Albánie 2008-2016 - ceny, tipy

kam cestovat, za kolik...

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod karaya1 » stř dub 13, 2011 10:39

Zdravím,

v létě se chystáme do Albánie - klasika: na hory, ještě větší klasika: Theth/Prokletije. Měl bych ale dotaz, koukáním do mapy a několika cestopisů jsem namyslel trasu, jenže ani tu na OF jsem nenašel dost informací, jestli je reálná :(( Může se na ni prosím někdo znalý podívat a zhodnotit, nakolik je moje představa reálná, jestli třeba jde projít kolem Jezerce zpátky na SV?

Předběžný itinerář cesty:
- Brno-Bar citystar (vyplatí se i lehátko? Nebo jsou přestupy mezi vlaky s přímým vozem bez problémů?)
- Bar => Skadar => Komani => trajekt (pripluv to v cestopise popsal a vyfotil tak kouzelně, že to prostě musíme absolvovat :) ) => Valbona (Rrogam)
- Pěšky přechod do Theth, ztama nějak kolem Maja Jezerce zpátky krosnout do ČH a kopci do Plavu
- z Plavu podle času a stavu buď horama, nebo údolím zpět do výběžku Albánie a zpět do ČH kolem Maglicu, na silnici do Podgorici, ke Skadarskému jezeru a do Baru na vlak.

Mapa:
(originál: http://travel.valek.net/redir.cgi?stora ... Zijovo.jpg)

A teď blbé dotazy, na které jsem nikde nenašel odpověď :wink:
- dá se bez problémů přejít z Albánie do ČH? Někde tu na OF proběhlo, že z ČH do Albánie a zpět to jde, že jde zdarma vyřídit povolení v Plavu; v opačném směru (a navíc jako "definitivní" překročení) jsem nic relevantního nenašel. Napadlo mě, protože ČH uznává české občanky, přejít načerno a z ČH jet zase na občanku, jsa v pase oficiálně furt v Albánii :D
- jak je to s průchodností terénu okolo Jezerce? Nemusím přímo na vrchol, stačí mi oblastí projít, budeme natěžko - existují tam nějaké stezky skrz tu velkou pustou oblast na mapě?
- na jak dlouho byste to tak odhadli? Čistě baj voko mi to vychází na pět plus dva-tři dny?
- jak to je s vodou? Chceme jet v půlce července, takže doufám, že by tam z jara ještě něco zbýt mohlo...
- jak to vypadá s minami? Koukal jsem na onu mapu bývalé Jugoslávie, ale z ní nejsem příliš moudrý
- co značení? Podle referencí by měli být minimálně mužici, sem tam i značka a někdy zase jen pěšina?
- dá se v Plavu koupat?
- jak často se dá koupit škopek? :mrgreen:
- dá se od Skadarského jezera překrosit těch deset-patnáct kiláků do Baru, nebo se to musí objíždět busem po silnici?
- a to hlavní na konec: vybral jsem to nej nej nej? *

Předem díky!
Naposledy upravil karaya1 dne úte lis 20, 2018 10:22, celkově upraveno 1
karaya1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 680
Registrován: pon kvě 14, 2007 12:16
Bydliště: Brnéčko

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod Jary » čtv dub 14, 2011 11:08

karaya1 píše:- dá se bez problémů přejít z Albánie do ČH? Někde tu na OF proběhlo, že z ČH do Albánie a zpět to jde, že jde zdarma vyřídit povolení v Plavu; v opačném směru (a navíc jako "definitivní" překročení) jsem nic relevantního nenašel. Napadlo mě, protože ČH uznává české občanky, přejít načerno a z ČH jet zase na občanku, jsa v pase oficiálně furt v Albánii :D

moc se v tom neorientuju ale asi takhle: Výstupní razitka z Albánie jsme v 2008 nedostali. Při jakémkoliv dalším pohybu (Kosovo, Makedonie, Srbsko) to nikomu nevadilo.
karaya1 píše:- jak to je s vodou? Chceme jet v půlce července, takže doufám, že by tam z jara ještě něco zbýt mohlo...

Vápenec, takže vody málo, v srpnu sníh jen v nejvyšších partiiích. ale byl.
karaya1 píše:- jak to vypadá s minami? Koukal jsem na onu mapu bývalé Jugoslávie, ale z ní nejsem příliš moudrý
...

Podle mne by tam kde se chcete pohybovat být neměli
karaya1 píše:- - co značení? Podle referencí by měli být minimálně mužici, sem tam i značka a někdy zase jen pěšina? ...

Jak kde. Některá pěšina je jen od ovcí, takže vede odnikud nikam.
karaya1 píše:- jak často se dá koupit škopek? :mrgreen: ...

V každé vsi či osadě. Lahvové, chlazené v potoce
Jary
účastník
účastník
 
Příspěvky: 278
Registrován: pát dub 18, 2008 10:01

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod karaya1 » čtv dub 14, 2011 15:34

Paráda, díky!
Výstupní razitka z Albánie jsme v 2008 nedostali. Při jakémkoliv dalším pohybu (Kosovo, Makedonie, Srbsko) to nikomu nevadilo.

O tohle mi jde: předpokládám, že na horské stezce nebude maník se štemplem, tak jestli nevadí, že z Albánie vyjdeme v podstatě bez povšimnutí místních úřadů. A druhá věc - jde to pak přejít od Plavu přes výběžek Albánie na západ, k silnici do Podgoricy? Není na to potřeba nějaká speciální bumážka?
karaya1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 680
Registrován: pon kvě 14, 2007 12:16
Bydliště: Brnéčko

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod Pavel-tm » čtv dub 14, 2011 20:42

Noo, nic ve zlým, ale zatím to teda na můj vkus moc připravenej vejlet nejni ;-)

Aspoň pár postřehů (vezmu to odzadu):
- proč proboha z Plavu do Baru??!! To bych radši vrazil těch pár dní navíc taky do Prokletije a z Plavu pak dojel stopem/taxíkem 80 km na vlak na sever do Bijelo Polje.
- v Plavu se vykoupete tak maximálně na dřevěné městské plovárně - Plavský jezero je jinak slušně obrostlý rákosím. My jsme se už koupali / myli kousek za mostem v Limu, kterážto řeka u Plavu z jezera vytéká
- z hor bych sešel klasicky Ropojanou do Gusinje, ne do Plavu (do Plavu jsme scházeli ze sedla Preslopit předloni, poněvadž jsme tam došli z Gusinje a nerad se vracím stejnou cestou ;-) Můžete se tam cestou taky vykoupat - v Saviným Oku (tahle vyvěračka má úúúžasnou teplotu - bych skoro řekl, že zápornou ;-)
- přelézat natěžko Jezerce je myslím blbost - buď na ni můžete nalehko od jihu, nebo od jezer od severu.
- ze sedla Pejës je k jezerům severně od Jezerce ZNAČENÁ cesta - asi 2 hodiny je společná s cestou pro sestup do černohorské doliny Ropojana. Rozcestí je u potoka (loni v srpnu hafo vody, ale po 300 m mizí v podzemí)
- proč z Valbony nahoru 1000m do sedla, 1000m dolů do Thethi a zas 1000m pod Jezerce, když to jde pod Jezerce z Valbony (resp. Rrogami) skoro přímo?? Podle Přípluva dokonce částečně značeno. Jo a na tu čárkovanou modrou z Jezerce zapomeň - resp. to zkuste a pak popiš zážitky z prvovýstupu ;-)

Nevím, jak jste rychlí, ale časově mi to vychází při dobrém počasí z Valbony do Gusinje s výstupem na Jezerce a třeba ještě na Arapit tak na 5-6 dní.
Pavel-tm
nováček
nováček
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát bře 12, 2010 7:03

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod pripluv » pát dub 15, 2011 5:32

Pavel-tm píše:- přelézat natěžko Jezerce je myslím blbost - buď na ni můžete nalehko od jihu, nebo od jezer od severu.

Přijde na to co je to natěžko. Někdo se na dva týdny sbalí na 14 kilo (a takto bych to moc neřešil), někdo na 25 (a takto bych to teda řešil). Kdyby jsme nepotkali ten skalni odtrh, či jak to nazvat, tak tam natěžko vyklušeme ne o moc pomaleji, než na lehko.
Pavel-tm píše:- proč z Valbony nahoru 1000m do sedla, 1000m dolů do Thethi a zas 1000m pod Jezerce, když to jde pod Jezerce z Valbony (resp. Rrogami) skoro přímo?? Podle Přípluva dokonce částečně značeno.

Cestou z Valbony značka končí (končila v roce 2009) v místech, odkud člověk, co viděl pár fotek na netu bez problému pozná co je Jezerce, co je poplusk (stojí se mezi nimi). V tomto místě orientačně docela v pohodě (se mi to kecá, když už to mám za sebou, co?).
Uživatelský avatar
pripluv
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16772
Registrován: úte srp 10, 2004 13:17
Bydliště: mám

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod Pavel-tm » pát dub 15, 2011 6:17

pripluv píše:Přijde na to co je to natěžko. Někdo se na dva týdny sbalí na 14 kilo (a takto bych to moc neřešil), někdo na 25 (a takto bych to teda řešil). Kdyby jsme nepotkali ten skalni odtrh, či jak to nazvat, tak tam natěžko vyklušeme ne o moc pomaleji, než na lehko.

Jojo, svatá pravda. Na 25 kg na 10 dní jsem měl sbaleno, když jsem před 20 lety jel prvně na hory do Rumunska :-) Dneska se dostanu tak na 17-18.
Jezerce od jihu znám zatím jen teoreticky (letos to snad ale už konečně dáme). Nicméně od severu jsem tam už byl - a je tam jedno fakt blbý místo (už jsem o něm psal - strmý sněhový pole, které jsme oblézali po skále). Sice to bylo lezení lehké a krátké (nejblbější místo jen asi 5 výškových metrů), ale s 20 kg na zádech bych se tam dost vybál - leda snad shodit nebo spustit bágly. Navíc se to místo, kde slézt, v tom skalním prahu musí nejdřív najít, a to se seshora hledá dost blbě. Ale kdo trochu horolezčí, ten to dá samozřejmě levou zadní, to je fakt.
Pavel-tm
nováček
nováček
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát bře 12, 2010 7:03

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod karaya1 » pát dub 15, 2011 22:30

Zdravím,

předně: díky za reakce!
- proč proboha z Plavu do Baru??!! To bych radši vrazil těch pár dní navíc taky do Prokletije a z Plavu pak dojel stopem/taxíkem 80 km na vlak na sever do Bijelo Polje.
Kvůli vlaku - lůžka (nejspíš) neberem, tak abysme na konečné zabrali místa v kupé. Navíc jsem děckám slíbil moře - sice bude nahrazené Skadarským jezerem, ale furt lepší než smrdět dohromady další den ve vlaku domů (minulý rok holkám až ve vlaku - po nějakých dvanácti dnech - došlo, že na sobě mám pořád to jedno a samé merino tričko, doteď si ze mě proto dělaj srandu :) ). Nebo se dá flek v kupé na noční vlak "sehnat" bez místenky i v Bijelo Polje či Podgorici?
Další důvod, proč ne do Bijelo Polje je ta druhá část přechodu - mně se to na mapě docela líbí, zalézt si po kopcích ještě na severozápadě a dojít pěšky k silnici? Do Podgoricy čtyřicet kiláků, to je i na taxík v pohodě.
z hor bych sešel klasicky Ropojanou do Gusinje, ne do Plavu (do Plavu jsme scházeli ze sedla Preslopit předloni, poněvadž jsme tam došli z Gusinje a nerad se vracím stejnou cestou
To by mi přišlo zase moc zkracující a "údolní" - jinak ale s tou mnou navrženou trasou přes kopce není problém? Plus pokud správně hledám a civím do mapy, tak Savino Oko je v údolí, kterým půjdeme (po červené lince), takže ho nemineme ani tak? :wink:
- ze sedla Pejës je k jezerům severně od Jezerce ZNAČENÁ cesta
Ha, super, toto jsem potřeboval vědět. Podle terénu by se pak mělo dát slézt od jezer dolů směrem na sever, napojit se na cestu a slézt z východu do údolí Ropojana?
- proč z Valbony nahoru 1000m do sedla, 1000m dolů do Thethi a zas 1000m pod Jezerce, když to jde pod Jezerce z Valbony (resp. Rrogami) skoro přímo??
Tohle má též svůj (pseudo)důvod: co jsem tak četl, tak přechod Valbona-Theth je jeden z nejhezčích, navíc se pak dá pěkně vidět Maja Harapit. Není mým primárním cílem vylézt na Jezerce, nejdůležitější je projít horama na sever, do Černé Hory. Nebyl jsem si jistý, že to z jihu kolem Jezerce jde - a opět, jestli i s bágly (cca 16-18 kilo bez vody). Jak tak čtu, asi těžko..
(A nakonec, nebyl by to ten správný horský den bez ranního nástupu :D )

Jinak nepromyšlené - já se v tom zatím moc dlouho nevrtám, teprve jsem pročetl cestopisy, podíval se do map a začínám se ptát :wink: Jestli něco důležitého horského míjím (nevím, z mapy to moc poznat nejde a průvodce jsem žádného pořádného nenašel), kopněte mě prosím příslušným směrem. Zuřivým koukáním do mapy jsem navíc moc cest vedoucích Prokletými horami, které by na sebe aspoň nějak navazovaly, nenašel - ale to taky může být stářím oné mapy...
(OT: připravené výlety mě moc nebaví, onehdá jsem se z Istanbulu vypravil do Sýrie, do vlaku mi zavolal kamarád studující v Ankaře, že se potkáme u hranic, společně nás z nich vyhodili a skončilo to parádním stopem Kurdistánem :D Horské cesty ale má smysl mít promyšlené předem.)
karaya1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 680
Registrován: pon kvě 14, 2007 12:16
Bydliště: Brnéčko

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod Pavel-tm » pát dub 15, 2011 23:05

karaya1 píše: Nebo se dá flek v kupé na noční vlak "sehnat" bez místenky i v Bijelo Polje či Podgorici?

Přímé vagóny z Baru do Prahy jsou jenom lehátkové (ev. lůžkové). Místo v nich: záleží na tom, kdy - v pátek nebo v sobotu těžko. Ale my se loni v srpnu vraceli v úterý a půlka lehátkového vagónu byla prázdná. A lehátko v tom přímém vagónu je z Černé Hory až do Prahy za necelých 250 Kč [hmm, tak změna - 330,- edit 6/2011]- přijde mi to mnohem rozumnější, než se mačkat v sedě v kupé, platit za místenku do Subotice cca 100,- (rezervace je tam tuším povinná) a v Subotici přestupovat a hledat další volné kupé v Avale.

karaya1 píše: To by mi přišlo zase moc zkracující a "údolní" - jinak ale s tou mnou navrženou trasou přes kopce není problém?

No, problém nee, ale ... půjdete dvě hoďky z Vusanje taky údolím, akorát že nahoru, pak vylezete na hřeben Bor (hezkej, pravda), půjdete po něm nad hranicí lesa tak hoďku a pak vás čekají minimálně dvě hoďky cesty lesem po hnusných širokých hliněných prašných svážnicích až do Plavu. Já už bych to znovu tamtudy nešel.

Jinak ještě od jezer v Buni Jezerces (resp. až z Jezerce) je celá cesta až do Vusanje velmi dobře značená.
Naposledy upravil Pavel-tm dne pát čer 3, 2011 5:46, celkově upraveno 1
Pavel-tm
nováček
nováček
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát bře 12, 2010 7:03


Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod Darmošlap » stř čer 8, 2011 21:53

Ahoj, pročetl jsem si zdejší příspěvky a našel tady spoustu užitečných informací. Chtěli bychom jet do Albánie v září autem na 14 dní a projet, co se dá. V Prokletje budeme 4, maximálně 5 dní (přijedeme z Kosova do Valbone, tady chceme nechat auto a vydat se na čtyřdenní výlet). Chtěl jsem se zeptat, jaké trasy byste mi na tak krátkou dobu poradili, když trpím strachem z výšek a závratěmi (hory mám rád, ale tohle je dost velké omezení). Myslel jsem, že bychom se podívali do Thethi (jak dlouho trvá přechod?), ale rád bych se podíval po cestě také na nějaký schůdnější vrchol.
Darmošlap
nováček
nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: stř čer 8, 2011 21:13

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod Pavel-tm » čtv čer 23, 2011 6:26

Ahoj,
zjistil jsem jednu VELMI zajímavou věc; pokud plánujete cestu (nejen) do Albánie či Černé Hory vlakem a chcete lehátko či lůžko, zbystřete.

Lůžka a lehátka nevypravují přímo České dráhy, nýbrž firma Jídelní a lůžkové vozy a.s. (JLV). No a ta je prodává za ceny o 30% nižší než ČD. Čili ČD "nakoupí" lůžka či lehátka od JLV, přihodí si na to nehorázných 43%!!! (bereme-li jako 100% cenu JLV) a prodává je dál na pokladnách i přes Internet. No a buď přímo přes JLV nebo dokonce přes některé cestovky se dají koupit za cenu původní! Např. i v ČD Travel s.r.o. v Praze na hlaváku. My jsme takhle za lůžka (lehátka už nebyla) Praha - Bar ušetřili v šesti lidech tisícovku!

Takže závěr: až si půjdete koupit lehátko či lůžko, kupujte i nadále u ČD, ať si ČD vydělají na férové odstupné pana Fejka a zasloužené platy dalších manažerů!! :vom: :vom: :vom:

Edit 2014: Tak ceny se už bohužel srovnaly, a kupodivu na té vyšší hladině ;-)
Naposledy upravil Pavel-tm dne ned pro 14, 2014 19:29, celkově upraveno 1
Pavel-tm
nováček
nováček
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát bře 12, 2010 7:03

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod george1 » čtv čer 23, 2011 13:17

A pak, že se stát neumí chovat tržně. =D>
"Své nohy natáhneš pouze tolik, kolik ti dovolí délka tvé matrace".
george1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 882
Registrován: úte črc 10, 2007 11:58
Bydliště: Praha, převis u Tošovskejch a řopík u Králík

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod harny » pon čer 27, 2011 8:50

Ahoj všem,
právě jsme se vrátili z Prokletije, a jeden z důvodů proč nepřecházet hranice z Černé hory přes zelenou hranici bylo "razítko" které jsme chtěli mít pro jistotu v pasu, kdyby došlo v albánském vnitrozemí ke kontrole. Proto jsme jeli legálně autem přes hranice (Gusinje - Vermosh), k našemu údivu jsme nedostali razítko ani od černohorské ani albánské kontroly. Z albánie jsme vyjížděli pod Škoderem, a dostali jsme do pasu jen vstupní černohorské razítko. Výstupní albánské ne. Nikdo se ničemu nepodivoval, nikdo se neptal. V Prokletije jsme potkali několik českých part, a všichni shodně tvrdili že pokud razítko na vstupu chtěli, museli si ho vyžádat. Takže pokud přejdete hranice do albánie na černo, a budete tvrdit při případné kontrole že jste šli přes Vermosh, Lepushë dál do hor, nikdo vám nic nedokáže. Mimochodem pohraniční stanice ve Vusanje vypadá dost zanedbaně, zatlučená okna, nikde nikdo. Vypadá to že černohorci už na kontroly rezignovali. V Theth jsme sice policejní auto viděli, ale žádná kontrola, pasy vidět nikdo nechtěl. Auto jsme nechali bez "dozoru" pět dní naproti škole, nic se nestalo.
Harny
harny
nováček
nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: pon čer 27, 2011 8:40

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod Pavel-tm » úte črc 19, 2011 7:54

"Zastávky" trajektu na Komani
Ahoj,
dotaz na trajektové specialisty:
nedaří se mi zjistit, kde přesně po vyplutí z Fierzë dál staví trajekt. Možná totiž sejdem z Maja Hekurave ne do Bajram Curri, ale na jih do údolí k Curraj i Eprem a dál na Curraj, Lekbibaj, Tetaj (první velká zátoka na pravé straně po vyplutí). Ta zátoka je dlouhá cca 2,5 km, potřebuju aspoň vědět, jestli trajekt staví před ní nebo za ní.
Je mi jasné, že tohle zjistíme nejlíp dotazem na domorodce na místě, ale co kdyby ...
Pavel-tm
nováček
nováček
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát bře 12, 2010 7:03

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod george1 » čtv črc 21, 2011 12:48

Podívej se na google maps. Uvidíš tam směrem k Bajram Curri most. Ten musíte pžejít a dár se doleva. Je tam vidět i přístaviště. Takže na bajramskou stranu.
"Své nohy natáhneš pouze tolik, kolik ti dovolí délka tvé matrace".
george1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 882
Registrován: úte črc 10, 2007 11:58
Bydliště: Praha, převis u Tošovskejch a řopík u Králík

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod Mona » pon črc 25, 2011 8:31

Trajektem jsme jeli před týdnem, v 6h ráno vyjíždí z Fierze malý trajekt určený pouze pro lidi. Ten zastavuje každému, kdo na něj od břehu zamává :lol: Nevím, jestli to bylo před nebo za zátokou, ale vzhledem k tomu, že tam stavěli nějakou silnici, která podle mapy před zátokou uhne a obkružuje ji zprava, tak bych si spíš vsadila, že před. Každopádně tam určitě povede nějaká vyšlapaná cestička od baráků, co jsou v kopci, nějak se tam domorodci musí dostat ;)
Mona
nováček
nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: pon črc 25, 2011 7:58

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod karaya1 » úte črc 26, 2011 20:57

Nenašiel by sa u niekoho tracklog alebo trasa v GPX z Theti na Maja e Jezerce?
To je docela zbytečné, cesta je rozumně značena mužiky a hlavně logická. Sice asi párkrát ve skalách zakufruješ, ale ne o moc. Pokud bys na tom trval, kamarád se asi zrovna pokouší přemluvit garmina, aby mu něco podobného vydal. My se nicméně Thethu obloukem vyhnuli a šli až ze salaše za Qafa Pejes.

platit za místenku do Subotice cca 100,- (rezervace je tam tuším povinná) a v Subotici přestupovat a hledat další volné kupé v Avale
Rezervaci jsem měl jen loni, když jsme jeli na Balkán poprvé. Na cestu zpátky už naštěstí ne a letos jsem ji neřešil vůbec (stačilo u okýnka ČD říct, že "ji už mám", na místě ji nikdo neřeší, právě naopak; loni se v našem kupé rozvalil průvodčí a odkázal nás hledat si fleka jinde). Na cestě zpátky doporučuju přestoupit už v Novém Bělehradu, Avala na noční rychlík z Baru v rozumné míře čeká. My teď na Novi Beograd dojeli něco po sedmé (kdy už Avala měla být v trapu), a že je za náma, jsme se dověděli před Novim Sadem. Místa habaděj, zaplnilo se to až v Budapešti.
Jinak dá se v Subotici domluvit přímo s borcem v lůžkovém voze - rozumné jedou dva, jeden ze Slovenska a jeden z Prahy. Viděl jsem tarify, ze Subotice do Baru stojí lehátko 9,4 €; z Prahy tuším 14 €, z/do Nového Bělehradu by to mělo být ještě méně.
Problém v tomhle případě je, že "prostě Balkán". Ze Subotice jely do Baru dva přímé kupé vagony, jeden celý rezervovaný jakousi školou (úterý večer), druhý naoko prázdný, ale též plně vyprodaný místenkami. Když nám průvodčí srbsky sděloval, že naše kupé budou v Novém Sadu obsazeny až do Podgorice, smál se nám do xichtu. Řešení je buď počkat do Nového Sadu, kde připojují další dva vagony, nebo právě ten lůžkáč. Na zpáteční cestě z těch dvou do Nového Sadu byl jeden opět plně vyprodaný místenkami, ale druhý byl volný (dokonce první třída, resp. aspoň podle nápisu na vagonu) :)

Myslel jsem, že bychom se podívali do Thethi (jak dlouho trvá přechod?), ale rád bych se podíval po cestě také na nějaký schůdnější vrchol.
Pokud tam budete mít cestu (je to trochu z ruky), plně doporučuju Popadiju (kus nad Gusinje v Černé Hoře). Výhled prakticky 360°, před sebou Karanfili, paráda. Je to travnaté a dobře schůdné. Místy sice exponované, ale nalehko to nevadí.

kdyby došlo v albánském vnitrozemí ke kontrole
Tohle se dá obejít jednoduše: do Srbska, Černé Hory i Albánie už stačí občanka, takže nikdo žádný štempl kontrolovat nemůže. My měli pro sichr s sebou pár krabiček cigaret, ale pohraničníka jsme nepotkali (a nakonec je měnili za sýr a mléko s bačou). V Gusinje, kde měla být budka na vydávání povolení ke vstupu do Albánie (na Maja Jezerce a zpátky), byla jen rozbořená budova.

Jinak věci, co mi přijdou důležité/zajímavé a nenarazil jsem na ně, když jsem před odjezdem plnil domácí úkol:
* do ČH sice platí přísný limit dovozu jídla, ale v praxi to vypadá tak, že celník proběhne vagon, podívá se na snídající lidi, usměje se a vystoupí
* voda je trochu problém, každá mapa říkala něco jiného a typicky i nesezonní toky byly vyschlé. Po jistých zkušenostech jsme měli při plném stavu průměr 4,9 litru na člověka - a přesto jsme některé dny měli trochu problém (např. vodu z jezera s malými mloky nebo pijavicemi jsme použili jen na vaření a doufali, že brzo potkáme i pitnou). Zastan Koliba nefunguje (ač vypadá pěkně a zachovale), pramen u ní je vyschlý, na to pozor.
* dávka z kalašnikova neznamená, že vás někdo chce zabít. Někdo to už tu psal, ale je dobré to zopakovat. Jeden albánský pastevec, se kterým jsme půl hodiny předtím měnili cigarety za sýr, si pak přes záda hodil AK, přes údolí pak pořvával něco k srbskému bačovi a dvacet metrů od nás jeho směrem vyslal do vzduchu dávku. Pak nás ještě zdravil střelbou z hřebenu skal.
* trajekt přes Skadarské jezero nefunguje. Dá se sice dočíst, že pro organizované skupiny lze předem domluvit přeshraniční jízdu Virpazar-Skadar, ale provozovatel trajektu to na přímý dotaz popřel.
* ve vlaku se vyplatí si přivstat, resp. sledovat, kdy se budete blížit k černohorským hranicím (to nemusí být to samé). Parádní kaňon s nekonečným množstvím tunelů. Časový plán po příjezdu do Baru nemá smysl řešit, my měli čtyři hodiny sekeru (aspoň bylo na kaňon světlo :) ).
* pokud je vás víc (nás bylo deset), vyplatí se na cestu do Skadaru najít si někoho s velkým autem. Cesta přes Ulcinj autobusem a pak furgonem je totiž docela zajížďka, taxi vás vezme přímo.
* Rozafu letos začali rekonstruovat, resp. předělali vestibul a výtahy. Pokoje jsou furt sovětské, furt bez sprch a furt za neskutečných 1000 LEK/dvoulůžák.
* furgon na Komani jede v 6.30 od kavárny u kruháče (z Rozafy doprava a u druhého kruhového objezdu deset metrů vlevo)
* cesta Fierze-Rrogami by mohla jít pořídit za 500 LEK. My měli výhodu v tom, že nás bylo tolik - týpek z trajektu nám někoho vyloženě zavolal, cena 200 do BC a dalších 300 do Rrogami.
* hranice ČH-Albánie jsme přecházeli horama celkem pětkrát, nikdy jsme o pohraničníka ani v nejmenším nezavadili
* v Prokletije by měli být medvědi. Zdůrazňuji "měli být", říkali nám o nich (a vlcích) místní. My na ně naštěstí nenarazili, ač salámy nebo slaninu jsme s sebou měli.
* sestup z Ropojany do Gusinje je otravný, nekonečný buzer po asfaltu, pokud možno si někoho stopněte. To samé na druhou stranu směrem do doliny Grbaja
* jít Maja Jezerce natěžko prakticky nejde. Nebo možná jde, ale je to pouze pro šílence. Skupina Čechů to chtěla přejít od jihu na sever směrem k Buni i Jezerce, ale nakonec nechali bágly v sedle, vrátili se a obešli to přes Ropojanu. Což doporučuju, pěkná cesta a pěkná jezera.
* obecně se mi líbilo víc v Albánii, je to takové divočejší, v ČH už spoustu lidí zajímalo hlavně jak z člověka vyrazit prachy
* značení kupodivu také lepší v Albánii. V ČH sice spousta rozcestníků, ale samotné značení už starší a hůře viditelné (navíc u zdi jednoho planinarského domu jeden rozcestník ležel ladem, takže bez něj cesta trefit nešla). Některé cesty (jako třeba odbočka z Ropojany na Buni Jezerce) sice značkař maloval dost ledabyle (průměr jedna za čtvrt hodiny), ale jinde (cesta do sedla u jezera Rikavac) to bylo ve dvoumetrové vegetaci co chvíli pěkně na stromech ve výšce.
* místní parádní, hlavně v Albánii. V salaši pod Maja Jezerce si zahrejte fotbal s Edmundem :) jinde nás sami zvali dovnitř, když se hnala bouřka s kroupama, pak nás hostili mlékem s cukrem
* nečekejte, že místní znají mapu. Dost pravděpodobně do ní budou chvíli hledět a pak někde víceméně nazdařbůh mávnou rukou. Zato "naživo" to znají hodně dobře.

Pokud by někoho zajímalo, jak jsme to šli... Rrogami -> sedlo Luqu i Valit -> traverz nad údolím Theth -> salaš Gropace -> salaš Pejes (-> nalehko Maja Jezerce) -> sedlo Jezerces -> Buni i Jezerce -> Zastan Koliba -> Ropojana -> Vrelo -> Gusinje -> dolina Grbaja -> hřeben pod Popadijou (-> nalehko na Popadiju) -> sedlo Dobkum -> Lepuše -> Greben -> Vermoši -> jezero Rikavac (-> nalehko na Maglič) -> Mokro -> Veruša. Ztama dvakrát denně jede "autobus" (spíš maršrutka) do Podgorici, cena 4,6 € (bágl v ceně). Mám v plánu to někdy zakreslit do sovětské mapy (některé úseky tam nejsou a některé cesty už neexistují :) ), kdyby to někoho fakt zajímalo, ať mi napíše zprávu.
karaya1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 680
Registrován: pon kvě 14, 2007 12:16
Bydliště: Brnéčko

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod Luke » stř črc 27, 2011 9:49

>> karaya1: předpokládám, že budete buď ta partička deseti čechů co jsme potkali u salaše pod Maja Jezerce :)
karaya1 píše:jít Maja Jezerce natěžko prakticky nejde. Nebo možná jde, ale je to pouze pro šílence. Skupina Čechů to chtěla přejít od jihu na sever směrem k Buni i Jezerce, ale nakonec nechali bágly v sedle, vrátili se a obešli to přes Ropojanu. Což doporučuju, pěkná cesta a pěkná jezera.


Na těžko to vážně nešlo, ale aspoň jsme to chtěli zkusit :) Z vrcholu byly směrem k severu jen ledový pole. Nakonec jsme k sedmi jezerům nešli. Na rozcestí za betonovou salaší v údolí Ropojana jsme šli rovnou směrem do Gusinje. Jezero těsně u hranic Albánie a ČH bylo však totálně vyschlé, to je pro info, kdyby se někdo, jako my, těšil na koupačku :)

Případně tady je pár fotek: https://picasaweb.google.com/uher.lukas ... naHora2011 , cestopis se zatím dopisuje..
Luke
nováček
nováček
 
Příspěvky: 181
Registrován: ned říj 12, 2008 9:51

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod Ado » stř črc 27, 2011 10:36

karaya1 píše:Mám v plánu to někdy zakreslit do sovětské mapy...

Prosím, prosím. Tohle by mě, a myslím, že nejen mě, velmi zajímalo. Zkus to prosím nějak jednoduše zakreslit do mapy.
Jinak parádní informace, díky za ně :-)
Uživatelský avatar
Ado
nováček
nováček
 
Příspěvky: 152
Registrován: stř kvě 2, 2007 17:23
Bydliště: Hradec Králové

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod karaya1 » stř črc 27, 2011 17:59

A tak co bych to vlastně kreslil, když se to povedlo vydolovat z Garmina... :) Jediné, co mě mate, že loni tam ještě byly mapy Googlu (a na nich pěkně vidět terén), letos to kazí Microsoft a "tady je bílo". Co už, v Google Earth to vypadá docela pěkně.

http://connect.garmin.com/activity/101966134 - srovnávejte s http://travel.valek.net/storage/maps/Zijovo.jpg

Jinak nejlepší je vykoukat si trasu z mapy sám (a případně srovnat s tím, co už někdo šel a co neminout), jednak to nakonec přináší pocit uspokojení, jednak natrefíte na neokoukané trasy (to sedlo u jezera Rikavacko bylo zarostlé dvoumetrovou vegetací, tam nechodili snad ani pašeráci). Akorát se někdy může stát něco jako loni na Rile, kdy jsem z mapy vykoukal nástup z Kostence na chatu Belmeken ve stylu "pohoda, lesem, večer tam jsme" a trvalo to den a půl přelézání a podlézání popadaných stromů a brodění potoků :))

>> Luke: yop, to jsme my. Mně právě nebylo moc jasný (ani při pohledu z opačné strany), kudy se z vrcholu směrem k Buni jde. Škoda, že jste tam nešli - pohoda, parádní koupačka. Pramen byl prý u vrchního jezera (nevím, říkali nám to Češi o den později), my si nesli vodu z dřívějška a z jezer jen vařili. Další pitná až ve vrelu.

Ještě mě napadlo: pár albánských slovíček.
chleba = pog
sýr = kas
děkuji = falemindelit
a to nejlepší na závěr (platí i v ČH): arašídy = kikiriki slane
karaya1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 680
Registrován: pon kvě 14, 2007 12:16
Bydliště: Brnéčko

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod Ado » čtv črc 28, 2011 14:52

Do Albánie se chystáme na konci srpna - cca 14 - max. 20 dní.
Představa: Vlakem do Bělěhradu, koupě jízdenky do Baru a přestup na vlak do Baru. Odtud standartně busem do Ulcinju a pak dál do Skadaru a odtud busem/stopem do Kopliku a do Bogë. Odtud do hor (tady mám asi jediné bílé místo, nějak nevím kudy do těch hor...?) a horama do sedla Pejës, dále pak výstup na Jezerce a popřípadě nahlédnout do Černé Hory. Potom buď do Theth, nebo rovnou horama do Valbone. Odtud do Fierzë a lodí do Komani, pak busem do Skadaru a pak pomalým vlakem až do Tirany a třeba dál do Drače. Z Tirany pak do Peshkopi a na Golem Korab (ale spíše ještě z Peshkopi do Makedonie a teprve odtud na Korab, prý je to odtud primitivní (a hlavně značený) výstup), pak do Skopje a dom přes Bělěhrad.

Realita: Jaká asi bude? Je vše výše jmenované reálné v čase - 14 - 20 dní?

Mohl by někdo trochu upřesnit trasu Bogë > sedlo Pejës? Náročnost, čas, ideálně i popis trasy :-)
Trochu nyní zvažuji NP Pelister místo Golem Korabu. Co myslíte? Je to zajímavější?

Co se týče aktuální ceny spojení vlakem (zjišťováno mailem u ČD, Srbských drah a Makedonských drah):
(Pardubice-Beograd zpáteční pro 2 osoby se slevou City Star stojí 4707 CZK) + (Beograd – Bar 1029 CZK) + (Skopje – Beograd 1124 CZK) = celkem ve dvou 3430/osoba CZK

Tady jsem trochu zkompletoval několik informací, map atd., co jsem zatím nashromáždil: http://www.uloz.to/9813813/albanie-mapy ... ormace-zip

Dík za odezvu.
Uživatelský avatar
Ado
nováček
nováček
 
Příspěvky: 152
Registrován: stř kvě 2, 2007 17:23
Bydliště: Hradec Králové

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod Pavel-tm » čtv črc 28, 2011 15:43

Z Bogë se směrem k sedlům Muškut, Dobrances a Pejës začnu škrábat tuhle neděli :? Výstup z Bogë jinudy než lískovým houštím jsem se snažil vyzvědět taky (v jiném vlákně), ale zatím bez odezvy. Osobně bych šel radši než přímo na sever pod Maja Bridashes zkraje víc na SZ a teprve po dosažení vysokohorského krasu v cca 1700-1900 m to otočit na SV k sedlu Muškut, podle mapy se mi to tak zdá schůdnější.
Tož ale chce to brát rozumně - z hospody v Bogë koukneme, poptáme se, uvidíme, a když přežijeme, v půlce srpna poreferujeme ;-)

Jo a ještě k té City Star: o pár deseti- až stokorun levněji vychází si ji koupit až z Břeclavi a do a z Břeclavi jet na vnitrostátní skupinovou.
Pavel-tm
nováček
nováček
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát bře 12, 2010 7:03

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod Jellen » pon srp 1, 2011 12:21

Koukám, že Albánie stále láká spousta z vás a to je dobře!! Byl jsem tam v r.2009 a rozhodně to nebylo naposledy!! Neuvěřitelná země, ochotní lidé .. že bych se cítil nebezpečně, tož to ani náhodou.. ve třech lidech jsme projeli sever Albanie, trochu Kosova, Černé hory a Makedonie .. rozhodně zopakujeme ... 13.dílnej "cestopis" najdete tadyhttp://www.triatletturista.bloguje.cz/tema-1-albanie-2009.php
Jellen
nováček
nováček
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv bře 5, 2009 16:11

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod šíp » pon srp 1, 2011 14:23

Jellen píše:13.dílnej "cestopis" najdete tadyhttp://www.triatletturista.bloguje.cz/tema-1-albanie-2009.php

Nechtěl bys své cestopisy zveřejnit v oficiálním seznamu cestopisů OF?
Uživatelský avatar
šíp
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16153
Registrován: čtv črc 14, 2005 15:41
Bydliště: Brno

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod Jellen » úte srp 2, 2011 20:11

Nemám s tim problém :-)
Naposledy upravil mike dne pon srp 15, 2011 19:15, celkově upraveno 1
Důvod: zbytecna citace celeho predchoziho prispevku i s citaci
Jellen
nováček
nováček
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv bře 5, 2009 16:11

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod šíp » úte srp 2, 2011 20:18

Ok, jdu tam tedy umístit Albánii.
Edit: je to tam.
Uživatelský avatar
šíp
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16153
Registrován: čtv črc 14, 2005 15:41
Bydliště: Brno

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod Jellen » úte srp 2, 2011 20:44

OK. Díky!
Naposledy upravil mike dne pon srp 15, 2011 19:15, celkově upraveno 1
Důvod: zbytecna citace celeho predchoziho prispevku
Jellen
nováček
nováček
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv bře 5, 2009 16:11

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod šíp » úte srp 2, 2011 20:47

Rádo se stalo. *
Uživatelský avatar
šíp
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16153
Registrován: čtv črc 14, 2005 15:41
Bydliště: Brno

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod Sirkka » pon srp 15, 2011 15:18

Byl tu dotaz k cestě Podgorica - Koplik... Dle infa z ministerstva (12. 8.) je mezinárodní komunikace mezi Černou Horou a Albánií s přechodem Božaj/Hani zcela uzavřena.
Uživatelský avatar
Sirkka
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2217
Registrován: pát dub 11, 2008 20:21
Bydliště: Praha a Vysočina

Re: Albánie 2008-2011 - ceny, tipy

Příspěvekod Jary » pon srp 15, 2011 16:50

Ado píše:... pak do Skopje a dom přes Bělehrad.

Trochu nyní zvažuji NP Pelister místo Golem Korabu. Co myslíte? Je to zajímavější? .


2009 koncem srpna vlak ze Skopje do Bělěhradu vypadal asi takhle: Ze Soluně přijel celé 2 vagony tohoto vlaku, totálně narvaný a za nimi již jen přímé lehátkové vozy tuším že ČD, ŽSR a ještě Ruské. Samozřejmě zamčené, již obsazené rekreanty vracejícími se od moře. Naštěstí jsem si na vedlejší koleji všiml odstaveného lůžkáče srbských drah. Instinkt nezlklamal, lůžkáč připojili, tápkovy v něm jsme dali po 6E za lůžko a celou noc mohli chrnět každý ve svém kupéčku.

Na Golem korabu jsme nebyl. Pelister hezký, značení mizející, lidí zcela minmálně.
Jary
účastník
účastník
 
Příspěvky: 278
Registrován: pát dub 18, 2008 10:01

PředchozíDalší

Zpět na Tipy

cron