Anketa: teplotni urceni Prima spacaku se syntetickou izolaci

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Uvadene teploty komfortu a limitu u meho/mych Prima spacaku

odpovidaji realite
6
15%
jsou nadsazene o min nez 5 stupnu
8
20%
jsou nadsazene o 5 - 10 stupnu
21
53%
jsou nadsazene o vic, nez 10 stupnu
2
5%
jsou podcenene, spacak je lepsi
3
8%
 
Celkem hlasů : 40

Re: Anketa: teplotni urceni Prima spacaku

Příspěvekod Dr4k3 » stř led 14, 2015 15:37

-ant- píše:Sice jsem měl žďárák, ale to je jenom folie bránící profouknutí větru a je přímo na dotyk.


opravdu si myslíš, že folie bránící profouknutí větru nebude mít žádný vliv na wind chill efekt?

To je přímo ekvivalentní tvrzení, že větrovka je úplně k ničemu... [-X
Uživatelský avatar
Dr4k3
účastník
účastník
 
Příspěvky: 729
Registrován: pon čer 20, 2011 11:54
Bydliště: Praha

Re: Anketa: teplotni urceni Prima spacaku

Příspěvekod dudy » stř led 14, 2015 15:47

,
-ant- píše:......Z toho plyne, že můj spacák od firmy Prima, Tulák XP má pro mou postavu normovou Tlim -3°C při naprostém bezvětří. Když jsem ho zkoušel na kopci na sněhu při -4°C, tak mi v něm bylo příjemně a protože foukalo kolem 6km/h (mám měřák) tak dle Wind Chill byla venkovní teplota kolem -7°C (Vítr odebírá teplo mnohem rychleji). Sice jsem měl žďárák, ale to je jenom folie bránící profouknutí větru a je přímo na dotyk......

Můžeš mi, prosím Tě, vysvětlit, jak Tě ovlivňuje vítr, když jseš ve žďaráku, který neprofoukne?
Ten pytel tam je právě z toho důvodu.
To by pak nefungovaly větrovky, Winstopperky, membránovky atd...
Navíc 6km/hod je na pomezí vánku a i u Wind Chill Calculator píšou: "Wind speeds of less than 5 MPH (9,656km/h) statute have virtually no wind chill factor on the old formula and less than 3 MPH statute have little or no effect on the new formula!"
Takhle ochlazuje vítr těleso, které proti němu není nijak chráněno, ideálně nahýho člověka, ale ne člověka v péřáku, který sám o sobě je z šusťáku plus eště žďaráku. Von se ten wind, aby moh "odebrat teplo mnohem rychleji" musí k tomu zdroji tepla, v tomhle případě tělu, dostat.
Naposledy upravil dudy dne stř led 14, 2015 15:56, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Anketa: teplotni urceni Prima spacaku

Příspěvekod -ant- » stř led 14, 2015 15:53

Mno, chceš-li tvrdit, že větrovka je schopna snížit windchill efekt tak, že z povrchu větrovky bude teplota unikat stejně rychle, jako kdyby nefoukalo, obávám se, že s tebou nemohu souhlasit. Je ale samozřejmé, že vítr nebude odebírat teplý vzduch z ostatního oblečení, nýbrž pouze teplotu která "ohřála" látku větrovky.

Otázkou tedy zůstává, jestliže teplota bude z větrovky unikat stejně rychle jako při -7°C, zvýší se rychlost úbytku teploty ze spacáku který je v relativně v -4°C o něco?

I kdyby to však bylo jinak, pořád tu je rozdíl 1°C o který je spacák určitě lepší, než jeho limitní určení, a to nemluvím o tom, že mi bylo příjemně a tudíž by bez problémů ustál i nižší teplotu.
Obrázek
Uživatelský avatar
-ant-
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1272
Registrován: čtv lis 30, 2006 13:33
Bydliště: Praha.

Re: Anketa: teplotni urceni Prima spacaku

Příspěvekod Rommel » stř led 14, 2015 19:06

-ant- píše:...Mám Tulák XP Tlim= -7°C
Po doplnění tabulky mi vyšlo, že topím míň než průměrný 25ti letý 70kg vážící a 174cm měřící euromuž. Vyšlo mi že topím pouze 78W...


Po doplnění svých parametrů ruším objednávku spacáků. Dle tabulky mi stačí letní prakticky celý rok. :shock: :(( :lol:
Topím nějakých 116W a spacák s limitem -10st mi má stačit do -24st a v těchto teplotách nikam nepolezu.
Rommel
nováček
nováček
 
Příspěvky: 41
Registrován: ned pro 28, 2014 12:13

Re: Anketa: teplotni urceni Prima spacaku

Příspěvekod mike » stř led 14, 2015 20:39

Ja mam 97 W a po prepocteni parametry meho stareho Prima Tulaku s P3D by mel mit komfortni rozsah -6 az -11 a v dobe, kdy jsem ho pouzival a byl mladsi a lehci, -5 az -10 (uvadeny rozsah 0 az -7). To je naprosto mimo realitu, bylo mi v nem chladno uz pri teplotach kolem nuly a nizsi jsem nikdy nezkousel, nejsem sebevrah. Rozumne se mi v nem spalo pri teplotach nad 5 stupnu, idealne kolem 10. Ve zdaraku a na slusne samonafukovacce. Obvykle v bezvetri, zdarak mi sice neprofoukne, ale vitr nemam rad, v noci mne budi, a tak se snazim zalezt nekam, kde nefouka.

-ant- píše:Mám totiž obavu, že norma ač neustále omílána nebyla pochopena. Ta totiž umožňuje porovnání spacáků mezi sebou a nikoli na určité typy lidí.

Presne tak a to jsem presne i udelal. Poridil jsem si dalsi spacak s komfortnim rozsahem jen o neco malo lepsim a najednou mi bylo teplo i uprostred rozsahu. Ve stejnem zdaraku, na stejne samonafukovacce a v podobnych podminkach. Spavam v nem v teplotach znatelne nizsich a je to v pohode. Z cehoz mi vyplyva, ze jeden ze spacaku ma teplotni urceni spatne a vzhledem k tom, ze ten druhy je od SJ, kteremu cisla verim, tak je muj zaver jasny. Z diskuse vyplynulo, ze ostatni maji zkusenosti podobne. Ale tohle uz jsme rozebirali driv v jinem vlakne a diskutovali dokonce s panem Pokornym, ktery nebyl schopen rozdily vysvetlit. A navic nedava smysl, ze by nekdo (SJ) uvadel hodnoty horsi, nez namerene, zatimco opacne to smysl dava.

Mimochodem, predpokladam, ze ve zdaraku spi mensina lidi a vetsina hlasu v ankete byla na zaklade spani ve stanu. Cimz se eliminuje vliv vetru uplne a navic byva ve stanu o neco tepleji, nez venku. I u zdaraku se uvadi, ze teplotni komfort pridava, nekdo tvrdi, ze az 5 stupnu (s cimz nesouhlasim, mozna dva, jestli vubec).
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Příspěvekod -ant- » sob led 17, 2015 12:30

Problém je, že pocitově se komfort spacáku nedá určit. Viz jiné vlákno. Abys to skutečně nějak ověřil, musel bys měřit spoustu veličin. Taky se tvrdí, že pivo chutná lépe ze zelené lahve. A že v modré lahvi je teplota vody vždy o něco studenější. A přitom to nelze nijak měřením prokázat.
Obrázek
Uživatelský avatar
-ant-
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1272
Registrován: čtv lis 30, 2006 13:33
Bydliště: Praha.

Re: Anketa: teplotni urceni Prima spacaku

Příspěvekod mike » ned led 18, 2015 0:00

Nevidel bych to tak nihilisticky. Po par desitkach noci ve spacaku budes docela dobre vedet, do jakych podminek a teplot se da pouzit. Neznamena to, ze ti v nem bude vzdycky teplo, ale ze na to mas slusnou sanci. Jeste lepsi to bude v pripade porovnani dvou spacaku, kdyz mezi nima bude znatelny rozdil, tak o nem budes vedet. Statistika, pravdepodobnost a normalni rozdeleni, ono to docela funguje. Je to videt i na ankete. Tu jsem mimochodem udelal proto, jelikoz jsem si nebyl jisty, jestli je muj dojem z diskusi je spravny. Mohl byt zkresleny mou zkusenosti a hlasy nekolika lidi, pricemz mlcici vetsina mohla mit zkusenosti jine. Ukazalo se ovsem, ze to tak neni a vysledek mi prijde dostatecne presvedcivy.

Mimochodem, to jak jsi popsal svuj test spacaku, na zaklade ktereho jsi hlasoval, odporuje tomu, co pises dal ;-) Jedna noc nic moc nerika a neporovnaval jsi s nicim jinym. Cimz nerikam, ze ten vysledek je spatne, jen mne napada neco o smitkach a brevnech v ocich 8)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re:

Příspěvekod malejjarda » ned led 18, 2015 11:03

-ant- píše:Taky se tvrdí, že pivo chutná lépe ze zelené lahve.

Osobně raději točené než z lahve. :drinkers:

Mám spacák Prima Trek a taky se mi zdá, že teplota moc neodpovídá. Jak se blíží k nule (třeba +2) už cítím docela chlad.
Srovnávat můžu jen s Treksportem nějakých 1,2kg, stáří snad 15 let. Tam je teplotní komfort na nějakých +10, při stejném oblečení a zhruba stejných podmínkách. Což mi nepřijde až tak velký rozdíl ve srovnání starý 1,2kg spacák a skoro nový 1,8kg spacák.
Kdybych to bych věděl, tak si tisíc až dva přidám a půjdu do peří - nižší váha a větší skladnost.
malejjarda
účastník
účastník
 
Příspěvky: 354
Registrován: ned pro 7, 2014 16:55
Bydliště: nejjižnější Morava

Re: Anketa: teplotni urceni Prima spacaku

Příspěvekod Zdeny » ned led 18, 2015 13:06

Pročetl jsem si obě diskuze a mám takový nepříjemný pocit, že navzdory precizní formulaci ankety, zde vzniká fáma, že Prima je o 5-10 stupňů chladnější než ostatní kvalitní spacáky ze syntetiky se stejným počtem vrstev. Nějak se mi nechce věřit tomu, že jakmile klesne teplota pod nulu, tak je v Primě zima a v ostatních spacácích se stejným počtem vrstev syntetiky, stáří atd. teplo. To by popíralo fyzikální zákony.

Vlastním několik let Prima Bike a Prima Tulák a plně splňují to, co jsem od ultraletního a teplého letního spacáku očekával. To, že kdesi v laboratoři naměřili cca o těch 5 stupňů nižší hodnoty než je reálné, za to nemůže přece Prima ale ta norma, princip toho měření.
Zdeny
nováček
nováček
 
Příspěvky: 25
Registrován: úte kvě 1, 2012 16:34

Re: Anketa: teplotni urceni Prima spacaku

Příspěvekod axi12 » ned led 18, 2015 13:11

Tento pocit se tu nikdo navodit nesnaží, jen se zde lidé shodují na tom, že Prima uvádí lepší teploty, než je ve skutečnosti reálné. Nejde o kritiku spacáků Prima, jakož to spíš o kritiku jejich marketingu/vystupování.
axi12
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1557
Registrován: pon lis 15, 2010 19:56
Bydliště: České Budějovice

Re: Anketa: teplotni urceni Prima spacaku

Příspěvekod dudy » ned led 18, 2015 16:55

Zdeny píše:.....To, že kdesi v laboratoři naměřili cca o těch 5 stupňů nižší hodnoty než je reálné, za to nemůže přece Prima ale ta norma, princip toho měření.

:shock:
Promiň, ale právě proto existuje nějaká norma a metodika měření.
To je jako když meteorologové napíšou, že ve tři odpoledne bylo -1°C, ale já budu tvrdit, že kecaj, protože na mym teploměru za oknem na jižní straně byly +3°C a to, že oni to měřili v bílé ventilované meteobudce ve stanovené výšce nad terénem, to že je vina normy.
Je naprostej nesmysl, že "v laboratoři naměří cca o těch 5 stupňů nižší hodnoty než je reálné", popř. oproti konkurenci, pokud budou měřit podle jednotné metodiky.
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Anketa: teplotni urceni Prima spacaku

Příspěvekod Zdeny » ned led 18, 2015 17:59

Teď nevím, jestli se správně chápeme. Tou poznámkou, kterou cituješ, jsem chtěl říct, že si právě nemyslím, že kecají. Věřím tomu, že např. u Tuláka těch -7 pro mezní teplotu naměřili. Laboratorní podmínky a ideální nikdy nesbalený spacák pak už ale na horách nejsou a tak to v praxi spadne třeba na -2. Co pak má výrobce ale napsat k jednotlivým teplotám? Vykašlat se na měření podle normy a napsat tam -2?

To že podobný spacák k Tulákovi, jako třeba dvouvrstvý Jurek, má podle normy naměřené teploty o 2-3 stupně vyšší, přičemž se jedná o izolaci s podobným odporem, si vysvětluju tím, jak už tady zaznělo, že se měřil třeba již párkrát sbalený spacák, ne ten nejlepší kus, odchylka v měření atd. Prima Tulák má mezní teplotu -7, Jurek Trek -4 ale Prima ho vede jako letní spacák, Jurek jako třísezónní tak nevím co je horší.
Zdeny
nováček
nováček
 
Příspěvky: 25
Registrován: úte kvě 1, 2012 16:34

Re: Anketa: teplotni urceni Prima spacaku

Příspěvekod turista54let » sob črc 18, 2015 17:48

Už jsem to tady uváděl jiném vlákně o spacácích, vlastním Prima Tulák XP200. Už přes rok, asi 40 přespání. Maximum, co jsem naměřil, bylo těch -7° ( k ránu ). Pod sebou samonafukovačku 3,8 cm, spacák v goretex žďáráku origo britská armáda. Na sobe jednu vrstvu termo prádla a pohoda. Takže, Ante, plně s tebou souhlasím, jelikož to mám také ověřeno !! Jinak pro paní a slečny turistky, pro ně je limitem hodnota KOMFORT. Limit je určen pro muže. Alespoň tak jsem to pochopil z tabulek.
turista54let
nováček
nováček
 
Příspěvky: 4
Registrován: úte črc 14, 2015 11:11

Re: Anketa: teplotni urceni Prima spacaku

Příspěvekod mike » sob črc 18, 2015 18:53

Fajn, ale taky jsi psal, ze jsi "lední medvídek". Vetsina lidi ale neni a podstatny je prumer. Rekl bych, ze anketa mluvi jasne a extremy jako ty a Ant to nijak nezpochybnuji. Gaussova krivka plati i tady a nekdo musi byt i na jejim okraji.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Anketa: teplotni urceni Prima spacaku

Příspěvekod booze » sob črc 18, 2015 22:31

gtx origo zdarak apod. pytle na spacak, zvysuji tepelny komfort.
v tulakovi jsem spal v minus "moc" a nem jsem mel navleceny igelitovou hadici na rajcata (nekonecny pytel) a bylo mi teplo, jak jsem se zaparil.
bez cehokoliv jsem NEspal a bylo okolo nuly :wink:
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Anketa: teplotni urceni Prima spacaku

Příspěvekod pby » čtv úno 16, 2017 6:49

Ako mozu mat spacaky nadsadene teploty ? Ved ked mam napr. 600g peria pri 650cuin tak musim vedied ake ma teplotne urcenie aj sam.. U umelych neviem tam mozno to nieje tak odhadnutelne ale u peria je to jasne podla hmotnosti a plnivosti co mozem cakat
pby
nováček
nováček
 
Příspěvky: 104
Registrován: stř říj 12, 2016 7:23

Re: Anketa: teplotni urceni Prima spacaku

Příspěvekod Mawenzi » čtv úno 16, 2017 9:38

Už se tu o tom napsalo mraky. 1) jde o umělinu a anketa je ještě spíš z dob, kdy prima ani péřáky neměla, anebo s nimi začala experimnetovat 2) jde i o to, že měření se provádí na nejlepším kousku, co vyjede v linky, takže pokud sis nekoupil ten nejlepší kousek a k tomu navíc byl třeba rok skladovanej, čímž mohlo dojít ke zhoršení jeho vlastností.

Pak je tu i otázka jednotlivce, jsou lidi, co v komfortu 0 spí v -10 v pohodě a lidi, co v tom samým komfortu už mají kolem 10°C problém se vyspat. Takže je možný, že by podobně jako prima dopadla půlka dovozců/výrobců, ale prima je jeden z nejznámějších, nejoblíběnějších a největších CZ výrobců, takže má procentuelně mnohem větší základnu uživatelů.

Ohledně peří to bude jinačí a podle parametrů na webu nebo osobních zkušeností lidí, co si péřovou primu koupili, jsou jejich hodnoty u péřáků odpovídající zkušenostem i konkurenci. Možná by to chtělo přejmenovat vlákno na umělý spacáky, protože o ty šlo.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9358
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Anketa: teplotni urceni Prima spacaku

Příspěvekod Hafi » čtv úno 16, 2017 11:03

Tak ono i u toho peraku vis dost kulovy dokud nemas zkusenost. Teprve pak muze mit smysl spocitat si, ze jiny spacak bude mit o x vetsi objem, tedy by měl byt o y teplejsi.
Uživatelský avatar
Hafi
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 8414
Registrován: pát led 5, 2007 10:28
Bydliště: Už zas Praha :-(

Re: Anketa: teplotni urceni Prima spacaku

Příspěvekod mike » čtv úno 16, 2017 18:37

Mawenzi píše:jde o umělinu a anketa je ještě spíš z dob, kdy prima ani péřáky neměla, anebo s nimi začala experimnetovat

Presne tak. Upravil jsem nazev vlakna, aby bylo i dneska jasne, ceho se anketa tyka. Mezitim peraku od Primy pribylo, pribylo i lidi, co je maji a zatim se zda, ze u nich uvadene teploty odpovidaji realite vic.

@Hafi: jo, ale kdyz uz nejakou tu zkusenost mas, tak se odhad pro peri dela lip, nez pro syntetiku.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Anketa: teplotni urceni Prima spacaku se syntetickou izo

Příspěvekod PavlisBoHus » ned úno 19, 2017 21:43

U syntetiky a to včetně Primy (už mám třetí spacák TREK XP) platí teplotní určení ve chvíli koupě. Jinak řečeno, první 1 měsíc je to v pohodě, ale cca za rok, zhruba po 300 nocích už je prostě na odpis. Tak dopadl můj první spacák po ročním výletě:)
Druhý, v době kdy jsem spal 100 nocí ročně, tak v tom jsem už třetí rok docela klepal kosu. Aktuálně s tím třetím už tolik nejezdím, cca 30-40 nocí ročně, takže čtvrtý rok a už to sice není jako nový, ale je pořád OK.
Další spacák bude jednoznačně peřák = teď už na něj mám:)
PavlisBoHus
nováček
nováček
 
Příspěvky: 58
Registrován: stř led 27, 2010 18:38

Předchozí

Zpět na Spacáky a karimatky