Poprve do Alp, jak na to

Itálie, Francie, Rakousko, Švýcarsko, Slovinsko, Německo, Lichenštenjsko

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod mike » stř srp 29, 2012 19:16

Vlakno odtrzeno odsud.

fps píše:pro mě jsou Vysoké Tatry nejdostupnější, jak tim že večer zalehnu na lůžko ve vlaku, a ráno se probudím, a jsem tam, pak taky že se tam domluvím, a není problém si zarezervovat ubytování na ňáké chatě, i když bych taky rád do Alp, ale tam se nedomluvím, rezervace na ňáké chatě by pro mě byla nereálná, a hledat kde se dá spát ve stanu by pro mě asi taky nebylo nic jednoduchého když neumím jazyk, cesta je taky komplikovanější, autem nejezdím, a vlakem by to bylo dost přestupů, nic přímého, abych večer zalehl, a ráno byl v Alpách, já se zase chystám do Vysokých Tater na poslední týden v říjnu na týdenní turistiku, tak doufám že tam bude minimum lidí jako tomu bylo loni touto dobou

Jj, taky jsem to kdysi videl podobne. Holt se to chce prekonat a pak se budes chytat za hlavu, zes to neudelal uz davno.

ad cesta: taky jezdim z Prahy vlakem. Spojeni pres Ceske Budejovice je ohavne, 5 hodin do Lince je ostuda, ale odtamtud uz je skvele. Osobne jezdim rano po sedme, zalehnu a probudim se v Linzi (ted koukam, ze to zas zmenili a v Summerau se prestupuje :evil:) a odtud bud smer Salzburg nebo Selzthal (tam je to nejbliz). Driv jezdil vecer i luzkovy na Salzburg a Innsbruck, ale asi ho zrusili, nejspis kvuli tem vylukam, co jsou u nas pres 10 let ](*,)

ad domluva: nemecky taky neumim, i kdyz jsem za tu dobu uz neco pochytil. Neni problem. Sice umim anglicky, ale to zas vetsinou neumi Rakusaci (v horach). Kdyz se chce, tak se vzdycky nejak domluvis. A to oni chteji, jelikoz turisty maji radi a snazi se jim vychazet vsemozne vstric. V Rakousku se mi jeste nestalo, ze bych se nejak nedomluvil. Obcas rukama nohama, ale vzdycky to nejak jde.

ad rezervace: to muze byt problem, jelikoz se vetsinou telefonuje a na chate dost casto umi jen nemecky. Nerikej, ze neznas nekoho nemecky mluviciho, kdo by ti tam zavolal. Na miste uz staci jen jmeno. Penziony v udoli nekdy zvladaji i mail a anglictinu.

ad stan: trek v horach se da kompletne naplanovat podle mapy a informaci na Netu, ale napoprve by asi byla lepsi ta chata.

Dam ti tip na prvni pokus: Schladmingske Taury, chata Preintaller Hutte. Prijemne osazenstvo, velky a pohodlny matrazenlager a lidi naseho typu tam maji radi. Velmi pekne prostredi a primo z chaty se da podniknout celkem dost peknych a ne moc technicky tezkych vystupu. Chatar umi jen nemecky, ale s domluvou nebyl problem. Akorat jsem tam byl naposled pred 5 lety, ale tyhle veci se moc nemeni. Jo a na podzim tam nekdy muze byt snih, prece jen maji okolni vrcholy pres 2700, chce se to kouknout na aktualni stav. Rezervace by nemusela byt potreba, byl jsem tam nekolikat bez ni. Naposled to byl konec zari a chata byla skoro prazdna, ale ani v sezone to nebyl problem (spis bych volal, jestli maji otevreno).
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49213
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Tatry

Příspěvekod fps » stř srp 29, 2012 23:19

mike@ moc díky, poslední týden v říjnu pojedu na týden do Vysokých Tater kde to nemam ještě prošli, ale mam v plánu zevrubně projít vše co je jenom možné, od příštího roku se zaměřím na Alpy, ale jelikož umím jenom česky, tak to bude pod stan nebo pod žďárák, domlouvat se na chatách mimo ČR a SR bych nezvládnul, doufám že lze u nás koupit lístky na vlak tam a zpátky třeba až do Schladmingu?
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Tatry

Příspěvekod mike » čtv srp 30, 2012 2:11

Samozrejme. Dokonce je to i vyhodnejsi, jelikoz zpatecni muzes koupit CityStar, kde je pro jednoho sleva 35% (s InKartou, kterou asi mas). Na podrobnosti se zeptej, az to bude aktualni.

Teda, obcas je problem koupit jizdenku do nektere male stanice, jelikoz CD ji nemaji v seznamu, ale to se resi tak, ze si koupis jizdenku do nasledujici stanice, rozdil v cene je zanedbatelny, obvykle v radu korun.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49213
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Tatry - spíš Alpy

Příspěvekod Kuba Turek » čtv srp 30, 2012 10:05

Naprostá většina horských chat v Rakousku, Itálii, Německu, Švýcarsku ani Francii není nikdy úplně plná. Pokud vás půjde 1-3, tak se vejdete vždycky.

Může se stát, že třeba tam něco slaví (třeba 100 let chaty, nebo 50 let sekce které chata patří, nebo tam mají postě místňáci ten víkend každoroční sraz), ale to se dá obvykle zjistit na jejich netu. Tím se obvykle chlubí. A v Google je automatický překladač \:D/

Pak je pár chat, kde rezervace v některé době fakt dobrá, ale i když ji nemáš, tak tě nechají přespat aspoň na chodbě. Jsou to obvykle chaty, kterým se nevyhneš, když chceš na nějaký známý vrchol, a je zrovna dobré počasí a vrcholná sezona (třeba Watzmannhaus v létě o víkendu pro turisty, Stüdlhütte pod Grossglocknerem v dubnu a květnu pro skialpinisty a červenci a srpnu pro horolezce a turisty, Gouter v létě pod Mont Blankem, Adamek pod Dachsteinem v srpnu pro turisty a horolezce, chaty v Silvrettě a Ötztalkách okolo Velikonoc pro skialpinisty, Furä pod Badilem v létě pro horolezce...).

Velké chaty v Rakousku a Itálii mají často český nebo slovenský personál. Tak se dá domluvit s ním. Nejsem žádný znalec jazyků, německy trochu kváknu, ale když na mě spustí tou jejich hatmatilkou, která v horských údolích nemá skoro nic společného s Hochdeutsch, která se učí ve školách, tak jsem v koncích. Jenže oni chataři a chatařky chtějí abys tam přespal a nechal tam svoje prachy a ještě k tomu jsou hrdí na své hory, a tak se snaží Ti porozumět.

Nejlepší je se naučit pár slov v 1. pádu (1 noc, ubytování, spaní, dobrý den) a s tím si úplně vystačíš. Může Ti být útěchou, že Italové v Rakousku jsou na tom ještě o hodně hůř - ti nerozumí ničemu jinému italštině. Viděl jsem dokonce, jak nějaký takový jižan s manželkou (Francouz, Ital, Portugalec...? přišel k okýnku na chatě a zatímco ostatní si objednávali pokoj, konverzovali s obsluhou a ukazovali průkazky na slevu, on měl zalaminovanou kartičku s německým textem, něco v tom smyslu, že neumí německy, ale v Alpách se mu moc líbí a že by chtěl tady 1 noc přespat. ženská v okýnku se na něj usmála a celý večer byl obletovaný - ukázala mu rukamanohama noclehárnu, nějak mu popisovala co je v jídelním lístku, kam má jít zítra na túru...

Ubytování na většině chat v Rakousku, Německu a Itálii, které patří OEAV, DAV nebo CAI (tamní horské spolky) stojí ve společné noclehárně do 20 E, když si koupíš v Česku jejich průkazku s celoročním pojištěním, máš to za půlku. Jednoduché jídlo přijde na 5-10 E. Švýcarsko a Francie jsou cca 2x dražší a skoro nedávají slevy.

Doufám, že jsem Tě do Alp nalákal. :axe: :axe:
Uživatelský avatar
Kuba Turek
účastník
účastník
 
Příspěvky: 736
Registrován: úte říj 31, 2006 13:17
Bydliště: Praha

Re: Alpy

Příspěvekod Vachon » čtv srp 30, 2012 10:14

To už teda není ke Slovensku, ale navazuju...

V podmínkách Alpenvereinu pro alpské chaty je že nesmějí brát rezervace na víc než 2/3 (tuším) kapacity, takže zbyde pro příchozí. Navíc tě nenechají venku, pokud už nemůžeš dojít jinam (což je vpodvečer prakticky vždy). K tomu slouží institut notlager (typicky jídelna, winterraum apod.), o který si ani nemůžeš říct (někdy stojí míň než matrazzenlager), obsazují ho až když je všechno ostatní plné.

K členství v Alpenvereinu, někdy se stává, že členy ubytovávají přednostně (není-li nečlen v ohrožení života, stalo se mi na M. Busch Hütte, ta bývá v sezóně beznadějně plná a není problém klidně i v noci seběhnout do Ventu).
Jde-li všechno podle plánu, stala se někde chyba.
Uživatelský avatar
Vachon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2261
Registrován: pát čer 3, 2011 12:01
Bydliště: matka měst

Re: Tatry

Příspěvekod apuka » čtv srp 30, 2012 21:23

fps píše:...od příštího roku se zaměřím na Alpy, ale jelikož umím jenom česky, tak to bude pod stan nebo pod žďárák, domlouvat se na chatách mimo ČR a SR bych nezvládnul, doufám že lze u nás koupit lístky na vlak tam a zpátky třeba až do Schladmingu?

1) - ja jsem se ucil nemecky jeden rok v 7. tride na zakladce (z toho druhe pololeti jsem byl na 3 hodinach :-)) a nikdy jsem sve "vedomosti" nerozsiroval ani nevyuzival. Anglicky jsem se ucil hodne dele, ale vzhledem k tomu, ze jsem ten jazyk dlouho nepouzival (krome par technickych vyrazu v informatice), tak jsem vsechno zapomel - uz mam taky nejakych 47 let. A prece s rodinou jsme letos byli uz poosme v rakouskych Alpach. Vzdy jsme se nejak domluvili - i kdyz jsme az letos byli sami na chatach. Na vetsine chat se anglicky stejne nedomluvis a v udoli zase rychle zjistis, ze umis anglicky lip jak vetsina domacich, i kdyz sam nedas dokopy jedinou kloudnou vetu. A presto jsme (resp. jsem, protoze zbytek rodiny to s radosti nechalo na mne a pouze dodatecne upozornovali, co za blbosti jsem mluvil :twisted: ) se vzdy domluvili, dokonce i na tak slozitych vecech, co udelat, kdyz posledny den chceme odjet uz v pul seste rano, kdyz vsichni spi a nekam je treba dat klice... Pouzijes ruce, nohy, a kdyz uz nic nezabira, tak ten nejdulezitejsi vyjadrovaci prostredek - usmev :D.
Prakticke rady: vyhlidni si oblast, kam chces jet, najdi chaty, jestli nemaji web - nektere z nich umoznuji objednat si ubytko i takto nebo pres mail (jenom bacha na dve veci - mozna nedostanes zadne potvrzeni, ze rezervace byla prijata a nektere chaty pozaduji zaplatit rezervacni poplatek ve vysi 1 noci, coz poslat od nas je peknych par penez). Zkus najit stranky informacnich center, nektere Ti taky umoznuji primo vybrat ubytovani i na chatach nebo jim napis a pozadej o rezervaci na konkretni(ch) chate(-ach) nebo se podivej, jestli nemaji nejaky balicek typu jak my jsme meli Trekking pausal na Berliner Hohenweg. Nekde maji i ceske stranky, ale i Google translator (do anglictiny!!! neposilej texty prelozene z cestiny do nemciny!!! :roll: ) zesmoli pouzitelny preklad jednoduchych vet. nebo najdi nekoho, kdo Ti zadost napise.
Pokud bys chtel opravdu vyzkouset, jak to tam chodi a bojis se komunikovat, muzes zkusit prave ten Berliner Hohenweg s pausalem na tolik dni, kolik chces, vyber chat je na Tebe, oni Ti i rezervuji Tebou pozadovany termin (tohle neni podminka, muzes si koupit vuchery a uplatnit je na libovolne ze zucastnenych chat, kdyz prijdes a maji volno - to na chate mas minimalni potrebu komunikace. Pokud bys stejne mel polopenzi, tak Te na nekterych chatach vyjde levneji o nejake 1-2 Eur (bez pausalu by se dalo 1-2-3 EUR usetrit jenom se snidani a volbou garantovaneho levneho jidla -Bergteigeressen- k veceri za 7-8 EUR, ale to bys byl za chvili prejedeny bolonskymi spagetami :lol: ), jenom musis pocitat s nejakou konstantni plus castkou kvuli "pridane hodnote", ktera Ti jako "zelenaci" hodne usnadni zivot - v cene je krome ubytovani s polopenzi taky mapa (momentalne od Kompasu 1:50000, ktera je na chozeni po znackach slusna a na chatach si muzes vzdy porovnat a OeAV mapou a jit mimo znacku) a hlavne vuchery na bus, ktere Ti (vetsinou, mala vyjimka je jedna taxi-linka, kde musis nejake 0,5 EURO priplatit) postaci na dojeti na libovolne nastupne misto z Mayrhofenu (kam si jizdenku koupis v Cechach) a z libovolneho koncoveho mista v udoli zpatky k vlaku. Kdyz si to spoctes, pausal Ti pomuze celkove neco usetrit, kdyz nechces resit jidlo na ceste vyhradne z vlastnich zasob. A Alpenverein karta Ti prinese svoje slevy. Da se to objednat online pres web, jenom zaplatit asi musis pres bankovni prevod.
2) - jizdenku na vlak si koupis skoro vsude (ten spominany CityStar), ale pokud bys byl z blizkosti slovenskych hranic a jel by jsi pres Viden, zajdi za hranice a kup si jizdenku z Bratislavy do Rakous, kam chces. usetris neskutecne mnoho (my jsme na 3 lidech usetrili z Ostravy do Mayrhofenu a zpet kombinaci jizdenek bezmala 3500 Kc)
Tak se toho fakt neboj, kdyz to zvladame my, zvladnes to taky!
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16461
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Tatry

Příspěvekod vonkreuz » čtv srp 30, 2012 21:34

Žádný stresování s jazykem. Vždycky se domluvíš a nebo se těch pár frází naučíš či si je napíšeš. Pokaždé jsem to nějak splácal z němčino angličtiny. Na skloňování kašlu a jedu v 1.pádu. Poslední zážitek s rychlým hledáním v paměti je, když nás v Otztalkách večer nad Ventem budil pastýř při spaní v budově lyžařského vleku - dojeli jsme večer a cesta na Martin Busch Hutte neměla smysl. A nějak jsem to už splácal. Takže pohoda klid, vždy to jde.
Osobně mám hruzu z telefonického objednávání a taky to nějak přežiju. :evil:
Nám šlo hlavně o člověka.
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.

Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.

Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
Uživatelský avatar
vonkreuz
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9590
Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod Vachon » čtv srp 30, 2012 21:41

...a navíc na rakouských chatách brigádničí spousta Slováků, už se mi kolikrát stalo, že jsem na někoho promluvil německy a odpověděl mi, ať klidně hovorím česky :lol:
Jde-li všechno podle plánu, stala se někde chyba.
Uživatelský avatar
Vachon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2261
Registrován: pát čer 3, 2011 12:01
Bydliště: matka měst

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod mike » čtv srp 30, 2012 22:43

Konecne se na necem vsichni +/- shodneme ;-) (jen mi unikaji ty Kubovy :axe:)

Jeste k tem chatam. Co jsem se ruzne poptaval, tak nejvetsi naval mivaji v patek a o malo mensi v sobotu. Naopak, nejmin lidi je v pondeli. Samozrejme jsou i vyjimky, kdyz je treba mistni svatek.

Jen s ubytovanim bez rezervace bych to nevidel az tak ruzove. Zvlast u chat, ktere jsou popularni a dobre dostupne. Tam mohou i solistu poslat do udoli. Typicky treba Johannishutte pod Venedigerem, jelikoz az k ni vede cesta pro (mistni) auta a byva tam hodne plno. Nebo Vittorio Emanuelle pod Grand Paradisem, tam byva narvano naprosto nechutne a jidlo je na etapy. V jidelne by se clovek taky nevyspal, jelikoz nekteri vstavaji hodne brzo (okolo druhe) a chteji snidat. A i kdyz clovek rezervaci ma, tak to neni nic moc. Pakrat jsem na uplne narvane chate spal a ted radej volim zdarak, kdyz venku neni fakt priserne. Na druhou stranu, mensi a odlehlejsi chaty jsou v pohode a i ty notlagery funguji. Vloni jsem si o nej jednou dokonce rekl, misto sice bylo, ale po zebriku v podkrovi s tramy nebezpecne nizko. Nakonec jsem byl vyspany nejlip, cely lager jen pro sebe, zadne chrapani a cizi ponozky ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49213
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod Vachon » čtv srp 30, 2012 22:49

njn, plné chaty... ještě že se už zase blíží čas winterraumů :smt015
Jde-li všechno podle plánu, stala se někde chyba.
Uživatelský avatar
Vachon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2261
Registrován: pát čer 3, 2011 12:01
Bydliště: matka měst

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod Kuba Turek » čtv srp 30, 2012 22:55

Volné chaty třeba v těchto pohořích: Gosaukamm, Gesäuse, Totes Gebirge (kromě Priel-Schutz-Haus), Tennen Gebirge, Hagengebirge a Watzmann (kromě Watzmannhaus).
Uživatelský avatar
Kuba Turek
účastník
účastník
 
Příspěvky: 736
Registrován: úte říj 31, 2006 13:17
Bydliště: Praha

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod zoul » pát srp 31, 2012 7:46

Byl jsem před pár dny poprvé v Alpách a můžu potvrdit, že Schladminger Tauern jsou dobrá volba (fotky). Dobré spojení, nejsou tam davy lidí, naopak je tam dostatek vody a hory jsou krásné, s bonusovým výhledem na Dachstein na protějším kopci.

Jel jsem vlakem z Brna přes Vídeň a Leoben, dohromady asi pět hodin. Kompletní zpáteční lístek se dá koupit u nás na pokladně (i zaplatit kartou) a nazpátek můžete jet kdykoliv během jednoho měsíce.

Ve čtvrtek jsem přijel a vylezl na Hochwurzen (kde je hned Hochwurzenhütte, spal jsem venku kousek za ní), v pátek přešel jižně po hřebeni na Ignaz-Mattis-Hütte (nemluví anglicky) a odtud východně na Keinprechthütte. Zdejší pan vedoucí nemluví anglicky a tvářil se jako kakabus, ale žádné problémy nebyly, vyfasoval jsem místo na matratzenlageru. V sobotu jsem šel dál na Landawirseehütte (nemluví anglicky) a vyšlápl jsem si Hochgolling (doporučuju hřebenovou cestu s příjemným lezením), pak zpátky do sedla a nádherný nocleh v údolí pod Hochgollingem (Gollingwinkel?). Neděle kolem Gollinghütte (nezastavoval jsem) a nahoru přes Greifenberg kolem Kapuzinersee na Preintallerhütte (kde jeden z pánů mluvil dobrou angličtinou) a odtud po hřebeni zpátky směrem na Schladming. Nocleh po cestě, v pondělí jsem došel na Schladminger Hütte a lanovkou (tuším 9.00–17.00) dolů, kde se dá stihnout vlak před desátou.

Dalo by se pohodlně aj s noclehem na chatách, jen ten poslední úsek od Gollinghütte by byl asi dost dlouhý, kdybych musel dorazit až na Schladminger Hütte. Navíc je závěr zase trošku vzdušnější (na moje jeseníkářské poměry), takže bych ho nerad šel urvaný za šera. (A byla by škoda muset rychle proběhnout kolem ples pod Greifenbergem.)

Vody je všude fůra, ale stejně tak je všude fůra ovec a krav, takže jsem se neodvažoval pít rovnou, ale kapal Sanosil. Ovšem na vodu z přírody došlo akorát jednou, protože na chatách je pitná volně k dispozici.

Německy umím tak asi volkswagen, blaunpunkt, hände hoch a raupe, ale když došlo na věc, vždycky to nějak šlo. Mladší lidi umí často slušně anglicky.

Kdybych škudlil, s náklady bych se vešel do tří tisíc (vlak 2500 Kč a lanovka dolů tuším 12 €).
Uživatelský avatar
zoul
účastník
účastník
 
Příspěvky: 659
Registrován: pon srp 30, 2010 9:14
Bydliště: Boskovice

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod Vachon » pát srp 31, 2012 7:54

KT: Prielschutzhaus je v zimě úplně volný, pokud si ho ovšem vykopeš \:D/
psh.jpg
psh.jpg (38.4 KiB) Zobrazeno 19029 krát
Jde-li všechno podle plánu, stala se někde chyba.
Uživatelský avatar
Vachon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2261
Registrován: pát čer 3, 2011 12:01
Bydliště: matka měst

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod Zdéňa » pát srp 31, 2012 7:57

Jsem z Příbrami a do Alp jezdím většinou autem - což má i nevýhody, že se potřebuju vrátit k autu.. Pokuď jedu někdy nad ránem, kdy není provoz, tak jsem za 2 hodiny 45 minut na A1 pod Linzem a za další hoďku třeba v Rottenmannských taurách. Což je fajn, že můžu vyjet klidně až po práci, přespat v autě a ráno do hor. Teď naposled jsem parkoval pod chatou Rottenmanner hutte (ten výjezd k tomu parkovišti u té nákladní lanovky je luxusní:-D ). Náklady na cestu a dálniční známku = 2100 Kč za auto :wink:
Schladminský taury jsou krásný - byl jsem tam před dvěma lety na konci června, což bylo ještě dost sněhu, takže jsme hodně výstupů vzdali.. byli to naše první větší hory. Jestli bude počasí na konci září, rád bych se tam ještě vydal:-)
Uživatelský avatar
Zdéňa
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1487
Registrován: pon srp 25, 2008 11:47
Bydliště: Příbram, práce v Praze

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod Brko » pát srp 31, 2012 8:26

Jinak obchodně jsme pro rakušáky 2. nejdůležitější národ po rakušácích. předběhli jsme němce. informaci mam ze školení horských vůdců v rakousku. Z tohoto průzkumu vyplývá, jelikož výsledky obdrží většina lidí pohybujících se v cestovním ruchu, že se budou k čechům chovat lépe než slováci v tatrách. už minimálně proto, že se jim to podle průzkumu vyplatí 8)

Jak reaguje rakušan když dostane do ruky tento dokument?
- napíše na chatu české nápisy, přeloží jídelníček do češtiny (je na spoustě chat), zprovozní stránky v češtině, kde si lze objednat ubytování, lístky na lanovky atd. =D>

Jak reaguje slovák v tatrách když dostane tu samou informaci?
- napíše článek o dalším českém debilovi co se zabil v tatrách a nezapomene dotat, že tam nemáme co dělat, zdraží parkovné na 280,- Kč/den a některé parkoviště cvičně zruší, zruší polovinu nočních vlaků, buzeruje i za triviální věci - stačí uslyšet český jazyk. :?
Na životě miluju zejména jeho rozmanitost. Každý den mě nasere někdo jiný ...
Nový projekt www.e-celovka.cz - zapojte se i vy ...
Můj blog, na který nemám moc času :( ... Blog
Uživatelský avatar
Brko
účastník
účastník
 
Příspěvky: 468
Registrován: úte lis 14, 2006 9:08

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod pavproch » pát srp 31, 2012 8:29

sice krapet přeháníš, ale v globálu máš bohužel pravdu....
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28060
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod mike » pát srp 31, 2012 19:48

@Brko: :P =D> sice trochu nadsazka, ale bohuzel to tak v podstate je. Jenom poznamka:
Brko píše:Z tohoto průzkumu vyplývá, jelikož výsledky obdrží většina lidí pohybujících se v cestovním ruchu, že se budou k čechům chovat lépe než slováci v tatrách. už minimálně proto, že se jim to podle průzkumu vyplatí 8)

Jezdim tam pres 15 let a lip nez Slovaci v Tatrach se chovali vzdycky. Oni se chovaj k turistum obecne skvele, protoze si uvedomuji, ze je zivi. Nikdy jsem nepocitil ani naznak averze k Cechum (na Slovensku nekolikrat vic nez naznak). Jedine snad cedule proti Temelinu hned za hranicema ve Freistadtu. Oni to proste vubec neresi a ve vychodnim Tyrolsku, kde jsem byl nejcasteji, mozna ani poradne nevedi, kde CR je ;-)

Mala ilustrace rozdilu. V Rakousku, kdyz se vracim vecer do udoli po silnici, tak mi v mnoha pripadech mistni zastavili sami od sebe, jestli nechci svezt, aniz bych maval. Kdyz v horach stopuju, tak zastavi skoro kazde auto. Nekolikrat mne dovezli dal, nez puvodne jeli. Stalo se mi snad jen jednou, ze jsem nic nestopnul a to bylo v noci a skoro nic nejelo. Na druhou stranu, nekolikrat jsem sel na MF z Vratne do Terchove a nezastavil mi nikdo a to ani kdyz bylo -15. Pritom aut tam zas tak malo nejezdi a pesky je to hodina. Jedina vyjimka byla, kdyz mi v Techove ujel bus do Ziliny a stopnul jsem mistniho kluka. Rikal, ze stavi, jelikoz driv nemel auto a sam vi, jak to tam chodi nebo spis nechodi.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49213
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod mike » pát srp 31, 2012 20:24

zoul píše:...pak zpátky do sedla a nádherný nocleh v údolí pod Hochgollingem (Gollingwinkel?).

Tam uz se nepasou kone? Misto na prespani moc pekne, ale bal bych se, ze na mne v noci slapnou ;-)

zoul píše:Dalo by se pohodlně aj s noclehem na chatách, jen ten poslední úsek od Gollinghütte by byl asi dost dlouhý, kdybych musel dorazit až na Schladminger Hütte. Navíc je závěr zase trošku vzdušnější (na moje jeseníkářské poměry), takže bych ho nerad šel urvaný za šera. (A byla by škoda muset rychle proběhnout kolem ples pod Greifenbergem.)

Normalne se po prechodu Greifenbergu spi na Preintaller Hutte. Sice je to trochu kratsi usek, ale pekny a mezi plesy se da stravit pul dne. Naopak, posledni do Schladmingu je relativne dlouhy, takze si aspon predtim odpocines. Taky se casto chodi jinudy. Smer Hochstein (da se vybehnout na vrchol) a pak na Hauser Kaibling, kam vede druha lanovka. Je to trochu delsi a asi i narocnejsi, je tam myslim kousek zajisteny (lehky). Sel jsem to takhle opacnym smerem a na Preintaller Hutte jsem byl docela pozde vecer.

Zdéňa píše:Schladminský taury jsou krásný - byl jsem tam před dvěma lety na konci června, což bylo ještě dost sněhu, takže jsme hodně výstupů vzdali.. byli to naše první větší hory. Jestli bude počasí na konci září, rád bych se tam ještě vydal:-)

Jj, konec zari je na tohle fajn termin. Jen nesmi predtim moc nasnezit, koukni se predem. Jednou jsem tam takhle prijel a byl jsem dost prekvapen, kolik snehu nahore je ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49213
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod Zdéňa » pát srp 31, 2012 20:31

mike píše:Jj, konec zari je na tohle fajn termin. Jen nesmi predtim moc nasnezit, koukni se predem. Jednou jsem tam takhle prijel a byl jsem dost prekvapen, kolik snehu nahore je ;-)

JJ už to taky vím, že je lepší se informovat předem. Když bude sníh, tak buď ne tak vysoko a nebo o dost na jih..Dolomiti a spol :wink:

Jinak v tomhle termínu mám hrozně rád i Malou Fatru, ale proti těm Alpám je to fakt strašně zruky :?
Uživatelský avatar
Zdéňa
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1487
Registrován: pon srp 25, 2008 11:47
Bydliště: Příbram, práce v Praze

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod mike » pát srp 31, 2012 20:42

Dolomity jsou super, klidne do konce rijna. Pozdeji je to i lepsi, jelikoz zacatkem rijna zavrou chaty a nejsou tam skoro zadni lidi. Pripadne Karnske Alpy, ty jsou jeste opustenejsi. Ale snih muze napadnout tam i tam.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49213
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod Voko » sob zář 1, 2012 8:35

mike píše:Na druhou stranu, nekolikrat jsem sel na MF z Vratne do Terchove a nezastavil mi nikdo .

Loni jsem nechával auto ve Vrátné u Lanovky, a protože se druhé auto zpozdilo, šel jsem do Terchové pěšky (jedno jsme nechávali u Dier). Nestopoval jsem, sám mi zastavil místní chlapík ať nasednu. Chlapi pod Lomničákem horolezce často vezmou zadara na lanovku. Dalo by se pokračovat, ale nemá to smysl.

@ Mike: Když jezdíž málo na slovensko, tak nesuď podle ojedinělé zkušenosti.

Postkomunistické republiky nikdy nebudou srovnatelné se západem, protože mají jinou historii, třeba se to časem zlepší. Servis v Rakousku je tak pochopitelně lepší.

Za to, že nás v Tatrách nemají rádi si často můžeme sami - když jsem potkal v Západních tatrách rodinku, kdy tatík vláčel děcka ve 14h odpoledne v 30° přes Skriniarky, měli jen půllitrový pitíčka a na noháchcvičky, co jim po skále klouzaly, tak bych toho českýho tatíka nejradši vzal polenem po hlavě ať se vzpamatuje.

Mám to na slovensko kousek, takže je pro mě lepší jezdit tam, než do Rakouska.
Uživatelský avatar
Voko
účastník
účastník
 
Příspěvky: 931
Registrován: pon bře 23, 2009 20:28
Bydliště: Ostrava

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod pavproch » sob zář 1, 2012 8:44

@voko: +1 :lovestruck:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28060
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod Brko » sob zář 1, 2012 8:49

VoKo: mám to taky kousek, jezdím tam a rozhodně nesoudím podle ojedinělé zkušenosti (stejně tak asi ostatní). Okolo 18-22 roku jsem trávil v Tatrách lezecky skoro každý druhý víkend.
S lanovkou máš pravdu, pokud to není problém (návštěva šéfa), tak mně z Lomničáku i z Lomnického sedla vždycky svezli, nicméně z Lomničáku to problém je (rezervace a omezený počet míst).

To co říkáš s klukem ve 30°C se stává naprosto běžně všude jinde na světě, jen slováci mají potřebu to zviditelňovat v médiích a dělat z nás idioty. Já osobně se necítím moc dobře, když jedu do Tater lézt a většina lidí se na mně dívá skrz prsty protože jsem čech (resp. ja jsem Valach a to je pro většinu místních přijatelnější).

Osobně jsem se nesetkal v Rumunsku, Bulharsku ani jinde na východě s tím s čím na SK. Pravda, jezdím tam méně, ale konkrétně do Banska v Bulharsku jsem jednu dobu jezdil 3x ročně a ani jednou mně v hospodě neřekli ať si sečtu útratu, nenapsali o mně, že jsem krypl a nemám jim tam jezdit, protože neumím chodit, ... no prostě škoda mluvit.

Jo, jinak pocházím z Bardejova. To jen pro pripadne diskutujici slovaky :)
Na životě miluju zejména jeho rozmanitost. Každý den mě nasere někdo jiný ...
Nový projekt www.e-celovka.cz - zapojte se i vy ...
Můj blog, na který nemám moc času :( ... Blog
Uživatelský avatar
Brko
účastník
účastník
 
Příspěvky: 468
Registrován: úte lis 14, 2006 9:08

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod grco » sob zář 1, 2012 8:49

Vy co chodite tymi vlakmi, neviete nejaky web, kde sa daju zistit/rezervovat iinky vlakov niekde blizko alp (nie len rakusko), ktore mi odvezu auto? Ak vobec nieco take funguje...

Bral by som nejaky vlak Vieden - Bern, alebo nieco podobne, to by bolo genialne.
Uživatelský avatar
grco
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6890
Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod grco » sob zář 1, 2012 8:54

K slovensku... Ja som slovak, "byvam" 30 minut od terchovej, 60 minut od popradu, takze nezazivam, ze by sa na mna nejak divali skrz prsty, lebo som cech, aj tak ale na slovensko skoro vobec nechodim, radsej idem na zapad... nie je to len o tom jak sa spravaju k cechom, je to celkovo o pristupe k sluzbam... takisto ale nechodim skoro nikam ani v CR, nie je to tu o nic lepsie :)
Uživatelský avatar
grco
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6890
Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod Brko » sob zář 1, 2012 9:01

Tak ja jezdim kde je pekne a to bohuzel/bohudik na M. Fatre a v Tatrach je ... na lidi kaslu a prekousnu to. Ale samozrejme si uvedomuju ze je neco spatne. V cechach je to lepsi. Zakladni rozdil ve sluzbach vnimam v tom, ze na SK si jeste spousta lidi neuvedomuje a nezameruje se na vracejici se lidi ... jsou zamereni pouze jednorazove = prijedes/oskubou te/je jim jedno jak se citis, hlavne ze ted sa jednorazove zarobilo :( .. toto uz v cechach hodne odpada, zejmena v horach.
Priznam se ale, ze se asi i jinak podnika v Narodnim Parku a jinak v Beskydech. V NP je vsechno velky problem, v CHKO jen problem. Z toho vyplyva i rust konkurence a pridane hodnoty napr. k ubytovani.
Na životě miluju zejména jeho rozmanitost. Každý den mě nasere někdo jiný ...
Nový projekt www.e-celovka.cz - zapojte se i vy ...
Můj blog, na který nemám moc času :( ... Blog
Uživatelský avatar
Brko
účastník
účastník
 
Příspěvky: 468
Registrován: úte lis 14, 2006 9:08

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod wawrik » sob zář 1, 2012 9:04

grco píše:nie je to len o tom jak sa spravaju k cechom, je to celkovo o pristupe k sluzbam... takisto ale nechodim skoro nikam ani v CR, nie je to tu o nic lepsie :)
Jo. Prístup Slovákov je niečo ako "daj mi prachy a vypadni", v normálnych krajinách "dajte nám peniaze a my sa postaráme, aby ste chceli prísť aj nabudúce".
Uživatelský avatar
wawrik
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pon úno 22, 2010 16:11

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod grco » sob zář 1, 2012 9:05

ano presne tak, zas na druhu stranu, pristup niektorych cechov v "normalnych krajinach" je: "jak by sme to mohli spravit, aby sme nic neplatili..." :)
Naposledy upravil grco dne sob zář 1, 2012 9:06, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
grco
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6890
Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod Voko » sob zář 1, 2012 9:06

Jsem sice už OT, ale kdy jsi byl naposled na Slavíči(1 1/2 l vody za 60 Kč, služby hrozné) nebo na pustevnách?

Zlaté slovesnko

Edit: s debatou na téma slovensko končím, každý ať si jezdí kam chce a kde se mu líbí.
Naposledy upravil Voko dne sob zář 1, 2012 9:21, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Voko
účastník
účastník
 
Příspěvky: 931
Registrován: pon bře 23, 2009 20:28
Bydliště: Ostrava

Re: Poprve do Alp, jak na to

Příspěvekod Brko » sob zář 1, 2012 9:12

Na skialpech skoro celou zimu. Diky tomu ze jsem si tam nikdy nic nedal, nemuzu soudit. Mam to hodinu do baraku. Jezdim na odpoledni odreagovavacku na skialp. Z dolni becvy pod vysokym napetim az na radhost a pak stejnou trasu dolu. muzu doporucit.
Na slavici se nestavuju, protoze to tam celkove pusobi divnym dojmem. kousek odtud je ale pekna horska hospoda.
jinak at pporad to slovensko nerozpitvavame, tak treba chata pod chlebom se zmenila hodne k lepsimu - obsluha, ceny, ...
Na životě miluju zejména jeho rozmanitost. Každý den mě nasere někdo jiný ...
Nový projekt www.e-celovka.cz - zapojte se i vy ...
Můj blog, na který nemám moc času :( ... Blog
Uživatelský avatar
Brko
účastník
účastník
 
Příspěvky: 468
Registrován: úte lis 14, 2006 9:08

Další

Zpět na Alpské státy