Výběr stanu

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » úte kvě 24, 2016 22:54

A jestli si myslel jako zda nenaprsi jako během spaní kdyz leje tak ne. Pokud ne parak vlhko tak to mam rozepnute pokud leje opravdu hnusne tak to rozepnu jen kousek a rozepnu kousek vchody u zemne - chytne to luft a netrápí te ani vlhkost ze by se ti stan zaparil. Ta kapuca ma dost přesah tak je to v pohode. A pokud je fakt mazec tak vse zavru a nechám to větrat jen přes sitky - ten stan je poměrně velkej takže jeden člověk to zas nezapari a hlavne v takovém větru to stejne profukuje u zemne a i tou kapuci ti pak proudi vzduch.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Stani » stř kvě 25, 2016 0:38

Vyzkúšali to mnohí, nemysli si a určite aj v horších podmienkach.

Ja som si navrhol vlastný stan, ešte nie je dokončený (rozoberali sme to už dávnejšie v inom vlákne "Stan pre jedného").

DSC04554 upr 2 dpi.jpg

Háčky na upnutie vnútorného stanu som teda ešte nevidel, len olivká a spony. Ešte k tej Staike - vetranie a to že ti tam nenatečie v bežnej prevádzke, to mi je jasné, Hilleberg to má dobre prepracované. Zaujímalo ma len, čo v prípade, ak skutočne raz zabudneš zazipsovať flap strešného vetráku, ideš ho večer v lejaku postaviť...či by to bol nejaký problém, alebo ani nie. Ten flap sa dá uzatvoriť aj z vonku, takže ak by si to zistil, bola by to rýchlovka uzatvoriť ho, že.
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Guly » stř kvě 25, 2016 3:57

Wawrik napísal:
Mne sa páči, ako sa z človeka kúpou stanu stane behom roka naslovovzatý odborník na stany všeobecne :-k A bežní okoloidúci potom takéto múdrosti berú vážne...
:D[/quote]
Aj keď nemám žiadne praktické skúsenosti (rozumej tie správne a smerodajné ako má Michal82), stále si myslím, že lepšie by som to nenapísal.
A o tom to je! O nič viac a ani o kúsok menej!
Guly
účastník
účastník
 
Příspěvky: 261
Registrován: ned srp 2, 2015 20:51

Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » stř kvě 25, 2016 6:32

Stani - za podmínky ze stavíš rozdelaný stan je to jedno protože by ti nateklo jen na mokrou trávu.
Pokud bys mel ale stan suchý a tedy spojený a po předešlé akci si neuzavrel vršek kopule a byl by lijak tak by ti na vnitřní stan samozřejmně naprselo - jsou to dost velke díry.
Jenze tohodle by sis všimnul hned po rozhození stanu a uzavřel to. Jinak já vždy u skládání vse uzavru - nandám i ,,stěny,, na síťky na vnitřním stanu.
Otevřít uzavřít to jde jak z venku tak zevnitř. Podtím je pak jeste síťka která se dá taky otevřít.
Obrázek
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » stř kvě 25, 2016 6:33

Jinak hezkej stan myslim ze sem ti k němu uz psal v tom druhem vlákně. Tys tam nejak laboroval s tou delší tyči zda tam bude nebude a td. Na jakou ses dostal váhu?
Mel jsem takovéhle Akto tedy jen jedna tyč.
Naposledy upravil Michal82 dne stř kvě 25, 2016 6:44, celkově upraveno 1
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » stř kvě 25, 2016 6:42

Guly ty zkusenosti - s těmito exoskeletomy (hrozny slovo) mám více jak 140 nocí. A dost z toho bylo za takovýchto hnusných podmínek - jelikoz takové počasí zde převládá zvláště v zimně je to skoro denní záležitost.

Dál to komentovat asi nebudu - vidím ze zkusenosti se zde počítají asi na množství prispevku.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Výběr stanu

Příspěvekod wawrik » stř kvě 25, 2016 7:18

Michal82 píše:Tim jsem rozhodne neřekl ze Wawrik nebo kdokoliv jinej nema zkusenosti obecne. Nebo s akcemi ve špatných podmínkách.
Tim jsem jenom rekl ze zřejmně nema zkusenosti - nebo správné zkusenosti - s tímto konkrétním typem stanu. Nebo mel stan kde bylo vyjmutí složité a proto jo balil mokrý v celku. Nebo zda to byla jen teoretická úvaha nevim. Ale kdyz napsal ze to stejne budes balit mokré v celku tak to je zásadní chyba.
Ale ja som reagoval na tvoje tvrdenie, že exoskelet je stan dobrý do akéhokoľvek počasia. Neviem, prečo zanovito opakuješ, aký je fasa do dažďa. O tom nikto nepochybuje, ani ja.

Ale v „našich“ trojsezónnych (jeseň-jar) podmienkach, keď prší iba občas a stan sa väčšinu nocí orosí zvnútra, je exoskelet o nervy, a podstatne praktickejší je stan s preťahovaným tropikom.

Ale to nemôžeš vedieť, keďže podľa tvojich vlastných slov ti stan väčšinou stojí v kempe a počasie máš veterné, prípadne daždivé - čiže vnútri stanu máš stále nútený pohyb vzduchu a (zvnútra!) sa nerosí. To sú špecifické podmienky, ktoré ti nič nepovedia o tom, ako sa stan bude správať inde alebo pri každodennom skladaní a rozbaľovaní. Alebo ako sa bude správať iný stan.

Máš síce v tom tvojom stane naspaných milión nocí, ale vďaka tvojmu čiernobielemu videniu by som si od teba nenechal poradiť ani tašku na kolíky :lol: Pretože zanovito opakuješ dookola to isté a vidíš len to, čo chceš vidieť. Neber to v zlom, ale tvoj rozhľad je naozaj veľmi úzky...

Btw, aby som odpovedal na tvoju otázku v inom vlákne - nijako ma neuráža ostrejšia debata, pokiaľ sa drží v medziach slušnosti, a občasné tos posral ma nijako nerozhodí :D
Uživatelský avatar
wawrik
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pon úno 22, 2010 16:11

Re: Výběr stanu

Příspěvekod dudy » stř kvě 25, 2016 7:30

Michal82 píše:wawrik - tos pos...al...
...Guly jak jsem psal a zcela mu jeho ,,teorii,, (jelikoz z praxe tu zkušenost nemá jinak by to nemohl napsat) vyvrátil.


Zkus si, ty chytrolíne, rozkliknout třeba to co má Wawrik v podpisu.

Kolikráts byl ty v Himalájích, kolikrát na Islandu, v Africe, vysokých horách...?
Si párkrát zmoknul ve Skotsku a myslíš si, žes sežral šalamounovo hovno.

Před rokem si se tu vyptával, jaký si vůbec máš vybrat stan a o Hillebergu sis myslel, že proteče.
Není to ani rok, co sis to Akto koupil.
To vůbec nemluvím o tom, žes ani nevěděl, jaký hadry, boty, o báglech psals nesmysly typu že BD Nitro je městský batoh, chtěl sis kupovat spacák s limitem 0°C jako zimní, na Island si radil softshel místo GTX s tím, že GTX je "šlupka co profoukne" a jinačí špeky...

Naspals, jak sám píšeš, 90 nocí v jednom stanu a budeš tu rozdávat moudra lidem, co naspali těch nocí třeba 900, v různých stanech a drsnějších podmínkách a postupně, zkušenostmi, se dopracovali k různým řešením, které tu dají k dobru a ani u toho nepíšou, že někdo jiného názoru to posral a ví vo tom hovno.
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3964
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » stř kvě 25, 2016 7:34

Wawrik - kdyby jsi ale četl řádně psal jsem také ze Staika v kempu skoro nebyla a byla balená každý den - zimní akce.
Ano Akto mi stálo v kempu v týdnu a o víkendech jsem s ním vyrazil po okolí. (To ale byla jiná situace - i s těmi výkendy 90 nocí)
Takže složit rozložit kazdy den je cca 60 noci.

Černobíle nevidím - psal jsem ze treba do teplých podmínek bez deště bych si vzal radeji druhý typ stanu - pro možnost sundat tropiko a mít to bez nej. Tady pak musis tyto stany zcela složit rozdělat a pouzit dodatečnou sadu - takže taky to jde ale uz ten postup není tak na pohodu jako u druhého typu.

Jinak kolik si toho prosím naspal v těchto exoskeletomech? Kdyz jsme u toho.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Výběr stanu

Příspěvekod wawrik » stř kvě 25, 2016 8:09

Exoskelety mám dva, hrubý minimálny odhad je asi 130-140 nocí dokopy. Plus asi 20 v iných exoskeletoch, požičaných či agentúrnych.

Ale o to predsa vôbec nejde. Pointa je tá, že v tých stanoch som spal v zime pri -20 °C, v zime pri bezvetrí, v zime vo fujavici, rovnako ako v jasnom počasí s raňajšími rosami, s vetrom, bez neho, s dažďom, bez neho, v búrke, v mraku mrznúcom bez jediného pohybu vzduchu aj v mraku vlhkom pri 80 km/h. V orkáne aj v bezvetrí. V daždi kolmom aj horizontálnom. Na snehu, premrznutej hline, kameňoch, ľadovci, močarisku aj mokrej tráve. Na hrebeni, v doline aj v (chybnom) závetrí.

Ale hlavne - viac nocí som naspal v stanoch iných typov. Takže viem, že väčšina požiadavok je protichodných a zlepšenie jednej vlastnosti má zásadný dopad na iné.

A to je merito debaty. Jeden stan do „akéhoľvek počasia“ neexistuje, sú len kompromisy do konkrétnych podmienok a pre konkrétnych ľudí s konkrétnymi požiadavkami.
Uživatelský avatar
wawrik
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pon úno 22, 2010 16:11

Re: Výběr stanu

Příspěvekod grco » stř kvě 25, 2016 8:11

No, inak ta Staika ma 4kg. To si mozem rovno zobrat 2 stany rozneho typu so sebou, a kazdu noc stavat, podla podmienok, iny :mrgreen:
Uživatelský avatar
grco
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6896
Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08

Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » stř kvě 25, 2016 10:48

Dudy - pleteš páté přes deváté a je to vytrzeno z kontextu.
Psal jsem ze radeji používám softshel protože pocitově neprofoukne - je příjemnější lip to dýchá ve vlhku krátký destik to snese a na výlety je to tedy lepsi univerzalnejsi - na akce typu leje je samozřejmně GTX lepsi.

Kde jsem psal ze mi Hilleberg proteče? Řešil jsem tu footprint a to ne z důvodu proteceni ale z důvodu mechanické ochrany spodku stanu.

Nitro jsem označil za ,,městský,, z důvodu lehčích materiálu jak na Speedovi nebo Expedition které mám.

Spacák sem původně chtel s 0°C syntetiku - ukecali mne na peří tak mám -5°C a na zdejší zimu je to víc nez dost - ono je potřeba rozlišovat tady je 5-10°C v zimě. V ČR jsem v nem spal v zimě na Šumavě na sněhu.

Akto 90 noci z toho 80 v kempu 10 mimo - vrcholky kopců pobřeží. Skotsko, Alpy.

Staika - 50 noci asi 5 v kempu (člověk se chce občas umejt) zbytek volna příroda - stavěno na skále na písku na sněhu (tady musím doplnit sněžné kolíky) většina na krovinatych porostech a rozmacene trávě. Hebridy, Orkneje, ,,pevninské,, Skotsko, Šumava - v létě přibudou Alpy s tímto stanem.

Jinak opravdu nemám rad kdyz tu nekdo vytrhne neco z kontextu a snaží se z druhých delat voly - jak sem psal neberu Wawrikovi jeho zkusenosti.
Jen mne dost zarazilo co napsal.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » stř kvě 25, 2016 10:50

Wawrik - dobre takže v nich mas napsáno dost a proste se ti to nelíbilo - ok beru.
Mam opačnou zkušenost předtím jsem mel klasickou konstrukci a tohle mi prijde lepsi. Asi věc použití a názoru.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Výběr stanu

Příspěvekod dudy » stř kvě 25, 2016 11:07

Michal82 píše:Kde jsem psal ze mi Hilleberg proteče? Řešil jsem tu footprint a to ne z důvodu proteceni ale z důvodu mechanické ochrany spodku stanu...


Michal82 píše:...Jedná se mi o výběr stanu na který budou kladeny extrémní požadavky.
1 stan nesmí - opakuji nesmí - promoknout pustit vodu dovnitř vrchem ani spodem za žádných okolností (třeba v lednu a únoru tady dohromady 4 dny nepršelo - malý svátek)...


axi12 píše:Koukni na Hilleberg, pokud je cena v poho ;)


Michal82 píše:Dík, nechci působit jak blb ale není 1200mm a 5000mm na podlaze trochu málo na to že tu opravdu v ,,období dešťů,, prší prakticky denně od rána do večera?...


:((
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3964
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Výběr stanu

Příspěvekod wawrik » stř kvě 25, 2016 11:31

Michal82 píše:Wawrik - dobre takže v nich mas napsáno dost a proste se ti to nelíbilo - ok beru.
Mam opačnou zkušenost předtím jsem mel klasickou konstrukci a tohle mi prijde lepsi.
Ale ja predsa nikde nepíšem, že sa mi nepáčia :D Len píšem, že exoskelet nie je najlepšia konštrukcia na svete do každého počasia a pre každého. Prečo to všetko musíš posudzovať tak čiernobielo?

TT Moment považujem za najlepší stan, ktorý som si mohol pre moje treky kúpiť. Ale keby som mal chodiť len po SK/CZ horách, alebo po kempoch, kúpil by som si niečo iné, pre ten účel vhodnejšie.
Uživatelský avatar
wawrik
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pon úno 22, 2010 16:11

Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » stř kvě 25, 2016 12:08

Dudy - tam jsem nepsal ze proteče - to sem uplne na zacatku vybíral a kdyz to jedes podle netu a jeden stan ma 10000 a druhy 1500 tak se člověk zarazi. Jelikoz předchozí stan mel nevim kolik a stejne to proteklo.
Říkám vytržené z kontextu.

PS jeste ty boty - co podle tebe bylo špatně na botách?

Grco - ano Staika ma 4kg taky ji nikomu nenutím a ten 1,5kg rozdíl mam stažen na jine (nepodstatné) výbavě.
Jak sem psal je rada jiných stanu teto exoskeletom konstrukce a váží treba 1,5 kg - stačí si vybrat co je komu libo.

Wawrik - kdybych chodil po ČR koupil bych si taky neco zcela jineho.

Ok mne jen vytočilo jak se to zas hned zvrtlo.

Stani se do toho pustil po svém a udelal si stan takové konstrukce a taky píše ze je pro nej lepsi.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Stani » stř kvě 25, 2016 19:20

Dík za vysvetlenie k vetráku Staiky. Chápem pevnosti konštrukcie, ale 4kg je skutočne už dosť. Dvojmiestny Power Odysee od Vaude je ľahší minimálne o celé kilo.

Michal82 píše:...tys tam nejak laboroval s tou delší tyči zda tam bude nebude a td. Na jakou ses dostal váhu? Mel jsem takovéhle Akto tedy jen jedna tyč.

Po vyskúšaní modelu s jednou tyčkou v silnom vetre a daždi som nebol extra nadšený. Dodatočná tyč dobre dopne steny, nič sa mi už tak nedeformuje, viac sa sklopil vetrák. Navýšenie hmotnosti ešte presne neviem, ale bude do tých 100g. Ak použijem na boky len trekové palice, naopak, znížim hmotnosť ešte viac.

Používal som aj klasickú dvojvrstvovú konštrukciu naťahovaním tropika (Jurek AT) a potom som si navrhol taký hybrid jednovrstvového modelu (niečo ako Black Diamond OneShot). Takže na krátke 2-3 dňové túry mi tu bohate stačia a ako písali predo mnou, vyklepem orosené tropiko, hlavne v lete, kým poskladám zvyšok aj uschne. Lenže AT má cez 2kg, naprd predsienku. Minulé leto bolo aj poriadne suché. Chcel som si vyskúšať iný model, ľahší s predsienkou, exoskelet s krížením tyčiek.

Ja som nepísal, že tento typ je lepší, len že ho mám radšej aj kvôli využitiu v prípade dažďa počas dlhších trekoch. Či je aj lepší, ešte neviem, nemám to otestované v plnej "prevádzke".
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » stř kvě 25, 2016 20:28

Tak Power Odysee je taky menší - respektive nemá 2 předsíňky a je to spíše k Allaku - tuším taky ty fórové 9mm tyčky a matroš snad ke žluté sérii od H. Já tu Staiku převážím pořádně jednotlivé části ale pokud neberes serepeticky a td ma 3,7 kg i s kolíkama.
Mám batoh 50l BD E ten má 1,5 kg, 0,9 kg spacák 800FP na -5°C, lehkou TaR...
Kdyz si tohle vse sectu tak i kdyz beru ,,těžkou,, Staiku (váha ME nebo Terra Nova a rada dalších stanu ve stejne kategorii - jsou pro dva i těžší) tak se dostanu na stejnou váhu jako člověk co má treba MSR Elixir 2 nějakýho Vikkinga a Deutera.
Ale s tím rozdílem ze mám výrazně pevnější stan.

Až budu potřebovat hodně šetřit váhu tak si koupím zas něco pro jednoho v nějaké odlehčené verzi.

Ale pokud zbytek vybavení vyberes s tim ze chces tu váhu srazit tak to neni problem - tedy stoji to trochu víc no.

Hele a to šiješ sám nebo to vždy někde necháš ušít?
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Stani » stř kvě 25, 2016 21:09

Návrh a strihy sú moje. Sám si šijem len doplnky ako úchytky, nejaké to skrátenie strihu vetráku, režem si tyčky. Na šitie dlhším strihov s dvojradovým stehom nemám stroj. To mi došije krajčírka. Jurek zareagoval, ale vzorku mi nevedel urobiť. Vzorka "stojí", teraz na ňu nemám čas. Je to aj dosť komplikované nájsť krajčíra/ku, hlavne ochotných sa tomu venovať a urobiť dokonca aj na viackrát po testovaní vzorky. Najlepšie je fakt mať vlastný stroj, naučiť sa to urobiť po vlastnej osi, no...ale to je iná kapitola.

Pardon ak som si to nevšimol, ale Staiku používaš ako jednomiestny stan?
Naposledy upravil Stani dne stř kvě 25, 2016 21:25, celkově upraveno 1
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Výběr stanu

Příspěvekod S4TYR » stř kvě 25, 2016 21:24

Michal82 píše:Až budu potřebovat hodně šetřit váhu tak si koupím zas něco pro jednoho v nějaké odlehčené verzi.

souhlasim s tebou v tom, ze je Staika setsakramensky odolny stan, ale ve zbytku mi argumenty unikaji vlastnim smyslem
tebou zmineny spacak -5 °C (?) /-10 °C CUMULUS s vahou 800g
nevim jakou kerosku / TAR NeoAir XTherm s vahou 430g
a jsem u baglu.. ano, Deuter opet neni a pro mnohe zdejsi ULhonice nebude nejvhodnejsi, ale oproti Ospreyi nemam problem s tim, ze bych se musel obavat zavad na siti, prezkach, spojich.. :-k tak kde jeste lze usetrit vahu, aby byla Staika rovnocenna tomu Elixiru 2?
(jj a abych nezapomnel elektronika - fotak, baterie, atd. se taky na vaze projevi vic nez negativne a zabere si svuj prostor) ;)
Uživatelský avatar
S4TYR
účastník
účastník
 
Příspěvky: 951
Registrován: čtv úno 13, 2014 23:07

Re: Výběr stanu

Příspěvekod grco » stř kvě 25, 2016 21:36

Lightwave T20 Hyper sa da postavit stylom tropiko prve a potom vnutorny stan, a ma 2.07 kg...
Uživatelský avatar
grco
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6896
Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08

Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » stř kvě 25, 2016 22:13

S4TYR - jaký přesně Cumulus? Koukal jsem na jejich web a nic takového jsem nenašel. Tedy ano s tou vahou ale -4°C a né -10.
Navíc jsem chtěl hydrophobicky
upravené peří - moc na výběr nebylo.
Váhu sem u TaR neuváděl jelikoz si ji z hlavy nepamatuji.

Bagl nevím ja Ospreyi nemám mám Black Diamond Expedition 50l.

Šetřit lze na tom ze netahas zbytecnosti a ze se jich prodava mraky.
Oblečeni ja treba mam Devold Expedition komplet a triko navic plus jedno spodní prádlo a náhradní ponožky. Jinak nepromok s softshel co mam na sobě a fleece.

S tímto a se Staikou sem zbalenej na 10kg na více jak měsíční trek co jsem dělal.

Asi bych to zde dal nepitval uz to neni o vyberu stanu vůbec.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Výběr stanu

Příspěvekod S4TYR » stř kvě 25, 2016 22:17

pardon ;) on to je dnes totiz uz CRITERION a model Quantum 450
Uživatelský avatar
S4TYR
účastník
účastník
 
Příspěvky: 951
Registrován: čtv úno 13, 2014 23:07

Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » stř kvě 25, 2016 22:21

Stani - jako jednomistny jsem mel Akto. Pak sem potřeboval vetsi na akci tak sem koupil Staiku a Akto jsem v lednu prodal.
Staika je 2 místny ale diky tomu co jsem psal je to pro mne univerzální a držím si ji ted jako jediny stan a beru i kdyz jdu sam.
I s tou Staikou se nabalím na 10kg na měsíc. Na 2-7 akci i kol 8-9kg.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Výběr stanu

Příspěvekod grco » stř kvě 25, 2016 22:23

Michal82 píše:S tímto a se Staikou sem zbalenej na 10kg na více jak měsíční trek co jsem dělal.


A keby si mal "normalny" stan, tak sa zbalis na 8 kg :)

Nic proti Staike, je to dobry stan. Myslim si ale, ze tvoja reakcia vyznela ako keby to bol ultimatny stan, pre kazdeho, do akychkolvek podmienok, a vsetky ostatne stany su nedostatocne, a kto tvrdi, ze su dostatocne, tak nikdy nezazil dazd... a preto ludia reagovali na to tak, ako reagovali. :)

Podla mojho nazoru je Staika overkill aj na Skotsko, ale ked sa niekomu chce tahat 4 kg stan, tak je to jeho vec samozrejme. Ja si ale myslim, ze sa da prezit bez ujmy aj v lahsom stane. :)

Ale to je rovnake jak s botami, niekto chodi v teniskach, niekto v tazkych pevnych botach...
Uživatelský avatar
grco
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6896
Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Stani » stř kvě 25, 2016 23:43

Ano, tak. Brať sám 4kg stan je divný kompromis univerzálnosti. Zvlášť na dlhých peších túrach. V Škótsku som však nikdy nebol, nebudem mudrovať. Ak ti teda vyhovuje Staika, niet čo riešiť.
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » čtv kvě 26, 2016 7:08

Jo zatím mi to vyhovuje - dalo se i to Akto ale ted je to lepsi dá se pohodlně prevliknout posedět a td vedle sebe si mohu rozložit veci natáhnu provázek a sušit prádlo a pritom mam stále dost místa pro sebe. A kdyz se půjde ve dvou tak se vejdem a rozlozime váhu.
Jde taky o to ze se mi líbí ze ten stan neni treba nijak kotvit takže stavba na skále a td je hračka a pak jen pro jistotu kdyby byl vítr navážeš lanka.
A kdyz jsem tedy vybíral stan pro dva bylo to Allak vs Staika - rozdíl 0,6-0,7kg ale rozdíl v materiálu, trochu jiná konstrukce a hlavne silnejsi tyče a víc kotvení většími kolíky.
Ten stan sem krom Skotských ostrovu vybíral aby snesl prakticky cokoliv - chtel bych treba Norsko a td. ale z recenzi snese Himaláje, póly a td. Chtel jsem neco ,,na doživotí,,. A ano s UL stanem bych misto na 10kg na měsíc byl na 8kg - ale dost lidi zde je na 15kg na měsíc. A někteří i na 3-5 dni nejdou ani pod 10kg. Ja sam sem na 186/85-90 myslim ze 10kg je jeste rozumná váha. A kdyz bude potřeba mohu přikoupit zas malej stan - ale zatím to nevidím jako nutnost.
Jinak jsem videl dost lidi co meli pro dva stany jako Keron GT, chlapíka co mel Saivo a byl sám, Allak také pro jednoho a td - podobně veliké stany od Terra Nova - mimochodem moc hezké ale cena uz od H asi nebude moc jiná.
Dost lidí zde k tomu má proste jiný přístup a berou spíše ,,těžší,, stany - ono nejde jen o vítr ale i mechanickou odolnost kdyz stan stavíš na všudypritomnem krovinatém porostu a td.

Já zde ale doporučoval hlavne typ konstrukce exoskeletomu a né konkrétní stan. Jelikoz co vybíral tazatel byla to uplne jiná cena tuším kol 6000 nehledal stan co jde ke 30000.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Výběr stanu

Příspěvekod wawrik » čtv kvě 26, 2016 7:34

Michal82 píše:A ano s UL stanem bych misto na 10kg na měsíc byl na 8kg - ale dost lidi zde je na 15kg na měsíc. A někteří i na 3-5 dni nejdou ani pod 10kg. Ja sam sem na 186/85-90 myslim ze 10kg je jeste rozumná váha.
No, či nepôjde skôr o to, čo do tých 10 kg rátaš... Dám ruku do ohňa za to, že sa na 5 dní komplet s jedlom a vodou do tej váhy nezbalíš, pokiaľ nejdeš v lete vo fajn počasí. A 15 kg na mesačný trek aj s jedlom je nedosiahnuteľná váha, len jedlo na 14 dní by ti zabralo vyše polovicu.

Myslím, že ostatní váhu jedla zarátavajú.
Uživatelský avatar
wawrik
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pon úno 22, 2010 16:11

Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » čtv kvě 26, 2016 8:01

Wawrik - na více jak měsíční Trek zde v únoru jsem se vešel na 10kg - pozor myslel jsem váhu vybaveni a batohu - jídlo a vodu to toho nepočítám to je značně individuální.
Čiste komplet výbava. Jídlo ja si beru tak na 2-3 dny a dokoupim a vodu - o tu zde není nouze.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Chara-din » čtv kvě 26, 2016 9:08

Michal82: Pokud ale bereš jen vybavení + batoh (A co třeba boty? Ty tam počítáš?), tak dost pochybuju, že by tu někdo byl na 15 kg (krom nováčků a možná ještě horolezců) tipnul bych si, že těch +- 10 kg bude celkem průměr. A druhá věc je, že v tom případě je rozdíl mezi měsíčním a pětidenním trekem max 0,5 - 1 kg. Dvoje trenky, dvoje ponožky a tričko v mém případě + nabíječka a náhradní baterie do zrcadlovky.
Chara-din
nováček
nováček
 
Příspěvky: 189
Registrován: ned dub 17, 2011 11:57

PředchozíDalší

Zpět na Stany