Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Nože a legislativa ve státech po světě

Příspěvekod otilrak » stř kvě 12, 2010 17:50

EVROPA

Belgie
Všeobecný zákaz nošení nožů.

Bosna a Hercegovina
Žádné omezení, týkající se nožů, se neuvádí.

Dánsko
V Dánsku jsou zakázány nože s automatickým otevíráním, motýlci (balisongy), vrhací nože, dýky a prodloužené dýky. Dále pak platí zákaz v otevřených prostorách a ve vozech pro zavírací nože, které se otevírají jednou rukou, nebo zavírací nože s pojistkou nezávisle na délce čepele. Povoleny jsou pouze zavírací nože s maximální délkou čepele do 7 cm, které nemají pojistku. Výjimky jsou možné v případě výkonu povolání, při lovu, rybaření nebo sportovní činnosti. V těchto případech mohou být používány také zavírací nože s pojistkou a pevné nože do 12 cm. Nůž musí být transportován tak, aby nemohlo dojít k jeho přímému použití, tzn.- v autě zabalen v kufru nebo v nějaké tašce, atp.

Finsko
Pro běžné nošení platí legální důvod bez jakýchkoliv omezení.

Francie
Posuzuje všechny nože jako zakázané předměty, víceméně jsou povoleny pouze nože kuchyňské. Hodně zde záleží na posouzení úředníka, ale určitě zakázané jsou nože automaticky otevírané, nože delší než 10 cm a nože otevíravé jednou rukou.

Holandsko
Zde jsou povoleny mimo větší města zavírací nože s délkou čepele do 7 cm a pevné nože s celkovu délkou do 28cm - musíte, ale mít legální důvod (vysvětlení) proč máte nůž u sebe (např. sportovní aktivity). Ve velkých městech platí obecně zákaz nošení nožů.

Chorvatsko
Skládací a pevné nože je při příjezdu do země nutné zaregistrovat na hraničním přechodu. Platí i pro export nožů.

Irsko
999Blade999 z knife.cz, tři roky tam žil: V Írsku je zakázaný akýkoľvek nôž na verejnosti, tzn. že ani do 3 palcov, keď u teba nájdu nôž, musíš mať naň pádny dôvod. Jeden príslušník Gardy mi vravel, že mal problém aj človek, ktorý mal pri sebe vylamovací (pracovný) nôž, až vyšetrovaním sa zistilo, že ho potrebuje k práci a že pracoval neďaleko miesta kde ho s tým nožom čapli.

Itálie
Ve městech je nošení nožů všeobecně zakázáno. K vlastnictví motýlků, vrhacích či vystřelovacích nožů je zapotřebí zvláštní povolení. Pevné nože a i zavírací nože s pojistkou jsou za určitých okolností povoleny.V Itálii platí také nutnost bezpečného uschování během transportu.

Lucembursko
V Lucembursku je vlastnictví většiny typů nožů úplně zakázáno. Patří sem vystřelovací nože, pevné nože, motýlci (balisongy), bajonety, meče, vrhací nože a nože, které lze otevřít jednou rukou. Pro zavírací nože s pojistkou a délkou čepele 7-9 cm je zde zvláštní ujednání - pokud čepel tohoto nože je nejméně 14 mm široká a nevykazuje žádnou ruční ochranu, je vlastnictví a nošení tohoto kapesního nože legální.

Maďarsko
Zakázané nože s čepelí delší než 8 cm na veřejných místech, pokud ovšem pro nůž není odůvodnění (sport, práce, každodenní činnost). Automatické nože, vrhací hvězdice a balistické nože (na pružině) jsou zakázány bez ohledu na dílku ostří. Při porušení zákona pokuta až 50 000 HUF.
Držení nožů doma a jejich přeprava v bezpečném obalu je povoleno.

Německo
Orientační přehled zakázaných sečných a bodných zbraní:
- Jednoručně otvíratelné nože s pojistkou (bez omezení délky čepele)
- Nože s pevnou čepelí (Messer mit einer feststehenden Klinge - ne zavírací nože) delší než 12 cm
- Motýlkové nože (Butterflymesser) – skládací nože s dvojdílnou sklopnou rukojetí
- Vystřelovací nože (Springmesser) s čepelí vycházející směrem dopředu
- Vyhazovací nože
- Boxer-nože jakož i pěstní nože (Faustmesser)

Výjimku u pěstních nožů představují nože majitelů loveckých lístků a u povolání zpracovávajících kůži a kožešinu

Kapesní nože jsou v zásadě povoleny – rozhodující je účel a užití nože. Výslovně povolené jsou nože s jednostranně nabroušenou čepelí, jejíž délka je kratší než 8, 5 cm.

Povolené jsou také vyhazovací nože, jejichž čepel vystřeluje z rukojeti ze strany a

- není delší než 8,5 cm,
- ve svém středu vykazuje minimálně šířku 20 % své délky,
- není oboustranně naostřená a
- má spojitý hřbet, který se směrem k ostří zužuje.

Povoleny jsou rovněž záchranné nože (řezače pásů).

Polsko
Dříve platil zákaz pro všechny nože s čepelí delší než 10 cm. Te byl ale v roce 2002 zrušen. Teď by měly být všechny nože bez omezení. Ale není doporučeno delší nože ve městech nějak víc ukazovat.

Zakázány jsou všechny typy mečů.

Přísný zákaz vývozu nožů ze země vyrobených před rokem 1945.

Norsko
999Blade999 z knife.cz, podle nějakého int. fóra kam přispíval údajně i Nor: Čo som študoval ohľadom Nórska, tak v mestách nie sú povolené žiadne nože, ale mimo mesta je to úplne jedno, môžeš ho nosiť aj viditeľne, keďže väčšina Nórska je raj pre outdooristov. Moju kamarátku tam čapli v Osle s Kizlyar Stalker-om na opasku ale prešlo jej to, ak by boli dýky striktne zakázané, asi by mala väčší problém.

Rakousko
Nosit nože je zakázáno do škol, veřejných budov a na veřejné akce (koncerty, sportovní událost) bez povolení pořadatele.

Je zakázáno vlastnictví nebo nošení nožů, které přesahují legitimní lovecké a sportovní potřeby, nebo jsou maskované jako jiný předmět. Nože určené přímo proti lidem (např. bajonety) jsou zakázány nebo vyžadují zvláštní povolení.

Rusko (část)
V Rusku to je tak, ze na kazdy nuz se vydava znalecky posudek podle urcitych pravidel: delka cepele, sirka, velikost zastity apod. A zdaleka ne kazdy nuz se nosi na povoleni.

Řecko
Zde se nesmí nosit nože pouze při veřejných akcích.

Slovenská republika (Slovensko)
Uživatel 999Blade999 z knife.cz upřesnil zákony u našich sousedů: V SR je možné nosiť akýkoľvek nôž aj viditeľne, ale zo správania človeka nesmie byť zjavné, že sa má použiť na násilie alebo hrozbu násilím, tzn. že teoreticky môže mať človek aj v meste 30 cm nôž viditeľne za opaskom, ale pokiaľ nevyvádza, je to po právnej stránke v poriadku, ľudia okolo by ale taký názor asi nezdieľali.

Slovinsko
Zakázány jsou vrhací nože, vystřelovací nože, prodloužené dýky, jakékoliv nože s dvojitým ostřím a také nože připomínající jiné předměty. Rovněž jsou zakázány všechny předměty, které mohou vést k útoku.

Španělsko
I ve Španělsku jsou určité typy nožů zakázány. Jsou to například motýlkové nože (balisongy), nože s automatickým otevíracím mechanismem, dále tzv. fantasy nože, karambity, nože připomínající jiné předměty a dýky, jejichž čepel je delší než 7 cm. Nošení a vlastnictví pevných nožů je povoleno. Zavírací nože jsou legální, pokud je délka čepele kratší než 10 cm. Během transportu musí být nože zajištěny tak, aby nedošlo k jejich přímému dosahu.

Švédsko
Ve Švédsku platí zákaz pro motýlky (balisongy), stileta, dýky, meče, šavle, vystřelovací nože. Účelné nošení, tzn. služební použití, rybolov, kempování, lov je povoleno.

Švýcarsko
Ve Švýcarsku platí velmi speciální pravidla týkající se vlastnictví nožů. Zakázány jsou vrhací nože, motýlkové nože (balisongy) a tzv. fantasy nože. Dále platí, že nože jsou považovány za zakázané zbraně, pokud mají jednoruční obslužný mechanismus (je jedno jestli automaticky nebo manuálně otvíratelný) a jejich celková délka v otevřeném stavu je více jak 12 cm, nebo mají čepel delší než 3 cm. To znamená, že jednoruční zavírací nůž s délkou čepele 5 cm je zakázaný.

Ukrajina
Na základě dosavadních zkušeností se nedoporučuje turistům cestovat na území Ukrajiny se slzným plynem ve spreji. Totéž je možno říci o dovozu nožů, s nimi není zakázáno cestovat, ale vyžaduje-li to jejich charakter - je nutné povolení k jejich držení. Vzhledem k tomu, že v tomto případě záleží na názoru jednotlivých pracovníků příslušných ukrajinských orgánů - doporučuje se na území Ukrajiny raději např. s loveckými noži vůbec necestovat.

Velká Británie a Irsko
Anglii platí "offensive weapon act", který veškeré předměty, jež by mohly být zaměněny se zbraněmi, klasifikuje jako zakázané. Do tohoto zákona spadají jak všechny nože, tak i broušená a špičatá nářadí. Tyto předměty nesmí být nošeny na veřejnosti a zvláště ne ve městech. S tím samozřejmě souvisí i zákaz vystřelovacích nožů, motýlků (balisongů), opaskových nožů, nožů z pevného plastu atd. Je povoleno nošení jednoduchého zavíracího nože bez aretace do 3 palců např. při práci, rybaření nebo kempování. Přesto opět velice záleží na posouzení úředníků. Zajištění nože během transportu je samozřejmostí.

Takhle bych si to představoval. Kdyby měl někdo info o jiných zemích z Evropy, pište do diskuze a já to potom přidám do tohohle příspěvku i se jménem autora. :)

Chybějící státy:
- Albánie
- Andorra
- Bělorusko
- Bulharsko
- Černá Hora
- Estonsko
- Island
- Kazachstán (část)
- Lichtenštejnsko
- Litva
- Lotyšsko
- Maďarsko
- Republika Makedonie
- Malta
- Moldavsko
- Monako
- Portugalsko
- Rumunsko
- San Marino
- Srbsko
- Turecko (část)
- Vatikán


edit: fertig. amigo
Naposledy upravil otilrak dne pon srp 15, 2011 15:29, celkově upraveno 11
,,Umění žít spočívá v tom, umět se včas rozhodnout, na co se dřív vysrat.´´
otilrak
nováček
nováček
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned kvě 10, 2009 21:10

Re: Nože a legislativa ve státech po světě

Příspěvekod otilrak » stř kvě 12, 2010 21:17

SEVERNÍ AMERIKA

V USA má káždý stát vlástní zákony týkající se nožů. Stejně jako u střelných zbraní.

Alabama, Mississippi, Nové Mexiko, Texas, Virginie
Zakázány nože typu „bowie“ a nože s delší čepelí. Dáno historicky kvůli zraněním při soubojích.

Kalifornie
Jsou zakázány vystřelovací nože a motýlkové nože (balisongy) s délkou čepele delší než 5 cm. Rovněž je zakázáno skryté nošení nože - zbraně, které umožňuje její přímé a okamžité použití. Vlastnictví nože bez automatického otevíracího mechanismu je povoleno.

Kanada
Skryté nošení nože je v Kanadě zakázáno. Dále zakázané typy nožů jsou ty, jejichž čepel může být otevřena na základě automatického otevírání nebo působením gravitace. Vlastnictví nožů s jednoručním otevíracím mechanismem je legální.

Mexico
Jakékoli nošení jakýchkoli nožů důvodem k okamžitému zatčení a uvěznění. Mexické rozhlasové stanice vysílají tato varování pro případné návštěvníky v pohraničních oblastech USA.

Našel jsem odkaz, kde jsou všechny zákony amerických států týkající se nožů sepsané. Bohužel v angličtině (tou nevládnu). Pokud by měl někdo zájem a čas na překlad, určitě to všichni uvítáme.
Kód: Vybrat vše
http://pw1.netcom.com/~brlevine/sta-law.htm


Chybějící státy:
- Aljaška (Alaska)
- Arizona
- Arkansas
- Colorado
- Connecticut
- Delaware
- Florida
- Georgia
- Havaj (Hawaii)
- Idaho
- Illinois
- Indiana
- Iowa
- Jižní Dakota (South Dakota)
- Jižní Karolína (South Carolina)
- Kansas
- Kentucky
- Louisiana
- Maine
- Maryland
- Massachusetts
- Michigan
- Minnesota
- Missouri
- Montana
- Nebraska
- Nevada
- New Hampshire
- New Jersey
- New York
- Ohio
- Oklahoma
- Oregon
- Pensylvánie (Pennsylvania)
- Rhode Island
- Severní Dakota (North Dakota)
- Severní Karolína (North Carolina)
- Tennessee
- Utah
- Vermont
- Washington
- Wisconsin
- Wyoming
- Západní Virginie (West Virginia)
Naposledy upravil otilrak dne pon srp 15, 2011 15:40, celkově upraveno 4
,,Umění žít spočívá v tom, umět se včas rozhodnout, na co se dřív vysrat.´´
otilrak
nováček
nováček
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned kvě 10, 2009 21:10

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod juhele » čtv črc 1, 2010 6:39

přidám aktuální zkušenost: IZRAEL

měl jsem s sebou celkem dva nože - jednak svůj starý malý Mikov - nejvíc je podobný tomuto - akorát ten můj už něco pamatuje a je červený.

Druhý byl zavírák s 12 cm čepelí, jednoruční otvírání (s takovým čepem) - čína za pár šupů, ale slouží dobře a dlouho (akorát teď jsem ztratil ten čep, tak se trochu blběji otvírá) - nejvíc je podobný třeba tomuhle Mikovu.

Oboje jsem hodil do kufru - prošlo naprosto v pohodě tam i zpět. Nože jsem na místě nosil celou dobu u sebe - větší v kapse, menší v batohu - oba mi kupodivu prošly bez problému přes kontrolu (RTG jak na letišti) u Zdi Nářků v Jeruzalému (nevěděl jsem o ní) - větší nůže jsem pro jistotu přendal do boční kapsy báglu a čekal, co bude - a ono nic. Ale v Izraeli nosí kdekdo bouchačku, tak to možná nepovažujou za zbraň. Vyhazovák ale radši nechávám doma, tam by se blbě ukecávalo, že je to na chleba.

Koukám, jsem uvažoval, že bych si koupil nějakou pevnou kudlu na cesty a ono si to asi rozmyslím. I když možná ten technický Fiskars by prošel coby nástroj.

2 Army: mno, ono ten Stalker vypadá jako (a asi to i je) útočnej nůž, tak se nedivím, že se jim nezdál. Možná, že tam předtím měli nějakou trestnou činnost spojenou s takovým typem nože a třeba vedle koukali, zda na noži nejsou zbytky krve :axe:
batohy: Corazon Voyager 28l a Sahara 32l Cordura, Corazon Rock 75+
Můj veřejný profil na Tripadvisor.com
Uživatelský avatar
juhele
nováček
nováček
 
Příspěvky: 198
Registrován: stř úno 17, 2010 15:41
Bydliště: jeden vidlákov u Prahy

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod teoretic » čtv črc 1, 2010 20:25

Německo:
Od roku 2008 jsou mimo výše uvedených zakázány jednoručně otvíratelné nože s pojistkou (bez omezení délky čepele), takže až na výjimky všechny "klasické" nože Spyderco, Benchmade apod.

t.
t.
výjimka, víkend, visačka, kvůli - aby to vešlo do krve ;) 1. pád já 2. p. mě, mne 3. p. mně, mi 4. p. mě, mne 5. p. x 6. p. mně 7. p. mnou *
Uživatelský avatar
teoretic
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6555
Registrován: pát kvě 6, 2005 12:59
Bydliště: je-li hlad, tak se v ústí nadlabem

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod jonza » čtv črc 1, 2010 23:45

predpokladam, ze ti tam chybi ,,zakazane"
Uživatelský avatar
jonza
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2267
Registrován: ned kvě 28, 2006 14:37
Bydliště: Brno

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod Army » ned pro 26, 2010 18:39

@otilrak: Prosim tě co si mám představit pod tím, že třeba v Kanadě je zakázáno nůž nosit skrytě? To jako když mám nůž u sebe, tak bych ho měl mít na viditelným místě?

@juhele: Jo, máš pravdu. Stalker je ruskej útočnej nůž a v Rusku je možné jeho držení myslím jen na povolení a v některých státech je zakázanej. Má na sobě i vyražené identifikační číslo či co. Taky byla moje chyba v tom, že jsem si předem nezjistil, zda se v Řecku smí legálně držet či nikoliv. Každopádně to vypadala na to cos popisoval. Nůž prostě zkotrolovali a když bylo vše ok, tak ho s úsměvem vrátili a pustili mě do letadla.
Chůze osvobozuje ...
Uživatelský avatar
Army
účastník
účastník
 
Příspěvky: 205
Registrován: čtv dub 23, 2009 15:07
Bydliště: Praha - Prosek

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod otilrak » ned úno 27, 2011 10:30

Army píše:@otilrak: Prosim tě co si mám představit pod tím, že třeba v Kanadě je zakázáno nůž nosit skrytě? To jako když mám nůž u sebe, tak bych ho měl mít na viditelným místě?


Bohužel na toto neumím odpovědět. Nejsem žádný specialista na cizí legislativu a u té Kanady je to opravdu podivné. Všechny zde vypsané zákony a pravidla jsem různě našel na internetu a nebo od kamarádů a známých na kolejích.

Uvítal bych pomoc s doplněním legislativ zbývajících států. Je opravdu těžké je někde vyhledat.
,,Umění žít spočívá v tom, umět se včas rozhodnout, na co se dřív vysrat.´´
otilrak
nováček
nováček
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned kvě 10, 2009 21:10

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod Ryba » ned úno 27, 2011 10:52

Asociace jsou zvláštní věc.
Na tohle téma "Cestování s nožem do zahraničí" jsem si okamžitě vzpomněl, když jsem viděl tuhle fotku :mrgreen:


Obrázek
Uživatelský avatar
Ryba
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1007
Registrován: pon srp 15, 2005 19:21
Bydliště: Brno

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod otilrak » stř dub 27, 2011 9:21

ASIE

Čína
Zakázány nože s pojistkou čepele, „krevními“ drážkami, s celkovou délkou přes 22 cm a s čepelí delší než 15 cm. Takové nože podléhají registraci při koupi.
Nože s pojistkou povoleny pouze na multifunkčních nástrojích. Cizinci většinou stíháni nejsou, maximálně může dojít k zabavení nože.

Hongkong
Zakázané nože otvírané gravitací, nože přidělané na boxera, jakékoli ostré a špičaté věci používané jako tlačné dýky.
Peněžitá pokuta, zabavení zbraně a trest odnětí svobody až 3 roky.

Japonsko
Maximální povolená délka ostří 5 cm (!).

Chybějící státy:
    Střední Asie:
    - Kazachstán
    - Kyrgyzstán
    - Tádžikistán
    - Turkmenistán
    - Uzbekistán
    Východní Asie:
    - Macao (ČLR)
    - Mongolsko
    - Severní Korea
    - Jižní Korea
    Jihovýchodní Asie:
    - Brunej
    - Kambodža
    - Indonésie
    - Laos
    - Malajsie
    - Myanmar
    - Filipíny
    - Singapur
    - Thajsko
    Východní Asie:
    - Vietnam
    Jižní Asie:
    - Afghánistán
    - Bangladéš
    - Bhútán
    - Indie
    - Írán
    - Maledivy
    - Nepál
    - Pákistán
    - Šrí Lanka
    Jihozápadní Asie:
    - Arménie
    - Ázerbájdžán
    - Bahrajn
    - Kypr
    Pásmo Gazy
    - Gruzie
    - Irák
    - Izrael
    - Jordánsko
    - Kuvajt
    - Libanon
    - Nachičevan
    - Omán
    - Katar
    - Saúdská Arábie
    - Sýrie
    - Turecko
    - Spojené arabské emiráty
    Západní břeh
    - Jemen
Naposledy upravil otilrak dne pon srp 15, 2011 15:24, celkově upraveno 5
,,Umění žít spočívá v tom, umět se včas rozhodnout, na co se dřív vysrat.´´
otilrak
nováček
nováček
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned kvě 10, 2009 21:10

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod otilrak » stř dub 27, 2011 9:33

AFRIKA

Jihoafrická republika
Bez omezení.

Tunisko
O předpisech nikdo nic neví, ale také není znám případ, kdy by místní policie obtěžovala turisty kvůli vlastnictví nože.

Chybějící státy:
    Alžírsko
    Angola
    Benin
    Botswana
    Burkina Faso
    Burundi
    Čad
    Demokratická republika Kongo
    Džibutsko
    Egypt
    Eritrea
    Etiopie
    Gabon
    Gambie
    Ghana
    Guinea
    Guinea-Bissau
    Kamerun
    Kapverdy
    K pokrač.
    Keňa
    Komory
    Lesotho
    Libye
    Libérie
    Madagaskar
    Malawi
    Mali
    Maroko
    Mauricius
    Mauritánie
    Mosambik
    Namibie
    Niger
    Nigérie
    Pobřeží slonoviny
    Republika Kongo
    Rovníková Guinea
    Rwanda
    Saharská arabská demokratická republika
    Senegal
    Seychely
    Sierra Leone
    Somálsko
    Středoafrická republika
    Svatý Tomáš a Princův ostrov
    Svazijsko
    Súdán
    Tanzanie
    Togo
    Uganda
    Zambie
    Zimbabwe
Naposledy upravil otilrak dne stř dub 27, 2011 10:20, celkově upraveno 2
,,Umění žít spočívá v tom, umět se včas rozhodnout, na co se dřív vysrat.´´
otilrak
nováček
nováček
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned kvě 10, 2009 21:10

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod otilrak » stř dub 27, 2011 9:57

AUSTRÁLIE

Zakázány automatické nože, dýky (dvě ostří) a motýlky. Nesmí se nosit jiné nože, než určené k práci či sportovním účelům. Multifunkčních nožů (švýcaráky) si policie vůbec nevšímá.

Veřejná shromáždění, sportovní akce, noční kluby atd. - nože nejsou povoleny.

Ve městech přísnější podmínky než na venkově. Venkovští policisté tolerují i nože v pochvách u boku.
,,Umění žít spočívá v tom, umět se včas rozhodnout, na co se dřív vysrat.´´
otilrak
nováček
nováček
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned kvě 10, 2009 21:10

Re: Cestování s nožem do zahraničí

Příspěvekod šíp » pát dub 29, 2011 15:35

pripluv píše:ve finskem laponsku jsem mistni poznaval podle kudly u pasu (v lese),

Jmenuje se to puukko, ty ignorante :wink:
Uživatelský avatar
šíp
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16153
Registrován: čtv črc 14, 2005 15:41
Bydliště: Brno

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod Krystof » čtv kvě 5, 2011 14:35

Zdravím! V červenci pojedu do Turecka a rád bych se zeptat, jestli má někdo zkušenosti s tamním nošením nože a zákonem o nožích? Bohužel jsem to zatím po celkem dlouhém hledání nikde nenašel :cry:
Děkuji :)
K.
Krystof
nováček
nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: čtv kvě 5, 2011 14:32

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod otilrak » čtv kvě 5, 2011 20:55

Krásná náhoda, ve stejném termínu tam skoro na měsíc jedu také. Bohužel jsem zatím nic nenašel. :( Ale moc mě to netrápí, protože si velký nůž nakonec nepořizuji, zůstanu u zavíráků.
Naposledy upravil mike dne čtv kvě 5, 2011 22:10, celkově upraveno 1
Důvod: zbytecna citace celeho predchoziho prispevku
,,Umění žít spočívá v tom, umět se včas rozhodnout, na co se dřív vysrat.´´
otilrak
nováček
nováček
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned kvě 10, 2009 21:10

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod lsdage » pát kvě 6, 2011 17:56

Italie II
Na primy dotaz na ambasadu v Praze na nozik Victorinox s cepeli 65mm (a dalsima heblatkama) jsem dostal nasledujici odpoved:

you can carry your pocket knife with no problems by the Italian authorities unless you will use it non in the proper manner (menacing, offending, etc.).
If you travel via land, no problems at all. If you fly to Italy, you will be under civil air transportation rules and you will not be able to carry the knife on board.

Tedy: nozik v pohode pokud ho nepouziju pro "nestandardni" chovani (vyhrozovani, utok, ...) + na palubu letadla pochopitelne nemuze
Uživatelský avatar
lsdage
nováček
nováček
 
Příspěvky: 179
Registrován: ned dub 17, 2011 18:44
Bydliště: Brno

Nůž a cestování letadlem

Příspěvekod Hadzi » úte čer 7, 2011 21:20

Zdravím,
je povolené převážet nůž (resp. UTON, což je bojový nůž používaný AČR) letadlem do USA, pokud není v příručním zavazadle? A jak je to s jeho držením v USA? Někde se mluví o tom, že pro bojové nože je potřeba zvláštního povolení.

Hadži


co si dát trochu práce a hledat? sloučeno s vhodným vláknem, amigo
Hadzi
nováček
nováček
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned kvě 29, 2011 16:36

Re: Nůž a cestování letadlem

Příspěvekod Milwa » stř čer 8, 2011 2:11

Vůbec nevím, bude záležet na délce čepele. Zeptej se na http://www.knife.cz

Já bych každopádně vyrazil bez nože a tam si pořídil za levno nějaký nový. Jo a nedávno jsem četl rozhovor s mistrem světa v dřevorubeckym sportu, který si na závody vozí 12 obouručních seker a říkal, že jim dycky na letišti vysvětluje, že to nejsou zbraně a že ho pouští. U armádního nože se to ale asi bude vysvětlovat blbě.
V Zamyn Uudu vystupte z vlaku a hranici do Číny přejeďte džípem.
Milwa
nováček
nováček
 
Příspěvky: 10
Registrován: pon kvě 16, 2011 22:32

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod jonza » stř čer 8, 2011 8:32

vojensky nuz je vzdycky problem, to neukecas jako svycara.
Uživatelský avatar
jonza
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2267
Registrován: ned kvě 28, 2006 14:37
Bydliště: Brno

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod Indy » stř čer 8, 2011 9:40

prumerny american myslim nevi ze UTON je armadni nuz, existuje navic i jako civilni verze a je volne prodejny.

dokonce ani camo futral neni znak armadnosti.

navic uton jeste vypada civilne, s dykou typu applegate by to myslim bylo horsi.

nicmene, minimalizoval bych problemy. imogracni a spol jsou vyhlaseni.
Ajatolah politicke nekorektnosti od dob, kdy jeste nebylo nutne byt korektni ani v nicem jinem
Indy
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6759
Registrován: pon bře 3, 2008 17:27
Bydliště: Brno, Zlin

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod otilrak » stř čer 8, 2011 21:25

Pokud povezeš v zavazadlovém prostoru neměl by být problém. Ale musíš se připravit na to, že ti ho někdo může ukradnout. Směr Amerika musí být všechna zavazadla nezajištěná aby šla dobře otevřít a zkontrolovat. Dost často se toho prý hodně ztratí...

Jinak si myslím, že celníci budou v pohodě. Tam řeší spíš pistole. Ještě doporučuji přečíst odkaz, který jsem poskytl v příspěvku dříve: http://pw1.netcom.com/~brlevine/sta-law.htm.
,,Umění žít spočívá v tom, umět se včas rozhodnout, na co se dřív vysrat.´´
otilrak
nováček
nováček
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned kvě 10, 2009 21:10

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod igracek2 » pát čer 17, 2011 13:22

Tak tohle téma mi vyrazilo dech. Věděl jsem, že je v některých státech zakázaný motýlek, dýky a podobné hračky.
Ale že bych měl na tolika místech problém se svým stařičkým zavírákem Mikovem, který v podstatě nevytahuju z batohu ani při denním nošení u nás ve městě, to mě fakt nenapadlo :shock: .

A zákaz nože uvnitř v autě v tolika zemích mi hlava už fakt nebere ](*,) (téměř při každém zdravokurzu, který jsem absolvoval, nám někdo říkal, že máme mít nůž (nejlépe s průbojníkem na skla) v autě- přeřezání pásů, rozbití skla, ...). Nemluvě, že se hodí i při drobných opravách, ale na to už může být klidně v kufru.

Zatím jsem bezstarostně se zavírákem absolvoval většinu západní Evropy, Británii i s pepřákem (ale ne letecky), BiH, Černou horu, Polsko, a další. Ale nikdy mě naštěstí nikdo pořádně nešacoval...
Do Londýna letecky jsem měl jenom minišvýcarák (http://victorinoxcz.cz/index.asp?menu=773&record=3538) v lékárničce v zavazadlovém prostoru. Ten naštěstí prošel.

Mít u sebe nějaký malý zavírák se šroubovákem, otvírákem na konzervy a vývrtkou jsem považoval za běžnou věc. Každou chvilku se člověk nemůže dobýt do nějakého obalu, dotahuje vypadávající kliky, škrábe ho cedulka na tričku, zlomí se tužka,... Nikdy jse nepatřil k těm, kteří by vyřvávali, že jim někdo omezuje osobní svobody, ale teď jsem docela zhnusen. Nůž považuju za základní nástroj.
No, od teď si při cestování dám zatraceně pozor :?
igracek2
nováček
nováček
 
Příspěvky: 17
Registrován: ned led 4, 2009 17:09
Bydliště: Jihomoravský kraj

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod Samanta » úte úno 14, 2012 23:27

Ahoj, já jen jestli jsem to tedy pochopil správně. Když budu třebas po Evropě trajdat s klasickým Victorynoxem (například Forester) v kapse, tak mám potencionální problém? Na letišti je to něco jiného, ale jinak na "veřejnosti"? To přeci není normální.
Samanta
nováček
nováček
 
Příspěvky: 17
Registrován: stř črc 20, 2011 8:47

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod jonza » stř úno 15, 2012 8:56

je takovy problem ten nuz nechat v batohu? To se pak vysvetluje daleko lepe.
Uživatelský avatar
jonza
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2267
Registrován: ned kvě 28, 2006 14:37
Bydliště: Brno

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod Indy » stř úno 15, 2012 13:22

viktor problem nebude, snad jen 111ka model onehand a to jeste jen nekde.

dobry zacatek taky je kdyz neni videt. protoze osobni prohlidku jen tak z niceho Ti nikdo delat nebude, mimo letiste pochopitelne.
Ajatolah politicke nekorektnosti od dob, kdy jeste nebylo nutne byt korektni ani v nicem jinem
Indy
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6759
Registrován: pon bře 3, 2008 17:27
Bydliště: Brno, Zlin

Re: Cestování s pepřákem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod Vachon » stř úno 15, 2012 14:41

Vím že je trochu off-topic, ale jinde jsem ho nenašel, analogické téma...
Řadu lidí by možná zajímala legislativa různých států ohledně držení pepřáků. Svého času jsme si kvůli cestám dělali přehled (těžko bych ho už hledal a asi za tu dobu došlo ke změnám), rozmanitost byla fascinující.
Myslím, že hlavně pro stopaře asi není dilema jestli vzít nebo nevzít, ale jestli ho v případě nějakého dotazu či kontroly v dané zemi přiznat nebo nepřiznat.
Btw, s aplikací jsem se naposledy setkal minulý podzim v budapešťském parlamentu, při kontrole zavazadel u vstupu na prohlídku ho vytáhli z batohu jedné Dánce, nejdřív dlouho řešili, jestli ji předat státní policii ke stíhání, pak "zbraň" jen dost neoficiálně zabavili.
Jde-li všechno podle plánu, stala se někde chyba.
Uživatelský avatar
Vachon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2261
Registrován: pát čer 3, 2011 12:01
Bydliště: matka měst

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod Indy » stř úno 15, 2012 14:48

tak vstupy do vladnich budov, soudu atd, tam jaksi minimalne ramem clovek projde.

ostatne pasovani nozu skrze ramy je celkem zajimave hobby.

ale ze by v madarsku byl peprak zakazany si nemyslim, spis chteli hosi darek od nekoho kdo se jim coby cizinec cbranit nebude.

pozitivne vim ze je peprak zakazany v nemecku, anglii a italii, ale tam je zakazany i teleskop.

jede-li clovek autem je idealni polni lopatka, je bez kecu a umi aj soft kill aj hard kill. :)
Ajatolah politicke nekorektnosti od dob, kdy jeste nebylo nutne byt korektni ani v nicem jinem
Indy
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6759
Registrován: pon bře 3, 2008 17:27
Bydliště: Brno, Zlin

Re: Cestování s pepřákem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod Vachon » stř úno 15, 2012 15:15

Plně legální je pepřák třeba u nás, v Polsku, Rumunsku, Švýcarsku, ale i v Indii nebo USA (v některých státech ovšem s omezeními). Tam kde povolen není (většina evropských zemí) jsou ovšem diametrálně odlišné sankce (což je asi z praktického hlediska nejdůležitější), někde je zakázáno jen použití proti lidem apod.
Jde-li všechno podle plánu, stala se někde chyba.
Uživatelský avatar
Vachon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2261
Registrován: pát čer 3, 2011 12:01
Bydliště: matka měst

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod Trafikant » pát úno 17, 2012 16:26

Já mám stále v paměti velice zábavnou (pro nás) scénu z Vatikánu.

Když naše chlapecká skupinka českých studentů (z gymnázia k tomu) dorazila k rámům při vstupu přímo do paláce, skoro všichni kluci se rovnou odebrali do "nové" :D fronty k lidem z ochranky řka "We have some knives..." Ochranak z nás nemohla :mrgreen: Od švýcaráků, přes různé zavíráky až po Mikova s pevnou a dost dlouhou čepelí, se zájmem si je prohlíželi, ale byli v pohodě, dokonce se i smáli, jak ta fronta narůstala =).

Akorát potom jeden spolužák byl natolik nerozumný, že si jej zastrkával zpět přímo uprsotřed vatikánského náměstí a všimla si ho policie v civilu. Tak si jej a průvodce odvedli na stanici, byli tam tak hodinu a nakonec je pustili a nůž mu zlomili. Moc dlouhá čepel - nelegální. Takže z toho vyšel ještě dobře. Za týden po návratu už měl nový :D .

Jinak zajímavé nakousnutí těch pepřáků, další zajímavou kategorií je civilní pyrotechnika, například signální světlice či akustické výbušky (na mědvědy). Země, kde to je normální (Špicberky) jsou v pohodě, ostatně to tam většinou není problém koupit že, ale jinde je problém.

Ale taky už sem přes hranice provážel lecos a je to holt o štěstí.
Uživatelský avatar
Trafikant
účastník
účastník
 
Příspěvky: 998
Registrován: pát led 9, 2009 22:54

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod Leštěnka » pát úno 17, 2012 17:13

Indy píše:pozitivne vim ze je peprak zakazany v nemecku, ...

Tak nevím. Teď jsem v Berlíně v Židovském muzeu a v Memorial of murdered Jews 2x šla kontrolou, 2x pepřák našli, dali do pytlíčku a vrátili při odchodu. Zcela bez problémů...
A lidi tu s tím běhají u pasu. Tak jak to je?

Jinak díky za upozornění, vůbec by mě to nenapadlo, že to někde může být problém..
Uživatelský avatar
Leštěnka
účastník
účastník
 
Příspěvky: 215
Registrován: pon říj 11, 2010 19:43

Re: Cestování s nožem do zahraničí + legislativa

Příspěvekod Indy » pát úno 17, 2012 17:42

ja to slysel, necetl jsem to oficialne.

jinak a temi nozi, alergicti jsou na automaty.

co se tvaru cepele tyka tak oboustranne ostri, i falesne druhe ostri jim taky vadi.

ostatne tohle jsou vlastne charakteristiky dyky.
Ajatolah politicke nekorektnosti od dob, kdy jeste nebylo nutne byt korektni ani v nicem jinem
Indy
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6759
Registrován: pon bře 3, 2008 17:27
Bydliště: Brno, Zlin

PředchozíDalší

Zpět na Nože