Zebralight H51w AA

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Zebralight H51w AA

Příspěvekod davik » stř dub 27, 2011 16:34

http://www.zebralight.com/H51w-Headlamp ... _p_46.html
Tak nakonec jsem si koupil tuhle čelovku. Předem říkám, že jsem při výběru nehleděl v první řadě na maximální výkon, takže pokud hledáte něco, co vám "rozsvítí les" všude kolem vás při dohledávkách na orienťáku, nebo když se řítíte v noci na kole lesem, a to na dobu několika hodin akce, a pak si dobijete..., tak nemusíte číst dál. Maximum téhle čelovky je 172 Lm, což je hodně, ale vydrží takto svítit "jen" 0,9 hodiny a hlavně kužel světla je na uvedené činnosti trošku úzký. Já jsem hledal čelovku podle těchto kritérií: malá, lehká, napájení 1 krát nebo 2 krát AA, schopnost svítit málo, vodotěsnost, možnost zapnutí na nejslabší režim prvním zmáčknutím tlačítka (o vypnutí jedním stiskem ani nemluvě), pokud možno žádná plastová polohovací cvakátka, kompaktnost, stabilita na hlavě a v neposlední řadě příjemná barva světla.
Po vyzkoušení jsem s čelovkou velmi spokojen. Na jednu tužkovku na nejslabší režim (který mě stačí na většinu činností jako je chůze, hrabání v batohu, přisvícení mapy) vydrží svítit 16 dní v kuse (!). A v kapse mám baterii druhou...takže se nebojím si občas i pořádně posvítit, což ale výdrž baterie prudce snižuje. Kdyžtak další AA baterii ale kdekoliv koupím, dobiju apod.. Co mě příjemně překvapilo: pevné kovové tělo a tuhost uzávěru a tlačítka, kvalitní provedení. Jednoduché ale naprosto funkční sklápění - tělo svítilny drží v gumových kroužcích. Pohyb v dokonalé tichosti (žádné cvakání, pružení). A protože zde není žádný reflektor, který by vychyloval těžiště, čelovka nemá potřebu se kamkoliv sklápět (ať už vlastní vahou nebo při pohybu), je to prostě "přigumičkovanej váleček na čele". Snadno ji také úplně otočíte směrem dozadu, takže sklíčkem přilehne k úponu, a je tak při přepravě chráněná proti poškrábání/rozbití sklíčka. Pojistka proti nechtěnému zapnutí (i když tlačítko je dostatečně zapuštěné): stačí pootočení uzávěru a čelovka je bezpečně vyřazená z provozu. Přitom uzávěr stále drží a je nejspíš i takto dost vodotěsný. Co bych vytknul: 1) úpon (proužek gumy s otvory, co drží svítilnu na popruhu) nemá žádné polstrování a může při delším nošení a utažení trochu na okrajích tlačit. 2) Popruh je jen jeden kolem hlavy - při divokém máchání hlavou může čelovka sklouznout. Ale není problém dodělat si ještě jeden popruh přes vrch hlavy samovýrobou... 3) Nevím přesně, jak jsou na tom konkurenční výrobky, ale já bych uvítal trochu širší kužel světla a třeba i bez zesíleného středového bodu. Možná jsem měl zkusit model s rozptylujícím sklem H51Fw AA Floody, ale bál jsem se, že světlo přes rozptylku bude "vyblitý" (má někdo zkušenost?). 4) Někomu může ze začátku dělat potíž poměrně složité ovládání dlouhým stiskem, krátkým stiskem a také dvojstiskem skrze tři hlavní režimy a řadu podrežimů. Vše je ale na jediném tlačítku a je to jen otázka zvyku. Nakonec to oceníte. Celkově vřelé doporučení.
Naposledy upravil davik dne pon srp 15, 2011 15:38, celkově upraveno 1
davik
nováček
nováček
 
Příspěvky: 8
Registrován: pon led 3, 2011 15:45

Re: Zebralight H51w Headlamp AA Neutral White

Příspěvekod Bůček » pon kvě 23, 2011 10:22

Ahoj, uvažuju mezo touhle čelovkou a modelem HL21 R2 od Fenixe. Těžko se mi takhle rozhoduje podle parametrů bez zkušenosti. Nemáte někdo obě a nemohl byste poradit? Nebo neexistuje něco jako "čelovková komora" pro vyzkoušení hodně čelovek podobně jako jsou "spacáková ležení" a "stanová městečka", když se prodávají stany a spacáky? Než za to dá člověk litr...
Bůček
nováček
nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: pon kvě 23, 2011 10:06

Re: Zebralight H51w Headlamp AA Neutral White

Příspěvekod Denny-04 » ned črc 3, 2011 21:06

Ahoj, mám stejné dilema, kterou čelovku vybrat. Zebralight H51W má sice větší výkon, ale zároveň stojí cca 2x tolik. A mě jde právě o to, jestli se vyplatí připlatit dvojnásobek ceny oproti Fenixu HL21 nebo to nemá smysl? Jde o moji první čelovku, takže nemám s čím porovnávat.
Díky za rady.
Denny-04
nováček
nováček
 
Příspěvky: 88
Registrován: stř pro 7, 2005 1:34

Re: Zebralight H51w Headlamp AA Neutral White

Příspěvekod patentik » pon črc 4, 2011 7:12

Možná už znáš, ale hodně informací a recenzí od lidí se dá najít na forum fotonmag. Zkus pohledat/zeptat se tam :wink:
Uživatelský avatar
patentik
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1323
Registrován: pon lis 6, 2006 11:48
Bydliště: Ostrava

Re: Zebralight H51w Headlamp AA Neutral White

Příspěvekod davik » úte srp 2, 2011 10:36

Denny-04 píše:Ahoj, mám stejné dilema, kterou čelovku vybrat. Zebralight H51W má sice větší výkon, ale zároveň stojí cca 2x tolik. A mě jde právě o to, jestli se vyplatí připlatit dvojnásobek ceny oproti Fenixu HL21 nebo to nemá smysl? Jde o moji první čelovku, takže nemám s čím porovnávat.
Díky za rady.


Tak jsem tu svou Zebru popisovanou na začátku diskuze asi ztratil.. a uvažuju, že si koupim novou, jenomže si vyberu nějakou s rovnoměrným kuželem (bez zesíleného středu), asi tuhle: http://www.zebralight.com/H501w-Neutral-White-w-new-UI_p_13.html. Přímo od výrobce přijde na tisícovku (59 USD). Připadá mi, že ten zesílený střed, který čelovky většinou mají (a který měla i ta moje minulá Zebra H51w) je sice efektní, někdy se to i hodí, ale přitahuje oči, které zúží zorničky, a tím se dost omezuje periferní vidění. A promě tahle nevýhoda překonává výhody. Myslim, že tenhle parametr (tj. rozložení světla v kuželu a jeho šířka) je pro normální použití mnohem důležitější, než třeba rozdíl v maximálním výkonu pár desítek lumenů. Za sebe doporučuju koupit stejnoměrný světlo, nebo něco s rozptylkou nebo se zoomem. K tvýmu dotazu: musíš si to rozmyslet... Zebra má víc režimů, např. režim Moonmode 0,3 Lm/21 dní,) U Fénixu mi přijde, že je velký skok mezi režimem 3 lumeny (53 hodin) a 43 lumenů (5,75 hodiny), chtělo by to i něco mezi. Dále rozdíl kov versus plast, zapnutí "na málo" prvním stiskem (nevim, jak Fénix), volba barvy světla. Zase na druhou stranu bych se nedivil, kdyby Fénix byl pohodlnější na hlavě, Zebra je v tomhle ohledu možná až příliš minimalistická. Taky můžeš počkat, prý se objeví čelovky programovatelné přes počítač. d.
davik
nováček
nováček
 
Příspěvky: 8
Registrován: pon led 3, 2011 15:45

Re: Zebralight H51w Headlamp AA Neutral White

Příspěvekod pepek » čtv srp 4, 2011 9:35

davik píše:Připadá mi, že ten zesílený střed, který čelovky většinou mají (a který měla i ta moje minulá Zebra H51w) je sice efektní, někdy se to i hodí, ale přitahuje oči, které zúží zorničky, a tím se dost omezuje periferní vidění. A promě tahle nevýhoda překonává výhody. Myslim, že tenhle parametr (tj. rozložení světla v kuželu a jeho šířka) je pro normální použití mnohem důležitější, než třeba rozdíl v maximálním výkonu pár desítek lumenů. Za sebe doporučuju koupit stejnoměrný světlo, nebo něco s rozptylkou nebo se zoomem.

Tohle mají dobře vyřešeno čelovky Spark. Nedávno začal výrobce do balení přidávat matné sklíčko, takže stačí odšroubovat přední kroužek na čele a čiré sklíčko vyměnit za matné, což je otázka půl minuty. Sklíčko rozptyluje dobře, světelný kužel je široký, rovnoměrný, bez oslňujícího ohniska.
pepek
nováček
nováček
 
Příspěvky: 86
Registrován: ned dub 24, 2011 15:18
Bydliště: Liberec

Re: Zebralight H51w Headlamp AA Neutral White

Příspěvekod davik » pon srp 15, 2011 15:24

pepek píše: ...čelovky Spark. Nedávno začal výrobce do balení přidávat matné sklíčko...

Aha, tak o těchhle čelovkách jsem nevěděl. A dost mi to míchá kartama. Skoro přesně to, co hledám, akorát ta cena už je na hranici snesitelnosti a nemají tak vychytané ovládání a tu slaboučkou bludičku, která se mi na Zebrách tak líbí. Každopádně třeba ta Spark ST5-190NW mi teď bude šťourat v hlavě. Díky Pepku za dobrý tip!
davik
nováček
nováček
 
Příspěvky: 8
Registrován: pon led 3, 2011 15:45

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod sobb » úte říj 27, 2015 9:24

kdo máte H51 nebo některý z podobných modelů Zebry - je běžné, že při naprostém vybití, kdy sotva svítí (respektive poblikává) na nejslabší režim, čelovka ve vypnutém stavu vydává krátké pravidelné záblesky? Nejde se toho zbavit, jen klasicky pootočením bateriového závěru.
Máme tyhle Zebry pro velký úspěch dvě, starší to nedělá, ta novější mě s tím trochu rozčiluje ... :((
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod wawrik » úte říj 27, 2015 10:27

A nie je to upozornenie na slabú batériu? Tak to majú nové Zebry a AFAIK sa to nedá vypnúť. A keď to stará nemala, možno medzitým len zmenili firmware v duchu celej produktovej rady.
Uživatelský avatar
wawrik
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pon úno 22, 2010 16:11

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod croniak » úte říj 27, 2015 10:36

Ano je to upozornění na slabou baterii - mám H52w a i dle manuálu je to upozornění na pokles pod 1,06V. Starší H52w kterou jsem měl a ztratil to tuším nedělala, asi nový firmware.
croniak
nováček
nováček
 
Příspěvky: 4
Registrován: čtv zář 26, 2013 9:48

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod sobb » úte říj 27, 2015 10:39

ok, díky, takže to bude tak a budu se s tím muset smířit a vyměnit zavčas baterii, když se toho tak zuřivě dožaduje :)
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod mike » úte říj 27, 2015 17:42

Koukam, ze v dalsi verzi Zebry mozna dojde i na tu morzeovku ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod sobb » úte říj 27, 2015 19:26

mohlo by, jen strobe je nuda :)
akorát to ovládání už pak bude aspoň na týdenní školení :mrgreen:
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod mike » úte říj 27, 2015 19:29

To uz je ted, ne? :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod sobb » úte říj 27, 2015 19:30

ještě ne, stačí intenzivní víkendové :wink:
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod petrbw » stř říj 28, 2015 14:51

mike: u mojí Armytek Wizard Pro XM-L2 v.2 morseovka je :-..
zatím jsem ji nepotřeboval, ale až jednou někde ztroskotám nebo spadnu letadlem do pralesa může se hodit :supz:
jo, a když je slabá baterka, bliká mi taky, ale jen tlačítko, nejdříve zeleně postupně až do oranžova potom zhasne.
petrbw
účastník
účastník
 
Příspěvky: 336
Registrován: pon led 11, 2010 12:19

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod mike » stř říj 28, 2015 16:53

Co tam je? Asi jen SOS, ne? Myslel jsem, ze by ti celovka morzeovkou sdelovala informace. Treba kolik zbyva baterky, jaky mod je prave nastaven apod ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod petrbw » stř říj 28, 2015 21:47

Aha, to ne, nic nesděluje :lol: . Ale dá se tam přepnout mód, kdy mačkáním tlačítka můžeš morseovku vysílat.
petrbw
účastník
účastník
 
Příspěvky: 336
Registrován: pon led 11, 2010 12:19

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod mike » stř říj 28, 2015 21:59

To ovsem umela i klasicka baterka pred 40 lety na pionyrskem tabore ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod croniak » čtv říj 29, 2015 12:19

To sice uměla, ale dneska už to právě skoro žádná neumí. :wink: Je to jedna z mála věcí ze mně u Zeber chybí.
croniak
nováček
nováček
 
Příspěvky: 4
Registrován: čtv zář 26, 2013 9:48

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod mike » čtv říj 29, 2015 15:05

Vsak i tu morzeovku uz dneska malokdo umi ;-) (mozna bych jeste dal dohromady pulku abecedy...)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod petrbw » čtv říj 29, 2015 15:16

tenhle mód se dá používat i jen jako přisvěcování, jdu, mám ji v ruce a občas přitlačím vypínač a posvítím. Je to pohodlné. Na morsee už bych taky těžko vzpomínal.
petrbw
účastník
účastník
 
Příspěvky: 336
Registrován: pon led 11, 2010 12:19

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod sobb » pon lis 2, 2015 22:34

akát, blýskavice, cílovníci, dálava, erb ... fakt ne? To mám zažitý tak, že bych většinu znaků dala i o půlnoci po probuzení :) Teda ve vysílání, příjem by mi asi trval dýl, přece jen jsem to už roky nepoužila ...
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod mike » pon lis 9, 2015 20:57

To jsem teda zvedav, ale lepsi bude v 5 rano :twisted:

Tohle jsem si nikdy nepamatoval, proc nejake okliky, kdyz si muzu rovnou pamatovat znaky. Jenze kdyz se neco nepouziva, tak o to prijdes...
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod GreyMouse » úte lis 10, 2015 0:11

mike píše: proc nejake okliky, kdyz si muzu rovnou pamatovat znaky

S oklikama by sis třeba pamatoval celou abecedu, jako sobb, a ne jenom půlku. I když na příjem je asi zase lepší si rovnou pamatovat tečky a čárky. Docela by mě zajímalo, jestli není na dešifrování nějakej systém, přeříkávat si v duchu celou abecedu, dokud nenarazím na to správný písmeno je docela pomalý #-o
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod Mawenzi » úte lis 10, 2015 6:13

prave i obcasnym pouzivanim ti neco naskakuje automaticky, takze neprerikavas prece celou. leda kdyby cliovek fakt nevedel nic... ale uz sem to videla na gymplu, naucis se napriklad poporade 4l5 autoru v cestine na ustni proverku a meli sme spoluzacku, co 5minut stala ticho u tabule pri dotazu ns podledniho, nauceny doslova jsk basnicku a musela si prerikat predchozi 4 slovo od dliga az dosla ke kyzenymu a beda jsk ji nekdo prerusil otazkou:D
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod booze » úte lis 10, 2015 6:19

system je naposlouchat to. Co se tyce psani/tukani, tak to je o cviku taky. Naucis se to i s chybami, ktere pak nejdou odstranit.
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod mike » úte lis 10, 2015 18:13

GreyMouse píše:S oklikama by sis třeba pamatoval celou abecedu, jako sobb, a ne jenom půlku.

Tezko, moje pamet funguje jinak. Komprimuje, pamatuju si vyznam, ne konkretni slova. Takze by zrejme vypadlo nejake synonymum a vysledkem by byla sifra ;-)

GreyMouse píše:Docela by mě zajímalo, jestli není na dešifrování nějakej systém, přeříkávat si v duchu celou abecedu, dokud nenarazím na to správný písmeno je docela pomalý #-o

Prave. Pravdu ma booze, je to potreba naposlouchat (nebo nakoukat). Jako jakekoliv jine kodovani, proste kouknes a vidis, nehledas nejake mnemotechnicke pomucky. To je dobre tak v prvni fazi uceni.

Mawenzi píše:meli sme spoluzacku, co 5minut stala ticho u tabule pri dotazu ns podledniho, nauceny doslova jsk basnicku a musela si prerikat predchozi...

:lol: tvou spoluzacku programoval nejaky amater :twisted: Co nevedel, ze sekvencni vyhledavani ma obtiznost O(N), zatimco treba takove binarni O(log(N)) ;-) Tragedie je, ze podobni amateri obcas programuji i komercni software...
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod GreyMouse » stř lis 11, 2015 10:57

mike píše: moje pamet funguje jinak. Komprimuje
Moje taky. Akorát, že nikdy neví, kdy s komprimací přestat, takže často nezbyde vůbec nic :(

mike píše: Pravdu ma booze, je to potreba naposlouchat (nebo nakoukat).
Toho jsem se obávala, hranicí, za kterou se těžko dostanu, tedy u mě zůstane . . . / - - - / . . .
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Zebralight H51w AA

Příspěvekod mike » stř lis 11, 2015 16:13

To ovsem neni komprimace, ale garbage collection ;-) U mne zacala fungovat kolem dvacitky, do te doby jsem nechapal, jak nekdo muze neco zapomenout. Ted uz to chapu az moc dobre :?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Další

Zpět na Světla a čelovky