Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od pavproch » pon čer 16, 2014 18:55
a) neměl čas, bo vařím, ni... sem to kuře na vývar táhnul snad 4hodiny...
b) sem si nezpoměl
c) i dyby sem si zpoměl, ta bysem to nefotil, bo vedle tusa a dudyho bych stejně byl za vomáčku....
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28279
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od tuso » úte čer 17, 2014 11:45
mike píše:@tuso:
Jakou jsi pouzil mouku? Hladkou? V receptu pisou all purpose flour a nejsem si jisty, ktera z nasich tomu odpovida.
Hladkou.
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od wawrik » úte čer 17, 2014 17:43
Asi zoženiem ten kameň do rúry, robili sme to na plechu v elektrickej rúre na 250 °C.
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » úte čer 17, 2014 18:31
Mne na vareni tahle prekvapeni bavi. Kdyz je vysledek sice jiny, nez ocekavany, ale porad dobry. Vcera jsem po mesici a pul vytahnul z lednicky maso, ktere bylo jinak zabalene, nez driv (simulace vakuovacky). Prvni prekvapeni: vypadalo uplne jinak, nez jsem byl zvykly. Svetlejsi, tuzsi a nedalo se rozklepat rukou na tretinovou tloustku jako driv po mesici. A vubec nebylo citit a tudiz ani potreba poradne umyvat a pripadne orezavat. Prekvapeni druhe: pouzil jsem na dopekani porcelanovou misku, podcenil kolik naakumuluje tepla a steak v ni dosel temer na well done misto na medium. Prekvapeni treti: vysledkem nebyla podrazka, jak jsem cekal, ale mekke a stavnate maso. Sice well done, ale takovehle se da prezit.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49393
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od tuso » úte čer 17, 2014 18:35
wawrik píše:Tak my sme k nepálskej paradajkovej polievke a k tom yum skúsili urobiť ten naan podľa tusom postnutého receptu a dosť sa nepodaril Konzistencia ešte ako-tak ušla, ale chuť úplne iná. Síce skvelá - asi si to občas budeme robiť namiesto chleba - ale od naanu na míle vzdialená. le
Asi zoženiem ten kameň do rúry, robili sme to na plechu v elektrickej rúre na 250 °C.
Možno ten kameň nepomože. Ako som písal-nikdy som naan nejedol. To, čo som ukuchtil, bolo skvelé, ale možno nejaký indofil (nie Indyfil ) by povedal, že je to o ničom. V každom prípade toto určite zopakujem, pretože to bolo vynikajúce bez ohľadu na to, či to bol alebo nebol pravý naan.
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od wawrik » úte čer 17, 2014 19:00
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » úte čer 17, 2014 19:29
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49393
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od tuso » úte čer 17, 2014 19:40
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od wawrik » úte čer 17, 2014 20:07
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » úte čer 17, 2014 20:17
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49393
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od wawrik » úte čer 17, 2014 20:43
Ona tá chuť je inak veľmi zaujímavá, si tu teraz ten naan nastudeno pochrumkávam, naozaj je to dobré. Normálny naan mi studený nechutí vôbec.
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » úte čer 17, 2014 21:19
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49393
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od tuso » stř čer 18, 2014 6:21
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » pát čer 20, 2014 19:06
Vysledek nebyl spatny, ale uplne spravne to jeste nebylo. Chlebovou chut nemel (testo kynulo asi tri hodiny), ale asi jsem uplne netrefil pomer surovin, to ty jejich cupy a teaspoons. Testo bylo ridsi, nez byt melo a nepracovalo se s nim nejlip. Asi malo mouky a taky jsem nemel doma dost hladke, takze byla napul s polohrubou (ktere mam z nejakych nesmyslnych duvodu doma spoustu). Chut mela smer k te spravne, ale priste to bude chtit vic soli.
Pekl jsem to na obracenem plechu, ktery jsem nechal v troube nahrat pri 250 stupnich. Na prvni pulku jsem zapnul gril na 300 a hotova byla asi za 4 minuty. Pak se tim horkem plech prohnul a kousnul se v pojezdech, takze druhou pulku jsem zkusil na horky vzduch 250. Ta se pekla 6 minut a rozdil k horsimu byl znat. Bude to chtit kamen.
K tomu Rogan Josh, kde jsem se uz dostal ke spravnemu vysledku. Chce to dobry tucny jogurt (pouzivam ten pseudorecky co psal dudy) a rozhodne prepustene maslo misto oleje, to dela celkem zasadni rozdil. A maslem nesetrit, kdyz tam pisou 175 - 250g na kilo masa, tak to opravdu aspon 20 deka chce.
(fotky nic moc, spechal jsem na jidlo a mel po te akci v kuchyni strasny bordel )
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49393
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » ned čer 22, 2014 23:54
Tentokrat jsem pouzil jen hladkou mouku a misto odmerovani hrnkem jsem to opravdu vazil. S testem se pracovalo mnohem lip (bylo tuzsi a nelepilo) a pri peceni naany vyskocily stejne, jako na videu. Chutove taky lepsi, uz se to blizi te spravne chuti. Chlebova tam opet nebyla, ale jeste chybelo neco, co cloveka nuti porad pokracovat v jidle i kdyz uz nemuze. Teda, naznak uz tam byl
Tentokrat jsem to pekl na plechu pod grilem na 300 stupnu. Tri minuty po jedne a pak jeste minutu po druhe strane. Najednou to bez kamene nejde, jinak spodek zustane svetly.
Premyslim, v cem muze byt rozdil proti levnym restauracim. Napada mne kynuti -- pocitam, ze tam udelaji testo jednou pred otevrenim a pak z nej az do zaviracky delaji naany. Tohle mi kynulo necele tri hodiny, priste zkusim vic.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49393
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od pipe » pon čer 23, 2014 8:23
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od wawrik » pon čer 23, 2014 9:00
Len postreh: nikdy (a tým myslím naozaj nikdy) som nedostal naan, ktorý by bol takto nafúknutý po celej ploche. Vždy bol nafúknutý len po okrajoch a kde-tu aj v ploche, ale tie bubliny boli obyčajne popraskané. Ale v zásade to je jedno, hlavne nech je dobrý. Možno je to naan typický pre inú oblasť Indie, alebo ten rozdiel robí vyššia teplota v tandori.
S tým vykysnutým cestom - neviem neviem... Naan na obrázku vyššie je z reštiky, kde ich odjakživa (odkedy tam chodím ) robia najlepšie, pričom je jedno, v ktorú dennú hodinu tam prídem. A je to najlacnejšia turistická reštika v KTM.
Inak rozdiely v chuti medzi naanmi od indiánov (trebárs aj v Európe) sú oveľa menšie, ako rozdiel medzi indiánskymi a tými, čo sa snažíme urobiť doma. Chuťovo najbližšie boli tie, ktoré kysli najmenej. Ale osobne tomu neprikladám žiadny význam, je to skôr zhoda okolností
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » pon čer 23, 2014 14:58
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49393
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od tuso » úte čer 24, 2014 6:13
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » úte čer 24, 2014 15:21
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49393
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od wawrik » úte čer 24, 2014 15:45
Ale s tými kvasnicami máš pravdu, každý hovorí inak.
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » úte čer 24, 2014 15:51
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49393
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od apuka » stř čer 25, 2014 5:59
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16566
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » stř čer 25, 2014 16:08
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49393
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » pon čer 30, 2014 3:10
Chutove uz to sedelo docela dobre, ale pro zmenu byl tuzsi, nez mel byt. Pricemz testo jsem ty 4 hodiny v teple nechal a prekvapive nakynulo docela dobre a i pekne vonelo. Prvni mi opet vyskocil, dalsi dva co jsou na fotce uz ne. Priste to asi zkusim na panvi, rekl bych, ze to potrebuje teplo zespoda a plech na to nestaci. Rekl bych, ze rozdil je jak popisoval Tuso; pizza na kameni a bez kamene. Kdyby se to udelalo rychleji, tak je asi akorat. I na tom videu ma naany z trouby placatejsi, nez z panve. Takze mozna upect na panvi a pak na chvili strcit pod gril, aby zhnednul shora. Na indukci to co ona na videu neudelam
K tomu Dopiaza, prvni pokus:
Chutove vyborne, jsem nevim, jak to zvladne me traveni. Vsechna ta hmota okolo masa je totiz cibule, podle receptu se ji tam dava stejne, jako masa. Plus spousta ghee, ve kterem se uprazila a krasne zesladla. Radej jsem si dal panaka, aby to nejak rozpustil.
Jeste jeden poznatek. Doted jsem pouzival kruti prsa, v puvodnich receptech sice nejsou, ale jehneci se blbe shani a hovezi by se delalo dlouho. Zbyva kureci, to jsem pouzil ted. Bylo v akci a kruti stejne nebylo. A hned jsem vedel, proc ho nechci. Po ponoreni do rozpaleneho masla pustilo na rozdil od krutiho spoustu vody, takze se nejdriv dusilo a nez zhnedlo, trvalo aspon dvakrat tak dlouho. Nebylo "krehcene" a ani zadna jina indikace, ze by bylo napichane vodou, normalni kureci prsa. Tak nevim, jestli v deBille podvadeji nebo jsou ta kurata tak rychle vyhnana, ze je maso sama voda... priste bude opet kruti; i chutove je lepsi.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49393
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » pon čer 30, 2014 6:43
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6896
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » pon čer 30, 2014 16:18
V receptu bylo v posledni fazi varit tak dlouho, az se cibule oddeli od tuku. Coz jsem i udelal a myslim, ze je to tak spravne. Vysledkem jsem byl velmi prijemne prekvapen. Kdyz jsem do uz skoro hotoveho masa sypal vrchovaty talir nakrajene cibule, tak jsem si rikal, jestli to vubec bude k jidlu. Bylo, cibule se uprazila a castecne zkaramelizovala a dohromady s korenim vznikla skvela chut. Zadne nasledky, naopak, zaludek uplne v pohode. Asi to koreni pomaha traveni. Dokonce ani nejsem nafoukly jako balo(u)n
Bys mel videt, kdyz jsem pred casem delal dusene veprove na paprice, zabral se do prace a nechal dusit asi o hodinu dyl, nez bylo zdravo. Maso se rozpadlo na vlakna a misto omacky s masem vznikla husta kase, ktera se po vychladnuti dala krajet. Vypadalo to dost nechutne, asi jako kdyz se vyblije kocka, ale jinak to bylo prekvapive dobre.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49393
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » úte črc 1, 2014 6:43
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6896
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od dudy » úte črc 1, 2014 7:11
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3963
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od pavproch » úte črc 1, 2014 7:14
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28279
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)