Poctivé jídlo
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Poctivé jídlo
od mike » úte zář 23, 2014 15:03
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Poctivé jídlo
od mike » úte zář 23, 2014 15:09
grco píše:Inak bol som minule prvy krat v Lidli a kupil som si teda kralovnu ryzi (basmati), no a musim povedat, ze na Kohinoor sa nechyta.
co se ti stalo? Taky prechodne zatmeni mysli jako v mem pripade? Ja jsem se ale zavcas vzpamatoval a nic tam nekoupil
Kupujes basmati ryzi v Tescu? Ja tedy kupuju Tildu u Pakistancu. Cenove vyjde nastejno jako ta tva a lepsi jsem nejedl. Navic se s ni dobre pracuje, tri polevkove lzice na porci a 9 minut vareni.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Poctivé jídlo
od ratel » úte zář 23, 2014 15:13
mike píše:Nove OC Krakov
nepise se Krakow s W - to je nejake cetrum polskeho zbozi v praglu ? Snad nebyla ta kyta z obaveneho Polska ?
-
ratel - účastník
- Příspěvky: 638
- Registrován: ned led 5, 2014 21:48
- Bydliště: pod Ondřejníkem
Re: Poctivé jídlo
od grco » úte zář 23, 2014 15:17
A inak nechápem to s tou prácou, ja pracujem s každou rovnako
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6899
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Poctivé jídlo
od mike » úte zář 23, 2014 15:19
ratel píše:haha, kdyz slysim prave ceske a skoro domaci, chce se mi prchat pryc.
Jj, jeste pridej farmarske. Puvodne dobry napad, ale co se na to nabalilo je sila a clovek si musi dat opravdu pozor, aby nekomu neskocil na spek. Navic modni "znacka", ze ktere se snazi vydolovat co nejvic. Treba takovy cerstvy ovci syr za 600 kilo. Za to jinde dostanes vyzrale Pecorino nebo jiny ovci syr z Italie, Francie nebo Spanelska. Na Valassku dostanes ten samy za 300 kdyz je drahy a okolo 200 primo ze salase.
ratel píše:nepise se Krakow s W - to je nejake cetrum polskeho zbozi v praglu ?
Nepise a neni. V tehle ctvrti ma spousta ulic polska jmena a pisou se cesky.
edit: a nasel jsem tam ten kramek, pry uzeniny z komina.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Poctivé jídlo
od mike » úte zář 23, 2014 15:21
grco píše:Bol som chorý...
Tak to te trochu omlouva
grco píše:A inak nechápem to s tou prácou, ja pracujem s každou rovnako
Tak jak jsem psal? Porovnavam s normalni ryzi, ta se vari 20 minut a nabude jen polovinu toho, co basmati.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Poctivé jídlo
od grco » úte zář 23, 2014 15:27
Akože aj s tou basmati kohinoor aj z lidla pracujem rovnako, že na prácu nemá vplyv značka, ale má vplyv na chuť
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6899
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Poctivé jídlo
od ratel » úte zář 23, 2014 15:30
mike píše: Nepise a neni. V tehle ctvrti ma spousta ulic polska jmena a pisou se cesky.
tak jo, ale nemaji tam farmarske trhy mezi akcemi, to jsou nejaci zpatecnici
-
ratel - účastník
- Příspěvky: 638
- Registrován: ned led 5, 2014 21:48
- Bydliště: pod Ondřejníkem
Re: Poctivé jídlo
od mike » úte zář 23, 2014 15:36
grco píše:Akože aj s tou basmati kohinoor aj z lidla pracujem rovnako, že na prácu nemá vplyv značka, ale má vplyv na chuť
A jak ji delas? Myslel jsem, ze neni basmati jako basmati a nektere se musi varit dyl. Moc zkusenosti s tim ale nemam, jak jsem narazil na Tildu, tak nemam potrebu zkouset nic jineho.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Poctivé jídlo
od mike » úte zář 23, 2014 15:38
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Poctivé jídlo
od ratel » úte zář 23, 2014 15:42
-
ratel - účastník
- Příspěvky: 638
- Registrován: ned led 5, 2014 21:48
- Bydliště: pod Ondřejníkem
Re: Poctivé jídlo
od mike » úte zář 23, 2014 15:47
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Poctivé jídlo
od grco » úte zář 23, 2014 16:07
ja davam vacsinou 400g ryze, 600g studenej vody (1.5 nasobok), to su pre mna tak 3 porcie (zerem vela ryze)
ryzu preplachnem v studenej vode, kym z nej netecie uz moc biela voda, dam do hrnca, zalejem studenou vodou, dam sol a korenie (niekedy dalsie ochucovadla, podla toho k comu to varim - badyan, kardamon, kari, susene chilli), prikryjem poklickou, zapnem na plny vykon, ked to zacne penit (vriet), prepnem na minimum, necham tych 9 minut ako ty, vypnem uplne a necham este 5-10 minut dojst az potom otvaram poklicku!!! (mam sklenenu, takze do toho vidim a cely cas nedviham), premiesam, hotovo
varit sa to ma 8 az 10 minut, ten rozdiel casovy ale podla mna nezavisi tak moc na ryzi, ako skor na hrnci a sporaku, pretoze kazdy ma iny
varim takto basmati ryzu vzdy, bez ohladu na to, kto ju vyraba, vysledok ale nie je vzdy stejny, tu tvoju tildu som nemal, ale napriklad vitana basmati nie je nic moc, takisto ani ta z lidlu, kdezto kohinoor je znatelne lepsia, pozna aj amater
s "normalnou" dlhozrnnou ryzou to neporovnavam, tu nekupujem vobec, ked tak este jasminovu obcas, ale viacmenej kupujem vylucne basmati (nepocitam arborio na rizoto)
Tu mas aj video jak sa to ma varit http://www.youtube.com/watch?v=Jf75I9LKhvg
EDIT: Jo a niekedy tam davam aj trochu olivoveho oleja...
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6899
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Poctivé jídlo
od mike » úte zář 23, 2014 16:22
Ja ji delam trochu jinak, podle navodu u Tildy. Nejdriv 30 minut namocit ve studene vode, pak proplachnout a uvarit ve vetsim mnozstvi vody. Za tech 9 minut se scedi a je hotovo. Davam tam akorat sul a hrebicek, delam obvykle ryzi k jidlu, ktere je korenene dost. Asi ji jednou zkusim i dusit jako ty. Pri vareni to myslim na sporaku nezalezi, pri duseni by mohlo.
Neni ten GR nejak hyperaktivni? Kokain nebo pervitin?
Normalni ryzi uz taky nekupuju. Pred casem mi Tilda dosla, a tak jsem to udelal a byl jsem vysledkem dost rozcarovan. Jak si clovek zvykne na lepsi...
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Poctivé jídlo
od grco » úte zář 23, 2014 16:23
inak cedit ryzu som nikdy neskusal, vzdy som vyrastal v tom, ze ryza sa robi tak, ze sa ta voda musi absorbovat, a tak to aj robim dodnes, a dolezite je nedat tam tej vody vela cedim len cestoviny
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6899
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Poctivé jídlo
od mike » úte zář 23, 2014 16:29
To jsou dva zpusoby. Bud vareni s prebytkem vody nebo duseni kdy se vstreba. Duseni je pry chutove o neco malo lepsi, ale vareni zas jednodussi a ja obvykle ryzi delam pri vareni neceho jineho a nechci se rozptylovat.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Poctivé jídlo
od grco » úte zář 23, 2014 16:35
No a teraz jak mam indukciu s casovacom, tak je to najlepsie. Pripravim si ju dopredu do hrnca, a potom ked uz je zvysok skoro hotovy, tak ju uz len zapnem, a ked zacne vriet (otazka chvile), tak nastavim casovac na 9 minut, a ono sa to uz samo vypne, a tym, ze sa ta voda vstreba, tak uz nemusim nic cedit a riesit
Mne prave ten sposob, kedy sa ta voda absorbuje pride paradoxne jednoduchsi, jak varit ryzu v sacku (co som varieval na kolejich), lebo tu ryzu v sacku po uvareni musim vybrat, roztrhnut sacok a vysypat do hrnca, kdezto normalne to len vypnem a je hotovo
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6899
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Poctivé jídlo
od mike » úte zář 23, 2014 16:45
Scezena taky proschne, necha se par minut v cedniku a pak se jen provzdusni vidlickou.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Poctivé jídlo
od grco » úte zář 23, 2014 16:47
Tiez si pamatam par krat pripalenu ryzu z detstva
Tak ja zas naopak skusim tu scedenu teda
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6899
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Poctivé jídlo
od mike » úte zář 23, 2014 17:01
Uvidim, nastesti ma mycka zvlada i pripalene hrnce
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Poctivé jídlo
od dudy » úte zář 23, 2014 17:28
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3965
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Poctivé jídlo
od Lipon » úte zář 23, 2014 21:36
Ale tchyne tamtema koncinama obcas chodi a je desne pysna, jak ma na devitce zmaknuty obchudky, ktery maj zarucene lepsi veci nez v tech velkokramech; tak by me moc neprekvapilo, kdyby tohle byl jeden z nich
I kdyz u nekterych veci to tak muze byt, treba pekarny
- Lipon
- inventář fóra
- Příspěvky: 4918
- Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
- Bydliště: furt něgde ...
Re: Poctivé jídlo
od mike » stř zář 24, 2014 1:58
S pekarnama to tak rozhodne je, chleba v superhyper je za trest, aspon tady na kopci. Maso je taky lepsi nebo minimalne to same a levnejsi v mensich reznictvich. Billa uz se dostala o 50% vic na beznem mase (veprove kotlety, panenky, kruti prsa...) a stale stoupa
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Poctivé jídlo
od pavproch » čtv úno 13, 2020 16:25
Zvyknul sem si dycky po cestě ze skijovek na Chopku k sobě dom do ta3 sa stavit na oběd v (rychlo) restaurantu Fulla v Tescu v PP. Vaří tam fuckt dobře, je to rychlé, s obsluhou s jídlem (a samoškou při placení), oběd tam stojí jen 4.5E a dá sa platit kartou. Prostě samá pozitiva. Dyž sem byl naposled na Chopku (ca 3 týdny z5), taxem se tam tež stavil (už později po poledni = menu už bylo přebrané) a zbyla na mě bambusová poblíffka (to bych si dobrovolně sám nikdy neobjednal). Poblíffka ale k obědu muši byť. Výsledek: Mno, než bambusovou, tak to rači bez poblíffky. Tožtak asi. Neska sem tam byl na oběd zas a zas byla na menu i bambusová poblíffka. Poučen sem si objednal rači hrstkovou (byla mńamézní). Proti mně u stolu seděli dva SK důchodci a po delším vybírání si ten bambus objednali. Poté co já vylízal talíř poblíffky (i s nášupem - btw obyč poblífku tam dávaj na stůl v míse "eat as much as can"), oni zakřiknutě dojedli tu jednu misku bambusu a.... ošívali se tak nějak všeobecně. Následně z nich vylezlo: Příště rači bez poblíffky než tohle. ....nejsu sám s neláskou k bambusu.......
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28320
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)