Hedvábná stezka Pohora Svět outdooru Svět běhu Tulení pásy Pádler Festival OBZORY Expediční kamera SNOW FILM FEST Klub cestovatelů Praha a Brno

Evidence prošlých tras

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod pb666 » čtv dub 28, 2016 21:32

mike píše:@pb666: to ale jeste nutne neznamena, ze umi GPS a GLONASS zaroven. Ale samozrejme to tak dava vetsi smysl.


Z vlastní zkušenosti:

Garmin 64s - Vyhodnocuje oba systémy paralelně, tj. asi by pro zachycení stačily 2+2 družice. V praxi neověřeno, protože se mi nikdy nestalo, abych jich neviděl osm či více :-) Ale povolení Glonass zrychluje cold start a zvyšuje přesnost.
Edit 22:51: Teď jsem to zkusil. U malého okna, v místnosti s tlustými zdmi. Zamklo se to ve chvíli, kdy měl 2 družice se silným signálem (a jednu velmi slabou) od Navstar a 2 od Glonass. Tedy teorie potvrzena.

Asus Zenfone 2 - Ve statusu jsou vidět Glonass družice smíchané s Navstar. Předpokládám, že počítá z obojího, ale nastavit to nijak nejde (ani přepnout jen na jeden systém).
Edit 22:51: Dtto. Zamknul se ve chvíli, kdy viděl 5 družic, z toho dvě Glonass. O pár sekund rychleji než Garmin (!) - předpokládám, že pomohla síťová asistence.

Samsung S7 Edge - Ve statusu jsou vidět Glonass družice smíchané s Navstar. Předpokládám, že počítá z obojího, ale nastavit to nijak nejde (ani přepnout jen na jeden systém).
RumunskeHory.cz
pb666
nováček
nováček
 
Příspěvky: 30
Registrován: stř bře 25, 2015 13:37

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod mike » pát dub 29, 2016 0:52

Diky za zkusenost, zajimave. Z toho, co psal karaya1, vyplyva, je jsou potreba tri druzice + jedna na kazdy system. Na dva systemy tedy pet druzic, coz potvrzujes.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 34875
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod karaya1 » pát dub 29, 2016 6:47

pb666 píše:podmínkou povolení importu do ruska, což je velký trh, je podpora Glonass

Máš k tomu někde prosím odkaz (rusky nevadí)? Vím o mandátech, které se ruské úřady snaží uvalit na přijímače v jiných odvětvích, ale u mobilních telefonů to je pro mě novinka.
karaya1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 377
Registrován: pon kvě 14, 2007 12:16
Bydliště: Brnéčko

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod pb666 » pát dub 29, 2016 7:18

karaya1 píše:
pb666 píše:podmínkou povolení importu do ruska, což je velký trh, je podpora Glonass

Máš k tomu někde prosím odkaz (rusky nevadí)?


Namátkou dva odkazy, co mi vypadly z Google:
http://gpsworld.com/glonass-to-be-required-for-phones-sold-in-russia/
http://www.cellular-news.com/story/Handsets/44385.php
RumunskeHory.cz
pb666
nováček
nováček
 
Příspěvky: 30
Registrován: stř bře 25, 2015 13:37

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod wawrik » pát dub 29, 2016 7:20

karaya1 píše:Máš k tomu někde prosím odkaz (rusky nevadí)? Vím o mandátech, které se ruské úřady snaží uvalit na přijímače v jiných odvětvích, ale u mobilních telefonů to je pro mě novinka.

Mne sa zdá, že to platí pre všetky prístroje vybavené GPS čipom. Aspoň tak to letelo odbornými médiami pred časom.
Uživatelský avatar
wawrik
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pon úno 22, 2010 16:11

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod karaya1 » pát dub 29, 2016 11:46

wawrik, pb666: díky! Smál bych se víc, kdyby to původně nechtěli udělat i bruselští byrokrati (naštěstí nemůžou).

Ještě pár nesouvislých poznámek:
pb666 píše:asi by pro zachycení stačily 2+2 družice.

Nestačily, měl bys čtyři rovnice o pěti neznámých. Proto byla v Edit 22:51 klíčová přítomnost páté družice (byť velmi slabé).

- mít nebo nemít konstelaci s pouze jedním satelitem je jedno - tj. přesnost řešení pro 4 GPS + 1 GLONASS je stejné jako pro 4 GPS (dá se to maticově dokázat). Tedy druhá konstelace začíná být "užitečná" až když jsou vidět aspoň dva satelity
karaya1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 377
Registrován: pon kvě 14, 2007 12:16
Bydliště: Brnéčko

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod pb666 » pát dub 29, 2016 12:02

karaya1 píše:Teoreticky stačí čtyři satelity pro jednoznačné určení polohy (řešení ve vesmíru nějakých pětačtyřicet tisíc km nad Zemí se nepočítá :wink: ).


Jen FYI: prakticky stačí k získání polohy tři satelity.

Je to ale user-unfriendly - pro cold start v takovém případě musíš zadat hrubou počáteční pozici (s přesností cca jednoho stupně), aby přístroj věděl, která řešení jsou možná, a výsledkem není nadmořská výška (ta se bere z DTEM).

Na začátku tisíciletí to minimálně Magellan měl ve svých přijímačích implementované. Magellan 2000 (1-kanálový přijímač!) se na tři družice zamknul. Ale tam nadmořská výška moc nefungovala, i když bylo družic víc :-)
U modernějších (řada SporTrak) bylo v nastavení možno říct, zda se má použít 3D režim (= minimálně 4 družice) nebo 2D režim (stačí 3).

A protože mi to nebudeš věřit, zde je to v manuálu na straně 61 uprostřed:
http://ec1.images-amazon.com/media/i3d/01/A/man-migrate/MANUAL000004049.pdf

S postupným zvyšováním kvality VF přijímačů a zvyšováním výkonu procesoru se možnost 2D příjmu z komerčních přijímačů vytratila. Ale armádní přijímač (s dekódérem) se taky chytí jen na tři družice.
RumunskeHory.cz
pb666
nováček
nováček
 
Příspěvky: 30
Registrován: stř bře 25, 2015 13:37

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod mike » pát dub 29, 2016 16:37

2D fix umi i muj asi 8 let stary logger se Sirf III, ale to se stava jen v hodne mizernych podminkach a pak neni ani 2D presnost nic moc, mizerne HDOP.

BTW, jsem si jisty, ze karaya1 to dobre vi ;-) Rec byla o jednoznacnem urceni polohy a to je 3D.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 34875
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod draconis » pon kvě 2, 2016 15:39

mike píše:Myslis vysku jednotlivych bodu nebo kumulativni prevyseni? Vyska z GPS je pri zastavce a dobre viditelnosti druzic docela presna, problem jsou odchylky za chuze, ktere se scitaji (aktualni vyska skace nahoru a dolu). Oregon 300 ma barometricky vyskomer, takze kumulativni prevyseni funguje dobre (zkousel jsem), ale nechce se mi verit tomu, ze by neco podobneho zvladla GPS bez barometru.

Ano, měl jsem na mysli celkové převýšení v rámci trasy. Přiznám se, že správnost nadm. výšky jednotlivých bodů jsem nezkoumal. Nicméně ověřil jsem předloni kromě jiného při výšlapu na Seebachsee v NP Hohe Tauern, kde jsme dle ukazatelů a dalších 2 zdrojů "udělali" převýšení cca 1200 m a víceméně to sedělo jak na mobilu, tak na Garminu - rozdíl byl tuším pouze cca 20-40m.

Včera jsem ještě zkoušel ten Garmin tady u nás při asi dvouhodinovém venčení psů - okruh víceméně po rovině mezi spoustou rybníků a Garmin ukazoval překonané převýšení tuším kolem 30-35m, což by mohlo odpovídat. Mobil se bohužel k porovnání tentokrát na GPS nechytil... :D

Mimochodem ten Garmin mi s občasnými výpadky chytal signál i doma v bytě, což nechápu... :P

mike píše:Jestli chces co nejvetsi vydrz baterek, tak si kup lithiove AA. Nejsou nejlevnejsi a nedaji se nabijet, ale kapacitu maji s prevahou nejvetsi.

Jj, znám a občas jsem je používal. Nicméně jsem již koupil NiMH Fujitsu na zkoušku (ekvivalent Eneloopu, kapacita 2450 mAh) a zatím už na první nabití fungují dost dobře. Eneloopy mám jak klasické bílé, tak novější černé XX, ale to Fujitsu zatím vypadá, že funguje ještě lépe než X-ka. Udávají na nich tedy jen 500 nabíjecích cyklů životnost, ale to pro mě není důležité.
draconis
nováček
nováček
 
Příspěvky: 26
Registrován: čtv bře 20, 2014 16:15
Bydliště: České Budějovice

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod mike » pon kvě 2, 2016 15:49

draconis píše:Ano, měl jsem na mysli celkové převýšení v rámci trasy. Přiznám se, že správnost nadm. výšky jednotlivých bodů jsem nezkoumal. Nicméně ověřil jsem předloni kromě jiného při výšlapu na Seebachsee v NP Hohe Tauern, kde jsme dle ukazatelů a dalších 2 zdrojů "udělali" převýšení cca 1200 m a víceméně to sedělo jak na mobilu, tak na Garminu - rozdíl byl tuším pouze cca 20-40m.

Včera jsem ještě zkoušel ten Garmin tady u nás při asi dvouhodinovém venčení psů - okruh víceméně po rovině mezi spoustou rybníků a Garmin ukazoval překonané převýšení tuším kolem 30-35m, což by mohlo odpovídat.

Jak jsem psal, Garmin ma barometricky vyskomer, takze se chova podle ocekavani. Mobil mne ovsem prekvapuje. Nema ciste nahodou taky barometricky vyskomer? Dalsi moznost je, ze by dovedli vyhlazovani GPS dat k dokonalosti a tomu se mi nejak nechce verit. Jeste by teda mohli pouzivat SRTM data, v beznych podminkach muze byt presnost srovnatelna s barometrickym vyskomerem.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 34875
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod Mawenzi » pon kvě 2, 2016 17:21

nema nekdo porovnani jak ukazuji mapy od seznamu na trase naklikane po znackach vysku? mobil mi nameril cca to samy co ukazuje seznam mapa, tak jestli se od toho da odpichnout?
Uživatelský avatar
Mawenzi
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4612
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37
Bydliště: brno - venkov

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod mike » pon kvě 2, 2016 17:33

U nas to v beznem terenu v pohode staci.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 34875
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod scinkk » pon kvě 2, 2016 18:35

to sedělo jak na mobilu

taky se mi tomu nechce moc verit, pouzivam mobil(y) na zaznam trasy nekolik let a kdybych to neprohanel pres ta srtm data, tak tu vysku muzu zcela ignorovat, v jakemkoliv terenu je rozdil prevyseni bezne i dvojnasobny.
Ostatne bych od GPS, prestoze prochazi nejakou SW korekci a vyhlazenim, ani nic lepsiho necekal a nepredpokaldam, ze je to otazka HW, tedy pokud to nejak nepracuje s barometrickym vyskomerem. Nebo to ta aplikace muze prohanet pres srtm data, aniz by to clovek predpokladal.
Obecne pokud jsem na nejake kote, tak ciste ukazatel vysky z GPS se pohybuje v rozmezi az 50m rozdilu.
O jakou appku slo?
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3173
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod draconis » pon kvě 2, 2016 19:09

Já se o to nepřu, principielně s vámi souhlasím. Ale zrovna předloni v těch Alpách to fakt ukazovalo plus mínus stejně... :)

Ten mobil je stařičký Samsung Galaxy S2, tak pochybuju, že by měl nějaké vychytávky. Akorát jak jsem psal, nainstaloval jsem do něj:

K logování používám Open GPS Tracker a Geo Tracker (dříve se jmenoval jinak, používal jsem tu starší verzi), bohužel už si nevybavuji, který z nich jsem použil pro záznam tenkrát. Nejčastěji ale používám Open GPS Tracker.
draconis
nováček
nováček
 
Příspěvky: 26
Registrován: čtv bře 20, 2014 16:15
Bydliště: České Budějovice

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod fps » úte kvě 3, 2016 11:54

Mawenzi píše:nema nekdo porovnani jak ukazuji mapy od seznamu na trase naklikane po znackach vysku? mobil mi nameril cca to samy co ukazuje seznam mapa, tak jestli se od toho da odpichnout?

v současnosti to už sedí i v Alpách a Tatrách, kdysi to ale bylo hodně ujeté, akorát nesedí čas za kterou se dá trasa ujít, v Alpách a Tatrách chodit rychlostí 5 km/h je nereálné, obzvlášť na těžko

scinkk píše:Obecne pokud jsem na nejake kote, tak ciste ukazatel vysky z GPS se pohybuje v rozmezi az 50m rozdilu.

v BlackBerry Bold 9700 cca 2 roky, a v Samsung Xcover 271 cca 5 let, s aplikací TrekBuddy po jednorázovém zkalibrování výšky, výška ujíždí o cca +-5m, řídím si podle toho hodinky Suunto Core
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7232
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod mike » úte kvě 3, 2016 16:48

Vyskomer se podle GPS nastavit da. Kdyz se na par minut zastavis v miste s dobrou viditelnosti oblohy, GPS vidi 6 a vice druzic v dobre poloze, vyska se stabilizuje a hodnota se nemeni. V takovem pripade je nizke HDOP, u mne pod 2, idealne pod 1.5. Jak ale vyleze nad 3, tak uz je vyska nestabilni a hodnota putuje v rozsahu +/- 50 m.

Tipuju, ze na zaklade HDOP funguje fusion mod v Ambitech. Barometricky vyskomer zkalibruje jednou za cas prave kdyz je nizke HDOP a na vysku z GPS se da spolehnout.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 34875
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod Chara-din » ned črc 10, 2016 9:54

Výškový profil mapy.cz

Vážně vám přijde, že ty výškové profily na mapy.cz sedí s realitou? Já zrovna včera vyklikával trasu po Rychlebkách a v souhrnu jsme se dostal k číslům, kterým se mi nechtělo věřit. Používám jen papírové mapy, tak jsem pro srovnání využil Scinkovu trasu, kde uvádí stoupání 2140m a 69km. Při zaklikání přibližně stejné trasy na mapy.cz to ale vyhodí 3180 m stupání a 63 km. Vzdálenost přibližně sedí, ale výškově je to 50% navíc. S touhle korekcí se pak i u svých tras dostávám k rozumným číslům. Na jiných trasách vám to sedí? Nebo že by byly různé oblasti různě dobře promapovány, což mi ale přijde jako nesmysl.
Chara-din
nováček
nováček
 
Příspěvky: 182
Registrován: ned dub 17, 2011 11:57

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod scinkk » ned črc 10, 2016 11:00

Hm mas pravdu, ale podle me je to tim, ze mapy.cz maji trochu problem v tech pohranicnich oblastech, obcas je problem i s planovacem tras. Zkousel jsem nejakou trasu ve Stredohori, a tam to plus minus sedi.
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3173
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod oodoow » ned črc 10, 2016 11:51

Zajímavý, asi maj na mapy.cz fakt nějakej bug v pohraničí. Teď už tam jde trasovat po všelijakých cestách, tak jsem zkusil tu trasu hodit podle cest a má dokonce 3900m+, tomu nevěřím ani náhodou. Nešlo to všude udělat úplně přesně stejně, ale rozdíly jsou minimální (doufám teda, že jsem se nikde neuklikl). No ale cykloserver má taky na některých trasách solidní úlety, takže to si nevybereš. :)
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1795
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod mike » pon črc 11, 2016 2:06

Driv meli na hranicich vypadky v datech, takze vyska obcas skocila na nulu a pak se zas vratila zpet. Coz logicky vedlo prave k takovym hausnumerum. Bylo to videt na vyskovem profilu, ted uz ne. Otazka je, jestli nahodou jen neopravili zobrazeni profilu a data nezustala s vypadky...

Na druhou stranu, 3900 m prevyseni na 120 km mi neprijde az tak moc.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 34875
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod oodoow » pon črc 11, 2016 18:45

Ono by šlo rozkouskováním zjistit, kde to tolik naběhlo, ale nechce se mi. Jakých 120km? Ta trasa má 64km, proto se mi to nezdá.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1795
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod mike » pon črc 11, 2016 18:50

Aha, vyskovy profil je rozkouskovan po 20 km, ja jsem to secetl :D Pak jo, je to nejak moc. Zkousel jsem trochu klikat po Polsku a profil to ukazuje, driv to rozhodne nefungovalo. Akorat mam pocit, ze metry nabihaji rychleji, nez by mely, ale tak nejak prubezne, zadne skoky...
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 34875
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod fps » pon črc 11, 2016 20:44

mně poslední dobou připadá že to nastoupané a naklesané metry na mapy.cz počítá cca správně, kdysi to ale bývalo hodně ujeté
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7232
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod apuka » úte črc 12, 2016 7:29

K spravnosti pocitani (nejenom) vysky na mapy.cz mala ukazka:
VychVysoka.jpg

Nejak "se zapomelo" na kus trasy na Vychodnou Vysokou, jak vyskove, tak i casove...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7467
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod GreyMouse » úte črc 12, 2016 8:58

Ono to třeba počítá dobře, ale z blbých podkladů. Něco mi říká, že když je vrchol s nadmořskou výškou 2428 m umístěn mezi vrstevnicemi 2195 m a 2200 m, tak tam bude něco trochu špatně :-k
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1519
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod apuka » úte črc 12, 2016 11:22

To jo, ale podklady si dodavaji asi sami.... Mimochodem, je to uplne stejne, dokonce mam dojem ze i na vyskovem profilu (obrazku), kdyz mezibod na kopci uplne vyhodim z trasy. Takze ty dve sedla pocita pomerne dobre, i kdyz jsou na mape taky na blbych vrstevnicich (min. Polsky hreben).
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7467
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Příspěvekod scinkk » úte črc 12, 2016 15:50

Zakresleni vrstevnic nemá s pocitanim profilu nic společného, používají se oddělená data a s velkou pravděpodobností je seznam přebírá a je důležité, jak je interpretuje a zda nedochází k nějaké zásadní chybě, jako že nejspíš jo.
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3173
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod oodoow » úte črc 12, 2016 15:54

No, to bych netvrdil, vzhledem k tomu, že na příkladu té Východné Vysoké je jasně, vidět, že dal do profilu výšku podle toho, jaké vrstevnice tam má. Zkusím jim to asi hodit na fb stránky, jestli se k tomu vyjádří.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1795
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Příspěvekod scinkk » úte črc 12, 2016 15:58

Hm tak můžou mít stejný zdroj dat pro vykreslení vrstevnic do mapy a používat ho pak i pro profil a chyba je pak stejná :-)
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3173
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Evidence prošlých tras

Příspěvekod wawrik » úte črc 12, 2016 16:05

Mapy.cz nie sú rastrové mapy? Prevýšenia sa rátajú z DEM vrstvy, ktorá nemusí nutne korešpondovať s vrstevnicami.
Uživatelský avatar
wawrik
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pon úno 22, 2010 16:11

PředchozíDalší

Zpět na Treking