Kosovo Prokletije

Rumunsko, Bulharsko, Albánie a státy bývalé Jugoslávie

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod Boulderman » čtv bře 29, 2012 18:01

Byl jsem jen v Kosovu a Černé hoře. Do albánie jsem se nedostal. Na Prenji i Magliči jsem byl jindy a řeknu to takhle: na každé z těchto míst bych si vyhradil vlastní cestu. Sotva stihneš dvě (maglič a prenj nebo korab a jezerce) a moc si to nevychutnáš. A to nehledím k obtížné dopravě do hor, také mám vždy plán a většinou to nestihneme :)
Boulderman
účastník
účastník
 
Příspěvky: 265
Registrován: stř črc 1, 2009 13:27

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod matous » čtv bře 29, 2012 18:36

Díky za Vaše odpovědi. Jedeme s kámošem autem na 14 dní koncem června, tak uvidíme, nechceme trhat rekordy :t:t , chceme si vychutnat přírodu, hory ,lidi,...už se nemůžu dočkat :) .
matous
nováček
nováček
 
Příspěvky: 10
Registrován: stř bře 28, 2012 11:46

Re: Prokletije

Příspěvekod wawrik » pát bře 30, 2012 9:40

Luke píše:
matous píše:Prosím o radu, zda li je možné jednodenní tůrou zdolat trasu Thethi - Maja Jezerce ( tam a zpět )

Dle mě to moc reálné není..

Z Theti to vraj naozaj veľmi nejde, ale za jeden deň sa to dá otočiť z dediny Rogam. V teniskách :-) Kolegyňa to tak vybehla minulý rok s miestnym sprievodcom.
Uživatelský avatar
wawrik
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pon úno 22, 2010 16:11

Prokleté hory v květnu

Příspěvekod rasin » pon dub 2, 2012 8:18

Prokleté hory v květnu

Chceme jet začátkem května na přechod Prokletých hor. Nemáte někdo zkušenosti jak to vypadá s počasím, sněhem atd.?

Dík

Ivo
Naposledy upravil šíp dne pon dub 2, 2012 8:58, celkově upraveno 1
Důvod: Sloučeno s vhodným tématem. šipka P.s. Zvýrazněn nový dotaz
rasin
nováček
nováček
 
Příspěvky: 3
Registrován: pon dub 2, 2012 7:59

Re: Prokleté hory v květnu

Příspěvekod Luke » pon dub 2, 2012 8:56

Nevím jestli máte v plánu výstup i na Maja Jezerce.. Ale loni v červenci se tam dalo dostat jen jižní stranou, na severu byl všude sníh. V květnu to dle nepůjde asi ani z jihu.

L.
Luke
nováček
nováček
 
Příspěvky: 181
Registrován: ned říj 12, 2008 9:51

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod rasin » pon dub 2, 2012 9:03

Dík, sice sebou můžeme brát i zimní věci (mačky, pikl atd.) ale je to váha navíc. Nevím, zda se dá přejít i ostatní část bez tohoto všeho.
I.
rasin
nováček
nováček
 
Příspěvky: 3
Registrován: pon dub 2, 2012 7:59

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod Winc » úte dub 10, 2012 10:28

Ahoj, tak i já se chci po čase vrátit do Černé Hory a konkrétně do Prokletije. Chtěli bychom tam strávit v druhé půli července cca. 6 dní. Jak jsem tak koukal, většina lidí i cestovek v podstatě podnikala jednodenní výlety. Mě by zajímalo, jestli nemáte někdo zkušenosti s vícedenním přechodem, tak, abychom se vždy nemuseli vracet zpět. Prvních pár dní bychom asi vyrazili z Grbaje po okolních kopcích, pak přesun do Ropojany a výšlap na Maja Jezerce - no ale odtud bych rád pokračoval někam dál 2 až 3 dny někam, odkud by se pak dalo zpátky dostat/dostopovat k autu, které necháme asi v Gusinje. Je to reálné? Jak je to pak dále s vodou?Díky moc za jakékoliv tipy.
Winc
nováček
nováček
 
Příspěvky: 24
Registrován: čtv črc 23, 2009 10:02

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod karaya1 » úte dub 10, 2012 12:42

Asi to není na správném místě, tak to pak kdyžtak přesuňte...

Winc: budeš-li v Gusinje, naprostá povinnost je vylézt na Popadiju. Je to kopec sám o sobě zcela nezajímavý, ale proslavil se jako naprosto dokonalá vyhlídka na Karanfili. Mám ztama tunu až kýčovitých fotek, které byly následně vyhlášeny za suverénně nej z celého dvoutýdenního výletu.

Jinak na Prokletije tu je asi nejpovolanější Pavel-tm, má je prolezlé skrz-naskrz, co si tak matně pamatuju, tak to nějak procházel z doliny Grbaja (resp. sedla směr Albánie) ke Qafa Pejes, kam potřebuješ kvůli Jezerces. Stop zpátky je prakticky nemožný, necháte-li auto v Gusinje, tak tam musíte zase dojít; od Jezerces je to cesta nejmenšího odporu. Plus nedoporučuji jít z Qafa Pejes Ropojanou přímo dolů, na sever, ale odbočit k pěti jezerům - dá to nějaký čas a hodně výšky navíc, ale podle mě to stojí za to.

Ad voda: my tam loni byli na čtrnáct dní kolem půlky července a s vodou to nebyla žádná sláva, občas jsme separovali vodu k pití a vodu na vaření; "do plna" znamenalo v průměru 4,9 litru na člověka a jednou jsme z toho museli vyžít den a půl. Na druhou stranu, kamarádi, co tam byli na konci srpna, na tom byli ještě hůř: třeba z pěti jezer viděli jen jednu louži; my se v nich o pět týdnů dřív směle koupali. Ale loňské léto prý bylo extrémně suché.
karaya1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 680
Registrován: pon kvě 14, 2007 12:16
Bydliště: Brnéčko

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod Winc » úte dub 10, 2012 19:24

Diky za super informace. Takze jestli to chapu spravne, da se dojit na Maja Jezerce primo z doliny Grbaja. Ad. cesta zpatky: Nevis jestli se musi z Maja Jezerce vracet zpatky na Maja Pejet? Pro nas by bylo nejlepsi jit severovychodne po hranicich pres Maja Rosit a dale az do Vusanje, ale vzhledem k tomu ze zatim nemam uplne mapove podklady, nevim jestli je to vubec mozne.(vcetne moznosti vody) Mohl bys mi prosim upresnit kudy odbocit k tem jezerum? Co se tyka map - nemate nekdo zkusenosti s timto? http://www.mapykiwi.cz/mapa-prokletije-1-50-t-541000009
Prijde mi ze 400 za mapu je trochu moc. Kazdopadne diky :wink:
Winc
nováček
nováček
 
Příspěvky: 24
Registrován: čtv črc 23, 2009 10:02

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod rasin » stř dub 11, 2012 7:18

Winc píše:, ale vzhledem k tomu ze zatim nemam uplne mapove podklady, nevim jestli je to vubec mozne.(vcetne moznosti vody) Mohl bys mi prosim upresnit kudy odbocit k tem jezerum? Co se tyka map - nemate nekdo zkusenosti s timto? http://www.mapykiwi.cz/mapa-prokletije-1-50-t-541000009
Prijde mi ze 400 za mapu je trochu moc. Kazdopadne diky :wink:


Mapy jsou sice drahé, ale jsou kromě stažitelných z ambasády v Albánii jediné k použití.

odkaz na mapy a jejich možné stažení ambasády v Tiraně jsou zde:
http://www.mzv.cz/tirana/cz/albanie_inf ... nejen.html

všechny mapy k Prokletým horám u Petra Schnabla v prodejně Kiwi jsou zde:
http://www.mapykiwi.cz/e-shop?search=proklet&x=31&y=6

Snad pomohou.

Ivo
rasin
nováček
nováček
 
Příspěvky: 3
Registrován: pon dub 2, 2012 7:59

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod karaya1 » stř dub 11, 2012 9:18

Winc: asi se úplně nechápeme :wink: existuje cesta z doliny Grbaja přímo směr Albánie - prostě dojdeš na konec údolí a pak přímo hore do sedla. Je krásně vidět na té staré, azbukou psané mapě. (Stejně tak je tam vidět i cesta směr Popadija. Tady bych za to nedal ruku do ohně, ale podle mě by se mohlo dát projít z Popadiji přímo do sedla, bez vracení se dolů, je to travnatý kopec a ze strany k sedlu není ani tak moc prudký.) Dál směr Jezerces nevím, nešel jsem tam, zkus se zeptat nebo si projít Pavlovy stránky.

Nevím, co je Maja Pejet, ale budu předpokládat, že máš na mysli qafa Pejes. Nutně se vracet nemusíš, ale nevím o nikom, kdo by přechod Jezerces natěžko dokončil. Samo o sobě vláčet se s 20+ kilama na kopec by se mi ani z jihu nechtělo, a to ze severu to má být drsnější a když jsem tak z vrcholového hřebenu koukal dolů, nebylo mi moc jasné, kudy bych vlastně měl jít. K jezerům se dostaneš: od jihu jak je na mapě fusha e Runices, tak kousek před ní je odbočka (krásně všechno značené, červená svítila na hony daleko); od severu je v Ropojaně rozcestník (směr Zastan koliba) a u chaty nahoru, do lesa. Opět celkem dobře značené.

Jo, tu mapu jsme si čtyři dny před koncem přefocovali od jiných Čechů, ale co si tak pamatuju, taky nebyla úplně bez chyb. Což ale není asi žádná :wink:
karaya1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 680
Registrován: pon kvě 14, 2007 12:16
Bydliště: Brnéčko

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod Boulderman » sob dub 14, 2012 19:53

Map je na netu spousta. dokonce lze stáhnout černou horu v měřítku 1:25 000, jsou tam i prokletije. původně jsem tohle téma ale zakládal k diskuzím o kosovu a prokletijích spíše východněji :)
Boulderman
účastník
účastník
 
Příspěvky: 265
Registrován: stř črc 1, 2009 13:27

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod Chmeld4 » ned dub 15, 2012 8:41

Minulý rok sem byl přechod s Alpinou a jediné co může říct že s vodou to bylo dost nahraně. Bez znalosti jejich umístění bych to rozhodně neriskoval. Některé zmizli uplně a místo toho sme narazili na pár jiných. Většina je tak malá že nebyl problém je v terénu minout na dva metry.
Independence is a state of mind.
Uživatelský avatar
Chmeld4
účastník
účastník
 
Příspěvky: 772
Registrován: pát dub 13, 2012 10:05
Bydliště: Jižní Čechy

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod Winc » pon dub 16, 2012 20:31

Kazdopadne diky za info, jak to asi tak vypada, udelame to asi jako vetsina a na Maju Jezerces vyrazime z Ropojany, leda že by cesta z Grbaji nebyla o tolik narocnejsi. Spíš mě zaujal jeden komentař pod článkem z trekingu: viz citace: "Akorát že z vrcholu jsme se vraceli na hranici na Maja Rosit a pak nádherným vysokohorským krasem Belič úplně bez cest na Maja Kolata, odtud dolů do Č.H. do Plavu..." - Tak takhle nějak bych si to představoval se zpáteční cestou já - má s tím někdo zkusenosti? A jenom takovej dotaz, pojedem autem, chapu spravne, že se da dojet z Gusinje tech 7 km až k Planiarsekmu domu a tam auto nechat?

Ps: Klidne to pls presunte at Vám to tady nezalepim :?
Winc
nováček
nováček
 
Příspěvky: 24
Registrován: čtv črc 23, 2009 10:02

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod karaya1 » pon dub 16, 2012 21:04

Záleží, co myslíš tím planinarským domem :wink: Pokud nástup směr Ropojana, tak se dá dojet až k Vusanje a u vodopádů auto nechat (je tam i menší parkoviště, dál je zákaz; je to asfaltka, jinak vede vojenská "silnice" až k Zastan Kolibě). Žádnou budku jsem tam v sezóně (půlka července) neviděl, takže zdarma, ale nevím, jak moc to je bezpečné. Žádný planinarský dom si tam neuvědomuju.
Pokud směr Grbaja, tak to je trochu složitější, parkovací možnosti jsou vesměs jen pro zákazníky (klasika) a konec cesty už polňačka. Jsou tam i místa, kde se dá auto odstavit (viděli jsme mj. i český bus), ale to opět těžko říct, jak to fungovalo - nezjišťoval jsem a v době návštěvy obydlené části Grbaji nám beztak v žilách kolovalo pár voltů 8)
Ale radil bych spíš nechat auto někde relativně v civilizaci a na nástup se (když to jinak nepůjde) nechat za menší obolus dopravit.
karaya1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 680
Registrován: pon kvě 14, 2007 12:16
Bydliště: Brnéčko

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod matous » úte dub 17, 2012 19:21

Zdravím všechny příznivce pohoří Prokletie :t:t

Přidávám odkaz na mapu Albánie, tak mrkněte, zda bude k užitku.
http://map.albinfo.al/al/appa.php?app=turizem
matous
nováček
nováček
 
Příspěvky: 10
Registrován: stř bře 28, 2012 11:46

Djeravica od jihu (JV)

Příspěvekod Pavel-tm » úte kvě 27, 2014 13:08

Ahoj,
náááhodou nezkoušel někdo Djeravicu od jihu (z hraničního přechodu na silnici z Bajram Curri do kosovské Djakove) nebo od JV (cca z Juniku)?
Hlavně mě to zajímá, co se týká min - cesty už bych si nějak našel.
Nebo spojení Bajram Curri - Junik - Dečani - Vysoki Dečani? Bajram Curri - Djakove vím, že jezdí minibusy - jak ale pak podle hor na sever? Jak stop v Kosovu?

Díky, Pavel
Pavel-tm
nováček
nováček
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát bře 12, 2010 7:03

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod karaya1 » úte kvě 27, 2014 19:02

My fičeli klasicky z Dečani.

Doprava po ose Peč - Dečani - Djakovica (nebo spíš Peja - Dečani - Gjakove :wink: ) je často a pravidelně velkým autobusem za relativně rozumný peníz (můžu se pohrabat v poznámkách, kolik přesně). Z Dečani nahoru bych nic nečekal, nahoře je jen zájezdní hospoda, dvě vsi a italská základna. Takže nástup je buzer po asfaltu ke klášteru a nahoru - ono když se to tak vezme, tak až nahoru k posledním pasteveckým stavením ve výšce kolem dvou tisíc to je buzer, nic moc hezká cesta...

K tomu pozor: až nahoru se dá dojet autem (motorkou) a místní to taky tak o víkendu dělají. Takže nahoře u hranic potkáš nádhernou louku s několika plesy - jak je rozježděná od motorek. :axe:
Buď pak trefíš tu správnou cestu a vyjdeš po ní jak po dálnici až nahoru, nebo trefíš tu lesní - my tu lesní posléze ztratili, brodili jsme a drali se do hodně slušného svahu. Ale aspoň byla sranda.

Přesněji (řády apod.) bohužel. Snad jsem ale aspoň trochu pomohl.
karaya1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 680
Registrován: pon kvě 14, 2007 12:16
Bydliště: Brnéčko

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod Magar » úte čer 24, 2014 14:14

Ahoj,

S Djakovicou sice osobní zkušenost nemám, ale dle čerstvých informací by tahle část hor měla být odminována. S výjimkou právě cesty z Juniku, podrobnosti tady http://www.summitpost.org/272-eravica-gjeravica/173204.

Jinak stopování je v Kosovu snad nejlepší z celé Evropy, projeli jsme ve dvojici celou zemi a nikde nečekali déle než 10 min.

Hodně štěstí.
Magar
nováček
nováček
 
Příspěvky: 3
Registrován: úte čer 8, 2010 9:46

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod spiedy » stř srp 6, 2014 11:18

Nemáte někdo zkušenost s výstupem na Djeravicu z Černé Hory?
Konkrétně mi jde o cestu z Babino polje, kam by se mělo dát bez problémů dojet autem.
spiedy
nováček
nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: pát srp 14, 2009 11:45

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod JeyJey » pon pro 1, 2014 20:16

Boulderman píše:Ahoj, mapu můžu poslat. Ze Srbska se do kosova nedostanete a pokud jo, tak je to nebezpečné. my jeli přes Skopje, ale možná lepší je přes černou horu a hraniční přechod rožaje


Ahoj, v červnu příštího roku jedeme tranzitem vyrazit na 3 nejvyšší vrcholy zemí - Midžur, Djeravica, Korab.
Začínám s plánem... takže dávám dohromady informace a skládám to :)

Mohl by jsi mi prosím poslat nějaké mapky, které by se nám hodily?
Jak jsem pročetl, tak nejlepší cesta na Djeravicu je z Kosova z Dečani. Výstupové cesty budou jednodenní, což znamená, že auto necháme den o samotě.
Máme v úmyslu, ale rozdělit naši skupinu na dvě. Jedna půjde nahoru a druhá bude hlídat auto. Další den se situace vystřídá. Je to bezpečné, ale samozřejmě mi to přijde líto, takhle přijít o celý den.

Nevidíš v této situaci nějaké řešení v podobě domluvit se s místním a za nějaký poplatek u něj nechat auto?
Takhle jsme to vyřešili vlastně na Zlé Kolatě (auto jsme nechali ve Vusanje). Poslední vesničce u hor...


Jinak super napsaný článek "Kosovské Prokletije". Kde bereš ty názvy hor, sedel atd? Z map co máš?
Z google.map to člověk nenaplánuje...

Díky za feedback.


P.S. Btw, loni jsme pokořili Zlou Kolatu, v případě potřeby informací :-)
JeyJey
nováček
nováček
 
Příspěvky: 32
Registrován: sob led 25, 2014 20:00
Bydliště: Brno

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod pavproch » pon pro 1, 2014 20:45

[-X

esli je zlá kolata kopec, tak.... kopce sa nepokořují, kopce ťa milostivě (a jen někdy) pustí k sobě, na sebe i od sebe... :prayer:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod mike » pon pro 1, 2014 20:47

Treba myslel jezibabu, co bydli pod kopcem ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod JeyJey » pon pro 1, 2014 21:08

Chlapi, být adminem, tak vaše příspěvky smažu :)
Děláte machry, když někoho káráte, že nečte. Ale když tady jsou takové spamy, tak se nedivte, že se jim to nechce všechno číst :-)
JeyJey
nováček
nováček
 
Příspěvky: 32
Registrován: sob led 25, 2014 20:00
Bydliště: Brno

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod mike » pon pro 1, 2014 21:11

To neni spam, ale seriozni pripominka. Jestli to beres takhle, tak je jen otazka casu, kdy nejaky kopec pokori tebe. A ne, neni to slovickareni, je to vec pristupu.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod pavproch » pon pro 1, 2014 21:12

:prayer:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod pavproch » pon pro 1, 2014 21:17

hele, majku, aspoń teda za sebe musím ale sebekriticky přiznat že v minulém tisíciletí, dyž sem byl ešče mladý, blbý, zdravý, silný a nevybouřený, taxem kopce taky pokořoval... hubou, v hospodě u piva... :oops:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod JeyJey » pon pro 1, 2014 21:32

Přesně tak - dojet až do Vusanje.
Posílám GPS domu, kde jsme nechali auto u místního dřevorubce Ujkana na zahradě a strávili noc ve stanech - to vše za 10 EUR (7 osob) na 1 noc - mohli jsme využívat elektřinu a vodu.

42.525673,19.845783
JeyJey
nováček
nováček
 
Příspěvky: 32
Registrován: sob led 25, 2014 20:00
Bydliště: Brno

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod mike » pon pro 1, 2014 21:33

@pp: a pak ses zrakvil a preslo te to, ne? ;-) Mel jsem to naopak. Zpocatku velky respekt, jelikoz jsem mel strach z vysek a zavrate, tech jsem se zbavil a jak pribyvaly zkusenosti, pokory ubyvalo. Sice jsem nikdy nepokoroval ani hubou, na to uz jsem byl moc stary, ale zacal jsem to brat na lehkou vahu, no a pak jsem jednu horu tezce podcenil a skoncilo to zlomenym kotnikem, dlouhym nocnim sestupem a vrtulnikem. Kdyz jsem se pod tu horu letos po dvou letech vracel, byl jsem vydeseny jak male decko, ale teprve tam jsem se doopravdy srovnal.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kosovo Prokletije

Příspěvekod pavproch » úte pro 2, 2014 6:35

jo, paxem se zrakvil
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

PředchozíDalší

Zpět na Balkánské státy