Wenger NewRanger

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Wenger NewRanger

Příspěvekod Michal.P » pát črc 27, 2007 15:43

Máte už někdo zkušenosti s novou řadou nožů od Wengera, tedy NewRanger. Tady http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid= ... t=1920&p=2 jsem na netu četl, že oproti předešlé řadě Ranger jsou dost oprčeny. Vyklání atd.
Vybírám mezi
Victorinox Forester popř Outraider,
http://www.outdoorinfo.cz/kategorief.ph ... tegorie=80

Wenger Ranger 05
http://www.nejlepsiceny.cz/noze/wenger- ... 77-05.html

Wenger NewRanger 55.
http://www.noze-nuz.com/wenger/55.php

Jo a jaké máte zkušenosti s noži co mají na čepely takové to oko pro otvírání jednou rukou? http://www.noze-nuz.com/wenger/61.php

A poslední bod. Co říkáte na ostří s oyubeným ostřím, je to k něčemu?
http://www.noze-nuz.com/wenger/155.php
Michal.P
nováček
nováček
 
Příspěvky: 149
Registrován: pon dub 30, 2007 16:11

Příspěvekod teoretic » pát črc 27, 2007 16:00

nova serie wengeru se netesi moc dobrych recenzi..spis je brana jako o uroven nizsi nez minule..to vsak neznamena, ze jsou spatne - za tu cenu vyborne noze - ale kdo je zvykly standardu victorinoxu, bude pravdepodobne trosku zklaman, i kdyz je to o stesti a zrovna muzes ulovit podareny kousek - jsou mezi nimi pry totiz celkem rozdily..

bohuzel v poslednich mesicich nemam uz cas se o novych nozich a dalsim vybaveni tolik starat, takze vsechny, kteri se o tom chteji podrobneji informovat odkazu na knife.cz

t.
t.
výjimka, víkend, visačka, kvůli - aby to vešlo do krve ;) 1. pád já 2. p. mě, mne 3. p. mně, mi 4. p. mě, mne 5. p. x 6. p. mně 7. p. mnou *
Uživatelský avatar
teoretic
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6555
Registrován: pát kvě 6, 2005 12:59
Bydliště: je-li hlad, tak se v ústí nadlabem

Příspěvekod Michal.P » čtv říj 25, 2007 19:02

Tak jsem koupil původní Wenger Ranger 1.77.05 a spokojenost nadevše. Oproti New Rangeru je opravdu bez vůlí.
Michal.P
nováček
nováček
 
Příspěvky: 149
Registrován: pon dub 30, 2007 16:11

Re: Wenger NewRanger

Příspěvekod multimotyl » stř dub 9, 2008 11:53

Michal.P píše:
Jo a jaké máte zkušenosti s noži co mají na čepely takové to oko pro otvírání jednou rukou?


Skvělé. Je to jedinečná pomoc při spoustě situací a člověk se i cítí bezpečněji, že ho může pohotově použít extrémě rychle.
Uživatelský avatar
multimotyl
účastník
účastník
 
Příspěvky: 498
Registrován: úte dub 8, 2008 17:12
Bydliště: Opava

Re: Wenger NewRanger

Příspěvekod majsner » čtv zář 15, 2011 17:47

Nemůžu srovnávat se staršími modely Wengera, žádný jsem neměl ani nemám. Můžu ale srovnat Ranger 55 s Nomadem od Victorinoxu. Ranger je, předpokládám, NewRanger, jen výrobce je již tak neoznačuje (žádný NewRanger jsem v nabídce Wengeru nenašel), poněvadž nůž je koupen nedávno. Budu porovnávat zpracování nožů, nikoliv praktické zkušenosti, protože Rangera nemám ještě tak dlouho a nestačil jsem mu dát pořádně "do těla"

Pružiny
To pověstné výrazné "zacvaknutí" všech želízek v otevřených i zavřených polohách u jištěných i nejištěných nožů Victorinox, na které jsem byl zvyklý z Nomadu i Climberu, se u Wengeru nekoná. Hlavní čepel je v otevřené poloze jištěna pojistkou, do zavřené polohy dosedá, řekněme, "bez přehnaného nadšení". U pilky je to "jakž takž", i když na Victorinoxe to stále nemá, otvírák konzerv a otvírák zátek jsou bída a šídlo vedle vývrtky je doslova tragédie. Šroubovák má alespoň automatickou pojistku (která je mimochodem docela šikovná), ale s šídlem bych si opravdu netroufl do ničeho píchat, to je hazard s vlastními prsty. Mimochodem, když už je řeč o šídlu, tak u Rangera je bůhvíproč zakulacené, takže s ním na rozdíl od ostrého hrotu na Nomadu uděláte dírku leda do papíru. Nevím, co tím soudruzi zamýšleli.

Želízka
Nevím, jestli je to chyba tohoto kusu, ale hlavní čepel i pilka při otevírání i zavírání výrazně dřou, a to i po promazání. Čepel pilky doslova píská. Jakoby chtěl někdo nahradit precizní výrobu silnějším spojem. Ale na rozdíl od Victorinoxů, kde vše chodí bez vůlí i bez dření tak, jak má, toto zavání budoucím zvyšováním vůlí (až se to ochodí). Také nevím, co soudruzi zamýšleli tím, že ostří hlavní čepele končí cca 15 mm před koncem výbrusu u střenky. Já vím, čepele Wengerů a Victorinoxů jsou řešeny jinak, u Viců nesahá výbrus až ke střence, ale řešení Victorinoxu mi přijde o poznání důvěryhodnější (nevypadá to, jako by brusič zrovna ten den potřeboval jít domů dřív, tak to nedotáhl až do konce :lol: ), byť, uznávám, na funkci rostlináře to nemá vliv (v porovnání s Nomadem, jinak by se samozřejmě ostří až ke střence hodilo, ne že ne). Už čistě estetickou "závadu", byť i s praktickými důsledky, vidím v hrubém broušení jedné strany otvíráku na konzervy. Buď to u mého kusu zapomněli vyleštit, nebo to je prostě "vlastnost a ne závada", ale bezpochyby to bude mít negativní vliv na odolnost proti korozi. Negativní vliv na moje hodnocení bude, s ohledem na další neduhy, spíše zanedbatelný. :roll:

Tělo
Další ne úplně dobrý dojem na mě udělaly střenky a celkové zpracování těla nože. Střenky jsou plastové, anatomicky tvarované, ale působí na mě tak nějak divně, při zmáčknutí se všelijak prohýbají, zkrátka mě neustále přesvědčují, že je to přilepený kus plastu, který každou chvíli upadne, na rozdíl od střenek na nožích Victorinox, které dělají dojem integrální součásti těla nože. Hliníkové plíšky, které oddělují v těle nože jednotlivá želízka, jsou u Rangera o něco tlustší, než u Nomada, leč robustnosti to oproti Nomadu vůbec nepřidalo. Celkově mi přijde nůž na tři vrstvy želízek přehnaně široký (téměř dvojnásobně, než Nomad s dvěma vrstvami), mezery mezi želízky jsou zbytečně velké, zřejmě je to snahou o větší ergonomii, ale dojmu z nože to moc nepřidá, narozdíl od Nomadu (a jiných Viců), kde má člověk dojem, že je všechno tak, jak má být, slovy klasika "tip ťop".

Závěrem bych řekl, že mě Wenger velmi zklamal. Netvrdím, že Wenger Ranger 55 je špatný nůž. Neznat nože Victorinox a být "odkojen" pouze levnějšími noži ze supermarketů a z tržnic, asi bych ho vynášel do nebes jako hyper super hi-tech vymoženost. Bohužel (pro Wenger) Victorinox nastavil laťku až příliš vysoko a současné nože Wenger Ranger, mohu-li soudit podle jednoho kusu, který vlastním, na tu laťku nedosáhnou.
majsner
nováček
nováček
 
Příspěvky: 5
Registrován: čtv zář 1, 2011 21:17

Re: Wenger NewRanger

Příspěvekod Michal.P » čtv zář 15, 2011 19:43

Tak tady je odkaz na ty New Ranger http://www.gefi.cz/wenger/svycarske-noze/new-ranger/

Jinak s tím rozborem nemůžu souhlasit. Ale je to tak, že 100 lidí 100 názorů. Já měl tohoto wengera jen bez toho zubatého ostří
http://www.penelope.cz/noze-wenger-nuz- ... ger-v13445

Po jeho ztrátě :cry: jsem vybíral mezi Victorinoxem a Wengrem, už řada New. Nakonec jsem po zkušenostech vzal opět Wengera
http://www.hunting-shop.cz/produkty/nuz ... 55/WEN1775

Jedina věc se kterou s tebou souhlasím je, což jsem se taky divil, konec ostří před střenkou. Jinak otvírák vyleštěn z obou stran ( i kdyby nebyl, tak se nic neděje, funkčnost bude zachovaná, a to že zreziví je blbost, je to nerez), šídlo ostré, vše bez vůlí, žádné skřípání, prohýbání atd. Vše funguje OK. Prostě na rozdíl od tebe na mne udělal Wenger větší dojem než Victorinox. A teď se do mne uctívači Victorinoxu pustí. Jelikož znám pár lidí co Victorinoxe mají, tak jsem si jej mohl důkladně osahat a prostě mi nesedl jak designem, tak držení . Ale jak říkám, 100 lidí 100 názorů. Nejvíce mne dostal jeden vyznavač Victorinoxe co se na Wengera podíval a řekl, že v životě by jej nechtěl. A důvod? Prý Victorinox má lépe vyleštěná želízka, zatímco Wenger je matnější. No, co dodat? Ale myslím, že v obou případech zájemce o nůž neudělá chybu. Je to jen otázka vkusu.
Michal.P
nováček
nováček
 
Příspěvky: 149
Registrován: pon dub 30, 2007 16:11

Re: Wenger NewRanger

Příspěvekod majsner » čtv zář 15, 2011 20:27

Tak přidám taky odkaz na ten můj: http://www.wenger.ch/ranger-55-1-077-055-000
Obrázek

A když se podíváš na oficiální web http://www.wenger.ch/, tak tam skutečně žádný "NewRanger" nebo "New Ranger" není. Nebo jsem slepý a nebo se to jmenuje jinak.

K otvíráku konzerv: tak mám asi špatný kus, ale nesouhlasím, že to na korozivzdornost nemá vliv. Drsnost povrchu má zcela zásadní vliv na korozivzdornost. Kudly se neleští jen tak pro parádu. Přečti si materiálovou specifikaci jakéhokoliv nožířského nerezu (v případě Wengeru a Victorinoxu je to INOX) a bude tam psáno, že je korozivzdorný pouze při zakalení na maximální tvrdost a vyleštění povrchu.

Říkáš, že šídlo máš špičaté? Třeba tady v recenzi o tom i píšou, že šídlo je zakulacené. A co moje připomínky o "docvakávání" želízek do poloh? U Tvého Wengera je to lepší (jako u Victorinoxů)? Nejsi z okolí Liberce, že bychom se někde sešli a porovnali to?

Jestli to nebude namísto "100 lidí, 100 názorů" spíš "100 wengerů, 100 nejrůzněji povedených kousků od prvotřídních po šmejdy"... :roll:

/edit: Rangery jsou foceny z druhé strany, ale to hrubé broušení otvíráku konzerv je vidět třeba na tomto modelu. Fotka se dá přiblížit a po přiblížení je to krásně vidět. Takže to asi nebude zas až taková výjimka.
Naposledy upravil majsner dne čtv zář 15, 2011 20:40, celkově upraveno 1
majsner
nováček
nováček
 
Příspěvky: 5
Registrován: čtv zář 1, 2011 21:17

Re: Wenger NewRanger

Příspěvekod Indy » čtv zář 15, 2011 20:39

nesouvisi to primo s tematem, ale musim pochvalit:

- vybornou pojistku hlavni cepele
- o nic horsi pojistku dlatka / plocheho srubovaku
- to ze hlavni cepel je uprostred.

vysvetlim, mam jiz odbrousene zoubky (ano obcas se hodi blne se brousi a celkove jsou na chuja)

ano, nemuze to byt francouzsky armadni nuz, chybi vyvrtka a sklaci bila vlajka.

a o co ze to jde?

vinox Bwehr. Vicrorinox Bundeswehr.

http://victorinoxcz.cz/data/USR_038_DEF ... DE__S1.jpg
Ajatolah politicke nekorektnosti od dob, kdy jeste nebylo nutne byt korektni ani v nicem jinem
Indy
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6759
Registrován: pon bře 3, 2008 17:27
Bydliště: Brno, Zlin

Re: Wenger NewRanger

Příspěvekod Michal.P » čtv zář 15, 2011 20:46

Tak ohledně toho New jsem se díval jen na naše stránky. Tak to asi obchodníci u nás pojali jako řadu New. Jinak při otevření nože cvakne západka, ale žádné skřípání se neozve, ale to cvaknutí mě nevadí. Jinak s nerezem dělám. Děláme jak kartáčovaný, broušený, tak i leštěný povrch. A že by to rezavělo, to ne. A to jej i nahříváme, ohýbáme atd. Jo jsou nerezi podřadnější kvality, u těch pak může ke korozi docházet. Ale že by takvou použily na výrobu nožů? Ono se i na kvalitní nerezi může objevit rez, ale to není rez materiálu ale důsledky znečištění ovzduší. Pak na to zaprší a na povrchu se udělá takový rezavý povlak. Hadr, sidol a je to pryč. Jinak se podívej na tou pilku, ta je po obou stranách příčně broušena. Ještě se mi nestalo aby se na ní projevili korozní účinky. A to jej používám i na ryby. Jinak INOX je všeobecné značení nerazových materiálů. S tím šídlem máš pravdy. Ne že by bylo vyloženě špičaté, ale kulaté také není. Jinak, dá se přibrousit.
Michal.P
nováček
nováček
 
Příspěvky: 149
Registrován: pon dub 30, 2007 16:11

Re: Wenger NewRanger

Příspěvekod Michal.P » čtv zář 15, 2011 20:52

Tak se omlouvám, ten otvírák je opravdu nepatrně broušen na té šikmině. Až teď jsem se na to zaměřil. Při umělém světle jsem si toho letmím pohledem nevšim. Ale to nen í na závadu.
Michal.P
nováček
nováček
 
Příspěvky: 149
Registrován: pon dub 30, 2007 16:11

Re: Wenger NewRanger

Příspěvekod Indy » čtv zář 15, 2011 20:55

dovolim si prijit s jeste jednou informaci:

ano je mnoho druhu nerezu, nektere ustoji morskou vodu a jine reznou i z naseho potu pres kalhoty, napr..

napr D2 vyborna nozirska ocel rezne snadno a snadno se ode rzi i mechanicky cisti.

vlastni nerez ma mnoho nectnosti a idealni nerez drzi ostri asi tak jak vicko krabicky od sardinek.

basnik tim chtel rici ze korozivzdornost a vhodnost pro nozirske pouziti je vicemene v protikladu.

napriklad co se pevnosti a pruznosti tyka, vetsinu nerezovych cepeli nad 30cm se lame docela snadno.
Ajatolah politicke nekorektnosti od dob, kdy jeste nebylo nutne byt korektni ani v nicem jinem
Indy
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6759
Registrován: pon bře 3, 2008 17:27
Bydliště: Brno, Zlin

Re: Wenger NewRanger

Příspěvekod majsner » čtv zář 15, 2011 22:30

Michal.P:
ad INOX: Vycházel jsem z informací na webu noze-nuz.com
Ocel INOX – je ocel švédského původu, která je používána Swiss Army Knives (Victorinox, Wenger). Slitina má podobné mechanické vlastnosti jako ocel 12C27M, ale má mírně vyšší obsah chrómu a molybdenu.....

Jinak k tomu dření a zacvakávání: nešlo mi o to přesvědčovat Tě, že Tobě to dře taky :P . Jde mi o to porovnat, jestli to moje dření je normální, nebo je to prostě zmetek a mám to jít reklamovat. Ono se to samozřejmě ochodí, ale pak se zvětší vůle atd.

Prostě oproti Victorinoxům vyrobeným s příslovečnou švýcarskou precizností a na které jsem zvyklý, na mě tenhle Wenger zapůsobil dost humpolácky, jako by to vyrobil finský Fiskars, kde se vyrábí přesně ten typ věcí, které si na preciznost či první dojem nepotrpí, ale které "prostě fungují". Tím chci říct, že nepopírám, že to bude odolná a "pracovitá" kudla, ale jako dárek bych to nikomu nedal. To prostě není precizní švýcarák. [-X
majsner
nováček
nováček
 
Příspěvky: 5
Registrován: čtv zář 1, 2011 21:17

Re: Wenger NewRanger

Příspěvekod Perrund » úte zář 20, 2011 1:17

majsner píše:Prostě oproti Victorinoxům vyrobeným s příslovečnou švýcarskou precizností a na které jsem zvyklý, na mě tenhle Wenger zapůsobil dost humpolácky


To je aj vec modelov. Wenger aj Victorinox majú vydarenejšie a menej vydarené modely. Tento nový Ranger nie je úplne ideálny, predchádzajúci model bol lepší. Inak Wenger s kvalitou problémy nemáva, aj keď je fakt, že Victorinox je o niečo precíznejší. Wenger je zasa inovatívnejší.

K tomu šidlu. To nezaostrené je pre Wenger typické. Ja som rád, že každý ho ma iné, vhodne sa tak dopĺňajú. S tým od Wengeru sa dajú rozväzovať uzly a prevliekať nite, s tým od Victorinoxu sa dá vŕtať do dreva alebo do gaštanov.

A ešte k železám medzi nástrojmi. Rozdiel medzi Wengerom a Victorinoxom je, že Wenger ich dáva medzi každú vrstvu, Victorinox nie. Napr. Trailmaster nemá medzi hlavnou čepeľou a pílkou nič.
Perrund
nováček
nováček
 
Příspěvky: 43
Registrován: ned čer 12, 2011 21:31


Zpět na Nože