Jaké vybrat funkční prádlo?

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re:

Příspěvekod apuka » čtv pro 8, 2016 9:05

Kjuba píše:O nějakém kousání nemůže být řeč. ...Fakt se mi zdá, že to tady začíná být trochu na hlavu. Ze všeho se dělá ultra mega vědecký problém. Pitvají se tu fakt kolikrát absolutní hovadiny. Pro nováčka to musí být radost to tady číst.
Myslim si, ze jsi dost mimo. Bud rad, ze Tebe Tvoje obleceni nekouse, ale to neznamena, ze pro nekoho jineho nemuze byt kousani neresitelny problem. Proto je dobre na to upozornit - a taky doporucit si zajit neco vyzkouset.

Ja jsem si koupil prvni merino tricko (za par supu - byl to vzorek jedne znacky, hrubsi uplet, gramaz bych odhadl na 180), abych to vyzkousel. Dobre, teple - ale na hole telo bych to nemohl nikdy nosit ani pet minut. Mohl jsem jej oblect jen na bavlnene tilko - kym jsem se nezacal v tom mirne potit, potom uz to kousalo i pres tilko. Ale i tak, v klidu, kdyz jsem jej mel na sobe asi pul hodinu doma a svlekl jsem jej, za chvili jsem mel na krku rozedrenou kuzi, celou cervenou, zapalenou a jeste vice nez tyden jsem tam mel problemy. Mit to na sebe pri dvoutydennim treku, musel bych asi vsechno zabalit uprostred prvniho dne pouziti toho tricka, protoze bych s tim krkem dale chodit nemohl. Pritom napr. synovi vubec nevadilo, nekousalo ho. Byla to asi kombinace vlakna Superfine vevnitr a Fine venku. Podle techto zkusenosti bych si uz nikdy zadne jine merino obleceni nekoupil. Pote jsem dostal merino tricko jine, z Ultrafine - a ten rozdil byl nebe a dudy. Kdyz si jej oblecu po prani, jemne jej citim na kuzi, ale po par minutach je to v pohode, i pri poceni. Je velice prijemne.

Myslis si, ze by pro mne jako novacka byla informace, ze jsou ruzne vlakna merina a ze nektere kouse vic, jine min a ze kazdy si musi vyzkouset, jestli mu vyhovuje hovadina nebo "ultra mega vedecky problem"??? Ja jsem byl rad, ze jsem se tady tyto informace zjistil a nezavrh jsem uplne merino po svych prvnich zkusenostech.
Ale to je asi vec, bohuzel, kterou lidi, ktere ani silnejsi merinove vlakna nekousou nikdy nepochopi....
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod wawrik » čtv pro 8, 2016 9:58

Ja na zimu nosím čisté merino v čo najvyššej gramáži, tepla nikdy nie je dosť... Mám to ako Scinkk - keď si ho dám na seba v domácich podmienkach, kúše. Ale na treku o ňom neviem, žiadny problém s kúsaním. Mám aj nejaké zmesi so syntetikou 50:50, ale to nie je tak teplé.

Konkrétne najradšej nosím rolák od Smartwoolu a druhý lowcost z Tchiba. Oba majú užšie strihy a nemám voľný golier, ostatné značky (IB a Devold) sú o dosť voľnejšie.
Uživatelský avatar
wawrik
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pon úno 22, 2010 16:11

Příspěvekod Kjuba » čtv pro 8, 2016 22:20

apuka: Tak mimo jsem, jak to tady tak čtu, úplně určitě.

Smyslem mého příspěvku bylo právě doporučit si to jít někam vyzkoušet. Ale to jsi si jistě přečetl.

A pak taky upozornit na to, že tady se že všeho dělá problém. Netvrdím, že neexistují lidé, kteří jsou třeba citliví nebo mají nějaké možná až alergické reakce na určitý druh merino úpletu. Ale nemyslím si, že jich bude víc než málo. Je jisté fajn upozornit, že se něco takového může stát. Ale řada lidí tady na fóru má tendenci zevšeobecňovat a generalizovat svoje osobní zkušenosti. Prostě mě to nevyhovuje, tak je to k ničemu.

Ale to nic, ať si místo čtení tohodle zbytečného balastu raději jde opravdu něco vyzkoušet a sám se rozhodne, co mu vyhovuje.
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod scinkk » čtv pro 8, 2016 22:54

Jo taky bych vsechny tyhle diskuse zakazal, nahodny kolemjdouci ctenar muze byt zmaten ci dokonce uveden v omyl a to je silne nezodpovedne.
Navrhuji reseni, ze na kazdou otazku bude jen jedna jednoznacna a nezpochybnitelna odpoved.
Naposledy upravil scinkk dne pát pro 9, 2016 7:54, celkově upraveno 1
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3505
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod grco » pát pro 9, 2016 7:07

Tak ja to mam taky jak wawrik a scinkk.

Doma merino nenosim, bavlna je prijemnejsia. Tiez ma to "kouse", sice nie moc, ale nie je mi v tom tak prijemne jak v bavlne. Kdezto na treku nosim vylucne merino, aj v zime, aj v lete, na hole telo a nemam s tym ziadny problem.
Uživatelský avatar
grco
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6896
Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod apuka » pát pro 9, 2016 8:33

Kjuba píše:Netvrdím, že neexistují lidé, kteří jsou třeba citliví nebo mají nějaké možná až alergické reakce na určitý druh merino úpletu. Ale nemyslím si, že jich bude víc než málo.
Promin, ale tech lidi s citlivou kuzi je rozhodne vic nez malo (vem si jen ekzematiky, tech je opravdu dost a z nich je hodne velka skupina, kterym to problem delat muze) a vubec nejde jen o male kousani pri obleceni na ktere se da za chvili zvyknout. A prave pro ty muze byt dulezita informace, ze je velky rozdil mezi merinem a merinem, protoze to vlakno ultrafine kouse znatelne mene lidi z tech "postizenych" nez superfine, abych o silnejsich vlaknech nemluvil. A proto je dulezite si zkusit vice vyrobku, idealne i od vice vyrobcu.
Kjuba píše:řada lidí tady na fóru má tendenci zevšeobecňovat a generalizovat svoje osobní zkušenosti. Prostě mě to nevyhovuje, tak je to k ničemu.

Problemem je, ze tady na foru je mnohem vice lidi kteri to generalizovani delaji naopak - stylem "proste me to vyhovuje, tak je to to jedine pouzitelne reseni".
Zrovna ja jsem ted ani v nejmensim negeneralizoval neco ve smyslu, ze je merino k nicemu, ale - jak jsem psal - doplnil jsem (podle mne hodne) dulezitou informaci a radu pro nezkuseneho. Protoze si taky myslim, ze merino ma nesporne vyhody a byla by skoda o ne prijit a na ni zanevrit kvuli spatnemu vyberu.

To je trochu odpoved i pro scinkka - na vetsinu otazek neexistuje "jednoznacna a nezpochybnitelna odpoved pro kazdeho". Ano, "ctenar muze byt zmaten" a muze se (sam) uvest v omyl - ale jen v pripade, pokud hleda tu "jednoznacnou a nezpochybnitelnou odpoved", ktera neexistuje.

@Kjuba: Jinak jsem si dobre vsiml a cenim si, zes taky doporucil si zajit a zkouset, ale Vetsi cast Tveho prispevku bylo o necem jinem, na co jsem reagoval. :wink:
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod Mawenzi » pát pro 9, 2016 8:38

ja myslim, ze scinkk to myslel jakkoli, jen ne vazne :D
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod azni » pát pro 9, 2016 11:49

Chlapi, nehadejte se a zustanme u tematu, ktery zni - s cim je kdo spokojeny... :)
Jedina spravna odpoved (vec, nazor,...) samozrejme neexistuje, nejcennejsi v diskuzich jsou prave ty ruzne vlastni prakticke zkusenosti ! Z nich si clovek uz sam dokaze udelat predstavu (nazor, statistiku apod.) Bohuzel se do toho micha i spousta "teoretiku", kteri neco nekde jen zaslechli, cetli, apod... :(
Ja kazdopadne dekuji za vsechna doporuceni ! Na zimu jsem si vybral Devold expedition, na leto jeste trochu vaham nad smesi nebo dvemi vrstvami... A kousani proste musim risknout az mi to prijde a po dukladnem osprchovani si triko vyzkousim - prici se mi ho "testovat" nekde v obchode (ktery mam nejbliz 40km)...
azni
nováček
nováček
 
Příspěvky: 8
Registrován: pon zář 14, 2015 15:27

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod GreyMouse » pát pro 9, 2016 12:20

Scinkk a apuka holt nevysílají tento týden na stejné frekvenci ;-). (Možná by měl scinkk přistupovat k psaní příspěvků zodpovědněji a používat více smajlíků, aby nebyl kolemjdoucí čtenář zmaten či dokonce uveden v omyl :D)

Ať nejsem jenom OT, nevzpomínám si, že by mi nějaké funkční prádlo bylo na těle nepříjemné. (Možná to je jenom tím, že mám málo hadrů a měla bych si něco koupit :-k). Ale naši haranti to občas řeší; starší něco odmítá nosit, protože mu to vadí a mladší to zabaví a spokojeně v tom chodí. V tomhle se holt zkušenosti jiných dají použít jen k tomu, aby člověk věděl, na co si má dát při výběru pozor.
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod booze » pát pro 9, 2016 12:37

.
Naposledy upravil booze dne stř bře 27, 2024 7:45, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod Mawenzi » pát pro 9, 2016 13:07

objednala sem si na vyzkouseni lasting melitu kdyz je to postovny zdarma, kdyby to bylo prijemny, at si vubec vyzkousim jaky to je s umelinou...
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod fps » sob pro 10, 2016 11:16

vyzkoušel jsem toho hodně, a není umělotina jako umělotina, mně s umělotiny sedí jen Coolmax a Moira TG 900, a není ani Coolmax jako Coolmax, mně sedí Coolmax jen od Canard a Craft
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod mike » úte pro 13, 2016 22:02

booze píše:K tomu skarbani merina: kdyz to zacne byt neprijemne, tak tricko vyper prerubene s monterkama nebo riflama v gelu ne prani vlny. Vlakno se "zbrousi" o hrubsi latku. Driv jak byl IB vyprodej v Tisnove, tak to doporucovali a funguje to.

Funguje, ale nemusi dost. Sam chodim v IB 150 hodne a s kousanim nemam problem. Leda kdyz je uplne nove a pak staci pakrat vyprat. Zato IB 260 mne kouse i po mnoha letech a mnoha pranich vcetne toho, jak pises. Proste uz je za prahem citlivosti, ktery ma kazdy jinde.

GreyMouse píše: V tomhle se holt zkušenosti jiných dají použít jen k tomu, aby člověk věděl, na co si má dát při výběru pozor.

Bingo.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod Mawenzi » čtv pro 15, 2016 8:18

prislo mi to lasting triko a kupodivu ten matros je celkem OK. Teda vypada to jak stahovaci pradlo, takze dostat se do toho je trochu horsi a teda stesti, ze to je pod bundu, to by se jako horni vstva nosit nedalo :D

leze na me rymicka, tak sem chtela vyjimecne stravit vikend s diablem, ale nevim, jestli nebudu muset jit otestovat triko :D
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod apuka » čtv pro 15, 2016 10:47

Mawenzi píše:sem chtela vyjimecne stravit vikend s diablem
Mo teda, TY si ale vybiras, s kym zahnes.... :roll: #-o

Jen Te musim upozornit na spatny pravopis. Pokud bys to psala cesky, je to "s dablem", pokud slovensky, tak "s diablom" :wink: :mrgreen:
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod rime » stř led 11, 2017 17:49

Koupil jsem si X-Bionic Accumulator a nevím teda jestli to byl dobrej nápad. Když sem ten balik rozbalil, tak sem docela čuměl, což se mě při nákupu hader většinou nestává, vzal sem největší velikost a něco tak malýho sem ještě neviděl. Nakonec je velikost asi ok, nicméně míra tlaku na tělo je neporovnatelná oproti běžnému termoprádlu.
rime
nováček
nováček
 
Příspěvky: 45
Registrován: úte úno 12, 2013 11:13

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod aksam » stř led 11, 2017 17:57

Nediv se míře tlaku, když jsi pořídil kompresní prádlo :)
aksam
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1240
Registrován: čtv srp 4, 2011 6:43

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod booze » stř led 11, 2017 21:24

.
Naposledy upravil booze dne stř bře 27, 2024 7:46, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod venkov4ever » ned led 22, 2017 19:17

Nakonec jsem risknul Polartec a jsem spokojen. Hřeje slušně, dávám si bacha, abych se nezpotil a funguje to. :-..
"Šéfe, jestli mně nepřidáte, řeknu ostatním, že jste mně přidal."
Uživatelský avatar
venkov4ever
nováček
nováček
 
Příspěvky: 26
Registrován: stř čer 1, 2016 19:01
Bydliště: okres Litoměřice

Příspěvekod scinkk » ned led 22, 2017 19:25

Na Polartecu není nic riskantního :-) A klidně se zapot, v čem taky jiném a proč jinak sportovat :-)
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3505
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod booze » pon led 23, 2017 9:03

.
Naposledy upravil booze dne stř bře 27, 2024 7:46, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod scinkk » pon led 23, 2017 20:10

Nepsal tu nekdy nekdo o trickach z hedvabi? Nemuzu nic najit tady ani vygooglit.
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3505
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod aksam » pon led 23, 2017 20:26

Bylo tu pár zmínek o silkbody, svého času se dalo koupit na factoryoutlet. Byla to směs hedvábí, merina a bavlny nebo hedvábí a merino, ale na ofiko stránkách silkbody mají i čisté hedvábí.
aksam
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1240
Registrován: čtv srp 4, 2011 6:43

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod scinkk » pon led 23, 2017 20:57

Jo diky, to bude ono, mel jsem ten nazev nekde v podvedomi, ale nemohl jsem se dopatrat :)
Skoda, ze uz se to u nas asi nesezene.
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3505
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod venkov4ever » úte úno 7, 2017 14:30

Musím Polartec znovu pochválit. Dnes jsem se díky klouzačkám na ventarolách zpotil jako prase, ale odvod potu byl poměrně rychlý a spolehlivý. Původní obavy z "uměliny" jsou definitivně rozptýleny. :D
"Šéfe, jestli mně nepřidáte, řeknu ostatním, že jste mně přidal."
Uživatelský avatar
venkov4ever
nováček
nováček
 
Příspěvky: 26
Registrován: stř čer 1, 2016 19:01
Bydliště: okres Litoměřice

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod rime » pát úno 17, 2017 20:02

Mam nejaky zkusenosti s x-bionic. Vzhledem k tomu, ze vlastnich zkusenosti je na webu malo, tak sem napisu nejaky postrehy, ktery by se mohly hodit potencialnim zajemcum. Mam accumulator evo spodky a vrsek a vrsek radiactor evo.
Accumulator nezahreje tolik jako radiactor. Vyhodou je vsak velky rozsah termoregulace. V accumulatoru se budete citit prijmene jak cestou autem, tak na svahu. Material je neutralni v pravem slova smyslu. Velmi rychle odvadi pot a rychle schne. Mam moznost porovnavat pouze s craftem, polartecem, devoltem-merino, ceskym suprilem a moirou. Vsechny jsou v porovnani s x-bionic nevyhovujici.
Radiactor je teplejsi jak accumulator a ze zacatku me pripadadal jako lepsi volba, bohuzel ma radu nevyhod. Je az prilis teply, dle meho nazoru se hodi az od -10. Jedna se navic o lehce kousavy material, znacne pripomina merino vlnu. Material bohuzel neni neutralni. Odvod vlkosti je na vysoke urovni, za accumulatorem, ale trochu zaostava.
Spodky accumulator jsou super, nezvladnou hodne nizky teploty, ale do -10, jsou podle me vynikajici volbou.
Celkovy dojem z x-bionic je velmi pozitivni. Accumular nakonec prekvapive vitezi. Radiactor prilis pripomina merino, oproti nemu vsak mnohem rychleji schne.
PS: pozor na rozdil ve velikostech mezi accumulator a radiactor. Pri stejne velikosti je radiactor mnohem delsi(porovnaval jsem pouze XXL), a to jak rukavy, tak telo a to docela vyrazne(cca +5cm ve prospech radiactor), asi to designovali na orangutanech, nechapu.
rime
nováček
nováček
 
Příspěvky: 45
Registrován: úte úno 12, 2013 11:13

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod booze » úte bře 7, 2017 21:00

.
Naposledy upravil booze dne stř bře 27, 2024 7:47, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod booze » úte kvě 9, 2017 20:21

.
Naposledy upravil booze dne stř bře 27, 2024 7:47, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod mike » úte kvě 9, 2017 20:48

IB Tech T Lite Akorat si musis koupit velikost na sebe a ne Sko ;-) Mam 180/90, nosim XL a jsou uplne v pohode. Ty bys mozna mohl zkusit L.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jaké vybrat funkční prádlo?

Příspěvekod booze » úte kvě 9, 2017 21:22

.
Naposledy upravil booze dne stř bře 27, 2024 7:48, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

PředchozíDalší

Zpět na Oblečení