Jedlo na turach
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » stř úno 11, 2015 20:46
no udelam nejakej pruzkum trhu a ochutnavaci testy, sem salam snad 15let nepozrela, musim se naucit zas jist zapovezene a uvidime. doufam, ze v nejakych tech farmarskych obchodech nebo specialitach se bude dat sehnat. Co vim, obecne si vsichni ztezuji ze je dneska lovecak mekkej a mastnej a si to pritom pamatuju jako tvrdy a suchy
ty vycucavaci olejovy sacky mi prijdou dost nechtny, brrr ten tekutej olej bych asi nedala
Re: Jedlo na turach
od booze » stř úno 11, 2015 20:48
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8315
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Jedlo na turach
od dudy » stř úno 11, 2015 20:56
Mawenzi píše:....Co vim, obecne si vsichni ztezuji ze je dneska lovecak mekkej a mastnej a si to pritom pamatuju jako tvrdy a suchy....
Si kup slušnej, pověs ho na měsíc do špajzu.
Von se vyškolí a neuhryzneš ho.
Á propos, proč si stěžuješ, že je mastnej, dyk sháníš tukovou bombu.
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3966
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Jedlo na turach
od booze » stř úno 11, 2015 21:03
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8315
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Jedlo na turach
od mike » stř úno 11, 2015 21:05
booze píše:...maso nahradim tofu...
Jsi to zabil
booze píše:Vaha vetsinou +-50% z puvodni a vydrz pres tyden v pohode.
Hmm, to neni nic moc, susena jidla jsou na tom vyrazne lip (tak 1:4).
booze píše:Vsem doporucuji, je to moc vyborne domaci jidlo na cesty. Mountai House nema vyrazne chute.
Ti nevim, ja mam vyraznejsi taky rad, ale na cesty by to mohlo byt zbytecne drsne a unavanemu telu by se nemuselo libit, MH mi prijde akorat.
booze píše:Dneska jsem delal vindaloo, ale s masem. Jak budu susit udelam fotky a presne vazeni. Musim v praci, doma to nekterym jedincum smrdi.
Takove nevdecne jedince vystehuj
Cekam, ze na mne jednou prijdou sousedi, kdyz varim neco takoveho po pulnoci. Mame digestore zapojene do spolecne sachty a vyrazne aroma proleze...
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49530
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od pavproch » stř úno 11, 2015 21:06
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28421
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
- User is Online!
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » stř úno 11, 2015 21:16
dik za nskopnuti kterym smerem.
Re: Jedlo na turach
od Chmeld4 » čtv úno 12, 2015 8:45
Mawenzi píše:....Co vim, obecne si vsichni ztezuji ze je dneska lovecak mekkej a mastnej a si to pritom pamatuju jako tvrdy a suchy....
dudy píše:Si kup slušnej, pověs ho na měsíc do špajzu.
Jo jo ... kdysi nám taky vysel ve špajzu lovečák co mi chutnal. Minulej rok sem si koupil do práce půlku a zavěsil si ho na pracovišti na stěnu aby provokoval kolegy co jsou líný si něco donést k jídlu. Po pár dnech se na uřízlém konci objevily kapky mastnoty. Nepamatuju že by se tohle stávalo dříve. Asi dva měsíce ten salám odkapával. Když sem ho pak otestoval, tak byl na chuť stejně mastnej jako před těma dvouma měsícema. Jen šel trochu hůř ukrojit. Jediné salámy co sem ochoten dnes pozřít jsou Křemešník a Orlík. Snahu koupit dobrou klobásu sem už vzdal úplně
-
Chmeld4 - účastník
- Příspěvky: 772
- Registrován: pát dub 13, 2012 10:05
- Bydliště: Jižní Čechy
Re: Jedlo na turach
od dudy » čtv úno 12, 2015 9:22
Chmeld4 píše:....Po pár dnech se na uřízlém konci objevily kapky mastnoty. Nepamatuju že by se tohle stávalo dříve. Asi dva měsíce ten salám odkapával.....
Tak to si to fakt asi jenom nepamatuješ.
Vona ta voda při sušení musí někudy ven a řezná plocha skýtá nejmenší odpor.
To samé tuk. Pokud salám visí v pokojové teplotě tak se tuk rozpouští a dbalý gravitace stéká dolů k řezné straně z které pak kape.
Suším poměrně často, ať už svoje výrobky, nebo věci od našeho řezníka a pižlanej salám kape dycky.
Dyž sem byl mlád, tak sme pod klobásama, bůčkem, špekem... ve špajzu měli starej pekáč co to do něj kapalo a to byl kočičí & psí eden.
Jen tak mimochodem, náš řezník dělá nejlepčejší buřty pod sluncem a ty školím pravidelně.
Po měsíci chutnaj jak uherák. Ale za osm pětek kilo.
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3966
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » čtv úno 12, 2015 9:26
kdyz byste meli typ na nejakej beznej obchod co se vyskytuje vsude, nepohrdnu "napr. orlik maji v tescu" ? ale to asi nebude
Re: Jedlo na turach
od dudy » čtv úno 12, 2015 9:40
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3966
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Jedlo na turach
od wawrik » čtv úno 12, 2015 10:01
- 0661ca5fddf9fd70993e1df47ccf4550[1].jpg (179.77 KiB) Zobrazeno 13555 krát
Ak by ste to niekde videli, alebo nebodaj máte doma nejaké nepotrebné zásoby, odkúpim akékoľvek rozumné množstvo
Re: Jedlo na turach
od apuka » čtv úno 12, 2015 10:36
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16691
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od Chmeld4 » čtv úno 12, 2015 10:36
Mawenzi píše:kdyz byste meli typ na nejakej beznej obchod co se vyskytuje vsude, nepohrdnu "napr. orlik maji v tescu" ? ale to asi nebude
Podle popisu Orlík bezlepkovost splňuje. V odkazu je i kde se dá koupit. Předpokládám že i v jiných prodejnách COOP, Jednota, Terno, Trefa než jsou uvedeny na konci popisu.
dudy píše:Tak to si to fakt asi jenom nepamatuješ.
No jo byl sem tenkrát fakt capart. Možná ten salám mizel rychleji než se ty kapky ukázaly
-
Chmeld4 - účastník
- Příspěvky: 772
- Registrován: pát dub 13, 2012 10:05
- Bydliště: Jižní Čechy
Re: Jedlo na turach
od wawrik » čtv úno 12, 2015 10:42
apuka píše:A musi to byt BonaVita a krupicova? Zkousel jsi napr. Emco Expres ovesne, docela ujdou - napr. http://emco.cz/cz/expres-ovesne-kase/40 ... -a-skorici
Jo, ja som sa postupne preselektoval až k tým krupicovým bonavitám so škoricou. Chutia mi najviac (čo je vo výškach nad 5000 veľká výhoda) a dosť zahrejú, takže som ochotný sa vytrepať zo spacáku do tej kosy
Nie že by som s inými neprežil, ale ak sa dá, radšej si urobím zásoby tejto konkrétnej. Bonavita to už vyrábať neplánuje.
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » čtv úno 12, 2015 10:53
Re: Jedlo na turach
od fps » čtv úno 12, 2015 11:10
wawrik píše:Došlo k najhoršiemu. Bonavita na konci minulého roku prestala vyrábať krupicovú kašu so škoricou
tak to mě tedy taky naštvali, přestali dělat i krupicovou kaši s kakaem, na turistice to byla skvělá snídaně v praktickém balení, ovesné kaše jsou taky dobrý, ale nedají se jíst každé ráno, krupicové kaše byli pro zpestření jídelníčku
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
- fps
- outdoor maniak
- Příspěvky: 7466
- Registrován: úte zář 7, 2010 14:40
Re: Jedlo na turach
od Indy » čtv úno 12, 2015 11:46
Re: Jedlo na turach
od apuka » čtv úno 12, 2015 15:16
Wawrick: pokud chces na zahrati, tak si sezen pohankovou, to je nejvice zahrivajici obili. Jeste je dobra i jahelna (i s vetsim mnozstvim vody). Ovesna je spise ochlazujici, ale ani krupice neni nic moc ohrivajici...
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16691
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od fps » čtv úno 12, 2015 17:06
Indy píše:tak urcite, vyroba krupicove kase je tak pokrocila, dokazat to doma je temer nemozne, protoze i samotne pridani kakaa a masla je na hranici nasich soucasnych moznosti...
tohle je téma "Jedlo na turach", výhody instantních kaší jako jsou třeba ty od Semix, Bonavita, Emco jsou v tom, že je stačí jenom zalít horkou vodou, a za 5 mim je hotovo, stejně jako Travellunch nebo Mountain House, já tedy nemám náladu na turistice vyvařovat
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
- fps
- outdoor maniak
- Příspěvky: 7466
- Registrován: úte zář 7, 2010 14:40
Re: Jedlo na turach
od Indy » čtv úno 12, 2015 17:34
Re: Jedlo na turach
od mike » čtv úno 12, 2015 18:44
dudy píše:Pokud salám visí v pokojové teplotě tak se tuk rozpouští a dbalý gravitace stéká dolů k řezné straně z které pak kape.
Presne tak. Dela to i uherak.
dudy píše:Jen tak mimochodem, náš řezník dělá nejlepčejší buřty pod sluncem a ty školím pravidelně.
Po měsíci chutnaj jak uherák. Ale za osm pětek kilo.
To ma byt jako hodne? Bych spis premyslel, z ceho to dela, kdyz je to tak levne. Myslel jsem, ze dobre burty zacinaji tak na 120.
Mawenzi píše:v mym pripade pri cetnosti konzumace by cena nehrala roli, jen asi bude orisek sehnat bezlepkovej:D ale ty kvalitni snad budou.
kvalitni salam prece musi byt bezplepkovy. Mouku tam cpou jen smejdi, do salamu patri akorat maso, spek, sul a koreni. Jo a jeste samozrejme E250...
Chmeld4 píše: Jediné salámy co sem ochoten dnes pozřít jsou Křemešník a Orlík.
Kremesnik je jedna z velmi mala potravin, po ktere jsem mel koprivku a to fest. Nechapu, co za svinstvo do toho davaji, ale nikdy vic. Stejne je to jen parodie na uherak a od Kosteleckych uzenin uz po zkusenostech nekupuju nic.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49530
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od dudy » čtv úno 12, 2015 18:50
Vem krupičku přidej cukr, sušené mléko, skořici a namel do toho křížaly a máš instantní krupičnou kaši s jablky a skořicí jak břeh a bez éček (krom sušenýho mlíka)
De to i s kakaem, ale i s rozinkama, rumem a vaječnym koňakem.
A aby to bylo echt voutdór tak to napchej do ziplóku.
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3966
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Jedlo na turach
od Indy » čtv úno 12, 2015 22:50
moderni clovek netusi cim se krmi, natoz jak to vyrobit ci pripravit.
vareni z polotovaru, s vyjimkou vyjmecnych situaci by se melo zakazat.
Re: Jedlo na turach
od dudy » čtv úno 12, 2015 23:22
mike píše:....Bych spis premyslel, z ceho to dela, kdyz je to tak levne.....
Maso ořez, prasečí sádlo, H2O, sůl, pepř, směs koření, střevo, praganda & čmoud z buku.
Až bude sraz v HLMP, se připomeň, donesu vzorky.
Princip je jednoduchej.
Maso kalkuluje jako ořez např. z kýty a ne jako kýtu, páč ten čurbes neprodá ani na mletý.
Vemeš nohu z prasete, vodřízneš kejtu, hrubej ořez dáš na mletinu a jemnej na uzeniny a z toho dělá wursty.
Ale zas nemusí mlejt kosti, vyrábět separát a masokostní moučku a pěstovat sóju. Ani chemičku nemá.
Kosti vyvaří (s kravskejma kostma), udělá polífku pro lopaty a ve zbytku povaří hnáty a eště to dá na tláču a huspeninu.
No a vyvařený kůže a jinačí bordel skrmí prasetum, nebo to za hubičku střelí nám psomilům.
Kruh se uzavírá.
Prostě jako za stara.
Do mrtě.
Je to řezník, ne hovado.
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3966
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Jedlo na turach
od wawrik » pát úno 13, 2015 6:53
Tak určite... akurát zmiešaním polotovarov pozametaných v špajzi z toho vznikne brečka, ktorú odmietajú zožrať aj kozy na dvore. Tá bonaviťácka je chuťou veľmi blízka tomu, čo si človek urobí doma.Indy píše:no ano, smichani surovin je totiz hitech vyroba, proto si z toho delam celou dobu kozy.
Ale uznávam, že pre chronických mudrlantov, čo majú nutkavú potrebu demonštrovať, ako veľmi sú nad vecou (nech sa už jedná o čokoľvek), je to vďačná téma.
Re: Jedlo na turach
od dudy » pát úno 13, 2015 8:02
wawrik píše:.....Tak určite... akurát zmiešaním polotovarov pozametaných v špajzi z toho vznikne brečka, ktorú odmietajú zožrať aj kozy na dvore. Tá bonaviťácka je chuťou veľmi blízka tomu, čo si človek urobí doma....
Promiň, ale tomu nějak nerozumím.
Když je blízká tomu, co si uděláš doma, tak je to břečka, co jí nežerou ani kozy na dvoře, protože ta vznikne, když si jí uděláš doma?
Já si kaše normálně připravuju doma.
Vemu třeba instantní pohankový vločky, do nich vrznu sůl, sušený houby, sušenou smaženou cibulku, sušený bylinky a mám houbovou kaši jako víno.
Rejžový vločky, sůl, sušený krevety, koření Tom Yum, sušenej česnek a cibuli a máš Asijskou krevetovou baštu.
Stačí zalejt horkou vodou.
Směs vydrží v uzavřený nádobě libovolně dlouho a vím, co v tom mám.
Stejně tak si připravuju i směsi na sladko, viz. výše.
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3966
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » pát úno 13, 2015 8:35
wawrik tak se mrknu az dneska, ale co sem se divala vcera co sem byla na skok v samosce, tak nic.
narazila sem vcera na bezlepkovou mixitku, chutove docela dost dobra, asi budu pouzivat misto musli a jinych blbosti.
Re: Jedlo na turach
od booze » pát úno 13, 2015 10:08
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8315
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56