky :)
Uživatelský avatar
davvee
nováček
nováček
 
Příspěvky: 154
Registrován: stř srp 13, 2014 21:51
Bydliště: Ostravsko

Re: Tatry

Příspěvekod apuka » čtv pro 22, 2016 8:48

Jeste jeden prispevek, toto by mohlo zajimat vice lidi.

Jako vzorecek na vypocet (priblizne) vzdalenosti obzoru z dane vysky (samozrejme za zjednoduseneho predpokladu, ze se koukame na vodorovnou plochu bez vyvisenin, tj. napr. more a pocita se s kouli) je
d = SQRT(13*h), pricemz h je vyska pozorovatele v metrech - d ale dostaneme v kilometrech! Nepresnost vzorecku je tady prakticky zanedbatelna, kdo chce presne, at si to odvodi z Pythagorove vety :-).

Tj. Mame bod A s nadmorskou vyskou 2500m a bod B s vyskou 3000m. Z A dovidime na cca 180km, z B na 197,5km na hladinu more. Takze teoreticky kdyz se ty nejvzdalenejsi body jsou na stejnem miste, tak vidime odtamtud A i B a je ten soucet maximalne mozna vzdalenost, ze ktere bychom mohli dohlednout z A na B. Z toho vychazi, ze by Slavkoak musel byt vzdaleny od Triglavu max cca. 377,5km, coz neni splnene. A to jeste jsou mezi nimi vrcholky a body rozhodne vyssi nez hladina more. Ze stejneho duvodu neni videt Triglav ani z Dumbieru.
Ono ve skutecnosti muze byt dohlednost o neco malo vetsi kvuli refrakci, ale ani to nestaci.

Samozrejme, toto vsechno stale jeste nevylucuje nejake opticke jevy typu fata morgana a pod., ktere dokazou "zobrazit" i vzdalenejsi objekty.

Trocha outdooroveho poctenicka na toto tema na hikingu.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Tatry

Příspěvekod TooMooX » ned pro 25, 2016 10:14

Cerveny zlab vypada pruchodne \:D/ i pro zajemce o 60° VHT. Prah vypada pod snehem. Vcera byl snih krasne nosny... Mit druhy cepiny tak to otacim a valim tam.... Dnes uz asi nakyda a bude to zas lavinezni :(

Nebo fajnsmekri na lyzách __II https://www.youtube.com/watch?v=1M5avrytvpg :rolleyes:
Přílohy
001..jpg
002..jpg
003..jpg
Uživatelský avatar
TooMooX
účastník
účastník
 
Příspěvky: 677
Registrován: čtv pro 9, 2010 23:01

Re: Tatry

Příspěvekod paldo » stř led 11, 2017 12:41

Ahojte

Vie mi niekto, prosím, povedať v akom stave sú (resp. v tomto ročnom období bývajú) chodníky cez Veľkú a Malú Studenú dolinu? Treba tam mačky (+ cepín) alebo stačia nesmeky (+paličky).
A to isté ma zaujíma aj ohľadom cesty na Brnčalku.
Vďaka
"Šoféři land roverů si vzájemně přejí mnoho šťastných metrů."

František Ringo Čech
Uživatelský avatar
paldo
účastník
účastník
 
Příspěvky: 506
Registrován: pát led 23, 2009 18:40
Bydliště: Kubíková = Malá Fatra za kopcom

Re: Tatry

Příspěvekod karaya1 » stř led 11, 2017 14:00

Ahoj, na Brnčálu by to z Biele Vody mělo jít celkem v pohodě, v zimě tama jezdí na skútru pro zásoby. Jedině kolem potoka si pamatuju, že tam je cesta široká a docela z kopce a dolů to klouzalo, tak jsme to jeli po zadku :wink:
U Zbojnické a Téryny pamatuju hodně různých zimních podmínek, dost záleží, jak to tam aktuálně vypadá. U obou jsem mačky používal - už proto, že pak šlo vzít hangy napřímo a na nic se neohlížet (ale chodili jsme tam lézt, takže mačky jsem s sebou stejně měl a šlo jen o to, nasadit je). Ale byli i tací, co to šli bez ničeho, podle sněhu.
Spíš bych se bál přístupu do dolin, kolem Zámkovského chaty to bývá zmrzlé - jednou při sestupu jsem byl líný si na to vzít mačky, že už ten kousek na Hrebienok dojdu, ujela mi noha, bágl mě převážil a nestihl jsem srovnat kotník, takže dva měsíce s fofrklacky :roll:
Ať jsem na nohách měl nebo neměl mačky, tak na nástupy jsem nikdy cepín nepoužil, jen hůlky. A to jsme jezdili na týden natěžko, s lezeckým vercajkem.
karaya1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 680
Registrován: pon kvě 14, 2007 12:16
Bydliště: Brnéčko

Re: Tatry

Příspěvekod apuka » stř led 11, 2017 14:02

Urcite tam bude dobre vymrzly snih, ale asi ne zledovately z roztopeni pres den a znovuzmrznuti v noci. Takze pruchodne to bude i bez nesmeku a macek, ale obe veci Ti usnadni chuzi, takze bych si neco z toh vzal. Vzhledem k mnozstvi snehu mozna radeji macky. Toto plati pro Studene doliny, na Brncalku nevim, ale asi podobne.

Cepin nutny urcite neni, ale obcas se bude dat pouzit - anekteri Ti napisou, ze bez nej by tam nikdy nesli.

Jo a nejvice budes potrebovat neco na nohy u vodopadu :-D.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Tatry

Příspěvekod Simi » stř led 11, 2017 14:30

Na Brnčálku v zimě jsem šel vždycky bez maček. Neříkám, že se někdy nemůžou hodit, ale pokud není vyloženě zledovatělo, tak je cesta úplně v pohodě jen v pohorách.

Naopak na cestu mezi Térynou a Zbojandou bych bez maček (aspoň s sebou v batohu) nešel. V Priečným sedle se dá celkem v pohodě sesmažit docela pěknej kousek, pokud uklouzneš. Ostatně i traverz pod Javorákem je celkem strmý a pokud bude klouzavo, dá se taky celkem slušně ujet.
Simi
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1247
Registrován: čtv zář 9, 2004 15:01
Bydliště: Praha

Re: Tatry

Příspěvekod apuka » stř led 11, 2017 15:32

Ehm, paldo se ptal na
paldo píše:chodníky cez Veľkú a Malú Studenú dolinu
, ne na prechod mezi dolinami. To uz je neco uplne jineho, stejne tak jako prechod na Brncalku. Tam by jen sebevrah za snehu nebral macky a cepin....
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Tatry

Příspěvekod mike » stř led 11, 2017 18:24

apuka píše:Vzhledem k mnozstvi snehu mozna radeji macky. ... Cepin nutny urcite neni, ale obcas se bude dat pouzit - anekteri Ti napisou, ze bez nej by tam nikdy nesli.

Kdyz macky, tak i cepin, to je zasada, ktere bych se drzel. Aspon kdyz je kam ujet a to v obou Studenych je. Protoze s mackama na nohach nemas bez cepinu moc sanci brzdit.

Jak dopadne brzdeni bez cepinu na firnu jsem si nedavno vyzkousel. Macky jsem nemel, to bych byl mrtvy (kdybych teda ujel...). Misto cepinu jsem pouzil ruku, coz mne sice asi zachranilo, ale nedopadla uplne nejlip. Malicek zlomeny v prvnim kloubu (u ruky), stejne klouby u dalsich dvou prstu namozene a bolely skoro mesic, modrina na hrbete ruky taky. Vsechno vzniklo pacenim dozadu, tedy pri brzdeni. Tri prsty na (SS) rukavicich prodrene skrz, konce prstu odrene. Celkove dominantni ruka mesic nepouzitelna, coz je dost opruz a jeste par tydnu bude trvat, nez bude malicek OK a budu moct poradne drzet treba hulku. Fakt je lepsi brzdit cepinem ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49286
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Tatry

Příspěvekod apuka » čtv led 12, 2017 8:07

Na vystupni trase obzvlaste na Terynu ale asi i na Zbojnicku v soucasnych podminkach bude vyslapany ve snehu koridor, takze uklouznout nebude tak "snadne". Jedine zaverecny vysvih, pokud zase bude od nepremyslejicich jedincu vyklouzany spoustenim po zadku anebo na igelitu nebo podsedaku ](*,).
Ty chodis v ponekud jinych mistech a terenech, tam se k tomu musi postavit jinak a ten cepin je jasny. To same, pokud by nekdo chtel v tech dolinach jit dal. Ale po vyslapane magistrale, kde bude dost snehu a nebude ledova krusta (od Vanoc se tam rozhodne teplota nepriblizila k nule) je prakticky k nicemu. Radeji macky jsem psal kvuli tomu, ze ve svahu pod chatou muze byt uslapany promrzly snih, ktery by nemusel dostatecne drzet nesmeky. Jinak se tam chodi bez macek a bez nesmeku a da se to, dokonce i ten svah pod chatou, jen je k tomu treba dobre boty (na kopani stupu) a trocha zkusenosti.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Tatry

Příspěvekod mike » čtv led 12, 2017 18:23

Neslo mi o to, jak je nebo neni tezke uklouznout, ale co se stane, kdyz uz se to povede. S mackama na nohach a bez cepinu muze i mensi uklouznuti dopadnout spatne. Nemas jak brzdit, jen rukama a ty jednak nejsou moc efektivni a jednak to muzou odnest, jak jsem psal. Kdyz se to zacne poradne rozjizdet, tak stejne reflexivne pouzijes nohy a pak ti je macky zlomi nebo zacnes metat salta. Nebo oboji.

Jit bez niceho, s hulkama, nesmekama, hulkama a nesmekama, vsechno muze byt podle podminek OK, ale macky bez cepinu fakt nejsou dobry napad. Ani macky s hulkama, tam mas sice sanci o trochu vetsi, ale stejne nechapu lidi, co tak chodi po ledovcich.

Sam se po tehle zkusenosti nejspis budu bat jit bez cepinu i na Malou Fatru :?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49286
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Tatry

Příspěvekod apuka » čtv led 12, 2017 19:43

Miku, ja plne chapu Tvuj postoj po prodelane zkusenosti, ale znovu Te musim upozornit, ze srovnavas nesrovnatelne. Ano, chodniky ve VT mihu byt a i jsou tvrde, skoro zledovatele, da se na nich dobre uklouznout a momentalne na te kljzsi vrstve lezi cca 10 cm noveho snehu, takze nevidis, kde je kluzka cast. Ale hoxnik bude asi ve vyslapanem korytu s tvrdsim snehem,, takze kdy uklouznes, tak spadnes do bariery, vedle chodniku je 1 az 1,5m promrzleho, prakticky prachoveho snehu, do ktereho spise zapadnes nez se svezes. Rekni mi, co bys delal s cepinem v metru prasanu? Fakt si myslis, ze by Ti k necemu byl, krome toho aby sis nim ublizil?
Posledni dva zasahy HZS byly na magistrale mezi Zamkou a Skalnatym plesem, tj. primo v oeknem svahu, kde jsem v zime nazledovatelem snehu mel stahky zadek i kdyz jsem mel 22 a byl neohrozeny. To bylo jasne, ze kdyz uklouzneme, tak se zastavime skoro o kilometr dale po hladkem svahu nekde nad vesnici... A to tehdy nebyly k dispozici nesmeky ani macky, ne to cepiny, dokonce ani tur. hulky ne. A tam bych kazdemu doporucil za snehu at je jakykoliv si radeji ten cepin vzit. A tri turiste, ktere tam uklouzli, kazdy ee svezl v tom snehu 100 az 200m a zustL viset zapadly ve snehu ye se nemohl ani vyhrabat - ale kazdy byl nezraneny. Prave kvuli stavu snehu. A to tam je ten svah o necem jinem nez ve Studenych dolinach po zimne stezce k chatam.
To jeten duvod, proc jsem naosal, ze cepin by gam moc nepouzili...

Mimochodem, v Saastalu jsem taky prochazeli ledovec jen s hulkama bez cepinu. Podobne vsichni, vetsinou dokonce bez macek, v teniskach, bez navazani a toi tak doporucuji mistni kancelare i vodcove... Ale to byl plochy ledovec a hojne pouzivana znacena turisticka znacka (tyce) na nem. Tam by cepin v rukou by byl taky jen na ublizeni. Pritom na nekterych mistech by tam nebyl takovy problem nekam zahucet, alespon do nejake hloubky, hlavne pri kraji
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Tatry

Příspěvekod mike » čtv led 12, 2017 20:00

Ja ale nic nesrovnavam. Jen pisu, ze kdyz uz je potreba mit na nohou macky, tak to chce mit i cepin v ruce. Sam nevis, jak to tam ted presne vypada, snih se meni a je zradny. Muze byt treba nekde kus zmrzleho snahu, na kterem je vrstva prasanu, takze to nebude videt, ale rozjizdet se to bude hodne rychle. Ono staci, kdyz uklouznes v tom zledovatelem korytu a nezastavis hned o barieru. Trochu jsem pak pocital a kdyz pominu treni, ktere je na ledu a zmrzlem firnu temer nulove, tak uz na 30 stupnovem svahu zrychlujes polovinou tihoveho zrychleni tj. 5 m/s^2. Takze bud zastavis hned (cepinem) nebo tve sance velmi rychle klesaji. Ani pri mensich sklonech to neni nic moc, muze za to funkce sinus, ktera na zacatku stoupa docela rychle.

Na plochem ledovci se jit bez macek da, ale proc? Vzdyt se s nima jde lip. Snad jen s vyjimkou, kdyz je na lede spousta suti a kaminku, ale to uz pak skoro neni chuze po ledovci. No a kdyz mam macky, tak automaticky beru cepin. Pri navazani by melo byt automaticke oboji, navazujes se kvuli trhlinam a kdyz jeden zahuci do trhliny, tak ho druhy (ale ani treti) bez macek a cepinu neudrzi a skonci tam vsichni. Ze tak chodi i nekteri guidi je jina vec a neznamena, ze je to spravne. Ale to uz jsme dost mimo puvodni tema.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49286
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Tatry

Příspěvekod remy77 » úte úno 7, 2017 13:37

Novy druh "adrenalinu" vo VT ](*,)
http://www.vt.sk/zazitky/eventy/snow-camp/
remy77
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1242
Registrován: úte dub 21, 2015 22:40

Re: Tatry

Příspěvekod mike » úte úno 7, 2017 17:49

:D nooo, kdyz ctu O bezpečný, ale určite netradičný spánok sa postarajú termo spacie vaky odolné aj teploty do -29°C a dole Hlavný partner projektu: Husky, tak to pri teplotach pod nulou slusny adrenalin byt muze :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49286
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Tatry

Příspěvekod Kuba Turek » úte úno 7, 2017 19:22

Já jako geometr, který se trigonometrií a triangulací několik let živil, to můžu jedině potvrdit. Co jsem se na průmyslovce učil 4 roky, Ty jsi zvládnul za 10 minut. Gratuluji :-)
Uživatelský avatar
Kuba Turek
účastník
účastník
 
Příspěvky: 737
Registrován: úte říj 31, 2006 13:17
Bydliště: Praha

Re: Tatry

Příspěvekod mike » úte úno 7, 2017 19:29

To byla reakce na co, Kubo?

Mam pocit, ze jsem ti kdysi psal, at zbytecne necitujes, ale tohle je druhy extrem ;-) Jestli reagujes na nejaky starsi prispevek, tak asi vetsina lidi kontext nepochopi. Pak je citace (relevantni cast) na miste.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49286
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Tatry

Příspěvekod Kuba Turek » úte úno 7, 2017 19:34

Reálně je to za normálních zimních okolností takhle:

Brnčalka - nesmeky se mohou hodit, ale nejsou nutné téměř nikdy

Zbojnička - nesmeky silně doporučené, hodí se hůlky. Nezapomeň na lavinovou výbavu.

Pod Rysmi - cepín nezbytný, mačky silně doporučené

Térynka - nesmeky a hůlky silně doporučené, v ledovatých podmínkách se může hodit cepín a v nejdrsnějším ledu i mačky. Nezapomeň na lavinovou výbavu. Vloni tam vypadala ledovatá cesty takhle: https://youtu.be/XlMymaqBGRo :skialp:
Uživatelský avatar
Kuba Turek
účastník
účastník
 
Příspěvky: 737
Registrován: úte říj 31, 2006 13:17
Bydliště: Praha

Re: Tatry

Příspěvekod Kuba Turek » úte úno 7, 2017 19:35

mike píše:To byla reakce na co, Kubo?

Na poznámku o trigonometrii.
Naposledy upravil mike dne úte úno 7, 2017 19:42, celkově upraveno 1
Důvod: zkracena kompletni citace
Uživatelský avatar
Kuba Turek
účastník
účastník
 
Příspěvky: 737
Registrován: úte říj 31, 2006 13:17
Bydliště: Praha

Re: Tatry

Příspěvekod mike » úte úno 7, 2017 19:42

Takze na tenhle mesic a pul stary a celkem zapadly prispevek? To uz by si vazne jednovetnou citaci zaslouzilo.

Ucelem citaci je zprehlednit orientaci ve vlakne a je dobre je pouzivat rozumne. Moc je spatne, ale malo taky. Pricemz treba ta citace meho prispevku ted je moc, zkratim ji.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49286
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Tatry

Příspěvekod remy77 » úte úno 7, 2017 19:52

mike píše::D nooo, kdyz ctu O bezpečný, ale určite netradičný spánok sa postarajú termo spacie vaky odolné aj teploty do -29°C a dole Hlavný partner projektu: Husky, tak to pri teplotach pod nulou slusny adrenalin byt muze :twisted:


Kombo nejakych 3 syntetik po 2kg, tak to snad pojde.
Vyspat sa v zime v stane, zrat "expedicnu" stravu a mat pocit ze som v utocnom tabore na K2 za 100 evri ](*,)
remy77
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1242
Registrován: úte dub 21, 2015 22:40

Re: Tatry

Příspěvekod mike » úte úno 7, 2017 20:01

Nejsi cilova skupina a ani nikdo jiny tady ;-)

Pred par dny jsem na neco cekal a nechtene pres dvere vyslechl hovor z kadernictvi. Podle slovniku se bavilo nejake hovezi zenskeho rodu a resilo, jaky "zazitek" koupit nejake dalsi krave k narozeninam. Probiraly bungee jumping, tandemovy seskok a kdyby vedely o tomhle, tak by mozna mely vyreseno ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49286
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Tatry

Příspěvekod Stani » stř úno 8, 2017 0:36

Ratrakom radšej vyvezú hore, žeby im náhodou cestou peši klienti nezdochli. A potom sa všetci vrátia znovuzrodení. Možno niekto na ksichtbúk napíše, že tam našiel sám seba.
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

PředchozíDalší

Zpět na Slovensko

cron