Hedvábná stezka Pohora Svět outdooru Svět běhu Tulení pásy Pádler Festival OBZORY Expediční kamera SNOW FILM FEST Klub cestovatelů Praha a Brno

Jedlo na turach

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod Mawenzi » stř úno 11, 2015 20:46

je pravda ze domaci slanina z domaciho pasika od dedy jako decko byla dost podobna jak pise mike, no ale to uz je daaaavno to clovek zapomene:D

no udelam nejakej pruzkum trhu a ochutnavaci testy, sem salam snad 15let nepozrela, musim se naucit zas jist zapovezene a uvidime. doufam, ze v nejakych tech farmarskych obchodech nebo specialitach se bude dat sehnat. Co vim, obecne si vsichni ztezuji ze je dneska lovecak mekkej a mastnej a si to pritom pamatuju jako tvrdy a suchy

ty vycucavaci olejovy sacky mi prijdou dost nechtny, brrr ten tekutej olej bych asi nedala :roll:
Uživatelský avatar
Mawenzi
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4612
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37
Bydliště: brno - venkov

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod booze » stř úno 11, 2015 20:48

mike píše:Nejake podrobnosti? Vaha, vydrz, podovnani s Mountain House apod.

Vahu moji? Rozezranou? :mrgreen:
Uvarim vetsinou 4 porce, maso nahradim tofu, protoze mam strach z breberek a posrani. Dve porce sezeru. Dalsi dve dam na 24 hod do susicky a pak susim a susim a susim az to je ususene. Vaha vetsinou +-50% z puvodni a vydrz pres tyden v pohode. Dele jsem nezkousel. Mam rad MEGA palive a veskere suroviny nakupuji v Capati Praha. Pokud je na prodejne pani, tak rada poradi super recepty a asi dva roky ji ukecavam, at napise kucharku. [-o< Vsem doporucuji, je to moc vyborne domaci jidlo na cesty. Mountai House nema vyrazne chute.
Dneska jsem delal vindaloo, ale s masem. Jak budu susit udelam fotky a presne vazeni. Musim v praci, doma to nekterym jedincum smrdi. :roll:
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6800
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod dudy » stř úno 11, 2015 20:56

Mawenzi píše:....Co vim, obecne si vsichni ztezuji ze je dneska lovecak mekkej a mastnej a si to pritom pamatuju jako tvrdy a suchy....

Si kup slušnej, pověs ho na měsíc do špajzu.
Von se vyškolí a neuhryzneš ho.
Á propos, proč si stěžuješ, že je mastnej, dyk sháníš tukovou bombu.
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3328
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod booze » stř úno 11, 2015 21:03

@ mawenzi Mas to kousek na ,,vidiek", tak navstiv nejake farmarske trhy apod. Dobre nakoupis a dobre se najis. Ja bych zral
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6800
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod mike » stř úno 11, 2015 21:05

booze píše:...maso nahradim tofu...

Jsi to zabil #-o

booze píše:Vaha vetsinou +-50% z puvodni a vydrz pres tyden v pohode.

Hmm, to neni nic moc, susena jidla jsou na tom vyrazne lip (tak 1:4).

booze píše:Vsem doporucuji, je to moc vyborne domaci jidlo na cesty. Mountai House nema vyrazne chute.

Ti nevim, ja mam vyraznejsi taky rad, ale na cesty by to mohlo byt zbytecne drsne a unavanemu telu by se nemuselo libit, MH mi prijde akorat.

booze píše:Dneska jsem delal vindaloo, ale s masem. Jak budu susit udelam fotky a presne vazeni. Musim v praci, doma to nekterym jedincum smrdi. :roll:

Takove nevdecne jedince vystehuj :twisted:

Cekam, ze na mne jednou prijdou sousedi, kdyz varim neco takoveho po pulnoci. Mame digestore zapojene do spolecne sachty a vyrazne aroma proleze...
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 34875
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod pavproch » stř úno 11, 2015 21:06

@dudy. já jednou koštoval domácí klobásu vyuzenou a asi 5 let pověšenou na půdě (pod neizolovanou střechou, do který pralo slunko)... na tu klobásu byla i sekyra krátká.... ale dyž sa to asi hodinu žvýkalo, tak to byla neskutečná lahoda.... :supz:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19551
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod Mawenzi » stř úno 11, 2015 21:16

mastnej byl asi myslen tak, ze driv byvavval sussi a masovejsi a dneska sou yu bezne dostupny adi takovy ty nechutny, mastny s trochou omitky.

dik za nskopnuti kterym smerem.
Uživatelský avatar
Mawenzi
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4612
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37
Bydliště: brno - venkov

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod Chmeld4 » čtv úno 12, 2015 8:45

Mawenzi píše:....Co vim, obecne si vsichni ztezuji ze je dneska lovecak mekkej a mastnej a si to pritom pamatuju jako tvrdy a suchy....

dudy píše:Si kup slušnej, pověs ho na měsíc do špajzu.


Jo jo ... kdysi nám taky vysel ve špajzu lovečák co mi chutnal. Minulej rok sem si koupil do práce půlku a zavěsil si ho na pracovišti na stěnu aby provokoval kolegy co jsou líný si něco donést k jídlu. Po pár dnech se na uřízlém konci objevily kapky mastnoty. Nepamatuju že by se tohle stávalo dříve. Asi dva měsíce ten salám odkapával. Když sem ho pak otestoval, tak byl na chuť stejně mastnej jako před těma dvouma měsícema. Jen šel trochu hůř ukrojit. Jediné salámy co sem ochoten dnes pozřít jsou Křemešník a Orlík. Snahu koupit dobrou klobásu sem už vzdal úplně :vom:
Independence is a state of mind.
Uživatelský avatar
Chmeld4
účastník
účastník
 
Příspěvky: 772
Registrován: pát dub 13, 2012 10:05
Bydliště: Jižní Čechy

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod dudy » čtv úno 12, 2015 9:22

Chmeld4 píše:....Po pár dnech se na uřízlém konci objevily kapky mastnoty. Nepamatuju že by se tohle stávalo dříve. Asi dva měsíce ten salám odkapával.....

Tak to si to fakt asi jenom nepamatuješ.
Vona ta voda při sušení musí někudy ven a řezná plocha skýtá nejmenší odpor.
To samé tuk. Pokud salám visí v pokojové teplotě tak se tuk rozpouští a dbalý gravitace stéká dolů k řezné straně z které pak kape.
Suším poměrně často, ať už svoje výrobky, nebo věci od našeho řezníka a pižlanej salám kape dycky.
Dyž sem byl mlád, tak sme pod klobásama, bůčkem, špekem... ve špajzu měli starej pekáč co to do něj kapalo a to byl kočičí & psí eden.
Jen tak mimochodem, náš řezník dělá nejlepčejší buřty pod sluncem a ty školím pravidelně.
Po měsíci chutnaj jak uherák. Ale za osm pětek kilo.
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3328
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod Mawenzi » čtv úno 12, 2015 9:26

v mym pripade pri cetnosti konzumace by cena nehrala roli, jen asi bude orisek sehnat bezlepkovej:D ale ty kvalitni snad budou.

kdyz byste meli typ na nejakej beznej obchod co se vyskytuje vsude, nepohrdnu "napr. orlik maji v tescu" ? ale to asi nebude :D
Uživatelský avatar
Mawenzi
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4612
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37
Bydliště: brno - venkov

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod dudy » čtv úno 12, 2015 9:40

Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3328
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod wawrik » čtv úno 12, 2015 10:01

Došlo k najhoršiemu. Bonavita na konci minulého roku prestala vyrábať krupicovú kašu so škoricou, čo je môj raňajší vyprosťovák. Nevideli ste to niekto vo vašich potravinách? Vyzerá to takto, krabica so štyrmi sáčkami/porciami:
0661ca5fddf9fd70993e1df47ccf4550[1].jpg
0661ca5fddf9fd70993e1df47ccf4550[1].jpg (179.77 KiB) Zobrazeno 2751 krát

Ak by ste to niekde videli, alebo nebodaj máte doma nejaké nepotrebné zásoby, odkúpim akékoľvek rozumné množstvo :-)
Uživatelský avatar
wawrik
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pon úno 22, 2010 16:11

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod apuka » čtv úno 12, 2015 10:36

A musi to byt BonaVita a krupicova? Zkousel jsi napr. Emco Expres ovesne, docela ujdou - napr. http://emco.cz/cz/expres-ovesne-kase/40 ... -a-skorici
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7467
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod Chmeld4 » čtv úno 12, 2015 10:36

Mawenzi píše:kdyz byste meli typ na nejakej beznej obchod co se vyskytuje vsude, nepohrdnu "napr. orlik maji v tescu" ? ale to asi nebude :D

Podle popisu Orlík bezlepkovost splňuje. V odkazu je i kde se dá koupit. Předpokládám že i v jiných prodejnách COOP, Jednota, Terno, Trefa než jsou uvedeny na konci popisu.

dudy píše:Tak to si to fakt asi jenom nepamatuješ.

No jo byl sem tenkrát fakt capart. Možná ten salám mizel rychleji než se ty kapky ukázaly :mrgreen:
Independence is a state of mind.
Uživatelský avatar
Chmeld4
účastník
účastník
 
Příspěvky: 772
Registrován: pát dub 13, 2012 10:05
Bydliště: Jižní Čechy

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod wawrik » čtv úno 12, 2015 10:42

apuka píše:A musi to byt BonaVita a krupicova? Zkousel jsi napr. Emco Expres ovesne, docela ujdou - napr. http://emco.cz/cz/expres-ovesne-kase/40 ... -a-skorici

Jo, ja som sa postupne preselektoval až k tým krupicovým bonavitám so škoricou. Chutia mi najviac (čo je vo výškach nad 5000 veľká výhoda) a dosť zahrejú, takže som ochotný sa vytrepať zo spacáku do tej kosy :-)

Nie že by som s inými neprežil, ale ak sa dá, radšej si urobím zásoby tejto konkrétnej. Bonavita to už vyrábať neplánuje.
Uživatelský avatar
wawrik
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pon úno 22, 2010 16:11

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod Mawenzi » čtv úno 12, 2015 10:53

muzes vyzkouset alternativu http://mlecne-kase.heureka.cz/sunarka-k ... ecna-225g/ ale mozna asi neni v sackach. ja se ti podivam, jak pudu shanet ty salamy :D
Uživatelský avatar
Mawenzi
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4612
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37
Bydliště: brno - venkov

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod fps » čtv úno 12, 2015 11:10

wawrik píše:Došlo k najhoršiemu. Bonavita na konci minulého roku prestala vyrábať krupicovú kašu so škoricou

tak to mě tedy taky naštvali, přestali dělat i krupicovou kaši s kakaem, na turistice to byla skvělá snídaně v praktickém balení, ovesné kaše jsou taky dobrý, ale nedají se jíst každé ráno, krupicové kaše byli pro zpestření jídelníčku
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7232
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod Indy » čtv úno 12, 2015 11:46

tak urcite, vyroba krupicove kase je tak pokrocila, dokazat to doma je temer nemozne, protoze i samotne pridani kakaa a masla je na hranici nasich soucasnych moznosti...
Ajatolah politicke nekorektnosti od dob, kdy jeste nebylo nutne byt korektni ani v nicem jinem
Indy
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6755
Registrován: pon bře 3, 2008 17:27
Bydliště: Brno, Zlin

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod apuka » čtv úno 12, 2015 15:16

Jeste zkuste kase Nomina od Nominalu, jsou ruzne druhy, ryzova, jahelna, pohankova, spaldova, .... Neobsahuji sice mleko, ale da se to nakombinovat doma se susenym+skoreice, kakao, cokolada, ... podle chuti. Napriklad jahelna ma jednu velkou vyhodu na turistiku - absorbuje neskutecne mnozstvi horke vody, staci zamichat a chvili nechat odstat a je plny pytel (pardon hrnec) zradla, navic docela hodne a na docela dlouho nasyti.
Wawrick: pokud chces na zahrati, tak si sezen pohankovou, to je nejvice zahrivajici obili. Jeste je dobra i jahelna (i s vetsim mnozstvim vody). Ovesna je spise ochlazujici, ale ani krupice neni nic moc ohrivajici...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7467
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod fps » čtv úno 12, 2015 17:06

Indy píše:tak urcite, vyroba krupicove kase je tak pokrocila, dokazat to doma je temer nemozne, protoze i samotne pridani kakaa a masla je na hranici nasich soucasnych moznosti...

tohle je téma "Jedlo na turach", výhody instantních kaší jako jsou třeba ty od Semix, Bonavita, Emco jsou v tom, že je stačí jenom zalít horkou vodou, a za 5 mim je hotovo, stejně jako Travellunch nebo Mountain House, já tedy nemám náladu na turistice vyvařovat
Naposledy upravil fps dne čtv úno 12, 2015 17:34, celkově upraveno 1
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7232
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod Indy » čtv úno 12, 2015 17:34

zda se ze rozdil mezi krupicovou kasi a instantni krupicovou kasi byl nalezen. :)
Ajatolah politicke nekorektnosti od dob, kdy jeste nebylo nutne byt korektni ani v nicem jinem
Indy
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6755
Registrován: pon bře 3, 2008 17:27
Bydliště: Brno, Zlin

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod mike » čtv úno 12, 2015 18:44

dudy píše:Pokud salám visí v pokojové teplotě tak se tuk rozpouští a dbalý gravitace stéká dolů k řezné straně z které pak kape.

Presne tak. Dela to i uherak.

dudy píše:Jen tak mimochodem, náš řezník dělá nejlepčejší buřty pod sluncem a ty školím pravidelně.
Po měsíci chutnaj jak uherák. Ale za osm pětek kilo.

To ma byt jako hodne? Bych spis premyslel, z ceho to dela, kdyz je to tak levne. Myslel jsem, ze dobre burty zacinaji tak na 120.

Mawenzi píše:v mym pripade pri cetnosti konzumace by cena nehrala roli, jen asi bude orisek sehnat bezlepkovej:D ale ty kvalitni snad budou.

:shock: kvalitni salam prece musi byt bezplepkovy. Mouku tam cpou jen smejdi, do salamu patri akorat maso, spek, sul a koreni. Jo a jeste samozrejme E250...

Chmeld4 píše: Jediné salámy co sem ochoten dnes pozřít jsou Křemešník a Orlík.

Kremesnik je jedna z velmi mala potravin, po ktere jsem mel koprivku a to fest. Nechapu, co za svinstvo do toho davaji, ale nikdy vic. Stejne je to jen parodie na uherak a od Kosteleckych uzenin uz po zkusenostech nekupuju nic.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 34875
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod dudy » čtv úno 12, 2015 18:50

Rád bych vás upozornil, že každá krupice je instantní, t.j. není nutné ji vařit.
Vem krupičku přidej cukr, sušené mléko, skořici a namel do toho křížaly a máš instantní krupičnou kaši s jablky a skořicí jak břeh a bez éček (krom sušenýho mlíka)
De to i s kakaem, ale i s rozinkama, rumem a vaječnym koňakem.
A aby to bylo echt voutdór tak to napchej do ziplóku.
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3328
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod Indy » čtv úno 12, 2015 22:50

no ano, smichani surovin je totiz hitech vyroba, proto si z toho delam celou dobu kozy.

moderni clovek netusi cim se krmi, natoz jak to vyrobit ci pripravit.

vareni z polotovaru, s vyjimkou vyjmecnych situaci by se melo zakazat.
Ajatolah politicke nekorektnosti od dob, kdy jeste nebylo nutne byt korektni ani v nicem jinem
Indy
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6755
Registrován: pon bře 3, 2008 17:27
Bydliště: Brno, Zlin

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod dudy » čtv úno 12, 2015 23:22

mike píše:....Bych spis premyslel, z ceho to dela, kdyz je to tak levne.....

Maso ořez, prasečí sádlo, H2O, sůl, pepř, směs koření, střevo, praganda & čmoud z buku.
Až bude sraz v HLMP, se připomeň, donesu vzorky.
Princip je jednoduchej.
Maso kalkuluje jako ořez např. z kýty a ne jako kýtu, páč ten čurbes neprodá ani na mletý.
Vemeš nohu z prasete, vodřízneš kejtu, hrubej ořez dáš na mletinu a jemnej na uzeniny a z toho dělá wursty.
Ale zas nemusí mlejt kosti, vyrábět separát a masokostní moučku a pěstovat sóju. Ani chemičku nemá.
Kosti vyvaří (s kravskejma kostma), udělá polífku pro lopaty a ve zbytku povaří hnáty a eště to dá na tláču a huspeninu.
No a vyvařený kůže a jinačí bordel skrmí prasetum, nebo to za hubičku střelí nám psomilům.
Kruh se uzavírá.
Prostě jako za stara.
Do mrtě.
Je to řezník, ne hovado.
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3328
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod mike » pát úno 13, 2015 2:46

Tak jo. Zkusim si priste vzpomenout.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 34875
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod wawrik » pát úno 13, 2015 6:53

Indy píše:no ano, smichani surovin je totiz hitech vyroba, proto si z toho delam celou dobu kozy.
Tak určite... akurát zmiešaním polotovarov pozametaných v špajzi z toho vznikne brečka, ktorú odmietajú zožrať aj kozy na dvore. Tá bonaviťácka je chuťou veľmi blízka tomu, čo si človek urobí doma.

Ale uznávam, že pre chronických mudrlantov, čo majú nutkavú potrebu demonštrovať, ako veľmi sú nad vecou (nech sa už jedná o čokoľvek), je to vďačná téma.
Uživatelský avatar
wawrik
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pon úno 22, 2010 16:11

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod dudy » pát úno 13, 2015 8:02

wawrik píše:.....Tak určite... akurát zmiešaním polotovarov pozametaných v špajzi z toho vznikne brečka, ktorú odmietajú zožrať aj kozy na dvore. Tá bonaviťácka je chuťou veľmi blízka tomu, čo si človek urobí doma....

Promiň, ale tomu nějak nerozumím.
Když je blízká tomu, co si uděláš doma, tak je to břečka, co jí nežerou ani kozy na dvoře, protože ta vznikne, když si jí uděláš doma?
:twisted:
Já si kaše normálně připravuju doma.
Vemu třeba instantní pohankový vločky, do nich vrznu sůl, sušený houby, sušenou smaženou cibulku, sušený bylinky a mám houbovou kaši jako víno.
Rejžový vločky, sůl, sušený krevety, koření Tom Yum, sušenej česnek a cibuli a máš Asijskou krevetovou baštu.
Stačí zalejt horkou vodou.
Směs vydrží v uzavřený nádobě libovolně dlouho a vím, co v tom mám.
Stejně tak si připravuju i směsi na sladko, viz. výše.
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3328
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod Mawenzi » pát úno 13, 2015 8:35

booze asi nejses nekde od brna ze bych ti zadala nejakou objednavku na susenej dlabanec :D :D susicku si kupovat kvuli tomu zatim nebudu, pac moje kuchynska linka je uz preplnena plynovou dvouplotynkou a destickou :D

wawrik tak se mrknu az dneska, ale co sem se divala vcera co sem byla na skok v samosce, tak nic.

narazila sem vcera na bezlepkovou mixitku, chutove docela dost dobra, asi budu pouzivat misto musli a jinych blbosti.
Uživatelský avatar
Mawenzi
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4612
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37
Bydliště: brno - venkov

Re: Jedlo na turach

Příspěvekod booze » pát úno 13, 2015 10:08

O co mas zajem? Susit budu 21.2. nejake fazole s paprickama a rajcatovou omackou, pro kamose. Me to nezaujalo. Dalsi suseni mam planovane na brezen. Polevky nesusim (susil jsem jednou) je to mega pruda.
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6800
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

PředchozíDalší

Zpět na Treking