Jaké pořídit nesmeky?

Zkušenosti, rady, dotazy na ostatní outdoor vybavení

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod wawrik » stř úno 18, 2015 10:58

apuka: Tých 10 sekúnd na nasadenie kedykoľvek rád predvediem :-) Ale je pravda, že som presne v strede rozsahu veľkostí topánky. Na druhej strane, frajerkine sú na hornej hranici veľkosti M (39) a idú tiež nasadiť bezproblémovo. Vyššia sila, ale žiadne násilie.

Možno máš tie nesmeky od iného výrobcu, alebo iný elastomer. Sa mi marí, že máš CT, tie pôsobili trochu inak, ako Snowline, čo mám ja (mimochodom, Made in Korea). Líšia sa v materiáli aj tvare plastu, tvare a hrúbke ohniviek aj drôtov, jednoducho vo všetkom.

Inak v stúpaní na Stoh smerom od Poludňového grúňa som naschvál išiel po čistom vyfúkanom ľade, ktorý bol pár metrov od chodníka. Najprv preto, aby som otestoval, ako to drží, a potom preto, že sa po ňom v tých nesmekoch išlo podstatne ľahšie, ako vo firne alebo tej rozšliapanej brečke.

Pre mňa blbuvzdorné naozaj sú. Mal som ich nasadené tak 75 % hrebeňovky MF, nasadzoval som si ich asi tridsaťkrát, lebo som na rôznych povrchoch skúšal ich prínos. Pomáhali aj v mäkšom snehu, aj keď asi nie tak veľmi ako mačky.
Uživatelský avatar
wawrik
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pon úno 22, 2010 16:11

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod apuka » stř úno 18, 2015 14:27

Ja Ti verim, ze Ty to natahnes za 10 vterin. U mne je problem v te hranicni velikosti boty a jeste s hrubou/vysokou podesvi... Tam bys to urcite za 10 s nedal :-). Syn moje obcas nosi a taky nema sebemensi problem nasadit - a to ma taky 47 boty, jenom s asi o 1,5cm nizsi podesvi. Jinak asi(?) mam tyto nebo mozna starsi model(?).
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34


Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod scinkk » stř úno 18, 2015 14:43

No uz na te jedne produktove fotce to vypada, jako ze to neni dobre na kazdou botu :)
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3505
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod oodoow » stř úno 18, 2015 15:29

Ty nesmeky vypadaj fakt dobře, odlehčená verze kahtoola microspike, s tím že ty hroty namíň asi nemají moc vliv. Natáhnout jdou asi stejně rychle jako kahtooly, takže okamžitě, Apuka má úplně jiný model, s tím se to nedá srovnávat.
Odolnost jestli to má stejně jako kahtooly, tak je to téměř nezničitelné. Nesmeky, co přežijí 10x seběh Lysé hory po kamenech a ledu, už vydrží všechno. Mnozí s nima přebíhají i krátké úseky po asfaltu, protože se jim je nechce sundávat.

@apuka: Chci tě vidět, jak ze strmého kopce našlapuješ v kotníkových botách na celé chodidlo, to dost dobře nejde. U těch grivel spider by mi hodně vadilo, že na patě nic není.
Ale záleží na co a jak je člověk používá, pokud bude už každýho kroku dávat pozor a případné uklouznutí znamená jenom pád a ne sjezd někam ze skály, tak by i ty grively mohly stačit. Osobně bych si ale vzal spíš bezproblémové a o 100g těžší.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod mike » stř úno 18, 2015 16:32

@oodoow: Spidery jsou z kopce naprosto v pohode, to je jejich silna stranka. Mam tendenci na firnu spis zasekavat paty a nikdy se mi nestalo, ze by mi s nima noha podklouzla. Proto je mam rad a nosim je jako zalohu skoro vzdycky, kdyz nemam macky (v horach myslim). Prave kvuli problemovym sestupum a zatim mne vzdycky podrzely. Ledovy sestup z Peralby (vylezl jsem blbec po ferate bez jisteni a dolu se mi po ni strasne nechtelo), zamrzle Antelao a dalsi.

Slaba stranka jsou vystupy, kde slapes na spicky, tam dobre nezabiraji. Po rovine samozrejme v pohode. Opatrnost je potreba na uzkych uklouzanych stupech, tam je nutne naslapovat tak, aby se hroty zapichly.

Ono je to asi tim, ze spravne nasazene jsou zadni hroty uz pod podpatkem a jelikoz jsou celkem dlouhe, tak i pri doslapu na patu zaberou.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod mike » stř úno 18, 2015 16:43

wawrik píše:Inak v stúpaní na Stoh smerom od Poludňového grúňa som naschvál išiel po čistom vyfúkanom ľade, ktorý bol pár metrov od chodníka. Najprv preto, aby som otestoval, ako to drží, a potom preto, že sa po ňom v tých nesmekoch išlo podstatne ľahšie, ako vo firne alebo tej rozšliapanej brečke.

Taky jsem po nem sel, ale to nebyl vylozene tvrdy led. Svitilo na nej slunce a nebyla ho velka vrstva. Tvrdy led je takovy, ze i nabrousene macky se do nej zapichnou jen na par milimetru a jdes jak po jehlach. Kdyz jsem mel driv duralove, tak na nem vydrzely par minut, nez se hroty zakulatily a pak uz klouzaly. Nebyva to casto, ale kdyz uz, tak to stoji za to. Spidery na nem drzi diky tvaru hrotu a zrovna tohodle bych se u tvych nesmeku bal.

wawrik píše:Mal som ich nasadené tak 75 % hrebeňovky MF, nasadzoval som si ich asi tridsaťkrát, lebo som na rôznych povrchoch skúšal ich prínos. Pomáhali aj v mäkšom snehu, aj keď asi nie tak veľmi ako mačky.

Mne se slo dobre ve sneznicich, taky diky hrotum a gripum. Nebyt te vahy na nohach navic, tak by to byl nejlepsi zpusob na vetsine hrebene. Lepsi, nez macky.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod apuka » čtv úno 19, 2015 8:52

oodoow píše:@apuka: Chci tě vidět, jak ze strmého kopce našlapuješ v kotníkových botách na celé chodidlo, to dost dobře nejde.
Ponekud zavisi od toho, co se bere za "strmy kopec". Nejakych 60 stupnu uz to jde trochu blbe, 30-45 stupnu v pohode. Jde o to, ze stejne bys mel doslapovat ne s rovnyma ale pokrcenyma nohama (odlehceni kolen) a to uz se Ti doslapuje na cele chodidlo mnohem lepe. A kdyz je moc strmy svah, stejne se snazim sestupovat bud serpentinami nebo bokem. Ale s tema Grivelama vem, ze maji cca 1,5-2cm dlouhe hroty a kdyz to mas pripevnene i na pate, tak i pri doslapnuti na patu budes mit zadni hroty bud hned na zemi nebo ve zlomku vteriny po doslapnuti - zase, pokud nesestupujes na extremne prudkem svahu pouze na paty.
wawrik píše:to je úplne iný výrobok, ako popisujem ja...
Ja vim, ale ja jsem nepsal o funcnosti apod., ale popisoval problem nasazovani na hranicnich velikostech bot a jeste stizene typem podesve a tam to az tak ruzne nebude. Co se dobre nasazuje na jednu velikost jednech bot, muze byt utrpeni, pro jinou velikost a/nebo jinych bot. Ten muj typ se taky dobre a rychle nasazuje na mensi a jine boty (no, mozna ne 10, ale 15 vterin kvuli reminku navic, cemu jsem vsak rad).
@scinkk: co se Ti nezda na te produktove fotce - tam je to nasazene spravne a pekne, bude to naprosto funkcni - jenom je to nasazene na vychozenou mekci a vetsi botu bez nohy :-).
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod wawrik » čtv úno 19, 2015 8:57

apuka píše:... ale ja jsem nepsal o funcnosti apod., ale popisoval problem nasazovani na hranicnich velikostech bot a jeste stizene typem podesve a tam to az tak ruzne nebude...
Nuž, asi bude. Teraz pozerám, že veľkosť M je pre tie „moje“ retiazkové nesmeky pre topánky 35-38, frajerkina topánka má 39 a podrážku, ktorá dosť presahuje obrys topánky. Napriek tomu sa dajú nasadiť bezproblémovo, dokonca aj mne s omrznutými prstami bez citu.
Uživatelský avatar
wawrik
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pon úno 22, 2010 16:11

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod apuka » čtv úno 19, 2015 11:13

Podivej se na Granity a jejich spodek....
Obrázek
A vem, ze 47-ky maji vevnitr stejny prostor jako Asolo PM100 47 2/3 (maji naprosto stejne velkou vlozku). Ten spodek je takovy, ze pata v bote je fyzicky asi 4-5 cm nad povrchem, predek o neco mene (Ty vystupy na macky jsem uz nastesti nechal odbrousit); i do sire je podrazka docela bytelna. Kdyz chces tu gumu nasadit spravne, musi mit vrch az nad patou, co je uz hodne daleko od zeme. Takze ve skutecnosti se musi roztahnout ne o troska, ale mozna jako na o 3-4 cisla vetsi boty. A to je uz hodne. Navic to neni 39 ale 47+ (rozdil jen podle cisla cca 6,5 cm), kde jsou pomery (delky gumy na jednotlivych castech) uplne jine a pozadavky na pevnost gumy taky. Takze se moc natahovat nemohou, protoze by neudrzely nesmeky pri zatezi, hlavne, kdzy je jeste natahnes o par cm vice, jak je max urceni.
Az se Ti nekdy povede ty Tvoje nesmeky ve velikosti XL (do 48) natahnout na Granity 47 hoc za minutu a jeste i vzdrzi zatez (napr. prechod hrebene MF) bez prasknuti gumy a pohybu hrotu pod podrazkou, tak pred Tebou a pred vyrobcem smeknu. Bohuzel, kdo podobne problemy nema, si nedokaze predstavit, ze nektere veci skvele na "bezne" velikosti noh a bot na tech hranicnich velikostech tak skvele nefunguji. Napr. reminkove macky jsem bez obdrousenych drzaku aut. macek jsem nekdy v mrazu ani nedokazal obout a kdyz ano, tak to byl boj alespon taky na pul hodiny, nebo s uplnym vytahnutim reminku (kdyby byly alespon o 10 cm delsi), coz ve snehu a mrazu je taky docela problem navlect zpatky. Ted bez odborusenych uchytu je to o hodne lepsi, ted bojuji bez vztazeni reminku jenom asi 10-15 minut. A to jsou macky do velikosti 13 (co je jeste o neco vice jak 48).
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod mike » čtv úno 19, 2015 15:35

apuka píše:Ponekud zavisi od toho, co se bere za "strmy kopec". Nejakych 60 stupnu uz to jde trochu blbe, 30-45 stupnu v pohode.

:shock: ja ti nejak nevim, ale pro mne je horni hranice, kdy jeste sestupuju celem do udoli, tak 35 stupnu. Na povrchu, kde potrebuju nesmeky, v mekkem snehu se da o neco vic. Ovsem 45 stupnu uz jedine celem ke svahu a na firnu v mackach po prednich hrotech. 60 stupnu leda s dvema lezeckymi cepiny a jistenim.

Nepletes si stupne a procenta?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod apuka » pát úno 20, 2015 9:14

Jo, miku mas pravdu. Deformace ze skoleni ridicu, kdyz jsem psal tesne po jejim skonceni :-). Ale i tak je to samozrejme receno s trochou prehaneni. Predpokladam, ze vetsina lidi na OF ma nejaky pud sebezachovy (no, az na par vyjimek :-)). Proste, ja nemam velky problem chodit dolu naslapujic bud ihned nebo skoro ihned na cele chodidlo v terenu, kde chodim a zpusobem, jak ten svah zdolavam. Kdy chci sejit pod propast nebo skalu, vetsinou to nedelam primo rovne dolu... 8)

Edit kvuli jinemu komentari jinde: Abychom se rozumeli - ty hodnoty jsou takove, aby se videlo, ze nejaky neextremni svah se da, ale extremni uz moc ne. Proto to mirne prehaneni, aby nekdo nepochopil, ze on chodi 50 stupnu/procent, tak je to normal a extrem je az 80 stupnu/procent. Exaktne sklon svahu nemerim...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod tata_FIDO » úte úno 24, 2015 8:39

ještě je tu další výrobce climbingtechnology
Co tě nazabije, to tě posílí.
horezdar.webnode.cz
tata_FIDO
účastník
účastník
 
Příspěvky: 258
Registrován: stř črc 2, 2008 11:36
Bydliště: HK

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod matobng » úte říj 27, 2015 14:20

Ahojte... neviete mi poradit, kde na rychlo v Bratislave kupim nesmeky? Diki
matobng
nováček
nováček
 
Příspěvky: 43
Registrován: úte lis 18, 2014 19:21


Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod mvaldo » úte říj 27, 2015 14:39

si s nimi stale spokojny?
Uživatelský avatar
mvaldo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2135
Registrován: ned bře 8, 2009 19:14


Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod matobng » úte říj 27, 2015 15:37

wawrik píše:Kdekoľvek... V Tatrašporte na Kollárovom námesti majú na predajni aj tie retiazkové.


diki wawrik, to je presne co hladam, super
matobng
nováček
nováček
 
Příspěvky: 43
Registrován: úte lis 18, 2014 19:21

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod bolek » čtv lis 26, 2015 15:56

Tie retiazkove "mačky" Snowline Spikes Chainsen Light vydrzia aj par krokov po skale (napr. na rozmrazenom tatranskom zulovom chodniku) alebo su vyslovene iba na sneh/lad/blato?
bolek
nováček
nováček
 
Příspěvky: 6
Registrován: pát led 10, 2014 11:47

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod wawrik » čtv lis 26, 2015 20:49

Pár krokov bez problémov, ale na viac ich dávam dolu. Neviem si predstaviť, ako by som ich brúsil, keby sa otupili... Ale vzhľadom k tomu, že nasadenie trvá pár sekúnd a zloženie ani to nie, nerobí mi najmenší problém ich vyzúvať kvôli desiatim metrom.
Uživatelský avatar
wawrik
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pon úno 22, 2010 16:11

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod apuka » pát pro 4, 2015 8:02

Manzelka uz prisla na tezko vyvratitelnou nevyhodu "mikovych" nesmeku (a naopak, kde mohou zabodovat ty typu Chainsen) - pokud mas nesmeky na nohou a jdes v namrzlem skalnatem terenu bez vetsiho mnozstvi dobre sediciho snehu, kde mas na skale male stupy, napriklad "schody", kde musis po spickach. Tam Ti hroty pod stredem boty nedosahnou a kdyz si stoupnes na spicky, okamzite padas na hubu.

Ja jsem ted prisel na duvid, proc se wawrikovi dobre nandava a sundava Chainsen Light - ten ma oproti verzi Pro tenci gumy. Coz by jej v pripade me velikosti bot asi vyradilo z oblasti zajmu, bo bych se bal, ze to napeti pri nazuti/vyzuti na hranicni 47+ botu s obrozskou podrazkou (tj. ve skutecnosti se musi natahnou tak o 2, mozna i vice cisel vice) dlouho nevydrzelo.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod aksam » pát pro 4, 2015 8:32

Mám verzi Pro, v pohodě je natáhnu na La sportiva Karakorum vel.47, rezerva tam ještě nějaká je, 48 by to mělo zvládnout. Ps. lehko jdou i na Aku Lhasa vel.48, což jsem zrovna zkusil :)
aksam
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1240
Registrován: čtv srp 4, 2011 6:43

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod apuka » pát pro 4, 2015 19:54

Jenze verze PRO ma silnejsi gumu, ta vydrzi vice. Uz jsem tady psal - viz me boty o par prispevku vyse. Ty jsou z hlediska "potreby mista" pro gumu nekde naprosto jinde nez ty LS nebo Aku (i kdyz ty jsou o cislo vetsi). Ale o toto v mem prispevku vubec neslo.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod mike » pát pro 4, 2015 20:03

apuka píše:Manzelka uz prisla na tezko vyvratitelnou nevyhodu "mikovych" nesmeku (a naopak, kde mohou zabodovat ty typu Chainsen) - pokud mas nesmeky na nohou a jdes v namrzlem skalnatem terenu bez vetsiho mnozstvi dobre sediciho snehu, kde mas na skale male stupy, napriklad "schody", kde musis po spickach. Tam Ti hroty pod stredem boty nedosahnou a kdyz si stoupnes na spicky, okamzite padas na hubu.

To neni bug, ale feature ;-) Kdyz v nich chces nebo musis v necem takovem jit, tak to chce hodne opatrne naslapovat.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod aksam » pát pro 4, 2015 20:32

apuka....mám tyhle, spodek mají skoro identický s Granity a nemám obroušený zadní výstupek, protože mám poloautomaty, na Granity nesmeky padnou také
http://www.backcountry.com/la-sportiva- ... SP0146-GN-
aksam
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1240
Registrován: čtv srp 4, 2011 6:43

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod slezacekm » úte pro 29, 2015 9:48

od posledního příspěvku uběhla trocha času, tak by mě zajímalo, jestli se situace na trhu nějak změnila. Kvůli problému s kotníkem (bolest při nošení vysokých bot) se budu asi muset uchýlit k nošení nízkých bot i na kopce typu Ortler a podobně. Bohužel nepomohla ani výměna bot, jakmile jsou nad kotník není možné v nich jít (možná ještě pomůže doktor).
No a teď tedy situace, čím nahradit řemínkové mačky (které mám doma) tak, aby se dalo chodit po ledovci i vnízkých botách (Hanwag Rotpunkt). Řemínkové mačky se na boty dají taky uvázat, ale je to dost nepohodlné, proto doufám, že by se daly použít nějaké pevnější nesmeky.
Díky za rady a postřehy!
slezacekm
účastník
účastník
 
Příspěvky: 556
Registrován: pát srp 9, 2013 10:27

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod apuka » čtv led 14, 2016 13:04

Po najezeni dvou Chansen Pro mohu referovat, ze jsou dobre, zbytek rodiny je spokojena, rekl bych ze jsou o trochu lepsi nez moje Vertiga.
Ale pokud mate hranicni velikost boty, radeji si je predem na sve bote zkuste, ktera velikost bude dobra. Manzelka ma LS Karakorum Trek 40,5, Chanseny jsou ve velikosti M do 39, L od 40, jenze ty boty maji patni cast podrazky na rozdil od vetsiny podobnych bot dost uzkou a kratkou (je o neco uzsi a kratsi nez samotna bota) a L-ko je na 40,5 trochu vetsi nez by bylo optimalni.
Dalsi veci je, ze si je dobre dat pozor na rok vyroby (ktery je na na baleni uvedeny), protoze zivotnost nesmeku je 6 let od vyroby - ze by se pouzil nekde kus PU, napr. na tu specialni gumu? - a jeden z tech dvou nasich je z r. 2015, druhy vsak 2013, koupene ve stejnem obchodu, ten starsi je z "novejsi" varky.

Mimochodem, s prekvapenim jsem zjistil, ze jak syn nosil parkrat moje Vertiga na jine bote, tak gumicka o dost zmekla a natahuje se lip i na me Granity. Ale od 10-ti sekund na obuti/vyzuti je to jeste daleko.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod ludazz » pon led 18, 2016 14:17

Minulý týden jsem sebou asi dvacetkrát flákl na kopci, tak jsem hledal vhodné špice. Pročetl jsem pár diskuzí, tisícovka se mi zdála zbytečně moc, ale nakonec jsem to do nich vrazil. Dneska ráno jsem skočil do obchodu a šup hned na kopec. Nalomily mě příspěvky wawrika, tak jsem koupil snowline light. Jedním slovem paráda. Nasazování i zouvání hned. Používám na prudké kopce, na botě se nehnou, sedí skvěle jak do vršku, tak při seběhu dolů. Ideální na namrzlé plotny, ušlapané cestičky apod. Dolů to zaběhnu rychleji, než v létě, to jsem docela čuměl. Dlouho mě nepotěšila taková blbůstka, při seběhu dolů jsem měl regulérně euforický smích. U mě za jedna.
1.jpg
ludazz
nováček
nováček
 
Příspěvky: 3
Registrován: úte pro 10, 2013 10:59

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod sobb » pon led 18, 2016 17:41

má někdo zkušenost s nesmekama Ice Traction od Climbing Technology? Ať už se starou nebo s touto inovovanou verzí
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Jaké pořídit nesmeky?

Příspěvekod matobng » pon led 18, 2016 17:55

sobb píše:má někdo zkušenost s nesmekama Ice Traction od Climbing Technology? Ať už se starou nebo s touto inovovanou verzí


Ma ich moja priatelka a kamarat, uplna spokojnost. Ja osobne mam Snowline light, takmer uplne identicke ako CT, akurat na CT je kus kovu dole, Snowline maju len retiazky a ostne, funkcne ale oboje uspokojivo funkcne. Nasadzovanie rychle a pohodlne.
matobng
nováček
nováček
 
Příspěvky: 43
Registrován: úte lis 18, 2014 19:21

PředchozíDalší

Zpět na Ostatní vybavení