Prokletije -- Černá Hora & Albánie

Rumunsko, Bulharsko, Albánie a státy bývalé Jugoslávie

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Prokletije -- Černá Hora & Albánie

Příspěvekod fordcz » čtv čer 27, 2013 10:55

Ahoj,

snažím se vymyslet návrh na 12 denní (včetně dopravy) expedici do pohoří Prokletije a následný krátký pobyt u moře. Termín akce je začátek srpna, počet účastníků je 6-7. Zde je zhruba plán, který jsem s pomocí internetu sestavil:

1) {vlak EC 273 Avala / 1137} Brno --> Kolašin (zpáteční City Star);
2) {taxi | bus | stop} Kolašin --> Plav; MAPA#1
3) {pěšky} pochod po horách cca 7 dní; MAPA#2
4) {taxi | bus | stop} do města Podgorica, projdeme památky; MAPA#3
5) {bus | stop | vlak} k moři, patrně směrem Bar; MAPA#4
6) pobyt u moře (2 dny);
7) {vlak NZ 1136 PANONIJA / EC 272 Avala} Bar -> Brno

Rád bych se zeptal někoho, kdo tu oblast zná, zda tento plán dává smysl (hlavně ty mapy), zda v něm nevidí něco nesmyslného či neuskutečnitelného, případně zda by ho nešlo nějak vylepšit. Krom toho mám ještě konkrétní otázky:

a) Jak je to s přechodem přírodních hranic Černá Hora - Albánie? Můžeme se spolehnout na taktiku "nemám pas, jen občanku"? Nebo si máme (lze to vůbec?) vyžádat nějaký dokument povolující přechod hranice? Podotýkám, že v současném plánu je nejprve PŘECHOD přírodní hranice ČH --> Albánie a poté zpět PŘEJEZD klasické hranice Albánie --> ČH.

b) Jak je to s minovými poli? Nevede mnou naznačená cesta některým obvzláště nebezpečným úsekem?
fordcz
nováček
nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: úte čer 25, 2013 23:25
Bydliště: Blansko

Re: Prokletije -- Černá Hora & Albánie

Příspěvekod karaya1 » ned čer 30, 2013 8:43

fordcz píše:Můžeme se spolehnout na taktiku "nemám pas, jen občanku"? Nebo si máme (lze to vůbec?) vyžádat nějaký dokument povolující přechod hranice?

My to takhle udělali v létě 2011, ale v opačném směru - jeli legálně do Albánie a pak horama přešli zpátky do ČH (a pak ještě do Albánie a zase do ČH :wink: ). Na výjezdu z ČH to pak nikdo neřešil.
Opačně bych byl opatrný, protože na pozemním přechodu si Albánci dost podrobně zapisovali naše občanky (v systému jsme asi dodnes, ehm..) - hned na výjezdu k Podgorici uvidí, že jste do země nepřišli oficiálně. Navíc teď údajně funguje nějaký společný systém, ve kterém je vidět, ve které balkánské zemi zrovna máš být (možná právě z tohoto důvodu byl zaveden) - pochybuju, že ho budou mít policajti na ztracené vartě u hranic (nebo ve vlaku), ale v kanclu na silničním přechodu bude na sichr.
Když už bych začínal z Plavu, tak bych sice klidně šel do Albánie (btw, Bajram Curri je nesmysl, nic tam není a ztratili byste příliš mnoho výšky), na Jezerce apod., ale vzal bych to zase zpátky na sever do ČH - svého času jsme to šli přes Gusinje-Popadiju (tu určitě nemiňte, asi nejhezčí výhled v Prokletije) - Vermoši - Rikavačko Jezero - Veruša. To je bezpečně v ČH, pohraničníci nikde a jede ztama minimálně jednou denně (tuším kolem páté?) minibus do Podgorice.

Miny jsme nepotkali, ale to zase nechci ručit za něco, čím si nejsem 100% jistý.
karaya1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 680
Registrován: pon kvě 14, 2007 12:16
Bydliště: Brnéčko


Zpět na Balkánské státy