Petzl Tikka XP (1. vs. 3. generace)

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Petzl Tikka XP (1. vs. 3. generace)

Příspěvekod igracek2 » pon črc 13, 2015 14:29

Milí outdooráci,

chci se s Vámi jenom podělit o první dojmy z výměny této legendární čelovky za jejího o dvě generace novějšího zástupce. Pokud někdo plánujete upgrade, třeba Vám pomohu s rozhodováním.

První Tikku XP jsem kupoval před mnoha léty jako téměř žhavou novinku. Tehdy se za mnou všichni otáčeli, jakým dělem to svítím a kolik že to žere baterek. Když jsem jim řekl, že jsem za čtrnáctidenní tábor neměnil tři malé mikrotužky integrované v těle baterky, jenom nevěřícně valili oči. Od té doby mi čelovka sloužila natolik spolehlivě, že jsem až do dnešních dnů nepřemýšlel nad výměnou. Jistě, jsou svítivější čelovky, ale pokud to člověk nepotřebuje na noční jízdu na kole, nebo podobně rychlé aktivity, tak je světla vždy dostatek. V nejhorším pomůže boost.

Oceňoval jsem odolné a vodotěsné provedení, malou váhu a velikost, dlouhou výdrž, promyšlené ovládání a integrovanou rozptylku. Informační dioda o stavu baterií a varovné bliknutí čelovky při změně jejího stavu je super nápad (který se naštěstí částečně zachoval i do dneška). Za velmi užitečné jsem považoval možnost spustit čelovku pouze po dobu namáčknutí hlavního spínače- delší stisk nezapnul čelovku trvale. Rozsvítila se ihned se stlačením spínače a vypnula s jeho uvolněním. Takže na krátké přisvícení super věc, kterou jsem často s čelovkou v ruce využíval. Stejně tak šlo signalizovat třeba morseovkou s plným výkonem pomocí tlačítka boost.

Milou čelovku se mi však letos bohužel podařilo ztratit a tak mi na stole přistála její o dvě generace mladší sestřička- Tikka XP 3. generace, modelový ročník 2014.

Na první dojem nepůsobí již tak hodnotným a pevným dojmem. Pásek je sice proveden kvalitněji, vlastní tělo čelovky však působí poněkud bakelitově a lacině. Šok přišel v okamžiku otevření bateriového prostoru- buď můj kus postrádá nějakou důležitou část, nebo není bateriový prostor utěsněn proti průniku vody. Nikde žádné těsnění, pouze tvrdý plast na tvrdý plast s malým přesahem, který asi zvládne krátký déšť zachytit. O nějaké funkčnosti při pádu do louže vody bych ale pochyboval a nechce se mi ani věřit certifikaci IPX4 (stříkající voda ve všech směrech), kterou prý baterka má. Škvírou dvířek je vidět téměř na baterky.

Změnila se také koncepce ovládání i světelných zdrojů. Celkový světelný výkon čelovky je díky novějším diodám a jejich počtu samozřejmě lepší, výdrž zatím neumím zodpovědně posoudit a porovnat. V novém modelu jsou diody celkem tři a nahrazují tak optickou rozptylku a její červenou variantu. Na jednu stranu se jedná o uživatelsky přívětivější řešení (hlavně u červeného světla), patrně zde bude také výhoda kombinovaného světelného kužele, ale uživatel přichází o další ovládací prvek.

Stará Tikka XP se ovládala dvěma tlačítky (jedno navíc rozlišovalo krátký a dlouhý stisk) a posouváním čočky. Nová, ač jí přibyla funkce červeného světla, se ovládá pouze jedním tlačítkem, které umí krátký stisk, dlouhý stisk a dvojklik.

Očekával jsem možnost separátně měnit zapojení diod a jejich výkon- chyba lávky. Krátký stisk při vypnuté čelovce pouze blikne červenou diodou. Dlouhý stisk čelovku zapne a vypne, při delším podržení se přepíná mezi normálním a červeným svícením. Krátký stisk u zapnuté čelovky přepíná mezi těmito režimy- slabá rozptýlená, silná rozptýlená, silná rozptýlená + slabá dálková, silná rozptýlená + silná dálková a zase od začátku. Dvojklikem se aktivuje boost na dálkové. Je to tedy docela hodně klikání a některé kombinace nejde navolit. Odpadá také možnost krátkého okamžitého přisvícení- k zapnutí je třeba vždy déle podržet tlačítko a poté stejným postupem vypnout. Signalizace morseovkou také není možná. Boost se aktivuje dvojklikem, není však možné jej aktivovat při vypnuté čelovce nebo červeném módu. Okamžitého světla se tedy v případě potřeby nedočkáme.

Celkově tedy podle mě vysoce klesla uživatelská přívětivost a na první pohled také kvalita zpracování. Podstatně se zvýšil výkon čelovky, zjednodušilo se použití červeného světla a přibyla možnost kombinace rozptýleného a zaostřeného kuželu. Pro někoho výhodou, pro jiného nevýhodou, je konstantní svit nezávisle na vybití baterií.

Pokud bych si však mohl vybrat, raději bych stále vlastnil svou starou Tikku XP první generace a možná si po domácku vyměnil diodu za výkonnější. Návody lze dohledat.

Nová Tikka XP asi nebude špatná baterka a ten ,kdo si ji koupí bez předchozí znalosti starého modelu, asi bude spokojen. Nemám však pocit, že by byla o dvě generace dál. Spíš mi to přijde jako jeden krok vpřed a dva vzad.

Podotýkám, že se jedná o první dojmy. Je možné, že časem svůj pohled minimálně lehce přehodnotím. Vlastně bych si to docela přál...
Naposledy upravil igracek2 dne úte črc 14, 2015 19:37, celkově upraveno 1
igracek2
nováček
nováček
 
Příspěvky: 17
Registrován: ned led 4, 2009 17:09
Bydliště: Jihomoravský kraj

Re: Petzl Tikka XP (1. vs. 3. generace)

Příspěvekod Vachon » pon črc 13, 2015 18:33

Zajímavé...
Trochu mi to připomíná vývoj Nokie.
Jde-li všechno podle plánu, stala se někde chyba.
Uživatelský avatar
Vachon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2261
Registrován: pát čer 3, 2011 12:01
Bydliště: matka měst

Příspěvekod terkad » pon črc 27, 2015 7:40

Dekujeme za info, uz snad zbyva jen pridat jak je na tom tikka xp 2. Ac ji mam doma, jsem jen uboha zena svitici si prevazne do esusu a na stanove koliky a cervene svetlo vyuzivam maximalne tak v preplnenem matracenlageru abych nebudila space.
Morzeovku neblikam, takze vlastne ani netusim, zda je u dvojky moznost sviceni podrzenim.
Horsi jsem kdysi mela (nejake Petzl Myo cosi), k lepsi jsem necuchla, takze se muzu prohlasit za spokojeneho uzivatele.
A ze to neni na jizdu na kole, to jsem si uz vyzkousela a opakovat to nehodlam :)
Uživatelský avatar
terkad
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 4441
Registrován: pát led 18, 2008 19:27
Bydliště: Jankovice (Uherské Hradiště)


Zpět na Světla a čelovky