Zateplene bundy, perove i synteticke

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod suslos » stř lis 19, 2014 23:01

... nečetl jsem to celý, bo na to už nemám :finga: ale musím se zastat @mike, jelikož to co tvrdí funguje, používám IB 150-200 a na to primaloft celou zimu a jsem óókáá (myslím do hor, to že to nosím i ve městě je fuk)... jen výjmečně to řeším jinak, třeba IB + PWS... a když zastavím zase nahodím primaloft vestu (nebo SS podle teplot), ale vše vychází ze zvolené akce-teploty, samotné počasí, nad. výška, taky délka akce apod.

Jinak to co píše @fps ohledně gramáží má taky něco do sebe (nesdílím stejný názor co se týče teplot v kterých se daná bunda dá podle fps "používat"), jen říkám, že je spousta "primaloftek" -> gramáží. Chci tím říct, že když budou -4 a půjdu si vyjít v zimě na Dachstein, není ideální na sobě mít primaloftku s izolací 200g, ale bude fajn něco s 60g...

Nej primaloftka co jsem měl byla La Sportiva Pegasus - 100 gramáž na těle a 60tková na rukávech. (to, že jsem nakonec dvě reklamoval ale taky o něčem svědčí...)

Druhá věc je např. Polartec Alpha -> super prodyšný, ale prostě to není zdaleka tak "teplý" jak bych si přál...
suslos
účastník
účastník
 
Příspěvky: 420
Registrován: sob kvě 15, 2010 17:56
Bydliště: Jindřichův Hradec

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod scinkk » stř lis 19, 2014 23:03

Ja uz tu primaloftku nemam a je mi jasny, ze treba proste nebyla dobra (prodysna), muzu zkusit sehnat nejakou prodysnou, ale i tak mi prijde, ze to neprekona flisku pokud na ni nebudu potrebovat davat vetrovku a pak zalezi do jakych teplot mi ta fliska bude stacit (mysleno pri bezvetri, ci kdy to jeste flisku neprofoukne). Jeste uvidim, musim ty flisky jeste okouknout. Pokud mi da nekdo tip na primaloftku, kde ten vnejsi a vnitrni matros je skvele prodysny, tak ji klidne taky zvazim, stejne tak jako jsem dlouho zvazoval polartec alpha + pertex EQ :)
V zime se zatim pohybuji jen u nas a jen jednodenni akce.
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3505
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod scinkk » stř lis 19, 2014 23:04

Tak to bych jeste mel napsat ze jsem mel taky Pegasus :) - reklamace - lezl z toho primaloft pres svy. Jinak bunda fakt pekna ale pro me nedstatecne prodysna - i ledova krusticka byla :)
Naposledy upravil scinkk dne stř lis 19, 2014 23:06, celkově upraveno 1
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3505
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod air2 » stř lis 19, 2014 23:05

Fliska je hlavne jednoduchy blbuvzdorny, celkem odolny a relativne levny material. Pokud se kombinuje s vetrovkou, je to celkem vhodne reseni. V lese muzu jit bez vetrovky a v pohode luftovat, jak vylezu nad hranici lesa a zacne profukovat (coz zadne flisce nesvedci), natahnu bundu a jsem v klidu. Je to pohodlne, prizpusobitelne. Hodlam tim taky nahradit svuj Tilak Ogre action, ktery celkem malo izoluje a vazi +- stejne jako 200ka fliska + pertexka, coz je mnohem lepe kombinovatelne hlavne pri trecich pres hory doly. Ogra vyuzivam hlavne na kolo, kde projedu obcas kolem nejakeho ostruzini a pertexka by byla uz davno roztrhana.

Primaloftka bude rozhodne lehci nez kombinace flisky + pertex, podstatne lepe sbalitelna do batohu a bude asi i vice hrat, ale ono zalezi na situaci a pouziti co bude vhodnejsi... Je to urcite horsi na udrzbu a zivotnost (taky cena bude vyssi).

Ty Quechua perove "svetry" se chystam jit osahat. Na jare meli jeste jeden uplny low-end za 900 Kc, ktery jsem drzel v ruce ale ten mel toho peri uplne minimum (asi jen 50g +-550 cuin). Ty dva co jsem psal, jsem jeste v ruce nedrzel.
air2
účastník
účastník
 
Příspěvky: 583
Registrován: ned lis 22, 2009 23:22
Bydliště: Klimkovice

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod suslos » stř lis 19, 2014 23:06

Mně se na Pegasusu rozpáraly švy - na obou... Ale jinak bunda střižená perfektně, doladěná... jen ta kvalita při ní nestojí __II
suslos
účastník
účastník
 
Příspěvky: 420
Registrován: sob kvě 15, 2010 17:56
Bydliště: Jindřichův Hradec

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » stř lis 19, 2014 23:50

@suslos: diky, vedel jsem, ze je tu vic lidi, co to pouzivaji :)

scinkk píše:... ale i tak mi prijde, ze to neprekona flisku pokud na ni nebudu potrebovat davat vetrovku a pak zalezi do jakych teplot mi ta fliska bude stacit (mysleno pri bezvetri, ci kdy to jeste flisku neprofoukne).

Uvidis, ale byl bych dost skepticky a videl bych to jen na bezvetri. Fliska ma navic nevyhodu, ze je chlupata, takze se na ni chyta snih a cokoliv jineho.

scinkk píše:Pokud mi da nekdo tip na primaloftku, kde ten vnejsi a vnitrni matros je skvele prodysny, tak ji klidne taky zvazim ...

Doporucil bych ti tu mou (MHW Compressor), jenze zmenili izolaci za horsi a "obalovy" material menili snad kazdy rok :| Takze mam dve, ktere se chovaji dost jinak, na ven nosim tu prodysnejsi, tu druhou do mesta. Muzes to zkouset s dychanim jako pres vetrovku ;-) Melo by se to chovat podobne, cokoliv horsiho nez klasicky Pertex je malo prodysne.

air2 píše:Je to urcite horsi na udrzbu a zivotnost (taky cena bude vyssi).

Co myslis udrzbou? Po sezone nebo nekdy i uprostred ji normalne vyperu, toz vse. A tu na ven mam asi 7 let. Je pravda, ze mi prijde, ze Primaloft trochu ztratil vlastnosti a bunda vic profoukne, nez kdyz byla nova. Druhou do mesta mam asi 6 let, v zime pouzivam denne a neprijde mi, ze by se na ni neco pokazilo.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » čtv lis 20, 2014 0:01

Jeste mne napadla jedna vec. Kdysi jsem mel zateplenou bundu, ktera mela svrchni material neco jako pancir tj. podobny laminatu na membranovkach. Mozna tam byla i nejaka membrana. Absolutne vetruodolny, uplne nebo aspon castecne vodeodolny a malo prodysny. V bunde jsem sel do kopecku jen nekolikrat, byla absolutne nepouzitelna. Jeste si vzpominam, jak mi po zadech stekala ledova voda, ktera zkondenzovala uvnitr bundy. Bylo mi bud horko nebo zima, teplota se nedala uregulovat. Nakonec jsem v ni chodil jen do mesta a to jeste jen kdyz bylo extra hnusne, naprosty fail. Jestli ma nekdo podobnou zkusenost, tak chapu, ze preferuje cibuli. Prodysnost je proste zasadni, jak uz jsem psal, spravne je zateplena vetrovka.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod apuka » čtv lis 20, 2014 7:41

scinkk píše:...a pak zalezi do jakych teplot mi ta fliska bude stacit (mysleno pri bezvetri, ci kdy to jeste flisku neprofoukne).
air2 píše:...a zacne profukovat (coz zadne flisce nesvedci)
Doporucuji bundu z Polartec WindPro. Docela dobre zadrzi vitr, i docela silny, jenom z toho nejvetsiho neco projde az dovnitr. Ma to i docela dobre DWR (kdyz byla nova, sel jsem jenom v ni v poradne prutrzi mracen (v bource, tj. i v silnem vetru) ze Stramberka do Koprivnice asi 35 minut po poli a pod ni jsem mel kosili naprosto suchou. Jen je husteji tkana jako Classic a proto o neco malo min prodysna, ale stale jeste dostatecne.
Tady jsou nejake technicke udaje.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Simi » čtv lis 20, 2014 10:03

mike píše:Fajn, kouknu. Zatepleny SS se ale chova jinak, nez normalni zatepleni. Klidne to muze mit stejnou vahu, ono tech 40 g/m^2 je jen takove tenke rouno, ale jedna vec je laminat a druha rouno mezi dvema latkami. Zatepleny membranovy SS mam (bundu) a nefunguje mi, uz ho vubec nepouzivam.

Zateplená membránová SS bunda musí být děs. To věřím. Tady je to vážně o tom, že ten SS je prostě trochu tlustší a chlupatější. Navíc pro nohy a vršek těla mi přijde, že obojí je z pohledu vnímání teplot, topení a pocení úplně odlišné.

mike píše: Akorat kdyz koukam sem, tak tam nic o membrane nepisou (nebo to nevidim). Ty mas urcite starsi verzi, ze by udelali zmenu?
No a jinak je pro mne cela pointa zateplenych kalhot v tom, ze nepotrebuju podvekacky. V tech co jsem mel nebyly potreba ani v -20 a izolace urcite nemela vic, nez 60 g/m^2, spis 40.

Musíš kouknout na tohle. Sice je to asi taky nějaké novější verze, ale jsou +-stejný jako moje letitý gatě.
A ano, idea zateplených kalhot je, že nepotřebuješ podvlíkačky vůbec nebo maximálně tenký - prostě podle teplot. Větší teplotní rozsah ti samozřejmě umožní nižší izolace, kdy to podle potřeby v nejhoším doplníš podvlíkačkama. Já tyhle kalhoty používám převážně v zimě nebo pak v létě(příp. jaro a podzim) výš v Alpách na skále/sněhu/ledu. V tý zimě pod nima obvykle ty tenoučký podvlíkačky nosím, v tom "létě" většinou bez.
Naposledy upravil Simi dne čtv lis 20, 2014 10:39, celkově upraveno 1
Simi
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1247
Registrován: čtv zář 9, 2004 15:01
Bydliště: Praha

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Simi » čtv lis 20, 2014 10:36

mike píše:@scinkk: vetrovkou urcite flisku vylepsis, jelikoz jeden z problemu je, ze neni odolna proti vetru, ale prijde mi, ze takhle simulujes primaloftku horsim zpusobem ;-) Prodysnost by mela vyjit plus/minus nastejno s dobrou primaloftkou, jestli mas malo prodysnou, tak se nedivim, ze ti nevyhovuje (tvrdim celou dobu, ze primaloftka musi byt maximalne prodysna, vlastne zateplena vetrovka).

Tady jsem v partě se Scinkem a podobnými. Mě taky vyhovuje i v zimě mnohdy fungovat jen v (obvykle tenký) flísce. Prostě to odvětrává řádově víc než jakákoliv jiná bunda, co má na vrchu "šusťák". Že to profoukne je pro mě právě plus. Samozřejmě když fičí hodně, chce to něco proti větru, ale tomu pak přizpůsobím spodní vrstvu(y).
Prostě ani dobře prodyšný šusťák se v prodyšnosti nikdy nemůže srovnávat s flísem.

A znovu obecně proti pohybu přímo v primaloftce a argumentům, že jen třeba mám vysokou gramáž izolace(otestovanou mám jak vysokou, tak nízkou). U lidí, co mají organismus nastaven jako třeba já, to opravdu není řešení. Je to taková celkem jednoduchá matematika, kdy prostě nefunguje stav, že je mi v určitém oblečení teplo, když se nehýbu a není mi moc teplo, když se pohnu. Jen zipem to nezvládám regulovat. Nehledě na to, že nemusí být moc praktické mít zrovna bundu rozepnutou (poletující sníh apod.). V tom souhlasím s propagátory toho, že když vyrážím (je jedno jestli do kopce, do další lanové délky, na běžky, ...), musí mi být trochu zima. Během pár minut se dostanu do provozní teploty a je mi teplo, ale nepřehřívám se.

Nicméně chápu, že jiným to ťapání v primaloftkách fungovat může a tedy vyhovuje.
Simi
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1247
Registrován: čtv zář 9, 2004 15:01
Bydliště: Praha

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod pickard » čtv lis 20, 2014 10:49

Já se teda přiznám, já jsem taky celkem flískař. Není to ani tak výsledek nějakýho vědeckýho zkoumání, ale spíš výsledek toho, co jsem doma měl a v čem jsem si zvykl. Flíska, když je větší kosa, tak víc merina pod to, když je nesnesitelnej vítr, tak gore na to. Když je supr kosa tak peří.

Možná to není ideální, ale nechce se mi to řešit :)
pickard
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1066
Registrován: ned črc 7, 2013 8:35

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod axi12 » čtv lis 20, 2014 10:53

jo, jo, souhlasím s pickardem... já teda místo flísky používám PWS buď s krátkou vlnou, dlouhou vlnou pod a nebo s membránou nad. Peří na PWS jsem ještě nepotřeboval užít, ale věřím, že když by se teplota šplhala k -30, tak by to bylo velmi pohodlné.
axi12
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1557
Registrován: pon lis 15, 2010 19:56
Bydliště: České Budějovice

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod air2 » čtv lis 20, 2014 11:40

Mike: měl jsem na mysli životnost dutého vlákna/mikrovlákna, které dost negativně ovlivňuje praní. Nemůžu zatím komentovat životnost Primaloftu v bundě, ale jakékoli duté vlákna mi šly vždycky dost slehly jakmile se bunda vyprala. Stejně tak u spacáku. Prostě se to slehlo, polámaly se vlákna a už to nemělo loft. Možná ale u Primaloftu s lehkým vnějším materiálem to slehávání nebude tak velké, jak píšeš ze své vlastní víceleté zkušenosti.
Jinak pokud šlapu vyloženě do delšího kopce, moc nefučí a je max. lehce pod nulou, tak taky šlapu jen v PWS - je mi lehce zima, ale stíhá to perfektně odvětrávat. Jakmile ale tempo není takové vysoké resp. fučí, je třeba přes to další vrstvu.
air2
účastník
účastník
 
Příspěvky: 583
Registrován: ned lis 22, 2009 23:22
Bydliště: Klimkovice

Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mvaldo » čtv lis 20, 2014 12:22

dlhsi kopec aj ja iba v PWS Tilak Serak a cesta spat ak treba tak Tilak Ketil na zahriatie, aj pocas prestavky
Uživatelský avatar
mvaldo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2135
Registrován: ned bře 8, 2009 19:14

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod mike » čtv lis 20, 2014 18:38

Simi píše:Zateplená membránová SS bunda musí být děs. To věřím. Tady je to vážně o tom, že ten SS je prostě trochu tlustší a chlupatější.

Napsal jsem to blbe. Myslel jsem prave chlupatejsi SS s membranou. Je to des i tak ;-) Hlavne za to asi muze ta membrana, ktera proste vetsi poceni neudycha a SS pak nasakne jak houba (a v mrazu zmrzne na plech).

Simi píše:Navíc pro nohy a vršek těla mi přijde, že obojí je z pohledu vnímání teplot, topení a pocení úplně odlišné.

Jo, to je. Proto jsem ochoten se u kalhot zamyslet nad timhle resenim, nahore ne. Samotneho mne prekvapuje, jakou zimu bez problemu vydrzim v relativne tenkych nylonovych kalhotach.

Simi píše:Musíš kouknout na tohle. Sice je to asi taky nějaké novější verze, ale jsou +-stejný jako moje letitý gatě.

Aha, diky. Docela se mi libi, jsou promyslene a maji ksandy, ktere se na zimnich kalhotach hodi.

Simi píše:A ano, idea zateplených kalhot je, že nepotřebuješ podvlíkačky vůbec nebo maximálně tenký - prostě podle teplot. Větší teplotní rozsah ti samozřejmě umožní nižší izolace, kdy to podle potřeby v nejhoším doplníš podvlíkačkama. Já tyhle kalhoty používám převážně v zimě nebo pak v létě(příp. jaro a podzim) výš v Alpách na skále/sněhu/ledu. V tý zimě pod nima obvykle ty tenoučký podvlíkačky nosím, v tom "létě" většinou bez.

Kdyz ja bych rad zustal uplne bez nich, jsem na to zvykly a vzdycky mi to tak fungovalo. V zateplenych kalhotach... Kazdopadne si skocim tyhle nekam vyzkouset, to co chci stejne nikdo nedela, a tak muzu zkusit zas neco jineho.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod pavproch » čtv lis 20, 2014 18:47

ach jo, no.... tady zase někdo teoretizuje dyž má NULA praktických zkušeností.... ](*,)

Na skialpo sem měl asi 6 let GTX SS Millet Advance Jckt + Pts (obojí hrubě zatepelené, tj možná s 2mm tlustým flísem zevnitř, fčíl už asi 3 roky mám Haglofs Couloir GTX SS Jck+Pts (taktéž zatepleno, ale poněkud tenčí, řekněme milimetr)

Obojí není děs, obojí je naprosto dokonalé..... podotýkám, že sem zmrzlina, co sa při sportu strašně, ale opravdu strašně potí..... už sem to tu psal víckrát: GTX SS (zřejmě právě díky flísu zevnitř) goretexuje VÝRAZNĚ lépe než obyčejný GTX hardšel.... tožtak...

To co výše popisuješ, tj promočit flís tak aby zmrznul se mi ještě NIKDY nepodařilo (přičemž např. wool triko pod tím má po zpocení třeba o kilo víc než suché, čili je doslova dospísmene durch mokré....)

Ale to nic, nic si z teho nedělej... šak Ty možná časem prozřeš..... :mrgreen:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28127
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » čtv lis 20, 2014 18:54

Simi píše:Mě taky vyhovuje i v zimě mnohdy fungovat jen v (obvykle tenký) flísce. Prostě to odvětrává řádově víc než jakákoliv jiná bunda, co má na vrchu "šusťák". Že to profoukne je pro mě právě plus. Samozřejmě když fičí hodně, chce to něco proti větru, ale tomu pak přizpůsobím spodní vrstvu(y).

Ano, fliska odvetrava vic, prislo mi, ze vetruodlonost se blizi nule ;-) Tuhle diskusi jsme meli u vetrovek, ze existuje neco, jako optimalni prodysnost, kdy material dobre dycha, ale jeste moc neprofoukne. Protoze jsou to spojene nadoby, nemuze byt oboji zaroven. No a fliska uz je hodne od te optimalni hranice, zatimco treba GTX je taky daleko, ale z druhe strany.

Simi píše:A znovu obecně proti pohybu přímo v primaloftce a argumentům, že jen třeba mám vysokou gramáž izolace(otestovanou mám jak vysokou, tak nízkou). U lidí, co mají organismus nastaven jako třeba já, to opravdu není řešení. Je to taková celkem jednoduchá matematika, kdy prostě nefunguje stav, že je mi v určitém oblečení teplo, když se nehýbu a není mi moc teplo, když se pohnu. Jen zipem to nezvládám regulovat.

Ale jo, verim tomu, jen mne prekvapuje, ze se to deje u chlapu. Protoze ti maji obecne lepsi termoregulaci, ktera zvlada vetsi vykyvy teplot. Kdyz jsem pred lety chodil po horach s pritelkyni, tak se treba petkrat prevlekla, zatimco ja jsem byl porad ve stejnem obleceni a bylo mi fajn. Pricemz jsme byli obleceni podobne. Ale holt kazdy jsme jiny a optimalni reseni je individualni.

Simi píše:Nehledě na to, že nemusí být moc praktické mít zrovna bundu rozepnutou (poletující sníh apod.).

Ano, to uz jsem psal, kdyz jde clovek proti vetru a snezeni, tak holt na prsou namokne. Ale tim vznikne zpetna vazba, ktera ho donuti zatahnout zip. Drobna neprijemnost, ktera (mi) v realu nijak zvlast nevadi.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » čtv lis 20, 2014 19:02

pavproch píše:ach jo, no.... tady zase někdo teoretizuje dyž má NULA praktických zkušeností.... ](*,)

Jak nula? Vzdyt pisu, ze tu bundu mam (uz jen ve skrini) a opravdu jsem zkousel najit zpusob, jak ji pouzivat. Neexistuje. Aspon pro mne ne.

pavproch píše:To co výše popisuješ, tj promočit flís tak aby zmrznul se mi ještě NIKDY nepodařilo (přičemž např. wool triko pod tím má po zpocení třeba o kilo víc než suché, čili je doslova dospísmene durch mokré....)

No vidis a mne se to stalo zrovna v Beskydech. Lezl jsem na Smrk nejakym prusekem primo do kopce, potil se jak zvire, prestoze bylo -10 nebo min. Na sobe jsem mel jen PowerDry triko a tu bundu, ktera postupne nasakla potem jako houba. Nahore po zastaveni mi okamzite zacala byt zima, takze jsem si shodil a vytahl z batohu primaloftku, kterou jsem nastesti mel s sebou. Za tu chvilku SS bunda uplne ztuhla (tuhla uz na tele) a musel jsem ji ohybat jako plech, abych ji slozil do batohu. No a v primaloftce jsem za chvili uschnul a zbytek dne mi bylo fajn. Nemit ji s sebou, tak bych nejspis chcipnul.

BTW, nemluvim o GTX SS, tam by to asi nebyla takova katastrofa. Tohle byla jedna z PU membran (typu Gelanots, Sympatex apod.)

pavproch píše:Ale to nic, nic si z teho nedělej... šak Ty možná časem prozřeš..... :mrgreen:

Ja uz jsem prozrel davno, ale jsem zvedav, jestli to zvladnes i ty :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod dudy » čtv lis 20, 2014 19:13

mike píše:..... Vzdyt pisu, ze tu bundu mam (uz jen ve skrini)......nemluvim o GTX SS, tam by to asi nebyla takova katastrofa. Tohle byla jedna z PU membran......


Tak máš GTX SS, nebo ne?
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » čtv lis 20, 2014 19:17

pickard píše:Já se teda přiznám, já jsem taky celkem flískař. Není to ani tak výsledek nějakýho vědeckýho zkoumání, ale spíš výsledek toho, co jsem doma měl a v čem jsem si zvykl.
...
Možná to není ideální, ale nechce se mi to řešit :)

Presne o tomhle jsem psal vys :) A proto si myslim, ze neni od veci delat osvetu pro lidi, co jeste zkousi. Ze neni jen jediny spravny cibulovy zpusob, ale ze jsou i jine moznosti a pro nekoho mohou byt lepsi.

air2 píše:Mike: měl jsem na mysli životnost dutého vlákna/mikrovlákna, které dost negativně ovlivňuje praní. Nemůžu zatím komentovat životnost Primaloftu v bundě, ale jakékoli duté vlákna mi šly vždycky dost slehly jakmile se bunda vyprala. Stejně tak u spacáku. Prostě se to slehlo, polámaly se vlákna a už to nemělo loft. Možná ale u Primaloftu s lehkým vnějším materiálem to slehávání nebude tak velké, jak píšeš ze své vlastní víceleté zkušenosti.

Neni, on totiz Primaloft zadny exta loft nema, coz vidim jako vyhodu, neni co slehavat. Ale jak jsem psal, zhorseni vlastnosti po tech letech pocituju a souvislost s pranim tam vidim.

Ovsem ne kazda izolace se musi slehnout. Mam jeste nekde schovanou pres 25 let starou lyzarskou bundu. Tenkrat to byla spicka, z nejake serie pro zavodniky, a pouzival jsem ji velmi dlouho, mozna 15 let, nez se rozpadly zipy a zacala se trhat vnejsi latka. Nevim, co v ni je, ale loft to ma poradny i po mnoha vypranich. Hreje to ovsem asi tak stejne, jako Primaloft se ctvrtinovym loftem a na rozdil od nej to docela profoukne.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » čtv lis 20, 2014 19:24

dudy píše:Tak máš GTX SS, nebo ne?

Nemam. Od zacatku pisu, ze mam membranovy SS. Nemuzu za to, ze si pod tim pp nedovede predstavit nic jineho, nez GTX SS ;-)

Je to nejaka membrana od MHW, schvalne jsem tu bundu vyhrabal, ale napsane to tam neni a nazev membrany uz jsem zapomnel... Ale to je fuk, jak jsem psal, je to PU membrana, jakou pouziva spousta vyrobcu.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod dudy » čtv lis 20, 2014 19:34

Já jenom, že mi příde (stejně jako PP), že GTX SS fakt funguje ňák líp než GTX HŠ (hártršél) a asi 100x líp než noname SS.
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » čtv lis 20, 2014 19:38

Verim tomu. Ale MHW bych jako noname nebral a ta membrana jmeno mela ;-)

Spis by ale bylo lepsi porovnat s NeoShellem, ne? GTX HS neni zadny zazrak (starsi, ActiveShell nevim).
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod suslos » čtv lis 20, 2014 20:28

mike: Conduit bo tak nějak říkali jejich membránám v MHW

Jinak v Neoshellu jedu už druhým rokem a spokojenost největší __II

Teď jsem na frírajdování pořídil ještě Instalatera od DA z Diaplexu, tak uvidíme jak se bude chovat to, až budu na těch fošnách někam šlapat __II __II __II
suslos
účastník
účastník
 
Příspěvky: 420
Registrován: sob kvě 15, 2010 17:56
Bydliště: Jindřichův Hradec

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » čtv lis 20, 2014 20:33

Jo, to je ono, Conduit SS. Diky.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod scinkk » čtv lis 20, 2014 20:34

Doporucil bych ti tu mou (MHW Compressor), jenze zmenili izolaci za horsi a "obalovy" material menili snad kazdy rok


ja vim, ale to je prave ono, behat po obchodech a zkouset vsechny prodychnout se mi nechce :) A jak jsme se bavili, to ze ji mas 6 let uz muze mit zasadni vliv a novou s takovyma paramatrema pordysnosti uz muzes treba hledat tezko.
Mozna zkusim okonkout primaloftku od Arcteryx, tusim Atom, pac ta ma stejny matros jako ty jejich vetrovky 2013.

S tou fliskou mi staci koupit vetrovku z pertex EQ a mohl bych byt spokojen :)

Doporucuji bundu z Polartec WindPro. Docela dobre zadrzi vitr, i docela silny, jenom z toho nejvetsiho neco projde az dovnitr.

jo taky jsem na to narazil, ale nevim, zda to uz prave nebude lehce kompromisni reseni, stejne jako treba bunda s Alphou, kdy s obyc fliskou muzu tu vetruodolnost resit vetrovkou az v momente kdy je treba. A zkusim to nekde jeste omkrnout.

Jinak jsem dneska okukoval flisky Patagonia, spis ze zvedavosti :) Ale taky koukal na bundu Nano-air, na BPL foru ji berou jako bratrance Polartec Alpha a dost ji tam chvali :) Zajimava bundicka, loft asi jako 60g primaloftka ale vypln je poctove takova hutnejsi. Svrchni material je moc prijemny, mekoucky, vubec ne sustakoidni a prodejchnout to jde skvele, asi jako silna fliska. Pri poradnym vetru by to asi profouklo, ale kdyby za to nechteli tolik skvary, tak bych to vzal misto te flisky :)
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3505
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » čtv lis 20, 2014 20:41

scinkk píše:ja vim, ale to je prave ono, behat po obchodech a zkouset vsechny prodychnout se mi nechce :) A jak jsme se bavili, to ze ji mas 6 let uz muze mit zasadni vliv a novou s takovyma paramatrema pordysnosti uz muzes treba hledat tezko.

Njn, vsak prave proto se ji neodvazim doporucit... Jeste muzes cist srovnavaci testy a koukat po parametrech, osviceni vyrobci uz prodysnost uvadeji.

scinkk píše:Ale taky koukal na bundu Nano-air, na BPL foru ji berou jako bratrance Polartec Alpha a dost ji tam chvali :) Zajimava bundicka, loft asi jako 60g primaloftka ale vypln je poctove takova hutnejsi. Svrchni material je moc prijemny, mekoucky, vubec ne sustakoidni a prodejchnout to jde skvele, asi jako silna fliska. Pri poradnym vetru by to asi profouklo, ale kdyby za to nechteli tolik skvary, tak bych to vzal misto te flisky :)

Zajimave, jak to nekde potkam, tak si to osaham. Pisou tam 40 CFM, coz je lehce pres miru, ale rekl bych, ze to bude lepsi nez fliska + vetrovka.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod scinkk » čtv lis 20, 2014 21:13

Pisou tam 40 CFM, coz je lehce pres miru


To by tak mohlo byt mozna i vice. Urcite to bude mit blize k flisce nez reknem k pertex classic apod. Jeste jsme sem chtel napsat, ze ten vrchni matros je sice hodne prijemny, ale napadlo me ted, ze asi nebude moc odolny a klidne by clovek snadno trhnul o skalu ci mozna i o vetev a ted jsem jeste cetl komtare na jejich eshop a tam prave nekdo pise, jak ji snadno trhnul a ani o tom nevedel :)
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3505
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod apuka » pát lis 21, 2014 9:06

mike píše:
mike píše:Musíš kouknout na tohle. Sice je to asi taky nějaké novější verze, ale jsou +-stejný jako moje letitý gatě.

Aha, diky. Docela se mi libi, jsou promyslene a maji ksandy, ktere se na zimnich kalhotach hodi.
mike píše:A ano, idea zateplených kalhot je, že nepotřebuješ podvlíkačky vůbec nebo maximálně tenký - prostě podle teplot. Větší teplotní rozsah ti samozřejmě umožní nižší izolace, kdy to podle potřeby v nejhoším doplníš podvlíkačkama. Já tyhle kalhoty používám převážně v zimě nebo pak v létě(příp. jaro a podzim) výš v Alpách na skále/sněhu/ledu. V tý zimě pod nima obvykle ty tenoučký podvlíkačky nosím, v tom "létě" většinou bez.

Kdyz ja bych rad zustal uplne bez nich, jsem na to zvykly a vzdycky mi to tak fungovalo. V zateplenych kalhotach... Kazdopadne si skocim tyhle nekam vyzkouset, to co chci stejne nikdo nedela, a tak muzu zkusit zas neco jineho.
Miku, pekne se se svym druhym ja :wink:. To musi byt teda zajimave u Tebe doma, kdyz mate obcas tak protichudne nazory.
Neboli, jak zvykne psat sem-tam nejaky ten administrator - Nauc se SPRAVNE citovat! :lol: 8)

Promin, ale toto neslo vynechat.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod fps » pát lis 21, 2014 14:53

mike píše:No a jinak je pro mne cela pointa zateplenych kalhot v tom, ze nepotrebuju podvekacky.

tak to já potřebuji spodky na spaní, proto raději nosím nezateplené kalhoty, a pod to spodky které pak použiji na spaní, kdybych měl zateplené kalhoty, a nosit spodky pod ně by už bylo moc, takže bych tahal v batohu spodky na spaní, a to by byla zbytečná váha
mike píše:No vidis a ja jsem dneska chodil po meste v asi +6 v primaloftce se 100 g/m^2 a pod tim IB 150 triko s kratkym. Bundu jsem mel castecne rozepnutou a bylo mi akorat. Kdyby bylo -5, tak mam na sobe to same, jen trochu vic zapnu zip.

já ty zateplené bundy co se mi neosvědčili na turistiku používám taky do města, na lehké chození po městě jsou skvělé, ale na náročnější turistiku na těžko jsou špatné
mike píše:Coolmax mi neprijde jako dobra prvni vrstva pod zateplenou bundu. Funguje celkem dobre, kdyz je primo na nem neco dalsiho, merino nebo PWS, ale sam o sobe aspon mne ne. Zkousel jsem ho nosit v lete samostatne a bud mi bylo horko nebo zima, strasne uzky rozsah teplot. PowerDry mi funguje mnohem lip, ten ma naopak rozsah teplot velky. No a pod zateplenou bundou je to trochu podobne, jako bez niceho, mezi trickem a bundou je vzduch, ktery vyrovnava teploty, ale kdyz Coolmax chladi telo, tak se nedivim, ze to neni nic moc. Prvni vrstva je v tomhle pripade hodne dulezita.

tak na mě Coolmax funguje nejlíp ze všech umělotin co jsem kdy zkusil (zkusil jsem i PowerDry), a to celoročně ( cca +35°C až -20°C), a není Coolmax jako Coolmax, já doporučuji Canard a Craft, tohle jsem tady už kdysi taky psal
mike píše:Kdyz uz tak PWS.

a nebo Polartec Classic 100, a nebo teplejší Polartec Classic 200
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

PředchozíDalší

Zpět na Oblečení